De Russische beer blijft wild om zich heen slaan

Wie of wat kan de oorlog in Oekraïne stoppen?

Wat moet je nu eigenlijk denken over de oorlog in Oekraïne? Daarover verschillen de meningen. Kritische westerlingen zijn alert op de rol van de VS op de achtergrond, terwijl het voor Oekraïners en Oost-Europeanen duidelijk is dat Rusland onder Poetin weer zijn tentakels uitstrekt. Die Russische overheersing, dat nooit meer! Zij spreken uit ervaring en zijn de eerste slachtoffers. Maar de schade wordt wereldwijd nu Rusland de Oekraïense graanoogsten heeft gegijzeld, stelt Alma van Hees.

Er zijn in de opinies die in sociale media als Twitter naar voren worden gebracht over de Oekraïense oorlog grofweg twee kampen te onderscheiden. Het ene kamp heeft (enig of veel) begrip voor de Russische inval en stelt dat het Westen deze oorlog zelf heeft uitgelokt. En het andere kamp staat daar lijnrecht tegenover en ziet juist Rusland als de agressor. Ook hier de inmiddels gebruikelijke polarisatie.

 

Pro-Russische kamp

Laten we beginnen met het pro-Russische kamp. Zij stellen dat de gestage uitbreiding van de NAVO, die erop gericht was de Russische invloedssfeer te beperken, tot deze oorlog heeft geleid. De ene na de andere voormalige satellietstaat van Rusland is tot de NAVO toegetreden en zelfs tot de Europese Unie. Rusland is eindeloos zwart gemaakt met bijvoorbeeld ongegronde beschuldigingen over Russische inmenging in verkiezingen, want Rusland, dat is de vijand. De voormalige grootmacht de USSR is gekleineerd tot een regionale factor zonder veel betekenis (Obama). En er bestaat een al dan niet verborgen agenda om dit (door het Westen veroorzaakte) conflict te benutten en te laten escaleren om Rusland eens en voor altijd uit te schakelen.

 

Marionet

Volgens deze laatste visie is de VS een agressieve grootmacht, die al veel te veel oorlogen is begonnen, uitsluitend in eigen belang. En nu zien ze de kans schoon voor weer een (proxy)oorlog, uit te vechten op Europees grondgebied, zelf veilig op grote afstand. Met president Zelensky als een marionet aan de touwtjes van de VS.

Voor grootschalige wapenleveranties aan Oekraïne bestaat aan deze kant weinig tot geen steun. Dat verlengt de oorlog alleen maar. Met nog meer slachtoffers en vernietiging. En de wapenindustrie wordt flink gespekt. Wie moet dat betalen? De burgerij natuurlijk, via de belastingen. Stop daarom deze oorlog zo snel mogelijk door onderhandelingen, en ja, misschien moet Oekraïne dan maar wat grondgebied afstaan. Het is niet anders.

 

Agressor

Diametraal tegenover deze opvattingen staan degenen die juist Rusland als de grote agressor zien, eindeloos bezig met gestook in de Donbas en het inlijven van de Krim, plus nog wat andere acties in de oostelijke regio. Poetin die het uiteenvallen van het Sovjetrijk nooit heeft willen accepteren, Oekraïne als rechtmatig eigendom ziet en het liefst nog een paar stappen verder wil gaan om het grote Russische Rijk van weleer stap voor stap te doen herleven.

Maar hoe kun je het de vroeger door de Russen ingelijfde staten kwalijk nemen dat zij niets meer van Rusland willen weten, zich tegen hun agressie willen indekken en aansluiting zoeken bij het Westen in de hoop op een betere en veilige toekomst? Rusland heeft hen niets te bieden. Integendeel, dat land vormt een bedreiging en hoe dat is als zij over je heersen, wel, daar hebben ze ervaring mee en dat willen ze nooit meer. Zoals de kunstmatig veroorzaakte hongersnood, de Holomodor, om Oekraïners te vermoorden door ze uit te hongeren.

 

Twee werelden

Dit is niet zomaar de zoveelste regionale oorlog, maar een strijd tussen twee werelden. Veel westerlingen hebben dat nog niet in de gaten. “Westerlingen moeten zich realiseren dat het voor Oekraïne niet gaat om een keus tussen oorlog en vrede, maar een keus tussen oorlog en vernietiging. Vrede betekent voor Oekraïne overgave en de vernietiging van hun staat. Oekraïners zullen dat niet accepteren. Zij zullen vechten totdat ze Rusland hebben verslagen,” schrijft Euan MacDonald, algemeen redacteur van The New Voice of Ukraine.

 

Verzet

Ook in Rusland zelf bestaat verzet tegen deze oorlog. En waar komen toch al die raadselachtige branden vandaan? Waaronder in de fik gestoken kantoren om soldaten te rekruteren. Heel wat Russen zijn diep ongelukkig met deze oorlog.

 

Protesten in Rusland

Sommige Russen zijn gevlucht en hebben asiel aangevraagd in Nederland en heel wat van hen weigeren in het leger te dienen. Er is ook een campagne gaande met de naam Pussycats against war. Ze posten poezenfoto’s met de tekst: “Нет Войне”, wat betekent “No to War.” Protesteren in Rusland is gevaarlijk. Zo sprak de Russische rocklegende Yuri Shevchuk zich bij zijn concerten herhaaldelijk uit tegen de door Rusland begonnen oorlog. In niet mis te verstane taal: “… Mensen in Oekraïne worden vermoord. Waarvoor? Onze jongens sterven daar. Waarvoor? (…) Weer sterft de Oekraïnse en Russische jeugd. (…) Waarvoor? Voor Napoleontische plannen van weer één van onze Caesars? Ons moederland, vrienden, is ‘not the presidents ass that must be constantly kissed and comforted’. Er is nu een onderzoek naar al zijn uitspraken gaande en daarna wordt er over zijn vervolging besloten.

 

Kolonisatie

De Rus Maxim Trudolyubov, hoofdredacteur van The Russia File van het Kennan Institute, belicht het historische perspectief: “De nachtmerrie van wat er nu gebeurt zou elke Rus te denken moeten geven: dit alles begon niet op 24 februari 2022 en ook niet in 2014. In ons verleden en heden bestaat er de bereidheid om geweld te gebruiken tegen iedereen die niet loyaal aan Moskou is. Russische burgers kunnen niet langer net doen alsof het verleden slechts een onderwerp voor academische discussies is. In ons heden en verleden volgen we een politiek van kolonisatie tegenover buurlanden en ook tegenover burgers in ons eigen land. In ons heden en verleden worden mensen als wegwerpartikel beschouwd in de ogen van de autoriteiten. De Russen, en in het bijzonder de Sovjets, hebben zich nooit beperkt in hun methoden. Onze staat heeft zich ontwikkeld tot een buitengewone autoriteit, niet gehinderd door wetten en instituties. (…) Dit betekent dat ideologie belangrijker is dan menselijk leven.”

 

Martelingen

Trudolyubov vergelijkt vroeger met nu: “De middelen die de Sovjets toen gebruikten – massa-executies, arrestaties, dwangarbeid, in beslag nemen van voedsel en eigendom, aanvallen op burgers, mensen gijzelen, martelen – dat alles, eerst verleden, is nu weer heden in Oekraïne.” Dat laatste is een gruwelijke waarheid, die niet te ontkennen valt. Er wordt gemarteld. Er vinden massa-executies plaats. Alle eigendommen worden gestolen. Sieraden, auto’s, wasmachines, landbouwvoertuigen, drank en voedsel, werkelijk alles wordt geroofd. Oogsten worden in beslag genomen, afgevoerd en verkocht. Oekraïners worden meegenomen naar onbekende bestemmingen in Rusland.

 

Vrede. Maar hoe?

Iedereen wil natuurlijk zo snel mogelijk vrede. Maar wat betekent vrede? Een staakt het vuren, tot nu toe zelfs vaak mislukt bij de evacuatie van burgers? Terugtrekking van Rusland uit alle bezet gebied? Alle gekidnapte Oekraïners bevrijd uit Russische kampen? Oorlogsmisdadigers voor de rechter? Herstelbetalingen? Of acceptatie door de Oekraïners van de huidige status quo en hun verlies maar nemend?

Voor Oekraïne en alle voormalige Sovjetstaten bestaat er geen enkele twijfel aan de bedoelingen van Rusland. De Russische beer is ontwaakt, slaat zijn klauwen uit en is absoluut niet te vertrouwen. Dus neem je je voorzorgsmaatregelen, zoals aansluiting zoeken bij de NAVO door Finland, gevolgd door Zweden.

 

Gesneuvelden

En wij? Wij kunnen ons niet voorstellen dat een land zijn gesneuvelde soldaten niet terug wil nemen, omdat dat teveel werk is, het aantal gesneuvelden in de statistieken onrustbarend doet stijgen en bovendien tot uitbetaling aan de nabestaanden dwingt. Missed in Action is dan toch veel goedkoper? Een enkeling doet zelf zijn best, Russian style, en vervoert dode militairen als een voddenbaal in een aanhangertje.

 

Geen respect

Het Russische regime heeft geen respect voor mensen, ook niet voor de eigen mensen. De UN waarschuwt Rusland dat miljoenen mensen zullen sterven als de graanschuur van Oekraïne gesloten blijft, omdat afvoer van dat graan over zee nu onmogelijk is. “Afgezien van hoe jullie staan tegenover Oekraïne, willen jullie de dood van heel veel mensen wereldwijd op je geweten hebben”, vraagt de UN.

Dat verzoek zal weinig indruk maken op Poetin, als Rusland zich al verwaardigt om een antwoord te geven. Ondertussen wordt de Holomodor, het welbewust uithongeren van de bevolking, weer in gang gezet, maar nu op veel grotere schaal.

De Russische beer gaat nog steeds los. Wie of wat kan hem stoppen?

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
102 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
DICK QUINT
DICK QUINT
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

U doet een poging beide zijden te belichten maar eindigt toch weer eenzijdig nl Rusland is the bad bear. Geen woord over Russisch sprekende gebieden, Amerikaanse biolabs, de ongeloofwaardigheid van Zelensky cs. . Ook de Monroe doctrine laat u ongemoeid.

Martin
Martin
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  DICK QUINT

Oost Europese Geopolitiek is een veelzijdig onderwerp dat altijd zéér objectief wordt beoordeeld en in de slotconclusie ‘de ‘Russen’ áltijd schuldig zijn.. want immers de Vijand..

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  DICK QUINT

Inderdaad DICK QUINT of ik het AD, Telegraaf of de Volkskrant zit te lezen.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Ook mijn gedachten H. J. en dit wordt door +/- 80 % van de Nederlanders als zoete koek gegeten.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Zit nu naar het 8 uur journaal te kijken op NPO “NOS”.
Wat een gekleurde berichtgeving.

Eric
Eric
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Daarom kijk ik al jaren niet meer NPO, luisteren ontkom ik helaas niet aan, maar is ook tenen krommend!

steve
steve
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  DICK QUINT

Viel mij ook gelijk op. En is Poetin te vergelijken met de oude leiders zoals stalin? Ik vraag mij dit oprecht af.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik begrijp dat de schrijfster nogal moeite heeft een keuze te maken. Het is ook niet eenvoudig uit te vinden wat er daadwerkelijk aan de hand is.

Ik kan haar aanraden te Googlen op ‘Jacques Baud’ + ‘The Military Situation in the Ukraine’ . Jacques Baud is een gepensioneerde kolonel uit de Zwitserse militaire inlichtingendienst met veel ervaring in zowel Oost-Europa als de NAVO. Na het lezen van zijn longread krijg je een behoorlijk helder beeld van het conflict.

Verder, de USSR en de gruwelen van het socialisme zijn voorbij. Lenin, Stalin en Chroesjtsjov zijn al heel lang dood. Rusland kent al tijden een flat tax van 13% en heeft een markteconomie. Ze handelen met de hele wereld en zijn over het algemeen een gerespecteerd buurland in Eurazië. Er is dan ook veel internationale steun voor het beleid van meneer Poetin. Met name bij andere opkomende machten als China en India die eveneens schoon genoeg hebben van permanente Amerikaanse inmenging en regime change. Eigenlijk alleen niet bij de Atlantici. Ofschoon het waarschijnlijk geen goed idee is om meneer Poetin in zijn machtspositie te bedreigen – maar dat is op heel veel plekken geen erg goed idee – worden eigendom en mensenrechten in Rusland gerespecteerd. Net zoals Duitsland geen Nazi-Duitsland meer is, zo is Rusland. geen USSR meer.

“Iedereen wil natuurlijk zo snel mogelijk vrede.”

Neen. Hier wordt een heel smerig geopolitiek spel gespeeld en ja, De VS, of meer specifiek de Council on Foreign Relations, zijn de spil in dit onsmakelijke geheel waar de EU als een kip zonder kop achter aan hobbelt.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Het is inderdaad een smerig geopolitiek spel waarvan de consequenties voor de bevolking zijn en dat zijn geen aangename vooruitzichten. De ongebreidelde zending van wapens door het Westen heeft de zwarte markt laten floreren en in deze wapens komen nu ook in handen van terroristen.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Ook dat. De verspreiding van een heleboel gevaarlijk wapentuig die zonder twijfel ook in verkeerde handen terecht gaan komen.

De reacties nogmaals herlezend doet het me deugd dat veel mensen proberen te begrijpen hoe het zit en dat velen wantrouwend staan tov de gelijkgeschakelde media. Jammer genoeg heeft niet iedereen even veel talent om zin van onzin te onderscheiden.

Ook krijg ik de indruk dat sommigen zijn blijven hangen in het wereldbeeld van de koude oorlog toen je idd kon spreken van het vrije Westen versus het totalitaire Oosten. Maar die situatie hebben we niet meer. Ofschoon de bestuurscultuur in ht Oosten meer autoritair is, zoals vrijwel overal eigenlijk, is het socialisme gevallen en mislukt verklaard. Zolang je de autoriteiten niet tegen hun schenen schopt kun je er prima leven. Tegenwoordig kun je dat in NL trouwens ook maar beter niet doen. Voor degene die daar anders over denken moeten misschien even aan Willem Engel vragen wat hij daarvan vindt.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb me altijd afgevraagd wat Hunter Biden in Oekraïne moest.
Dat was geen toeval.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Geld verdienen en invloed kopen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Geld verdienen zal zeker het geval zijn geweest. Maar waarmee?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ik heb me laten vertellen dat hij daar ook seksverslaafd is geraakt.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Sinds de oorlog daar krijg ik ook veel email’s van Oekraïner Beauty’s. Die mensen willen graag naar het Westen komen niet alleen door de oorlog.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Via goedkoop arbeid. Alle vroegere Sovjet satellietlanden binnen de EU brengen geld op via goedkopere arbeid. Het is geen liefdeswerk van de EU.

Wim
Wim
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Vergeet ook de potentie (graan en grondstoiffen0 van Ukraine niet.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Corruptie beoefen je het best in een door en door corrupt land.

walter
walter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Bij oorlog zijn zaken als afsnijden van levensbehoeften ,toevoerlijnen onklaar maken en vernedering van de vijand, gebruikelijk.
Van Poetin kun je op aan dat hij voor Ruslands belangen kiest kiest en dat is niet voor globalisering.
We hebben het zelf op de spits gedreven door ons (NAVO) niet aan de verdragen te houden en Oekraïne voor het karretje te spannen.

Eddie
Eddie
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  walter

Ik ben op de hoogte van de diverse oorzaken van het hoe en waarom, maar laten we niet doen alsof Rusland het braafste jongetje van de klas is. Ook Poetin veegt zijn achterste af met verdragen, om één voorbeeld te noemen: na de onafhankelijkheid van Oekraïne kwam men overeen dat de Sovjet kernwapens, die nog in Oekraïne stonden gestationeerd, aan Rusland zouden worden overhandigd, in ruil daarvoor zou Rusland de territoriale integriteit van de Oekraïne ten allen tijde, zonder voorbehoud respecteren. Dus tja….

Bernardo A.
Bernardo A.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Eddie

USA beloofde Rusland dat de NAVO zich niet oostwaarts zou uitbreiden. Hebben die belofte ook niet gehouden.

Het gaat me hier niet om te jij-bakken. De werkelijkheid is nou eenmaal complexer en dat brengt verschillende partijen -zoals we nu zien- tot verdergaande maatregelen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Eddie

Poetin liefhebbers kun je niet overtuigen.

Henri G.
Henri G.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Inderdaad NI28, het lijkt erop dat er een regiment poetin aanhangers hierboven aan het woord is. Het maakt hen kennelijk niet uit dat hij niet alleen agressor is, maar ook als een russische beer te keer gaat.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Henri G.

Beste Henri, onwetendheid als basis voor een misschien goed bedoeld waan van objektiviteit werkt niet. Ik schreef al eerder dat het lijkt of de reacties van de Pravda komen. Zullen we het daarop houden?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Jammer Ni28.
U bent vaak heel genuanceerd, en ik heb uit uw eerdere bijdragen gedestilleerd dat u zelf onder een bepaald regime heeft geleden, maar dat maakt eenzijdige berichtgeving nog niet alleen maar juist.
Mw. van Hees heeft geprobeerd ook een andere kant te belichten en dat valt te prijzen.
Kritiek moet altijd kunnen, gefundeerd of niet is totaal irrelevant.
In mijn waarneming lijkt het er niet op dat velen op dit forum Ruslandliefhebbers of Putinliefhebbers zijn.
Wel is en blijft het zaak de kwestie van vele kanten te belichten. Want zelfs als iemand een autoritaire despoot is, kan hij (of zij, of hen) wel degelijk ook een punt hebben.
Dat daar over het algemeen geen oog en oor meer voor is, het is alleen nog óf zwart óf wit, juist dát is de bijl aan de wortel van een eventuele vrede.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Mijn ervaringen beletten mij objectiviteit niet. Ik begrijp volkomen dat iemand die het op eigen lijf niet meegemaakt heeft gauw denkt dat het schuld van beide kanten komt. Oekrainers zijn niet mijn vriendjes en ik beschouw dit oorlog als een puur gevolg van het uiteenvallen van de Sovjet unie dus een droom die nachtmerrie werd voor de post communistische machthebbers. Overigens was er in de tijd van de Sovjet unie geen verschil tussen de Russen en Oekrainers voor ons. Maar ook de Slowaken waren altijd op hand van de Russen en daarom regeerden zij de toenmalige Tsjechoslowakije. Maar elke land heeft recht om van de Russische juk af te komen en zo ook Oekraïne. Daar breekt de hart van Poetin de trouwe Sovjet dienaar maar dat betekent niet dat hij zijn leger op mag afstuuren. Hij is hierin de enige agressor zonder enige geldende reden om te handelen zoals hij doet. Reacties zoals ik hier lees zou Poetin graag verwelkomen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik denk dat er verkeerd is gereageerd op de Russische invasie. Het westen heeft onder aanvoering van Biden direct agressief gereageerd met de sancties en wapenleveranties. Er was geen enkele opening voor Rusland om te praten.
Rusland moest worden afgeserveerd.
Bedenk ook dat er wel degelijk een lange aanloop is geweest naar deze confrontatie. Herinnert u zich nog het incident in de Zwarte zee met de Nederlandse en Engelse NATO schepen die met schoten zijn weggejaagd?
Het westen heeft nooit de moeite genomen voor besprekingen met Rusland.

Tja, en nu zijn er de problemen waarvan je wist dat ze er aan zaten te komen. Een van de problemen is dat Rusland een langere adem heeft dan Biden bedacht heeft. De EU staat nu onder zware druk van de sancties die ze zelf heeft ingevoerd en ook de rest van de wereld houdt haar adem in. Zelfs wordt er nog rekening gehouden met een nucleaire confrontatie en wat heeft het westen gedaan om de vrede weer terug te krijgen? Nog harder dreigen.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Het begrip Russische invasie ligt al wat moeilijk.
De Russisch sprekende mensen in de Donbass worden al sinds 2014 met artillerie geschut onregelmatig beschoten door hun eigen Oekraïense regering, naast allerlei andere narigheden. Op 16 februari 2022 zijn die beschietingen geïntensiveerd. Op 23 februari hebben de twee Donbass republieken Rusland gesmeekt in te grijpen. Op 24 februari heeft Poetin artikel 51 van de VN geactiveerd waarbinnen het is toegestaan militaire hulp te verlenen binnen het kader van een defensieve campagne. Nu is het begrip ‘defensieve campagne’ een rekbaar begrip, niet in de laatste plaats omdat elke oorlog als een defensieve campagne kan worden uitgelegd. Maar dat soort semantische vrijheden permitteren zich wel meer landen. De VS trekken zich weinig aan van VN resoluties in het algemeen en de meeste van hun oorlogen zijn volgens internationaal recht illegaal.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ik denk dat de Russische onderzeeërs in de Zweedse wateren destijds ook geen onzin waren. Toen vonden wij de Zweden beetje gek mar het zou mij niet verbazen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De ‘zaak’ stinkt aan beide kanten, er is niet alleen maar een goede of alleen maar een slechte kant. Daarom zou het westen zich niet moeten laten verleiden tot het leveren van zware wapens, die echt niet alleen defensief worden ingezet.
Zonder die leveringen zou er allang een gevechtspauze geweest zijn, met stille diplomatie op het hoogste niveau om beide partijen een uitweg te bieden.
Nu sterven er nog steeds dagelijks mensen door wapengeweld en ontbering, is de wereldeconomie bedreigd, en ontkurken de wapenindustrie en klimaatondernemers de champagne. Alles door belastingbetalers gefinancierd. Omdat het in BX en USA goed uitkomt.
Ik vind dat zum kotzen.

Dick
Dick
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Alma van Hees

Alma heeft zich duidelijk niet echt verdiept hoe het zit.
Laat deze westerse propaganda maar weg lezen we genoeg in de media.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Dick

De MSM doen er alles aan om de zaken op de spits te drijven en een gezonde weerzin te wekken bij de burger te wekken met alles wat met Poetin of Rusland te maken heeft.
Russische kanalen worden afgesloten.
Ze zijn daar behoorlijk succesvol in.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Poetin is voor MSM een mooi afgleider om de zaken hier te verdoezelen. Wat de MSM hier doet is dan nog maar een fractie van wat de communistische media deden. Maar de richting is gezet en mij herkenbaar.

Nico Verbeek
Nico Verbeek
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Dick

Ja, laten we deze westerse propaganda maar negeren en ons concentreren op RT. Da’s is pas een eerlijke nieuwszender zonder enige propaganda.

Marcel Aret
Marcel Aret
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Natuurlijk is de russische beer weer los. Rusland kan in 1 uur met al zijn vliegend wapentuig een stad als Kiev plat bombarderen. Toch gebeurt dit niet. De Amerikanen hadden dit wel als eerste gedaan, zoals in vele oorlogen. Geen land die er moeite mee had. Je kan nu wel rusland de schuld geven van de economische ellende als voedselvoorziening etc. maar ik denk dat het westen met america voorop hier volledig de hand in hebben.

Dick
Dick
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Poetin slaat niet wild om zich heen alles is wel over verwogen. De westerse landen slaan wild om zich heen met domme sancties die hun eigen volk in armoede brengen in plaats afspraken na te komen.
Westen speelt mens erg je niet en juichen bij iedere domme sanctie de Russen doen aan schaken en denken heel ver voor uit
Het westen denkt dat ze de wereld zijn `maar hun buitenkant is veel groter en niet niet anti Rusland.
Weet je wie geen respect hebben voor mensen, het westen met Amerika die al veel oorlogen hebben gecreëerd met kolonie dwang en wapen winsten met miljoenen doden. Ook nu gebruiken ze het Oekraïense volk als slacht vee voor hun anti Rusland hetze.

Vin
Vin
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het doet me deugd te zien dat hier veel rationele lezers zitten. Dacht dat ik echt bij een hele kleine minderheid behoorde met mijn pro rusland mening. Wordt helemaal misseluk van de anti rusland propaganda. Navo en eu zijn in mijn ogen de grote schuldigen en die hele oorlog wordt misbruikt door brussel en nl kabinet als afleiding van de problemen maar vooral als excuus voor de aanstaande financieel economische crisis.

Nico Verbeek
Nico Verbeek
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Vin

Ja Vin, ik word ook misseluk van die domme niet-rationele lezers. Ik ben ook helemaal voor Poetin. Poetin is een baas. Hij gaat de hele wereld laten zien hoe het moet. Hij is echt slim.

Bernardo A.
Bernardo A.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De ene schurkenstaat valt de andere schurkenstaat binnen. Oorlog is een smerig bedrijf. Iets wat wij in het verweekte en verwijfde westen maar moeilijk kunnen begrijpen. En wij zijn ook niet in staat om te bevatten dat onze normen hier wel aardig werken, maar niet wereldwijd universeel toepasbaar zijn. De les van Vietnam (en daarna talloze vergelijkbare mislukkingen zoals recent nog Afghanistan) willen wij maar niet leren. Tot overmaat van ramp zijn de westerse MSM totaal ongeloofwaardig.
Dat mensen vervolgens het hunne denken van die oorlog is het logische gevolg.

De enige uitweg is dat de EU, Hooliganië (ook wel bekend onder de naam GB) en de USA hun bemoeienis met die oorlog staken. Daarna een breed overleg met Rusland om een zo goed mogelijke beëindiging van die oorlog tot stand te brengen.

Daarin moet men een behoorlijk verlies kunnen accepteren. Evt uitonderhandelen dat Finland en Zweden in de NAVO kunnen tegen de ruil dat wij de Oekraïne niet in EU en NAVO opnemen.

Tot slot zullen we mee moeten betalen aan de herbouw van de Oekraïne, omdat wij met onze wapenleveranties zwaar hebben bijgedragen aan de (grotendeels nodeloze) vernieling van dat land.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Bernardo A.
Martin
Martin
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als beroepsmilitair in de laat 60’tiger meegemaakt hoe desertie en dienstweigering het VS leger teisterden.
De wereldwijde en soms gewelddadige protesten tegen deze wrede oorlog door grootschalige bombardementen met chemicaliën haalden nauwelijks de voorpagina’s.
Mijn chauffeur op Cyprus was vele dagen een gedeserteerd yankee uit Boston.
‘Bodybags’ is een Amerikaans begrip dat Alma in een speciaal Russisch licht als uitzonderlijk afschuwelijk ervaart.
En wát vindt Alma historisch gezien belangrijk: de Holomodor die de gehéle USSR teisterde om verschillende eco-politieke redenen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Martin

Ik heb 26 maanden moeten dienen bij de leger die onder Russische leiding viel onder armoedige omstandigheden en zoveel getreiter dat er zelfs in de vredestijd veel deserteurs waren. Geen bodybags wel veel ellende. Toen ik hier vernam dat soldaten voor de weekend in civiele kleding naar huis mochten wist ik dat onze socialistische samenleving in verste verte inhumaan was. En niet alleen op dat punt.

Ton
Ton
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Maar wat is het probleem om in andere Europese landen graan te verbouwen? Dan maar een keer geen mais op het veld en zaai je tarwe. Binnen een paar maanden is er weer graan.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ton

Het lot van globalisering. Waarom zou je het zelf doen als het elders goedkoper kan? Totdat….

Martin
Martin
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Holomodor is geen exclusief Oekraïns fenomeen maar trof gehele USSR.
Voedsel moest naar de steden.
Dit afschuwelijk fenomeen is ten onrechte exclusief door Oekraïnse nationalisten gemunt.

PearlDragon
PearlDragon
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Martin

Precies, en de Russen kunnen daarvoor ook niet als eindverantwoordelijke voor worden gehouden want de baas van de USSR in die tijd was Stalin die uit Georgie kwam. Dus als ze al boos willen zijn op een land vanwege de holodomor (wat na zo’n lange tijd uiteraard onzinnig is) moeten ze boos zijn op Georgie.

HenryN
HenryN
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Zonder kennis van zaken dit verhaal plempen. Het slaat nergens op. Het gaat niet over vrede of wat dan ook dat willen de machtshebbers niet .(waarom al die wapenleveranties???)_ Het gaat om veel geld en macht en grondstoffen en hoeveel burgers daar het leven bij laten daar geven de partijen helemaal niets om.
Overigens die mijnen voor de haven en in de Zwarte zee tot aan Turkije toe zijn Oekrainese mijnen ( zie de website van Redacted)
U kunt zich beter met Uw vak bezighouden dan met deze politieke smerige spelletjes!

Dick
Dick
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Zou het maar zo deze kant op gaan.

https://www.sott.net/article/468090-The-west-has-fallen-into-its-own-trap-in-Ukraine

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Dick

Russische propaganda. De westerse situatie bezien door een Russische bril. Maar niet onmogelijk, het ligt er precies aan hoe het gaat verlopen.
Niets is zeker.
Het Indiasche nieuws over de westerse ontwikkelingen is ook interessant om te bekijken

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

India is nog een trouwe klant van Rusland en zijn niet meer zo positief over het westen

Nico Verbeek
Nico Verbeek
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Interessant artikel dat ik met smaak heb zitten lezen.

Den Helder
Den Helder
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Beide benaderingen zijn waar. Dat kan ook nog. Op het macro-niveau is er wel degelijk sprake van een economische inlijving van Oekraine door vooral de VS. Dit is al een tijdje gaande. Als je oorlog en geopolitiek ziet als een onderling spel van elites vecht de Oligarchenkliek van Rusland met de US Deep State. Waarbij de EU-technocraten wat verdeeld zijn. De Oekrainse bovenlaag is ook verdeeld: de een ziet zijn belangen beter bediend door Moskou, de ander door Washington/Brussel.

Op het micro-niveau ervaart de gewone Oekraïner een agressieve beer die zijn huis, toekomst en dierbaren vernietigd. Dat is m.i. nooit te rechtvaardigen, geen enkele staat heeft dat recht – ook de eigen staat niet. De Oekrainse bevolking kijkt nu in meerderheid de Westerse kant op.

Het geeft maar weer aan hoe belangrijk democratie is. Een van de bevolking losgezongen bovenlaag met eigen ambities geeft altijd ellende.

AAA
AAA
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“Alle eigendommen worden gestolen. Sieraden, auto’s, wasmachines, landbouwvoertuigen, drank en voedsel, werkelijk alles wordt geroofd.”
Dat is wat de voeten zeggen (i.t.t. de spreekhoofden van de sovjets op t.v.).

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  AAA

Het is een rovers bende, die Russen. In de tweede wereldoorlog collecterden/roofden ze weer horloges.

AAA
AAA
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“De Russische beer gaat nog steeds los. Wie of wat kan hem stoppen?”

Antwoord: (Een afbeelding van) de stroper die de dompteur de (circus)tent uit regelde.

Eric
Eric
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben anti oekraine, en deze situatie is een verkeerde inschatting van Poetin. Het had gewoon zo moeten zijn dat Poetin het op democratische manier had aangekaart. Dat Rusland zich bedreigt voelt komt doordat de met grootsheid waanzin besmette leiders zich melden in Oekraine op het maidan plein. Dat was dus niet een navo actie en zal zat ook zeker niet worden!

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Rusland kent geen democratie en heeft die nooit gekend. Dus democratisch aanpakken is niet mogelijk.

Eric
Eric
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Dat is ook zo, maar Poetin kent natuurlijk heus wel de wandelgangen van de wereld politiek om zijn standpunten duidelijk te maken en dat had hij gewoon moeten doen.

Wim
Wim
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Die standpunten waren al jaren en jaren bekend en zijn openlijk door Putin gecommuniceerd. Ook is het een feit dat overleggen (en zelfs de akkoorden in Minsk) botweg werden gesaboteerd.

Eric
Eric
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Wim

Het kwam Europa goed uit denk ik, want anders had Putin niet deze stap gezet

Heurtebise
Heurtebise
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Een volk, een natie, heeft het recht zich te weer te stellen tegen een vijandige mogendheid die aan landje pik doet. Al sinds 2014 (annexatie van de Krim) is dat wat er gaande is.

Dat kun je als politiek leider alleen doen als je moreel ernstig gemakeerd bent. En dat blijkt: “Oekraïne is geen echt land”, “Oekraïens is op zijn best een dialect”, het gebruik van symbolen “Z”, enz.
Kortom het nieuwe facisme. Voor diegenen voor wie dat niet duidelijk is: elders in de reacties hier las ik dat we begrip moeten hebben voor “de heer Putin” (Hitler), en dat we rekening moeten houden met een nieuwe wereldorde met opkomende machten zoals China en India (Japan, Italië).
We hebben een rupsje nooit genoeg op onze oostflank dat nodig aan dekolonisatie moet gaan doen, zoals andere landen (Nederland, Portugal, Engeland) dat al gedaan hebben. Het spel voor Rusland moet gewoon uit zijn, als Putin niet horen wil moet hij maar voelen. Geen, echt geen, van de “voormalige koloniën” heeft trek in het opnieuw vallen onder de Russische invloedssfeer. Dat, en dat alleen, is de achtergrond van bv. Maidan, Georgië, Tsjetsjenië.

Als we voortgaan de zaken nuchter, helder en rationeel te beschouwen, is er nog een tweede belang bij het terecht wijzen van Rusland op zijn plaats, als een kleuter in een gezin die denkt de baas te kunnen spelen.
China heeft geopolitieke ambities waar wij iets van moeten vinden. Reeds nu is duidelijk dat we stelling moeten betrekken willen wij nog iets van onze vrije, westerse samenleving kunnen behouden. Het is dan verstandig om te maken te hebben met een China zonder lastpak Rusland dan met een China en een Rusland dat bij voortduring landen binnen blijft vallen.

Louis Moons
Louis Moons
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De achtbare Poetin vrienden moeten mijn inziens dringend naar de oogarts want de vernietigde steden en dorpen, aan flarden geschoten appartementsgebouwen, de talrijke dode burgers her en der langs de straten hebben zij blijkbaar niet opgemerkt. De talloze schrijnende getuigenissen van martelingen, verkrachtingen en zinloze moorden is hen ontgaan. Terwijl Oekraïne, een democratisch land, geen enkele agressie uitvoerde tegen Rusland, zich alleen verdedigde tegen oproerkraaiers in de Donbas regio, die opgestookt werden en militair gesteund door Rusland. De invasie en bezetting van de Krim was reeds een wederrechtelijke daad van agressie die te vlug vergoelijkt werd en Poetin deed geloven, net zoals Hitler vroeger, dat alles hem wel toegestaan was en Oekraïne als een rijpe vrucht maar te plukken was. Het dappere Oekraïne ging echter als één man achter haar president staan en verdedigt zich met hart en ziel. De sancties van het Westen doen Rusland meer dan pijn en zullen deze economische reus op lemen voeten binnen afzienbare tijd doen in mekaar stuiken. Dit verklaart de ongeziene driestheid en waanzinnige wreedheid waarmee de Russen meer en meer te werk gaan: volledig platbombarderen van steden, de uitvoer van graan naar de arme landen volledig blokkeren om zo de Westerse wereld onderdruk te zetten. Dit alles is onze vrienden in voorgaande reacties blijkbaar ontgaan.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Louis Moons

Voorlopig doen die sancties nog niet veel en ook de wapenleveranties hebben de Russen nog niet de beslissende slag toegebracht, dus die oorlog gaat maar door. Doden, vernietiging, ellende.
Bovendien hebben wij hier zelf ook veel last van die sancties.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Poetin heeft nooit het val van communisme geaccepteerd. Hij diende de Sovjet unie trouw en hij zou de oude tijden liefst terug willen. De expansiedrift van Rusland gaat onverminderd door onder andere vlag dan de communistische maar komt op hetzelfde neer en het aantal slachtoffers is niet interessant. Een communist is iemand die bereidwillig je leven geeft voor zijn zaak.Onder die motto functioneert de Rusland van Poetin.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Schrijf ik naar OpinieZ, krijg ik reacties van de Pravda. Hmm.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Poetin is geen communist. Hij wil Rusland weer als een supermacht op de kaart zetten. Daarom heeft hij ruzie met de USA.
Biden zal er alles aan doen om Rusland klein te krijgen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Poetin is van communist een post-communist geworden want dat brengt nog meer op legale wijze op en hij wil inderdaad weer een supermacht worden net als de Sovjet unie destijds was. Niet in rijkdom wel om halve Europa te regeren. Oorlog voeren is de laagste manier om conflicten te beslechten. Dat vindt Poetin niet erg.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Voor communisme moet u naar China gaan. Daar regeren de rascommunisten.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ook daar niet meer. Ofschoon het een autoritair regime is in China, communistisch zijn ze alleen nog in naam. Zelfs Cuba laat de teugels vieren. Eigenlijk is alleen nog Noord-Korea echt communistisch.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Particulierbezit bestaat niet in China. Alles is van de staat.
Het afgelopen jaar is het erger geworden en veel buitenlandse investeerders vertrekken. Een van de redenen dat het bergafwaarts gaat met de Chinese economie.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Youp

U hebt zeker ook niet gehoord van het sociaal kredietsysteem in China? U wordt constant gecontroleerd op sociaal gedrag en bij goed gedrag krijgt u pluspunten en bij slecht gedrag, kritiek op de CCP bijvoorbeeld, krijgt u minpunten. Dat systeem is daar al heel aardig ingeburgerd.
China is minstens net zo erg als Noord Korea. Maar ja als de MSM iets niet willen weten….

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Tot voor kort zaten de communisten in de Tsjechische regering. Met de komst van de nieuwe regering nu zijn zij pas opgekrast met de kans dat zij niet meer terug komen. Post communisten zijn gewoon communisten. China is een verhaal apart ooit zat het ook niet lekker tussen hun en de Sovjets. En Poetin zoekt zijn vriendjes in China omdat ie als oude communist is hij niet vies van de Chinese communisten.

Wim
Wim
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Misschien eens over nadenken of Amerika en vazal EU Putin niet in de armen van China drijft met hun globalistisch gedroom en export van ‘waarden’ die toch minder geliefd blijken dan de machtswaanzinnigen in Brussel denken

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Wim

Poetin wil geen systeem in de wereld helpen. Poetin wil Rusland weer op de kaart zetten. Je kunt het daar al of niet mee eens zijn en ja een invasie is buiten alle proporties, maar toen de USA het deden vonden we het normaal.
Diezelfde USA die nu alle middelen gebruiken om Poetin van die kaart te houden.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Wim

Ik heb vandaag in het Tsjechische pers gelezen hoe Poetin met Lukasjenko sterke taal hebben beoefend omtrent de sancties. Geen probleem dus die sancties. Het Westen heeft daar nu zelf last van zei Lukasjenko waarop Poetin antwoorde dat hij daar vast de schuld van zal krijgen. Hahaha etc. Kan hem toch schelen zijn volk is gewend om te lijden dat doen zij de hele Russische geschiedenis toch al? En honger hebben ze nog niet. Met China heeft Poetin een compagnon maar geen vriend. Het gaat er om wie slimmer zal zijn, Poetin of Xi? Ellende brengt ze bij elkaar meer niet al zitten zij in het nieuwe stelsel dichter bij elkaar dan vroeger in de Sovjet tijd.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Rusland heeft geen communistische partij. Voordat de invasie begon waren er veel westerse bedrijven die investeerden in Rusland en daar ook geld mee verdienden. Shell, McDonalds, KFC. Peugeot heeft er assemblagebedrijven weggezet.
Allemaal voor niets dus.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Die partij is niet meer nodig om oude politiek in een nieuwe jasje te voeren. Ook zij begrepen dat het meer opbrengt maar het hang naar het leven in de Sovjet unie leeft nog altijd.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

U moet echt begrijpen dat er een communistisch systeem in China draait.
Alles is van de staat of wordt door de staat gedicteerd.
Er is even een verlichting geweest, maar diverse echte ondernemers die Chinese bedrijven hebben gestart en groot gemaakt zijn door de CCP weggerangeerd of zijn verdwenen en zijn partijleden op leidinggevende plaatsen gezet.
Ook burgers kunnen bijvoorbeeld geen huizen bezitten. Hoe communistisch wil je het hebben?
Onder Poetin was er niet zo een systeem en Poetin heeft er ook nooit systematisch aan gewerkt.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Als een Russisch bedrijf zich anti Poetin gaat gedragen dan wordt deze weggewerkt en de leider mag Siberië verkennen. Of een portie Novitsjok toegediend krijgen.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Dick
Dick
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Graag voorbeelden.

Ben
Ben
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Dick

Chodorkovski, Berezovski, Goesinki .
In Rusland heerst een subtielere vorm van terreur in vergelijking tot de Sovjet tijd.
Hebben jullie laatst nog die documentaire over Alexander Navalny gezien of zijn jullie de moord, door een criminele Tsjetsjeen uit het Kadyrovkamp, op Boris Nemtsov al vergeten?.
Poetin is door en door KGB, een gewetenloze schurk, die zich samen met zijn oligarchenkliek heeft verrijkt over de ruggen van het Russische volk.
Met Poetin valt niet te praten.
Hopelijk lost het zich intern op en gaat ie net als die Roemeense crimineel tegen de muur.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Dick

Vraag het Navalny, Chodorkovsky, Sauer en al die andere voor ons onbekende namen. Andere mening hoort onder slot en grendel. Dat kennen wij hier (nog) niet.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Sluit ogen en oren niet voor de vele inschattingsfouten en verregaande hypocrisie van het ‘Westen’.
Andere mening achter slot en grendel is hier net zo goed van toepassing, het zg. cancellen. Hier worden mensen, zij het figuurlijk, ook vergiftigd en achter slot en grendel gezet (lees uitgesloten).
De balk in het westerse oog.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ik weet meer van communisten uit praktijk dan uit verhalen. Wie niet gelooft moet voelen zal ik maar zeggen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Bekijkt u dit filmpje eens.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Aanpak van corona zoals bij een dictatoriaal land hoort. Je hebt niets te zeggen. Ik heb in zo land ook geleefd ik kijk niet verbaasd. De Chinezen waren wel altijd nog een graadje erger dan elders dat moet gezegd worden.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Al weiger ik om mee te voelen. Ik heb mijn portie gehad u duidelijk niet.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Dat zijn de echte communisten.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Is trouwens niet waar. De nieuwe Communistische partij is in 1993 opgericht door communistische die hards en heeft nog steeds een bezetting in de Doema van rond de 20 %. Zij regeren echter niet en de Partij vergrijst snel dus dat bepaalt de koers.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Due zijn niet actief. Wel de post-communisten in Groen Links.

Wim
Wim
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Die Putin met zijn Rusland toch… Lijkt de EU wel.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Wim

Daar waarschuw ik al mijn leven lang voor dat de EU op de Sovjet unie gaat lijken als het zo doorgaat. Ik kan het vergelijken, vandaar.

Wim
Wim
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Weer iemand, genaamd Ni28 die op afstand in het hoofd van Putin kan kijken, of gewoon naschrijft wat men graag tussen westerse oren wil planten.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Wim

Ik heb in het communisme een stuk van mijn leven doorgebracht. U ook? Waarom is Poetin zo fijne kerel, vertel!

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Poetin is geen fijne kerel en hij is ook geen communist.
Poetin denkt in termen van macht.
Dat maakt hem gevaarlijk.
Daar komen we nu als EU achter. Zonder de USA kunnen we hem niet aan en zelfs met de USA wordt het nog een hele klus.
Vraag me af hoe het moet na de oorlog.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

De communisten dachten altijd in termen van macht en waren altijd gevaarlijk. De post-communisten ook in aangepaste jassen. Daar is Poetin een van.

Dick
Dick
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Noem eens een President wat wel een fijn kerel is.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Dick

Mark Rutte?

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Dick

Ik vond Havel een fijne kerel die het land in de NAVO kreeg en de Rolling Stones in Praag.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Wim

Nou, als Ni28 onder een bepaald regime heeft geleefd, denk ik wel degelijk dat hij misschien anders tegen zaken aankijkt.
Daar hoef je het niet mee eens te zijn, maar zijn opvattingen kun je wel meenemen in het bepalen van je eigen mening.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Beste NIWHL, dit is wat ik probeer over te brengen. Dank daarvoor. Theorie verschilt nogal eens van praktijk. Vanuit dat oogpunt probeer ik verschillende meningen te pareren. Ben ook niet boos of zo wel eens verbaasd. Maar iedereen reageert vanuit eigen ervaringen en denken en het zal niet anders zijn.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Beste Ni28: Ik weet niet eens of u een hij of zij bent, haha.
Zomaar die giftige mannelijke pronoun aangenomen (cynismeknop aan). Kwalijk. Kan echt niet meer in deze waanzinnige tijd. Mea culpa als ik u verkeerd zou hebben gegenderd.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Mijn reactie aan Martin verraad mijn geslacht en gezien het feit dat in mijn tijd maar twee mogelijkheden waren is niet moeilijk achter te komen.

102
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x