Het verwende Westen moet wakker worden

Poetin moet een uitweg worden geboden

Titelfoto bij artikel het verwende westen moet wakker worden maaike van charante opiniez

Foto:

Na de ineenstorting van de Sovjetunie en de reeks revoluties in de Oostbloklanden was het Westen in feeststemming. Vanaf nu zou de hele wereld de westerse waarden omarmen en alles zou alleen nog maar beter worden. Maar de westerse leiders werden arrogant en dachten overal mee weg te kunnen komen. Intussen groeide een decadente generatie op, die veiligheid als vanzelfsprekend beschouwde en steeds meer eiste. In 2022 stuit het verwende Westen op de realiteit, schrijft Maaike van Charante.

Heeft u wel eens van de piramide van Maslow gehoord? Het is een schematische ordening van de behoeften die mensen hebben, zie onderstaande afbeelding. Wie arm en hongerig is, houdt zich vooral bezig met de onderste lagen, maar wie zich over de eerste levensbehoeften geen zorgen hoeft te maken, kan aandacht besteden aan zaken als bijvoorbeeld zelfontplooiing, mode en filosofie. In de westerse wereld zijn we eraan gewend geraakt dat in onze basisbehoeften voorzien wordt, en we zijn bijna alleen nog maar bezig met ‘luxe’ behoeften.

Lekker makkelijk, dat globalisme

Nu is er niets mis met de top van de piramide, maar het is wel een probleem dat velen de basis als vanzelfsprekend zijn gaan beschouwen. Zo vanzelfsprekend dat je er niet speciaal op hoefde te letten. We gingen veel zaken uitbesteden aan lagelonenlanden: lekker makkelijk en goedkoop! Uitbuiting van de arbeiders daar en werkloosheid hier namen we op de koop toe. Maar wat als we elementaire producten niet meer zelf kunnen maken? In het begin van de coronacrisis bleek dat beschermende kleding uit China moest komen, en dus niet kwam.

Maar het gemak dient de mens en het globalisme dient het establishment, dat er goed aan verdient. Dan is arbeidsmigratie iets moois en de daaropvolgende problematiek op de huizenmarkt en de arbeidsmarkt bijzaak. Daar kwamen hippe idealen bij over schone energie – die natuurlijk geen kernenergie mocht zijn – en vervolgens moest de stabiele energietoevoer gegarandeerd worden door fossiele energie uit dictaturen. Poetin was er blij mee en het Westen werd weer wat afhankelijker.

 

De boeren

Nog zo’n stokpaardje van mensen die niet meer over hun eerste levensbehoeften nadenken: de boeren moesten maar weg. Alle plannetjes over wilde natuur en zelfverzonnen stikstofnormen vielen steeds in het water omdat die boeren zoveel land hebben. Bovendien, konden we daar niet beter huizen bouwen? Maar nu het oorlog is, blijken die boeren in een eerste levensbehoefte te voorzien en kan je je afvragen hoe slim het was om ze weg te pesten. De basis van de piramide was vergeten, terwijl de top alleen dankzij de basis kan bestaan.

 

Incompetente politici

De hierboven beschreven politieke keuzes worden gemaakt door politici, die teren op de glorie van vorige generaties en niet verder denken dan hun neus lang is. Ze zijn dominee en koopman in de slechtste combinatie: het domineesvingertje zonder de doorleefde ethiek, en het winstbejag zonder de langetermijnvisie. Op nationale schaal zien we dan iemand als Sjoerd Sjoerdsma die aangedaan doet over de oorlog in Oekraïne, maar tegelijk fantaseert over het geld dat je eraan kunt verdienen. Die gretig tweet dat Oekraïne bij de EU mag en dat niet herstelt als het nepnieuws blijkt, hoe gevaarlijk dit nepnieuws ook is.

Op internationale schaal is het nog erger. Met name in de top van de EU zien we dergelijke figuren. Velen zullen zich nog herinneren hoe Verhofstadt en Van Baalen ten koste van Oekraïne revolutietje stonden te spelen op het Maidanplein in 2014. Denk ook aan iemand als Frans Timmermans, die chef EU-klimaatbeleid is en prompt beweerde dat Poetin alleen maar Oekraïne belegerde ‘om de aandacht af te leiden van zijn klimaatprobleem’. En dan was er Ursula von der Leyen die olie op het vuur gooide door na de Russische invasie te zeggen dat Oekraïne bij de EU hoorde.

Van Verhofstadt tot Von der Leyen, al deze politici houden van de schijnwerpers en van grote woorden. Ze dienen hun eigen ijdelheid en hun eigen portemonnee. Ze parasiteren op het aanzien en de rijkdom van Europa zonder eraan bij te dragen. Het zijn potverteerders. Dat is op zich al erg genoeg, maar wat doet deze houding van westerse politici in de wereld?

 

Lege westerse waarden

Het is belangrijk om te beseffen dat de rest van de wereld vaak wel westerse verworvenheden over heeft genomen, maar niet of nauwelijks de westerse waarden. Democratie, vrijheid van meningsuiting en van de pers, en rechten voor vrouwen en minderheden zijn in naam wel aanwezig, maar stellen in de praktijk vaak niet veel voor. Het is meer lippendienst aan de machtige westerse mogendheden. De ‘zendingsdrang’ van westerse politici beperkt zich op dit gebied meestal tot vrijblijvende uitspraken, behalve wanneer een land niet zo belangrijk is.

Deze slappe houding van het Westen is duidelijk zichtbaar in de VN. Onder het mom van het uitdragen van westerse waarden krijgen corrupte dictaturen baantjes toegeschoven waarin ze mogen ‘strijden tegen discriminatie’. Zo kon Iran lid worden van de Commissie voor Vrouwenrechten, ondanks de overduidelijke onderdrukking van vrouwen in dat land. De VN-Mensenrechtenraad – zie hieronder in de tweet van Hillel Neuer – is helemaal een aanfluiting.

 

Dubbele moraal

Waarom laat het machtige Westen dit gebeuren? Het antwoord is cynisch: belangen. De betrekkingen met deze landen vinden zij belangrijker dan werkelijk opkomen voor mensenrechten. En dus wordt die rode lijn nooit getrokken en houden westerse politici slechts mooie verhalen, die goed vallen bij de eigen kiezers. Daaraan verwant is het narratief dat westerse soldaten als blije bloemenmeisjes overal democratie brengen, terwijl in werkelijkheid slechts chaos of wingewesten overblijven.

De dubbele moraal van het Westen roept elders walging op. Velen herinneren zich hoe de VS logen over massavernietigingswapens in Irak, waarna een brede coalitie het land aanviel. Ook bij deze aanval werd beweerd dat het Westen democratie kwam brengen. Net als in Libië dat in tribale groepen uiteenviel, en in Syrië waar de chaos ruimte bood aan de extremisten van IS. Minder bekend was het Amerikaanse gestook in Oekraïne.

 

De VS in Oekraïne

Sinds de coronacrisis weten we dat Amerikanen betrokken waren bij experimenten met virussen in China. Dat zij hetzelfde deden in Oekraïne werd eerst nog nepnieuws genoemd, maar inmiddels weten we beter. Victoria Nuland – een veteraan in de Amerikaanse politiek – erkende dit voor een senaatscommissie. Deze Nuland is geen onbekende in Oekraïne: in 2014 lekte een telefoongesprek uit waarin zij met de Amerikaanse ambassadeur na de geslaagde coup gezellig de nieuwe regering van Oekraïne zat samen te stellen. Over inmenging gesproken.

 

Moreel verval

De neergang van het Westen is uitgelopen op machtsmisbruik en arrogantie. De arrogantie van het weten dat je overal mee wegkomt: rustig landen binnenvallen en de hele wereld voorliegen, want niemand kan je wat maken. Je kunt een land als Oekraïne lokken met loze beloftes en intussen gebruiken voor je eigen politieke doelen, en niemand zal jou daarop aanspreken. Je voelt je zelfs verheven boven de rest van de wereld, want het Westen staat immers altijd aan de goede kant?

En het zijn niet alleen de Amerikanen, want de Europeanen zijn maar al te vaak gewillige helpers geweest. De politici van de EU hadden niet het belang van Oekraïne op het oog toen ze hun begerige blikken naar het oosten richtten. Wie werkelijk denkt dat Verhofstadt, Van Baalen, Juncker en Von der Leyen begaan zijn of waren met de mensen van Oekraïne, zou zich beter moeten informeren. Kijk dan vooral eens naar deze schuimbekkende speech van Verhofstadt toen hij weer eens riep dat de EU meer macht moest hebben.

 

De haat van Poetin

Vladimir Poetin heeft zich omhoog gevochten in een hard land, en hij is een harde man. Zwakte is in zijn ogen verachtelijk, en hij zag het Westen steeds zwakker worden. Hij zag het achteloze vertrouwen op de eigen onkwetsbaarheid terwijl o.a. China en Rusland steeds meer vat kregen op basisbehoeften van de westerse landen. Maar hij zag ook wat in zijn ogen pure degeneratie was. In zijn toespraak aan het begin van de invasie sprak hij zijn walging uit over de verdorvenheid van de (woke) westerse maatschappij.

Deze haat van Poetin gaat dieper dan ‘alleen maar’ de haat tegen een vijand die in de weg staat. En de houding van het Westen heeft daar ongetwijfeld aan bijgedragen. Voor zover Poetin ooit van goede wil is geweest, hebben de westerse leiders er alles aan gedaan om dat kapot te maken. Van de gebroken beloftes over de NAVO-uitbreiding tot aan de voortdurende beschuldigingen over Brexit, Trump en elke oppositie in westerse landen. Poetin was de vaste zondebok.

En nu is het oorlog. Poetin gaat als een beest tekeer in Oekraïne en er zijn al meerdere beelden van oorlogsmisdaden. Maar het lijkt erop dat de veldtocht niet voorspoedig verloopt; het lijkt erop dat Poetin gaat verliezen. En dan? De afgelopen decennia heeft het Westen de zorgen van Rusland genegeerd; na alle misdaden in Oekraïne lijkt de kans nog kleiner dat Poetin gehoor vindt. En dat weet hij. Wat zal deze van haat vervulde man doen als hij geen uitweg ziet?

 

Er zijn geen good guys

Het Westen is moreel in verval geraakt. Arrogantie, gemakzucht en hypocrisie hebben ons aan de rand van deze afgrond gebracht. Poetin is een schurk, maar wij zijn geen onschuldige slachtoffers. De arrogante veronderstelling dat wij altijd de good guys zijn kan zonder meer overboord.

Het is te hopen dat Poetin niet in allesvernietigende haat naar de kernwapens grijpt om het decadente Westen mee te sleuren in zijn ondergang. En de kans dat hij dat doet kan hopelijk verkleind worden als bij het Westen het besef doordringt dat deze patstelling niet alleen de schuld van Poetin is.

Het verwende Westen moet wakker worden. Westerse politici moeten hun verantwoordelijkheid nemen, ook voor de daden van hun voorgangers. Zij moeten Poetin een uitweg bieden, niet omdat hij dat verdient, maar omdat het alternatief gruwelijk is. Het Westen moet eindelijk eens echt gaan handelen in het belang van Oekraïne. Er is al te veel bloed vergoten.

Over de auteur

Maaike van Charante
Houdt van feiten, haat hypocrisie.
Schreef het boek: Het verdriet van de Schilderswijk

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
34 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Piltdown
Piltdown
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als Poetin verliest zonder op de rode knop te drukken, dan wordt het pas eng in het Westen. De genoemde decadente figuren zullen zich als overwinnaars op de borst kloppen, vol van het eigen gelijk dat ze denken te hebben gekregen. En daarmee denken ze een volmacht te hebben om hun plannen van een Groot Europa door te drukken. Dit zeer tegen de wil van de bevolking. De EU dictatuur zal steeds zwaarder op het dagelijks op het dagelijks leven gaan drukken: Europese belastingen, transferunie, censuur, digitale coronapas. Er komen donkere tijden aan.

Dick
Dick
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Nou Rusland gaat niet verliezen. Hadden ze tactiek van de NAVO en Amerika overgenomen van hun oorlogen dan hadden ze alles plat gebombardeerd en was het al beslist.
Als de leiders net zo slechte herinnering hebben als Rutte die niet meer wist van het platgooien van 75 onschuldige burgers door zijn leger dan kan men zich eigen alles veroorloven.
Ik vind trouwens dat het westen Rusland meer haat dan andersom. Kijk een eens naar haat van de Clintons en de democraten richting Rusland. En de haat in de Oekraïne richting Russische mensen door ze levend te verbranden en als ze het gebouw uit kwamen werden ze dood geknuppeld. De daders gingen vrij uit.
De opnamen van deze slachting zijn natuurlijk verwijderd.
Natuurlijk wil men een slechte aangeven in een oorlog maar laat zowel het westen als het oosten in hun eigen gat kijken.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Dick

“Ik vind trouwens dat het westen Rusland meer haat dan andersom. ”
Inderdaad: al in de 18de en 19de eeuw deed Europa allerlei pogingen om de ontwikkeling van volken en landen in te passen in het Europese beeld en dat leidde tot het universalisme, het idee dat uiteindelijk de westerse democratie overal ter wereld ingevoerd zou worden.
De huidige versie van het universalisme is het globalisme. Putin en Rusland (maar ook China en de islamitische wereld) hebben hun eigen belangen en afwegingen en hebben dus geen boodschap aan universalisme/globalisme. De islamitische wereld heeft een eigen opvatting van universalisme, namelijk het kalifaat.
Wie universele pretenties heeft, moet elke afwijking haten omdat die per definitie een vijand is. Als je alleen de eigen belangen wil beschermen, dan is het politieke streven gerelateerd aan de werkelijkheid en zijn vijanden gewoon landen met andere belangen die onderkend worden als zodanig.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Leugens, bedrog en het zaaien van angst en tweedracht zijn de prio’s van de Westerse overheden.
In Nederland staat het Rutte Kartel model voor deze prio’s.

AAA
AAA
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

‘Leugen en tweedracht zaaien’, klinkt als Poetinbeleid.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  AAA

Het Poetinbeleid is door mij niet te beoordelen, door jou wel.?
Het beleid van het Rutte Kartel, ondervinden wij in Nederland dagelijks.
Rutte praat niet MET ons.
Rutte praat OVER ons.
Rutte liegt en bedriegt.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  AAA

Tuurlijk is dat Putinbeleid.
Maar vertel mij eens wat er dan in het Nederlandse beleid en het EU beleid (en het VS beleid onder Biden) anders is? Worden wij in het westen niet ook constant ondergedompeld in verdraaiingen, eenzijdige berichtgeving, pertinente leugens die zelfs als ze uitkomen nog goedgepraat worden, acties tegen de eigen bevolking (toeslagenaffaire), worden hier geen politici die kritiek hebben gewoon kaltgesteld (functie elders, cordon sanitaire), hebben we hier alleen maar objectieve media?
Is hier soms (en nog steeds) geen tweedracht gezaaid met het coronabe’lijd’?

AAA
AAA
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

‘Tuurlijk is dat Putinbeleid’. Dat bedoel ik.
En m.b.t. NL en EU: dat is vazalbeleid.
Vazalbeleid lijkt op Putinbeleid. Putin wil tenslotte Oekraïne als Slavisch vazal hebben. Zo voegt Nederland zich slaafs naar systemische onderwerping vanwege vermeende (op)schaalvoordelen.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“Het verwende Westen moet wakker worden. Westerse politici moeten hun verantwoordelijkheid nemen, ook voor de daden van hun voorgangers. ”
De Westerse politici worden gekozen op grond van idealen en het zijn juist deze idealen die Europa hebben weggevoerd van de eigen belangen en daardoor in conflict gebracht met o.a. Rusland.
Putin is bezig met Realpolitik: het beschermen van de nationale veiligheid, de eigen invloedssfeer, de Russen die hun culturele identiteit willen behouden.
Europeanen moeten zich bewust gaan worden dat de rest van de wereld helemaal geen behoefte heeft aan de globalistische idealen die hier worden aanbeden als het ‘nieuwe normaal’. Europeanen moeten politici kiezen die ook echt staan voor Europese belangen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

En Nederlanders (zouden) moeten gaan kiezen voor politici die de belangen van Nederland behartigen ipv hun eigen globalistische utopie. En ingezetenen van Nederlandse gemeenten (zouden) moeten gaan kiezen voor gemeenteraden die hén vertegenwoordigen ipv projectontwikkelaars, het snelle grote geld en ultralinkse gelijkschakeling.
Gaat helaas niet gebeuren.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik begrijp echt niet dat Zelensky louter als een held neergezet wordt in de westerse media.
Hoe meer hij zijn volk oproept tot vechten, hoe langer dit bloedbad zal duren.
Wie was ook weer die (VS?) generaal die zei over oorlogen in het oosten: dat soort oorlogen duren tot er geen bloed meer is om te vergieten.

Dick
Dick
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Mag niet van Amerika er moet nog veel verdoezeld worden.
Er komt trouwens al veel rotzooi naar buiten over de bio labs. Hunter Biden zou er met een poot in zitten

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Laat dit verplichte stof zijn voor onze leiders. Elke avond voor de spiegel hardop voorlezen. Het gaat wel vele spiegels kosten.

Hendrikus
Hendrikus
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Maaike, wat is dat toch over “de haat” van Poetin. Hij haat het westen helemaal niet, hij minacht ons vanwege onze zwakte en “verdorven” gewoonten.

Het Westen (met de US voorop) denkt overal democratie en vrijheid te brengen maar ze denken eigenlijk alleen aan hun eigenbelang. Meer geld, macht en invloed in de geopolitiek.

Poetin waarschuwt al jaren dat het westen moet ophouden met de Oekraine bij de NATO te vegen. Zijn we vergeten dat in April 2008 tijdens de Boekarest Summit we zo nodig moesten declareren dat: “NATO welcomes Ukraine’s and Georgia’s Euro Atlantic aspirations for member ship in NATO. We agree today that these countries will become members of NATO” ?

Rusland maakte onmiddelijk duidelijk dat dat niet acceptabel was en beschouwde dat als een directe dreiging voor Rusland. Georgia heeft dat geweten.

Het is eigenlijk net zo “niet acceptabel” (Monroe doctrine) als de Rusische raketten in Cuba in 1962. Misschien zijn we dat ook vergeten.

De hele CIA organized coup (ja, dat mag je niet zeggen maar is wel zo) in 2014 zorgde voor annexatie van de Krim en sindsdien heeft Poetin zich voorbereid. Hij heeft zijn eigen SWIFT en wij drijven hem richting China. Meer sancties en dreiging maakt het alleen maar erger.

Iedereen weet dat de puppet regering in Oekraine door US wordt aangestuurd. We hebben te maken met het Burisma schandaal (The Bidens, mag je niet zeggen), de 30 Biolabs (gefund door . . US), een super corrupte regering die samenwerkt met AZOV (Neo Nazi) milities, ze bombarderen hun eigen bevolking in de Donbas regio en (speculatie) chemtrail productie, misschien ook nuclear en dat alles is voor Rusland niet meer acceptabel.

Poetin is er klaar mee.

Meer achtergrond (want wie ben ik) : Youtube zoeken naar John Mearsheimer.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Hendrikus

Westerse samenlevingen zijn met succes voor een groot deel politiek ongeïnteresseerd gemáákt. De grote massa is murw en fatalistisch geworden door het geweld van de zelfbenoemde hoogopgeleiden die hun globalistische idealen met alle middelen doordrammen. Diezelfde hoogopgeleiden die bv ook gretig gebruik maken van de massa-immigratie, want goedkope slaafjes voor hun bedrijven en behoeften als schoonmaak, kinderoppas of au pair, tuinverfraaiingen, verbouwingen etc. Dat de handwerkers aan de onderkant van het loongebouw verdrongen worden interesseert ze niet, dat er gebrek aan woonruimte voor iedereen blijft ook niet, zelf hebben ze immers fijne huizen, en geld en ruimte zat. Daarom heeft de grote massa die niet hoogopgeleid is alle illusies laten varen en gaan ze massaal niet meer stemmen, zodat links (anti-militaristisch, maar nu regelrechte oorlogshitsers) zich nog verder in de haarvaten van elk domein kunnen k(r)onkelen.
Onder het oppervlak van de massa borrelt het echter.

Yvonne
Yvonne
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Helemaal met u eens!Onvoorstelbaar hoe de schapen achter de regering,Ei en VS aanhobbelen!

Jan
Jan
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Waarom heb je het steeds over “wij”? Ik had je twintig jaar geleden al kunnen vertellen hoe de wereld in elkaar zit. Maar ‘ik’ heb geen macht en zeggenschap in de verkapte socialistische dictatuur die Nederland heet (en die, oh ironie, via lieden als Rutte, wordt aangestuurd door het groot-kapitaal).

Jan
Jan
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jan

En hoe heet dat, de kongsie tussen socialisten/communisten en monopolistische multi-nationals? Inderdaad: fascisme.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

En dan ook nog het moment waarop het gebeurt. Twee jaar wereldwijde covidhysterie, waarvoor eerst de definitie van een pandemie is aangepast en waar de ene onbegrijpelijke maatregel de andere opvolgde. Direct daarop aansluitend barst het conflict in de Oekraïne los, wat al zeker sinds 2014 is voorbereid. Dat is geen toeval meer. Zeker als we weten dat ’the great reset’ en ‘build back better’ de leidende politieke motivaties zijn.
Je kunt fantaseren over wat men precies wil bereiken met deze oorlog waar we hoogstwaarschijnlijk worden afgesloten van Russisch gas wat catastrofale. gevolgen gaat hebben voor energieprijzen en gevolgmatig alle prijzen, want de stijgende kosten moeten doorberekend worden. Wederom een nekslag voor het midden- en kleinbedrijf zodat alleen megalomane multinationals overblijven. Misschien nog wat meer inflatie erbij zodat de CBDC geïntroduceerd kan worden. En meer controle, toezicht en beperkingen want we zijn in oorlog. Kan weer allemaal mooi geadministreerd worden via een QR-code.
Never let a crisis go to waste. En als er geen crisis is, dan maken we er wel een.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Youp
HenryN
HenryN
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Inderdaad het is nog maar de vraag of Putin gaat verliezen! Waar baseert de schrijfster dat op? Op westerse propaganda? Ze heeft op andere vlakken wel gelijk denk ik. Westerse politici geven niets om hun bevolking en de bevolking wil maar niet wakker worden zijnde gemanipuleerd door de media.
Zo ook die 120 milj opgehaald door de nederlandse bevolking maar ik durf te stellen dat 99.9% van die nederlanders niet weet wat en wie ze steunen.
Ga eerst maar eens kijken naar de documentaire: Ukraine on fire , te vinden op Rumble
YT laat hem niet zien (censuur) dan is het gewoon onmogelijk partij te kiezen voor politici en ophitsers aldaar. Het beste zou zijn dat wij ons er niet mee bemoeien.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  HenryN

Uw laatste zin is de spijker op de kop.
‘Het Westen’ is mij al te gretig in hun oorlogsretoriek. Daar zitten andere agenda’s achter, heeft m.i. weinig te maken met de ‘bescherming’ van Oekraïne als vrij land, want dat is het niet. Het was en is een door en door corrupt land met een door de VS en EU geforceerd geïnstalleerd bestuur, dat volledig danst naar de pijpen van de amerikaanse en brusselse oligarchen.
Waarom zouden wij daar iets mee moeten, behalve noodopvang voor gevluchte bewoners in de acute situatie?

Jemaintiendrai
Jemaintiendrai
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“Putin Has No Putin Has No Good Way Out, and That Really Scares Me”

En realiseer je je nou, dat het westen ook geen No Good Way Out meer heeft,
Ik denk juist door de enorme scam, die c19 blijkt te zijn, om mensen ergens mee te inenten.
De gehele financiële wereld op ontploffen staat.
We geregeerd blijken te worden door een WEF..
In eigenland ook stikstof,

Wie zegt mij, dat deze kliek niet op de rode knop rukt?
And THAT REALLY Scares Me!!!

Coen
Coen
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Een ondemocratisch bolwerk in de EU. Niemand heeft gekozen voor een van der Leyden of voor Timmermans. De linker zijde wil onze manier van leven veranderen, ter wille van… macht? Fossiele brandstoffen en bijzondere metalen mogen uit het buitenland gehaald worden met alle consequenties van dien voor daar, maar een deel van de wereld van voedsel voorzien, nee dat mag niet vanwege milieu hier. Snap het maar. Maak ons het zeventiende Bundesbanks of fuseer met Denemarken en alle papieren opgelegde normeringen zijn niet meer van kracht.
Amerika heeft na de Korea-oorlog niet de meest gelukkige interventies gevoerd. Puttin geeft niet zomaar op. Zelensky zou vrede kunnen brengen., Laat Oekraïne een neutrale staat worden, een bufferzone, en geef Puttin de stukken nemen waar hij aanspraak op maakt.
Vrije democratie in het westen?? Daar geloof ik niet meer in. Corona heeft daarin mijn ogen geopend. De media functioneert niet. Ook bij de berichtgeving over Oekraïne. De russen vertrouw ik niet met de informatie, maar de zogenaamde vrije pers ook niet. Wat dat betreft zitten we al bijna op de zelfde lijn als Rusland.

joep de kat
joep de kat
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Er komt een perfecte storm aan voor Europa en dit heeft Rusland bereikt zonder een NAVO land aan te vallen.
Over minder dan een jaar zitten we midden in een vluchtelingen crisis een energie crisis en een voedsel crisis.
Nu is Europa nog eensgezind maar hoe ziet dit er uit over een jaar?

Jan Smelik
Jan Smelik
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Een groot gedeelte van mijn leven heb ik gedacht dat de VS de good guy was, zoals denk ik veel mensen in het westen. Ik las vandaag ergens dat in het 237-jarige bestaan van de USA het land 219 oorlogen, staatsgrepen en inmengingen in andere landen heeft gedaan. Geen een daarvan is een aanval op het vasteland van de VS zelf geweest. Rusland heeft in sinds 1800 misschien een handvol conflicten zelf begonnen en is tegen haar wil in betrokken geraakt bij twee grote oorlogen op haar eigen grondgebied (Napoleon en WW2) waarbij het ontelbare miljoenen mensen heeft verloren. Wie is hier nu de bad guy?

Youp
Youp
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jan Smelik

We kunnen ons de koude oorlog nog goed herinneren en ja, ik denk ook, toen waren de VS, de NAVO en het westen the good guys. Nu zijn we dat niet meer.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Hmm, ik weet niet of zelfrealisatie afhankelijk is van je financiële status.
Het is makkelijker voor een kameel om door het oog van een naald te gaan, dan een rijke om het koninkrijk der hemelen binnen te treden.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

By the way een uitspraak van beroemd man die niet veel geld te makken had, maar zichzelf wel gerealiseerd had.

AAA
AAA
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

😀

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Waar moet de rijke een flinke portie van zijn rijkdom aan besteden? Aan zijn bescherming en een stukje gekooide vrijheid (grote jachten, omheinde landgoederen, bewaking).
Ben er niet jaloers op.
Bovendien: rijkdom en macht corrumperen, altijd.
Niet goed voor de ziel.

Helena Berger
Helena Berger
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

dankjewel goed geschreven

Reknir
Reknir
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Zeer goed evenwichtig artikel. Dat Poetin gevaarlijk is hebben onze leiders te lang ontkent. Ik denk trouwens werkelijk dat Poetin onze samenleving zal respecteren zolang hij er zelf geen last van heeft. Het wordt de hoogste tijd om te onderkennen dat wij (het westen) niet meer de baas zijn in de wereld. Onze elite probeert nu al 15 jaar Poetin te verdrijven en het lukt maar niet. Ze blijven het proberen en dit is het resultaat. We hebben gewoon te maken met een nieuwe wereldorde en onze elites willen het niet inzien, het is aan het volk om dit onze elites duidelijk te maken.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“De illusie van vrijheid zal blijven bestaan zolang het winstgevend is om de illusie voort te zetten. Op het punt waar de illusie te duur wordt om te onderhouden, zullen ze gewoon het landschap neerhalen, ze zullen de gordijnen terugtrekken, ze zullen de tafels en stoelen opzij schuiven en je zult de bakstenen muur aan de achterkant van het theater zien.”
Frank Zappa

Ondertussen hebben we ons eigen ‘bio-lab’:
https://saltmines.nl/2021/05/30/de-verzwegen-vogelgriepcrisis-van-2012/

Reknir
Reknir
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dit artikel geeft een veel evenwichtiger en genuanceerder beeld van dit conflict als wat Weird Duk doet. Ik kan niet zeggen dat er een woord gelogen of verdraaid is in hetgeen dhr. Dukj zegt maar hij beziet het conflict zo enorm eenzijdig en dat is vanuit Rusland. Wierd Duk heeft het bijvoorbeeld helemaal niet over het gegeven dat het westen al 15 jaar probeert Poetin te verjagen.

34
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x