Alweer een aanslag in Israël

Daar begint het gesodemieter weer

Alweer zijn er Joden vermoord door Palestijnse terroristen, maar daarover heeft u vast niets gehoord in Nederland. Wij in Israël willen vrede met al onze buren en stap voor stap vorderen we samen. Maar de terreur is nog steeds niet voorbij. Omdat de Palestijnse roverhoofdmannen geen vrede willen, dan stopt immers de geldstroom in hun richting. Ondanks typetjes als Kaag die olie op het haatvuur gooien en geld aan terroristen sturen, blijven wij in vrede geloven, schrijft Simon Soesan vanuit Israël.

Voor sommige typetjes is aandacht alles wat ze – naast geld – willen. Toen Rabin in de jaren negentig van de vorige eeuw besloot om vrede te sluiten met onze buren, verwachtte niemand dat er animo voor zou zijn. Maar opeens was daar Oslo en opeens was daar een vredesakkoord met Jordanië. Arafat besloot dat dat niet kon: vrede zou betekenen dat er geen olie meer op het haatvuur, dat hij jarenlang had gebouwd, zou worden gegooid, wat in zou houden dat ook de geldstroom in zijn richting zou stoppen. Dus stuurde hij zijn zelfmoordgekkies naar restaurants, autobussen, crèches en scholen. Want vrede in het Midden-Oosten is slecht voor de bankrekeningen van de Palestijnse roverhoofdmannen.

Als ouders reden we in die periode mee met schoolbussen, we stonden op wacht bij bushaltes en school – wat helaas niet altijd mocht baten. Drie persoonlijke voorbeelden?

 

Persoonlijke herinneringen

Onze middelste was jarig en wilde dat met schoolvriendinnen vieren in een restaurantje. Als ouders verboden we dat, ondanks de tranen en het drama. Ik stelde haar voor al haar vriendinnen in huis te halen, mijn creditcard te gebruiken voor wat ze maar wilde doen – zolang ze maar in huis bleven. Terwijl ze aan het feesten waren (wij wonen op de Carmelberg), zagen ze vanuit de voorkamer een donkere pluim omhoog schieten, gevolgd door een zware knal. Het restaurant, waar ze haar verjaardag had willen vieren, “Matsa”, vloog de lucht in, dankzij een zelfmoordterrorist. Ik was op mijn werk, buiten de stad, maar vloog over de weg naar huis om mijn bibberende dochter vast te houden.

Onze jongste liep met zijn vriendje van school naar de bushalte. Het vriendje had haast, onze zoon had geen zin in rennen. Vriendje pakte nog net bus 37. Onze zoon was te laat, maar zag de hele bus de lucht in vliegen. Zijn tekstboodschap “Papa kom, ik ben zo bang” staat in mijn ziel gekerfd.

Met schoonmoeder waren we op het strand en wilden het strandbezoek afsluiten met een lekker hapje in een restaurant aan het strand, “Maxim”. Daar aangekomen bedacht schoonmoeder zich, ze was moe en wilde naar huis. Onderweg hoorden we de knal en hoorden op het nieuws hoe, minuten nadat we daar naar binnen wilden gaan, een Palestijnse dame het nodig vond zich op te blazen.

En ik dacht dat deze tijden voorbij waren.

Niet dat we naïef zijn. We zien hoe mensen zoals Sigrid Kaag met een ik-ben-beter-dan-jij gezicht geld sturen aan terroristen. We zien heus wel dat we nog steeds geen vrede hebben kunnen sluiten met al onze haters. Maar toch dachten we dat het ergste voorbij was.

 

Aanslag in Hadera

Gisteravond kwamen twee neven uit de stad Umm al-Fahm, nabij Hadera, naar het centrum van Hadera met automatische geweren en duizend kogels. Het plan was om zoveel mogelijk Joden te vermoorden. Dat lukte niet, omdat daar ‘bij toeval’ een geheime eenheid van het leger even aan het eten was en toen het schieten begon hadden ze weinig tijd nodig om deze twee slagers neer te schieten. Maar toen hadden ze al twee Israëli’s hadden vermoord en nog zes verwond.

 

Overleg in Negev

In het verre Nederland hoor je daar weinig van, want Joden die vermoord worden, is geen nieuwtje daar. De reden voor deze aanval was simpel: diverse ministers van Buitenlandse Zaken – ook van onze Arabische buren – zaten in de Negev te praten over samen leven, samen handel drijven, samen in vrede leven. Meer niet. In feite was een ieder, die vrede wil, uitgenodigd. Omdat we ervaring hebben, was de koning van Jordanië gevraagd om bij Holocaust-ontkenner Mahmoed Abbas langs te gaan, om hem te vragen even de haatcampagne te dimmen. Dat zou vandaag gebeuren.
Toen de VS-minister van Buitenlandse Zaken, Blinken, bij Abbas langskwam, had de laatste al het bevel gegeven en waren de twee moordenaars onderweg naar Hadera.

 

Geld

Dit is helaas de realiteit in het Midden-Oosten: wil je vrede, dan kun je het wel vergeten bij de Palestijnen. Vrede is slecht voor hun inkomen en leidt de aandacht van ze af. Tegelijkertijd werd er wel een verzoek bij ons ingediend om de dagelijkse stroom van werkzoekende Palestijnen in Israël te vergroten van 150.000 naar 200.000, want Abbas verstrekt geen werk, tenzij je Joden probeert te vermoorden.

Dan is er, dankzij de EU en speciaal dankzij de net begonnen nieuwe minister van Financiën van Nederland, genoeg geld om je een mooi salaris te betalen als je gepakt wordt, of een mooie uitkering te geven aan je familie in het geval dat je zoiets niet overleeft.

Maar een land opbouwen, een economie stimuleren? Ga weg zeg! Hoeft toch niet? Het geld stroomt binnen! Nee, niet bij het Palestijnse volk: alleen bij de ‘leiding’. Maar dat vindt de EU prima, zolang deze terreurdaden in Israël blijven en niet verhuizen naar Europa.

Onlangs was ik bij een evenement waar de Amerikaanse ambassadeur in Duitsland aan deelnam. Ik liet hem foto’s zien van wat er zich op de Dam in Amsterdam afspeelt. “Mensen hebben het recht om te demonstreren, maar een burgemeester die gore leugens toelaat hoort in de gevangenis, dat heeft niets met demonstratierecht te maken”, was de reactie.

 

Vrede bereiken

Er is veel, heel veel dat wij en onze buren nog moeten doen om vrede te bereiken. Aan beide kanten zijn fouten gemaakt, aan beide kanten zijn onnodige doden gevallen. De laatste jaren zijn meer en meer buren tot de conclusie gekomen dat er meer te verdienen valt met vrede dan met oorlog. Dat vriendschap beter is dan haat. Een voor een gaan we ze hiervan overtuigen. Niet uit een positie van zwakheid, niet uit een positie van macht. Uit een positie van gelijkheid: we willen allemaal een toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen.

Uiteraard blijven er typetjes als Kaag die olie zullen blijven gooien op het haatvuur. Vrede sluit je met vijanden, niet met vrienden. En we blijven in vrede geloven.

Kleine kanttekening: onze dochter – die van het restaurant dat onder ons raam werd opgeblazen – woont nu in Hadera. Ze wilde gisteravond met haar man en drie zoontjes een falafel halen in het centrum, maar de kinderen wilden liever een video zien.

Probeer daar maar logica in te zien.

Over de auteur

Simon Soesan
Simon Soesan
Simon Soesan woont sinds 1973 in Israël en is directeur Europa van Taglit - Birthright. Soesan is bekend van columns in o.a. NRC Handelsblad, het Reformatorisch Dagblad, Israël Actueel en het Nieuw Israelietisch Weekblad.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
18 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Yvonne
Yvonne
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Kaag is het kwaad in het kwadraat!

Dick Schaap
Dick Schaap
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Helaas een maar al te waar relaas. Grof schandaal dat nota bene onze eigen minister van Financiën continu de portemonnee trekt voor een terroristische organisatie. Deze valse Palestijnenheks heeft een geheel andere agenda, heeft niets op met Nederland en haat Israël tot uit haar tenen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Vrede is voor sommige mensen een onwenselijk verschijnsel want dan houden hun voordelen op. Ik kan mij herinneren toen de Berlijnse muur viel dat het voor mensen die uit de oude situatie
profiteerden ineens hun broodwinning kwijt waren. Koude oorlog was een goed handel. Anderen vonden het jammer dat het historische museum achter de IJzeren gordijn langzaam verdween, de plaats waar je zo goedkoop kon toeven tussen een bevolking die met smart naar vreemdelingen opkeek. Voor de Palestijnse leiders zou met vrede een grote inkomsten bron wegvallen nu zij bij Westerse lieden nog steeds succesvol kunnen jammeren. Het is ongelooflijk dat politici willen en wetens het kwaad financieren door de zakken van terroristen te spekken. Dat betekent dat sommigen het geluk hebben hun tweede leven te beginnen terwijl anderen het bij hun eerste leven moeten laten. Hoe kun je nog slapen wetende dat jouw geld die niet eens van jouw is dit aanricht. En dat je dan hun dood in het openbaar betreurt om hoge ogen te gooien. Linkse politici en Palestijnse leiders zijn een dodelijke combinatie zeker als zij onder een dak samenkomen om zo de eeuwige oorlog voor de vrede samen te voeren. En omdat de vrede nooit af is kunnen zij eeuwig blijven vechten en tegelijk zakken vullen.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Inderdaad Simon hoe zit het nu met die KAAG subsidie voor Palestijnse terreur.
De Nederlandse media houd zich muisstil.
De Nederlandse rechtspraak houd zich muisstil.
Het Rutte Kartel houd zich muisstil.
Zijn het allemaal grijze muizen.?

dick orwell
dick orwell
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Vrede betekend in Islam, nou eenmaal iets totaal anders dan bij ons.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De NOS heeft OpinieZ gelezen en vanavond ons bericht over deze aanslag. Met dank aan OpinieZ maar dat hebben zij niet vermeld.

Paulien
Paulien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Naar aanleiding van mijn woede en verdriet over de recente moorden op kostbare en zo geliefde levens van Israëlische mannen en vrouwen, een citaat van Joop Soesan (Joods.nl) uit maart 2021 nav de stemming in de VN waarin Nld stemde voor een wapenembargo tegen Israël.
“De tekst van de resolutie riep de VN-lidstaten op om “af te zien van het overdragen van wapens aan Israël wanneer zij, in overeenstemming met de toepasselijke nationale procedures en internationale verplichtingen en normen, oordelen dat er een duidelijk risico bestaat dat dergelijke wapens kunnen worden gebruikt voor ernstige schendingen of misbruik van de internationale mensenrechtenwetgeving of ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht.”
Het feit dat Nederland voor deze motie heeft gestemd, toont opnieuw aan dat de Nederlandse regering zich niets aantrekt van de wil van de Tweede Kamer.
Ook toont de Nederlandse regering hiermee aan dat zij een duidelijk anti-Israël voeren, wat de reden hiervan is blijft onduidelijk.” (werkelijk Joop? Is de reden hiervan onduidelijk?)
Wat heeft dit te maken met de aanslagen in Israël? Alles! Antisemieten hebben zich een weg gebaand naar leidende posities in Nld en spannen samen met het anti Joodse tuig uit het MO dat zich nu inspant zoveel mogelijk Israëliërs te doden. Verwacht ik een veroordeling van dezelfde lieden die instemden met het wapenembargo? Nee. Ik heb elke hoop op zelfs minimaal fatsoen en menselijkheid van het kabinet verloren. En wie zwijgt stemt toe. Dat wordt ‘gehoord’ en begrepen door potentiële moordenaars! Segers had ik nog enigszins hoog zitten maar hij is verworden tot de slippendrager van Kaag. (En hiermee ook van de moorddadige Palestijnse Autoriteit!) Een useful idiot, alleen maar handig om het systeem in stand te houden.

Friese canadees
Friese canadees
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Paulien

In 1973 zat ik in opleiding voor res officier klu
Yom kippur brak uit in oct 1973

Nederland, regering van agt(nu spreken we over de ANTI semiet van die tijd),gaf geen toestemming voor Amerikaanse vrachtvliegtuigen om te landen en broodnodige ammo op te laden Voor Israël

Henk Vredeling, min van defensie, heeft toen op EIGEN HOUTJE, de Amerikanen toestemming gegeven , buiten de regering om

Ook toen zaten er al anti semieten in de regering

En wat dacht U van het vele verraad in ww2 van mensen die joodse onderduikers hadden en verzet pleegden?

Mijn eigen ouders en grootouders hebben ,wonder boven wonder ,hun
Hachje kunnen redden (maar niet mijn oudste broertje), en hun boerderij platgeschoten ,al het vee dood

De halve verzetsgroep werd verraden, gemarteld en kapot geschoten

Ik ken de IDF(Israëlische def force)
Nothing but praise for them especially (Sayeret matkal)

M.de Jong
M.de Jong
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

29-03-2022

Er is er al weer een aanslag: 4 doden.
Een wonder is geschiet… het is op de NOS te lezen!

Sarieke
Sarieke
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Gelukkig zijn uw familieleden gespaard gebleven.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Sarieke
Kees
Kees
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Helemaal mee eens.
Het interesseert het grootste deel van de bevolking in West-Europa helemaal niets wat de palestijnse terroristen met Joden doen. En de interesse is bij onze “regering” al helemaal weg. Wat wil je ook, het kaagmens is getrouwd met een palestijn. Nu ze minister van financiën is, kan ze nog gemakkelijker de terroristen steunen!

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Lees nu net dat er dinsdag avond wederom een aanslag is gepleegd met 5 slachtoffers.
De dader was nu een palestijn.
Tot nu toe niets in de Nederlandse nieuws media, terwijl er al 11 slachtoffers zijn gevallen.

Ger
Ger
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mosan Hassan Youssef schreef een auto biografie: Zoon van Hamas, over zijn leven als zoon van een plaatselijke leider van Hamas, hoe hij zich afkeert van deze partij, christen en spion voor Israel wordt. Het lezen waard!

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het nieuws over de aanslag in Israel ben ik nergens tegengekomen maar een tijd geleden waren wij heel uitvoerig geïnformeerd over het bezoek van een fakkeldrager aan het huis van de financier van de Palestijnse terreur. Zo fakkeldrager dat is pas gevaarlijk moet onze pers hebben gedacht.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik had begrepen dat het geen Palestijnen waren , maar Arabische Israelieten. Correct me if I am wrong.
Het zouden IS terroristen zijn.
Uiteraard veranderd het niets aan de ernst van hun daden. Wederom mensen in diepe rouw.

Bernard
Bernard
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Wat is het verschil? “Palestijnen” bestaan niet, is geen volk, het zijn Arabieren.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Inderdaad, eindelijk laat de NOS ook wat weten. Zouden ze OpinieZ ook lezen?
Interessant om te zien hoe de NOS het nieuws inkleurt.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De NOS is er ineens bij nu zij het in OpinieZ hebben gelezen.

18
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x