Oekraïne-oorlog sloopt de heilige huisjes van de energiepolitiek

Reality check is hard nodig

Titelfoto Oekraïne-oorlog sloopt de heilige huisjes van de energiepolitiek Pieter cleppe opiniez

Foto: Palmbos Maleisië

De inflatie was al volop gaande door het ECB-beleid en wordt nu extra aangewakkerd door corona, dat de toeleveringsketens uit China blijft teisteren, en de sancties tegen Rusland. Maar een hoofdrol is weggelegd voor het grootschalige experiment met de Europese energievoorziening. De onbetrouwbare wind- en zonne-energie houdt onze afhankelijkheid van Russisch gas in stand, zolang nucleair geen ‘groene’ optie is. Bedenkelijk beleid krijgt door de oorlog te maken met een reality check, schrijft Pieter Cleppe.

De oorlog in Oekraïne heeft ook in West-Europa grote invloed. Het zorgt voor een verdere aanscherping van de inflatiecrisis. Daarvan is de Europese Centrale Bank (ECB) uiteraard de hoofdschuldige. Met expansief geldbeleid, bedoeld om spilzieke regeringen te helpen besparingen te vermijden en om de muntunie te redden, zorgt ze al minstens sinds de financiële crisis van 2008 voor muntontwaarding.

 

Prijsstijging

Voor de Coronacrisis waren prijsstijgingen vooral zichtbaar in aandelenmarkten en vastgoed, terwijl heel wat van dat goedkope geld zich ophield binnen het banksysteem. De problemen in de toeleveringsketens kwamen daar in 2020 nog eens bij, en zorgden zo voor nog wat meer opwaartse druk op prijzen allerhande. Met China’s totalitaire en falende “zero-Covid”-aanpak die toeleveringsketens blijft teisteren, is Corona trouwens een factor die aanwezig blijft. Bovenop dat alles kwamen dan nog eens de sancties tegen Rusland.

 

Experiment

De ECB, Corona en Poetin zijn echter maar drie van de vier hoofdschuldigen voor de huidige inflatiecrisis. Een hoofdrol is immers ook weggelegd voor het grootschalige experiment met de Europese energievoorziening, gestuurd vanuit het EU-beleidsniveau.

Hernieuwbare energie – zoals wind- en zonne-energie – is niet betrouwbaar, maar niettemin legt de EU minimumnormen hiervoor op, uiteraard gekoppeld aan gigantische subsidies. Indien men CO2–uitstoot wil verminderen, zou men eenvoudigweg op kernenergie kunnen inzetten. Tot 2021, toen zowel Nederland als Frankrijk een meer positieve houding aannamen ten opzichte van nucleair, gebeurde dit niet.

Wat weinig naar voren komt in dit debat is dat grotere afhankelijkheid van onbetrouwbare wind- en zonne-energie, gekoppeld aan een politiek van het uitschakelen van kerncentrales – in België inmiddels teruggedraaid en hopelijk in Duitsland ook binnenkort – gas als stabiele, betrouwbare energiebron zowat onvermijdelijk maakt. En laat net Rusland nu op zo’n immense gasvoorraad zitten.

Tot op de dag van vandaag beweren Europese beleidsmakers dat we juist nog meer moeten inzetten op wind- en zonne-energie, om onafhankelijker te worden van Russisch gas. De realiteit is echter dat, ondanks jaren van subsidies aan wind- en zonne-energie, die slechts een tien procent van de globale energieproductie uitmaken.

 

Kiezen of delen

De realiteit is dat men moet kiezen voor een stabiele energiebron: nucleair, gas, of steenkool. Eén van die drie. Daarbovenop is het zeker goed om wind- en zonne-energie te hebben – ook al zijn hier niet te verwaarlozen nadelen voor het leefmilieu aan verbonden – en moet dit uiteraard allemaal zonder overheidssubsidies. De minst gesubsidieerde energiebron wereldwijd is nucleaire energie. Energiemarkten zijn overal sterk verstoord door overheidsinmenging, subsidies en politieke onzekerheid, maar dit geeft al aan dat als er een echte vrije energiemarkt zou zijn, kernenergie allicht zeer veel succes zou kennen.

Dat Duitsland zo afhankelijk is geworden van Russische energie-invoer komt door de onverantwoordelijke beslissingen van Angela Merkel om Duitse kerncentrales te gaan sluiten. In Nederland besliste de regering dan weer de eigen gaswinning te stoppen. Het zal wel zo zijn dat de overlast die dit in Groningen teweegbrengt niet te onderschatten is, maar de beslissing in maart 2018 van de Nederlandse regering om de gaswinning in Groningen te stoppen ging niet gepaard met een beslissing om nieuwe kerncentrales te bouwen. Dat laatste kwam pas eind 2021. Ook in Polen – dat al zo lang een harde lijn tegen Rusland voert – kwam de beslissing om twee kerncentrales te bouwen pas in 2021. Nochtans is het niet moeilijk: wie onafhankelijk van Rusland wil zijn en/of zich zorgen maakt om CO2-uitstoot, kan moeilijk om kernenergie heen.

 

Heilige huisjes onder druk

Bovendien mag men ook wel eens serieus gaan onderzoeken of schaliegas echt wel zo slecht voor het milieu is. De Europese landen gaan nu heel wat Amerikaans schaliegas invoeren, om zo minder afhankelijk van Poetin te worden, maar ondertussen blijft de productie hiervan in Europa wel verboden. De minister-president van Beieren, Markus Söder, pleitte alvast voor een heroverweging van dit verbod.

Een voorgesteld nieuw Europees sanctiepakket zou nu een verbod op de invoer van Russische olie bevatten, in navolging van de Verenigde Staten. Dat laatste zou wel eens een aantal heilige huisjes kunnen doen sneuvelen in Europa. Zo is de EU van plan om biobrandstoffen tegen 2030 geleidelijk te gaan verbieden. De redenering is dat dergelijke biobrandstoffen vaak op basis van palmolie worden geproduceerd, wat tot ontbossing zou bijdragen.

 

Ontbossing?

Die assumptie is echter simplistisch. Het hangt er namelijk sterk van af waar de betrokken palmolie vandaan komt. Vijfentachtig procent ervan komt uit Maleisië en Indonesië. Volgens de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, is ontbossing in Azië niet zo problematisch als in Afrika en Zuid-Amerika. Volgens het World Resources Institute, een onafhankelijke denktank, gaan in Latijns-Amerikaanse landen zoals Bolivia, Colombia en Peru “veel bossen verloren”, maar kende “Azië in de periode 2010-2020 de grootste netto-toename van bosareaal”. Waarbij het Indonesië en Maleisië specifiek als “bakens van hoop voor de bossen” beschreef, want “Indonesië’s percentage primair bosverlies daalde in 2020 voor het vierde jaar op rij, een van de weinige landen die dat voor elkaar kreeg. (…) Primair bosverlies is ook in Maleisië voor het vierde jaar op rij gedaald.”

 

Ban opgeheven

Een ander argument om biobrandstoffen te verbieden is, dat palmolie voor voedsel wordt gebruikt, al wordt ook tegen palmolie in voedsel al jaren hardnekkig campagne gevoerd door groene NGO’s. De realiteit lijkt de tegenstanders nu in te halen. Na Poetins invasie rezen de prijzen van zonnebloemolie de pan uit, want Rusland en Oekraïne zijn zowat de belangrijkste producenten daarvan. Dit dwong de Britse politiek-correcte supermarktketen Icelander ertoe om onlangs een ban op palmolie, als ingrediënt voor zaken als diepvriesfrietjes of gepaneerde vis, op te heffen. De keten wil wel enkel duurzame palmolie met een certificaat gaan gebruiken, wat niet moeilijk zal zijn, aangezien het systeem van certificering ondertussen al goed ingeburgerd is in deze sector en ook door organisaties zoals het Wereld Natuur Fonds (WWF) wordt ondersteund.

Dat laatste fonds stelt immers: “Het beste wat we kunnen doen is duurzame palmolie ondersteunen en boycots vermijden, aangezien we weten dat vervanging door andere plantaardige oliën kan leiden tot nog meer schade aan het milieu en de samenleving”.

 

Speelkwartier is voorbij

Als gevolg van de oorlog is het game over voor allerlei slecht onderbouwde en vaak protectionistisch geïnspireerde restricties, die weinig rekening houden met echte schade voor milieu. Bedenkelijk beleid krijgt door de oorlog dus te maken met een reality check.

Dat is zeker ook zo voor de Europese energiepolitiek, hoewel het jammer genoeg niet mogelijk is om die zomaar op korte termijn om te gooien. Nadat Frankrijk, Nederland en België hun visie op het vlak van kernenergie bijstelden, zijn alle ogen nu gericht op wat Duitsland gaat doen. Op dit moment zijn nog drie Duitse kerncentrales actief. Hun sluiting staat gepland tegen het einde van het jaar, en het is goed mogelijk dat ze ook bij een beslissing tot verlenging toch om technische redenen een tijdje dicht zullen moeten.

 

Alternatieven

De Duitse regerende Groenen weren zich inmiddels als een duivel in een wijwatervat en zoeken op krampachtige wijze naar alternatieven, zoals waterstofimport of zelfs het heropenen van kolencentrales. Op Europees niveau wil de Europese Commissie van ‘Klimaat’-commissaris Frans Timmermans, verantwoordelijk voor peperdure isolatienormen en steeds megalomaner klinkende klimaatdoelstellingen, dan weer steeds verder gaan met de uitbreiding van de Europese ETS-taks op energie naar allerlei nieuwe sectoren.

Er is echter zoiets als politieke zwaartekracht: wat echt niet werkt en totaal los van de realiteit staat, zal uiteindelijk worden bijgestuurd.

Timmermans en zijn groene vrienden in Duitsland kunnen zich daar beter op voorbereiden.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
30 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

We zijn getuige van onze eigen ondergang. De Eerste Wereldoorlog maakte een einde aan het Britse wereldrijk. De Fransen, Nederlanders, Spanjaarden etc waren hun al voorgegaan. We hebben nog een eeuw in relatieve welvaart geleefd onder de paraplu van de nieuwe supermacht in de VS. Maar deze staat nu op instorten en zuigt ons mee, met dank aan onze incompetentie politici. Het is de gifcocktail van klimaathysterie, great reset en wereldregering megalomanie. Bovendien voeren we momenteel, via de Oekraïne, een proxy oorlog met Rusland. Het blijkt dat 40% van het Oekraïense leger uit huurlingen bestaat, buitenlanders die getraind, bewapend en betaald worden door de VS, het VK, Frankrijk en Canada. Harde mensen met vaak onfrisse ideeën. De bekendste ervan is het Azov bataljon. Dat zijn de mensen die we sponsoren, waar onze media voor juichen. Los van alle economische en politieke stupiditeiten, het morele verval is het meest schrijnend en waarschijnlijk het lastigste te corrigeren.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Youp

De NAVO landen leveren op grote schaal zware wapens aan Oekraïne. Tegelijkertijd is de westerse economie grotendeels afhankelijk van Russisch gas.
Stel nu eens dat Poetin het argument omkeert en zegt: ik lever jullie helemaal geen gas meer, totdat jullie ophouden met wapenleveranties.
Als jullie gas willen om jullie economie overeind te houden, dan wordt de prijs gewoon weer bepaald door de markt.
De prijs van gas ligt nu 3 x zo hoog als voor de oorlog. Misschien gaan de Nederlander dan beseffen dat hun welvaart allereerst afhangt van goedkope grondstoffen en niet van hoogdravende idealen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Dat kan Poetin zeker doen maar tegelijkertijd is hij ook afhankelijk van het verkoop. Het kleine geluk is dat al deze schurkenstaten behalve olie en gas weinig of niets hebben om van te leven.

Zeus
Zeus
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Putin heeft fullhouse in handen. ook hij heeft geduld net zo als China.
Europa, laat me niet lachen wat een poppenkast, en de VS, trekpop Bidden.
het spel is uit.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Je moet er rekening mee houden dat het precies daarom gebeurt. Hier zit planning achter. Via de door het westen betaalde private milities wordt Rusland geen keus gelaten. De westerse politieke leiders zitten in de zak van het WEF, George Soros, Bill Gates en de Rockefeller’s. Problemen met energievoorziening zal landen dwingen meer hernieuwbare energie te gebruiken. Ook de verstoring van kunstmestaanvoer zal voedseltekorten veroorzaken. Op ninefornews.nl staat een artikel waar de voorzitter van de Rockefeller Foundation waarschuwt voor een grote voedselcrisis. Dat is nodig om ons aan de insecten te krijgen. Bill Gates is inmiddels de grootste private eigenaar van landbouwgrond in de VS. Je dacht toch niet dat het toeval is dat deze oorlog direct na covid begint.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Youp

zou zo maar kunnen. Wat een deprimerende gedachte, dat superrijken ons leven gaan inperken…………….

Youp
Youp
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marien

En als we dan toch bezig zijn. Verkiezingen in Frankrijk. Om 20:00 gaan de stembussen dicht. Om 20:01 hebben we een exit poll: uiteraard, Macron wint. Om 20:05 feliciteren de media Macron en om 20:15 feliciteren Europese regeringsleiders Macron. Ze kunnen wel heel tres vite stemmen tellen daar in Frankrijk. Wie gelooft dit nog?

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Youp

De felicitaties gebeuren inderdaad niet op basis van de werkelijk gestemde stemmen. Maar op basis van de prognoses en de exit poll. Als je kijkt naar de verdeling van de stemmen in de eerste ronde, kun je makkelijk uitrekenen dat deze verdeling van 58 tegen 42 er ongeveer uit zal komen. De afstand tussen die twee percentages is zo groot, dat iedereen al na de eerste ronde weet wie zal winnen. Bovendien heeft Melenchon een uitdrukkelijk negatief stemadvies tegen Le Pen uitgebracht.
Eigenlijk is de tweede ronde een pro forma gebeuren. Drie kwart van de ministers in het kabinet van Macron komen uit de PS, uit vakbonden of NGO’s. De rest is overgelopen uit de Les Republicains, die na hun verlies in de eerste ronde over elkaar heen buitelden om hun steun aan Macron te verklaren in de jacht op baantjes (bij Pécresse en Dati en Peltier kwam de rook uit de oren). Dus alles wat links is (ik reken Les Republicains tot links) stemt sowieso op Macron, uitzonderingen daargelaten.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Het blijft een beetje vreemd, feliciteren op basis van prognoses en exit polls. Maar ik geloof graag dat deze uitslag logisch volgt uit deel 1 van de verkiezingen. Alleen, als de stemmen nu niet netjes geteld worden, als er überhaupt wat geteld is, dan is er tijdens deel 1 iets vergelijkbaars gebeurd.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Marien het is nooit anders geweest. Het zijn altijd se rijken die ons leven bepalen. Ook in het communisme was het zo.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Gisteren in het NOS journaal het blije nieuws gehoord dat er via de schone bronnen meer energie werd geleverd dan nodig voor het land. Weer een goed geplande nieuws. Net als vele gelanceerde statistieken die op een cruciaal moment ons beeld moeten veranderen. Als je al op schone energie wil inzetten en dan met als reden een schone omgeving dan zijn de kerncentrales de enige uitkomst. Meerdere kleine veilige centrales. Voortaan ook leiders van het type Merkel weren want dat soort politiek van pappen en nathouden met de Russen leidt tot de huidige situaties. Het invloed van de activistische clubjes die nu wezenlijk de politiek kapen via activistische rechters moet gestopt worden. De oorlog in Oekraïne legt nu alle zwakke schakels bloot. Zelfvoorziening blijkt opeens waardevoller dan de geprezen globalisme gezien de afhankelijkheid van vele schurkenlanden. Alles hang van elkaar af en dat is kwetsbaar. Dit is in wezen de oude communistisch model die als doel had dat geen land binnen het pact zelfvoorzienend was. Gewone machtsspel met als resultaat dat overal het meeste voor de levensonderhoud ontbrak. Gezonde logica en gezond verstand moeten de linkse slogans en de nieuwe wokisme weer de baas worden. Terug naar oude normaal.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Enorm veel leugens worden ons via de media gebracht. Veel nepnieuws om ons te manipuleren. We worden gebruikt door de elite van de wereld.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Hoe meer mensen het beseffen hoe beter. En vooral onthouden.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Concreet luidde die berichtgeving dat afgelopen weekend meer energie door zonnepanelen en windmolens werd opgewekt dan ons land dat weekend verbruikte.

Dat heeft weinig nieuwswaarde, want april staat bekend om relatief koele zonnige dagen met behoorlijke windsnelheden. Als dan in het weekend ook het bedrijfsleven voor een deel stilstaat wek je inderdaad meer op dan nodig.
Hebben ze in Moffenland een paar jaar geleden ook beleefd, in een XXL uitvoering die het stroomnet dreigde op te blazen. Met paniek als gevolg, netten van buurlanden volstouwen met elektriciteit en industrieën gebeld met de mededeling dat de energie vandaag gratis is, maar zet aub alle stroomgebruikers aan.

Met verdere uitbreiding van wiebelstroom gaat dit ook in ons land gebeuren.
Bij de NOS zijn ze te stom om het te snappen, maar in hun onnozelheid brengen ze slecht nieuws als een succesverhaal.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ernie van de Wal
Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Belangrijk was voor de NOS de propaganda gehalte dat deze soort energie dus “toereikend blijkt”. Details zoals u noemt zouden het blije nieuws meteen in de grond boren en dat is niet de bedoeling bij de NOS. Ook veel mensen hebben geen behoefte aan details die geloven het allemaal blind.

Dick
Dick
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

24 April
De aanvragen voor Russisch gas voor Europa stegen tot 51,7 miljoen kubieke meter.m
Gazprom kondigde een toename aan van aanvragen van Europese consumenten voor gas uit Rusland tot 51,7 miljoen kubieke meter.

Willen de gene die geen gas willen van Poetin zelf thuis de gaskraan dicht draaien in plaats dapper met een spandoek schreeuwen geen gas van Poetin. Of is dat een wel heel koude douche.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als de Oekraïense waarheid echt boven het polderpeil uitkomt, worden zelfs de funderingen van de heilige huisjes, slooprijp.
Leugens bieden namelijk geen stabiele ondergrond.
Knoop dat in jullie oren Rutte, Kaag, Hoekstra.

Koddebeier
Koddebeier
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

NEXIT NU !!!!

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Beschikbaarheid van goedkope, snel inzetbare energie is van groot belang voor juist de arme landen. Gas en olie maken handel en vervoer over grote afstanden mogelijk. Als dat veel duurder wordt, zal dat doorwerken in alle prijzen. Alle goederen die van ver moeten komen (uit China, Afrika) zullen nadelen ondervinden ten opzichte van goederen die dichterbij zijn.
Veel industrie zal teruggaan van China naar Europa, bijvoorbeeld Portugal en Bulgarije. Reizen naar verre landen zal minder aantrekkelijk worden en alleen nog bereikbaar voor mensen met een bovenmodaal inkomen.
Op deze manier gaan we terug naar de jaren 1950: voor Jan met de Pet is alleen nog een weekje kamperen op de Veluwe betaalbaar.
Douchen alleen nog als toevallig de wind waait of de zon schijnt, omdat er dan voldoende elektriciteit beschikbaar is.
In de winter drie truien over elkaar dragen of de middag in een slaapzak op de bank doorbrengen.
Lang leve het globalisme.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Wij gaan niet alleen terug naar de jaren vijftig wij gaan richting de middeleeuwen als de migratie uit Afrika en Azië niet stopt en de islam het voor het zeggen krijgt. Dat en het omarmen van wokisme versnelt het process alleen maar. Helaas blijft men hier voor te kiezen. Wij zijn net zo blind en volgzaam als de Russen van Poetin.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

ja, ik denk wel dat dit een grote bedreiging is voor ons leven zoals we ons tot nu toe een beetje hadden opgewerkt als noord europese burger. Klein stapje terug is niet zo heel erg, maar de massa mensen is niet voor niks beter opgeleid geraakt. Ik mag hopen dat men ons de waardigheid van een normaal basis leven niet wil ontzeggen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marien

De nieuwe voorzitster van de PvdA zei dat zij veel aandacht aan het onderwijs moeten geven. Maar dat hadden zij helaas al jaren geleden gedaan en daarom worden wij steeds dommer. Nederland heeft steeds meer inwoners maar er zijn geen mensen om te werken. Rara.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Timmermans en consorten zijn de nagel aan ons aller doodskist. Ik heb het al vaker gezegd. Vreselijk domme, egocentrische, nare man.
Er moeten nu verstandige mensen het roer overnemen. Kaag, Jetten, Rutte, ze moeten weg. VVD en D66 moeten gedecimeerd worden, want ze leren het nooit.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Gisteren in het NOS journaal het blije nieuws gehoord dat er via de schone bronnen meer energie werd geleverd dan nodig voor het land. Weer een goed geplande nieuws. Net als vele gelanceerde statistieken die op een cruciaal moment ons beeld moeten veranderen. Als je al op schone energie wil inzetten en dan met als reden een schone omgeving dan zijn de kerncentrales de enige uitkomst. Meerdere kleine veilige centrales. Voortaan ook leiders van het type Merkel weren want dat soort politiek van pappen en nathouden met de Russen leidt tot de huidige situaties. Het invloed van de activistische clubjes die nu wezenlijk de politiek kapen via activistische rechters moet gestopt worden.
De oorlog in Oekraïne legt nu alle zwakke schakels bloot. Zelfvoorziening blijkt opeens waardevoller dan de geprezen globalisme gezien de afhankelijkheid van vele schurkenlanden. Alles hang van elkaar af en dat is kwetsbaar. Dit is in wezen de oude communistisch model die als doel had dat geen land binnen het pact zelfvoorzienend was. Gewone machtsspel met als resultaat dat overal het meeste voor de levensonderhoud ontbrak.
Gezonde logica en gezond verstand moeten de linkse slogans en de nieuwe wokisme weer de baas worden. Terug naar oude normaal.

SMG
SMG
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Alle landen in onze omgeving (België, France, UK, Dld, Zweden, Zwitserland, USA) zijn het aandeel kernenergie in hun elektriciteitsopwekking aan het afbouwen.
De niet nucleaire mogendheden bouwen af tot nul.
Landen met kernwapens houden een aandeel kernenergie in stand.

In France was dat ooit 78%, nu 68% en verder dalend naar 50% in 2035.
In UK is het vervanging schema van de oude KC’s vastgelopen op de hoge kosten van de eerste nieuwe KC (HPC, kost >€10mln/MW). Pogingen om goedkoper uit te komen zijn gestrand. Nu werkt Rolls Royce aan kleine centrales in de hoop dat die goedkoper gaan uitpakken….
In B worden in 2025 5 van de 7 KC’s gesloten, de overige 2 in 2035.
In CH is de oudste KC recent gesloten en is, net als in Zweden besloten om geen nieuwe KC’s te bouwen.

Hoofdreden de hoge prijs van kernenergie.

Frank
Frank
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Nog een paar realitychecks, in ieder geval voor NL:

– 80% van onze ‘duurzame’ energie wordt opgewekt door het verstoken van bossen die van elders worden aangevoerd. Als iedereen straks echt wakker wordt en dit niet meer houdbaar is vallen we enorm terug in ons aandeel ‘duurzaam’.
– Het bouwen van kerncentrales in NL is zo goed als onmogelijk vanwege NIMBY en ambtenaren, bouwtijd is sowieso 10-15 jaar op z’n snelst. Kijk maar naar de lopende projecten in UK en FR. We hebben op korte termijn dus niets aan het gepraat over nucleair.
– Groningen verder leegtrekken zal nog meer sociale onrust in het Noorden van NL geven, royale compensatie van de burgers daar was al moeizaam, zal zeker niet vlotter gaan.

NL zal dus steeds meer afhankelijk worden van import van welke energiesoort dan ook. Denk eens welke prijs daar aan hangt.

SMG
SMG
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Frank

De 10 jaarlijkse detail metingen in Dld laten zien dat meer hernieuwbare biomassa verstoken leidt tot meer bos c.q meer staand hout (=meer CO2 vastlegging)!
https://de.wikipedia.org/wiki/Wald_in_Deutschland
Zowel het bosareaal als de bosdichtheid (m³ hout/m²) namen toe.

In de laatste 2 maanden waarvan het CBS cijfers heeft (=jan en feb) produceerde:
Biomassa 8% van onze netto elektriciteitsproductie,
Wind 27% (gaat in de zomer afnemen)
Zon 4% (gaat in de zomer toenemen)
Ik zie het aandeel duurzaam alleen maar toenemen. Zie bijv. de lopende aanbesteding voor offshore windparken goed voor 1,5GW, enz.

De CBS cijfers tonen juist dat we mede dankzij hernieuwbare steeds minder afhankelijk worden van import voor onze elektriciteitsvoorziening.
Werd 2000 netto nog 19% van ons verbruik ingevoerd, in 2021 was de invoer 10% gedaald en de uitvoer massaal gestegen, zodanig dat de netto import slechts 0,1% van ons ~13% grotere verbruik was…

SMG
SMG
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Frank

Toelichting op: “Zowel het bosareaal als de bosdichtheid (m³ hout/m²) namen toe.”
Dat is logisch want als er meer vraag is gaat men meer produceren.
Dus gaan boseigenaren kijken hoe ze de productie van hun bos kunnen verhogen en op zoek naar nieuw areaal om nog meer bos te planten.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Tot dat ‘wij’ aan schone energie toe zijn duurt het nog wel een aantal jaren.

Schaliegas is bewezen vuil.

LNG is niets anders dan met verbruik van veel energie samengeperst aardgas.
Vervolgens alleen te vervoeren in speciale tanks die onder gebruikmaking van zeldzame grondstoffen over lange afstanden vanuit de VS met stookolie vervuilende schepen naar Nederland vervoert moeten worden.

Het rekensommetje voor de productie van waterstof zou nog eens goed doorgelicht moeten worden.

Plannen voor het plaatsen van megalomane windmolens en zonnepaneel- parken, al dan niet op land of zelfs op zee (idioot plan op het IJsselmeer bijvoorbeeld) moeten acuut worden begraven, net zoals de resten van uitgewerkte windmolenwieken en defecte zonnepanelen.

Decentraal energie opwekken zou een tijdelijke oplossing kunnen zijn.
VAWT’s (Verticale As Wind Turbine) op elk hoog gebouw.
Zonnepanelen en warmtewisselaars op elk beschikbaar plat of schuin dak.
Beschikbare energie daar delen waar deze wordt opgewekt.

Helaas valt er dan niets meer te verdienen voor de een of andere …….

Timmermans kan eindelijk naar huis, samen met zijn vriendje Samsom en Co.

Martine
Martine
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“Bedenkelijk beleid krijgt door de oorlog dus te maken met een reality check”.

Dit is wat Poetin ook heeft gezegd. Het gezonde verstand zal het uiteindelijk winnen maar ik heb hier zo mijn bedenken bij. Je ziet een hele duidelijke agenda waarbij er vanuit de Klimaat hoax wordt aangestuurd op zogenaamde duurzame energie die niet toereikend is en waar veel slimmere oplossingen voor zijn. Er wordt doelbewust aangestuurd en geëngineerd op crisissen (energie, voedsel, financiën) om de maatschappij afhankelijk te maken van de overheid, zodat we makkelijk mee te nemen zijn in de transitie naar het nieuwe digitale (slaven) systeem. Deze machtshebbers kennen geen gezond verstand en zullen doordenderen, de bevolking zal wakker moeten worden.

30
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x