Justin Trudeau als afschrikwekkend voorbeeld

Totalitair gedrag loopt nooit goed af

Premier Justin Trudeau van Canada verafschuwt de truckers die momenteel in Ottawa tegen zijn coronabeleid protesteren, beschuldigt de vreedzame demonstranten van allerlei wangedrag en blokkeerde zelfs het aan de truckers gedoneerde geld. Hij is het voorbeeld van de ‘nieuwe adel’ die ‘het beter weet’ en wil bepalen wat het verachte plebs wel en niet mag. Deze mentaliteit leidt tot totalitair gedrag, zoals ook de door Spotify gecancelde podcaster Joe Rogan ondervond. Totalitair gedrag loopt nooit goed af, schrijft Maaike van Charante.

In december kwam mijn boek uit over een stukje geschiedenis van de Schilderswijk. Voorin dat boek staan een paar citaten, en het eerste citaat is van de Britse schrijver Terry Pratchett: “Evil begins when you begin to treat people as things.” Vrij vertaald: “Het kwaad begint waar we mensen als dingen gaan behandelen.” Wanneer behandel je mensen als dingen? Als je ze niet meer als mensen ziet, maar wel macht over ze hebt. En ja: dat is het begin van veel kwaad.

 

Groepsdenken en sociaal gedrag

Wij mensen zijn tribale wezens, we denken in groepen. Dat zit in onze genen. De mensen waar we ons verwant mee voelen, hebben automatisch een streepje voor. Dat groepsdenken heeft veel nut. Het zorgt ervoor dat we in Nederland een redelijk functionerende maatschappij hebben, waarin ook zwakken niet van de honger om hoeven te komen. Die zwakken zijn immers ook Nederlanders? We zijn solidair met hen omdat ze bij ons horen, of tenminste omdat we erop rekenen dat andere Nederlanders ook solidair met ons zullen zijn.

We beseffen dat onze eigen rechten samenhangen met de rechten van anderen. Dat geldt niet alleen voor een sociaal vangnet, het geldt ook voor onze grondrechten. We tolereren meningen waar we het niet mee eens zijn, omdat we zelf ook vrij onze mening willen kunnen uiten. De stilzwijgende afspraak is dat we elkaar rechten geven – op uitkeringen, ziektekostenvergoeding, stemrecht, vrijheid van meningsuiting – omdat we daarmee ook onze eigen rechten garanderen.

Maar wat gebeurt er als een groep langdurig de macht in handen heeft en vervreemdt van andere groepen in de samenleving?

 

Zeven vinkjes

Dit weekend schreven de kranten over het laatste boek van Joris Luyendijk. De stukken gingen over zijn nieuw gevonden besef van de privileges die hij heeft. Hij zette zeven privileges op een rijtje, zeven vinkjes: goede komaf, Nederlander, man, hetero, blank, vwo-diploma, universitaire opleiding. Natuurlijk heette ‘blank’ bij hem keurig ‘wit’, want zo hoort het in de kringen van Joris. Daar kan hij ook niets aan doen, hij schrijft vanuit zijn (bevoorrechte) perspectief.

Toch doet hij goede observaties, zoals deze: “Een ander probleem is dat onze elite de neiging heeft te denken dat ze het allemaal zelf hebben verdiend. Het woord solidariteit is uit de kolommen van de kranten verdwenen.” Ook heeft hij het over “lachen om lager opgeleiden, ze tokkies of wappies noemen. Minachtingsporno, noem ik dat.” Luyendijk ziet het goed: een groot deel van de elite voelt zich niet meer solidair met de onderklasse. Er is weinig of geen empathie met degenen die minder bevoorrecht zijn; onverschilligheid en minachting blijven over.

 

Trudeau over de truckers

Een duidelijk voorbeeld van deze minachting zien we bij Justin Trudeau, de premier van Canada. Hij laat zich graag voorstaan op zijn empathie en tolerantie voor minderheden, maar kan blijkbaar geen empathie opbrengen voor de truckers die nu in Ottawa protesteren. Twijfelachtige incidenten en een weggestuurde(!) idioot met een foute vlag zijn voor hem genoeg om alle vreedzame demonstranten te beschuldigen van scheldpartijen, diefstal, racisme, vandalisme, intolerantie en haat.

 

Wanneer generaliseren mag

Zou Trudeau ooit alle immigranten veroordelen vanwege de misdaad van een van hen? Toen in 2018 ene Faisal Hussain een bloedbad aanrichtte in Toronto, sprak de premier zijn medeleven uit met de slachtoffers, maar zei geen kwaad woord over de achtergrond van de dader. Toen was er geen sprake van het toerekenen van de daden van een eenling aan een grotere groep. Faisal hoorde bij een groep die volgens Trudeau beschermd moet worden, de truckers horen bij een groep waar Trudeau een diepe afkeer van heeft. Dus mag bij hen wel gegeneraliseerd worden.

Overigens is volgens de politie van Ottawa de criminaliteit op straat sterk afgenomen sinds de komst van de truckers. In de week voor de protesten kreeg de politie nog eenendertig meldingen van beroving, mishandeling, drugshandel, openbare dronkenschap en andere problemen, sinds de komst van de truckers maar drie. Maar voor Trudeau doet dat niet ter zake. Deze demonstranten hebben volgens hem ‘onacceptabele meningen’ en mogen dus blijkbaar van allerlei zaken beschuldigd worden.

 

GoFundMe

Justin Trudeau is zelfs zo ver gegaan om ingezameld geld bij de truckers weg te houden. Je zou zeggen dat mensen zelf mogen beslissen aan wie ze donaties geven, maar toen sympathisanten van de truckers negen miljoen dollar ophaalden via een GoFundMe, greep de premier in. GoFundMe boog en beloofde het verzamelde geld aan andere doelen te geven. Zoals critici cynisch opmerkten: die goede doelen zouden wel de ‘juiste’ goede doelen zijn, zoals BLM, Greenpeace en abortusactivisme.

 

Totalitair gedrag

Dit is totalitair gedrag. Justin Trudeau heeft niets te zeggen over geld dat door anderen voor anderen is ingezameld, maar hij was zo overtuigd van zijn eigen gelijk dat hij zijn macht hiervoor misbruikte. De verontwaardiging bij de donateurs was zo groot dat GoFundMe weer boog, en nu beloofde dat de donateurs hun geld terug zouden krijgen. Dat was iets minder erg dan het geld inpikken en aan anderen geven, maar de donaties kwamen nog steeds niet bij de truckers terecht.

Hoe kan iemand als Trudeau denken dat dit terecht is? Hij kan dat denken omdat hij geen enkele verwantschap meer voelt met de mensen die daar protesteren. Hij voelt – net als burgemeester Halsema – verwantschap met BLM-demonstranten of klimaatactivisten, maar niet met deze mensen. Trudeau zal de term niet openlijk gebruiken, maar voor hem is dit plebs, gepeupel. En omdat hij geen enkele empathie voor hen voelt, kan hij hen uitschelden en zelfs hun geld afnemen.

 

Nieuwe adel

Er is een nieuwe adel opgestaan, een westerse elite die ‘het beter weet’ en wil bepalen wat het plebs wel en niet mag. Deze nieuwe edelen zijn zo overtuigd van hun eigen gelijk dat ze zonder blikken of blozen overgaan tot totalitair handelen. Het is immers voor het goede doel? Trudeau schaamt zich geen moment voor zijn daden en kan op steun rekenen bij andere westerse leiders en bij de westerse media. Hij is de edelman, lid van de nieuwe internationale adel. Die truckers zijn het plebs dat zijn plaats niet kent.

 

Censuur voor Joe Rogan

Deze nieuwe adel verdraagt geen afwijkende geluiden. Iemand als Joe Rogan – een podcaster die vrijmoedig met iedereen in gesprek gaat – is hun een gruwel. Waar de mainstream media en de grote sociale mediaplatforms – Twitter, Facebook, YouTube – zich vaak keurig aan het officiële narratief houden, stapt Rogan rustig buiten de gebaande paden. Dat hij daarbij oprecht naar waarheid zoekt en fouten rectificeert, doet er niet toe. Hij is niet onder controle en zijn publiek is te groot. Daarom wordt hij gezien als een bedreiging en dringt zelfs de woordvoerder van het Witte Huis bij Spotify aan op maatregelen tegen hem.

 

Nederlandse media accepteren totalitair gedrag

De Nederlandse gevestigde media zijn bizar dienstbaar aan deze nieuwe adel. In de verslaggeving over de truckers zien we wel de verdachtmakingen van Trudeau, maar niet het koeioneren van GoFundMe. In de verslaggeving over het censureren van Joe Rogan zien we een eenzijdigheid die verbijsterend is. Journalisten lijken deze censuur normaal en gerechtvaardigd te vinden, terwijl je zou denken dat zij toch als eersten op zouden moeten komen voor de vrijheid van meningsuiting. Onderstaand citaat komt uit de Volkskrant.

“Met de verwijdering (van 71 afleveringen, MvC) maakt Spotify duidelijk dat het informatie die het platform zelf verspreidt, toch wil censureren. (…) Spotify maakt nu in korte tijd dezelfde ontwikkeling door als andere internetbedrijven, zoals Facebook en Twitter. Ook die wilden aanvankelijk niet optreden als ‘censor’ van uitwassen zoals desinformatie en haatzaaien, maar gingen er alsnog toe over om de meest schadelijke informatie en gebruikers te verwijderen.”

Het is al heel wat dat de Volkskrant ronduit de term censureren gebruikt, maar nergens in het stuk wordt deze censuur veroordeeld. In feite wordt de censuur zelfs gerechtvaardigd door direct een verband met desinformatie en haatzaaien te leggen. Maar om Rogan van haatzaaien te kunnen beschuldigen, moet wel heel erg met twee maten worden gemeten. En zoals Joe Rogan zelf zegt: veel zogenaamde desinformatie van vorig jaar wordt nu als feit geaccepteerd.

 

Gevaarlijke mentaliteit bij de elite

“Het kwaad begint waar we mensen als dingen gaan behandelen.” Als we anderen niet meer als mensen zien, volgt het kwaad vanzelf. Dat kan het kleine kwaad zijn van een tasjesdief, die een oud vrouwtje berooft omdat hij niets geeft om haar angst en pijn. Maar erger nog is het grote kwaad van een gevestigde orde, die geen empathie meer voelt voor grote groepen in de samenleving. Dan worden de rechten van die groepen achteloos vertrapt zodra ze de bovenklasse in de weg staan.

Onze bestuurders, politici en media zijn veel te eensgezind in hun sympathie voor mensen als Trudeau en in hun onverschilligheid voor de aantasting van grondrechten. Zoals ze hun schouders ophalen over de censuur van Joe Rogan, zo halen ze hun schouders op over politiegeweld tegen coronademonstranten. Toen VN-rapporteur Nils Melzer daar kritiek op had, was de verontwaardiging over zijn uitspraak groter dan de verontwaardiging over het geweld zelf. Geen empathie met ‘wappies’.

Naar beneden trappen is makkelijk, maar juist mensen met macht zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen en zich moeten verplaatsen in de machtelozen. Als de mentaliteit bij een groot deel van onze elites hierin niet gaat veranderen, kunnen we nog heel wat totalitair gedrag verwachten. En totalitair gedrag loopt nooit goed af.

Over de auteur

Maaike van Charante
Houdt van feiten, haat hypocrisie.
Schreef het boek: Het verdriet van de Schilderswijk

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
31 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik zet deze Trudeau, in het zelfde rijtje als Macron, Rutte, Morrison en Ardern gevaarlijke figuren, die een opdracht uitvoeren, die niet goed is voor ons burgers.

Jos
Jos
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Vandaar dat we serieus voor NEXIT en dus het terug krijgen van onze soevereiniteit moeten gaan strijden. Het word tijd voor een one-item partij of een coalitie met allen NEXIT in haar regeringsverklaring. De rest van de onderwerpen is dan aan de 2de kamer.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Inderdaad Jos, zo’n onze-item partij is waarschijnlijk het snelste middel, voor een NEXIT.
Mijn stelling is simpel, sluit de grenzen voor gelukszoekers.
RUTTUP en NEXIT.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Sorry Jos mijn Apple heeft het woord once veranderd in onze.

Anna
Anna
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Deze “ nieuwe adel” werkt volgens hun opdrachtegever het “ World Economic Forum”
Trudeau zijn broer heeft dit erkent, en gezegd dat hij bang is maar de orders van het WEF moet uitvoeren.
Ben benieuwd waar dit zal stranden. Hopelijk geven de truckers nooit op. Dat zou een grote doorbraak zijn. Laten zien dat “ We are the people “ er ook nog zijn.

Marcel
Marcel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anna

Over dat WEF gesproken.
Bekijk eens een filmpje waarin die Klaus Schwab Engels probeert te spreken, en dan
de film Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb, vooral dat stukje waarin hij zijn rechter (nazi) arm niet meer onder controle heeft.
Veel plezier met uw kippenvel.

Els Schwencke
Els Schwencke
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Trudeau is behalve een laffe opportunist ook nog eens een ordinaire dief!

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De milde Omikron variant heeft bewezen dat de politiek heel moeilijk haar ingezette beleid veranderen wil. Onder de mom van wij weten het niet zeker gaat alles maar door en dan zou je kunnen denken dat het virus in wezen een welkome vriend is geworden om andere vrijheid beperkende doelen te realiseren. Waar men de eerste dodelijke variant over de bevolking heen wilde laten gaan doet men het nu met een nauwelijks gevaarlijke soort. Maar dan is het niet meer voor de gezondheid maar om de samenleving te veranderen. Waar men niet mocht reizen was de toestroom asielzoekers onafgebroken op gang gebleven met enorme aantallen. Coronacrisis lijkt ook een goed middel om de prijzen te verhogen want iedereen heeft ineens last van vertragingen wat geld kost want grondstoffen zijn ineens veel duurder. Het lijkt mij allemaal erg kunstmatig opgebouwd en als geplande doel daar het aantal miljardairs maar blijft stijgen. De Russische dreiging die je wel serieus moet nemen wordt nu met Oekraïne enorm opgeklopt om het gasprijs te laten exploderen. Putin wil dat zeker maar het Westen doet aardig mee. Macht lijkt de enige drijfveer. Het gebeuren in Canada heeft niet meer alleen te maken heeft met corona maatregelen maar vooral de opgelegde macht door vrijheidsbeperking. Coronamaatregelen zelf lijken steeds meer op een bijzaak. Een woke wereld als inzet voor een nieuwe totalitair maatschappij geleid door activistische krachten die ons terug in de tijd willen werpen door de geschiedenis te herschrijven, christelijke waarden laten vallen, islam vereren door geen scheiding van kerk en staat en de vrijheid van meningsuiting beperken door andere meningen als desinformatie aan te merken in eigen dagelijkse propaganda. De Westerse verlichting wordt door totalitarisme vervangen.

Jos
Jos
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De fascisten van de toekomst zullen zich anti-fascist noemen.
Wanneer gaat Twitter/Facebook/Youtube enz Trudeau eens factcheken of cancellen wegens fakenews en hatespeech!? Of is factchecken bedoelt om ‘rechts’ de mond te snoeren, naar goed fascistisch gebruik?
#factcheckjustintrudeau

Piet Karbiet
Piet Karbiet
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Op die platform zijn de walgelijke filmpjes van IS nog steeds welkom. Ziek.

J-P
J-P
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wat denkt men dan wat er hier in Nederland gebeurt. De elite doen precies hetzelfde kijk naar VVD en CDA een pot nat

Eric
Eric
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  J-P

Ik hoop dat mensen die jouw reactie lezen dat ook gaan inzien. Beide partijen hebben Nederland al keer op keer in de steek gelaten op velerlei gebied!

Ad van Ekeren
Ad van Ekeren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik maak me grote zorgen over de door u benoemde zaken. De elite kan zijn gang gaan doordat wij ook ( niet meer) bereidt zijn met z’n allen de straat op te gaan om te zeggen tot hier en niet verder. Het ontbreekt ook aan gerechtelijke steun: zie de ver oordeling van de man die voor de deur stond bij mevr Kaag ( half jaar gevangenisstraf(. Zet dat af tegen andere straffen, zie de rechtbank, zelfs de hoge raad, inzake de toeslagaffaire . Waar kunnen we nog ons recht halen. Probeer eens via de krant een oproep te plaatsen om tegendruk te geven aan de elite. Verdwijnt regelrecht in de prullemak, zie de krantenkoppen over de QR code, waar komen de Dr Levi’s aan t woord enz. Een ding: de wal gast het schip keren vroeg of laat

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

1) Het kwaad begint als je mensen behandelt als dingen, maar wordt vernietigend als je mensen behandelt als vijandige dingen. Mensen als Trudeau behandelen mensen als dingen omdat ze menen dat het een goed idee is om de tribale neigingen te onderdrukken en zo een ‘universele mens’ te creëren. Iedereen die de natie-staat wil behouden is niet alleen een ding, maar vooral ook een vijand.
2) Totalitair gedrag loopt nooit goed af: ergens zie ik hierin een geruststelling. De filmpjes over het einde van Ceausescu kan ik iedereen aanraden. Die hebben een grote therapeutische waarde.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Uit de “kwaliteits”krant AD: “Premier Justin Trudeau heeft de vrachtwagenchauffeurs die al elf dagen in Ottawa protesteren tegen het Canadese coronabeleid, opgeroepen om het protest te stoppen. ,,De demonstranten proberen onze economie, onze democratie en het dagelijks leven van onze burgers te blokkeren. Het moet ophouden”, zei Trudeau”

Verrek, da’s komisch! Hij beschuldigt de demonstranten van de dingen die hij zelf al bijna 2 jaar doet! Zou hij het zelf doorhebben?

PeterH
PeterH
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Al deze mensen zijn lid van de Partij van Davos. Ze vertegenwoordigen niet meer het volk, maar de globalistische oligarchen.

Eric
Eric
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Justin Trudeau Enorme sukkel die niet door heeft dat zijn eten mede door truckers wordt op huis adres kan komen. Internationaal complete mislukking en niet inzien dat de wereld groter is dan Canada.

Het is inderdaad het neefje van onze Jesse Klaver die om het gezellig te houden maar een Nederlandse naam gebruikt net als hoe heet ze ook weer die kamer voorzitter. Die heet ook geen Bergkamp. Nu denk ik bij die naam aan een voetballer gek toch eigenlijk! Mocht willen dat ze zo’n wereldfaam had!

Wij moeten als Nederlanders van Rechts gewoon meer en meer Rechts, en niet dat slappe VVD en anderen van slap gedrag gaan stemmen en vooral meer Rechtse media!

Niet meer dat linkse zgn onderzoek, nee naar Rechts. Het was weer vliegen voor een programma over reizen bij NPO , Timmermans die heel de aardbol overvliegt en ons burgers vervolgens wijst dat het slecht is voor het u weet wel!

Justin Trudeau zit warm, en is rijkdom gewend en die wil never nooit niet iets delen!

krijnnl
krijnnl
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Louis de Funès trapte ook naar beneden en likte naar boven, maar daar konden we nog om lachen. Dit is een ernstige zaak. Zal Mona Keyzer de lang verwachte trigger kunnen zijn?

p.
p.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“een groot deel van de elite voelt zich niet meer solidair met de onderklasse. ” Aldus Joris, en de schrijfster is het met hem eens.
Ik niet. De beide woorden ‘niet meer’ suggereren dat de elite dat vroeger wél deed, zich solidair voelen. Maar dat is niet zo. Het was ook toen grotendeels minachting, gesublimeerd in voorgewend mededogen, met als gewenst bijproduct een moreel opgepoetst blazoen en bovenal: handhaving van de eigen machtspositie.
Wat kostte het ze? Niets. Wat leverde het op: aanzien, sympathie, een rein geweten en: handhaving van de superioriteit.
De elite heeft nooit om het plebs gegeven, maar vooral om zichzelf.
P.s. En make no mistake: dit ligt niet aan die mensen, maar aan hun positie. Als de tokkies rijk geweest waren en de adel de armen, dan was het ook zo gegaan. Want het spel gaat gewoon om de macht, om top-dog te zijn of te blijven, en niet underdog te worden.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door p.
Piet Karbiet
Piet Karbiet
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Gelezen op een demo: ‘Dingen hebben een QR code, niet mensen.’ En zo is het. Die enge Trudeau is behoorlijk van zijn voetstuk gevallen. Erger is dat hij al zo lang aan de macht is. Wie zijn die Canadezen die op deze man stemmen? zou je je bijna afvragen. Maar ik heb een aardig idee. Schrale troost dat we nog blogs hebben als Opiniez, TPO, GeenStijl etc. Door minister Ollongren simpel in de hoek zet van fakenews. Een grove schande. Maar zij is dan ook daadwerkelijk van adel. Niet meer van deze tijd. En hup truckers!

Meine
Meine
1 jaar geleden
H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Meine

Als oudere Nederlander schiet mijn Engels te kort.
Even aan mijn kleindochter vragen om de tekst te vertalen, lijkt mij reuze interessant.

Martijn Konijn
Martijn Konijn
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Top stuk!
“Luyendijk ziet het goed: een groot deel van de elite voelt zich niet meer solidair met de onderklasse. Er is weinig of geen empathie met degenen die minder bevoorrecht zijn; onverschilligheid en minachting blijven over.”

Een aanvulling op bovenstaande; de nieuwe adel zijn racisten want voor mensen met een andere huidskleur/cultuur heeft men juist heel veel empathie voor. Het geeft de nieuwe adel een gevoel van superioriteit (wij zijn zo sterk) en tegelijkertijd verschaffen gekleurde mensen een aflaat voor het schuldgevoel voor kolonialisme en de Atlantische slavernij (wij kennen soms onze eigen kracht niet.

Nanko van Dijk
Nanko van Dijk
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Inmiddels staat in Canada een briljante goed gebekte en ingelezen Conservatieve politicus te trappelen van ongeduld om Trudeau op te volgen met de komende verkiezingen.
En wat voor één!
Voor Trudeau een regelrechte pain-in-the-a**
Pierre Poilievre!

Helena Berger
Helena Berger
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Hier een klein berichtje uit Canada. Gisteren reed ik vanuit Windsor naar onze woonplaats. Was verbaasd dat ik heel weinig truckers zag rijden, maar wel veel boeren die richting naar de Ambassodor Bridge reden; dat verbind Michigan en Ontario. Het is een van de druktste overgang plaats in Noord Amerika 25% van de goederen gaat over deze brug. De truckers en de boeren hebben de brug nu volledig geblokeerd. Maar dat houd ook in dat de verpleegster en dokters die in Detroit werken niet naar hun werk kunnen. Maar dat geld ook voor de onderdelen voor de automakers. Maar dichtbij Windsor is een hele grote concentraties met kassen, die heel veel groente en fruit overbrengen naar USA. Op dit moment is het meest belangrijk hoe politiek hier op gaat reageren. The liberale(d66) lijkt nu nog dat ze Trudeau supporten, Maar van NDP( pvda) de heer Singmeet zijn positie word moeilijk nou. Zag gisteren een tweetje voorbij komen van een NDPer die veel connecties heeft in zijn partij NDP. Maar ook benieuwd hoe politiek USA gaat reageren!!

Helena Berger
Helena Berger
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Helena Berger

op date de eerste Liberale stapt uit de wagon Liberal MP from Quebec, @JoelLightbound

Jop
Jop
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Artikel mij uit het hart gegrepen!

Jan
Jan
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland is nooit een volwaardige democratie geweest. Toch denken de meeste Nederlanders dat dat zo is. In Canada is het niet anders. Dus waarom zou je in verzet komen?

Eric
Eric
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jan

Er was wel degelijk een democratie tot zeg 1990, daarna is het compleet uit de hand gelopen. we hadden geen zin in die Euro, en al evenmin wilden we Oekraïne bij de EU. Bij referendum kregen we na meer dan ruime winst voor NEE een inlegvel. Heden ten dage moeten we dus volgens Brussel ook maar aan een EU leger beginnen, sterker dat staat er al, zij het dat het nog niet onder een Europees bevel staat.

We wilden geen kernwapens, massa’s mensen op de Dam, ze kwamen er wel, maar het was na heel erg lang debat en debatten dat ze er kwamen. Dat heet namelijk ook democratie. Vandaag de dag is een kernwapen er nog steeds, maar mag je daar niets van zeggen of we krijgen het wel door onze strot geduwd met een inleg vel en dat wil echt niemand meer meemaken!

Eric
Eric
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

@ Redactie Waarom zie ik op een Rechtse site advertenties van ene Mathijs van Nieuwkerk die ik verafschuw! Vanwege zijn linkse gedachtengoed!

Linn uit Rotjeknor
Linn uit Rotjeknor
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Grote waardering voor iedereen die zich verzet in welke vorm dan ook tegen Het Schwab Marionetten Theater of te wel Rutte4. Geen enkel respect meer voor een meerderheid van de tweede kamer die Rutte4 niet ter verantwoording roept voor alle contracten buiten de tweede kamer afgesloten en doorgaan met het afbreken van ons land, waar blijft de motie van wantrouwen want hoe kun je als 2de kamer nog vertrouwen hebben in dit misdadige theater Rutte4.Enkele leden van die kamer doen het goed, respect voor hen, zij halen ook bewijzen boven tafel en spreken Rutte en knechten/meelopers/belastinggeld inners die het land vernielen aan.
Maar, als het klopt wat ik las, zou Maxima van Willem toegetreden zijn tot de WEF. Als dat klopt lijkt mij dat er voor haar en het koningshuis geen plaats meer is Nederland, aartje naar haar vaartje. De Oranjes hebben lak aan alles, gaan gewoon hun gang vakanties/verjaardagsfeestjes. Zijn ze gevaccineerd, vermoedelijk net als de politici niet! Nu is er zelfs een lid van het WEF wat druk is om de ondergang van ons land te realiseren. Ik ben nooit tegen de Oranjes geweest, was er ook niet voor, maar presidenten doen het in andere landen niet beter, die corrumperen ook bij de vleet en strijken kapitalen op, dus zag ik weinig verschil. Het feit dat een lid van de Oranjes zich aangesloten heeft bij het WEF, nogmaals als dat klopt, maakt dat ik van mening ben dat wij dat huis maar zo snel mogelijk moeten opruimen. Gewone burgers worden die hard moeten werken, geen miljoen per jaar meer en kapitalen naar een oudste dochter die lak heeft aan regels.

31
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x