Rutte blijft liever demissionair

Regeren in grijs gebied bevalt wel

 

Ergens in een grijs verleden hadden we verkiezingen en sindsdien zijn we vier verkenners en vier informateurs verder. De langste kabinetsformatie ooit. Maar heeft u het gevoel dat er een nieuwe regeringscoalitie in aanbouw is? Het demissionaire kabinet regeert vrolijk verder en lijkt zich alleen demissionair te voelen als dat van pas komt. Mark Rutte is nog steeds premier (wat helaas vanzelfsprekend lijkt) en speelt weer vaardig de staatsman, ziet Maaike van Charante.

Wegkomen met schandalen

Het lijkt alsof niemand meer denkt aan de stormachtige beginfase van deze kabinetsformatie toen verkenner Kajsa Ollongren gefotografeerd werd met de aantekening: Positie Omtzigt, functie elders. Het lijkt alsof alle leugens van de premier uit die periode vergeten zijn. Van het arrogante ‘niemand gaat hier uitleg over geven’ tot het collectieve geheugenverlies van Mark Rutte, Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma. Dat de premier met het versleten excuus van ‘verkeerd herinnerd’ kwam was al ongeloofwaardig genoeg, dat de twee verkenners met hetzelfde smoesje aankwamen was een lachertje.

Daarna kregen we de gelekte kabinetsnotulen waaruit bleek dat het hele kabinet – inclusief de leiders van VVD, D66 en CDA – had samengewerkt om de Kamer niet de gevraagde informatie te geven. Een schending van de grondwet. En waarom was de grondwet geschonden? Om te voorkomen dat de volle omvang van het toeslagenschandaal duidelijk zou worden. Iedereen was geschokt, er werden grote woorden gesproken over een ‘nieuwe bestuurscultuur’, en daarna? Daarna kregen we meer van hetzelfde.

Inmiddels is de helft van de bewindslieden van Rutte3 vervangen en zijn we weer een paar schandalen verder. Het ‘nieuwe leiderschap’ van Sigrid Kaag is al net zo’n holle frase gebleken als de ‘radicale ideeën’ van Mark Rutte. Achter de schermen worden koehandeltjes gesloten en roddels voorbereid die vervolgens tegen elkaar in stelling worden gebracht. Als de smerige tactieken uitlekken houden de politici in kwestie zich even stil totdat het schandaal is overgewaaid en daarna gaan ze door alsof er niets is gebeurd.

 

Kritische rapporten negeren

Integriteit hoeven we van deze mensen niet te verwachten. Er ligt een kritisch rapport van de Raad van Europa die op verzoek van de Tweede Kamer onderzoek heeft gedaan naar de bestuurscultuur die de toeslagenaffaire mogelijk maakte. Natuurlijk komt in dit rapport de coalitiedwang aan de orde waardoor de Tweede Kamer tandeloos wordt gemaakt. Maar gaat deze coalitie hier iets aan doen? Denk dat maar niet, deze dwang is de basis van hun macht. Dankzij deze macht is ook haast bij de kabinetsformatie nergens voor nodig, al kabbelt het proces op de achtergrond zachtjes verder.

De Nederlandse politiek verschuilt zich graag achter de brede rug van Europese instellingen als het zo uitkomt, maar negeert terechte kritiek van diezelfde instellingen. Zo kwam al in 2019 een rapport uit van het Europese anti-corruptieorgaan GRECO waarin corruptie in Nederland aan de kaak werd gesteld. Er werden negentien aanbevelingen gedaan. Deze zomer concludeerde GRECO dat Nederland niet één aanbeveling volledig had overgenomen.

 

Lobbycircuit

En dus kunnen in Nederland politici nog steeds rijk worden in het lobbycircuit. Pas als er echt ophef ontstaat – zoals bij de overstap van VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen – komt men met een haastige pleister op de wonde. Van Nieuwenhuizen mag alsnog de eerste twee jaar geen gebruik maken van haar contacten binnen het ministerie. Een cosmetische ingreep, want de mentaliteit is niet veranderd: alles wordt binnen het ons-kent-ons-kringetje geregeld. Zo gaat oud-minister van Defensie Frank de Grave onderzoek doen naar de rampzalige evacuatie uit Afghanistan. Sigrid Kaag en Ankie Broekers-Knol kunnen gerust zijn.

 

Corona als mediatactiek

Is er dan helemaal geen kritiek? Zeker wel, er zijn inmiddels al heel wat kritische columns verschenen, ook in de mainstream media. Maar wat zien we op de voorpagina’s en in de journaals? Elk nieuws over deze schandalen wordt snel weer weggedrukt door de ophef van de dag. En die ophef gaat vooral over corona. Mark Rutte en Hugo de Jonge houden nog steeds hun persconferenties en doen staatsmannelijk achter hun microfoons. Zij presenteren zich als edele stuurlui in een woelige zee. Maar zijn ze dat?

 

Zouden werkelijke leiders de zorg zo hebben laten verkommeren? Al ver voor de coronacrisis sloegen deskundigen alarm over de zorgcapaciteit in Nederland. In maart 2020 werd ook bij het grote publiek bekend dat Nederland zich in de Europese achterhoede bevond, maar de crisis heeft er niet voor gezorgd dat de koers veranderde. Tijdens de coronacrisis is de overbelaste zorgsector nog verder leeggelopen. Tienduizenden zorgmedewerkers gaven er de brui aan, en geen wonder.

Mark Rutte en Hugo de Jonge zijn druk met zichzelf verkopen, maar steun voor het zorgpersoneel is een brug te ver.

 

Politiek gewin

Al voor de verkiezingen werd de coronacrisis ingezet voor politiek gewin, denk maar even terug aan de dubieuze avondklokmaatregel. De rechter maakte gehakt van de maatregel en de politiek moest met haastige noodverbandjes komen om dit toch door te kunnen zetten. Intussen was de verdeeldheid onder de bevolking groot: rellen beheersten het nieuws. En wat was het effect van deze maatregel? Dat was er niet, aldus Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg in mei dit jaar. Maar wat deed dat ertoe? Rutte had zich weer kunnen profileren als staatsman in woelige tijden en verzilverde de coronabonus bij de verkiezingen.

En precies zo wordt nu weer ingespeeld op de Nederlandse onderbuik. Hugo de Jonge kwam met de ‘epidemie van ongevaccineerden’ en weinigen hadden het nog over het rampzalige coronabeleid. Het was immers veel simpeler om de ‘wappies’ de schuld te geven? Inmiddels weten we dat de cijfers van De Jonge – en het RIVM – zwaar vertekend waren, maar de afleidingsmanoeuvre was alweer succesvol. Momenteel staan de voorpagina’s vol met zorgelijke stukken over het naderende zorginfarct en een mogelijke nieuwe lockdown, en voor velen is dit rechtstreeks te wijten aan de ongevaccineerden, niet aan het beleid.

 

Machtsgreep achter de schermen

Dankzij de coronapaniek is de kabinetsformatie voorlopig weer uit beeld. Zeg nu zelf, wie gaat daar bij een dreigend zorginfarct nog naar vragen? We scharen ons achter de leiders. De angst regeert en die leiders zien er zo vertrouwenwekkend uit. Ze zijn dan wel niet volmaakt, maar wie hebben we anders? Dat deze leiders de chaos voortdurend erger maken en die chaos vervolgens gebruiken voor hun eigen agenda vergeten we maar liever.

Maar laten we toch even voorbij de waan van de dag kijken, want de huidige situatie komt onze politici veel te goed uit. Mark Rutte kan zowel corona als de demissionaire status van het kabinet als troefkaarten inzetten wanneer het hem belieft. Komt het goed uit om even ‘machteloos’ te zijn? Dan is het kabinet ineens demissionair en kan het – helaas mensen – nu even weinig doen. Komt het beter uit om ‘krachtdadig’ op te treden? Dan biedt de noodsituatie rondom corona ongekende mogelijkheden.

Onze premier heeft Nederland al tien jaar een hoop slechte diensten bewezen, maar hij is geniaal als het op dit soort machtsspelletjes aankomt.

 

Grapje van Rutte

Een paar dagen nadat het kabinet aftrad vanwege het toeslagenschandaal maakte Mark Rutte een veelzeggend ‘grapje’ in de Tweede Kamer. ‘U kunt ons niet meer wegsturen als kabinet, dus strikt genomen hebben we nu meer macht dan voor vorige week vrijdag.’ Heel grappig. Maar nu de kabinetsformatie eindeloos voortsleept en niemand haast lijkt te hebben, is het goed om hier even aan terug te denken. Het is absoluut niet grappig als de macht zich aan elke controle onttrekt door in een grijs gebied te opereren. Een ‘nieuwe bestuurscultuur’ blijft nog een verre droom, maar laten we tenminste hopen dat men de bestaande wetten serieus neemt.

Het moet volstrekt helder zijn waar het kabinet voor staat en wie waarvoor verantwoordelijk is. Juist in deze woelige tijden.

Over de auteur

Maaike van Charante
Houdt van feiten, haat hypocrisie.
Schreef het boek: Het verdriet van de Schilderswijk

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
21 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De partijen gaan uit van het korte termijn geheugen van de Nederlander,en de media doet hier vol aan mee, een journalist die de juiste vragen stelt zit al een jaar of 10 zonder werk ,het is om gek van te worden ,elke keer weer hoor je leugens ,verzinsels,en wordt alles weggewuifd,en dat door een paar figuren die daar een beetje op hun mobieltje de dingen krijgen doorgeseind die ze moeten doorgeven.
Een algeheel verbod op telefoons in de tweede kamer ,en de vragen die ze dan moeten beantwoorden zullen er plots heel anders uitzien .

karton
karton
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter

@ Peter.
De figuur met het kortste geheugen van allen zit in de “regering” , nl. Rutte him-self.
Hij herinnert zich dingen verkeerd , heeft aan vele dingen helemaal geen herinneringen meer en soms weet hij “van toeten noch blazen”.
De man (Rutte) is zwaar dementerend, hij geeft het zelf aan.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De criminele organisatie geleidt door Mark R. (alias Teflon) laat perfect zien hoe in Nederland de onder- en bovenwereld met elkaar verweven zijn. Zoals altijd haalt Mark de schouders op als er kritiek is, ook als dat vanuit Europa komt. Hij heeft een zaak te runnen. Wetten aan te passen. Rechtspraak naar zijn hand te zetten. Een heel volk om in de angst-stuip te houden door ze doembeeld na doembeeld voor te schotelen.. Daarnaast moet hij natuurlijk bezig zijn met zijn imago en dat van zijn organisatie. Mooie woorden hier, een handvol euro”s daar, overal deals doen en zorgen dat je nooit met “vieze handen” wordt aangetroffen. Hij maakt nu ook werk van de komende 4 jaar. Zijn organisatie gaat door met dezelfde capo’s (de trouwe bodyguard Wopke H., de ijskoude killer Sigrid K. en de principiële steunbetuiger Gert-Jan S. die eigenlijk een andere heer dient maar ’s nachts graag tegen Mark aanschurkt). Alleen de onderbazen (zoals de beschadigde en opgebruikte Hugo de J.) moeten mogelijk vervangen worden.
Hoewel er onderhandelingen lopen om op termijn op te gaan in een nog grotere criminele organisatie moet Mark R. zijn nabije toekomst natuurlijk veilig stellen. Dat hij intussen in 10 jaar een heel land naar de klöte heeft geholpen doet er niet toe, the Mark-show must go on!

Marcel
Marcel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Daar is weinig aan toe te voegen. 75 Kamerleden in de OPPOSITIE moeten toch instaat zijn 76 ‘onderhorigen’ de baas te worden. Ga zoeken in de ‘gedragspatronen’ van de ‘schande’ en zie dan hoeveel smeer, vuiligheid en rot naar boven komt. Zijn discipelen moeten worden aangepakt!

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marcel

Vergis je niet, Marcel. De organisatie van Mark R. is vele malen groter dan alleen de zetelhouders. Hij heeft de Trias Politica en het ambtenarenapparaat in zijn zak. Daarnaast de talloze belangenclubs en media die van zijn gunsten afhankelijk zijn. Het leger wordt bewust klein en onmachtig gehouden. Met de zogenaamde oppositie maakt hij regelmatig deals om zijn positie en beleid veilig te stellen. Wat er gebeurt als je als oppositiepartij uit de gratie valt kunnen we duidelijk zien bij de PVV. Vandaar de term kartel.

En vanuit de supranationale instanties wordt hij door gelijkgestemden gesteund en aangestuurd in een poging een almachtige mondiale criminele organisatie vorm te geven.

Marcel
Marcel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Dat betekend dat de ‘hoogste’ ambtelijke leiding en rechtspraak, het bedrijfsleven, dit beleid. van deze regering, ondersteund. De gewone burger heeft geen macht.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het ergste is dat je van de officiële media geen objectief nieuws meer krijgt. Al het nieuws is ingekleurd met een subjectieve mening over het klimaat, moet genderneutraal zijn, mag niet kwetsend zijn, moet vooral de mening van de overheid uitstralen.
Hierdoor weten de burgers niet meer waar ze aan toe zijn en wordt er veel te laat gereageerd op tegenvallers.
Het is wachten op de klap als de overheid geen antwoord meer weet op problemen die we eigenlijk met zijn allen aan zien komen.
Let op, dan stappen Mark en zijn kliek op en laten ons achter in de puinhoop.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

De kans dat Mark vrijwillig opstapt is nihil, zeker gezien zijn adhesieve kwaliteiten met betrekking tot pluche. Dat is het afgelopen jaar wel weer bewezen. Als het allemaal te moeilijk wordt levert hij ons uit aan Europa, en blijft zelf aan als regionaal bestuurder van de provincie Nederland. En na het opofferen van de zondebok is de lucht weer geklaard.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Uw laatste zin, ben bang dat dit gaat gebeuren. Na ons de zondvloed, denken ze.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Inderdaad Anton, vorige week een kleine aanvaring gehad met de moderator van het AD, ik melde haar dat de objectieve pers in Nederland niet meer aanwezig is.
Zij reageerde door mijn inbreng niet te plaatsen, omdat ik ook haar krant hiervan beschuldigde.
Dus hun woord, is het enige geplaatste woord.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is taktiek want eerst moet er van alles verwateren en vergeten worden. En er was nogal veel wat te verweten kan worden maar de tijd diet wonderen en is straks Rutte de beste vent die je kan wensen. En dat geldt voor Kaag ook. En wij weten dat het werkt. En in deze tussenperiode kan de regering niet naar huis gestuurd worden want die is inmiddels al lang thuis en Oost West thuis best.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het kabinet mag dan wel demissionair zijn en weggestuurd door de TK – maar het volk heeft zodanig gestemd dat het demissionaire kabinet de facto weer missionair werd. De verkiezingsuitslag is namelijk wetgevend en daar kan ook de TK niets aan veranderen.
Dit volk ‘kiest’ voor een demissionair kabinet, zodat het een machtspositie krijgt tussen alles in. Want de TK kan nu niets doen, verkiezingen kunnen steeds weer uitgesteld worden, dus het volk kan ook niets doen.
En deze blinde hardnekkigheid van de gemiddelde kiezer zien we steeds weer terugkomen bij andere thema’s: of het kabinet nu miljarden wegsmijt richting Griekenland, windturbines, opvang van asielzoekers die eigenlijk migranten zijn – het maakt geen moer uit hoe vaak ze liegen, de gemiddelde kiezer blijft met ware zelfverachting stemmen op hen die uit zijn op de vernietiging van alles wat de gemiddelde kiezer belangrijk vindt (of althans beweert te vinden).
Er is geen kloof tussen politiek en burger, er is een gigantische kloof tussen datgene waar de gemiddelde kiezer op denkt te stemmen en datgene wat er daadwerkelijk uit komt.

Jan Smid
Jan Smid
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Sinds wanneer stemt de bevolking op coalities? De Tweede Kamer kan wel degelijk wat doen maar ze achten zich teveel verbonden met het regeerakkoord van het gevallen kabinet. De bevolk is onwetend maar doet ook niet haar best om er achter te komen wat er speelt want daar zorgt de mainstreammedia incusief publieke wel voor dat het volk niks komt te weten.

Cor
Cor
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De ogen van de grote kudde schapen in Nederland willen maar niet open gaan. Gedwee laten ze zich in een hoek drukken door liegen, bedriegen, manipuleren en oplichting, dit willen deze kuddes ook anders voelen ze zich niet goed en kunnen dan niet veroordeeld worden door de massa. feiten zoeken, rationeel zijn en vermogen tot denken is volledig afwezig en afgestompt. De politiek en de MSM is de grote schuldige voor de huidige angst maatschappij en angst is een emotie die veelvuldig gebruikt wordt om de schapen te beheersen en te controleren.

Jan Smid
Jan Smid
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is nog veel erger dan wat Maaike beschrijft. Dit demissionaire kabinet gaat nu met groot geschut in het wilde weg schieten. Iedere burger is nu verdacht en van ieder worden nu alle bekende gegevens verspreid, maar ook roddels en achterklap. Anders gezegd, als je buurvrouw vindt dat jij boven stand leeft zonder daarvoor één spatader bewijs te leveren, lig je onder het vergrootglas en dat zal je merken ook. Geen enkel burger weet wie wat over hem weet en wat er mee gebeurt en geen enkel burger is nog veilig voor de overheid. Alles wordt verzameld, zelfs zaken die privé zijn en een ander niet aangaan. Terecht nu dat Wolfson in het geweer komt en de Eerste Kamer adviseert om het wetsvoorstel Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS) te verwerpen. En dat terwijl de RvS daar zich al in negatieve zin heeft over uitgelaten. Kortom, niet geleerd, niets vergeten

https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/ap-adviseert-eerste-kamer-neem-wgs-niet-aan

https://www.raadvanstate.nl/@116005/w16-19-0159-ii/

h.keur
h.keur
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Zojuist is bekend gemaakt, dat formatie nog wel even gaat duren, want ze zijn nog maar drie en halve week inhoudelijk bezig. De uitlatingen van Rutte deze week waren om zijn hart te luchten. Net zo geloofwaardig als de voorzitter van de veiligheidsregio’s. Da’s de burgemeester van Nijmegen, waar een stadion op instorten staat en vandaag werd bekend dat ook de stadsschouwburg onmiddellijk wordt gesloten wegens ernstige bouwgebreken.
Ik vraag me af of je eerder doodgaat aan corona of in Nijmegen een publieksgebouw binnengaat.

Kees
Kees
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Er is maar één groep die hier wat aan kan doen de burgers zelf .
Helaas laat deze het afweten zolang de mensen naar de kroeg en en vakantie kunnen gaan zijn de burgers stil.
Er over schrijven helpt niet.
Actie voeren tegen Rutte en kornuiten dat ze op moeten stappen .
Iedereen moet in actie komen.
Deze club criminelen neemt een loopje met de burger.

Jan
Jan
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goed verhaal, maar het gaat – net als de reacties – voorbij aan de fundamentele constatering dat Nederland geen zuivere democratie is. Daarvoor moet je in Zwitserland zijn. Nederland is al driehonderd jaar een regentocratie (Daudt), of iets moderner: een particratie. De partij die het meest effectief het beetje democratie dat er nog was om zeep heeft geholpen: D66.

J-P
J-P
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wat moet je met mensen die er alleen maar zitten voor eigen gewin. Rutte zit er alleen maar voor zijn eigen vriendjes, laat er mensen lobbyen voor alles waar de burger voor kan blijven betalen. Nergens willen ze datacentrums hebben , maar in Nederland, laat maar komen de burger betaald de stroom wel . Geld naar arme landen!!!je eigen land leeft in armoede.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mensen hebben het niet goed begrepen. Dit is eigenlijk het regeren in nieuwe stijl. Gewoon ondanks alles aanblijven zoals in elke goede dictatuur het de gewoonte is. Dictaturen worden alleen van tijd tot tijd omvetgeworpen
Polder dictaturen niet. Gevallen regeringen blijven zitten.

Mieke Lubbers
Mieke Lubbers
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk

21
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x