Media vertonen kuddegedrag rondom Oekraïne

Wereld versimpeld tot goede en foute kant

Titelfoto bij artikel Media vertonen kuddegedrag rondom Oekraïne Maaike van Charante opiniez

Foto:

De oorlog in Oekraïne roept natuurlijk veel angst op en we weten dat bange mensen vaak terugvallen op primitief gedrag. Toch is het bij elke crisis weer schokkend om te zien hoe velen (nog meer dan gewoonlijk) terechtkomen in zwart-wit denken. De hele wereld wordt versimpeld tot een goede en een foute kant, en zowel in de MSM als op sociale media vliegt het extremisme je om de oren. Nuance? Vergeet het maar, schrijft Maaike van Charante.

Eenzijdigheid aan beide kanten

In de huidige crisis rondom Oekraïne zien we twee uitersten. Er zijn mensen die niet willen horen dat Poetin een meedogenloze despoot is die niets geeft om democratie. Zij zijn zo woedend over het geblunder van westerse leiders dat ze Poetin als held willen zien. Daar recht tegenover staan de Poetinhaters die hartstochtelijk geloven in het westerse model en geen kritiek op het Westen willen horen. Ze zijn totaal niet geïnteresseerd in eventuele motieven van Poetin, en noemen degenen die daar wel mee bezig zijn al snel landverraders, Vijfde Colonne of Poetin-lovers.

 

Poetin is de schurk

Veel van onze kwaliteitsmedia horen bij het tweede kamp. Ze scharen zich achter de westerse politici en negeren gemakshalve hoe Poetin geprovoceerd is. Zo kunnen we in een lange analyse in de Volkskrant lezen dat alles de schuld van de Russische leider is en dat het Westen hooguit toegeeflijkheid valt te verwijten. We hebben Poetin gewoon niet hard genoeg aangepakt omdat we naïef en hebberig waren; we wilden liever handel drijven en wegkijken van zijn duistere kanten.

 

De motieven van Poetin negeren

Het is waar dat Poetin een keiharde KGB’er is die genadeloos afrekent met politieke tegenstanders. Hij gelooft niet in vrijheid, democratie en zelfbeschikkingsrecht, hij gelooft in het recht van de sterkste. Maar betekent dit dat hij een schuimbekkende gek is zonder rationele motieven? Als Arnout Brouwers vertelt over de oorlog van Rusland tegen Georgië (2008) zegt hij: “…nooit, nooit kom ik een levende ziel tegen die begrijpt waarom die oorlog nodig was.” Bij zo’n uitspraak vraag je je af of Brouwers wel eens buiten zijn bubbel komt.

Velen hebben gewezen op de NAVO-top in Boekarest (mei 2008) toen de NAVO na een hele reeks uitbreidingen ook nog eens aan Oekraïne en Georgië lidmaatschap beloofde. Poetin was hier woedend over. Het is niet moeilijk om de link te leggen met de daarop volgende inval in Georgië. Maar Brouwers vermijdt zorgvuldig dit belangrijke feit te noemen en maakt een karikatuur van het standpunt van Poetin: “De democratische omwentelingen in Georgië en Oekraïne vervullen hem met weerzin. De nieuwe leiders dansen niet naar zijn pijpen en flirten zelfs met de Navo!”

 

Naïef

Wat heeft een analyse voor zin als je niet eens probeert de tegenstander te doorgronden? Brouwers verwijt het Westen naïviteit, maar blijkt er zelf een naïef wereldbeeld op na te houden. Gênant is een zin die zo uit het opstel van een 14-jarig schoolmeisje zou kunnen komen: “En dat is nu precies waar het einde van de Koude Oorlog een einde aan heeft gemaakt: vanaf nu zijn mensen vrij, en landen ook, om aansluiting te zoeken bij westerse clubs als de EU en de Navo.” Je zou er bijna roze bloemetjes en hartjes omheen gaan tekenen…

 

Westerse oogkleppen

Deze westerse kokerblindheid zien we veel momenteel. ‘Wij’ zijn de goeien die overal democratie en vrijheid brengen. Invloedssferen? Machtsblokken? Dat is achterhaald. In deze nieuwe blije wereld is iedereen voor democratie! Degenen die dit wereldbeeld uitdragen, beseffen blijkbaar niet dat het grootste deel van de wereld hooguit oppervlakkig westerse zaken overgenomen heeft, maar onder dat dunne laagje helemaal niet zo westers is.

Natuurlijk zijn in al die werelddelen dissidenten te vinden die werkelijk in de westerse waarden geloven, maar waar zijn deze mensen in de meerderheid? De meeste niet-westerse regeringen bewijzen slechts lippendienst aan het Westen, zo lang het Westen macht heeft. En die macht is tanende. Poetin grijpt nu zijn kans, het is een kwestie van tijd voor China dat ook doet. Wensdenken van westerse media en politici zal dit niet tegenhouden.

 

Poetin als held

Dan hebben we aan de andere kant van het spectrum mensen die alleen maar de fouten van het Westen zien, en geen kwaad woord over Poetin willen horen. Meest geruchtmakende voorbeeld is natuurlijk Thierry Baudet die donderdag onderstaand statement gaf en erin slaagde om in dit hele verhaal niets negatiefs over Poetin te zeggen. Precies hetzelfde zwart-wit denken, maar dan de andere kant op.

Ja, Poetin is nodeloos geprovoceerd. Al zijn waarschuwingen zijn in de wind geslagen door het arrogante Westen dat zich overwinnaar voelde en Rusland negeerde. Maar een getreiterde beer die vernietigend toeslaat is nog altijd een gevaarlijke beer en geen schattig lammetje. En als klap op de vuurpijl vraagt de FvD-leider zich af of ‘het NAVO-lidmaatschap nog wel van onze tijd is’…! Wat denkt hij? Dat Poetin onze soevereiniteit zal respecteren als wij maar aardig voor hem zijn?

 

Oppositie in Rusland

Dit kritiekloze verhaal van Baudet is nog veel naïever dan het roze wereldbeeld dat Arnout Brouwers ons voorschotelt. In Nederland komt Baudet weg met zijn provocerende uitspraken en bizarre gedachtenexperimenten; in Rusland zitten dwarse politici achter de tralies, als ze nog leven. Misschien moet Baudet maar eens een reisje naar het strafkamp IK-2 in Pokrov maken om te kijken hoe dit in de praktijk werkt.

 

Roependen in de woestijn

Tussen deze twee naïeve wereldbeelden zou je een wereld aan verscheidenheid verwachten, maar het lijkt vaak eerder een woestijn. Degenen die wel beide kanten belichten, worden voortdurend in een van de extreme kampen geduwd en moeten regelmatig toelichten dat de zaak niet zwart-wit ligt. Aan de ene kant de Poetinvereerders uitleggen dat deze man een nietsontziende KGB’er is, aan de andere kant Ongehoord Nieuws verdedigen tegen kwaadaardige laster.

Door de jaren heen waren er heel wat deskundigen die waarschuwden tegen de kortzichtige westerse politiek, maar ze waren nooit welkom. De vloek van groepsdenken: kritiek wordt niet gewaardeerd. Wierd Duk schreef in 2014 al een uitgebreide analyse waarin hij wees op de gevaren van de westerse koers, en hij was niet de enige. Luister vooral even naar de woorden van John Mearsheimer, een andere roepende in deze woestijn.

 

The Russians did it!

Was er maar geluisterd naar deze waarschuwingen. Werd kritiek op de macht in het Westen maar eens serieus genomen. Maar nee. Elke keer dat er werkelijk weerstand is, wordt dit geframed als extreemrechts of als Russische beïnvloeding. Dat laatste gebeurde zo vaak dat het werkelijk belachelijk werd. Brexit? Trump? Overal zaten ‘de Russen’ achter. Denk ook aan de afgang van EUvsDisinfo – het Europese nepnieuwsbureau dat hopeloos door het ijs zakte – en niet te vergeten minister Ollongren met haar ‘Russische desinformatie’ waar ze nooit bewijs voor kon geven.

Dat Rusland voortdurend als boeman is gebruikt, helpt niet mee om mensen er nu van te overtuigen dat Poetin werkelijk de fout in gaat. ‘O ja? Het zal wel weer. Jullie geven immers altijd ‘de Russen’ de schuld als iets niet naar jullie zin gaat?’ Veel liefde voor Poetin is best verklaarbaar als je bedenkt hoe vaak in het verleden oprechte kritiek geframed werd als Russisch nepnieuws. Je kunt je trouwens ook afvragen hoe deze voortdurende laster Poetin getergd heeft. Maar dat onze politici en media niet deugen, wil niet zeggen dat Poetin onze redder is.

 

Poetin lijkt gek geworden

Wat we deze week van Poetin hebben gezien, is ongekend. Eerder kwam hij over als een koele strateeg, nu spreekt hij woorden vol haat en wrok tegen het Westen. Poetin is letterlijk en figuurlijk een grens overgegaan. Is er nog een weg terug mogelijk? Komt deze man nog terug aan de onderhandelingstafel of is hij in staat om nu in zijn woede de halve wereld op te blazen? En zo ja: heeft hij de macht daarvoor?

President Zelenskyy van Oekraïne deed deze week een beroep op de Russische bevolking. Hij riep hen op om te protesteren tegen de invasie, en er zijn inderdaad protesten. Er zijn zelfs geruchten over hooggeplaatste Russen die zouden protesteren tegen de oorlog. Er zijn ook geruchten dat de oorlog niet voorspoedig zou verlopen voor Poetin. Maar wat is waar? Het eerste slachtoffer in oorlogen is niet alleen nuance, maar ook de waarheid.

 

Mark Rutte en Oekraïne

Het zou mooi zijn als we in Nederland tenminste nog leiders hadden die niet meededen aan het zwart-wit denken, die geen verdeeldheid zaaiden om hun eigen kortetermijnbelangen te dienen. Helaas, wij hebben Mark Rutte. Na een klungelige start bij Jinek speelt de premier inmiddels de stoere staatsman. Hij weet na twee jaar corona dat kuddegedrag zich niet alleen uit in zwart-wit denken, maar ook in het bangelijk samenklonteren om een leider.

 

Zelf nadenken

Zwart-wit denken is gevaarlijk. Als we dat doen, worden we een kudde die niet meer denkt, maar gelooft. Dat geloof kan mooi en veilig lijken, maar het is een enorme valkuil omdat het niets meer met de werkelijkheid te maken heeft. Het maakt niet alleen dat we een vertekend beeld van de wereld krijgen, het maakt ook dat we te manipuleren zijn. Een kudde vraagt om een herder.

Wat ik wil zeggen met dit stuk laat zich heel kort samenvatten: blijf altijd zelf nadenken.

Over de auteur

Maaike van Charante
Houdt van feiten, haat hypocrisie.
Schreef het boek: Het verdriet van de Schilderswijk

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
33 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Nuance. Een prachtig woord, jammer dat het de afgelopen tijd verloren is gegaan. Het woord is vermorzeld tussen de one-trick-ponies van de media en de regering. Elke andere mening of poging tot nuance wordt bij voorbaat bestempeld tot populisme, en landsverraad. Goh, waar kennen we dat van? Hetzelfde gebeurde bij corona, de kabinetsvorming, het klimaat gedram, woke, en ga zo maar door. Gaan de ogen nou nooit open?

Reknir
Reknir
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De auteur neemt wel waar dat Poetin al ca. 15 jaar geframed wordt in de westerse pers maar geeft hier verder geen duiding aan. Volgens mij had het westen met Boris Jeltsin een perfecte president. Hij deed alles voor het westen, het westen had letterlijk, via oligarchen vrij toegang tot de kostbare grondstoffen uit Rusland, gratis. Boris Jeltsin dronk te veel en dat was niet handig qua PR, daarom moest er een representatiever iemand komen. Toen kwam Putin op 01/01/00 en aanvankelijk deed Putin hetzelfde als Jeltsin, dus Poetin was Prima! Maar Poetin nam waar dat zijn bevolking straatarm was ondanks al die bodemschatten en hij koos steeds meer voor zijn eigen bevolking en gooide die steenrijke oligarchen in de bak. Dat vond het westen niet leuk want ze verloren hiermee al die kostbare grondstoffen uit Rusland, dus Poetin moest weg. Maar Poetin verzon een list, Medvedev werd President maar eigenlijk bleef Poetin de echte machthebber en het westen had nog steeds geen gratis toegang tot de Russische grondstoffen. Intussen wist Poetin zich te ontdoen van de Amerikaanse invloedssfeer en hij werd een autonoom Russisch President. Poetin moet weg maar dat lukt steeds maar niet. In 2014 verzon het westen een list en wist via ‘’regime change’’ de pro gekozen Russische Janoekovitsj weg te jagen en er kwam een pro- EU/NAVO/VS regering in Oekraïne. Sinds dien is er onrust in de regio. Bedankt Biden!

Alysa
Alysa
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Reknir

Héél, de shit die we met ’t ex-Oostblok heden meemaken heeft te maken met ’t gerommel dat er gaande was aan de destijds andere kant van ’t Ijzeren Gordijn, waren dat Ijzeren Gordijn en die Berlijnse Muur maar nooit gevallen, ik vemoed dat ’t er heden rustiger aan zou toegaan in Eur-Azië!

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De houding van het westen is gebaseerd op de veronderstelling dat de richting van de geschiedenis maar één eindstation kent: de democratie zoals die in West-Europa wordt toegepast. Alles wat daar van afwijkt is fout en moet ofwel opgevoed worden (zoals in het geval van de islam) of bestreden (zoals in het geval van Putin/Rusland).
Beide benaderingen zijn naïef omdat de conclusie dat de hele wereld naar democratie groeit, op zich al fout is.
Er zijn culturen zoals de islamitische die geen behoefte hebben aan democratie. Er zijn ook landen zoals Rusland en China die gewoon andere belangen hebben dan West-Europa en dus ook andere inzichten toepassen op hun politieke streven.
De elementaire denkfout die in het westen steeds weer gemaakt wordt, is dat men verondersteld dat mensen op basis van verschillende ervaringen en verschillende belangen toch tot dezelfde politieke systemen zouden besluiten. Dat is onlogisch. Toch houden we ons er aan vast, omdat het een morele superioriteit ingeeft, maar eigenlijk gaat het hier om eigendunk en inbeelding.
Het verschil tussen de morele dimensie en de werkelijkheid van alle dag zal onvermijdelijk op een dag leiden tot een enorm conflict.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Er zijn tijden geweest, zo’n 400 jaar geleden ongeveer dat de Nederlanders zich volledig gingen aanpassen aan de wensen, gebruiken en historie van een ver land. Om zaken te doen. Japan.

Reknir
Reknir
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

U zegt het heel juist, alle landen dienen ‘’democratisch’’ te worden naar westers model. Je zou dit ook de opmaat kunnen noemen naar 1 wereldregering. Je ziet tegen deze westerse democratisering trouwens een enorme groeiende weerzin ontstaan. Zelfs in landen die zich min of meer aangesloten hebben bij deze ‘’wereldregering’’. Zie bijvoorbeeld het Oekraïne- referendum (2016), Trump (2016). Referendum Europees grondwettelijk verdrag (2005), Brexit (2016), maar ook Vlaams belang verreweg de grootste partij in de peilingen bij onze zuiderburen. Vlaams belang oreert al lang niet meer het extreme geluid van onder Filip de Winter maar verkondigt onder Van Grieken heel weloverwogen standpunten.

Reknir
Reknir
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De auteur doet een poging genuanceerd over te komen maar faalt hier jammerlijk. De grote olifant vind ik toch echt de voortdurende provocatie van EU/VN/NAVO in dit conflict, al 8 jaar lang!. Ik vind de analyse van Baudet heel sterk… Stel je voor dat Rusland opkomt voor de truckers in Canada… Het huis zal te klein zijn!!! 8 jaar geleden stonden Verhofstad en van Baalen te scanderen op het Maidanplein in Kiev dat de Oekraïners een visum zouden krijgen en vrij zouden kunnen reizen door de hele EU. Ze hebben de boel letterlijk opgehitst! Stel je voor dat Lavrov en Medviedev in Toronto iets gelijkaardigs zouden doen tegen Trudeau, de verontwaardiging bij de Amerikanen zou oneindig zijn! En Rusland zou bovendien een hun gunstig gezinde president installeren in Canada die bovendien Russische raketten op New-York zouden richten. EU/NAVO/VS hebben dit letterlijk gedaan maar dan in Oekraïne. Volgens mij bemoeit Poetin zich niet met binnenlandse zaken in de EU en/of VS. Weet de auteur dat Oekraïne slechts 500 km verwijderd is van Moskou?

Wim
Wim
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Reknir

Eens. Bovendien heeft Baudet alle recht van spreken omdat hij ten tijde van het door Rutte genegeerde raadgevend referendum voor de nu ontstane situatie al gewaarschuwd heeft.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als de situatie niet zo angstaanjagend was geweest, had ik diep in mijn wat oudere knuistje, kunnen genieten van het feit, dat de zogenaamde vrije Westerse Wereld, er één grote kolere zooi van heeft gemaakt.
Sinds Opa Bernhard met wat kornuiten in 1954 de club achter gesloten deuren heeft opgericht is het balletje langzaam de verkeerde kant op gaan rollen, voor de simpele hard werkende burgers in het Westen.
Op wat vervelende strubbelingen in de Balkan na, is het vrij rustig geweest in het Westen.
Maar dat levert voor de rijken der aarde te weinig op, dus moet er iets gaan gebeuren,
opwarming van de aarde, te veel of te weinig water, stikstof, zure regen, ontbossing, ziektes, oorlog, olie, kolen en gas moeten weg enz.
Wat overblijft is een angstig land in twee fronten verdeeld.
Dit komt nooit meer goed.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

1 van de laatste nieuwtjes: h**ps://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5291236/poetin-zet-nucleaire-wapens-op-scherp-na-agressieve-verklaringen

Ten eerste, het “nucleaire” wordt erbij verzonnen, we weten niet of het waar is.
Ten tweede, er wordt gereageerd alsof dit “unprovoked” is. Zou het misschien een reactie zijn op de wapenleveringen aan Oekraïne door NAVO (!!) landen? “We zijn puur verdedigend door de vijand van mijn vijand wapens te leveren?”
Ten derde, er wordt u weer een angstkramp aangepraat. Wilt u alstublieft alvast de foetushouding aannemen?

h.keur
h.keur
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goed genuanceerd verhaal. Het maakt akelig duidelijk welke gevolgen slecht leiderschap oplevert. Zwart-wit denken is echt gevaarlijk en daar komen ongelukken van. Oekraïne is al vele jaren een broeinest met vooral veel onbetrouwbaarheid als resultaat. Een bevoking die voortdurend heen en weer geslingerd wordt tussen wereldmachten met verschillende belangen heeft het niet gemakkelijk en wordt altijd de klos. Dat is het meest trieste van het hele gebeuren. En provocerende oproepen en uitspraken leveren daar zeker geen positieve bijdrage aan, maar verhogen de kans op verdere escalatie alleen maar meer. Stille diplomatie en inleving op de oorzaken zal volgens mij meer opleveren dan wat we nu zien gebeuren. Dit artikel is een goed voorbeeld van wat verder kijken dan je neus lang is.

john
john
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goed verhaal!
Naar mijn mening kun je je tegenstander dan ook alleen maar overwinnen als je zijn/haar beweegredenen snapt. Waarom doet Poetin wat hij doet. Vandaar uit kun je aan oplossingen gaan denken.
Tot nu toe heb ik een beetje mijn schouders opgehaald. Natuurlijk, het is erg voor de mensen daar die lijden onder Poetin in Oekraine, maar ook in Rusland.
Ik denk echter dat het nu pas gevaarlijk wordt. Poetin in het nauw. Daar maak ik me wel zorgen om. Iemand die niets meer te verliezen heeft is erg gevaarlijk.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Maaike van Charante

Tot meer dan wij durven te denken en dat heeft ie inmiddels bewezen. Poetin is geen rationeel denkende mens meer voor zover hij het ooit geweest is en inmiddels tot alles in staat. Die waarschuwing gaf hij tenslotte al. Kat in het nauw is minder erg dan Poetin in het nauw.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  john

Zo prachtig, hoe we altijd proberen de rest van de wereld te duiden door er vanuit onze westerse bubbel en door onze westerse bril naar te kijken. Welke westerling begrijpt Poetin en zijn beweegredenen? Hij verwoordde ze in zijn speeches duidelijk, maar komt de boodschap over? Of blijven we praten over hem vanuit onze eigen belevingswereld? Zal hij dit doen, of zal hij dat doen? Je kunt je angstkrampen aanpraten door je zorgen te maken, maar je hoeft alleen maar met open oren naar hem te luisteren!

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  john

De hele Westen heeft de schouders opgehaald en nu zitten wij met de neus op de feiten. De film ‘Das leben der anderen’ gaf een goed beeld van de ook Poetins Sovjet tijd en duurde maar iets meer dan twee uur. Moet u zich maar viertig jaar voorstellen. Dankzij die tijd is onze leven drastisch veranderd voor onze families die wij jarenlang niet konden bezoeken en onze ouders niet mochten begraven. Daarom blijven wij waarschuwen ondanks dat het bij velen niet doordringt, zie die vele rode cijfertjes.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Het westen haalt niet haar schouders op. Het westen duikt weg voor de consequenties van haar hersenloze gebazel van de afgelopen jaren.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Scherp.

Joke
Joke
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Met een lepel stroop vangt men meer vliegen dan met een vat azijn. Ik denk dat Trump dit beter in de gaten heeft dan Biden. Putin voelt zich vernederd. En vernedering bij de Oost-Europese volkeren is een doodzonde, ja ook bij de Oekraïniers. Onze westerse leiders hebben geen idee en gaan te werk zoals zij denken dat het hoort. Met alle maatregelen die zijn treffen wordt Putin alleen maar bozer.

Jos
Jos
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Uw gemeente zal jaarlijks meer personeel en budget nodig hebben. Uw provincie zal jaarlijks meer personeel en budget nodig hebben, alle uitvoeringsinstanties zullen jaarlijks….. Het landsbestuur zal jaarlijks meer meer meer, de Eu meer meer, he FEW, meer meer, de Nato, meer meer de V.N.
Het idee om ooit een een pas op de plaats te maken komt niet op bij politiek, bestuurders en ambtenaren.
Dit voelt u in uw portemonnee, bewegingsvrijheid, privacy, zeggenschap, lichamelijke integriteit enz.
En Poetin zag de Nato en de EU, en Woke enz uitbreiden en uitbreiden, meer meer meer. Drang en dwang vanuit het westen, al zullen ‘ze’ dat niet zo noemen. U weet inmiddels wel beter.
Dat rechtvaardigt niet perse deze oorlog, maar ligt wel mede aan de basis ervan.

Frank koelewijn
Frank koelewijn
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Laatste regels is inderdaad waar het om gaat. Maar wat de afgelopen 2 jaar wel is gebleken is dat de meeste mensen dat niet kunnen.

Henk uit Veliko Tarnovo
Henk uit Veliko Tarnovo
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Tjah de media die altijd zo goed op de hoogte zijn en alles weten uit te leggen zullen flink moeten spinnen om het onderstaande uit te leggen lijkt me.
De kansis groot dat binnen korte tijd grote delen van Duitsland hun aardgas kwijt zijn.
Maar gelukkig hebben ze wel een Scholtz die partij dacht te moeten kiezen.
Regeren was toch vooruitzien.
https://archive.md/x0jpB

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Henk uit Veliko Tarnovo

Gooi je oude schoenen niet weg voordat je andere hebt. Kern-, kolen en gas centrales sluiten voordat men de “groene “ energie op orde heeft. Regeren is vooruitzien, helaas heb je daar capabele mensen voor nodig.

Reknir
Reknir
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Je zou bijna in the great reset gaan geloven. Alles moet kapot en wij moeten afhankelijk worden. Dus wij mogen geen kernenergie, wij mogen geen kolen en wij mogen geen gas uit uit Rusland. En Poetin is stom want die doet niet mee aan the great reset. Alles voor de elite en niks voor het volk. En Poetin en (Trump) zijn stom want die kiezen voor hun eigen bevolking.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als je de berichtgeving her en der volgt, krijg je toch het akelige idee dat je naar oorlogshitsers zit te luisteren. Wat te denken van de ultieme provocatie van de EU, dat Oekraïne lid van de EU kan/mag worden? Tarten ze Rusland hiermee niet regelrecht tot de nucleaire optie?
En denkt iemand er wel eens aan dat het leveren van oorlogsmateriaal (verdediging….ammehoela, niemand kan momenteel controleren waar het wapentuig terecht komt en het is bekend dat er zoiets als een Oekraïense maffia bestaat) uiteindelijk zorgt voor onnodige verlenging van een oorlog, met bloedbaden en ontheemding onder onschuldige burgers, aan beide kanten.
De EU meent blijkbaar de kans te moeten grijpen tot verdere grenzeloze uitbreiding naar het oosten. Ongeacht de gevolgen voor burgers in de gehele EU, Oekraïne en Rusland.
De media schilderen nu alleen een rooskleurig plaatje van Oekraïne en haar dappere president. Niets hoor je meer over de immense corruptie in dat land, en de voortdurende provocaties richting Rusland van de huidige machthebbers daar.
Mensen: niets is wat het lijkt.
Leef mee met de burgers die geraakt worden, maar blijf zelf denken.

Richard
Richard
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is zonder meer waar dat het debat rondom de corona precies dezelfde patronen volgt als nu rondom de verhoudingen rondom het westen en Rusland, de Oekraïne kwestie. Zwart-wit denken, bij het uitspreken ervan al, heb je al een tegenstelling gecreëerd tussen mensen die zelf denken en kuddedieren. Bij het uitspreken ervan ontstaat al een wij-zij constructie. Stook het vuurtje flink op, laat emoties en instinct het werk doen en het zaadje zwart-wit, de tegenstelling, groeit uit tot de boom van de absolute tegenstelling; een tegenstelling waarin je de ander niet meer in jezelf herkent. ‘Een boek voor iedereen en voor niemand’, de absolute tegenstelling; er is niemand die niemand wil zijn, er is niemand die iedereen wil zijn, we beschikken allemaal een mate van individualiteit, waar we erg gesteld op zijn, we beschikken allemaal over een mate van kuddementaliteit. Als je niemand wil zijn, ga je je leven niet wijden aan het schrijven van goede filosofie.

Voorname mensen, individuen, zelf denkende moeten vooral niet denken dat ze een goed leven krijgen voorgeschoteld; zet je stoel tussen voor en tegen en je krijgt de ad baculum argumenten van twee kanten. Welk reflex heb je om de pijn van het lijden te verzachten, de klappen van de stokken te ontwijken? Door lotgenoten te vinden, samen sterk te staan en weer een kudde te vormen!!! En ook deze kudde zal haar slachtoffers weer weten te vinden.

Zelf denkende mensen kunnen nu twee patronen herkennen dat zich van kuddedieren onderscheidt; De moed hebben, het vermogen tot lijden, om je stoel tussen voor en tegen te zetten. Het andere is om herkenning te blijven vinden in zelfs je grootste vijand, te herkennen dat bij jou dezelfde mechanismen, dezelfde patronen werkzaam zijn. ‘Help uzelf, dan wordt u geholpen’.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het westerse model is aan het instorten.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Zeer goede column.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Chapeau!
Als de media zwijgen is de poppenkast gauw over.
De vraag zou kunnen zijn hoe de media tot zwijgen kan worden gebracht.

Nanko van Dijk
Nanko van Dijk
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

In 2014 stonden Hans van Balen en Guy Verhofstadt op een kar op het Maidanplein in Kiev het Oekraïnse volk toe te schreeuwen dat ze in opstand moesten komen en zich aansluiten bij de EU.
We zien nu waar dit toe heeft geleid.
Maar, wee uw gebeente als u kritiek durft te hebben op de EU!
Waarom lees ik dit soort uitstekende duiding als van Maaike nou nooit in een kwaliteitskrant?
Zelfs niet in de Telegraaf!

Pieter Ahsmann
Pieter Ahsmann
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dank voor dit artikel en met duidelijke oproep die iedereen zich ter harte moet nemen.

Glenn Greenwald publiceerde gisteren een soortgelijk artikel, ook zeer het lezen waard: https://greenwald.substack.com/p/war-propaganda-about-ukraine-becoming?utm_source=url

War Propaganda About Ukraine Becoming More Militaristic, Authoritarian, and Reckless

Every useful or pleasing claim about the war, no matter how unverified or subsequently debunked, rapidly spreads, while dissenters are vilified as traitors or Kremlin agents.

Adriana
Adriana
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Zeer veel dank voor dit artikel, een verademing in een tijd waar het grijs verdwenen lijkt te zijn. Ik hoop dat veel mensen het lezen en ter harte nemen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik volg het nieuws omtrent Oekraïne voor 80% via de Tsjechische en Slowaakse pers puur omdat men daar op eigen huid de Russische juk meegemaakt heeft en ziet Poetin als een van in de lange rij van onbetrouwbare perverse machthebbers. Dan zou je uitsluitend een zwart wit beeld verwachten maar het nieuws is objectief zonder hatelijkheden. De mensen waren viertig jaar slachtoffer van de Russische expansieve politiek van de communisten die vonden dat de Slavische volkeren niets met het Westen te maken moeten hebben. Een deling die de meeste Slavische volkeren totaal niet delen want die willen juist met iedereen bevriend zijn. De Russen en de Serven hebben meer een aard van de heerser. De Serven hebben naar mijn weten de Russische invasie ook nog niet veroordeeld. De Tsjechische president, grote vriend van Poetin en bewonderaar van China heeft inmiddels afstand van Poetin genomen in zijn eigen beledigende taal dus hij zal het nog menen ook. Waar het op neerkomt is dat Poetin zijn ware aard nu heeft blootgelegd. Als een soevereine land die lid wil worden van wat dan ook een provocatie is dan is een militaire invasie nog fout. Poetin zijn communistische en post-communistische tijdperk is voorbij, niemand wil het terug en dat voelt hij als een van de vele vernederingen in zijn persoonlijk leven. Als je dan als enige optie ook nog gaat dreigen door nucleaire opties dan ben je goed doorgedraaid. Het is te hopen dat zijn kleine achterban dat beseft met een psychotische en gevaarlijke figuur te maken te hebben en dat zij het durven om daar een eind aan te maken. Of zij blijven ook hangen in de geschiedenis van eigen utopie en gaan zij allen ten onder. Want ook als Oekraïne mocht op termijn wel vallen is dit toch al het begin van het einde en dat beseft hij goed. Wel gevaarlijk.

33
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x