Feiten doen er niet toe als het om Israël gaat

Over narratieven en "hogere standaards"

Titelfoto bij artikel Feiten doen er niet toe als het om Israël gaat Simon soesan opiniez

Foto:

Sinds het verzinnen van het Palestijnse narratief in 1964 heeft men heel wat tijd, geld en energie gestopt in het verzinnen van feiten. Zoals bijvoorbeeld de Nakba, de Palestijnse ramp. Of de islamitische ‘geschiedenis’ van Jeruzalem. Wat waar is of niet doet er niet toe als het om Israël gaat. Dan telt alleen of Israël van slechte dingen kan worden beschuldigd, schrijft Simon Soesan vanuit Israël.

Als je niet doet wat ik zeg … dan verklap ik van alles en nog wat. Zo ging het gedurende de Obama-jaren. En even dachten we dat deze straf voorbij was, maar nee: ook Biden (of tenminste: de mensen die willen dat we denken dat Biden nog iets kan doen) deelt straf uit. Zonder er lang over na te denken. Deze keer is het een ‘anonieme’ bron, die kon vertellen dat Israël aan de VS had toegegeven dat het onlangs weer een Iraans kopstuk neutraliseerde.

Wel of niet waar is nu al onbelangrijk, want het laten lekken (met opzet) van zo’n bericht geeft Iran de motivatie zijn lievelingshobby weer op te pakken: Joden vermoorden. Niet dat ze nog een ruggensteuntje nodig hadden, maar dit soort nieuwtjes geeft ze een gevoel van rechtvaardigheid.

 

Vuurgevecht

Tegenwoordig is iedereen er als de kippen bij als Israël beschuldigd kan worden van iets slechts. Een Palestijnse journaliste kwam om tijdens een vuurgevecht tussen het Israëlische leger en terroristen? Jesse Klaver is er zeker van, net als CNN en Bazooka Joe, dat wij het gedaan hebben. Wat mogelijk is – ons leger was daar aanwezig en beide zijden hebben geschoten – maar helaas niet bewezen kan worden. Waarom? De kogel, die veel vertellen kan over de identiteit van de schutter, wordt niet vrijgegeven door het Palestijnse leiderschap. Beter deze koe tot het einde uitmelken en de wereld gewoon laten denken dat het de Joden waren. Er is altijd wel een Jesse Klaver of Sigrid Kaag die dit blindelings zal beamen.

 

Nakba

Sinds het verzinnen van het Palestijnse narratief in 1964 heeft men heel wat tijd, geld en energie gestopt in het verzinnen van feiten. Bijvoorbeeld de Nakba. Nakba is het Arabische woord voor ramp. Bestaat dus al een paar duizend jaar. Het werd een begrip toen na de Eerste Wereldoorlog de Fransen en Britten een mandaat kregen in het Midden-Oosten en mededeelden dat familiebezoeken tussen de twee mandaten verboden werden. Dat was de Nakba, de ramp, vandaar het begrip “Nakba”. Tot 1964, toen Yasser Arafat het Palestijnse narratief schreef. Arafat was trouwens een Egyptenaar, die de wereld ervan overtuigde dat hij Palestijn was – wat weer doet denken aan een klein mannetje met donker haar uit Oostenrijk, die de Duitsers ervan overtuigde dat hij lang, blond en Duits was: de wereld kocht het verhaal gretig en betaalt daarvoor nog steeds.

Eind jaren vijftig zocht Irak een vlag en er werden diverse voorstellen ingestuurd. De vlag, die werd geweigerd, werd in 1964 plotseling de vlag van Palestina. Een mandaat onder de Britse vlag. Wie wil weten hoe de vlag van Brits Palestina eruit zag in 1938 mag het Google vragen – en dan glimlachen.


 

Embedded

Ikzelf heb oorlog meegemaakt. Ik heb huis-aan-huis gevechten meegemaakt en altijd waren er journalisten aanwezig, wat prima is. Echter, destijds liepen de journalisten naast of achter ons, vaak op veilige afstand. In de eerste Golfoorlog kwam daar verandering in: journalisten werden embedded – als het ware een onderdeel van elke militaire eenheid. Knettergek, want als je als soldaat bezig bent met een oorlog vond je opeens journalisten die kriskras door alles heenliepen. Dat ze omkwamen vonden zenders zoals CNN heroïsch. Tot een paar weken geleden, toen de kans opdook om Israël de schuld te geven.

 

Twitter ban

Iemand vroeg me op Twitter waarom zoveel media juist aandacht aan Israël schenken, terwijl journalisten in Syrië bijvoorbeeld wekelijks omkwamen en niemand er iets om gaf. Mijn antwoord was: “Men is gewend dat moslims elkaar en anderen afslachten. Niemand die daar nog iets van zegt. Van ons wordt meer verwacht, een hogere standaard. En dat vereert ons”. De reactie van Twitter was het afsluiten van mijn Twitter-account voor vierentwintig uur, want ik had onbetamelijke dingen geschreven. ’t Is dat u het maar weet.

 

Jeruzalem

Zondag hebben we de vlaggenmars hier. Ben er geen fan van, maar je moet toch in je eigen land met je eigen vlag kunnen lopen. Echter, het miesjponum-syndroom heeft toegeslagen en het lopen met een Israëlische vlag in Israël wordt door de wereld gezien als een provocatie. Waarom? Dat mag God weten, die ook weet dat Jeruzalem niet genoemd wordt in de Koran. Jeruzalem is belangrijk omdat de profeet droomde op zijn paard met vleugels naar de verste moskee (al Aqsa) gevlogen te hebben. Dit is genoeg voor de wereld om Jeruzalem heilig voor de islam te verklaren en, zoals de VN al beaamde, elk stuk Joodse geschiedenis in Jeruzalem te ontkennen.

Een vriend van mij droomde na een bezoek aan de Bulldog in Amsterdam, dat hij een affaire had met koningin Maxima. Ik wacht de bevestiging van de wereld af, waar dromen zo waar kunnen worden, dat ze een nachtmerrie kunnen zijn.

Ik hou u op de hoogte, want er waren nog meer dromen, waarvan ik vermoed dat Twitter ze niet wil publiceren.

Over de auteur

Simon Soesan
Simon Soesan
Simon Soesan woont sinds 1973 in Israël en is directeur Europa van Taglit - Birthright. Soesan is bekend van columns in o.a. NRC Handelsblad, het Reformatorisch Dagblad, Israël Actueel en het Nieuw Israelietisch Weekblad.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
15 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Verduin
Verduin
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Op het NPO journaal zei men “dat uit Palestijns onderzoek blijkt dat de kogel door Israël is afgevoerd”.
Lachwekkend en schandalig dat de NPO het eenzijdige narratief van de Palestijnen voor zoete koek aanneemt en als waarheid brengt.
Bepaald onzorgvuldig en niet neutraal. Het laat wel zien aan welke kant de zogenaamde objectieve NPO staat.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Elke actie groepering probeert de geschiedenis te herschrijven naar eigen voordeel geholpen door linkse politieke partijen. Om de politieke correctheid verkopen zij zelfs eigen moeder.

AAA
AAA
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“Wat waar is of niet doet er niet toe als het om Israël gaat”..
Toch wel. Zonder waarheid geen recht tenslotte.
En het recht zal zegevieren. Want er is een God in Israël; de God van Israël.

Opgezocht: leuk ontwerp die oude vlag van Brits Palestina destijd 😁!

Anna
Anna
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Abbas heeft de kogel die de journalist gedood heeft.
Als die kogel uit een Israëlisch geweer was gekomen was er wel meer stampij gemaakt. Dan was de wereld te klein geweest…..

Deze dame is door eigen roekeloos vuur van Palestijnen geraakt.

Verduin
Verduin
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anna

Dat vermoeden heb ik ook.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anna

Inderdaad Anna de media speelt in onze hedendaagse wereld een extreme rol.

Zij brengen het nieuws wat heel veel kaakjes opbrengt en wat hun sponsoren eisen.
De waarheid is GEEN prio meer.

Paulien
Paulien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dit is het plan en dit verklaart alles! https://www.israelnationalnews.com/news/327894
Dit verklaart bijvoorbeeld de emotieloze blik in de ogen van Hoekstra in Jad Vashem. Hij hield immers het mes wat hij een moment later in de rug van Israel zal steken al in zijn hand. Is Hoekstra voor de gek gehouden door zijn ambtenaren? Natuurlijk niet. Hij hanteerde dit mes vaker in zijn loopbaan. Dat ze deze actie nu wel durven uitvoeren zegt iets over de duisternis die toeneemt. Teken aan de wand.
Europa, de Nederlandsche regering heeft al lang gekozen. De mensen hebben de duisternis nu eenmaal liever dan het licht staat in de Bijbel. Dit gaat over Jezus maar ook over het Joodse volk en het land dat hen is toegewezen! Europa draagt liever de chador dan dat ze het licht van de Menora omhelzen. Maar! https://debijbel.nl/bijbel/NBV/ISA.60/Jesaja-60
Hier gaan we naar toe! Ongeacht het krijsen van de Jodenhaters, ongeacht wat er vandaag gaat gebeuren. Israël be blessed and stay strong. Wij, (die geen mogelijkheid hebben om op aliyah te gaan) zullen jullie vanuit het land dat in toenemende mate voor duisternis kiest blijven zegenen en steunen tot onze laatste snik.

Paulien
Paulien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Paulien

Geronimo, wees geen naprater en meeloper met de massa. Ga zelf op onderzoek uit. Lees zorgvuldig alle artikelen die Simon Soesan geschreven heeft maar koppel jezelf eerst af van het gemakzuchtig denken. Desnoods: Ben je in de gelegenheid om Israël te bezoeken, ga eens praten met Simon, daar staat hij vast voor open.

Nyong
Nyong
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

BEELDVORMING:
Feiten doen niet ter zake zal nooit gelden voor mensen met een technische scholing. Daar komen ongelukken van. Neem maar als voorbeeld het vervoeren van personen in een vliegtuig. Aan beeldvorming doe je niet. Zeggen/beweren dat onderhoud is gepleegd. Dat doen anderen wel, zoals in dit artikel wordt vermeld.
“Technisch gesproken” is beeldvorming de kluit belazeren. Velen hebben gewoon niet door dat ze belazerd worden.
Ik zie die Obama (de trekpop) nog diep buigen voor een of andere saudische prins.
Voor deze was die buiging van de mister president of de joenaited steets niets anders dan een teken van onderwerping.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“Tegenwoordig is iedereen er als de kippen bij als Israël beschuldigd kan worden van iets slechts.”
Ik denk niet dat het zo werkt.
Neem nu de actie van CNN. Dit lijkt mij een doelbewuste actie die zorgvuldig is opgezet met politieke bedoelingen. CNN heeft geen enkel bewijs behalve van “horen zeggen”.
Als de Palestijnen werkelijk bewijzen hadden, dan had de hele wereld daar al kennis van genomen. Dat stelt CNN in een bepaald daglicht, een machtige organisatie, die zich laat gebruiken. Maar dat wist ik al wel, hoor.
Israël staat steeds sterker in de regio. Dat was de reden voor de actie van CNN.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

En eigenlijk mijheer Soesan, vraag ik mij af of de dood van Shireen Abu Akleh überhaupt wel een ongeluk was, maar een weloverwogen plan met deze opzet.
Het kan bijna geen toeval zijn en ik vraag mij af hoe deze vrouw bij de Palestijnen bekend stond.

nanko55
nanko55
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Vijf militair goed uitgeruste Arabische legers werden in mei 1948 na hun aanval op de net opgerichte Joodse staat in de pan gehakt door een handjevol dappere Joodse verdedigers, die zonder training en zonder goede bewapening hun land moesten verdedigen.
De Arabieren en rest van de wereld zouden er goed aan doen om kennis te nemen van wat de gevolgen zijn van hun haat jegens Israël:

‘O God, zwijg niet, houd U niet doof, wees niet stil, o God! Want zie, Uw vijanden tieren, wie U haten, steken hun hoofd omhoog. Zij beramen listig een heimelijke aanslag tegen Uw volk en beraadslagen tegen Uw beschermelingen. Kom, zeiden zij, laten wij hen uitroeien, zodat zij geen volk meer zijn en aan de naam van Israël niet meer gedacht wordt.’
‭‭Psalm‬ ‭83:2-5‬ ‭HSV‬‬

PeterH
PeterH
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Geen enkel feit doet er meer toe. Alleen emoties. Woke ofzo…
Dus als ze in dit geval weer eens Israël de schuld kunnen geven om weer wat deugpunten te kunnen scoren zullen ze het niet laten.
Tijd dat de westerse (politieke) elite een een goed pak op hun donder krijgen…Putin is in iedergeval al goed bezig…en de Oekraïnse bevolking over welk hun ruggen deze proxy oorlog door het westen is begonnen? Het zal het westen een worst wezen…dat is kanonnenvoer voor ze…

Nanko van Dijk
Nanko van Dijk
1 jaar geleden

U bent abuis, u zit op de verkeerde site, het gaat hier om feiten, niet om antisemitische propaganda…..

15
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x