Israël achter de schermen rond Oekraïne

Directe hulp aan vluchtelingen

Titelfoto bij artikel Israël achter de schermen rond Oekraïne Simon soesan opiniez

Foto: Simon Soesan


De Russische inval in Oekraïne heeft een enorme vluchtelingenstroom in gang gezet. Op veertien plaatsen rond de Oekraïense grens staan Israëlische teams, te herkennen door de (op de Dam verboden) Israëlische vlag, om Joden die naar Israël willen op te vangen en te helpen. Ook buren zoals Libanezen, Syriërs, Jordaniërs en Egyptenaren krijgen hulp van Israël ‘apartheidsstaat’. Geen persconferenties en lege verklaringen, maar daden en Joden hebben nu, anders dan tachtig jaar geleden, een thuis, schrijft Simon Soesan.

Nee, Bart Schut, ik vind de Russische inval in Oekraïne niet leuk en ook gun ik niemand dat. Geopolitiek gezien is het een misdaad. Dat ik het Oekraïense volk geen warm hart toedraag heeft daar weinig mee te maken.

Als Jood en Israëli interesseer ik me voor het lot van de Joden daar. En de reactie van de staat Israël en diverse organisaties. Israël heeft meer dan duizend man nu in en om Oekraïne, om de vluchtelingen die naar Israël willen en kunnen op te vangen en door te sturen. Geen land dat zoiets heeft georganiseerd en we halen niet alleen Israëli’s eruit: ook Libanezen, Syriërs, Jordaniërs en Egyptenaren helpen we. Apart toch, voor een Apartheidsstaat?

 

Vluchtelingen

Maar hoe werkt dat? Mensen identificeren uit een stroom van – op dit moment – een miljoen vluchtelingen? Daarom hebben we mensen die in Oekraïne al de eerste contacten leggen. Op veertien punten om het land staan onze mensen klaar om ze op te vangen. Ook het zwaaien en ophangen van onze vlag (mag daar, is alleen op de Dam verboden..) helpt de vluchtelingen ons te vinden. Zodra ze de eerste identificatie door komen, gaan ze verder. Hoe? Soms per trein, soms per bus, soms te voet en soms met mijn collega Udi, die twee weken vrij nam van werk, met zijn wagen naar de Pools-Oekraïense grens reed en nu elke dag vluchtelingen van de grens naar Warschau rijdt.

 

Noodhulp

Veel organisaties ondersteunen deze noodhulp en helpen bij het huren van bussen, treinen en vliegtuigen. Nee, daar is geen EU-ondersteuning voor: dit zijn Joden en slechts één land in de wereld bekommert zich om Joden en dat is Israël. Niet in woorden, slechts in daden. Iets wat ik zelf vele malen heb mogen meemaken. Daarnaast stuurt Israël als eerste land een veldhospitaal naar Oekraïne. En nog vele andere dingen, terwijl Europa en de VS druk bezig zijn met hun sancties en persconferenties.

 

Tragedie

Achter de schermen gebeurt heel veel. En ik heb het niet over de politiek, maar over de menselijke tragedie die zich hier afspeelt: het toekijken en echt niets doen. Het Volk, met nog maar net een slecht geleide pandemie achter zich, zit erbij en kijkt ernaar. Meer niet. Lege verklaringen van incompetente politici die misschien stemmen horen, maar niet de stem van de kiezer.

Wat ik leer van deze situatie is dat een ieder voor zichzelf moet zorgen. Europa en de VS zijn hun beloftes tegenover Oekraïne niet nagekomen en Oekraïne staat er alleen voor, zonder bondgenoten. We zagen al een teken van deze politiek in Afghanistan, wat aan de wolven werd overgelaten en ook toen waren de reacties matig en kort. Het Volk begreep dat de politici gewoon stonden te liegen en haakte af.

 

Invasie

De EU staat in haar nakie tegenover de Europese bevolking, die haar nooit gekozen heeft. Niemand helpt Oekraïne. Zoals ik al eerder verklaarde: het is geen oorlog, maar een invasie. In een oorlog strijden troepen tegen elkaar. In een invasie loopt het ene leger over het andere heen. En het sturen van wapens, nu – wat door Poetin gezien wordt als een oorlogsactie en hem vrij laat te reageren hoe hij wil – is mosterd na de maaltijd.

Terwijl ik alles doe om mijn aandeel in het helpen van de vluchtelingenstroom te leveren, kijk ik met verbazing naar de beelden en verhalen die mijn collega’s me sturen vanaf de grens. Schokkende beelden die ons in feite tachtig jaar terug brengen, toen wereldwijd de vluchtelingenstroom ook te zien was. Zoals een dankbare vluchteling aan mijn collega Udi vertelde: “Gisteren had ik een huis, een man met een zaak, kinderen, een auto. Nu zit alles wat we hebben in drie kleine koffertjes en de rest komt nooit meer terug.”

Dus ja, welzeker ben ik betrokken bij het leed in en om Oekraïne. Joodse vluchtelingen kunnen vandaag ergens heen: naar huis.

Over de auteur

Simon Soesan
Simon Soesan
Simon Soesan woont sinds 1973 in Israël en is directeur Europa van Taglit - Birthright. Soesan is bekend van columns in o.a. NRC Handelsblad, het Reformatorisch Dagblad, Israël Actueel en het Nieuw Israelietisch Weekblad.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
19 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Inderdaad Simon,
Joodse vluchtelingen kunnen vandaag de dag ergens heen: naar huis.

En inderdaad de EU staat in haar nakie tegenover de Europese bevolking, die nooit voor de EU gekozen heeft.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Het huis van de joden wordt door het decadente arrogante westen ook steeds vaker belaagd.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Inderdaad en die decadente arrogante belagers, worden bv in Amsterdam vertroeteld.
Het zal mij niets verbazen, als deze decadente arrogante stroming, nog wordt gesubsidieerd ook.

Ronald
Ronald
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is inderdaad schandelijk dat Israëls vlag niet welkom is in Amsterdam. Maar wel de vlag van zgn Palestina. Dit soort kromme besluiten krijg je bij Groen Links en een PvdA aan de macht.

Dat joden op alia gaan, begrijp ik in onze gevaarlijke wereld, waarin opportunistische politici zonder moreel kompas aan het roer staan.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ronald

En wat denk je van Sigrid Kaag?
Ze zat vandaag weer uit te leggen waarom ze de PVV uitsluit op gemeenteniveau. Iedereen bij D66 die nog carriere wil maken, doet natuurlijk wat die dictator van een vrouw zegt. Ze zei bij WNL op zondag dat Poetin zijn mening als waarheid zag, en ik dacht meteen, ‘ja jij ook, tante’. Zij is in wezen ook een soort dictator. met een paladijn in de vorm van een domme Jetten.

Aljosja Seijsener
Aljosja Seijsener
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk.Zoals alles op deze site.En natuurlijk mooi om te lezen dat de Joden om elkaar geven,en de kans op een veilige plek in Israël hebben

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Aljosja Seijsener

Veilige plek in Israël? Niet als het aan velen, ook hier in NL, ligt.

J. SPRONK
J. SPRONK
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Zeer goed artikel. Veel landen kunnen van Israël leren maar ze zullen wel weer te druk zijn met andere zaken.

A. Leen
A. Leen
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mochten deze Joodse-Oekrainers dan inderdaad naar Israël verhuizen dan is Oekraïne voor hen over en uit vrees ik.
In vele Europese landen dalen de inwonersaantallen qua Joden rap. Te triest voor woorden.
Decennia geleden werden we al gewaarschuwd voor Eurabie en nu gebeurt het in ons gezicht. In onze eigen straten.
Welke bevolkingsgroep zal hierna gaan verdwijnen…..
Door zelf te verhuizen ?

Piet Karbiet
Piet Karbiet
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Help mij even; het is toch zo dat er om de week op De Dam gedemonstreerd mag worden door de Pallie lovers en mensen met een Israelische vlag? En niet meer op dezelfde dag? Of ik moet iets gemist hebben. Verder zijn die GroenverLinkers gewoon enge en openlijke antisemieten.

Carry Petri
Carry Petri
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Zo waar en zo schrijnend! Gelukkig zijn er nog mensen met gezond verstand en met het hart op de goede plaats.

jan van boxsel
jan van boxsel
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

hartverwarmend verhaal, Simon, dank.
ik heb het al gedeeld. In oorlogstijd raken de extremen elkaar, de slechtheid van het menselijk ras, maar ook de solidariteit IN DADEN. Godzijdank…
Geeft me een beetje troost

AAA
AAA
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goed om te lezen van daadwerkelijke hulp.

Dick
Dick
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Zijn er nog veel Joden dan in dat Nazi bolwerk.

Nico Verbeek
Nico Verbeek
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Dick

Zoals Volodymyr Zelensky bijvoorbeeld. Wat een man zeg!

Reint
Reint
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Dick

In ieder geval één: Volodymyr Zelensky.

Joke
Joke
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wat Putin doet is onvergeeflijk: een onafhankelijk land binnenvallen. Maar je moet niet denken dat Oekraïners heilig zijn. Ze zijn antisemitisch en racistisch. Ik heb gelezen dat zwarte vluchtelingen achtergesteld worden in Oekraïne. Daarentegen zijn die in Hongarije zeer welkom. Het is goed dat we de Oekraïne tegemoet komen in alles wat in onze macht ligt. En hoewel ik de leiders hier in Nederland geen goed hart toedraag ben ik het met ze eens dat we in dit conflict in zekere mate terughoudend moeten zijn omdat er anders een derde wereldoorlog uitbreekt. Maar Israël doet er goed aan om de joden in veiligheid te brengen. Alle lof daarvoor. Waar moeten die mensen anders naar toe? Als Nederlandse schaam ik me ervoor om te moeten zeggen dat ze ook hier niet veilig zullen zijn.

Wouter1965
Wouter1965
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wat vergeten wordt is dat Rusland en de separatisten in Oekraïne op 17 juli 2014 met het Westen in oorlog is. Namelijk door MH17 neer te halen wat een oorlogsmisdaad is (per ongeluk of niet doet er niet ter zake). Wat op zich reden genoeg had geweest dat Nato Oekraïne te hulp was geschoten en het dan niet zo ver uit de klauw was gelopen als nu.

Boorzalf
Boorzalf
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Wouter1965

De mh17 is neer gehaald door Oekraïnse gevechts vliegtuigen. Dat hebben ooggetuigen verklaard.

19
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x