Het dreigt verder uit de hand te lopen in Oekraïne

Emotie dreigt in Westen overhand te krijgen op ratio

In de media wordt het geroffel op de oorlogstrom luider. Rationele beschouwingen zijn er amper nog. De emotie over schendingen van oorlogsrecht krijgt de overhand. Poetin “moet de les worden gelezen”, is de oproep. Een no-fly zone en zelfs militair ingrijpen lijken geen taboe meer. De VS sturen steeds meer en steeds dodelijker wapens. Een gevaarlijke escalatie. Het Westen dreigt de oorlog te worden ‘ingezogen’, vreest Johannes Vervloed.

Maar als Poetin niet in zijn opzet slaagt de Donbas te veroveren, zou hij z’n toevlucht kunnen nemen tot de inzet van ‘tactische’ nucleaire wapens. Een scenario à la Hiroshima doemt dan op, want een ‘tactische’ nucleaire tegenzet zou WO III kunnen ontketenen.

 

Keerpunt

De oorlog in Oekraïne duurt langer dan iedereen had voorzien. Poetin dacht ‘regime change’ in enkele dagen te realiseren en het Westen was optimistisch over een snel onderhandelingsresultaat, toen bleek dat Poetin zich verrekend had. De harde werkelijkheid is echter dat de oorlog in Oekraïne z’n 45ste dag ingaat en het einde is nog niet in zicht. De Russen hebben ‘regime change’ opgegeven en zetten nu in op het veroveren van de Donbas en wellicht zelfs het totale oostelijke deel van het land tot aan de rivier de Dnjepr.

 

Carte Blanche

De VS steunen Zelensky om dit te voorkomen en sturen op steeds grotere schaal wapens en ook steeds dodelijker wapens. Biden heeft zelfs de Land and Lease Act van stal gehaald. Dit programma uit de Tweede Wereldoorlog geeft de president carte blanche om net zo veel wapens te leveren als hij nodig acht en bovendien gratis voor het ontvangende land, in dit geval Oekraïne. Het kan een keerpunt in de strijd betekenen. Het kan de strijd voor onbepaalde tijd rekken en tijd is niet on Putin’s side.

 

Gevolg

Wat betekent dat en welke gevolgen zal een langdurige oorlog hebben, vragen vele commentatoren zich af. Ik denk dat de vraag anders gesteld moet worden. Wat zal Poetin doen, als hij merkt dat hij de oorlog niet kan winnen, dat hij zijn doel om de Donbas te bezetten niet kan realiseren? Althans niet met conventionele militaire middelen. Zal hij dan z’n toevlucht nemen tot niet-conventionele middelen, misschien zelfs tot (tactische) nucleaire? Ik sluit dat niet uit. Hij heeft zichzelf keer op keer vergeleken met een rat. Als een rat in het nauw komt, valt hij aan.

Hij zal calculeren dat een nucleaire tegenreactie van de VS niet waarschijnlijk is. Ten eerste is hij ervan overtuigd dat Biden in tegenstelling tot Trump een zwakkeling is en ten tweede zal het Westen in zijn ogen geen WO III willen riskeren, althans niet omwille van een niet-NAVO-land.

 

Doemscenario

Indien Poetin z’n toevlucht neemt tot tactische nucleaire wapens, indien een dergelijk doemscenario zich onverhoopt ontvouwt, wat doet Biden dan? Beter gezegd, wat doet Zelensky dan? Ik vermoed dat hij in dat geval geen keus heeft. Hij kan niet het leven van ontelbare landgenoten opofferen en totaal verwoeste steden accepteren om een (ijdele) poging te doen de Donbas voor zijn land te behouden, laat staan de Krim te heroveren. In zo’n geval rest hem niets anders dan overgave, een nederlaag die ook Hirohito, de Japanse Keizer, leed na de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki.

 

Voorkomen

Dit brengt ons bij de vraag of het wel zo verstandig is wat Biden doet. Wat probeert hij te bereiken met het opvoeren van de wapenleveranties en het inroepen van de Land and Lease Act? Moeten we geloven (in de complottheorie?) dat het militair-industrieel complex dit afdwingt om nieuwe wapens in de praktijk te testen en vervolgens met succes wereldwijd te kunnen verkopen? Is het Amerikaanse bravoure te denken dat de oorlog zich tot het Europese continent zal beperken en de Amerikanen er zelf geen last van zullen hebben? Of denkt Biden in zijn naïviteit dat een oorlog met Poetin (op zijn ‘eigen’ terrein) gewonnen kan worden?

En dan ga ik er nog maar vanuit dat men in Washington niet de fout maakt een no-fly zone in te stellen of – nog dommer – militair te interveniëren en troepen te sturen om Zelensky te helpen.

 

Opstelling Europa

En wat is de opstelling van Europa? Deze is opvallend eensgezind. Alleen Hongarije neemt een dissidente positie in. Het weigert wapens over zijn grondgebied naar Oekraïne te laten vervoeren. Wel doet het mee met de sancties. Het VK is het meest actief en steunt Oekraïne met geavanceerde wapens. Premier Boris Johnson bracht onlangs zelfs een bezoek aan Kiev als morele steun voor Zelensky.

 

Von der Leyen

De EU vaardigde afgelopen week Commissie-voorzitster Von der Leyen af naar Kiev. Zij ‘bracht’ een miljard euro extra en de toezegging dat Oekraïne lid van de EU mag worden. Symbolisch overhandigde zij Zelensky het aanvraagformulier. Een actie die overigens in veel lidstaten de nodige wenkbrauwen deed fronsen. Tot een dergelijke toezegging is zij namelijk in het geheel niet bevoegd.

 

Von der Leyen gaat in haar geestdrift om Poetin te straffen zelfs verder dan de VS en de NAVO. Ze is inmiddels teruggefloten, maar heeft hartstochtelijk gepleit voor een no-fly zone en de levering van gevechtsvliegtuigen. De echte beslissingen over welke steun aan Oekraïne wordt verleend en hoever het Westen daarin wil gaan, worden echter in Washington genomen. Daar vindt de fundamentele discussie plaats, daar is de wapenlobby actief en daar neemt Biden – mag je aannemen – de uiteindelijke beslissing.

 

Onderhandelingen

Wat ook de achterliggende gedachte is, de uitkomst is vrees ik hetzelfde. Poetin zal – in het nauw gedreven – terugslaan, met inzet van weapons of mass destruction. Hij zal niet de witte vlag hijsen en met de staart tussen de benen vertrekken. Dat zou politieke zelfmoord in eigen land zijn en het opgeven van zijn missie, het herstel van de ‘heilige Russische natie’.

Zou het daarom niet verstandiger zijn te de-escaleren in plaats van het omgekeerde wat Biden doet, wetende dat Poetin een koele berekening maakt en niet terug zal schrikken voor de inzet van tactische nucleaire wapens, wanneer hij in het nauw komt? Is het niet beter in te zetten op onderhandelingen in plaats van de oorlog verder op te voeren en te accepteren dat Oekraïne geen NAVO-lid kan worden, de Krim Russisch blijft en Donetsk en Luhansk (semi-)onafhankelijke republiekjes zijn?

Ik wens Biden, Zelensky en hun adviseurs veel wijsheid toe. Niemand zit te wachten op de inzet van nucleaire wapens en al helemaal niet op WO III.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
34 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Kees
Kees
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Biden is een gevaarlijke gek.
Die alleen maar geld ziet aan wapens
Zelensky is niet te vertrouwen die probeert onschuldige landen in zijn troep mee te sleuren.
Constant roepen het is ook jullie oorlog.
Corrupte landen ze hebben niks geleerd in Brussel.
Gevaarlijk mannetje ik hoop dat de navo zo verstandig is om er niet in te trappen.
Ursula von der Leyen
Moeten ze per direct op laten stappen met haar uitspraken
Gevaarlijke vrouw .

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Kees

In Oekraïne roepen ze geen vrede, vrede, vrede maar wapens, wapens, wapens.
Wat is daar in het eggie aan de hand.?

Yvonne
Yvonne
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Biden is een hersenloze trekpop.En als de Eu niet zo de goedmens uit hangt en stopt met wapenleveranties is het zo gedaan met de oorlog!Verstand is aan alle kanten ver te zoeken!

Realist1966
Realist1966
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De elite van de elite wil naar een half miljard mensen. Gaat zonder woIII niet lukken, dus gaat er olie op het vuur. Het is niet de vraag of, maar wanneer en ik vrees al op korte termijn.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De kiezers op de VVD, D’66, CDA en de CU hebben hun eigen graf gegraven en als het te laat is, snappen ze het pas.

DomDurakov
DomDurakov
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Wir haben es nicht gewusst.

PeterH
PeterH
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Probleem is dat ze de rest mee het graf in trekken.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mee eens en ik wil er nog aan toe voegen dat de wapenleveranties en de ‘steun’ van de EU de lijdensweg van Oekraïne alleen maar kan verlengen. Want Rusland kan deze oorlog alleen maar winnen en Oekraïne alleen maar verliezen.
Ook zonder de getalletjes die beide partijen openbaar maken, is één ding duidelijk: Rusland kan verliezen aanvullen, Oekraïne kan dat niet en de balans zal dus onvermijdelijk op een moment X omslaan in een zware nederlaag.
Ik vermoed dat Rusland met een tangbeweging de Donbas zal afsnijden en dat Oekraïne daarbij zware verliezen zal lijden.
Het zou me niet verbazen als Rusland na zo een resultaat de territoriale eisen verder opschroeft en eist van Kiev (of was het Kyiv?) dat het meer provincies opgeeft dan alleen de Donbas.
Zelensky had deze oorlog allang al kunnen stoppen, dus kennelijk is hij niet bereidt om bepaalde eisen in te willigen. De kans is groot dat Zelensky binnenkort in een situatie verkeert dat hij diezelfde eisen niet meer kan inwilligen, ook al zou hij willen.

Kees
Kees
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Nou laat de Russen dan maar heel snel winnen .
Einde van deze zooi.

DomDurakov
DomDurakov
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Boris speelt voor Chamberlain, niet slim.
Dus als ik het goed begrijp wil Zelensky Donbas niet afstaan om door te kunnen gaan met het uitmoorden van etnische Russen en Grieken.
Ik houd een inlegvelletje ook verantwoordelijk voor onvoorstelbaar leed aan twee zijden.

Milo van der Linden
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is absoluut beter om in te zetten op onderhandelingen. Voor een neutrale vredesmacht is het te laat, daarvoor heeft het westen zich al te veel partijdig laten zien. Onze leiders gooien zelf de deur naar een rol in de oplossing dicht, iets dat mij enorm bevreemdt, alsof het westen zélf oorlog als de enige oplossing ziet. Diplomatiek gezien staan NATO en de EU buitenspel, door eigen handelen. God mag weten wie er momenteel nog enigszins neutraal zijn om de mediator rol aan de onderhandelingstafel in te nemen.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Er bestaat geen schone oorlog.
Maar in deze oorlog is veel meer aan de hand en of de burgers van Nederland dat ooit te weten komen, is de prangende vraag.
Op 6 April 2016 is door 61,1 % van de kiezers, tijden het referendum duidelijk aangegeven, dat de Nederlanders tegen een associatieverdrag zijn, tussen Oekraïne en Nederland.
Maar toch heeft Rutte anders bepaalt en nu 6 jaar later, schenkt voor Miljoenen Euro’s aan oorlogsmateriaal aan Oekraïne.
En krijgen de vluchtelingen uit Oekraïne, een heel speciale beschermende status, zonder enige vorm van een vergelijk met andere vluchtelingen uit andere oorlogsgebieden.
Wie het snapt mag het zeggen.
Vanavond rond de klok van 20.00 uur, tijdens 2 journaals was ca 75% gevuld met de oorlog in Oekraïne.

Rudy
Rudy
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Wat niemand lijkt te snappen is, dat deze Oeks allemaal een sofi nummer krijgen en dus levenslang recht hebben op onze sociale voorzieningen en zorg. Dit gaat ons tientallen miljarden kosten, want al die lui zijn zo corrupt als de pest.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Rudy

Inderdaad Rudy.
Ik bedank dan ook altijd de kiezers op de VVD, D’66, CDA en de CU.
Zij alleen Zij hebben Rutte vrijspel gegeven.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is een schande dat ‘het westen’ zich leent om een groteske komiek, “.”elenski (want de “.” mag niet meer), m.a.w. een clown te ondersteunen in een bloedige oorlog die hij zelf, in samenwerking met het westen over ‘zijn’ volk, de vredelievende en gewone burger in Oekraïne heeft afgeroepen.
De rest aan mafiosi, ‘burgers met een geheel eigen agenda’ en ‘ander volk’ onderschept voor vele miljoenen in het begin licht, inmiddels zwaar tot zeer zwaar wapentuig uit het westen waar ze met gemak gebouwen, oliedepots en treinstations mee aan puin kunnen schieten. Deze figuren krijgen zelfs buitgemaakte Russische tanks uit het westen omdat ze de bediening dan beter kunnen begrijpen.
In ieder geval de oorlog significant mee kunnen rekken.

Terwijl de clown zelf al na dag 1 (“een”) deze opvoering had kunnen beëindigen door dat te geven waar om gevraagd werd.
Het oosten van Oekraïne met nagenoeg 100% Russen als bevolking als deel van Rusland te erkennen;
Een “NEVER NAVO & EU” zone voor de rest van het land;
Het terugtrekken van westerse troepen uit de Oekraïne omgevende, tussen 1997 en 2020 door de NAVO “bezette” landen.
Hoe simpel had het kunnen zijn en hoe simpel is het nog steeds.

Voorlopig slaan de sancties blijkbaar als een boemerang terug op het westen.
Rusland en de Russen hebben daar maling aan, behalve de ‘foute’ Russen die moeten vluchten om hun bij elkaar gegraaide en gestolen middelen veilig te stellen.

Wie wordt de dupe van dit circus?
De bevolking van Oekraïne, de vluchtelingen.
De Russische zeelieden, vrachtwagenchauffeurs.
Vredelievende Russen die in het westen wonen en werken, dirigenten, schrijvers, kunstenaars, dansers, winkeliers, t/m componisten van honderden jaren geleden.

Een gekkenhuis is het geworden. Bedankt “.”elenski !

Meine
Meine
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is nooit de bedoeling geweest om geheel Oekraïne te veroveren. Dat was er begonnen met een andere aanvalsmacht. Alles gaat nog steeds volgens plan. Het enige dat de Russen zullen verliezen is de propaganda-oorlog….

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Meine

De Russische plannen zijn door corruptie in eigen gelederen gespat als een zeepbubbel. Poetins generaal Beseda had enorme bedragen gekregen om een anti-Majdan sfeer in Oekraïne te creëren die de invasie zou laten verlopen zoals gepland. Deze inmiddels afgezette generaal heeft de helft van het geld voor zijn drie huizen in het buitenland en zijn bankrekeningen gebruikt zodat er bijna niets was overgebleven voor de bloemen om de Russische bevrijdingsleger welkom te heten. (Bron: Gazeta Wyborcza) En zo zit hun hele leger in elkaar, jochies uit alle verste uithoeken van Rusland die niet eens weten waar zij zijn en wat zij doen behalve zich gedragen als een losgeslagen bende hongerige moordenaars. In het Donbas wordt het een zwaar gevecht daar de Russische separatisten als extra versterking zitten.
De Russische propaganda zorgt ervoor dat grote meerderheid eigen bevolking Poetin steunt. Dat lijkt mij geen verlies van propaganda-oorlog dat komt nog openlijk als het in het Donbas ook niet succesvol wordt.

PearlDragon
PearlDragon
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

En u gelooft de Poolse Gazeta Wyborcza? Als er 1 land is die de oorkonde: “meest Russofobe land ter wereld” met vlag en wimpel verdient is het wel Polen. Vergeleken daarbij is onze Nederlandse media wat betreft de oorlog in Oekraine een voorbeeld van objectiviteit en onpartijdigheid. Als het aan Polen had gelegen waren we al lang een 3e wereld oorlog aan het voeren om de Russen een lesje te leren.

Wat de Westerse media naar mijn mening aan het doen zijn is de inwoners van de NAVO staten een beeld in te prenten dat de Russen incompetent zijn en uit frustratie daarover allerlei oorlogsmisdaden begaan. En dat ze zo niet tegen hun verlies kunnen dat ze dan maar massavernietigingswapens gaan gebruiken. Het is allemaal zoooo voorspelbaar want dit is hetzelfde script als die ze in Syrie gebruikt hebben om de Westerlingen warm te krijgen voor een oorlog aldaar. Zie onderstaande link waarin toegegeven wordt dat de gifgas aanval van Assad nep was:

https://www.manilatimes.net/2021/09/19/opinion/columns/bbc-admits-fake-news-syria-did-not-gas-its-people/1815246

De bedoeling is volgens mij om net zoals destijds bij Assad de Westerlingen boos op Rusland te maken en ze het gevoel te geven dat de NAVO een oorlog tegen Rusland makkelijk kan winnen. Dit zodat onze leiders de goedkeuring van de grote massa hebben om eventueel een 3e wereld oorlog te kunnen beginnen wanneer ze ertoe zouden besluiten. Ook leidt dit lekker af van de monetaire rotzooi die onze leiders met hun geprint geld hebben veroorzaakt. Rusland is de strijd namelijk helemaal niet aan het verliezen, zie de onderstaande artikel van Politico waarin het Oekrainse leger zelf aangeeft dat het er voor hen niet goed uitziet in de Donbass:

https://www.politico.com/news/2022/04/25/ukraine-weaponry-russia-war-00027406

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wat is de verantwoordelijkheid van de westerse landen in deze oorlog? Ze hebben niet geleerd van het verleden.
Toen de Duitsers de eerste wereldoorlog verloren werd Duitsland kaalgeplukt en werd de kiem voor de volgende oorlog gelegd. Een fout die bij afloop van de tweede wereldoorlog niet gemaakt werd. Duitsland kreeg hulp bij het opbouwen van zijn economie. Duitsland was na de tweede wereldoorlog geen vijand meer.

De koude oorlog werd door Rusland verloren. Het land was in een zeer slechte situatie. Hier is het dat de kiem werd gelegd van wat er nu aan de hand is in Oekraïne.
Rusland is altijd de vijand gebleven. Er werd geen hulp verleend. Rusland is het westen niets schuldig.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Als ik denk aan de de misdaden door Duitsland gepleegd tijdens WO11 die toch de hulp heeft gekregen om er weer bovenop te komen, terwijl Rusland die hulp onthouden is na de koude oorlog.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Zo konden hoge Nazi officieren uit Hitlers leger na afloop van WOII belangrijke functies krijgen in de NATO.
Maar goed, het is allemaal de schuld van Poetin.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dit is een oorlog tussen Rusland en Oekraïne maar hoelang blijft het nog zo. Het is duidelijk dat Oekraïne het nooit kan redden zonder Westerse hulp maar het lijkt steeds meer op een oorlog tussen de VS en Rusland op het gebied van Oekraïne. Zelensky zijn oproepen en kritiek jegens het Westen die aarzelt is begrijpelijk hij zou liefst zien dat de hele Westen met hem de Russen vernietigd. Op zich heeft hij gelijk omdat de Russen niet zo sterk blijken te zijn als zij zich voordoen en het zou de kans zijn om Rusland te veranderen. Dat is theorie want in wezen wordt Poetin door zijn bevolking niet gehaat in tegendeel. Dan doe je hetzelfde als Poetin nu die de Oekraïne zou bevrijden. Van wat? En je bevrijdt Rusland niet door de geliefde leider af te zetten. Bovendien zou aangevallen Rusland naar de kernwapens grijpen want zoals Poetin zei die wapens zijn voor eigen defensie. Intussen reageert Brussel zoals altijd door emoties geleid. Een EU lidmaatschap alvast beloven terwijl andere landen jaren op wachten en straks wint Oekraïne de Eurovisie song festival ook nog met een niet bepaald sterke nummer. Het steunen van een door gezamenlijke vijand aangevallen land is niet meer dan logisch, er gebeurt ook veel op dat gebied. Maar de in wezen hoe erg dan ook plaatselijke oorlog moet geen voorbode worden van de WO3. Daar is niemand van gediend en leidt alleen tot veel onnodige ellende. Dit is een moment voor sterke leiders en omdat wij in die in het Westen niet hebben kan het nog alle kanten op gaan. En het wachten op geopende ogen van de Russische burger lijkt ook hopeloos maar in wezen de enige oplossing.

Walter
Walter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De inzet van nucleaire wapens staat denk ik nog niet te gebeuren ,wel zal Rusland een tandje bijzetten door de inzet van geavanceerde wapens door het Westen .
Precies dan neemt hij het oostelijke deel van Oekraïne in ,zoals gepland .

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk beste Johannes als ik als ouder Nederlander, jouw stuk lees in combinatie met dat in NFN over Marioepol, aangaande een industriegebied (NAVO basis), staat ons nog heel veel opgedrongen narigheid te wachten.
Welke machtsgroepering zit hier achter.?
Of is het allemaal dikke duimen werk.?
Mijn Grootmoeder vertelde in de oorlog altijd, waar rook is is vuur.

AAA
AAA
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Veel wijsheid voor de leiders toegebeden.
En voor alle lezers.
(De niet-lezers zijn misschien al wijs genoeg 🙄😁?)

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Poetin voert ook een economische oorlog.

Ben
Ben
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Denk dat er aan een aantal essentiele punten voorbij gegaan worden. waardoor nu dat gebeurt wat jaren geleden voorkomen had kunnen worden.

Bukarest Manifest zorgde ervoor dat Ukranine zich veilig voloede en haar kernwapen heeft afgestaan. echte geen an de betrokken prtijen heeft Ukranine gestuend toe Rusland ineens stappen ondernam om reactie te testen en de krim in heeft genomen met de volgende stap deze oorlog.

Door de naieve gedachten zijn de legers uitgekleed en kapot bezuinigd van de landen zoals Nederland. Raar en erg vreemd als je je bedenkt dat mensen de voordeur op slot doen en nu zelfs meegaan in de mode om beveilingsdiensten in huren om hun eigendommen te beschermen en veilig te voelen.

Vreemd is het dat men accepteerd dat Putin over van de wereld soldaten mag laten in vliegen om te veschten, materieel mag laten overkomen om in te zetten.
Ukranine mag niets en wordt er gedreigd.

Een inzet vna taktische atoomwapen daar kenne nwe de effecten al van net als die van BC wapens, niet selectief en onverwachte niet te contorleren effecten op eigen volk en troepen hierdoor. ongelukken met het testen van milt vuur als wapen, de kenrcentrale Tjernobiel en mixomatose om konijnen te controleren hebben on de lessen al geleerd. Rusland en Putin weten dit ook.

Door Ukranine te voorzien van wapen bescherm je niet alleen het Westen ook China krijgt een signaal. China en Rusland staan dicht bij elkaar.
Ukranine oorlog is meer dan een inval of in nemen van land voor het Westen en de rest van de wereld.

Als het niet snel gezorgd wordt dat Urkaine de overhand krijgt en Rusland dwingt te stoppen maakt het niet zoveel uit of er een NBC stap aan teogeovegd word. Conventrionele oorlog en finaciele oorlog maken al veel meer kapot voor het systeem ‘Putin’.

Frits Neijgh van Lier
Frits Neijgh van Lier
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik kan me vinden in de opinie van Vervloed over de emoties in het westen, de ‘domme’ acties van de commissie-voorzittter Von der Leye en de zwakte van Biden. Maar daarmee houdt het dan ook op. Vervloed stelt dat Poetin een koele berekening maakt. Hij lijkt echter hetzelfde te doen met zijn afweging om de dreiging met massavernietigingswapens door Poetin, als een reden te zien om een deel van de Ukraïne gewoon op te geven. Het de-escaleren waar hij over spreekt bestaat dan uit het hijsen van de witte vlag en vrij baan voor een Russische invasie. Een groot deel van de Ukraïense bevolking die op de vlucht slaat, zal definitief opgenomen moeten worden in de landen van de EU. Daarna kunnen we wachten op de volgende stap van Poetin. In de voormalige Oostbloklanden weten ze wat dat betekent: herstel van de oude Russische invloedssfeer (daar liggen ze in Polen nog van wakker!) Het laat zich uittekenen: Poetin zal een eerst directe toegang forceren naar de Oostzee via de Baltische Staten! En dan ontstaat dezelfde situatie als nu in de Ukraïne. Vervloed ziet kennelijk over het hoofd dat Rusland na zeer lange voorbereiding een (zeer) agressieve aanval heeft ingezet op een soeverein land. Hij laat burgers op grote schaal vermoorden met raketbeschietingen op hun steden en standrechtelijke executies. Het lijkt erop dat Vervloed een Chamberlain-oplossing bepleit, en we weten wat dat heeft betekent. Ik maak mij grote zorgen, niet voor de dreiging van een WO III, maar een overgave aan de agressie van het huidige Kremlin. Want overgave aan de Russen in de Ukraïne zet de deur wagenwijd open naar Oost-Polen en de Baltische Staten.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Frits Neijgh van Lier

“Het laat zich uittekenen: Poetin zal een eerst directe toegang forceren naar de Oostzee via de Baltische Staten!”
Rusland heeft nu al bij Petersburg een directe toegang tot de Oostzee, die bijna het hele jaar ijsvrij is.
“Want overgave aan de Russen in de Ukraïne zet de deur wagenwijd open naar Oost-Polen en de Baltische Staten.”
Oekraïne is geen NAVO-lid, Polen en de Baltische staten wel. Dat is toch wel een groot verschil en Putin besef dat maar al te goed. Bovendien zijn er in Polen en de Baltische staten geen Russische minderheden van noemenswaardige omvang die interventie kunnen rechtvaardigen. Is ook een belangrijk verschil. De conclusie ‘dus Oekraïne, dus Polen en Baltische staten’ is dus niet gebaseerd op logische argumenten, maar op emotie.

PearlDragon
PearlDragon
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Helemaal gelijk, ook ik denk niet dat Poetin zomaar verder trekt richting Polen of de Baltische staten, tenzij ze hem echt gaan uitdagen misschien.

Wel denk ik dat Frits gelijk heeft in dat opzichte dat Poetin het gedrag van met name Polen en de Baltische staten zo zat is dat hij er ook graag een appeltje mee zou schillen. Met name bij de Baltische staten zal hij daartoe ook wie weet gedwongen worden want als de NAVO besluit daar kernkoppen te plaatsen komt dat wat afstand tot Moskou betreft op hetzelfde neer als dat ze dat in Oekraine zouden doen.

Dit zal dan denk ik niet militair maar eerder economisch gaan gebeuren door bijv. alles te prijzen in Roebels of goud. Er komt dan vanzelf een tekort aan Roebels waardoor goud de enige betaalmiddel wordt wat vanzelf de Petrodollar onder druk gaat zetten. En al helemaal als bijv. China ook aan dit spelletje gaat meedoen. Zodra de Petrodollar valt zal de VS niet meer in staat zijn om de absurde kosten van haar leger te dekken en is het waarschijnlijk snel gedaan met de NAVO. En dan heeft Poetin toch zijn zin wat betreft Polen en de Baltische staten.

Frits Neijgh van Lier
Frits Neijgh van Lier
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ter verduidelijking – Waar ik over sprak is een doorgang via Litouwen naar de Russische enclave aan de Oostzee met de havenplaats Kaliningrad. Daarmee worden de Baltische staten gescheiden van Polen de rest van de Baltische Navo-landen. Lijkt mij een erg moeilijk te verdedigen gebied waar de Russische troepen in 24 uur door heen rijden. Dat de Ukraïne niet, en de Baltische Staten en Polen wel lid zijn van de Navo is mij natuurlijk bekend. Echter, als Poetin niet wordt gestopt gaat hij volgens mij gewoon door zoals in de recente geschiedenis is gebleken. Het is voor mij maar zeer de vraag of de Navo om de Baltische staten wel een wereldoorlog wil beginnen. Er leven daar overigens ruim een miljoen etnische Russen op een totale bevolking van ruim 6 miljoen. Lijk mij een substantieel aantal. Maar een Russische interventie is nooit gerechtvaardigd in soevereine landen; etnische Russen of niet. Een beroep op het gebruik van de Russische taal is een non-argument want iedereen van mijn generatie spreekt Russisch in de voormalige Oostbloklanden. Was verplicht op school! Dit zijn emotievrije argumenten! Dat de meeste Polen slapeloze nachten hebben is niet vrij van emoties, zeker niet omdat er inmiddels 2,5 miljoen Ukralënse vluchtelingen zijn opgevangen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Frits Neijgh van Lier

Een aanval op de Baltische staten of Polen(de eeuwige vijand), NAVO leden lijkt mij sterk nu Rusland grandioos faalt in Oekraïne met nu al de inzet van 75% van zijn krachten. Poetins jeugdige Junarmije, gevormd in 2016 door de huidige minister van defensie om de jeugd te ontwikkelen voor de strijd voor hun land en nu al een miljoen jeugdige kinderen tellende club, wordt nu al opgetrommeld voor een mogelijk inzet in de strijd in Oekraïne. Dat lijkt nogal op de laatste dagen van Hitler, lijkt mij. De Russen hebben vooral veel vernield maar weinig bereikt. In plaats van bloemen kregen zij een onverwachte tegenstand als welkom groet.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Nico Verbeek
Nico Verbeek
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Helder artikel. Behalve Oekraïne wil Poetin ook de baltische staten terug. Dat weet iedereen. Dat wordt dus het volgende hoofdstuk in de oorlog na de Oekraïne. Verder: als Poetin 1x een nuke gebruikt en hij ziet zwakte/angst/capitulatie, gaat hij er uiteraard weer mee dreigen. Lijkt me duidelijk.

Dick
Dick
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Nico Verbeek

Helder artikel. Behalve Oekraïne wil Poetin ook de Baltische staten terug. Dat weet iedereen.

Ik niet en waar baseer je dat op.

34
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen