Hoe word je een fascist?

Iedereen kan veranderen in een onmens

Titelfoto artikel Hoe word je een fascist INes van Bokhoven opiniez

Foto: Screenshot OpinieZ van trailer The Invisible Line

De documentaire America’s Nazi Experiment laat zien hoe een Amerikaanse geschiedenisleraar in de jaren zestig in korte tijd een totalitair systeem, The Third Wave, in zijn klas invoerde. Zijn leerlingen waren enthousiast en gingen steeds een stapje verder. Iedereen kan dus veranderen in een onmens, als de juiste omstandigheden aanwezig zijn. Kijken, adviseert Ines van Bokhoven, en nadenken over parallellen met deze tijd.

Hoeveel tijd is er nodig om van een normaal, jong mens een fanatieke volger van een fascistoïde leer te maken? Het klinkt als een vreemde vraag, maar het is ooit uitgezocht door een geschiedenisleraar op een High School in de VS, in de jaren ’60. En hij kwam tot een schokkende conclusie.

 

Vier dagen

Vier dagen had hij nodig om van zijn klas, die hem vroeg: “Hoe kon WOII gebeuren? Hoe kon een man zoveel macht krijgen over zoveel mensen en ze zulke onmenselijke dingen laten doen?”, een strak georganiseerde machine te maken. Een machine van jonge mensen, die keiharde discipline en strenge regels geweldig vonden, bereid waren elkaar te verklikken, geweld te gebruiken en anderen als minderwaardig te behandelen en buiten te sluiten als ze niet mee wilden ‘spelen’.

Want het was bedoeld als een spel, niet als een experiment. De docent in kwestie, Ron Jones, vond dat de tieners het aan den lijve moesten ervaren. En zo zette hij een nieuw lessysteem op.

 

Third Wave

De docu The Invisible Line: America’s Nazi Experiment’, die nog tot 17 oktober te zien is op History HD bij Ziggo Go, vertelt het hele verhaal aan de hand van de mensen die het meemaakten, en ook de docent zelf komt aan het woord. Hij vertelt hoe hij een oude leerling van hem tegenkwam op straat, en hoe die leerling acuut het handgebaar maakte dat bij het systeem hoorde dat Jones lang daarvoor introduceerde. Jones maakte het in een reflex terug: een opgestoken, gebogen hand, de vingers gekromd, in de vorm van een rijzende golf. Het symbool waarmee de deelnemers aan dit spel, dat The Third Wave heette, elkaar konden herkennen.

Hoewel de naam doet denken aan ‘Third Reich’ had het daar niets mee te maken: het is een term uit de surfwereld. De derde golf, in het ritme van het aanrollend water, schijnt een krachtige golf te zijn die goed te berijden valt met een plank. Je moet erop wachten, op dat perfecte moment – maar dan heb je ook iets. Een Perfecte Golf.

 

Vrijdenkend

Jones is en was geen fascist of neonazi. Integendeel, hij stond bekend als een progressieve, vrijdenkende docent. Maar hij zocht zelf ook een geloofwaardig antwoord op die vraag van zijn leerlingen. Hij begon direct op de maandag erna: hij had het lokaal gestript van alle versieringen en posters, had de tafeltjes niet meer in een cirkel staan maar in klassieke rijtjes, en waar hij normaal door de klas liep zat hij nu achter zijn bureau. Toen de leerlingen eenmaal zaten legde hij uit dat ze rechtop moesten zitten, handen achter de rug, trots en waardig. Hun antwoorden dienden ze beknopt te houden: het liefst maar drie woorden. Geen gefriemel, niet rondkijken – hij eiste focus en concentratie.

 

Slogan

Strength through discipline was de eerste slogan die hij op ze losliet, en de klas vrat het als suikergoed. Onmiddellijk waren de effecten zichtbaar: men lette beter op en het verschil tussen de slimme en minder slimme leerlingen werd minder goed zichtbaar door de ‘drie woorden’-regel bij het antwoorden, en het feit dat iedereen zich hetzelfde gedroeg.

“Het gaf onmiddellijk een gevoel van eenheid en kracht,” vertelt een van de leerlingen in de documentaire. “We vonden het geweldig.” Als extra motivatie was beloofd dat ze een ‘A’ (een ‘10’) zouden krijgen als ze meededen, en als ze niet meededen kregen ze ook geen punt en moesten ze in de bibliotheek gaan zitten. Die bieb werd een soort straf tijdens dit ‘spel’. Werd je voor wat dan ook gepakt: enkeltje bieb. Je lag eruit, en maakte dus ook geen kans meer op de felbegeerde ‘A’.

 

Totalitair

Jones’ plan was dat hij de volgende dag met de klas zou bespreken wat er was gebeurd, en dat dit de gang van zaken was in een totalitaire staat: dat de van bovenaf opgelegde regelmaat en voorwaarden de invulling van je dag en dus je leven bepaalden. Maar toen hij binnenkwam zat de klas precies zoals hij had voorgeschreven: in de houding, rechtop, klaar voor meer.

En dus besloot hij nog een stapje verder te gaan. De nieuwe slogan van die dag – ik verzon ‘m ter plekke, zegt hij in de docu – was Strength through community. Hij hamerde op het belang van het opgaan in een gemeenschap, en dan zeker eentje die actief bezig is iets goeds te doen. Jones merkte dat in het gesprek over dit nieuwe onderwerp de klas ineens geen gewone antwoorden meer gaf, maar begon te dreunen. Dogma’s en doctrines begon te spuien. En voor hij het wist was de hele klas aan het chanten: ‘Strength through discipline, strength through community!’

 

Ledenpassen

De naam en het handgebaar werden ook die tweede dag geboren – het spel werd een stapje serieuzer. Men begon elkaar in de gangen te begroeten met dat gebaar. “Als je het je klasgenoten zag doen,” legt een andere leerling uit, “werd het gemakkelijker om het zelf ook te gaan doen.” Ledenpassen werden uitgedeeld, de club werd ‘officieel’. Maar leden die een pasje hadden met een rood kruisje erop waren bijzonder: die kregen een extra taak van Jones. Zij moesten de andere leden in de gaten gaan houden, of ze zich wel aan de regels hielden.

‘Dus nu had ik een Gestapo, een Stasi,’ zegt Jones met een ernstig gezicht in de docu. Het was op dit punt dat sommige leerlingen zich begonnen af te vragen of ze nog wel mee wilden doen, en sommigen haakten ook daadwerkelijk af en kozen voor de bibliotheek. Anderen vonden het juist geweldig eindelijk eens een gewaardeerd lid van een betekenisvolle groep te zijn.

 

Lijfwacht

Het was ook op dit punt dat Jones merkte dat er iets veranderde: toen een leerling zich aanbood als zijn lijfwacht en de docent overal beschermend volgde, moest Jones erkennen dat hij er plezier in begon te krijgen, in de macht die hij had en de discipline van zijn leerlingen. “Het is behoorlijk verslavend,” vertelt hij beschaamd. Zijn echtgenote begon het ook op te vallen dat hij veranderde, en begon zich zorgen te maken.

Op de derde dag begon de rest van de school interesse te krijgen voor wat er in die klas gebeurde en toen Jones binnenkwam barstte het lokaal uit z’n voegen. Groepen leerlingen, die normaal gesproken nooit met elkaar omgingen, zaten nu broederlijk naar hem te luisteren. De slogan van die dag wasStrength through action’. Jones verwees naar militante organisaties als The Black Panthers en legde uit dat een groep die niet in actie komt, nutteloos is. Dat ze zich moesten voorbereiden op ‘meer’.

 

Tegenbeweging

Maar tegelijkertijd ontstond er een tegenbeweging: The Breakers noemden ze zichzelf, Golfbrekers, en ze begonnen posters op te hangen in de hele school. Het idee van een micro-samenleving, die richting een totalitaire staat aan het bewegen was, op een school nota bene, was compleet. Een meerderheid die een hechte groep vormde voelde zich superieur, en begon neer te kijken op een minderheid, waarvan een deel in verzet aan het komen was tegen hun beweging.

Jones respons was het verwijderen van de intelligente, vragen stellende leerlingen. Naar de bieb. Het begon door te slaan, dit ‘spel’. Vriendschappen werden verscheurd, heksenjachten georganiseerd, iedereen hield elkaar in de gaten en er begon een angstcultuur te ontstaan op de school. Maar de leiding greep niet in, het hoofd vond het zelfs geweldig. Ouders klaagden niet.

 

Ontsporing

En natuurlijk liep het uit op geweld. Het verschil tussen wie er wel en niet bij hoorde leidde tot knokpartijen. Het verplaatste zich naar buiten de school en werd alomvattend in de levens van deze leerlingen. Het liep fout. En toen Jones’ echtgenote hem duidelijk wist te maken dat hij rap aan het veranderen was in een knap onsympathiek persoon, drong het tot hem door: het was tijd om ermee te stoppen.

Op de vierde dag, toen het lokaal zo vol zat dat er zelfs mensen buiten stonden te dringen om binnen te komen, kondigde hij aan dat dit niet zomaar een spel was: dat ze deel uitmaakten van een landelijke beweging, dat dit op heel veel scholen gebeurde, en dat hij ze morgen, in de aula, via een tv-uitzending zou voorstellen aan hun Leider, die samen met hen het land zou veranderen. Er zou een tijd van vrede en orde komen, waarin iedereen gelijkwaardig was en iedereen mee zou doen aan dit prachtige systeem.

 

Leider

Onnodig te zeggen dat de leerlingen opgewonden waren – de jaren ’60 was de tijd van revolutie en Vietnam en ‘alles moest anders’, en deze jonge mensen stonden te trappelen de wereld een stukje beter te maken. Dus zat de aula die vrijdag nokvol, met een televisie op een podium: de Leider zou hen via de tv toespreken. En dus keek de hele zaal hoopvol en slogans roepend naar de korrels op de tv, wachtend op beeld… dat niet kwam.

En toen prikte Jones de ballon maar door. “Er is geen Leider, en is geen nationale beweging, en jullie zijn niets beter of slechter dan de nazi’s.”

 

Geleerd

Het moet een hele harde pil geweest zijn om te slikken voor die jonge mensen, en de kritiek op wat er die week gebeurde is naderhand niet van de lucht geweest – al is het boek dat naar aanleiding van deze vier dagen werd gemaakt al vrij lang verplichte kost op Duitse scholen. En in die docu geven de leerlingen, inmiddels oude mensen, toe dat ze iets hebben geleerd van die week dat ze anders nooit zouden hebben doorgrond. Dat ze voor altijd doordrongen zijn van het feit dat iedereen in staat is te veranderen in een onmens: je hoeft alleen maar de juiste omstandigheden te scheppen.

 

Nadenken

Waarom ik dit opschrijf? Omdat ik vind dat die docu, en wat er destijds gebeurde, ons iets geeft om over na te denken. Fascisme en totalitarisme bereik je dus vrij gemakkelijk, door mensen op de juiste manier te bespelen. Ik wil dat enkel aantonen met dit voorbeeld – en iedereen zelf laten nadenken over wat dat te maken heeft met de situatie waar we ons nu in bevinden. De woke-waanzin, de covidmaatregelen, de klimaatplannen – en de manier waarop men die nu probeert af te dwingen: voor mijn gevoel klopt er iets verschrikkelijk niet, net zoals veel leerlingen steeds harder jeuk kregen bij dat ‘spel’.

Maar ik moedig iedereen aan zelf te kijken, nu hij er nog staat, en eigen conclusies te trekken. Er zijn ook twee speelfilms gemaakt over dit verhaal: een Amerikaanse, al wat ouder, die The Wave heet:

en een Duitse film, recenter, met de titel Die Welle:

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
43 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Iedereen die zelf nadenkt en zijn ogen en oren open heeft, ziet wat er momenteel wereldwijd gebeurt.
In het experiment trekt de ‘aanstichter’ zelf de stekker uit de ontaardde clubvorming, helaas is dat van de huidige roverheden niet te verwachten, integendeel. Elke dag/week/maand een schepje er bovenop. Aangevuurd door links met hun waanzinnige maakbaarheidsutopie op elke domein, af te dwingen met geweld.
Kon redelijk-rechts overal maar eindelijk massaal de gelederen sluiten en een effectieve vreedzame tegenbeweging vormen. Nu is het versnipperd, men gaat elkaar bestrijden.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Als de door jou genoemde “Redelijk rechts” groep zijn kop boven het maaiveld uitsteekt, worden de mollen er op los gelaten en worden zo door de media in de ruziehoek gedreven.
Ik vraag mij af hoelang geeft het Rutte Kartel, de BBB, Volt en JA 21 bestaansrecht.
Is er in Nederland nog wel een objectieve media.?

cor
cor
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

er is altijd nog zoiets als alternatieve media zoals blckbx.tv en cafe weltschmerz. Deze belichten de items van een andere kant.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  cor

Kijk cor je bedoeling is goed, maar een kuip vol met herrie makers, dat is pas een actie die aandacht vraagt/krijgt.
Ik kijk maar naar de inbreng van de Gele Hesjes, die werden in de media al kapot gemaakt, voor zij goed en wel hun eerste Zaterdagse wandeling hadden gemaakt.

Het Rutte Kartel, in welke samenstelling dan ook, blijft andere belangen dienen dan de Nederlandse.

Jan Ozephius
Jan Ozephius
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

12 gele parapluutjes; handgemaakt. Daarmee begonnen enkele mensen een jaar geleden. Nu zijn het er naar schatting misschien wel 10.000. Ondanks tegenwerking van overheid en MSM lukt het dus wel! Onthoudt dat voor zondag 7 november. 12.00 uur Malieveld. den Haag. We zijn met velen. De STILLE MEERDERHEID moeten we ervan overtuigen dat het wèl kan. Help mee om dàt voor elkaar te krijgen!

rob esveldt
rob esveldt
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Dat is precies hoe een elite dat een dictatoriaal systeem wil dat uitvoert namelijk het isoleren, uitsluiten en demoniseren van tegengeluiden. Daarom ook het in het cordon sanitair zetten van de PVV en FvD. Ga naar BLCKBX, daar wordt het ook mooi uit de doeken gedaan en sluit mooi aan op dit artikel. https://www.blckbx.tv/videos/psychose

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Er is in Nederland m.i. inderdaad nauwelijks nog objectieve berichtgeving.
Wel is het inmiddels overduidelijk dat de staatsomroep uitsluitend linksdraaiend is en dat zelfs niet eens meer probeert te verbergen. Misschien zou het goed zijn om als 1e stap naar een realistischer beleid v.w.b. algemene publieke informatievoorziening de bestuurslagen bij de NPO geheel te vervangen? En dan een quotum in te stellen voor de nieuwe bestuurslagen met een evenredige vertegenwoordiging voor alle stromingen.
Hetzelfde vervolgens bij universiteiten, boardrooms etc.
Dat zou pas democratisch zijn.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Kijk als we de omroepen in ogenschouw nemen, waren er vroeger een aantal zuilen en aan die zuilen hing een groepering (deel van de Nederlandse bevolking), vaak ook een kerkelijke stroming.
En veel Nederlander waren met zo’n zuil verbonden door het luister en kijkgeld en via een vakbond een dagblad en de radio en tv gids.
Met weinig netten was men ook minder kritisch, je keek naar Willem O Duys (AVRO) of Mies Bouwman (VARA).
Gewoon Amusement met een Hoofdletter.
Zonder hersenspoelingen.

Theresa Geissler
Theresa Geissler
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Eh…. De VARA “zonder hersenspoelingen…”?
Daar denk ik bij het begrip ‘VARA’ – en nog meer bij het begrip ‘VPRO’ trouwens – nog een beetje anders over. – En anderzijds al helemáál bij het begrip ‘EO’.
Maar goed, mogelijk ligt dat aan mij.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Theresa Geissler

Ik ben van 1938 en ik respecteer een andere mening
Jouw zienswijze is er een, die van mij ook.
Voor mij was bv de VARA, het NVV, het Vrije Volk, de PvdA, Willem Drees.

Theresa Geissler
Theresa Geissler
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Kan ik me voorstellen. Maar ik ben van eind ’54 en voor mij was de VARA: De PvdA ( zwaar beïnvloed door Nieuw-Links), Sonja Barend (onuitstaanbaar betweterig), Danig ‘gekleurde’ series als “Waaldrecht” (Arbeiders: goed/slachtoffers – werkgevers: verdorven en corrupt/uitbuiters), Den Uyl (met z’n Spanje-demagogie en z’n talmen bij het aanpakken van de Molukse gijzelacties. En het NVV was mij in die tijd (Jaren ’70) al te drammerig.
Dus u begrijpt wellicht…

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk naar wat er op dit moment in de wereld gebeurt, deze hele Coronahype is nog geen twee jaar oud en in ons eigen Nederland, is in die korte tijd een angst maatschappij en een in twee groepen verdeeld land ontstaan.
We worden verplicht om een QR code te tonen als wij een diner gaan nuttigen in een restaurant.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

ja, daarom kook ik lekker zelf. Uit eten is ook veel een veel te duur.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Of zomaar een biertje drinken tijdens de derde helft in de voetbalkantines.
De volgende stap is gewoon zonder apartheidspas geen toegang tot je werkplek.
De huisartsen en ziekenhuizen zijn al op weg, om ook in hun ruimtes te stoppen met de vrije toegang.

Arie
Arie
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goede recensie, ik had die documentaire ook gezien. En juiste conclusie; we zien dit momenteel overal om ons heen gebeuren. Niet zo raar, want mensen zijn nou eenmaal groepsdieren, daarom zijn we allemaal vatbaar voor wat “de groep” (of onze eigen bubbel) vindt.

Kern van het probleem bij de huidige hetzes tegen islamcritici, democraten, agenten, boeren, blanken, joden, cis-mannen, klimaatpaniek-sceptici, etc is dat mensen niet op hun *daden* maar op hun *groepsidentiteit* beoordeeld worden. Een beproefd recept voor humanitaire rampen.

En sorry dat ik het zeg, maar dit wordt heel erg veroorzaakt door de linkse kerk. Die maakt van iemand die de sharia afwijst een islamofoob, fascist, racist, kampbeul, etc. Er is dan geen nuance en geen inhoudelijke discussie meer mogelijk; islamcritici zijn “de vijand”. Daarom wordt Wilders jarenlang vervolgd voor opmerkingen waar tientallen linkse politici mee wegkwamen. Daarom wordt de moord op Fortuyn nog steeds verdedigd, oa in een schoolboek “maatschappijleer”.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat het artikel beschrijft is al jaren aan de gang. De overheid maakt de Nederlanders wijs dat ze betere mensen zijn als:
– ze gastvrij asielzoekers ontvangen (en geen vragen stellen of alle asielzoekers eigenlijk wel echte vluchtelingen zijn of doodgewoon migranten)
– ze migranten die door Libië reizen niet terugsturen, omdat Libië een gevaarlijk land is (kennelijk was Libië op de heenreis geen gevaarlijk land voor de migranten)
– het klimaat redden ( en geen vragen stellen of de mini bijdrage van Nederland en West-Europa eigenlijk wel iets uitmaakt vergeleken met de uitstoot van China en India)
– ze alle rechten overdragen aan Brussel (zonder vragen te stellen sinds wanneer de EU het monopolie heeft over wat democratie precies inhoudt en in staat is om die zonder democratische vertegenwoordiging te waarborgen)
– zich te laten vaccineren, desnoods ‘voor anderen’ (zonder vragen te stellen over mutaties van het virus, de bijwerkingen, of corona eigenlijk wel ernstiger is dan griep of rhino).
Wat in het artikel beschreven wordt als hoe mensen tot volgers van het fascisme worden gemaakt, geldt evenzo voor het communisme. Eigenlijk is het enige verschil tussen die twee dat socialisme/communisme de wereldrevolutie predikte en fascisme dat niet deed.
Ook de leuze ‘samen worden we corona de baas’ is heel gevaarlijk.
1) een virus kun je niet uitroeien, het zal altijd blijven bestaan.
2) als een lager aantal doden niet gehaald wordt, dan is dat ‘dus’ de schuld van de dwarsliggers.
1) en 2) samen zijn een uitnodiging voor steeds strengere maatregelen.

Milo
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De spijker op zijn kop. Ook Jordan Peterson zegt het helder: je hebt een kans van ruim 90% dat je in de tweede wereldoorlog fout of passief zou zijn geweest en minder dan 10% kans dat je bij het verzet zou hebben gezeten. Laat dat ook doordringen, niets menselijker dan de mens.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Om de propaganda die je door de media wil verspreiden moet je al bij jong beginnen. De school leent zich daar voor het best want jong geleerd oud gedaan. Zo kun je je eigen gelederen vullen door jonge met jouw ideologie bewerkte aanwas. Geen vrij denkende maar dictatoriaal aangelegde mensen die maar voor een ding gaan. In het communistische Oostblok was maar een leer toegestaan en elke tegenstand werd afgestraft. Men koos voor de zogenaamde kazerne socialisme. Iedereen kon de partij betreden maar deze straffeloos verlaten kon men niet. Je hoefde geen lid te worden(de democratische deel)maar dan kon je van de voordelen van het lidmaatschap niet genieten. De leden hadden overal voorrang. Zo werden toch veel mensen vrijwillig lid van de partij als zij een beetje carrière wilden maken. En van klein af wist je dat nergens de mens het beter had en dat moest je bewaken. Het Westen die dit alles afzweerde heeft toch goed van geleerd en nu het linkse geluid in Europa overheerst(terwijl linkse partijen het slecht doen!)vind je een kopie van het toenmalige Oostblok toestanden hier terug. Vanaf de zestiger jaren heeft links alle instanties geïnfiltreerd en bemachtigd en hun invloed doen gelden. Een rechtse geluid bij de instanties is niet te vinden. Kinderen wordt geleerd wat de linkse kerk wil en de media doen de rest op een slinkse wijze, je wilt toch dat iedere mens het goed heeft en gelukkig is(wie niet?) dus wordt ook de gewelddadige linkse groeperingen geen stro in de weg gelegd. Door maar een leer te verspreiden bereik je uiteindelijk het tegenovergestelde en het werd ook het einde van het Oostblok. Manipulatie van mensen is tijdelijk.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Ni28
rob esveldt
rob esveldt
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik ben het grotendeels met je eens. Echter de laatste regel “manipulatie van mensen is tijdelijk” daar heb ik zo mijn twijfels over. Voor 1940 werden de kinderen alleen door school gevormd en hadden we ook nog geen sociaaldemocratie. Zo rond 1960 werd in Nederland de sociaaldemocratie ingevoerd en toen begon ook het indoctrineren van kinderen met een lichte vorm van het marxismedoctrine, niet alleen op school maar ook thuis via de buis en krant. En daar is tot nu toe geen verandering ingekomen.

Daarom zie je nu ook de huidige volwassen als schapen meedoen aan de coronapas en de kinderen van nu worden nog heviger blootgesteld aan het linkse wereldbeeld, zoals wokeisme, cancelculture, blank wordt wit, blanken hebben schuld aan racisme en slaven, NL-cultuur moet dood, safespace’s, microagressie, mannen moeten huilen en het liefst feministen worden, mannen kunnen nu ook zwanger worden, etc.

Mensen worden nu dan ook twee generaties lang van jongs af aan blootgesteld aan het linkse wereldbeeld. Deze hersenspoeling krijg je er echt niet zomaar uit, zelfs niet als je met keiharde feiten aankomt. Dan geven ze er een andere draai aan zodat het toch in hun straatje blijft passen en een goed gevoel geeft

Socialisten denken ook niet als individu maar als groep. Dat blijk ook wel, want als je er andere gedachten erop nahoudt volgt uitsluiting. En uitsluiting is verandering en roept angst op, want je staat dan alleen denken ze. En dat is geen goed gevoel.

En nu steekt langzaam aan het fascisme de kop op en wie staan er in de rij om eraan mee te doen de socialisten. Ze zien niet dat ze zichzelf er ook mee hebben, want het geeft voor alsnog een goed en veilig gevoel.

De ironie wil dat een hang naar een goed en veilig gevoel het fascisme een kans krijgt.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  rob esveldt

Kinderen worden altijd door de school gevormd maar vooral als politiek de kleur bepaalt. In de 20er en begin 30er jaren ging in Tsjechië de school over de vakken en niets meer dan dat. Vanaf 1935 begon de fascistische invloed rol spelen en was het over met het vrije denken. Na de communistische putsch in 1948 kreeg je hetzelfde maar dan vanuit de communistische optiek met als doel antifascistisch onderwijs. Naar he oosten gericht was alles goed en naar het westen slecht. De vakken bleven dan de vakken het onderwijs classicaal maar Russisch werd de tweede verplichte taal en het denken werd communistisch gevormd onder overal de beelden van Lenin en Stalin later alleen Lenin met de Tsjechische president samen. En overal communistische leuzen als horizonvervuiling. Maar zelfs al op school begon de indoctrinatie averechts werken. Als je telkens een ding hoort wordt je nieuwsgierig naar het andere en waarom is het zo slecht als zij zeggen. Daarom denk ik dat de manipulatie tijdelijk is. Vooral de communisten van de eerste uur werden al snel teleurgesteld door de werkelijkheid. De revolutie eiste al snel hun levens of als zij het handig speelden overleefde ze in de groeiende corruptie door mee te doen. En na de omwenteling hadden zij een mooie startpositie. En tot nu toe is deze problematiek zichtbaar en voelbaar. Het is niet vol te houden om maar een deel van het verhaal te blijven vertellen. Wel kan het lang duren.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  rob esveldt

Uit de laatste drie alinea’s van deze reactie concludeer ik dat socialisme en fascisme als hetzelfde worden beschouwd. Het fascisme van Mussolini was echter strikt nationalistisch georiënteerd.
Dat gegeven was voor de internationaal denkende communisten en socialisten van de jaren 1920 en 1930 voldoende om fascisme te gebruiken als scheldterm voor elke politieke richting die de natie-staat als uitgangspunt nam.
Wat er nu gebeurt, is een internationaal georiënteerde politieke beweging (WEF, VN, EU) die nadrukkelijk grensoverschrijdend is en de natie-staat wil vernietigen op elke mogelijke manier.
De conclusie ‘fascisme steekt de kop op’ lijkt me dan ook niet gerechtvaardigd. M.i. zou het moeten zijn het socialisme/communisme van de Sovjet-Unie steekt weer de kop op.

rob esveldt
rob esveldt
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Hitler was een nationaal socialist. Heeft hij dat nationaal gehouden? Nee, hij trachtte een groot deel van de wereld te veroveren samen met de fascist Mussolini. Dus hoezo strikt nationalistisch georiënteerd. Trouwens het fascisme van Mussolini is niet een op een te vergelijken met de huidige vorm. Daarbij het fascisme is een extreme vorm van autoritair nationalisme en is antidemocratisch, dat is exact wat er zich nu afspeelt. De socialisten hebben net als Hitler toen het fascisme omarmt.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  rob esveldt

“Hitler was een nationaal socialist. Heeft hij dat nationaal gehouden? Nee, hij trachtte een groot deel van de wereld te veroveren samen met de fascist Mussolini. ”
Het onderscheid tussen fascisme en socialisme/communisme is – nogmaals – dat fascisme de natiestaat als uitgangspunt neemt en socialisme de natiestaat juist wil vernietigen.
Trachten een groot deel van de wereld veroveren is niet in tegenspraak met dit streven, integendeel. Hitler wilde in elk door hem veroverd land NATIONAAL-socialisme instellen.
Socialisme/communisme daarentegen wil ook de wereld veroveren, door middel van een sociale revolutie, die de klassenstrijd tot een einde zou brengen. Dus met geweld en anti-democratisch.
Ik zie niet in hoe iemand ‘wat er zich nu afspeelt’ een extreme vorm van autoritair nationalisme kan noemen. Hier is enige uitleg misschien nuttig.

rob esveldt
rob esveldt
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ja, zo lust ik er nog wel een paar. In elk door hem veroverd land wou hij het NATIONAAL-socialisme instellen en dan is het nationaal.

Rusland, China en Noord-Korea willen de wereld niet veroveren, dat is gewoon onzin! Socialisme/communisme wil ook niet de natiestaat vernietigen, het is een dictatoriaal politieksysteem binnen een natiestaat, meer niet.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  rob esveldt

De ideologie van Lenin was het nastreven van de wereldrevolutie, Stalin zag in dat het niet op korte termijn mogelijk was door de opkomst van het nationalistisch georiënteerde fascisme en nationaal-socialisme.
De comintern (communisten internationaal) in Moskou zag het fascisme als een laatste reactie, waarop een oorlog en crisis zou volgen en vervolgens het socialisme in heel Europa aan de macht zou komen. Zo had Marx het voorzien en dus volgden de communisten deze lijn.
Toen in 1936 in Frankrijk en Spanje een volksfront aan de macht kwam, leek dit volgens plan te lopen. Stalin gaf de communisten in Duitsland bevel niet samen te werken met de socialisten, zodat Hitler niet tegengehouden kon worden.
Na 1945 ging Stalin de wereldrevolutie steunen door het Oostblok helemaal onder Sovjet-controle te brengen en elke tegenstand te verhinderen. Vele miljoenen Kalashnikovs werden verscheept naar Afrika, vooral Algerije, om de lokale verzetsbewegingen te steunen tegen het koloniale bewind.
Het kan misschien op het eerste gezicht lijken dat socialisme/communisme de natie-staat niet wil vernietigen omdat de grenzen tussen landen in theorie nog bestaan, maar de opzet is wel degelijk om de natie-staat van binnenuit te verzwakken door de binding van de inwoners met het land te ondermijnen. In de jaren 1970 heette deze strategie het Eurocommunisme.

rob esveldt
rob esveldt
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Dat was toen en nu staan de schaakstukken geheel anders. Voorheen hadden we MAD, dat vast nog wel zal bestaan al wordt er niet meer over gesproken. Het huidige Rusland maakt nu geen enkele kans.

Het socialisme maakt met behulp van de VN en EU des te meer kans om geïmplementeerd te worden. Socialisme en het fascisme zijn dan wel twee stromingen maar hebben ook grote raakvlakken waardoor het naast elkaar kan bestaan. En dat zag Hitler ook en daarom omarmde deze socialist het fascisme.

En nu gaan we hetzelfde pad op, eerst een “zachte” vorm van het fascisme dat overgaat in het politieksysteem het socialisme het voorportaal van het communisme.

Rekni
Rekni
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Mede omdat u uit het voormalig Oostblok komt vind ik uw bijdrage heel interessant. Ik denk ook dat een ‘’totalitaire’’ leer van tijdelijke aard is. Zeker ook omdat bepaalde dingen die beweert worden simpelweg niet uitkomen. b.v. In 2006 beweerde Al Gore dat de ijskap van de Noordpool volledig verdwenen zou zijn. Het omgekeerde is gebeurd, anno 2021 is de ijskap zelfs aangegroeid t.o.v. 2006. Of omstreeks 1985 werd er beweert dat de bossen in noord- west Europa zouden verdwijnen in 10 jaar, tijd is ook totaal niet gebeurd. Dus dat manipulatie aan kracht verliest door de tand des tijds lijkt mij evident. Maar hoe kijkt u aan tegen de beroemde uitspraak van Lincoln: ‘’You van fool all the people some of the time and Some of theme all of the time, but you cannot fool all the people all of the time’’. Hoe groot was de groep die je altijd kon manipuleren in uw voormalige vaderland?

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rekni

Bangmakerij en kunstmatige opgewekte crisis zijn in mijn ogen de gereedschap voor het opleggen van nieuwe normen. Pas na langere tijd wanneer de profetie fout blijkt te zijn wordt men wakker. Lincoln zijn uitspraak klopt maar in praktijk bleef het in mijn geboorteland bij een stille protest. Bang voor verklikkers bleef het bij fluisteren. Een grote deel van de mensen nam het voor lief want je leeft maar een keer en haalde de voordelen van het partijlidmaatschap binnen. Neplidmaatschap natuurlijk maar toch. Daarmee is de groep die je kunt manipuleren erg groot. Bij de omwenteling verbranden zij de rode boekjes maar zij hebben wel genoten van de voordelen. Ik heb het niet gedaan en ik had aan deze morele overwinning toen niets aan en nu nog. Wel kan ik in de spiegel kijken maar dat doen die anderen ook zonder schaamte. Toen de coronacrisis begon en mensen hier begonnen te hamsteren zag ik dat men hier zich net zo gedroeg als daar. Geen verschil en net zo geld dit voor het meegaan met de linkse propaganda. Weliswaar geen lidmaatschap maar toch meedoen want de baas wil het zo. Dit vond ik teleurstellend voor een volk die zich na de oorlog in vrijheid kon ontwikkelen. Bij slechte tijden wint het kennelijk de dierlijke instinct in ons. Het maakt niet uit waar je bent.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nee, het is kuddegedrag, meelopen met de rest, niet opvallen. Bedenk zelf hoe moeilijk het is om in een groep bewust afwijkend gedrag te vertonen.
Kritiek wordt al heel snel als afwijkend gedrag beschouwd. Meestal door een bestuur dat bang is voor ondergraving van zijn gezag. Als dit het geval is weten we heel zeker dat er iets ergens ernstig fout is
Let op hoe kuddegedrag aangemoedigd wordt, vlaggen, uniformen, uniformiteit in gedrag en denken doet het hem. Dan is het heel makkelijk om met de afwijkende eenling af te rekenen en een fascistische macht op te zetten.
Goebels had er heel interessante gedachten over.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Dan wilde ik er nog dit aan toevoegen om goed begrepen te worden.
De mens is evolutionair een groepsdier, wij zijn een sociaal wezen en daarom hebben wij gedrag dat ons aan elkaar bindt.
Ik denk dat er mensen zijn, Nazi`s bijvoorbeeld, die bepaalde eigenschappen van dat groepsgedrag voor eigen gebruik kunnen aanwenden en naar believen dit gedrag sturen.

rico
rico
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is niets nieuws en het gebeurd in meer of mindere mate dagelijks om je heen daarom is de dialoog en vrijheid van meningsuiting zo belangrijk. Je moet echter wel zien en velen zien het wel van een ander maar niet van zichzelf. Natuurlijk kan je je bij de mening van een ander aansluiten maar dat wil niet zeggen dat het de enige goede is. Helaas is de wereld waarin wij leven door media en internet zeer vatbaar voor dit soort extremen. Je ziet heel veel propaganda en indoctrinatie en er wordt van je verwacht dat je de mainstream gedachten volgt. Daar zit natuurlijk altijd een gevaar in en daarom is het ieders plicht om bij elke gedachte vraagtekens te zetten. Ook al zijn ze niet juist dan zijn ze nog altijd van waarde om een dialoog op te zetten. Het stompzinnig verbieden van meningen die je niet goed uitkomt en verkeerd vind leid er alleen maar toe dat je juist die kant opgaat die je niet wil en is het einde van de vrijheid. .

Peter H
Peter H
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De films zijn te vinden op YouTube.

The Wave 1981
https://youtu.be/dPTsVjnGNZ8

Die Welle 2008
https://youtu.be/45bRlvmGygo

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is goed dat zo documentaire gemaakt wordt. HC zal vast ook een documentaire maken over de communistische dreiging die net zo in werk gaat als de nazi propaganda en de invloed op hedendaagse wereld. Ben alvast benieuwd.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik zou de vraag liever anders zien.
Wat is er slecht aan fascisme? Is het mogelijk dat iemand fascisme als ideologie heeft?
Bij deze vragen moeten mensen wat meer nadenken over de eigenschappen van fascisme.

Jos
Jos
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

The Wave, met NL ondertitel.

De fascisten van de toekomst zullen zich anti fascist noemen.

Theresa Geissler
Theresa Geissler
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jos

….en dat is al uitgekomen: Denk aan GroenLinks híer, Die Grüne en die Linke in Duitsland, de Antifa….
Noemen zich allemaal anti fascist, maar tolereren evenmin een andere mening dan de hunne!
Overigens: Ontzettend bedankt voor de video! Ik had ‘m wel ooit gezien, in het grijze verleden, maar hij was me ontschoten, anders was ik hem wel gaan zoeken,, op You Tube.
Niet meer nodig, nu! Nogmaals bedankt!

Jos
Jos
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De mars door instituties door de linkse fascisten is succesvol afgerond. Nu pakken ze door, Marxisme doet zijn intrede vermomd als Woke, BLM enz. Wie niet met ze is is tegen.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Jos
Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Religie is ook een werktuig waarmee je gedrag van mensen kunt sturen.

Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het experiment The Wave heeft in 1967 plaatsgevonden in de VS, pas verfilmt in 1981.
Al veel geplaatst op LI en TW.
Blijkbaar was The Wave met Nederlandse ondertiteling 30 – 40 jaar geleden onderdeel van het lespakket maatschappijleer op een aantal scholen.

Als je de reacties mag geloven van een aantal personen die zich deze film zeer goed kunnen herinneren omdat hij zoveel indruk maakte.

De vraag is waarom The Wave (https://youtu.be/dPTsVjnGNZ8) niet meer wordt getoond in het Voortgezet Onderwijs?

Trouwens, de Stones hadden toevallig in hetzelfde jaar (1967) ook een geweldig nummer geschreven:
“Please allow me to introduce myself
I’m a man of wealth and taste
I’ve been around for a long, long years
Stole million man’s soul an faith ….”
https://www.youtube.com/watch?v=uWepTCBBnLo&list=PLZqyp9OeiGUnLqEfb9U7D5BPuJmzkmLGF

Zijn “wij” wellicht toe aan het vervolg, de film “Soylent Green” uit 1973, gebaseerd op het boek “Make Room! Make Room!” van Harry Harrison (1966)
https://www.youtube.com/watch?v=Z0MPy7Z51pY
Speelt zich overigens af in 2022 !

Of was het de vooruitziende blik van een visionair (Steve Jobs – Apple) die deze video uitgebracht, geheel “toevallig” in 1984!
(Even niet letten op de laatste seconden promotie)
https://www.youtube.com/watch?v=2zfqw8nhUwA

Was dat alles dystopische Science Fiction of toch vooruitziende blikken?

Is dit de samenleving waarin wij of onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen beslist niet willen leven?

nanko55
nanko55
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Daar heb je de oorzaak al.
Progressief en “vrijdenkend”
Het ideale recept, blijkt iedere keer weer.
Zonder moreel kompas, zoals wat de Bijbel ons leert, ligt de weg naar totale ontsporing open.

Eddie
Eddie
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb hier, volgens mij, een Duitstalige verfilming van gezien, die speelde uiteraard op een Duitse school. Exact wat jij nu omschrijft.

Eddie
Eddie
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eddie

Kan ook een serie zijn geweest, nu ik erover nadenk. Jaren 80

Eddie
Eddie
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eddie

Ik ga geen commentaar meer geven, halverwege een artikel hahaha

43
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x