De dubbele Coronamoraal van de elite

De Grondwet als keukenrol

De elite viert feest en vliegt de wereld rond, terwijl aan het volk allerlei beperkingen worden opgelegd. Zo vierde prinses Amalia een veel te groot feestje, gedroegen Rutte en Trudeau zich een paar maanden geleden als dronken studenten en werd burgemeester Schuurmans van Haarlemmermeer feestend in Abu Dhabi gespot. Macht corrumpeert, maar een misbruikte en onderdrukte bevolking laat dat doorgaans niet al te lang over haar kant gaan, stelt Ines van Bokhoven. 

Een beroemde uitspraak van de Franse koningin Marie-Antoinette was: “Laat ze dan maar taart eten.” Marie-Antoinette, dochter van de Oostenrijkse keizer en getrouwd met de laatste koning van Frankrijk, Lodewijk XVI, had een status die haar eerst alle weelde bracht die ze zich kon wensen, maar die ze uiteindelijk met de dood heeft moeten bekopen.

 

Wereldvreemd

Die uitspraak – hoewel erg beroemd – heeft de koningin waarschijnlijk nooit gedaan. Maar hij geeft perfect aan in wat voor luxe isolatie die vrouw, haar familie en hun hofhouding leefden: het Franse volk, uitgebuit en hongerig, had zelfs geen brood meer om te eten. De uitspraak probeert aan te tonen hoe wereldvreemd leden van een elite kunnen zijn: dat iemand als Marie-Antoinette niet besefte dat als er geen brood meer is, er zeker geen taart is om als alternatief aan te spreken.

Dat de elite zo ver verwijderd was van de rampzalige situatie die ze zelf hadden gecreëerd, dat ze niet meer beseften wat honger nu eigenlijk inhield. Wat dat soort achteloze, egoïstische onderdrukking met een mens doet. Helaas voor deze familie kwamen de gevolgen van hun desinteresse en egoïsme, en de woede van het uitgehongerde volk, hen vanzelf opzoeken in het koninklijk paleis – met vrij rampzalige gevolgen.

 

Sorryzeggers

Onze elite weet ondertussen prima dat het makkelijker is om achteraf een keertje ‘sorry’ te zeggen dan zich aan de regels te houden, die ze de rest van de bevolking zo gemakkelijk op weet te leggen. En dus doet men dat met overgave: rules for thee and rules for me, zoals de Britten dat zo poignant kunnen samenvatten. Schade loopt men toch niet op, beschermd als men is door het elitaire netwerk waar men deel van uitmaakt, en ‘sorry’ bestaat uit maar twee lettergrepen, dus dat is er zo uit. Het pleziertje is dan allang binnen, dus wie maakt ze wat?

 

Amalia’s feestje

Onlangs was onze kroonprinses jarig. Amalia werd achttien. Een heuglijk feit, dat in de meeste gezinnen met een mooi feest wordt gevierd: ons kind is volwassen – in elk geval voor de wet. Het is een belangrijk moment in elk mensenleven, want eindelijk mag je dingen die je als kind niet mocht, en eindelijk word je voor ‘vol’ gezien. En dus kreeg Amalia haar feest. Dat er strenge regels gelden in ons land, voor iedereen, dat lijkt onze koninklijke familie niet zo veel te kunnen deren: het feest had veel te veel gasten.

Sommige media spreken van 100, Rutte heeft het over 21, maar Rutte is een notoire leugenaar met ook nog eens een ramp van een geheugen – dus vergeef me als ik zijn getal met een paar korrels zout neem. Zeker ook als ik kijk naar hoe gemakkelijk deze familie zichzelf weet te verrijken met van alles en nog wat, of het nou mag of niet: geld, huizen, boten, reizen, feestjes, macht, en ga zo maar door. Onze koning zei ‘sorry’ en daar zullen we het dan maar weer mee moeten doen. Tot de volgende keer dat-ie weer ‘sorry’ moet zeggen voor iets.

 

Trudeau-toneel

Ik werd echt behoorlijk onpasselijk toen ik eind oktober de foto’s zag van Rutte en de Canadese premier Trudeau in een kroeg. Genomen tijdens een bezoek van Trudeau aan ons land. Waar ze bij hun ontmoeting, met de pers erbij, elkaar nog een brave ellenboog gaven met een mondkapje op, stond men later in een kroeg als dronken studenten met wijd opengesperde monden in een krap opgehoopt groepje achter een toog (Trudeau luidkeels zingend, lijkt het wel).

De grootste lol hadden de twee regeringsleiders – er werd niet eens meer ‘sorry’ voor gezegd achteraf, toen de kritieken loskwamen. Wij, het gepeupel van deze wereld, hebben het maar te pikken dat onze premiers feest vieren met elkaar terwijl u en ik ons leven volledig naar de knoppen zien gaan door hun beleid, door de regels die zij opstellen en zelf niet eens meer probéren na te leven. Zeker als je beseft dat iemand als Trudeau tegenwoordig met een tevreden grijns de nieuwe en meest draconische maatregelen tegen ongevaccineerden aankondigt, mensen die hij lijkt te zien als een soort ongedierte.

 

Formule 1-feestje

Maar ook een paar treetjes lager in het feestland dat ‘Nederlandse elite’ heet, kan men er wat van. Burgemeester Schuurmans van Haarlemmermeer liet zich mooi fotograferen bij de kerstboom, als promootje: mondkapje op, gepaste afstand tot de heer waarmee ze poseerde; allemaal keurig in orde, denk je dan. Tja. Het mens werd een paar dagen later gefotografeerd op een Formule 1-feestje vanwege de race van Max, en daarbij waren alle regels vergeten: ook hier de mond wijd opengesperd van puur plezier, het glas wijn in de hand, en men zit zowat bij elkaar op schoot om binnen de kaders van die feestfoto te kunnen passen met z’n allen. Geen mondkapje te bekennen.

En ook deze burgemeester wist: “Gewoon doen, en dan naderhand even snel een mooi spijtbriefje op (laten) stellen – en bij de volgende gelegenheid doe ik dat hele dansje gewoon weer.” De buit was toch al binnen. Haar smoes: iedereen was gevaccineerd. De steeds groter wordende stroom nieuwsberichten over gevaccineerde en desondanks toch besmette mensen heeft ze blijkbaar gemist.

 

Voorbeeldfunctie

Maar erger: het toont opnieuw aan dat onze elite de mond vol heeft over de offers die moeten worden gebracht om deze crisis te bestrijden, en maar niet beseft dat men niet alleen een voorbeeldfunctie heeft, maar dat mensen leiders volgen en vertrouwen die naast hen staan, niet boven hen. Men vertrouwt leiders die meelijden met de mensen die ze leiden. Ik heb het al vaker verteld: hoe blij men was op Buckingham Palace toen dat werd gebombardeerd tijdens WOII – omdat men nu eindelijk de bevolking van het zwaar gebombardeerde Londense East End in de ogen kon kijken. “Wij hebben het ook meegemaakt. Wij waren net zo hard de pineut als jullie.” Er is een reden waarom de koninklijke familie zo populair is in dat land, hoe elitair ze ook zijn.

Maar onze elite vindt dat wij maar taart moeten eten bij gebrek aan brood: men heeft totaal geen besef van wat deze crisis werkelijk kost aan offers, omdat men die offers gewoon niet brengt. Men lacht ons uit – zie ook de wijd opengetrokken fuifmonden, de opgeheven glazen, de simpele spijtbetuigingen.

 

Klimaatjets

Het is evengoed terug te vinden in de klimaatcrisis: de vliegvelden van Edinburgh en Glasgow stonden een paar maanden geleden vol met private jets van mensen die naar een klimaattop gingen om daar te beslissen dat u en ik voortaan maar eens wat minder moeten reizen en vervuilen. Sigrid Kaag, zelfbenoemd voorvechtster van een beter klimaat en minder CO2, pakt niet eens meer de trein voor een ritje van een paar uur naar Luxemburg, uiteraard niet – die pakt het regeringsvliegtuig. Een gewone lijndienst die toch al die kant uitgaat is niet comfortabel genoeg voor deze elite; men wil enkel privé verplaatst worden, op de meest vervuilende en dure manier die er is.

U en ik moeten onze bijeenkomsten en vergaderingen al bijna twee jaar via software als Zoom houden, maar onze elite maakt het zich nog steeds heerlijk gemakkelijk en reist naar hartenlust de wereld rond, per vliegtuig als het even kan. En als de mogelijkheid zich aandient: zoveel mogelijk op kosten van de burger. Naar Luxemburg met een privétoestel – want je gaat toch niet met het plebs in een trein of lijnvliegtuig zitten? Naar de Formule 1 in Abu Dhabi – want die wil je toch niet missen? Naar Griekenland met de koninklijke kinders – want we hebben daar toch niet voor niets een huis staan?

Crisis? Welke crisis?

 

Grondwet als keukenrol

En dan lijkt de elite inmiddels ook te zijn begonnen aan het zich toe-eigenen van onze wetgeving: met de grootst mogelijke hypocrisie wordt ons wetboek tegenwoordig gehanteerd. Onze Grondwet is ondertussen goed om als keukenrol gebruikt te worden, en de rest van de wetboeken interpreteert men naar eigen goeddunken. Alles in het voordeel van de elite, en het nadeel van de Gewone Burger die het in zijn hoofd haalt het niet eens te zijn met de elite.

 

Baudet

Dat Baudet uitspraken doet die velen tegen de haren instrijken is bekend – maar dat hij de enige is die ze niet mag doen is een ongrondwettelijk verschijnsel, zo ondemocratisch als maar kan. Het vergelijken met de Tweede Wereldoorlog is zo veel voorkomend dat het onderhand niet meer te tellen is hoe vaak dat is gebeurd sinds die oorlog afliep.

Juist de linkerkant van onze politiek, die nu in koor schande roept over Baudets uitspraken, heeft het gegeven ‘Oorlog en Holocaust’ werkelijk tot op de bodem uitgesleten. De vergelijking werd en wordt zó vaak gemaakt aan die zijde dat het voorspelbaar is geworden. En nu heeft men het dus zo geregeld dat zij het mogen blijven doen in relatie tot alles waar ze het graag mee vergelijken – maar u en ik zullen, net als Baudet, gestraft worden als we het doen terwijl we wijzen naar de afbraak van onze democratie dankzij de coronacrisis.

 

Macht corrumpeert

Aan alle kanten is de elite bezig iedereen die niet bij hen hoort het leven volkomen onmogelijk en onleefbaar te maken. Het is niet uniek, het is iets van alle tijden. Er zijn veel woorden voor, zoals ‘fascisme’ of ‘feodalisme’, maar het is een menselijk verschijnsel: macht corrumpeert, en dat is een waarheid als een koe. Wat ook van alle tijden is, is het feit dat misbruikte en onderdrukte volkeren dat doorgaans niet erg lang over hun kant laten gaan. Angst en verbijstering maken vroeg of laat plaats voor woede, zeker als men merkt dat er weinig meer te verliezen valt. Dat alles dat belangrijk is, toch al is vernietigd of ontnomen.

 

Neem het land terug

De Franse Revolutie was er eentje die veel mensen in Europa wakker maakte en de Europese elite goed deed schrikken. Bang als men was de eigen status te verliezen maakten veel monarchieën democratische aanpassingen om een revolutie in eigen land te voorkomen.

Want eenheid, zoals ik maar blijf zeggen, is een machtig wapen. En de elite vormt altijd een kleinere groep dan het volk dat men onderdrukt. We kunnen onszelf vergelijken met slachtoffers van dictatoriale regimes, zoals Baudet doet; we kunnen ons ook vergelijken met volkeren die met succes in opstand kwamen en hun land terugnamen en verbeterden, en de elites van de troon stootten. Ik kies voor dat laatste.

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
22 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De grondwet als keukenrol vindt ik een geniale vondst. De leuze ‘laat ze dan maar taart eten’ moet m.i. echter omgekeerd worden: onze elite vindt juist dat het gewone volk al zo lang taart (welvaart) heeft genoten, dat het tijd wordt om af te slanken (brood).
We moeten anders eten, anders reizen, anders bewegen, anders geld besteden, anders werken – en het moet allemaal op commando en nu meteen en ook nog precies op de manier die de elite rijker maakt. Want het moet voor hen ook leuk blijven, toch?
En we moeten natuurlijk het Amazonegebied redden, de planeet, het noordpoolijs, de derde wereld, Afghanistan, Libië, Irak, Oekraïne – nou ja de hele wereld, behalve onszelf, want wij zijn welvarend, blank en hooggeletterd en dan deug je voor geen meter (behalve om leeggehaald te worden).
Ik denk echter dat Nederlanders in het algemeen veel te gezapig zijn, teveel verwend, te toegeeflijk zijn voor zichzelf en vooral ook een te hoog BMI hebben om in verzet te komen tegen wat dan ook.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Hoop: Het wordt ooit beter.
Realiteit: Beter is al geweest.

Kees
Kees
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Nou dan wordt het tijd dat de mensen hun rechten terug pakken..
Zo als er staat geschreven een revolutie om mee te beginnen..
Ook deze lockdown is een grote schanden ..
Hoeveel kleine zelfstandige gaan dit niet overleven.
Het lijkt wel opzet om alle resto café en noem maar op naar de afgrond te helpen .
Tijd dat deze criminelen Rutte
Jaap en de jong voor het tribunaal verschijnen.
Wegens schending van recht op vrij leven .en vtrijheids beperking .
Mensen leef zo als je wil met de kerst en Nieuwjaar.
De elite heeft lak aan u .
Wij hebben nu lak aan elite en politiek.
Ik wens iedereen een fijne feestdagen en vier het zoals je zelf wil.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik begrijp het sentiment van het artikel, en de ongelijkheid is overduidelijk fout, maar ik zie sommige dingen toch anders. Deze elitaire figuren hebben lak aan de regels, dat is een feit. Maar zij laten zich niet in hun hok sturen en muilkorven. EN HET VOLK WEL!!!
En dat is nu het verschil tussen de leider en de volgeling. De elite doet wat ze wil, het volk doet wat het opgedragen wordt. Het is om kotsmisselijk van te worden, dat borderline slachtofferschap. Als het volk nu klaagt dat ze zo enorm onderdrukt wordt en zo oneerlijk behandeld wordt is het haar eigen schuld. Ten eerste heeft het volk er zelf voor gekozen in het stemhokje, ten tweede laten ze zich deze dictatuur welgevallen.

Als u mij dus vraagt met wie ik het meer eens ben, dan kies ik in deze voor het gedrag van de elite. Ondanks dat ik niet hun middelen ter beschikking heb doe ik namelijk ook gewoon wat ik wil, en laat ik me niet knevelen door de onderdrukkers in Den Haag.

h.keur
h.keur
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Ik begrijp wat u bedoelt, maar toch vind ik ‘ik doe wat ik wil’ te ongenuanceerd. Ik zou willen voorstellen om ons als normale weldenkende burgers te gedragen, die scherp blijven op handhaving van normen en waarden, met respect voor samenleving en leefomgeving.
Dat ik me niet laat knevelen en van mijn vrijheid laat beroven is iets wat de overheid niet bepaalt. Mijn gezondheid opgeven, opdat de welgestelden gezond blijven? Echt niet. Vandaar dat ik in de afgelopen bijna twee jaar nog geen moment heb laten gebeuren, dat ik geen contact zou mogen hebben met mijn familie, kinderen en kleinkinderen. Dat heb ik niet ingeleverd en zal ik niet inleveren. Het mondkapje en anderhalve meter afstand vind ik absurd, maar kan ik niet tegenhouden, dus doe ik dat, maar wel absoluut minimaal.
We moeten oppassen dat we niet een volledig wetteloze maatschappij nastreven – anarchie – want dan wordt het helemaal een chaos, maar dat zult u ook vast niet bedoelen. Met u zal ik me blijven verzetten tegen elke vorm van onderdrukking en hoop dat we daarmee op één lijn staan

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Inderdaad Ines goed stuk.
Ik denk bij deze woorden dan gelijk aan die kerel uit Nijmegen, die daar burgemeester speelt.
Ja die gezette man, die mensen de maat neemt die niet gevaccineerd zijn, terwijl hij zelf niet eens genoeg heeft aan een rolmaat van 2 meter, om zijn buikomvang te meten.
Ik denk trouwens dat die Minister Grappiemaker, ook moeite heeft met die 2 meter rolmaat.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Asha ten Broeke vindt dat ze als individu het dik zijn zelf mag bepalen. Vermeld door haar op Twitter. Wij praten over vaccineren alsof het een puur individuele kwestie is. Wel bewust een vaccin weigeren tijdens een pandemie is een daad van naasten haat.
De burgervader van Nijmegen is met hetzelfde hypocriete sop overgoten

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Bruls geeft gewoon aan, een lockdown voor ongevaccineerden is bespreekbaar.
Op de IC liggen veel mensen, met een overgewicht en corona.
Hoe gaat hij dat uitleggen aan zich zelf.

Jan Smelik
Jan Smelik
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Heel goed verwoord. We kunnen slachtoffer zijn van de dictatoriale neigingen van onze regering, en we kunnen in opstand komen en ons land terug pakken. Het een sluit het ander niet uit, sterker nog, het een volgt uit het ander.

Persoonlijk ben ik blij dat er tenminste nog een partij is die in de Tweede Kamer voor onze vrijheid strijd op een democratische wijze. Mocht dat niet lukken dan zal het op termijn vermoedelijk op een minder vreedzame wijze gaan gebeuren.

En de hypocrisie en jaloezie is van alle dagen. Volgens mij gold tot nu een ADVIES om niet meer dan 4 mensen thuis uit te nodigen, geen verbod, dus Amalia was niet eens in overtreding.

Henri G.
Henri G.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik stel voor het woord “elite” te cancel…eh vervangen door het woord GAJES. De term “elite” heeft een soort nobele gevoelswaarde, en die past niet bij het gedrag van de onbeschaamde vlerken, die nu opnieuw in de regering dreigen te komen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het verschil tussen brood en taart is mij goed bekend. Zij smaken verschillend maar zijn beide lekker. Gelukkig ben ik ergere dingen gespaard gebleven zoals het moeten maken van bijna onmenselijke keuze tussen drie gerenommeerde universiteiten. Omdat de toenmalige elite vond dat mijn familie niet echt een proletarisch afkomst kon bieden ben ik geweigerd op een veel mindere school. En ook geen lid van de partij kon worden. Dat was dan weer een meevaller omdat ik de weigering bespaard werd. Als niet academisch gevormd maakte ik wel hier in Nederland verschillende academici mee, de echte en de walgelijke. Voornamelijk de walgelijke, die dus niet zoveel bereikt hebben zijn gevoelig voor om zich te onderscheiden van de rest. Het is goed dat wij zoveel wetten hebben maar nog beter dat op elke wet een uitzondering mogelijk is door in leven geroepen privileges maar dan alleen voor de elite. Een eventuele sorry van de elite volstaat dan ook terwijl Jan met de pet zijn sorry een geldboete oplevert. De elite maakt dan wel een bedragje over naar een goede doel. Toch een verschil, niet? U bent klein maar ik ben ook niet groot, zei een directeur tegen een veel lagere functionaris bij zijn afscheid. Toch weer verschillend. Acceptatie met een stille verwijt is het enige antwoord want arrogantie van de macht is van alle tijden. Het vis tenslotte begint ook te rotten aan de kop mar het is een luxe soort die minder stinkt en het mag dan.
Elitair gedrag kostte Marie Antoinette de kop maar haar elitaire beulen even later ook. Omdat revoluties alles kapot maken heeft het volk aan beide feiten niets overgehouden en moest het weer zonder taart en brood moeten doen.
En wij lijden zelfs geen honger dus zijn wij meer vergevingsgezind zodat er geen koppen gaan rollen.

J. Hettema
J. Hettema
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Een prachtige en helder verwoordde analyse die een trieste werkelijkheid weergeeft.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De Jonge / Rutte.
Waar blijven de uitnodigingen voor een echtpaar geboren in 1938 en 1942.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Inderdaad H.J.
Waar blijven die uitnodigingen voor de Boosterprik.
1938 en 1942.
Terwijl RTL nieuws aangeeft dat de eerste 50’ers een afspraak kunnen maken.
Het is WEER EEN GROTE BENDE.
De Jonge is een complete mislukkeling.

Jantje
Jantje
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi stuk, alleen de Fransen hebben eerst 800 jaar met zich laten sollen voordat ze naar de guillotine grepen.
Dus ik heb niet zoveel hoop, zeker niet in Nederland.

José Bolwerk
José Bolwerk
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Geen belasting meer betalen, dan zal het zo afgelopen zijn met deze elite. Het gebeurd allemaal van ons belastinggeld!

Elvi
Elvi
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dikke plus en dikke hug. Heerlijk hoe je dit weer hebt samengevat!

Martha
Martha
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Prachtig stuk. Volledig mee eens!
Heerlijk om te lezen, en ook de reacties.

Rob Mieremet
Rob Mieremet
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Let them eat icecream is een uitspraak van Nancy Pelosi. Ten tijde van de eerste lockdowns en schaarste. Nancy werd multimiljonair door haar senatorschap. En veel omkoperij.

Patricia
Patricia
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Nagel op de kop!

Nyong
Nyong
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ruttemetut says I can do
What the mob shouldn’t do.
Afterwards I’ll just say sorry
So Please don’t be worry

Frans Galjee
Frans Galjee
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ja die elite is hypocriet en tracht vooral incompetentie te verbergen en zoek daarbij steun bij gelijkgezinden lees mede beperkten.
Dat het volk dat niet meer wil accepteren is logisch maar het heeft dan ook de plicht er een verstandige visie en beleid voor een goede toekomst tegenover te zetten. Helaas weten we uit de geschiedenis dat daar vaak de schoen wringt. Wel een opstand zonder echter een zo broodnodig goed alternatief een overheid van en voor de burgers met de benodigde kennis en competentie.
Voordat die situatie wordt bereikt vloeit er doorgaans veel bloed.

Over die vergelijking van Baudet herinner ik mij de opmerkingen van Job Cohen in 2010 december. Een krantencitaat:

“AMSTERDAM – Job Cohen stelt dat de manier waarop moslims in Nederland worden buitengesloten overeenkomt met het buitensluiten van Joden in de Tweede Wereldoorlog.”

Ik heb mij daar toen zeer boos en kritisch (understatement) over uitgelaten.
Voor Baudet geldt hetzelfde en mij is hij kwijt.

22
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x