Hedendaagse heksenjacht

Maken we er opnieuw een puinhoop van of leren we van onze fouten?

Titelfoto bij artikel Hedendaagse heksenjacht Ines van bokhoven opiniez

Foto:


Met grote afkeuring kijkt de moderne mens naar de primitieve heksenvervolgingen van vroeger en de brandstapels waarop deze ‘heksen’ werden vernietigd. Hysterische waanzin, vinden we. Maar ondertussen wordt er nu al weer volop op ‘heksen’ en andere afvalligen gejaagd, namelijk iedereen met een afwijkende mening. Niemand is meer verbaasd als zij worden verketterd en dood gewenst. Leren we dan nooit iets van de geschiedenis, vraagt Ines van Bokhoven zich af. 

 

Als het gaat om inhoudsloze symbolische gebaren waar niemand bij gebaat is, dan leven we in een geweldig tijdperk. Zo las ik tot mijn hilarische verbazing dat Schotland, bij monde van hun premier Sturgeon, zich deze week officieel heeft verontschuldigd voor de heksenvervolgingen in de Schotse geschiedenis. Ik ging eens op zoek naar wat feiten hierachter, en ontdekte dat Schotland niet alleen stond in deze kolder: Keulen en het Belgische Lier gingen Sturgeon voor in respectievelijk 2012 en 2021, en hier in Nederland waren we (uiteraard) nog eerder: Roermond verontschuldigde zich al in 2006.

 

 

Heksenvervolging

Er valt veel te leren van de heksenvervolgingen en dan vooral over onszelf, als mensheid. Over hoe vlot we hysterisch te krijgen zijn, kunnen doorslaan in onze angsten, en altijd maar op zoek zijn naar zondebokken om aan te kunnen wijzen voor alles wat fout gaat of zou kunnen gaan. Het was een absurde vorm van vervolging en, in tegenstelling tot wat veel mensen denken: het was geen serieus middeleeuws verschijnsel. De heksenprocessen kwamen voort uit de drang het christelijk geloof te zuiveren van alle elementen die als ‘ongoddelijk’ werden gezien, als ‘onzuiver’ voor de wijze waarop christenen hun geloof wilden belijden. Het is een periode die de geschiedenis inging als de Reformatie en het stond bol van de brandstapels in die dagen; niet alleen voor heksen, maar voor iedereen die afweek van de devote meningen van degenen die macht hadden, of het nou Katholieken of Protestanten waren.

Ik zou bijna willen zeggen dat de hysterie van die dagen onvoorstelbaar was. Bijna. Ware het niet dat we opnieuw in hysterische tijden van heksenjachten lijken te zijn beland, met Inquisitie en al. De jacht is geopend op iedereen die niet mee wil gaan in het heersende narratief, op iedereen die afwijkt. We zijn er al goed op getraind in de covid-jaren, om elkaar te wantrouwen en te haten en ons niet meer verbonden te voelen met elkaar, en dat lijkt nu tot een dieptepunt te komen in openlijke oproepen tot verbod, haat en zelfs executie.

 

“Baudet moet hangen”

De opmerkingen van Pieter Cobelens, voormalig directeur van de MIVD, dat iemand als Baudet opgehangen zou zijn onder iets andere omstandigheden dan de huidige, deed niemand aan de kant van het establishment ook maar met de ogen knipperen. Gert-Jan Segers, die met Cobelens aan tafel zat, knikte zelfs instemmend en de MSM brachten het als alledaags nieuws, als een suggestie die niet eens zo vergezocht was.

Het executeren van een democratisch gekozen politicus is dus inmiddels een onderwerp geworden voor bij de koffie. Doodnormaal. Moet kunnen. En waarom? Omdat Baudet het in z’n hoofd haalt een afwijkende mening te hebben. Steek aan die brandstapel!

 

Landverraad

Het woord ‘landverraad’ is, net als de rest van de steeds langer wordende lijst van omstreden woorden, dus nu het exclusieve bezit geworden van onze elite, onze Inquisitie, want zodra Baudet of een van zijn partijgenoten het bezigt zal hij er keihard voor veroordeeld worden. Microfoons zullen dichtgedraaid worden. Woede zal hij over zich heen krijgen; hoe durft hij de mensen, die ons land nu al jarenlang tot op de bodem plunderen en misbruiken voor hun eigen belangen, emotioneel te beschuldigen van zoiets als ‘landverraad’! Dat mag hij niet – dat mag alleen een select groepje mensen.

En het heeft er niets mee te maken dat dat exact dezelfde mensen zijn die Baudet nu juist beschuldigt, die zich op allerlei manieren verrijkt hebben. Dat heeft er heus niets mee te maken, want deze mensen bezweren ons elke dag dat juist zij hoeden over onze democratie en rechtsstaat. Omdat wij dat niet zo goed kunnen. Zijn we te dom voor. Ondanks alle plunderingen en verrijkingen moeten we blind in deze mensen blijven geloven en op ze vertrouwen, want ze zeggen het beste met ons voor te hebben.

 

Inquisitie

In grote lijnen was dit ook de houding van de steenrijke en oppermachtige Rooms-Katholieke Kerk en de beruchte Inquisitie, die aan zo ontzettend veel mensenlevens een bruut einde heeft gemaakt. De Inquisitie was een kerkelijke rechtbank die een uitermate slechte reputatie had, maar eerlijk gezegd viel het allemaal nog wel mee – behalve dan in de dagen van de Reformatie. Met hand en tand (en ongekend geweld) verzette de Kerk zich tegen hervormingen die, dat wist iedereen, broodnodig waren, wilde men niet álle gelovigen tegen zich in het harnas van wantrouwen en afschuw jagen. De Kerk wilde er niet van horen of weten, ondanks de steeds luidere schreeuw om veranderingen, om meer gerechtigheid en transparantie, minder graaigedrag en machtsmisbruik… Komt het u al bekend voor?

De respons van de Kerk was pittig: overal in Europa gingen er brandstapels aan voor ketters en afvalligen – en ‘heksen’, wat dat dan ook zijn of waren. Hun zielen moesten met vuur worden gereinigd en daarmee ook de wereld, die van deze duivelse elementen werd verlost. Een heilige strijd leverde men, om toch maar zo lang mogelijk aan de verworven macht te kunnen vasthouden en de tegenstanders uit te roeien. Letterlijk.

 

Massapsychose

Maar denk niet dat de Protestanten zelf onschuldige slachtoffers waren: zwart en wit zijn twee uitersten die je niet vaak in de geschiedenis tegenkomt. Het zijn allemaal grijstinten. Want met evenveel hysterie gingen aan Protestantse kant de brandstapels aan voor iedereen die zij weer zagen als afvallig – en ook mensen die waren gemerkt als heksen konden op geen grammetje sympathie rekenen. Integendeel. De angst zat er goed in: de duivel is overal en de duivel is gevaarlijk snugger. Dus het is oppassen geblazen. De term ‘paranoia’ omschrijft het allang niet meer, het was een volslagen doorgeslagen massapsychose.

Wij weten, als samenleving na twee jaar covid, inmiddels aardig hoe zo’n massapsychose eruitziet. Hele families zijn erdoor verscheurd, vriendschappen zijn aan flarden, mensen kijken hun buren met de nek aan. We zijn in korte tijd, en onder aanmoediging van ons bestuur, veranderd in een land van achterdocht en haat, en nu we er ook nog een oorlog achteraan hebben gekregen lijken we definitief door te slaan in onmenselijkheid.

 

Jacht op de Russen

De jacht op de Russen is inmiddels ook geopend, want als het oorlog is, is het zaak je bevolking te verdelen in kampen van ‘voor’ en ‘tegen’. En een flink deel van de bevolking doet er met plezier aan mee – al zagen we onlangs aan de misser van Dolf Jansen hoe dom dat soort ‘blind volgen en haten’ kan uitpakken. Iedereen die, zoals Baudet of Wierd Duk, iets nuancerends durft te zeggen over deze oorlog zal de wind van voren krijgen, en als je een Rus bent, dan ben je helemaal zuur.

 

Claudia de Breij

De toon van deze tweet van Claudia de Breij – die ook heeft besloten blind te volgen in het propagandistische nieuws zonder enig onderzoek te doen, net als Jansen – geeft nu ook niet bepaald de indruk dat hier gezond verstand wordt gebezigd. De Breij ziet een kans tot haten en laat ‘m geen seconde liggen, en schreeuwt, gilt, commandeert en beschuldigt erop los. De hysterie knalt van die tweet af. Het is gewoon gênant.

Wat is er met ons gebeurd? Claudia de Breij mag dan een beroepsgrappenmaakster zijn, ik krijg het behoorlijk benauwd van de ijskoude haat die soms van haar tweets afdruipt. Het gemak waarmee mensen zoals zij anderen wegzetten als fascist – het is gevaarlijk. De Breij en Jansen en dit soort invloedrijke types hebben veel volgers, die klakkeloos zullen aannemen dat deze haat gerechtvaardigd is. Het woord ‘fascist’ maakt indruk en wie wil er nou fascisme?

 

Fascistoïde

Het probleem is alleen dat, en je kunt het niet vaak genoeg benadrukken, dit soort uitingen nu juist fascistoïde van aard zijn. En de neiging alles te willen verbieden waar je een hekel aan hebt is dat ook. De bewering dat de fascisten van de toekomst zich antifascisten zullen noemen mag dan misschien niet van Churchill zijn, maar zij is daarom niet minder waar. Want een van de gevaarlijkste eigenschappen van fascisten is niet dat ze zo kwaadaardig zijn, maar zichzelf er juist van hebben overtuigd dat enkel hun ideologie de wereld kan redden. Dat zij de enigen zijn die ‘goed’ kunnen doen, en dat betekent dus dat de rest de vijand is. Ik heb al vaker op deze pagina’s uitgelegd hoe dat soort simplisme in onze geschiedenis voor de meest verschrikkelijk gitzwarte pagina’s heeft gezorgd.

 

Te veel haat

Want evengoed zie ik aan ‘de andere kant’ ook veel te veel haat. Veel te veel afwijzing en veel te weinig pogingen de dialoog gaande te houden. Opnieuw: ik kijk dan ook streng naar mezelf. En ik denk echt dat het hoog tijd is dat we dat allemaal doen, voordat er dingen gebeuren die we niet meer terug kunnen draaien en die we achteraf met moeite in onze geschiedenisboeken durven op te schrijven. Ik denk dat iedereen wel begrijpt wat voor dingen ik bedoel.

We leven in een nieuwe ‘heksenjacht’, het is niet meer te ontkennen. En wat hebben excuses voor voorgaande heksenjachten voor zin, als blijkt dat we er niets van hebben geleerd? Als we nog steeds zo gemakkelijk hysterisch worden over zaken die met eenvoudige, heldere en eerlijke communicatie op te lossen zijn? Als we nog steeds zo gemakkelijk in good guys and bad guys denken? Als we nog steeds zo kinderlijk omgaan met onze angsten en ons er zo door laten leiden?

Het is hoog tijd om volwassen te worden, mensen. De speeltuin is gesloten, en na decennia van overconsumptie en wegvluchten van alles wat we niet leuk vonden, dient het Echte Leven zich weer aan. Het is niet anders. Wat gaan we doen: er alweer een puinhoop van maken, of iets leren van onze fouten?

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
33 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dankjewel Ines ben het met jou eens, helaas is de rede vaak ondergeschikt aan de emotie. De Corona gekte heeft hysterie aangewakkerd en de nieuwe tweedeling over de Oekraïne sluit daar bij aan.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dit komt nooit meer goed in Nederland, het demoniseren door bv het Rutte Kartel kent geen grenzen.
Iedereen met een andere mening moet hangen.
Mijn mening blijft onveranderd, de media is de grootste schuldige, zij voeren een strategie, opgedragen door hun financiers.
Ik ben blij dat ik oud ben.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Ben wel iets jonger dan u, maar ben ook blij dat ik oud ben. Deernis met de toekomstige generaties.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

ik vind de kartel partijen echt heel erg eng. Het valt ook op dat ze vlak voor verkiezingen weer VOL op het orgel gaan om andersdenkenden de mond te snoeren. Volledig voorbijgaand aan de eigen rol in het geheel. Het kartel gaat volledig voorbij aan de problemen en de zorgen van ‘gewone mensen’. Of aan de provocerende rol van de EU of ontactische westerse ‘leiders’ in het geheel.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Marien
H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Inderdaad Marien dit Rutte Kartel heeft de volledige steun van de media.
Er is in Nederland geen eerlijke objectieve media meer, het zijn elkaar dekkende clubjes, financieel ondersteund door de machthebbers.
Ik wijs dan maar op de onzin om drie dagen te stemmen onder de mom van Corona, Baudet heeft gelijk wat gebeurd er allemaal met de uitgebrachte stemmen, voor zij openbaar worden geteld.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Heb je de media in je zak, kun je blijkbaar doen wat je wil.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Eens.
Het kan niet meer goedkomen want VVD66, het eigenlijke Schwabinet (woordspeling niet van mij), heeft zijn tentakels in elk bestuur en op elk domein, de WEF agenda moet en zal doorgedramd worden.
Kaag is zo ongeveer het nieuwe testbeeld van de NPO schreef iemand.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Kijk vlgs mij is het na het oprichten (1954) van de club van Opa Bernhard en zijn vermogende vriendjes steeds verder berg afwaarts gegaan.
Wat er nu anno 2022 zichtbaar wordt is gewoon een aftekening van de doelstelling van deze club.
De rijken der aarde zien hun kans schoon en maken van iedereen die anders denkt een doelwit.

Dolphin
Dolphin
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Is het gebruik van het woord ‘kartel’ niet tevens een vorm van demoniseren? Het is in elk geval geen poging tot verzoening.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Dolphin

Inderdaad het Rutte Kartel demoniseert en schaamt zich daar ook niet voor.
De slachtoffers zijn bv de kiezers op PVV en het FvD.
Maar het gaat veel verder, alle Burgemeesters komen uit de Kartel partijen.
Demoniseren is de eerste stap in de vorm van een discriminatie.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het woord fascisme is al sinds de jaren 1930 een algemene term geworden voor ‘de vijand’. Mussolini vond het fascisme uit lang voordat Hitler het nationaal-socialisme uitvond. Mussolini vervolgde geen joden, Hitler wel. Joden uit Vichy-Frankrijk zijn gevlucht naar Italië, omdat ze daar veilig waren.
In het westen wil de elite voorkomen dat mensen zich gaan afvragen of Putin misschien wel rationele argumenten heeft voor zijn politiek. Kritische vragen komen dus niet goed uit, dus wordt alles gedaan om er voor te zorgen dat mensen ‘de juiste emotionele respons’ tonen, omdat een emotionele reactie sneller het gewenste gedrag produceert dan een weloverwogen beschouwing van de feiten.
Dus wordt voortdurend herhaald: wij zijn goed, de anderen zijn fascisten. En worden feiten die daarmee in strijd zijn, systematisch weggehouden of anders gebracht.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Oekraïne heeft een ingewikkelde verleden en is pas zelfstandig geworden na het uiteenvallen van de Sovjet unie. De Sovjets zelf hebben Oekraïne geschapen zoals deze nu was met het Donbas en dat is de kern van het probleem. Poetin vereert de filosoof Ivan Iljin die zelf voor de communisten Rusland heeft verlaten. Poetin diende trouw de communisten maar zijn redenen liggen juist bij de theorieën van deze Iljin die eigen theorie ontwikkelde die zegt: “Iedereen die spreekt over Oekraïne als een onafhankelijke staat is Ruslands doodsvijand. Een individu kan zijn nationaliteit niet kiezen, net zoals een enkele cel niet kan beslissen om niet een deel van het lichaam te zijn. ”
Het is dus niet anders dan dat Oekraïne Russisch is wat valt te bestrijden want Oekraïne behoorde vroeger tot de Pools-Litouws rijk. Sinds se Sovjet unie waren de Russen overal aanwezig en werd Russisch de taal die tot huidige generaties als taal nummer een was totdat de Sovjet unie uit elkaar viel. Dat schept dan vele problemen en conflicten voor de volgende generaties. Er zijn zelfs vele Oekraïners die Oekraïens niet machtig zijn.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Rusland is ontstaan vanuit Kiev rond 860 en bestond als zelfstandige staat tot 1240, de inval van de Mongolen.
In de loop van de 14de eeuw werd het westelijke deel van wat nu Oekraïne heet veroverd door Polen en dit land voerde ook het Pools in als voertaal, dat zich vermengde met het reeds aanwezige Russisch. Hieruit ontstond een mengtaal die later Oekraïens werd genoemd (Ukrajna is grensgebied in het Pools). Het oostelijke gebied van wat nu Oekraïne heet werd bewoond door Kozakken die Russisch spraken.
Het zuidelijke deel werd beheerst door Krimtataren, die een Turkse taal spraken en moslim waren.
Na 1670 werd de gebieden die door Polen en de Krimtataren werden beheerst, geleidelijk veroverd door Rusland. Dit proces was rond 1770 afgerond.
Conclusie: ten oosten van Kiev is er nooit Oekraïens gesproken, omdat Russisch de voertaal was en is gebleven.
Ten westen van Kiev heeft er vermenging plaatsgevonden.
Omdat Oekraïne nooit een zelfstandige staat is geweest in de periode dat het oekraïns als taal is ontstaan, is het moeilijk om over ‘etnische oekraïners’ te spreken (wat een historicus in de Elsevier wel deed).
Dit zijn de feiten, de interpretatie is wat ieder er van maakt.

Reknir
Reknir
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Dat is maar een deel van het verhaal. Saillant voor het huidige Oekraïne is het moment dat ze in 1991 zelfstandig zijn geworden. Op dat moment was er een staatsgreep van generaals die Gotbatsjov hadden gegijzeld. Het was grote chaos in Rusland en juist op dat moment was er een referendum over afsplitsen. Veel Oekraïners hebben toen aangegeven niet bij het Rusland van dat moment te willen behoren. Het is maar zeer de vraag of dat referendum op een ander tijdstip ook zo was uitgevallen. Eigenlijk was het referendum niet op een representatief moment gehouden.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Reknir

Dat de Oekraïners los van Rusland wilden is evident en met de inval van de Russen opnieuw bewezen gezien het feit dat Poetin zijn leger niet als bevrijders werd ontvangen zoals hij hoopte. Ook alle vroegere satellietlanden moeten niets van de Russen hebben. Het is ingewikkelde situatie omdat er ook veel Russen woonden en wonen plus de lange rol van de Sovjet unie die de Russische taal als hoofdtaal ingevoerd heeft. Dat laat sporen na bijna een eeuw overmacht maar neemt niet weg dat de meeste Oekraïners een eigen democratische staat willen en geen Russische aurocratie.

Reknir
Reknir
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Dat Oekraïners los van Rusland wilden is evident? Hoe weet u dat zo zeker??? Ik geef juist aan dat dit zeer twijfelachtig is en dat het moment dat Oekraïne koos voor zelfstandigheid zeer saillant is. U Kent u de 5 jaren plannen van Stalin en merkt derhalve zeer terecht dat er zeer veel Russen en trouwens ook etnisch gemengde mensen leven in Oekraïne, eigenlijk kent dat land geen etnische meerderheden. En hou eens op over die satelliet-landen, die kennen een andere geschiedenis en u hebt inmiddels wel duidelijk gemaakt dat het anti-Rusland sentiment daar enorm is. Hoe weet u trouwens zo zeker dat Rusland van Oekraïne een Russische autocratie wil maken? De gemiddelde Oekraïners willen misschien een Democratie maar ze hebben vooralsnog corrupte ondemocratische presidenten gekregen. Ook Zelensky die gekozen is met de verkiezings-belofte met meer toenadering tot Rusland en vervolgens doodleuk aangeeft bij de NAVO te willen.

DPmar
DPmar
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ni28 en Andre, dank voor deze geschiedkundige overzichtjes, heel nuttig dit eens op te schrijven want momenteel is in ons land geschiedenis gedegradeerd tot “Wat ik mij herinner” en wat er daarvoor gebeurde, boeit me niet. Ja, dan maak je dezelfde blunders als onze voorouders zoals momenteel blijkt te geschieden.
Toch wil ik nog iets toevoegen aan beide stukjes. Vergeef me als de jaartallen niet helemaal goed zijn maar toen 1989 het communisme instortte viel het Sovjet Rijk grotendeels uit elkaar, allerlei randgebieden kozen voor de vrijheid, zo ook aan de Europese grenzen. Een aantal landen, zoals de Baltische staten, Polen, Hongarije e.d. werden zelfstandige staten en voor zover ik weet is er bij deze landen dan ook sprake van rechtsgeldige grenzen, dus grenzen die erkend werden door de buurstaten, w.o. Rusland. Ook kan het zijn dat deze grenzen mogelijk in een ver geleden werden vastgesteld en in ere werden hersteld. Mocht dit niet zo zijn dan wacht ons nog het een en ander, helaas.
wordt vervolgd:

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  DPmar

De grenzen zoals nu bekend zijn vastgesteld na de WO2. Hoe sterker het nationale denken hoe groter de drang om grenzen te herstellen naar situaties ooit in het verleden. Als politici met hun grootheidswaanzin zo doorgaan blijft het nooit rustig. Hier wordt nationalisme weer te zwaar bestreden zodat Nederland uitverkocht wordt. Zonder nationale denken gaat ook niemand voor het land strijden. Paradoxaal vond Nederland de medailles en het vlag tijdens de OS niet nationalistisch genoeg wat mooi was dat toch?

DPmar
DPmar
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

vervolg DPmar:
Bij de Oekraïne zouden de grenzen niet internationaal zijn vastgesteld! Ik herinner mij dat er in, of vlak na de Sovjettijd, iets is geweest waardoor de Oekraïne iets losser kwam van Moskou maar zelfstandig werd het niet, voor zover ik weet. Enige tijd terug las ik een stukje dat er wel een aanvraag was geweest bij de VN voor goedkeuring maar Moskou zou dat als buur(?) nooit goedkeuren want de Oekraïne WAS en IS deel van Rusland, zoals het ook deel was van de USSR. De Oekraïne is dus geen eigen staat, erkend door de buurlanden. De aanvraag bij de VN zou daarom stilletjes onderin een diepe lade zijn gelegd. Daarom moest ik afgelopen week lachen toen Biden verkondigde dat Poetin Rusland was binnengevallen! Zonder het te beseffen had de man gelijk, immers Moskou is die buitenlandse inmenging op haar grondgebied zat met alle gevolgen van dien.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mattias Desmet heeft hele belangrijke dingen te zeggen over de psychologie die hierachter zit. Hij noemt het massa formatie en het is de psychologie van het totalitarisme. Je zag het ook in Nazi-Duitsland en in communistisch Rusland. Recent bij covid en nu met de oorlog in de Oekraïne. Grote groepen mensen komen in een staat van hypnose terecht waardoor ze elke vorm van rationeel gedrag of gezond verstand verliezen. Een snelle Google search en je weet meer.

peter klein
peter klein
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“Verdeel en Heers”, u heeft de actualiteit nagenoeg ontleed

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als oorlog uitbreekt krijg je twee kanten en voor elke nuance ontbreekt ruimte. Er is altijd een oorzaak voor een oorlog te vinden en heeft te maken met tegenstrijdige belangen. Het nuanceren van de belangen lijdt tot weer een uitbarsting want dan wordt weer partij gekozen die tot een heksenjacht leidt. Zeker in een tijd van elkaar oplopende crisissen wanneer mensen op proef gesteld worden door een oneindige stroom migranten verdwijnt de ruimte voor nuance in een zwartwitte omgeving waar de bom makkelijk uit kan barsten. Dan is men overgeleverd aan de natuurlijke, klassieke strijd waar de sterkste altijd gelijk heeft. Geen tijd voor nuance zeker als het de belangen van de sterkste niet dient.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

“Als oorlog uitbreekt krijg je twee kanten en voor elke nuance ontbreekt ruimte. ”
Deze manier van verketteren bestond al heel lang voor dat Putin de Oekraïne binnenviel. Met name links noemt alles ‘fascistisch’ als het in de weg staat van hun eigen politieke ambities. Elke politiek doctrine die universele ambities heeft, ziet in elke afwijkende mening een ernstig gevaar en noemt dat fascistisch omdat fascisme/ nationaal-socialisme grote indruk hebben gemaakt in het recente verleden.
Een oorlog verhevigt het fascisme-geroep omdat een oorlog een proces is dat grote en plotselinge politieke veranderingen teweeg kan brengen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Het is typisch voor elke conflict situatie en helemaal als het tot oorlog leidt. Verwijten vliegen alle kanten op en verstand laat het afweten. Er wordt ook niet vanuit verstand gehandeld maar vanuit emoties. Vandaar ook al die sorry uitingen waar wij de vorige generaties horen te veroordelen met hedendaagse ogen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Hoe gekwetst je ook mag zijn door welke reden dan ook het rechtvaardigt niet zo vernietiging met zoveel slachtoffers zoals nu aan de orde is. Hiermee geef je alleen aan dat een mensenleven je niets waard is.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Claudia De Breij. Die had toch dat lied “mag ik dan bij jou?”. Met de tweet richting Baudet, doordrenkt van redeloze haat, maakt ze van dat lied één leugen.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Ben ook geschrokken van deze onnadenkende tweet, de haat en het niet verifiëren het loopt de spuigaten uit.

Jan van Droffelaar
Jan van Droffelaar
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Prima artikel! Helaas is de inhoud niet veel belovend

Saskia Kuitert
Saskia Kuitert
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jan van Droffelaar

Nee Jan, maar dat is de toekomst ook echt niet mijns insziens

J. C. Th. Köhler
J. C. Th. Köhler
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het verschil tussen Claudia de Breij en Dolf Jansen is, dat Jansen -ook al ben ik het ten principale met hem oneens- soms erg geestig is en me ongewild toch laat lachen. De Breij heb ik nooit leuk gevonden. Ja, ze kan mooi zingen, maar dat kan Tineke Schouten ook en die haalt nooit het bloed onder mijn nagels vandaan.
De overeenkomst tussen beiden is dat ze alle twee hersenloos en gedachteloos fout links zijn.
Tot overmaat van ramp gaat De Breij dit jaar wéér de Oudejaarsconference doen. Hoe kun je de erfenis van Wim Kan nog erger te grabbel gooien.

Joost
Joost
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Chapeau Ines. Knap artikel. En..helemaal mee eens. Nederland is kapot, financieel, cultureel, moreel. Lijkt niet meer goed te komen. Dank Rutte, goed gedaan jochie. De ellende van Rutte is dat wat hij aangericht heeft gewoon niet begrijpt. En ik begrijo de twee slaapkamers niet meer. Gaat het nu echt om dat baantje? Eer is er niet meer?

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

„Als de waarheid dreigt, verschuilt hij zich achter een gedachte.”
Elias Canetti

Misschien is het goed om ons eens in “Massa en Macht” van Elias Canetti in te lezen.
Verplichte kost in het onderwijs om een begin te maken.

Al op de eerste pagina’s begrijp je hoe de wereld echt in elkaar zit.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

staat nu weer breed uit op de voorpagina van NU.nl Breeduit Zembla onderzoek uitgemeten. Benieuwd of het verdraaide teksten zijn, of uit context gehaalde uitspraken door een onhandig opererende Baudet.

33
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x