Eindelijk een normale regering in Israël

Hoe een bizarre arrestatie in Turkije werd opgelost

Onlangs werd een Israëlisch echtpaar op verdenking van spionage in Turkije gearresteerd vanwege het maken van onschuldige toeristische foto’s. De vorige media-geile premier van Israël zou zichzelf met veel bombarie in het middelpunt van het nieuws hebben geplaatst. De nieuwe regering loste het probleem in alle stilte op en het echtpaar is weer thuis. Hoe zou zoiets in Nederland zijn gegaan, vraagt Simon Soesan zich af.

Stel: u bent zo gek om naar Turkije te gaan. En dan maakt u een mooie rondvaart op de Bosporus. Opeens gaan alle toeristen aan het fotograferen, want de boot vaart langs het knusse zomerpaleisje van de knotsknettergekke Erdogan. En u ook aan het fotograferen. Helaas hoort dan net een ober dat u Ivriet spreekt en die ober kent iemand bij de politie. Net nadat de boot is aangemeerd komt de politie en pakt u op: gearresteerd vanwege spionage.

U kende dit verhaal waarschijnlijk niet. Geen regering in Europa die een kwaad woord durft te zeggen of schrijven over de randdebiel die Turkije terug wil brengen naar het stenen tijdperk.
In Israël hoorden we ervan. Niet alleen omdat een echtpaar werd gearresteerd op verdenking van spionage (ik bespaar u de moppen erover), maar vooral omdat – zoals gewoonlijk – als wij het zelf niet oplossen, niemand het oplost.

 

Nieuwe regering

De laatste jaren werd dit soort situaties als volgt behandeld: een zenuwachtige, vaak zwetende premier die Breaking News creëerde door te zeggen dat HIJ bevel had gegeven, HIJ had gebeld, HIJ had gedaan en dat het HEM gelukt was. Maar deze zomer kregen we een nieuwe regering.

Verschillende partijen met jonge politici besloten een regering te vormen, waarbij de persoonlijke wensen en dromen van de participerende partijen even op ijs gezet zouden worden en men samen zou gaan werken om een werkelijk functionerende overheid te bouwen, iets wat we vele, vele jaren niet hebben gehad. En de premier functioneert nu als hoofd van de regering en niet als hoofd van het land. “We zijn hier om voor u, voor het volk, te werken en niet andersom”, is de welbekende slogan van deze regering.

 

Stille bemiddeling

Dus een echtpaar, beiden buschauffeur van onze nationale buscoöperatie Egged, werd gearresteerd. Niet eerlijk, vuil spel, maar we zaten met een probleem. Gedurende negen dagen werkte onze regering in alle stilte om dit euvel te verhelpen. De familie van de ‘spionnen’ werd gevraagd om zich koest te houden, niets te zeggen in de media en niets te schrijven op social media. En in alle stilte werd de crisis opgelost.

Gisteren werd Israël wakker met het bericht dat het echtpaar al geland was in Israël – end of story.
Maar niet echt.

Want er was geen persconferentie van de premier of van een minister, er werd niets uitgelegd over wat er gebeurd of gedaan is. De premier kwam zelfs niet naar het vliegveld (zelfs niet met zijn vrouw in de boeg…) om het echtpaar welkom te heten, omdat het echtpaar dan verplicht zou zijn om de premier de hemel in te prijzen. Gewoon: ga naar huis en geniet van je vrijheid.

Verademing

Een verademing voor ons Israëli’s, die gewend zijn jarenlang voor elke Bibi-piep programma’s onderbroken te zien door een media-geile premier. Nu hebben we een regering die in vijf maanden al heel veel dingen heeft gerepareerd die al twintig jaar onaangeraakt waren.

Stel dat een Nederlands echtpaar op die manier was opgepakt door de Pasja in Ankara. Ik vermoed dat dan een bepaalde dame met volledige hoofd- en lichaamsbedekking naar de Pasja zou worden gestuurd (na raadpleging van de militaire attaché in Teheran natuurlijk). Die dame zou dan namens koning en vaderland haar excuses aanbieden aan de Kalief van Ankara. En begrip uiten over dat de toeristen een paar jaar de bak in moeten.

 

Normaal

Tegelijkertijd zouden er demonstraties zijn in heel Nederland met de geschiften van DENK! die heel hard “Erdogan, wij zijn jouw soldaten!” zouden schreeuwen in de straten en Sylvana die heel serieus zou vertellen dat het fotograferen van een zomerpaleis een inbreuk op de privacy van een staatshoofd is en dat dat typisch gedrag is van blanke kolonisten.

Niet dat het echtpaar dan vrij zou komen, maar alle niksnutten hadden dan zichzelf mooi ingedekt en konden rekenen op heel wat likes op de social media.

Bij ons in Israël regeert nu het volk. Geen despoot, geen Lodewijk de Veertiende. Zoals mijn moeder pleegde te zeggen: “Als je normaal doet, doe je al gek genoeg.”

Bij ons doen we nu normaal. En dat echtpaar is allang thuis.

Over de auteur

Simon Soesan
Simon Soesan
Simon Soesan woont sinds 1973 in Israël en is directeur Europa van Taglit - Birthright. Soesan is bekend van columns in o.a. NRC Handelsblad, het Reformatorisch Dagblad, Israël Actueel en het Nieuw Israelietisch Weekblad.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
6 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Rafael Dahan
Rafael Dahan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“De vorige media-geile premier van Israël zou zichzelf met veel bombarie in het middelpunt van het nieuws hebben geplaatst.” Simon heeft het dus over Benjamin Netanyahu. Hij gaat er dus vanuit, dat wat hij schrijft correct is. Echter, het is niets anders dan een aanname. Bewijsvoering is zeker niet nodig, binnen de linkse Soesan clan.

Theo Prinse
Theo Prinse
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Weinig vertrouwen in Bennett.
Bennett Builds a Terror State
https://carolineglick.com/bennett-builds-a-terror-state/

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk Naftali Bennett is de derde persoon, die tevoorschijn komt als je zoekt via Google, op de naam Bennett.

1: Sam Bennett, een wielrenner.
2: Jamey Bennett, een restaurant.
3: Naftali Bennet, volgde Benjamin Netanyahu op in Israël.

Een man die er is zonder er te zijn, laten we maar even wachten wat hij onder echte druk presteert.

Wel een paar keigoede zinnen die Kaag typeren, inclusief haar volledige hoofd en lichaamsbedekking.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik persoonlijk denk dat de situatie in de regio waar Israël woont, steeds kritischer wordt.
Ik hoop dat Bennett weet wat hij doet.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een land in die regio met een “normale” regering, die pas ingetreden zou zijn met de komst van Bennet?
Klinkt niet goed.

Jos
Jos
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En wat zegt dhr Soesan hiervan.? Ik heb eerder zijn opinie gelezen mbt demonstranten die naar e.a. verwezen.

citaat:
17
Als de 2G regeling wordt ingevoerd zal dat gevoel, wat ik van mijn ouders heb gehoord meenemen bij mijn eigen beslissing of ik überhaupt ergens binnen wil gaan waar de 2G-regeling voor geldt. Want ik zal in mijn gedachten de mensen buiten zien staan, die niet meer naar binnen mogen om welke reden zij dan ook hebben besloten om zich niet te laten vaccineren.
Maar ook de data vertellen me: niet doen
Los van het principiële punt zal de 2G regeling prec
Einde citaat.

6
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x