De Nederlandse politiek is corrupt en kapot

Schaamteloze vertoning rond Hugo de Jonge

Wat Hugo de Jonge afgelopen donderdag weer eens aantoonde was dat ons land echt kapot is. Nadat hij het Kamerdebat had overleefd ondanks al zijn leugens, riep hij zelfs op om toch vooral vertrouwen te hebben in de inzet en integriteit van politici met hun o zo moeilijke vak. Het zoveelste bewijs dat de politieke kaste burgers maar lastig vindt en zich niets aan hen gelegen laat liggen, ‘nieuwe bestuurscultuur’ of niet. Het is zo langzamerhand krankzinnig aan het worden, vindt Ines van Bokhoven.

Hoeveel keer kan een mens in een column schrijven dat we in een kapot land leven? Dat het zinloos is om te proberen vertrouwen te hebben in een overheid die van liegen een handelsmerk heeft gemaakt? Dat onze rechten en onze democratie steeds meer in de vuilnisbak belanden en we er steeds minder tegenin te brengen hebben? Enfin: ik ga het gewoon nog een keertje doen.

Afgelopen donderdag is, voor de zoveelste keer, bewezen hoe ongelofelijk rot onze politiek is. Hugo de Jonge mag aanblijven. En natuurlijk mag hij dat. Ik was er van tevoren al zodanig van overtuigd dat ik de debatten niet eens meer heb gevolgd. Tijdverspilling, die ook nog eens slecht is voor mijn bloeddruk.

 

Vertrouwen

De dag voor dit Kamerdebat maakte ik met Annelies Strikkers en Maaike van Charante een podcast, waarin we ons afvroegen: is onze overheid nog wel te vertrouwen? Het is een vraag aan het worden die niet eens meer een open deur intrapt – deze overheid laat ons elke dag, bij elke gelegenheid, zien dat de Nederlandse burger onderaan haar prioriteitenlijstje staat. Dat de zorg voor ons en onze samenleving haar absoluut niet interesseert. Dat wij maar voor onszelf moeten zorgen – en ook dat probeert men zo lastig mogelijk te maken. Dat we, stukje bij beetje, onze eigen overheid nog wel het meest te vrezen lijken te hebben.

 

Corrupt

Simpel gesteld: we kunnen zo langzamerhand geen kant meer op. We zijn overgeleverd aan een kartel van in-corrupte mensen, politici die absoluut gewetenloos zijn, die het doorduwen van hun plannen (die hun macht vergroten) het enige belangrijke in hun leven vinden, en daarvoor misbruikt men grootscheeps, en tot verwoesting van ons land, de Nederlandse politiek. Wie nu nog vertrouwen heeft in een kartel dat hoofdzakelijk ‘vertrouwen winnen’ ziet als het loslaten van slogans, oneliners, vage beloften die geen inhoud hebben en maar zeveren over een ‘nieuwe bestuurscultuur’ waarvan we allemaal weten dat die er nooit zal komen, die moet toch werkelijk een zeldzaam dikke plank voor zijn kop hebben.

 

‘Laat niemand vallen’

Al moet ik Sigrid Kaag één ding nageven: haar favoriete slogan maakt ze elke dag waar. “Laat niemand vallen“, de kreet waarmee deze partij stemmers ervan probeert te overtuigen dat hun rode kruisje bij D66 in goede handen is, is er eentje die ze duidelijk serieus neemt. De manier waarop ze zich afvroeg wie ‘al die mensen’ toch zijn die niet op haar stemmen toonde acuut aan hoe ze ‘die mensen’ ziet: als minderwaardig. Als dom en onderontwikkeld. Als ‘niemanden’. Mensen die – dat straalt ze in elk geval wel uit – niet eens serieus deel zouden mogen nemen aan de samenleving en als het even kon liever ook niet zouden mogen stemmen.

Nou, D66, de partij die op dit moment zo’n beetje het ganse beleid bepaalt, laat met liefde en plezier die ‘niemanden’ vallen. En hard ook. Als u iets anders wilt dan D66 heeft u pech gehad: al krijsend over ‘het beschermen van de democratie’ zet men u achteloos buitenspel. Nieuwe bestuurscultuur? Luitjes: het is enkel de volgende slogan.

 

Oprechte woede

En zo wordt de groep mensen die niet meer meedoet aan onze democratie elke dag groter. Elke dag kwader. Het voelt alsof ik die zinnen al honderd keer heb geschreven, maar het probleem wordt alleen maar groter. Deze mensen kunnen geen kant op, voelen zich amper nog vertegenwoordigd, worden alleen maar tegengewerkt, zien hun wereld elke dag verder kapotgaan. En dit is niet meer iets met afmetingen van ‘het niet eens zijn met een nieuwe wet’ of iets dergelijks; dit is bij veel mensen oprecht verdriet, oprechte angst voor de toekomst, oprechte woede over het stukgaan van hun wereld in bijna alle details en uithoeken. Vanaf het fundament lijkt alles stuk te moeten.

 

Caroline van der Plas

Hulde aan Caroline van der Plas, die op een schitterende manier mevrouw Paulusma van D66 nog eens uitlegde hoe het ook alweer zat met de taakverdeling in het ‘Huis van de Democratie’. Misschien is het een goed idee een cursus Staatsinrichting te verplichten voor mensen die besluiten de Nederlandse politiek in te gaan? Eerst met minstens een 8 afronden voordat je ook maar een kopieermachine mag aanraken, laat staan een microfoon. Want het dedain waarmee Paulusma een vraag dacht af te kunnen poeieren met de slapste debattruc aller tijden, het omkeren van de vraag, is stuitend voor iedereen die wil dat D66 eens ophoudt met gillen over het beschermen van een democratie, die uitstekend functioneerde totdat D66 er zelf het arrogante mes in kwam zetten.

 

Opstappen

“Vertrouwen is het aller-, aller-, allerbelangrijkste wat we hebben als politici, en je bent het veel sneller kwijt dan dat je het herwonnen hebt. We gaan daar vaak veel te onvoorzichtig mee om.” Klinkt mooi, niet? Want het zijn wijze, ware woorden. Het probleem is alleen dat de man, die ze tijdens dat debat uitsprak, nou net de persoon is die er zelf geen snars van lijkt te begrijpen.

Hugo de Jonge had heel wat vertrouwen in onze politiek kunnen herstellen door de eer aan zichzelf te houden en gewoon op te stappen. Door zijn fouten toe te geven, een volwassen vent te zijn, en te begrijpen dat hij dat vertrouwen inderdaad niet zomaar gaat terugwinnen. Het hele debacle zou voor hem een teken aan de wand moeten zijn dat hij dus zijn recht om anderen te mogen besturen heeft verspeeld, maar nee: op de voor hem zo bekende hooghartige toon was zijn antwoord, zonder enige aarzeling, “ja” toen Van der Plas hem vroeg of hij nog kon aanblijven. Onvoorzichtig mee omgaan, met ons vertrouwen in de politiek? De man denderde gewoon weer met spijkerzolen over ons heen. Het enige dat tijdens dat debat belangrijk was voor Hugo was Hugo.

 

Bestuurscultuur

Dit is dus onze ‘nieuwe bestuurscultuur’: het aller-, aller-, allerbelangrijkste voor onze politici, dat zijn onze politici zelf. Niet ons vertrouwen, niet ons welzijn, niet onze deelname aan onze eigen democratie, maar hun kostbare carrières, hun posities, hun macht. De blik die Hugo de Jonge zijn partijgenoot Pieter Omtzigt toewierp toen hij langsliep, is er eentje voor het archief. Om generaties na ons te tonen hoe dat er dus uitziet: een bestuurder die je niet kunt vertrouwen.

 

Dodende blik

Zoals velen op Twitter zeiden: “Als blikken konden doden…”. Wat De Jonge precies probeerde over te brengen met die blik laat ik liever over aan de interpretatie van de kijker, maar ik haal er in elk geval geen respect voor de democratie uit, of een werkelijk bewustzijn van de eigen fouten en schuld. Dit is de blik van een berekenend, intelligent roofdier met honger – maar da’s dan weer mijn persoonlijke, gekleurde interpretatie. Mondhoeken omlaag, wenkbrauwen diep, niet één keertje knipperen met z’n gespannen ogen – een vrij dreigende blik is dat. Het komt in elk geval niet vriendelijk of collegiaal over. En al helemaal niet als iemand die kritiek serieus tot zich zit te nemen om er een vertrouwenswaardigere bestuurder van te worden.

 

Poppenkast

Dus nee, de man begrijpt geen spaan van de woorden die hij enkel en alleen uitsprak om zijn eigen huid te redden, denk ik dan. De betekenisvolle, en tegelijkertijd juist daarom inhoudsloze slogans vlogen ons weer om de oren. Het wordt steeds moeilijker om aan te horen, het valt niet meer te verteren, het is een verschrikkelijke poppenkast geworden. Volgende week zal De Jonge het woord ‘dwang’ weer in zijn retoriek gooien, je kunt er je klok op gelijk zetten. En als hij het niet doet zal een andere ‘democratie-redder’ het wel doen.

 

Filmpje

Veel vertrouwen in een fris inzicht gaf De Jonge ons in elk geval een dag na het debat niet, toen hij ineens dit liedje zong, aan het einde van dit korte filmpje: “Nu moet ik aan de slag met het herstel van vertrouwen, natuurlijk. Maar ik zeg er ook bij: die politieke cultuur van vertrouwen, die maken we ook samen. En ik denk dat we ook wel voorzichtig moeten zijn om het uiten van twijfel en wantrouwen aan de integriteit van mensen in ons toch al moeilijke vak, om die al te gemakkelijk de ruimte te geven. Dat hoort er ook bij.”

 

Bestuurscultuur

Die nieuwe bestuurscultuur – dat weten we meteen als we naar zijn pedante woorden luisteren – die kunnen we op onze buik schrijven. Want er valt blijkbaar niets te leren voor de mensen ‘in dit toch al zo moeilijke vak’: wij moeten vooral niet te veel kritiek hebben op deze arme zwoegers die zich zo voor ons inzetten. Of we daar nog eens bij stil willen staan en alsjeblieft niet willen twijfelen aan de integriteit van hun werk en woorden. Niet hij, maar wij moeten deze vertrouwensbreuk oplossen. Waarom kunnen we niet ophouden met moeilijk doen en iemand als Hugo gewoon vertrouwen? We zijn lastig, dat is kort gezegd waar zijn woorden op neerkomen.

 

Doodmoe

Ik moet u eerlijk bekennen: ik wíl helemaal geen vertrouwen meer hebben in deze mensen, ik weet nu al waar het op uitloopt – de volgende vertrouwensbreuk – en ik ben doodmoe van al die holle volzinnen die prachtig bedacht zijn door persvoorlichters en mediatrainers, en die geen enkele betekenis hebben. Ik wil niet meer. Dit moet ophouden. Klaar.

En dan de vraag die ik ook al vaker stelde, en waarvan ik toegeef dat ik er ook niet zo een-twee-drie een antwoord op heb: wat gaan we doen? Hoe gaan we onze democratie redden van deze hongerige roofdieren? Hoe nemen we onze macht, als burgers, als de demos uit het woord democratie, weer terug?

Elke suggestie die geweld weet te vermijden is bij ondergetekende welkom, want dit moet absoluut gestopt worden. Dit is geen democratie, dit is krankzinnig.

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
43 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mijn stelling is simpel, zonder een objectieve/eerlijke media komt de democratie nooit meer terug.
Het Rutte Kartel heeft alle belangrijke posities in Nederland, in hun zak.
Het wordt alleen maar erger, omdat ook het gezag en de rechterlijke macht de weg van de minste weerstand volgen en gewoon gedwee het beleid van het Rutte Kartel hebben omarmt.
Is Willem Engel niet het beste bewijs voor deze stelling, een anders denkende die gewoon wordt opgesloten en monddood wordt gemaakt.
Welk einde is er voor ons Nederland.?

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Vroeger, heel vroeger dan vond ik het leuk en spannend om te kijken naar kamer debatten. Het ging er soms hard aantie en toch bleef het netjes. Tegenwoordig kijk ik niet meer naar deze soap afleveringen waar je de uitkomst al van tevoren weet. Net als de verkiezingen waar ik tegenwoordig hoogstens tot een blanco stem kom want het maakt toch niet uit met de voorgekookte uitslag van de uiteindelijke formatie. Zo ver zijn wij gekomen met de Nederlandse politiek het lijkt steeds meer op de rotzooi waar ik vandaan ben gekomen.

Vin
Vin
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Blijf het overal herhalen. Stem je blanco dan vullen de d66/gl/PvdA tellers wel een vakje voor je in. Maak het biljet ongeldig of stem niet.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Vin

Officieel geldt voor blanco stem dat deze voor het aantal meegenomen wordt. Invullen door een ander is misdrijf. Wel zou ik willen zien dat de omschrijving van blanco stem meer zou bevatten dan het nu het geval is. In ieder geval doe ik met deze circus zoals deze nu draait niet mee.

Vin
Vin
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Stemfraude (dus misdrijven) zijn een feit. Pakkans, zeker in bovengenoemd geval) is nihil. Maar waarom dan blanco en niet een groot kruis op het biljet (nog afgezien dat er geen hokje voor is geregeld)

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Vin

Als je iets op het stembiljet zet, tekst of een kruis wat dan ook dan gaat ie direct de prullenbak in. Ik ga nog steeds van uit dat het hier geen Midden Amerika of zo is maar sluit niet alles uit. Een optie is dan helemaal niet stemmen. Ik las gisteren dat bij de Gemeente verkiezingen (ik heb niet opgelet waar) de winnende lokale partij niet door de formatie komt door de regerende partijen VVD en CDA in dit geval. Waarom zou je nog stemmen? Klinkt mooi dat stemmen een recht is maar als je voor de kat zijn viool gaat dan vind ik het praktisch hetzelfde als verplicht stemmen op een partij.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Henk uit Veliko Tarnovo
Henk uit Veliko Tarnovo
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Hmmm. Ni28.
Je denkt dus dat we niet in een corrupt midden Amerikaans land leven.
Moet je mij eens uitleggen hoe het komt dat politicie die onafhankelijk zouden moeten zijn er verschillende commissariaten op na kunnen houden en ook eenvoorkeur hebben voor NGO ’s om onder het mom van gutmensch een extra zwaar inkomen te vergaren.
Waar gelden van noord naar zuid worden getransfereerd om vooral politieke medestanders te krijgen in de zuidelijke landen en hun invloed willen laten gelden.
Dat gaat uiteraard niet in alle gevallen op (zie Orban en Vücic) maar toch.
Het is mij al jaren duidelijk dat de Europese bevolking alleen nog maar bestaat om leeg te plukken enuiteraard via zogenaamde verkiezingen het idee te geven dat ze ook iets in te brengen hebben.
Ik gaf ergens anders al aan dat Europa is verworden tot een kleptocratie waar de machtigen als gekken graaien uit allerlei potten diedoor de burgers zijn opgebracht (kijk bijvoorbeeld naar de pensioenpottendiedoor de rentes langzaam leeg getrokken worden. Feitelijk door de niet rentes.
Miljarden worden als subsidie uitgkeerd aan bedrijven die bijvoorbeeld windmolens plaatsen die nooit een cent rendement op gaan leveren maar de politicie zitten wel vuistdiep in die bedrijven.
Geloof me maar dat Oekraine bij de EU komt en het zal misschien wat langer duren dan een paar weken want eerst moet het gepruttel van het europese parlement wat verstomd zijn.
Laat Ik het zo zeggen.
Over een jaar wil Ik het hier nog wel eens over hebben,waarbij Ik het op dit moment nog niet wil hebben over stembusfraude en stembus invloed door de machtigen van Europa via hun kapitaal.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Henk uit Veliko Tarnovo

Ik zie heus wat hier allemaal misgaat maar corruptie in een Midden Amerikaans land lijkt mij nog een of meer graadjes hoger scoren. In ieder geval in de vormgeving.
Het zou mij niet verbazen als Oekraïne versneld bij de EU komt en dat de EU gaat opdraaien voor het herbouw van het land in plaats van Poetin.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Simon Stevin
Simon Stevin
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Henk uit Veliko Tarnovo

Wat u over Oekraïne zegt is waarom ik, hoe hard het ook lijkt, hoop dat Poetin snel het pleit gaat winnen. Oekraïne zoals het bestaat hoort niet in de EU, het is een gespleten land, nog corrupter en meer vergiftigd dan Rusland.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Simon Stevin
Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Deel 2
Wat we nu leren is dat a) het mandaat van de overheid niet langer beperkt is en b) dat het toezicht op misbruik van het geweldsmonopolie mislukt is. Grondrechten, mensenrechten, het wordt allemaal overtreden zoals het uitkomt.
Ook kun je ze niet wegstemmen. Het democratische experiment, waarvan de begindatum over het algemeen geplaatst wordt aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, ocharm 104 jaar, is dus eigenlijk mislukt. Als je geen revolutie wilt kom je uit bij het opzetten van parallelle samenlevingen. Volgens mij heeft het FvD zoiets wel eens gesuggereerd. Je gaat je eigen munt gebruiken, eigen onderwijs, gezondheidszorg, alles en de staat zoveel mogelijk negeren. Denk aan de Amish in VS.

Nanko van Dijk
Nanko van Dijk
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als je het plan kent, wat er nu wordt uitgevoerd, zijn de strapatsen van Hugo en Mark niet verrassend.
Mark heeft het ons zelf beloofd, op 25 september 2020: dit is een unieke kans om een Nieuwe Betere Eerlijker en Schonere Wereld te creëren. Daar is Corona voor bedoeld.
Wat de simpele burger niet begrijpt wordt nu werkelijkheid: consuminderen!
Hoe doe je dat?
De aanvoer van goederen, brandstoffen en levensmiddelen stagneren.
Wat gebeurt er dan?
De prijzen vliegen omhoog.
Dat noemen we inflatie.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Hans Janmaat constateerde al ongeveer 40 jaar geleden dat Nederlandse politici vooral bezig waren met een internationale loopbaan. Hij werd geridiculiseerd.
Pim Fortuyn zei hetzelfde met andere woorden en werd vermoord.
Nederlandse politici hebben bovendien het zelfbeschikkingsrecht van de Nederlandse bevolking afgepakt door in 1983 artikel 93 en 94 in de Grondwet op te nemen waardoor automatisch internationale verdragen van de VN en de EU in Nederland van kracht zijn. Niet alle landen hebben zulke artikelen in de Grondwet.
Dus toen al waren de politici van plan om de richting op te gaan die nu verder uitgewerkt wordt.
Een groot deel van de Nederlandse bevolking ziet dit hele gebeuren alleen als ‘internationale solidariteit en samenwerking’ en denkt dat het alleen om intenties gaat. De voortdurende focus van de media op ‘humanitaire’ aspecten, het steeds beschouwen van internationale situaties op gezinsniveau veroorzaakt een tunnelvisie die Nederlanders belet om het grote plaatje te zien.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“We zijn overgeleverd aan een kartel van in-corrupte mensen, politici die absoluut gewetenloos zijn,”
Ik denk dat een groot deel van deze politici er diep van overtuigd zijn dat ze iets uitdragen dat uiteindelijk het beste is voor iedereen. Dat het niet hun taak is om de belangen van de Nederlandse burger te vertegenwoordigen, maar van de hele wereld, van milieu, van dieren, van het klimaat.
Ze zien zichzelf op grond hiervan verheven boven ‘kleine’ belangen als die van de Nederlandse burger, die het in hun ogen veel te goed heeft en daarom steeds meer moet delen met burgers elders op de wereld.
Het zijn globalisten en wie stemt op globalisten zal de gevolgen ondervinden.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Aangenomen dat verkiezingen rechtmatig verlopen. Als je bezig bent een radicale globalistische agenda uit te voeren, waarvoor sinds jaar en dag politici, media, onderwijs en wetenschap liegen en bedriegen, dan kan wat verkiezingsfraude er ook nog wel bij.

Vin
Vin
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Geloof niet dat ze ook maar enige interesse hebben in de belangen van de rest van de wereld. Hun enige belang is, ogenschijnlijk, deugen om hun (internationale) carrière te bevorderen. Meeheulen met de deugers van VN, EU, WEF en WHO.

Simon Stevin
Simon Stevin
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Denk je nu echt dat die politiekers zo naïef/dom zijn dat ze niet zien wat er aan de hand is? Ze zijn verkozen om hun burgers en het landsbelang te beschermen, niet de hele wereld.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Corrupt is iets wat ik me kan voorstellen. Ik kan het definiëren en op bepaalde situaties van toepassing brengen. Bij kapot kan ik me niet zo veel voorstellen. Net zoals een auto die aan de kant staat en niet meer wil rijden. Wat is er dan mis? Aan de buitenkant zie je het niet.
Toch begrijp ik wat Ines van Bokhoven wil zeggen. Onze overheid functioneert niet en net als die auto kunnen we aan de buitenkant niet zien wat er kapot is.
Het voorbeeld van Hugo de Jonge laat echter wel zien dat de overheid er alles aan doet om te voorkomen dat we de binnenkant bekijken om te zien wat er aan de hand is. Ze geven het zelf toe door te liegen, vragen te ontwijken, of helemaal geen antwoord te geven op vragen. Dat wordt al heel normaal gevonden.
We kunnen dat allemaal zelf constateren.

Zelf denk ik dat onze overheid in een realiteit beweegt die niet overeenkomt met de realiteit van de burger, echter onze overheid kent maar een realiteit en daar gaat het mis. Ze heeft geen flauw idee in wat voor wereld ze werkt en die wereld is ook nog een keer aan het veranderen. Er komen daar steeds meer signalen van.
Notabene heeft die zelfde overheid veel van die veranderingen ingesteld, migratie, klimaat, stikstof, economie, maar vreemd genoeg ziet ze zelf de signalen niet dat het verkeerd gaat. Op vragen aan Mark Rutte hoe het moet bij een inflatie van 12 procent geeft hij geen antwoord. Dat is onrustbarend.
Dus de realiteit van de overheid en die van de burger gaan steeds meer uit elkaar lopen.
Vroeg of laat gaan de problemen echt pijn doen en niet alleen bij de burger.

Milo van der Linden
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

En als je dan – in deze teloorgang van de democratie – blijft staan, blijft zoeken naar debat, zelfs gaat demonstreren; dan ben je volgens de NCTV geradicaliseerd. Kapot is inderdaad de enige juiste conclusie. Dit vraagt om saneren, voor repareren is het in mijn ogen te laat, maar wellicht kan iemand mij overtuigen dat ik het verkeerd zie?

Anton van Haasterenav
Anton van Haasterenav
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Milo van der Linden

Maar wat is er dan kapot? U schijnt het te weten.

Yvonne
Yvonne
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Zoals altijd:de spijker op zijn kop!De enige manier om de macht terug te kunnen nemen is het Binnenhof schoon te vegen,dus:met een paar miljoen op naar Den Haag!Maar aangezien het grootste gedeelte van het volk denkt dat het hun tijd wel zal duren zolang ze nog maar op vakantie kunnen ,voor de tv kunnen hangen e.d.,zal dat wel niet tot de mogelijkheden behoren.Of er moet iemand op de voorgrond treden die toegang heeft/krijgt bij onze,veelal corrupte media,en die een enorme protestmars richting Den Haag op poten weet te zetten!

Saskia Kuitert
Saskia Kuitert
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Yvonne

Ja Yvonne, dat zou in elk geval tot een oplossing kunnen leiden, want dat miste ik in de andere reacties..

Piltdown
Piltdown
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Een ander voorbeeld van het kapot van de democratie is het plan tot toetreding van Oekraïne tot de EU. Na een referendum waarvan de uitslag is genegeerd middels een inlegvelletje gaat nu ook dat inlegvelletje de schredder in. Het associatieverdrag is een internationaal verdrag dat volgens artikel 94 van de grondwet voor gaat op nationale regelgeving. Dus de regering kan nooit met toetreding akkoord gaan. Maar let maar op: zelfs het wanstaltige artikel 94 van de grondwet gaat straks met de voeten getreden worden.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Gisteravond nog een kaartje gelegd en de figuur de Jonge besproken, de conclusie was, deze kerel is niet geschikt om Minister te zijn.
Hij probeert zich met leugens staande te houden en maakt heel veel kapot.
Hij is / was een gevaar voor de gezondheid van heel veel personen.

DGNeree
DGNeree
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wat nodig is is moedige mensen.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  DGNeree

Inderdaad moedige mensen, maar het kleine percentage moedige mensen in Nederland kan makkelijk onder de duim worden gehouden en valselijk beschuldigd van allerlei misstanden of worden vermoord wanneer ze te bedreigend zijn.
Wij zouden massaal deze mensen moeten steunen en ons niet moeten laten manipuleren door politiek en media. Blijf doorvragen en informatie vergaren om achter de ware beweegredenen te komen.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“Hoe gaan we onze democratie redden van deze hongerige roofdieren? Hoe nemen we onze macht, als burgers, als de demos uit het woord democratie, weer terug?”

Om te beginnen moeten we ons realiseren dat democratie niet hetzelfde is als: het volk bestuurt. Ik geloof ook niet dat het ooit zo geweest is. Ik denk ook dat we ons moeten realiseren dat oorspronkelijk de democratie zo niet bedoeld is. Oorspronkelijk was het zo dat het geweldsmonopolie bij de staat ligt. Immers, iemand moet recht spreken en orde houden. Eigendom beschermen tegen overtreders in het binnenland en dreigingen uit het buitenland. Omdat er een geweldsmonopolie bij de overheid ligt, wat uiteraard een risico is, hebben we een volksvertegenwoordiging die toezicht moet houden dat er geen misbruik gemaakt wordt van dat geweldsmonopolie.
Er is geen onderwijs van de staat, geen gezondheidszorg van de staat, geen wegenbouw, geen sociale zekerheid. Dat kan allemaal via private initiatieven geregeld worden. Oorspronkelijk hadden we dus een kleine overheid met een beperkt mandaat en hele lage belastingen om dat te financieren.

Maarten Vasbinder
Maarten Vasbinder
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De laatste vreedzame actie is een algemene staking tot het zooitje weg is. Dat doet pijn, maar het doet et corrupte misdadige kartel nog meer pijn.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Maarten Vasbinder

Maar dan….? We hebben op rechts 5 partijen die samen 40 zetels bezetten. Als ze doorgaan op deze manier, kunnen zij het stokje niet overnemen. Een beetje groei in het geheel en vooral onderling op elkaar kannibaliseren. Terwijl een goed samenwerkingsverband tot meer dan 40 zetels leidt.

Sterker nog……., als zij zich niet in wat voor samenwerkingsverband kunnen verenigen zijn ze net zo op zichzelf gericht als die kartelpolitici.
Allemaal gasten, die liever 10 vogels in de lucht zien dan dat ze er voor de verandering eens 1 in de hand zien te krijgen.

En wij, domme rechtse kiezertjes houden die verdeeldheid met ons stemgedrag in de hand. Misschien moeten we met z’n allen afspreken dat we bij komende verkiezingen met z’n allen PVV stemmen. Wilders is te stellig in zijn toonzetting, maar verder is dit de meest stabiele partij op rechts.

Als er op rechts niets verandert krijg je een linkse coalitie met 11 partijtjes. Ben je helemaal in de aap gelogeerd.
Zolang wij op rechts niet kunnen begrijpen dat regeren alles of niets is, gaat het nooit wat worden.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Maarten Vasbinder

Zomaar een wilde gedachtegang: beginnen met een gerichte staking tegen de ‘elite’? Bij bv dure huizen in dure (linkse) buurten, en bij kartelpolitici wordt niets meer bezorgd, komt geen timmerman, tuinman, huishoudelijke hulp of loodgieter meer werken. Ook de vuilophaaldiensten niet.
Het stopt pas als ze aftreden. Zou dat helpen?

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

D66 VVD en de andere kartellers bederven ons hele land. Ze brengen ons aan de bedelstaf. Bewust. De gewone man moet ‘in zijn hok’ en niet meer eruit. Net genoeg inkomen over om NET niet dood te gaan. DAT is hun bedoeling. Zelf mogen de D66 ers en GL met hun onnutte doch goed betaalde banen de hele wereld over. Daar hebben ze dan ook geld voor, he.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marien

En dat werkt precies tot dat moment, dat die gewone man zich eindelijk eens afvraagt, “waar ben ik dan mee bezig?

Klinkt heel stom hoor, maar voor ons is onderdrukt worden een keuze. Een vrijheid die voortvloeit uit desinteresse. Hangt wel een prijskaartje aan. En zolang die gewone man op rechts de verdeeldheid accepteert en ieder op zijn kleine partijtje stemt, roept die kleine man in zijn onmetelijke domheid het onheil over zichzelf af.

D66 en GL deugen niet. Kan ik kort over zijn. Maar door onze verdeeldheid geven wij die lui wel mandaat om ons verder in de vernieling te helpen.

Vtf
Vtf
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het zou wellicht helpen als politici maximaal twee termijnen in de regering mochten zitten. De Rutte-doctrine is er niet van vandaag op morgen gekomen., macht corrumpeert. Rutte 3 en 4 hadden er nooit moeten komen. Na te lang macht te hebben gehad verschuift het werken in het belang van de burger en voor een beter Nederland naar het vasthouden en vergroten van de macht. Het volk waarvoor men de politiek in ging wordt langzaamaan de vijand die jou van je troon wil stoten.

Henk de Verschikkelijke
Henk de Verschikkelijke
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Ines,

23 reacties and counting op de volkomen terechte bespreking van de politieke misbruiker Hugo de J. Het punt is alleen dat Hugo het buskruit niet uitgevonden heeft en beland is in een tuintje waar Hugo – met volle overtuiging – leuke en naar eigen inzicht heel wezenlijke dingen mag doen.

Kortom, delinquent De J is een slachtoffer van de omstandigheden, waarbij de ondraaglijke lichtheid van het bestaan de morele component uit de zegswijze dat de gelegenheid de dief maakt gehaald heeft.

Het CDA – altijd goed voor gewetenswroegende Farizeër-reflexen – is een hoog bejaard clubje, waarin persoonlijkheden as delinquent De J en eerzame belastingadviseurs als Marnix van Rij, de goegemeente als een viool kunnen bespelen ook al is de uitvoering schonkig, springen er snaren en zingt een heel koor valse katten mee.

Zeg maar gelijk aan de wederwaardigheden van wijlen VVD-partijvoorzitten H. Keizer, die als crematoriumondernemer de oudjes uit hun coöperatieve aandeeltjes zwendelde alvorens ze met beider inmstemming op te stoken.

Deliquent De J is dus de juiste man op de juiste plaats binnen de biotoop waarbinnen haarlemmerdijkies al dan niet met de nodige lawaaisaus geserveerd – want beeldvorming is alles – onbaatzuchtige daden van grote medemenselijkheid zijn.

De J’s ambtsperiode heeft weinig inzage opgeleverd in de 5 miljard die onverklaarbaar verdwenen zouden zijn. Het simpele Spiel van Sywert is van een orde of 500 geringer. En nu gaat het erom of deliquent De J wel of niet zijn privémail gebruikt heeft voor staatszaken. Balletje-balletje bedriegerij werkt ook in groepsverband, beste nukubu!

De redding zal zo niet van onze gekozen volksvertegenwoordigers te verwachten zijn, helaas.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Zoals onderaan ergens al aan gerefereerd……, dit probleem blijft. Dat crimiclown De Jonge de show wel zou overleven was voorspelbaar.
Als je iets wilt veranderen moet je als columnisten en stemmers de rechterflank tot eenheid dwingen.

Je kunt het kartel veel verwijten, snotteren, boos worden, je bloeddruk oppompen, schoenen naar de tv gooien etc. Maar je kunt het kartel niet verwijten dat wij op rechts ons met onze verdeeldheid in onze eigen voet schieten en daarmee dat kartel in het zadel houden.

Ik denk dat wij in de komende maanden wat meer aandacht moeten schenken aan ons eigen falen in deze.

Frans Galjee
Frans Galjee
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“Over Klimaat, Oekraïne en Corona, praten met mensen die niets weten tegen mensen die niets weten.”

Aldus Stand-up Komediant Raoul Heertje onlangs.

Dit geldt mi helaas ook voor overheden waar incompetentie van vooral narcisten en doorgeschoten feministen hun frustraties kunnen uitleven.
Niets is zo vervelend als geldingsdrang van mensen die niets te bieden hebben.
Maar het is natuurlijk ook niet helemaal hun schuld als de burgers dit gewoon laten gebeuren.

Dick
Dick
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De politici en de media in Nederland moeten verplicht worden om hun wijsvinger te laten amputeren.
Het wijzen naar anderen landen kan dan niet meer.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Inmiddels is de Tweede kamer weer boos over de opmerkingen van de Jong over te snelle wantrouwen in de Kamer. Wat hadden zij dan gedacht toen zij hem hebben gespaard? Zijn spijtbetoog was voor de bühne gezien die uitgedeelde sneer. Hij zit eerder met zijn model schoenen mee dan met die jokers in de Tweede kamer.

drijfijzer
drijfijzer
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De oplossing ligt bij de democratische meerderheid en zolang de meerderheid dit gedrag, misschien nog hoofdschuddend, accepteert, zal er niets veranderen. Het lijkt op het verhaal van de kikker die langzaam gekookt wordt tot het te laat is. Of het nu een corrupte overheid is, een verregaande inbreuk op de privacy door de Social Media of mismanagement in de EU, we worden langzaam gekookt. Wat je op korte termijn kunt doen is de pan uitspringen.

PetraL
PetraL
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een waarheid!! Dank je wel voor je duiding Ines!!
Vroeger was de wereld analoog
Gingen de burgers uit onvrede met mestvorken naar de zittende macht zoals gemeentehuis
De digitale wereld kán snel verbinden én daarmee zeer leerzaam zijn, maar slechts voor hen die het volgen, gretig zijn naar andermans ideeën, en andere zijden van verhalen.
Ik vraag me al lang af HOE wij in steden en het dorp waar ik woon mensen kunnen bewegen eens een andere kant te verkennen ipv blind volgen v politici en MSM die de meesten tot zich nemen.
Demonstraties trekken niet aan, schrikken af. Met dank aan MSM
Wat dan wél vraag ik me af?
Je hoort geregeld: mensen hebben t nog te goed….Moet het echt pas zó erg worden als de extreme maatregelen in Italië nu en Oostenrijk met verplichte vacc/megalomane boetes en celstraffen?
Zal toch niet? De weg die we lopen is lang, maar we blijven lopen en graven door tot alles bovengronds staat! Week in week uit!
Er zijn altijd mensen met frisse ideeën in crises. Daar vertrouw ik op. Hoe graag ik t zelf ook zou willen bedenken.
Politiek en MSM realiseren zich dat er een zeer grote groep van miljoenen mensen is, die met bouwlanpen op de bouwplaats meekijkt! Dat is begin vd ommekeer en zeer positief.

Joost
Joost
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Zodra de uitvoerende macht beseft dat ze ook Nederlanders zijn, en achter de burgers gaan staan is het probleem snel op te lossen Ines.

Graff Frankenheim
Graff Frankenheim
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het vertrouwen in de politiek zou weer omhoog gaan als we derde rangs parvenu’s en bullshit artiesten als Rutte, de Jonge etc zouden weren uit de politiek en weer mensen met echte principes en deugdzaamheid ons land zouden laten regeren gecontroleerd door een Parlement bestaande uit soortgelijke mensen.

linn
linn
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Graff Frankenheim

Het verbaast mij dat iemand het woord vertrouwen nog wil gebruiken t.a.v. het Schwab Marionetten Theater Den Haag. De keren dat ik Kaag op tv zag nog voor alle lockdowns had ik maar een een gedachte: wat is dat een dom figuur, die weet werkelijk niets van onze samenleving. Arrogant en alleen bezig met zichzelf, verder telt niemand. Ik las een artikel waarin iemand uit Israel schreef dat Kaag haat mailtjes stuurt richting dat gebied terwijl men daar bezig is de vrede te bereiken met de Palestijnen. Van Kaag valt alleen dommigheid te verwachten. Op de verkiezingsborden voor de gemeente in Rotterdam had Kaag haar portret laten zetten, zo verrukt is zij met zichzelf of krankzinnig, dat portret is zoveel mogelijk verwijderd, geen Kaag in Rotterdam en drek66 heeft andere borden laten maken de laatste weken voor de verkiezingen.
Van het Schwab Marionetten Theater en het grootste deel van de tweede en eerste kamer is alleen nog maar veel ellende te verwachten, de lockdown/ vaccinaties/ mondkapjes komen in het najaar zeker terug zolang er nog inwoners zijn die het serieus nemen en bang zijn. Er valt niets goeds meer te verwachten uit Den Haag dus zullen de inwoners van ons land die allang of wat later begonnen zijn zelf een samenleving op te bouwen, daar mee door moeten gaan en uitbreiden, buiten Den Haag en de EU en Schwab figuren om en zo weer een leefbaar Nederland te bereiken. Zolang een meerderheid in de Tweede Kamer mbv omkopen en dwang de huidige incapabele minsters laat zitten, krijgen wij ze niet weg. Hoe het zit: lees het boek het corona bedrog, de de pandemie van de angst en positief klimaat nieuws en alles is duidelijk.

Eddie
Eddie
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben ook tegen geweld, maar ik vrees dat het onvermijdelijk is, wanneer we wérkelijk van dit mafioze clubje bestuurders verlost willen worden. Eigenlijk moet het hele systeem op de schop, of althans de werking van het systeem, want ik theorie is daarmee niet veel mis. Maar het zelfreinigend vermogen van de politiek is non-existent, dus ik ben bang dat er helemaal níks gaat veranderen.

43
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x