Mark Rutte had allang moeten terugtreden

Waar kan hij in vredesnaam nog trots op zijn?

Soms gebeurt er iets wat niet had mogen gebeuren. Ik zie de foto: het kersverse kabinet Rutte IV. Ja hoor, je staat er weer: Mark Rutte. Beroep: plucheklever. Eigen partij verraden, het land stemde rechts maar kreeg links door de strot geduwd voor jouw hernieuwde plaats in het Torentje. Ik kijk en voel woede en weerzin opborrelen. Want jij had daar niet meer mogen staan, Mark, schrijft Lettie Verburg.

Het werd je ronduit gevraagd door een van de slachtoffers van de Toeslagenaffaire. Ze keek je met koude ogen aan en zei: “U heeft me in de steek gelaten, allemaal voor eigen gewin. Uw collega’s zijn opgestapt. Waarom denkt u dat u wel kunt blijven zitten als eindverantwoordelijke in de Toeslagenaffaire?”

Je snapte de vraag heel goed, zei je. En zei dat je hem ook aan jezelf had gesteld. Loog je daar niet wéér, Mark? “Maar ik heb afgewogen dat er ook heel veel dingen wél goed zijn gegaan, waar ik trots op ben”.

Ik heb daar over nagedacht. En in gedachten de resultaten van jouw decennium in het Torentje doorgelopen; geprobeerd iets positiefs te vinden. Maar het lukte me niet, Mark. Want waar kun jij in vredesnaam trots op zijn? Je draconische bezuinigingen? Je leugens, verbroken beloften, je bijna pathologische geheugenverlies? De schrijnende woningnood, hoe lang wil je de lijst?

 

Zorg stukbezuinigd

De Coronacrisis dan? Nou, ook daar geen reden tot trots. Onder jou werd de zorg compleet stuk bezuinigd, ondanks dat je in 2011 en 2016 al gewaarschuwd was voor ernstige capaciteitsproblemen op IC’s in geval van een pandemie. Het resultaat was een desperate zoektocht naar het laatste bed toen die pandemie losbarstte. Heb je het gezien, Mark? Die wanhoop van mensen van wie de hart- of tumoroperatie in code Zwart (want dat was het, al noem jij het niet zo) wéér werd uitgesteld? Of keek je net de andere kant op, naar de economische groeicijfers..? Eén ding was prima geregeld: je ambtenaren hadden op hun kantoren de coronabonus eerder binnen dan het zorgpersoneel in de frontlinie. Is dát misschien waar je zo trots op bent..?

 

Toeslagenaffaire

Die bonussen onderstreepten opnieuw de verrotte bestuurscultuur in jouw ambtenarencorps, die al duidelijk was geworden in de Moeder van alle overheidsfalen: de Toeslagenaffaire. Onze overheid als Stasi in de polder. Die zich baseerde op het asociale ‘alles of niets’-principe. Eén klein foutje? Dan pakken wij je álles af. Genadeloos. Het resultaat was verschrikkelijk. Gezinnen uit elkaar gerukt, kinderen hun jeugd ontstolen. Mensen ten onrechte gebrandmerkt als fraudeur. Levens verwoest.

Zaten jij en je kabinet na het barsten van de bom overmand door schuldgevoel in de Trêveszaal? Welnee.

Het stond allemaal in die uitgelekte notulen van de ministerraad, die zich laten lezen als het verslag van een kringgesprek in de kleuterklas. Het bleef bij jammeren dat openbaar gemaakte stukken steeds leidden tot vragen vanuit de Tweede Kamer (pag. 37) en dat de problematiek zo complex was. Geen woord van compassie met de slachtoffers.

Maar één zin is illustratief (pag.12): “Bedacht dient te worden dat de Belastingdienst verantwoordelijk is voor het ophalen van het geld dat de ministeries vervolgens uitgeven”. Dat is duidelijk. De kip met gouden eieren moet gespaard worden. Zelfs als ze kuikens vermorzelt.

 

Geheugenverlies

Ook hier: je was gewaarschuwd. De Ombudsman bracht over de Toeslagenaffaire al in 2017 een vernietigend rapport uit. En er was natuurlijk het brisante memo-Palmen erover in datzelfde jaar. Topambtenaar Uijlenbroek herinnerde zich bij de parlementaire verhoren niets over dat memo; blijkbaar is jouw geheugenverlies besmettelijk. Want in het concept-onderzoeksrapport van Price Waterhouse Coopers stond dat hij er wel degelijk naar gevraagd had. Maar volgens de eindversie van het rapport zouden ‘alleen hoofdzaken’ zijn besproken. Het rapport was aangepast… PWC betitelde dit als ‘interne kwaliteitscontrole’ en sprak van een ‘gangbare procedure’ (…).

Er is iets heel erg mis bij jou in Den Haag, Mark.

 

Moreel besef

Je aftreden was onvermijdelijk. Maar wie schetst onze verbijstering: je stelde je gewoon opnieuw verkiesbaar. Aftreden na wanbeleid is voor jou blijkbaar slechts een retirade pour mieux sauter: tijdelijk terugtrekken om later des te beter je slag te kunnen slaan. Dat roept vragen op omtrent jouw moreel besef – en dat van de partij die jou wederom op het schild hees. VVD, ik begrijp jullie niet.

Stelde je je deemoedig op na dit alles? Nee. Je ging gewoon door met regenteske fratsen: je probeerde een lastig Kamerlid weg te manipuleren. Uiteraard had je daar achteraf weer ‘geen actieve herinnering’ aan. Vervolgens dat verdachte een-tweetje met Sigrid Kaag over de nieuwe Kamervoorzitter. Met die schaamteloze knipoog naar haar, die heel Nederland mocht zien. En je ontsloeg een staatssecretaris zonder de hele ministerraad te raadplegen. De Lage Landen omgetoverd tot Republiek Belarutte.

 

Geen regie

Je sprak tijdens de formatie van een “berg werk”; je somde een lijstje op. De Toeslagenaffaire? Neuh, die werd niet eens meer genoemd. Was alweer afgeschoven naar een staatssecretaris, die prompt verkondigde dat de afwikkeling heel lang kon gaan duren. Tja, daar weten de Groningers ook alles van. Veel slachtoffers voelen door die trage afwikkeling wederom de adem van de deurwaarder in hun nek. Gelukkig tonen gemeenten wel menselijk gevoel en helpen. Waarom nam je niet zelf de regie na dit schandaal, Mark? Je kreeg er wéér een rapport van de Ombudsman over aan je broek. Maar ach, de economie draaide toch goed? Niets aan de hand.

 

 Belofte

Wat zou het mooi zijn als ik, samen met die slachtoffers, iets bij je kon indienen waarmee we jou van hernieuwde regeringsmacht konden afhouden. Een soort Plakkaat van Verlatinghe, zoals de Staten-Generaal 440 jaar geleden uitvaardigden. Die zich niet meer wilden laten regeren door een “Tirran”, die “in ’t stede van sijne ondersaten te bescermen, de selve soeckt te onderdrucken”.

Want je eigen VVD mag je (het blijft onbegrijpelijk) weer op het schild hebben gehesen, geen enkele andere partij-achterban wilde jou terug in het Torentje. Je mompelt wel iets over ‘nieuw elan’ en belooft een ‘nieuwe bestuurscultuur’, maar Mark, wat is een belofte van jou nog waard..?

Je zei dat je trots was. Daarom hier tot slot een kleine greep uit uitspraken van de slachtoffers, om je gebrekkige geheugen te activeren. Lees:

S. (10 jr.): “Als iemand bij mij wilde afspreken om te spelen, zei ik: ‘dat gaat niet’.”

Badriah: “Alles was vernedering. Ik wil niet meer vernederd worden.”

Orlando: “De grootste mensenrechtenschending sinds de Tweede Wereldoorlog.”

Derya: “De ambtenaar huilde met me mee en zei : ‘ik zou u graag helpen, maar ik mág niet van de wet’.”

A. (11 jr.): “Ik ben gepest omdat we geen geld hadden voor warm water en dus niet konden douchen.”

Janet: “Ik dronk water om mijn maag te vullen. Mijn geld spaarde ik voor de weekenden dat mijn zoon er was.”

Renate: “Burgers zijn volledig kapot gemaakt in onze rechtsstaat en toch gaan dezelfde mensen weer regeren (…). Daar word ik heel verdrietig van en we vragen ons af of we nog wel oud willen worden in dit land.”

Nog steeds trots wanneer je dit leest, Mark? Nou, ik krijg er alleen maar kippenvel van. Maar ja, vrij naar een zekere politica: ik ben een ander mens.

Over de auteur

Lettie Verburg
Lettie Verburg
Altijd dwalend tussen hoop en vrees, zekerheid en twijfel, vreugde en verwondering. Door links betiteld als populiste en beschouwt dit als een erenaam.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
52 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ronald
Ronald
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dat is een hartverscheurend overzicht van Ruttes wandaden. Onbegrijpelijk dat hij mocht doorgaan. Hopelijk duurt dit niet te lang.

Wie het dan wel moet doen, acht ik geen argument om deze man verder te prolongeren. Er duikt vast wel iemand op. Hopelijk een fris type van buiten de incestueuze binnenclub.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Na meer dan vijftig jaar kan ik zeggen dat het dag en nacht verschil is hoe dit land er aan toe is. Het licht van de dag heeft plaats gemaakt voor het donker van de nacht. En de nacht lijkt steeds langer te worden. En het eind van de tunnel is steeds minder in zicht. Alles klopt wat dit artikel verteld. Het is tenminste gezegd. De vandaag door Wilders genoemde feiten worden gebruikt als angst zaaien. Terwijl wij ons middenin het donkere angst al lang bevinden en het wordt steeds donkerder.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ja, Wilders is een stuk empatischer en sympathieker dan de rest van de Kamer. op enkele uitzonderingen na natuurlijk.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marien

De reacties op zijn gelijk zijn des te schokkender. Geen bijval maar stilte. Conclusie is dat een terrorist in de partij niet schokkend is maar welkom en over de waarheid wordt niet gediscussieerd. Welkom bij de ouderwetse kabinet Rutte 4. De finale klap voor de ouderen en zieken. En dan nu snel naar Oekraïne om de aandacht af te leiden. Ik zou tegen hem zeggen, blijf daar op Poetin wachten hij is eigenlijk net als jij.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

ja, ik had het zelf nog niet gehoord, de clash tussen Wilders en Rutte. Mijn man vertelde het. Vandaag even teruggekeken. Vreselijk wat die Rutte doet. Hij gaat totaal, maar dan ook totaal voorbij aan wat Wilders zegt en meemaakt. Wat Rutte heeft gedaan door die ex terroriste toe te laten tot zijn partij, is van ZULK een grote waanzin, dat ik het bijna niet kan bevatten. En van Rutte verbaast het me dan eigenlijk nog niet, maar van de rest van de Kamer die zich achter Rutte scharen en van de Kamervoorzitster, die de premier zit te helpen en Wilders ook nog eens als een lastig jongetje terecht wijst, dat is van ZULK een grote mate van kl..tzakkerij dat het gewoon beangstigend is. Dat een deel van onze politici NIET opkomt voor Wilders en die Rutte en dat kamervoorzitter mens eens fiks de kast uitveegt. Ik heb te doen met dhr Wilders die al jarenlang bedreigd wordt en dat er nog geen spat van empathie van dhr Rutte voor die verschrikkelijke situatie is, dat is tenenkrommend. Wat een rotvent is het toch.
Lees briefje van Jan van vandaag, die de rol van Bolkestein onder de loep neemt, de beschermheer van die Soumaya. OOK te gek voor woorden die Bolkestein. laat zich gewoon inpakken door die vrouw.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Marien
pedro dos
pedro dos
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Lettie, zoals eerder al gememoreerd: constateren en mopperen helpt niet, het helpt echt niet. Mark en consorten slaan alles in de wind. Het gaat niet over, niet vanzelf. Er zijn teveel meelopers die profiteren van de situatie zoals die nu (scheefgegroeid) is. Wat wil je? Als je in dit democratisch bestel verdeel en heers tot in perfectie uitvoert, creëer je heel veel “afhankelijken” en als deze dan de meerderheid vormen en er geen serieuze oppositie bestaat die een vuist kan maken, dan krijg je de toestanden zoals die er nu zijn. Het enige dat helpt, maar dan ook radicaal: 1789. En anders, oogjes dicht en snaveltjes toe, de meerderheid vindt het goed zo.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Kan het niet meer aanzien ,en hij zit daar als een keizer op zijn troon ,goedkeurend knikkend bij uitspraken van de partijen die zijn hielen likken .

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Door die hielenlikkers zit hij daar nog steeds. De tandeloze parlement bestaat voor grote deel van die hielenlikkers. Democratie in Nederland is ver zoek.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte is de slechtste MP van Nederland, van na de tweede wereldoorlog.
Rutte praat niet MET ons.
Rutte praat OVER ons.
Rutte is zelfs voor de buitenlandse media een LEUGENAAR.
Rutte sluit andersdenkenden, zonder schaamte per direct buiten.
Rutte maakt in opdracht van het WEF, Nederland sloopklaar.
Rutte heeft mij als oudere Nederlander, door zijn vele leugens bed…..t.
Ik wens hem van ganser harte, dezelfde troep toe die nu over Nederland uitstrooit.

RUTTUP.

.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Inderdaad H.J.
Deze Rutte heeft in deze nieuwe eeuw, Nederland volledig omvolkt.
Per jaar komen er ca 250.000 gelukszoekers, vanuit de landen waar niemand Piet als voornaam heeft, naar Nederland om uit de honingpot te snoepen en ze gaan nooit meer terug naar hun land van herkomst, alleen om op vakantie te gaan.
Wilders raakte de juiste snaar in de tweede kamer, aangaande van Gogh en zijn persoontje, maar Rutte luisterde niet, die demoniseert al jaren de anders denkenden.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Geen Piet als voornaam wel de juiste Pieten kleur

Uilke Hoekstra
Uilke Hoekstra
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Niet nodig

Rudy
Rudy
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Voor een soortgelijke uitspraak, op twitter, ben ik 2 uur lang verhoord op het “politiebureau”, kritiek op Rutte is in dit land even gevaarlijk als in de Sovjet Unie.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Rudy

Kritiek moet op waarheid berusten en Rutte wordt zelf in de buitenlandse media genoemd om zijn leugens.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Vorig jaar hebben 2,3 miljoen kiezers van de in totaal 10,4 miljoen gestemd op de man die hierboven besproken wordt.
5,4 miljoen mensen hebben op de kartelpartijen gestemd. Dit leidde tot voortzetting van het beleid met dezelfde figuren.
Het lijkt onvoorstelbaar, maar: mensen willen dit. Ze hebben er vrede mee.
Ze hebben de kans gehad om op de oppositie te stemmen en die hebben ze niet benut.

Jan Smelik
Jan Smelik
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Dit alles er van uit gaande dat de verkiezingen eerlijk verlopen zijn… Ik heb zo mijn twijfels, maar helaas weinig bewijs gezien.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

De mensen met wie het goed gaat ONDANKS Rutte, stemmen op de kartel partijen.
Helaas gaan er velen ook NIET stemmen en dat zijn nou net veel mensen die eigenlijk niet tevreden zijn over het huidige kabinet. Maar ik zal nooit begrijpen waarom je dan niet op de minst slechte partij gaat stemmen.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Stemmen op de minst slechte partij lijkt inderdaad een voordelige optie voor de niet-stemmers. Maar ik denk dat er meerdere motieven voor deze mensen zijn om dat toch niet te doen, zoals:
1) een aangeleerde houding van onverschilligheid, zich terugtrekken in de eigen wereld.
2) de overweging dat het ambtenarenapparaat in hoge mate de koers van de politiek bepaalt, de ministers doen vooral het praatwerk en de afstemming met buitenland.
3) het meeste is toch bepaald in Brussel of door de VN, en ook als de oppositie aan de macht komt blijft dat doorwerken in het geheel.
4) met de minst slechte partij hebben ze weer andere punten die ze afkeuren, het zijn mensen die in een ideale wereld willen leven en in elk opzicht hun zin willen krijgen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Dit is de bittere waarheid. Nederlander is liever de verstand bijster of bang om voor zich op te komen. Of hij bestaat niet, zoals Maxima al snel heeft gezien.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mark R. heeft zeker dingen om trots op te zijn! Hij heeft de plannen van ome Klaus goed uitgevoerd, en ook nog eens de weg vrijgemaakt voor opvolgster Sigrid K. Hij krijgt daarvoor een aai over de bol en een sticker in zijn plakboek.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Dat ziet u goed.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Helaas.

Cees Schouten
Cees Schouten
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Ik kan niets anders constateren dan dat hij aast op een hoge functie in ‘Europa’ om de EU over te leveren aan de beginselen van het WEF

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Cees Schouten

Daar kon u best nog wel eens gelijk in hebben. Of hij gaat voor onervaren leiders de training “volksindoctrinatie en the great reset” verzorgen.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Cees Schouten

Rutte is in Nederland “ DE WEF “ in heel zijn doen en laten.
De Nederlandse bevolking interesseert hem geen dr.l.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Cees Schouten

Ik gok op een functie bij de WEF als Brussel niet lukt.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

ja, Sigrid zit in vak K al te kijken met een kop van ‘zien jullie mij wel’ en ‘ik ben eigenlijk de baas’ en ‘ wacht maar, bij de volgende verkiezingen word ik premier’. Het druipt gewoon van haar gezicht.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Kaag zit daar inderdaad als een snelle opvolgster nu zij de tweede hoogste is. Zij geniet van de aanvallen op Rutte en zwijgt wijs.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Bert Branderhorst
Bert Branderhorst
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als we bestuurd worden door het kabinet dan zou de beredenering van het artikel juist zijn.
Maar volgens mij worden we niet geregeerd door het kabinet maar door de ambtenarij.
De leden van het kabinet zijn feitelijk de woordvoerders van het ambtelijk bestuur.
De topambtenaren dus.
Eens in de vier jaar mogen we stemmen en daarna mag de grootste partij een groepje samenstellen die het beleid van het ambtelijk bestuur aan de burger gaat verkopen.
Rutte deed keurig wat de ambtenarij van hem eiste.
Geen geld naar Griekenland werd heel veel geld naar Griekenland.
Windmolens draaiden volgens Rutte alleen op subsidie en toen hij MP was werd flink werk gemaakt van windenergie.
Evenzo met de hypotheekrente aftrek. Daar zou hij niet aan tornen.
Nu hebben we jaren geleden tegen rekeningrijden gestemd en nu wordt dat toch opgetuigd.
Henk Kamp (VVD) gaf in een interview in de Telegraaf eens aan dat de massa immigratie ons was “overkomen”. Maar ze zitten daar nu juist om dat “overkomen” te vóórkomen.
Vanwege de toeslagenaffaire is het kabinet afgetreden maar er is niet één ambtenaar gestraft.
De fouten zijn gemaakt door de ambtenarij. Het kabinet is het overkomen.
Rutte had beloofd om een nieuwe weg in te slaan.
Wat we nu hebben gekregen is alleen maar meer van waar we afscheid van wilden nemen.
Nu is Hugo de Jong naar huisvesting. Alsof hij daar verstand van heeft.
Wat een armoede allemaal!

Jan Smelik
Jan Smelik
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Bert Branderhorst

Dat is de reden dat in de VS na de presidentsverkiezingen de hele ‘administration’ vervangen wordt door eentje die op de hand van de nieuwe president is. Hier zouden we na een kabinetswissel ook alle topambtenaren moeten vervangen door regeringsgezinden.

Pieter
Pieter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ondersteun dit artikel grotendeels, echter : Rutte en de VVD zijn toch weer de grootste partij geworden….ik had Klaas Dijkhof graag als zijn opvolger gezien maar die wilde niet zo lang wachten….verder hoor ik niets meer over het aantal echte fraudeurs onder de toeslagen ontvangers, bijna alle partijen hadden toen een reden om de vermoedde fraude keihard aan te pakken maar dat is nu in de doofpot verdwenen en/of niemand durft het aantal te benoemen omdat het er veel meer zijn dan wij denken…..

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Pieter

Naar mijn mening zijn de VVD leden al vanaf de tijd van Dijkstal omgeslagen in hun programma. Daarom mocht Verdonk niet winnen terwijl zij veel meer voorkeurstemmen had. Ik denk dat het toen bij de VVD net zo gegaan is als vorig jaar bij de CDA tussen de Jong en Omtzigt, een vieze spel. De VVD is sindsdien een PvdA light.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Alles onder het motto: If you can’t win join them.

pedro dos
pedro dos
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

If you can’t beat them, join them 🤔

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  pedro dos

Juist, beat is het woord, dank u, Pedro.

Jan Smid
Jan Smid
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Pieter

Misschien is er wel helemaal niet zo veel gefraudeerd met de uitkeringen? En is het ook niet zo dat de VVD fraude met uitkeringen erger vindt dat bijvoorbeeld de cumex fraude – waarbij de Belastingdienst totaal circa 27 miljard is misgelopen – of dat mensen inkomsten uit bezit dat gestald is in een ander land, niet opgeven bij de belastingaangifte? Ik heb zeer sterk de indruk dat de VVD heeft geprobeerd aan te tonen dat mensen die een uitkering ontvangen méér frauderen dan mensen met een zeer hoog inkomen dan wel met inkomsten uit bezit dat gestald is in een ander land. En dan is zo’n geldrondpomp systeem daar wel zeer handig voor en m.i. de reden waarom Rutte toch niet van de toeslagen af wil. En natuurlijk de idioterie dat als je een bonnetje kwijt bent als bijstandsgerechtigde of je buurman heeft je een zak sinasappels gegeven en je hebt dat niet aangegeven bij de gemeente, je dan ook alles mag inleveren met terugwerkende kracht? Zo pomp je ook het aantal fraudegevallen kunstmatig op !! Vergeet ook niet dat al die controles op bijstandsontvangers weinig oplevert en de kosten aanzienlijk hoger liggen dan de werkelijke fraude.

En vergeet ook niet dat het aantal ondernemers gigantisch gegroeid door de enorme groei van ZZP-ers maar de Belastingdienst niet meer is gaan controleren bij de ZZP-ers.

En zwijg ik maar over het clientelisme in de zorg waarbij zorgondernemers kunnen graaien naar hartelust. Hoeveel, tja het totaalbedrag wordt geheimgehouden.

Fraude is fraude, ongeacht rang en stand. Maar niet bij Rutte.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Pieter

ja, ik had ook liever Dijkhoff bij de VVD als leider gehad. En ja, we horen niks meer over de echte fraudeurs. Ook de bulgaren en andere fraude bij UWV horen we niks meer over. Ik moet zeggen dat ik ook steeds moet denken aan ‘wie van die lui heeft wel gefraudeerd en strijkt nou nog eens 30.000 euro compensatie op’. Ik weet zeker dat er echte fraudeurs tussen zitten of mensen die ‘gebruikt’ zijn door hulpbureautjes en misschien zelf dachten dat ze het goed lieten regelen…

dick orwell
dick orwell
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte is een textbook sociopaat.
Hoe hij als een klein, op heterdaad betrapt kleutertje, stond te krijsen dat hij echt niet gelogen had.
Hij kent geen schaamte. Hij geniet er alleen van dat hij er weer mee wegkomt.
En zijn visie, is die van de laatste lobbyist, die bij hem is langs geweest.

Van de pers heeft hij ook niks te vrezen.
Die zijn alleen maar bezig om “populisten” niet in de kaart te spelen.

Joost
Joost
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wie heeft toch Markje Prutte gekozen in maart en Al Qwak? Heb je toch deze ellende verdienD?

Maarten
Maarten
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Prachtig stuk, maar voor een psychopaat als Rutte wc papier.
Hoe is het mogelijk, dat een dergelijke schurk zolang aan het bewind is?
Dat ligt toch echt aan onszelf

Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is een belangrijke misvatting te denken dat een handvol bestuurders het probleem zijn. Hoe irritant ze ook mogen zijn, ze zijn niet meer dan het zichtbare uiteinde van een veel groter, veel dieper en meer principieel probleem. Zijn de problemen opgelost als Mark Rutte en Hugo de Jonge vervangen worden? Is mevrouw Kaag of eender welke D66-er, CDA-er, GL-er, CU-er, PvdA-er, VVD-er anders? Nee, omdat ze allemaal, inclusief ambtenarij, media en rechterlijke macht de richtlijnen van het WEF volgen

Kees
Kees
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Laten we hopen dat er nog een groot schandaal naar buiten komt .
Zodat deze leugenaar weer valt .
De man is een duivel 👹👹👹 geen gevoel..
Dat is nu wel weer gebleken.
Hij heeft een hekel aan oude mensen..aow
Dus laten we hopen dan hij snel door de mand valt met zijn volgende leugen.
Want zoveel leugens kun je niet onthouden dus hij valt een keer door de mand .👍👍👍

AAA
AAA
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Kees

Die affaire is er. Criminelen hebben o.b.v. KvK-nummers van gewone bedrijven grote sommen coronasteun aangevraagd (en ongecontroleerd!! gekregen). Bij nacontrole worden de nietsvermoedende bedrijven/bedrijfseigenaren gesommeerd de betreffende tienduizenden Euro’s terug te betalen. Klachten worden niet behandeld en/of ongegrond verklaard en pas bij veel verweer erkend. Dit gaat ongetwijfeld fout bij mensen die minder thuis zijn in zulke ambtelijke (verweer)trajecten!
Brengt u het naar buiten?

AAA
AAA
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als MR is vertrokken, is het dan allemaal goed?
Maar inderdaad, het moet duidelijk zijn dat je met liegen niet wegkomt en met smoesjes niet aankomt.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is stuitend dat de huidige kabinetsleden uberhaupt met hem in zee wilden gaan. Maar vervelend gen’oeg zou Sigrid Kaag NOG erger zijn geweest. Die is volledig gevoelloos en heeft haar ogen alleen gericht op mensen van haar ‘niveau’ en op het midden oosten (en dan bedoel ik niet het midden oosten van NL)

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Marien
Richard
Richard
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Twee dingen hebben mij in mijn persoonlijke ervaringen van de afgelopen maand geraakt:

‘Onze overheid als Stasi in de polder’

de tweede:

‘Derya: “De ambtenaar huilde met me mee en zei : ‘ik zou u graag helpen, maar ik mág niet van de wet’.”’

Goedwillende politieagenten stonden aan mijn deur en wilde mij inderdaad helpen. Ik heb een goed gesprek met deze mensen gehad, van onwil geen gebrek. Van onderaf zijn er geen mensen die geen invoeling hebben met mijn situatie. Het enige wat ze in het laatste niet zeiden was ‘niet van de wet´.

Als je begrijpt waarom deze agenten dit niet zeiden, dan begrijp je het eerste; onze overheid als Stasi in de polder. Wat hebben ambtenaren met de wet van doen??? Doet onze leermeester Rutte toch ook niet!!!

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte wordt op dit moment door de giga problemen bij de Voice uit de wind gehouden en maakt daar gretig gebruik van.
Hij gaat gewoon door met de totale afbraak van Nederland, let op dit is ook gewoon de WEF doelstelling.
Waar blijft de eerlijke objectieve berichtgeving in de media.

Henri G.
Henri G.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Hebt u er wel eens aan gedacht dat de media hausse over dit minderwaardige onderwerp er niet toevallig is? Gecreëerd door de media zelf. Dit onderwerp speelt al zolang de gooise matras bestaat en is dus niets nieuws. Dus waarom al die zwaar overdreven ophef over een stelletje minkukels die met hun hoofd te vaak in de publiciteit zijn gekomen?

Eric
Eric
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De jaren 80 gaf in Nederland hele felle debatten in de kamer, hele volk stond in Amsterdam en er waren stakingen te over. Situaties zoals we nu zien met dreigen en bedreigen van de mensen uit de kamer komen ergens vandaan. Als je zoals ik rechts hebt gestemd dan kom je van een koude kermis thuis als er dan plots een (s)linkse regering zit. Op zich is dat niet erg, maar wat wel erg is dat wat er nu zit elke vorm van empathie mist en alle Nederlanders bedriegt door te liegen of gewoon te zeggen kan ik me niet herinneren. Het debat tussen Wilders en Rutte was terecht heftig, en de opmerking tegen een mede kamerlid van Haga ook de kijk gelezen is ver beneden alle peil! Dit soort van bestuur waarbij er zelfs ook in Nederland en in het buitenland doden vallen en wat maakte dat defensie minister en Kaag aftraden. Dat Kaag met zoveel doden nog terug durft te keren in de kamer is een regelrechte schande en dan is het niet vreemd dat zij iemand voor de deur kreeg met een fakkel! Ze stond doodsangsten uit, maar ze gaat op zelfde voet verder en mist elke vorm van contact met het volk!

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Een tip van de troep onder Rutte, is het antwoord wat van Dissel aan Haga stuurt. aangaande een andere manier van testen op Corona.

De waarde bepaling is in November 2021 gewoon aangepast, maar de cijfers van voor November en na November, worden nog steeds met elkaar vergeleken.

Dit heet gewoon manipuleren of te wel bedrog.

Rienus
Rienus
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mark doet simpelweg waar hij de ruimte voor krijgt.
Daar zullen boekjes misschien nog eens aandacht aan besteden.
Mits het eerlijke boekjes zullen zijn dan.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Eindelijk durft de media, die voor 200% het Rutte Kartel uit de wind houd, een deeltje van de waarheid te vertellen, ruim 30% van de Corona patiënten in het ziekenhuis, liggen niet DOOR Corona maar MET Corona en dan heet het gewoon Corona.
Dus bv iemand die zijn been heeft gebroken en daarvoor wordt opgenomen.
Nu nog de leugen ontmaskeren, van de omschakeling in Oktober-November 2021 van de manier van testen.

52
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x