De Weekend Leestips: van Westerse tot Chinese kijk op de wereld

Lezenswaardige artikelen uit binnen- en buitenland

OpinieZ, De Weekend Leestips, Oekraïne, Joe Biden, Rusland, China

Welkom bij De Weekend Leestips van zaterdag 14 en zondag 15 mei 2022 met een uitgebreide serie lezenswaardige achtergrondartikelen over Biden en zijn Blob die aansturen op een proxy-oorlog met Rusland, ‘regime change’ door de ogen van Henry Kissinger, waarom het Westen geen genoeg krijgt van Zelensky, een opzienbarende Chinese kijk op de oorlog in Oekraïne, Japan dat de militaire vleugels spreidt, nieuwe Chinese agressie rond Australië en Taiwan, Biden hindert gaspijpleiding naar Europa, Chinese bevolking sluit Rusland in de armen en meer…

 

Biden en de Democraten sturen aan op proxy-oorlog

“Terwijl Biden standvastig blijft volhouden dat er geen ‘laarzen op de grond’ zullen zijn, zijn Amerikaanse paramilitairen in feite al aanwezig in Oekraïne.”

Dit is het tweede deel van een driedelige serie over ‘the Blob’, een club Democratische beleidsmakers rond Joe Biden, die het buitenlandse beleid van Amerika bepaalt. Lees hier deel één.

De overgrote meerderheid van de benoemde ambtenaren in het buitenlandse beleidsclubje van Biden heeft sterke banden met de reflexief agressieve en dominante vleugel van het Democratische buitenlandse beleid, en dat verklaart gedeeltelijk het traject van het beleid van de regering in Oekraïne.

De evolutie van het beleid van Biden werd aan deze correspondent beschreven door voormalig ambassadeur Chas Freeman, nu een senior fellow bij het Watson Institute aan de Brown University, die nauw betrokken blijft bij het debat over buitenlandse beleid in Washington.

De beoordeling van Freeman is somber.

“De VS, onze NAVO-bondgenoten, Oekraïne en Rusland zitten nu vast in langdurige vijandigheid. Het is heel goed mogelijk dat het conflict in het oosten en zuiden van Oekraïne, zoals dat tussen India en Pakistan in Kasjmir, de komende decennia de oorlog in stand zal houden. Als dat zo is, bestaat er een constant gevaar van een uitbarsting van vijandelijkheden aan de oostgrenzen van Europa en van escalatie naar een direct conflict tussen Rusland en de Verenigde Staten, inclusief een mogelijke nucleaire uitwisseling”, zei hij. “Gezien het ontbreken van een serieuze diplomatieke dialoog tussen Washington en Moskou, is het verre van duidelijk hoe een dergelijke escalatie kan worden voorkomen.”

Klik op onderstaande tweet of op deze link om dit artikel te lezen.

 

Kissinger over ‘regime change’

“Ik denk dat, gezien de evolutie van de technologie en de enorme destructiviteit van de wapens die nu bestaan, het streven naar ‘regime change’ ons misschien wordt opgelegd door de vijandigheid van anderen, maar we moeten vermijden om het met onze eigen houding te genereren,” zegt Henry Kissinger in een (video)interview met de Financial Times.

Klik op onderstaande tweet of op deze link om het interview te lezen en te bekijken.

 

Waarom het Westen gewoon geen genoeg kan krijgen van Zelensky

Michael Butler, professor politicologie, neemt in een artikel boordevol verhelderende links een kijkje achter de Oekraïense schermen in de informatiestrijd met Rusland.

Klik op onderstaande tweet of op deze link om het artikel te lezen.

 

Een nieuwe kijk op Oekraïne in China?

Een opzienbarend artikel, geschreven door Gao Yusheng, de voormalige ambassadeur van China in Oekraïne. Het origineel en de Engelse versie van David Cowhig staan ​​hieronder. Hier een paar opmerkingen over de betekenis van dit artikel.

Ambassadeurs in China publiceren meestal niet zonder voorafgaande toestemming. Bovendien worden hier drie boodschappen geïmpliceerd en gerapporteerd alsof het Chinese vragen, constateringen en standpunten betreffen:

  1. We hadden het fout; de slechte prestatie van het Russische leger in Oekraïne bewijst dat het post-Sovjet-Rusland niet echt moderniseerde; daarom, waar zijn wij Chinezen met echte modernisering?
  2. Rusland zou de oorlog willen stoppen, maar zijn vijanden (Oekraïne, NAVO, EU?) willen niet en het gevecht kan zo ver gaan dat het de val van Rusland veroorzaakt. We moeten zo snel mogelijk een staakt-het-vuren bereiken om mogelijke chaos aan onze grenzen te voorkomen.
  3. Pas op voor een herbewapend Japan. Mao en Deng verwelkomden de VS in Azië om een deksel te zetten op de Japanse ambities/angsten. Nu is dat deksel verwijderd en staan ​​we op het punt om een ​​oorlogszuchtig Tokio tegemoet te treden, iets waar we al heel lang bang voor zijn.

Klik op onderstaande tweet of op deze link om het artikel te lezen.

 

Japan spreidt de militaire vleugels

Terwijl alle strategische ogen gericht zijn op het bloedbad in Oekraïne, verstevigt Washingtons belangrijkste Aziatische bondgenoot stilletjes de veiligheidsbanden met vrienden dichtbij en ver weg.

Het openlijk pacifistische Japan kondigde op 6 mei een verrassende defensieovereenkomst met het Verenigd Koninkrijk aan, nadat in januari een soortgelijke overeenkomst met Australië was ondertekend. Tokio is ook in beweging in Zuidoost-Azië. Op 2 mei tekende het een defensieovereenkomst met Thailand.

De nieuwe urgentie is duidelijk. Oorlog in de regio is opnieuw denkbaar.

Klik op onderstaande tweet of op deze link om het artikel te lezen.

 

Chinees spionageschip voor de kust van Australië

Een high-tech Chinees spionageschip ligt op de loer voor de kust van West-Australië, een actie door minister van Defensie Peter Dutton bestempeld als een ‘daad van agressie’. Het type 815-schip, boordevol met de nieuwste elektronische bewakingsapparatuur, heeft de afgelopen weken ‘dicht’ bij de kust geopereerd, onthulde hij op vrijdag. Deze plotselinge verschijning van het Chinese spionageschip, nabij de marine-communicatiebasis ter ondersteuning van Amerikaanse en geallieerde onderzeeërs in de Indische Oceaan, komt acht dagen voor de federale verkiezingen in Australië.

Klik op onderstaande tweet of op deze link om het artikel te lezen.

 

Chinees anti-onderzeeër vliegtuig dringt Taiwanees luchtruim binnen

Afgelopen dinsdag vloog een Chinees Y-8 anti-onderzeeër oorlogsvliegtuig tussen Taiwan en de Dongsha-eilanden van Taiwan in de Zuid-Chinese Zee.

Een Chinese militaire expert suggereert dat er waarschijnlijk meer van dit soort patrouilles in de toekomst zullen zijn. Een mogelijke reden voor deze nadruk op Chinese onderzeebootbestrijding is dat China’s People’s Liberation Army (PLA) heel goed in de gaten heeft hoe cruciaal Amerikaanse en Taiwanese onderzeeërs zouden zijn in elk oorlogsscenario voor Taiwan.

Klik op onderstaande tweet of op deze link om het artikel te lezen.

 

 

De broodnodige EastMed-pijpleiding wacht op goedkeuring van Biden

Turkije is vanaf dag één tegen het EastMed-pijpleidingproject gekant, een pijpleiding die gas vanuit Israël en Cyprus door Griekenland naar Europa kan transporteren. Toen de regering Biden voor het eerst haar onofficiële oppositie tegen het project aankondigde, waren de redenen die door de VS werden aangevoerd voornamelijk van ecologische en financiële aard. Nadien beweerde Bidens staatssecretaris voor Politieke Zaken, Victoria Nuland, plotseling dat de tijdlijn voor het project te lang is omdat Europa ‘nu’ gas nodig heeft. Wat de redenen ook mogen zijn, ze komen over als een verkapte poging om Turkije gunstig te stemmen ten koste van Europa’s energiezekerheid, en Europa’s pogingen om zichzelf te bevrijden van de Russische energieafhankelijkheid. De regering Biden laat maar weer eens zien hoe zij helaas het liefst zaken doet.

Een schrijnend en vernietigend oordeel over Bidens bemoeienis met een pijpleidingproject dat Europa van gas kan voorzien..

Klik op onderstaande tweet of op deze link om het artikel te lezen.

 

Hoe de Chinese bevolking naar de wereld kijkt

Een nieuw onderzoek onder meer dan 3.000 Chinese respondenten op het vasteland toont aan dat de publieke perceptie van Rusland de afgelopen drie jaar is verbeterd, waarbij Rusland nu het land is waar het Chinese publiek het meest de voorkeur aan geeft, op de voet gevolgd door Pakistan, Singapore, Noord-Korea en Duitsland.

Het onderzoek, dat in maart is uitgevoerd door de denktank van het Central European Institute of Asian Studies na de Russische inval in Oekraïne en is uitgebracht op 12 mei, suggereert dat het Chinese publiek de agressie van Moskou grotendeels steunt, terwijl de publieke opinie over de VS de afgelopen tijd aanzienlijk is verslechterd.

Van de vijfentwintig landen waar Chinese respondenten naar werden gevraagd, werd Rusland het meest positief beoordeeld en de VS het meest negatief. Bijna 80% had positieve gevoelens over Rusland, terwijl minder dan een derde een vergelijkbare instelling had tegenover de VS. Vier vijfde gaf aan dat hun kijk op Rusland de afgelopen drie jaar was verbeterd.

Klik op onderstaande tweet of op deze link om het onderzoek te lezen.

 

Het OpinieZ-team wenst u veel leesplezier en een ontspannen weekend!

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
10 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Nou ben ik dr. Clavan niet, maar ik vraag mij af in hoeverre de economische situaties een rol gaan spelen. Hoever is de economie van de Oekraïne gedestabiliseerd door deze oorlog? Hoelang kan de Oekraïne de oorlog daarmee volhouden? Ca. 25% van de bevolking gevlucht of ontheemd of aan het front. Industriegebieden liggen in de frontlinie en de zeehavens zijn (zo goed als) onbruikbaar.

Ik las dat de Duitse industrie serieuze problemen gaat krijgen als gasleveranties stoppen. Wat zijn de gevolgen voor ons als er uit Rusland geen gas en olie meer komt? En de aanvoer van andere grondstoffen uit Rusland stopt. Welke impact heeft dit op Nederland? Hoe moet het verder met de EU als 2 grote nettobetalers ineens in financiële nood verkeren?
Sowieso sturen we al aan op een serieuze economische crisis.

Wat gaat dat doen met de publieke opinie in de westerse landen? Nu staan de domme schaapjes, met een volgevreten pens, leuk met Oekraïnse vlaggetjes te zwaaien. Maar wat, als de schappen in de winkels steeds leger worden (is nu al merkbaar) en je straks je salaris ontoereikend is om het veel duurdere levensonderhoud nog te betalen? Wat als mensen massaal banen verliezen?
Een radicale omslag van de stemming onder het volk is niet uit te sluiten. En dan?
Want als díe geest eenmaal uit de fles is………..

Je zou zo zeggen, dat deze aspecten invloed krijgen op onze bemoeienis met die oorlog daar.

En voor de USA speelt de vraag welke vrijheden Biden nog heeft als de Democrats bij de Midterms in de pan worden gehakt.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Kwam dit zo even geleden ook nog tegen:
De Europese Commissie is van plan om op 18 mei een energiebesparingsplan goed te keuren om een ​​mogelijke abrupte onderbreking van de Russische gasvoorziening aan te pakken. Brussel waarschuwt dat de maatregelen in geval van nood bijna alle EU-partners zullen treffen, omdat degenen met andere bevoorradingsbronnen, zoals Spanje, hun gas zullen moeten delen met de landen die getroffen zijn door de verlaging van het Kremlin.
Van de Europese commissie! Een mogelijke abrupte onderbreking.
Vraag me af hoe het zit met onze gasbel. Moet Nederland die ook delen?

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Inderdaad dit delen concept gaat voor veel meer dingen gelden.
Grondstoffen.
Woningen.
Pensioenen.
Spaartegoeden.
Voedsel.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Alle journalisten en politici op deze wereld zouden eens met de auto/fiets/motor de wereld over moeten reizen. Dus dwars door Rusland, Azië, Afrika en Zuid-Amerika (de USA/Canada/Australië noem ik niet want dat zijn van de oorspronkelijke bevolking ‘gestolen’ landen) maar ik denk eerlijk gezegd dat ze niet eens weten hoe ze zo’n lange reis moeten regelen. Visa (hier of onderweg) halen, auto-/motor-verzekering, reis- en/of zorgverzekering hoe lang geldig?, je moet zelf reparaties kunnen uitvoeren onderweg en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik heb zelf al meer dan 1 miljoen motorkilometers onder mij door laten rollen waarvan 100.000-en km’s zowel binnen als ver buiten Europa. Het mooie is dat je dan niet anders dan tot de conclusie komt dat de politici op deze wereld exact hetzelfde zijn als de criminelen op deze wereld. Er is namelijk geen enkel verschil! Integere, eerlijke, betrouwbare, capabele en competente politici bestaan namelijk niet. Ik heb wel heel veel goede mensen ontmoet maar dat waren altijd gewone mensen. En weet je wat het mooiste van alle is? Ik heb 15 jaar lang een Stichting gerund voor wereld-auto/motor-reizigers. Wie ik ook sprak allemaal zeiden ze Rusland is het beste reisland van de hele wereld met de aardigste en meest behulpzame en meest vrijgevige mensen van alle landen in de wereld. Tja……….. hadden jullie niet verwacht hè!

Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De proxy oorlog tussen de VS en Rusland is al lang bezig. In het kader van leesplezier voor het weekend deze analyse van Jacques Baud, een gepensioneerde kolonel van de Zwitserse militaire inlichtingendienst met veel ervaring binnen de NAVO en Oost-Europa. Het is een longread, maar dat moet ook want er valt veel over te vertellen. Voor degene die hun informatie vooral via de MSM consumeren wordt het wel even schrikken, vrees ik.

https://www.thepostil.com/the-military-situation-in-the-ukraine/

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb een keer op youtube een nieuws verslag gezien van Chinese reporters die bij de Russische troepen in Oekraïne zaten.
Was wel grappig.

Eddie
Eddie
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het spijt me zeer, maar de positieve indruk, die blijkbaar van Rusland bestaat onder de Chinese bevolking, zegt natuurlijk vooral het e.e.a. over de onwetendheid van de van laatstgenoemden. Ik ben me ervan bewust dat we ons midden in een ongekende informatieoorlog bevinden, maar ik waag te betwijfelen of Rusland zijn zaakjes beter op orde heeft dan bijvoorbeeld Duitsland. Ik bedoel, zelfs Noord-Korea wordt positief beoordeeld…

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Eddie

Die Chinezen weten alleen wat ze van de CCP horen te weten.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Eddie

Dus als u weet wat het standpunt van de partij is, dan weet u wat ze er in China van vinden.
Mensen die iets anders vinden wordt mee afgerekend.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Hebben ze bij VVD66 in China les gehad?

10
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x