De Al-Aqsa speeltuin voor gestoorde Hamas-leden

Alweer een gekleurd narratief van de NOS

Titelfoto bij De Al-Aqsa speeltuin voor gestoorde Hamas-leden Simon soesan opiniez

Foto:

Dit jaar vallen Pasen, Ramadan en Pesach samen en Hamas vierde dit heugelijke feit door betaalde oproerkraaiers naar de moskee op de Tempelberg in Jeruzalem te sturen, die daar met stenen en vuurwerk gingen gooien. De NOS en NU.nl waren er meteen bij om Israël van een gewelddadige reactie te beschuldigen. Maar Saoedi-Arabië, Egypte en de Emiraten waren woedend over de provocaties van Hamas. Dat hoort u in Nederland natuurlijk niet, daarom vertel ik het maar, schrijft Simon Soesan vanuit Israël.

Eens in ongeveer drieëndertig jaar vallen Pasen, Ramadan en Pesach samen. Dat kun je dus op z’n minst dertig jaar van tevoren weten. Geen probleem in ons Jeruzalem, waar vrijheid van religie geen slogan maar een levenswijze is. Vergelijk dat met de negentienjarige bezetting van Oost-Jeruzalem en de West Bank door Jordanië (1948-1967), toen geen Jood bij de Klaagmuur mocht komen en alle synagogen in Oost-Jeruzalem geplunderd, verbrand en afgebroken werden door de Jordaanse regering.

 

Tempelberg

De Tempelberg is een probleem. Niet alleen besloten de Romeinen er na de verwoesting van onze tempel (in het jaar 70) er een Romeinse tempel te bouwen, 600 jaar later besloten de moslims hun moskee bovenop de restanten van onze tempel te parkeren.

En wat deden wij in 1967? Nadat negen Arabische landen de oorlog aan ons verklaarden en die in zes dagen verloren? Plunderden wij de moskee? Werd die verbrand? Afgebroken? Nee hoor, wij gingen naar de WAQF, de religieuze leiding van de moslims en deelden mede dat, hoewel wij nu de baas waren in Jeruzalem, zij de administratieve leiding van hun moskeeën mochten hebben. In samenwerking met ons, zodat een ieder zijn religie vrij kon bedrijven.

 

Hamas

Fast forward naar 2022, waar een politiek gevecht tussen Hamas en de PLO gaande is. Hamas, die een religieuze terreurdictatuur in Gaza creëerde, wil ook laten zien dat zij de baas is in Jeruzalem. Twee jaar geleden schoten ze voor de lol enkele raketten af op hun Heilige Stad.

Dit jaar hadden ze een beter plan: alle religieuze feestdagen vallen samen? Oekraïne krijgt alle aandacht? Arabische landen zijn opeens vriendjes van Israël? Mooi niet! Hamas stuurde betaalde oproerkraaiers naar Jeruzalem, uren voor de religieuze moslims voor hun gebed naar de moskeeën zouden komen. Hun opdracht was ruzie zoeken met de Israëlische veiligheidsdiensten. Mochten hun vandalen gewond raken: dan is er geld (ook dankzij Sigrid Kaag) om ze te betalen. Mochten ze sterven, dan is er geld (jaja: dankzij onder anderen Sigrid Kaag) om de families een maandelijkse uitkering te geven, terwijl tegelijkertijd de hele wereld Israël zou veroordelen voor het gebruik van geweld op hun heilige grond. Goed plan, toch?

 

Voetballen in moskee

Helaas voor Hamas leven we in een tijd waarin alles meteen naar buiten komt en zo kregen we beelden van oproerkraaiers die stenen, ijzeren staven en wapens klaar legden in hun heilige moskee en, om de tijd te verdrijven, daar ook nog voetbalden.

 

 

Uiteraard zijn er nieuwsorganisaties die de Hamas-PR klakkeloos overnamen en Israël de schuld gaven. De NOS en NU.nl stonden voor in de rij om Israël van geweld te beschuldigen. Enkele van met ons bevriende Arabische landen konden niet anders en moesten het veroordelen. Maar opeens kwamen er ook andere reacties uit die richting: Saoedi-Arabië lachte Hamas uit met cartoons, waarin men zich afvroeg of de heilige moskee nu een speelplaats was geworden voor gestoorde Hamasleden.

Ook kranten in de Emiraten en Egypte lachten Hamas uit, vooral omdat direct na de onlusten Israël besloot om alle moslims gewoon toe te laten op de Tempelberg, waar later in rust werd gebeden, zonder de Hamas-klojo’s.

 

NOS

In Nederland vergat men dat te vertellen. De NOS had bijna een orgasme bij het verslaan van het Israëlische geweld tegen vreedzame moslims. Nee, ze vertelden niet dat er sindsdien in rust gebeden wordt. Belangrijker was om te melden dat eenendertig Joodse bezoekers de Tempelberg opkwamen om de boel te provoceren. Ook de kreet van Hamas dat Israël de Tempelberg in tweeën wil splitsen, werd klakkeloos overgenomen door NU.nl en de NOS.

 

Narratief

Geen verslag van de boze reacties van diverse Arabische landen op de acties van Hamas, want dat past niet in het antisemitische narratief, dat in Nederland geleid wordt door Sigrid Kaag. Er is nu overigens een onderzoek gaande om uit te vinden hoe een ‘simpele’ ambtenaar als Kaag zo’n duur huis heeft kunnen kopen, waar het geld vandaan kwam en hoeveel er voor betaald is.

Geen woord over het feit dat op 5 mei, waarop we in Israël dit jaar onze Onafhankelijkheidsdag vieren, de luchtmacht van drie Arabische landen meedoet aan de traditionele fly-over – weer een bewijs dat vrede beter werkt dan terreur.

 

In de maling

Daarom vertel ik het u maar, want u wordt in de maling genomen: wij willen vrede, wij werken samen met onze buren, wij laten ons niet kisten door Hamas-hooligans en u moet niet alles geloven wat u wordt voorgeschoteld door het officiële persorgaan van de Nederlandse regering.

O, en wat betreft het prachthuis van de familie al-Qaq in Jeruzalem? Ik doe niet mee aan geruchten, maar u zou de buren eens moeten horen…

Over de auteur

Simon Soesan
Simon Soesan
Simon Soesan woont sinds 1973 in Israël en is directeur Europa van Taglit - Birthright. Soesan is bekend van columns in o.a. NRC Handelsblad, het Reformatorisch Dagblad, Israël Actueel en het Nieuw Israelietisch Weekblad.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
17 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Simon, wat ik mij als oudere Nederlander, elke keer weer opnieuw afvraag is het volgende.
Wanneer is het kantelpunt geweest, vanuit de Nederlandse overheid en media.
In mijn beleving is Nederland altijd positief geweest, richting Israël en nu valt mij op dat het alleen maar de negatieve kant op gaat.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Hoe beschaafder het land hoe meer last van onbeschaafdheid. Hoe meer vreedzame tegemoetkomingen hoe groter het conflict. Beschaafd blijven is lastig met onbeschaafden. De kloof is onoverbrugbaar.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik geloof (wat een prachtig woord), dat als de types zoals Kaag, in deze wereld stoppen met sponseren en het geven van schouderklopjes, dan moet men wel samenwerken.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Het is niet alleen de financiering maar het denken moet weer een menselijke waardigheid worden. De linkse zogenaamd progressieve stromingen veroorzaken juist een teruggang naar onbeschaafdheid die zij juist promoten als gelijkend aan beschaafdheid in hun waan naar kleurenblindheid.

Eric
Eric
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Had het niet anders verwacht van de NOS, dat bericht alleen onheil. Probleem voor de omroepen is tegenwoordig dat flink aantal landen en het stijgt het opneemt voor Israël. Wat niet gelijk inhoud dat Israël alles maar mag doen.

Iran is het probleem, en dat financiert graag terrorisme tegen Israël. Ze vergeten in Iran dat Israël wel het land was dat voor hen een nucleaire aanval voorkwam, omdat ze dat zelf niet konden! En ik kijk geen NPO, hoor het wel, maar dat is omdat er niets RECHTS te beluisteren valt op een eenvoudige radio.

Yvonne
Yvonne
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben toch wel heel benieuwd naar wat de buren van Kaag ons zouden kunnen vertellen!

Eric
Eric
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Yvonne

onrustige nachten vol woede en gescheld

AAA
AAA
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Yvonne

Ik ook aan, mits ze (on-mohammedanistisch) de waarheid spreken!

Paulien
Paulien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Zo fijn dat Kaag aan het omvallen is. Zou ze wel terug mogen naar haar man nu de ontmanteling van de Joodse staat nog niet voltooid is? Ze hebben er toch zo’n paar decennia in geïnvesteerd🤔

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Paulien

Zou het geld wat naar de Palestijnen gaat ook haar spaarpotje zijn? Misschien wou de man met de fakkel het vragen, wie weet?

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Paulien

Kaag is pas omgevallen als haar partij is gedecimeerd.
De starheid waarmee ze volhoudt verbaasd me. Een dergelijke starheid was Rutte ook niet onbekend om aan de macht te blijven.
Er worden zaken buiten beeld gehouden.

Secura
Secura
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

De starheid verbaast u? Heeft u dan nog niet door, dat mevrouw Kaag volhardend moet zijn en ook kan zijn, wil ze voldoen aan haar opdracht om Nederland over te leveren aan het hele WEF ideaal en juk, wat we zullen moeten ondergaan?
Deze mevrouw is van staal en ijskoud naar ons toe…dat moet ze ook zijn, anders kan ze haar taak niet volbrengen!

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Secura

Waar haalt ze de motivatie voor die starheid vandaan? Wat is haar doel?
In de situatie waarin ze zich nu bevindt lijkt ze niet veel mogelijkheden meer te hebben.
Dus, welke weg ziet ze voor zich?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Hoe dan ook denk ik, dat er na de afgelopen dagen er meer mensen zijn die haar liever niet als minister president zien.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

WEF.

Paulien
Paulien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Paulien

Proverbs 24 ‘Rejoice not not when thine enemy falleth, and let not thine heart be glad when he stumbleth: 18Lest the LORD see it, and it displease him, and he turn away his wrath from him.’

Correctie dus op mijn eerdere post…😢

Paulien
Paulien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Paulien

En trouwens 5 ++ sterren voor het artikel van Simon Soesan ik weet niet hoe die 2 sterren daar terecht zijn gekomen!

17
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen