Headwind”21: nieuwe film Marijn Poels over verdienmodel windenergie

Meedogenloos en destructief winstbejag

'Headwind”21': nieuwe film Marijn Poels over verdienmodel windenergie Ines van bokhoven

Het is filmmaker Marijn Poels alweer gelukt: een film maken die onder je vel kruipt en waar je onbeschrijfelijk kwaad van wordt. Want het klimaatbeleid is een smerig spel dat om veel geld draait, niet om een schone planeet. En Poels toont dat steeds weer feilloos aan in zijn werk. In deze film, Headwind”21’, draait het om windenergie en de natuurvernietigende industrie die daar achter steekt. Ines van Bokhoven doet verslag.

We reizen naar Zweden en ontmoeten er Alexander Pohl, een jonge bankier met diplomas in civiele techniek en milieukunde op zak, die de zakenwereld gedesillusioneerd achter zich heeft gelaten. Eerst werkzaam voor KPMG, en later voor de ‘duurzame’ bank HSBC, was hij de man die het geld goedkeurde of verstrekte voor allerlei klimaat-gerelateerde projecten, en dan vooral windparken. Hij geloofde oprecht dat hij goed werk deed, dat zijn bank uitstekend bezig was – totdat hij ontdekte hoe groot de corruptie was en hoe, met groot gemak, het geld alleen maar werd gebruikt door bedrijven om er nog meer winst mee te maken, in de naam van klimaatproblemen.

 

Greenwashing

Het eerste opvallende woord dat Pohl laat vallen, is greenwashing. Pohl legt de betekenis van dat woord uit als een ijsberg: er steekt een klein, groen topje boven het water uit, maar onder het wateroppervlak zit de smerige, zwarte berg verscholen. Als bedrijven maar doen alsof ze ‘groen’ zijn, dan kan men met heel wat wegkomen – en er nog subsidie voor krijgen ook. En dat vooral omdat de nadruk alleen maar wordt gelegd op het kleine stukje dat goed gaat; denk aan hoe een bedrijf reclame maakt met het feit dat er minder suiker in hun voedsel zit, terwijl ze er amper een gram uitgehaald hebben.

Mensen vertrouwen op cijfers om beslissingen te nemen, en als een bedrijf als KPMG zegt dat de cijfers er goed uitzien, dan zijn mensen tevreden. Maar, legt Pohl uit, het is niet ongebruikelijk in die wereld om geld te betalen om er iets goed uit te láten zien – en we weten allemaal dat er een groot verschil is tussen dingen die ‘er goed uitzien’ en dingen die ook werkelijk deugen. En cijfers zijn makkelijk te manipuleren, net als het duiden en interpreteren van die cijfers.

 

Eden in Zweden

Pohl trok het niet meer een keerde de bankwereld de rug toe. Hij zocht een plek om werkelijk duurzaam te leven met zijn gezin, en kwam in Zweden terecht: “Daar zit het woordje Eden in,” zegt hij met een grijns, “en ik wilde mijn eigen Eden bouwen, dus dat kwam uit.”

Maar zijn nieuwe, paradijselijke leven kwam al snel terecht in de wereld van het geld, of liever: de wereld van het geld ontdekte al snel hoeveel ruimte er was op de plek waar hij woonde. Men besloot er windmolens te bouwen. En niet een paar: één van de grootste windmolenparken ter wereld werd vlakbij zijn ecologische boerderij opgetrokken, met witte reuzen van 140 meter hoog die het hele landschap verpesten. En toen hij besloot zich daartegen te verzetten en onderzoek te doen om een rechtszaak tegen deze onderneming voor te bereiden, trok hij een ware beerput open.

 

Totalitarisme

Want ook in Zweden wordt het steeds moeilijker om tegen overheidsbeleid in te gaan: Anders Nielsson, een bewoner van het gebied, legt uit hoe de Zweedse overheid bezig is gemeenten het vetorecht te ontnemen en zo de mond te snoeren. Pohl voelt dat ook: het valt niet mee een rechtbank te vinden die zijn zaak aan wil nemen. Bezorgd merkt hij op dat als de burgers geen toegang meer krijgen tot rechtbanken om hun overheden aan te klagen, het onmogelijk wordt om diezelfde overheden democratisch te controleren. Het neigt ernstig naar totalitarisme.

En er is genoeg dat kritiek en verder onderzoek nodig heeft, zoals parlementslid Alexandra Anstrell aanvoert in haar scherpe vragen tijdens vergaderingen. Niemand blijkt ook maar iets van een idee te hebben wat de langetermijneffecten van deze molens zijn, en onderzoek ernaar lijkt men niet echt een prioriteit te vinden. Maar het echte probleem is dat windmolenparken niet half zo schoon of ‘natuurlijk’ zijn als men denkt.

 

Gebouwd in China

Laten we de Zweedse windmolens als voorbeeld nemen: die worden gebouwd in China, omdat dat goedkoop is. In China worden veel van de zware metalen gedolven die nodig zijn voor de bouw, en de giftige kunststoffen zijn er ook ruim voorhanden. De productie verwoest de omgeving van de fabrieken, waar woongemeenschappen staan tussen radioactief afval, die hun vee en gewassen zien doodgaan en zelf ziek worden van alleen al hun drinkwater.

 

Zware metalen

De bladen van de windgiganten, die 80 meter lang zijn, zijn gemaakt van koolstof en balsahout, met daar omheen een aantal lagen bisfenol-A plastic die weer zijn afgewerkt met epoxyverf. En die bladen slijten nogal tijdens het ronddraaien in weer en wind: er zwiepen kleine stukjes vanaf, net als bij propellers, en zo worden uiteindelijk tonnen microplastic verspreid over kilometers natuurgebied.

Het is niet voor niets dat die bladen regelmatig vervangen moeten worden. Het meest gebruikte zware metaal dat in de bouw van windmolens wordt verwerkt is kobalt. Zeventig procent van de wereldvoorraad kobalt bevindt zich in het door conflicten geteisterde Congo – waar, zoals we inmiddels weten maar steevast negeren, hartverscheurende kinderarbeid floreert in de mijnen.

 

Geweld

En als die smerige gevaartes dan gebouwd zijn, moeten ze worden vervoerd. In geval van dit Zweedse park is dat in onderdelen, opgeslagen in containers op vervuilende vrachtschepen, van China naar Scandinavië. Daar aangekomen moeten ze honderden kilometers worden vervoerd door vrachtwagens, dwars door bossen en natuurlandschap heen, om dan uiteindelijk met veel geweld in elkaar gezet te worden op de locatie zelf.

Want geweld, zegt Pohl, is een vast onderdeel van deze industrie: het is puur geweld waarmee de natuur wordt verkracht, waarmee hele heuveltoppen worden weggeblazen en honderden hectaren bomen worden gekapt om ruimte te maken – tot aan de manier van bedrijfsvoering toe, waarbij leugens en intimidatie niet worden geschuwd en soms zelfs fysiek geweld wordt gebruikt tegen protesteerders.

En dat allemaal voor windmolens die krap twintig jaar meegaan.

 

Wirwar van bedrijven

Duik je in de vraag wie er nou precies achter zo’n park zitten, wie de bedrijven zijn die hier geld aan proberen te verdienen, dan kom je terecht in een jungle van slechte regel-controle, vage investeringsconstructies met veel (mogelijkheden tot) belastingontduiking, en een wirwar aan deelnemende bedrijven. Pohl ontdekt dat de bedrijven die zijn omgeving vermoorden talrijk zijn: het Amerikaanse General Electric speelt een grote rol, maar ook onze ABN-AMRO, Pohls voormalige werkgever HSBC, een Duits, Frans en Deens bedrijf, en zelfs een Nederlands pensioenfonds voor fysiotherapeuten.

En als Pohl die bedrijven belt om ze te vertellen hoe grof en milieuonvriendelijk men te werk gaat met die parken, stuit hij op niets dan onverschilligheid. Niemand kan het wat schelen, zolang de regels worden nageleefd en de winsten worden gemaakt. Zolang er maar geen problemen van komen.

 

Landschap-verpestend

Natuurlijk duikt de naam ‘Google’ op in Pohls speurwerk. Want wat blijkt? Zweden heeft de energie die dit park aanmaakt helemaal niet nodig, het land heeft een uitstekend netwerk dat draait op hydro-elektriciteit. De stroom die wordt opgewekt is voor een datacenter van Google dat men in Finland heeft gebouwd, voor hun Cloud.

Men is dus, zoals Pohl in de film constateert, de natuur aan het vernietigen om energie op te wekken voor overbodige troep die wordt bijgebouwd, niet om de bestaande voorraad te vervangen. En het lompste is nog wel dat de oorspronkelijke vergunning was afgegeven voor molens die veel lager zouden worden: de winsten vielen tegen en zonder al te veel tegenstand konden de molens worden opgehoogd tot de landschap-verpestende reuzen die het nu zijn, zonder dat er ook maar iets van een nieuw onderzoek, overleg en bijbehorende vergunning nodig waren. “De vogels vliegen er onderdoor,” werd iedereen snel verzekerd, en dat was dat.

 

Feitenvrij

Ondanks alles nemen Pohl en Poels toch de moeite te spreken met sommige van de mensen die vierkant achter dit beleid staan. Een man van een groot bosbeheerbedrijf spreekt alsmaar over de ‘industrialisatie van bossen’ en merkt haast terloops op dat windmolens helemaal geen schade doen aan hun omgeving. Een lief blond mopje van het Vindkraftcentrum weet de riedeltjes over ‘economische vooruitgang’ mooi af te draaien, maar als de vragen moeilijker wordt verwijst ze naar haar baas – die nooit terugbelt of reageert op de pogingen tot gesprek.

 

Ingmar Rentzhog, de man achter Greta Thunberg, komt in zijn bijdrage aan deze docu niet veel verder dan z’n geijkte PR-praatje over hoe er geen tijd meer is en Greta zelf, die ook nog even aan het woord komt, zit vast in haar ‘we moeten de wereld bewust maken’-cirkeltje. De dogma’s en theorieën vliegen je om de oren, maar niemand geeft de indruk ook werkelijk met de feiten bezig te zijn.

 

Schokkend

De meest schokkende scène zit, wat mij betreft, aan het einde. Terwijl Pohl olijk aan het demonstreren is, met twee borden in z’n handen en een grijns op z’n kop, komen er achter hem wat politiebusjes aangereden. Pohl ziet en merkt niks, totdat hij ineens met bruut geweld wordt gegrepen door maar liefst zes agenten met een gasmasker op en de boevenbus in wordt gesjord. Later blijkt dat hij wordt aangeklaagd voor een misdrijf, namelijk het verzet tegen zijn arrestatie – terwijl de man zich niet verzette, hij was in paniek. Doodsbang. En volkomen begrijpelijk: als kijker werd ik er zelfs een tikkie nerveus en panisch van.

 

Verdienmodel voor rijken

Men wil dat u en ik, als belastingbetalers, het prima vinden dat er miljarden van ons geld in een beleid en bedrijfstak worden geïnvesteerd die dat geld hoofdzakelijk gebruiken om de planeet te vermoorden, en een selecte groep mensen heel erg rijk en machtig maken. Overheden en bedrijven werken samen in deze: zonder enige problemen worden wetten aangepast, worden mensen rechteloos gemaakt, gearresteerd, beschuldigd van de meest waanzinnige zaken – met zorg om onze aardbol heeft het weinig van doen.

Want, zoals Poels in de film opmerkt: altijd gaat het om CO2, en nooit om hoe we de planeet vergiftigen met plastic en zware metalen.

 

Leugen

En ik begrijp prima waarom dat zo is: omdat dat problemen zijn die concreet op te lossen zijn. Net als covid zijn CO2 en het ook al zo gevreesde stikstof onzichtbare, ongrijpbare vijanden, waarmee het blijkbaar goed zakendoen is omdat je mensen er zo vreselijk gemakkelijk bang mee kunt maken.

Wie het patroon nog steeds niet ziet, moet wakker worden. We leven in een hele grote leugen.

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
22 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Daan van der Keur
Daan van der Keur
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Heeft ooit ook maar iemand een politicus kunnen betrappen op een fijnbesnaarde langetermijnvisie?
Eigenschappen Politicus
– Integriteit 0,0
– Eerlijkheid 0,0
– Moraal 0,0
– Slim 0,0
– Luisteren 0,0
– Vermogen om te improviseren 0,0
– Zakken vullen 10
– Liegen 10
– Bedriegen 10
– Frauderen 10
– Egoïsme 10
Tja do I need to say more???

Cor
Cor
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ines, weer compleet eens met je verhaal. Wanneer gaan de ogen nou eens open van de mensen die dit goedkeuren. Wanneer gaan ze de feiten beschouwen en niet de emotie. Ik val in herhaling maar de angst regeerd en de grootverdieners lachen niet eens in hun vuistje maar openlijk naar de mensen toe. Ik begrijp het echt niet dat mensen zich zo laten belazeren, voor de gek worden gehouden en alles slikken als zoete koek. Blijf vooral doorgaan met dit soort artikelen en voor de anderen verspreid dit zoveel mogelijk.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Cor

U heeft helemaal gelijk. De mensen volgen emoties en denken daarbij niet na. Waarschijnlijk afgestompt door de jarenlange hersenspoeling door de televisie, radio en andere media. Men slikt alles voor zoete koek in praatprogramma’s maar nu ook in natuurfilms en documentaires en zelfs reclames. En men is bang om tegengeluid te laten horen voor zover nog aanwezig. Straks hebben wij een andere regering met dezelfde schurken die het al verbruid hebben. Dat is een ontmoedigend idee dat meer van hetzelfde of erger.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Alle grote beschavingen hebben hun einde gevonden door verkeerde keuzes te maken. De huidige fouten zijn de klimaathysterie, migratiedrang, het morele verval van de maatschappij door tegennatuurlijke woke keuzes en de overbevolking van de aarde tegelijk. De mens blijkt een controversieel experiment van de natuur.

AAA
AAA
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

‘En de overbevolking…..’ Ik vraag: welke ‘De Overbevolking’? Begrijp je niet dat wat jij eerder ‘verkeerde keuzes’ noemt, (potentieel) allemaal tot bevolkingsvermindering zal leiden?

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  AAA

KLimaathysterie leidt tot verarming van de meeste mensen van laag tot de middengroep maar niet perse tot minder mensen op aarde. Migratie daarentegen zorg voor dat er een enorme massa geconcentreerd wordt in een kleine gebied. Bovendien zorgen de meeste niet Europese migranten voor de grootste bevolkingsgroei in hun eigen landen en straks ook hier. Afrika explodeerd het meest in dat opzicht omdat men denkt eerder om tien kinderen te hebben dan twee of drie. In Europa hadden wij het ook vroeger omdat de kindersterfte ook hoog was maar in Afrika overleven door ontwikkelingshulp van het Westen praktisch alle kinderen. Wij betalen de overbevolking zou je kunnen stellen. Die kinderen komen naar Europa omdat het meer mogelijkheden biedt tot het op is. Het morele verval nu met wokeness extra aangewakkerd kunnen leiden tot grote conflicten waarbij mensen zelfs het leven laten. Maar dat is een druppel voor het echte probleem van overbevolking. In oorlogen lieten miljoenen mensen het leven en toch stijgt de populatie weer tot ongekende hoogte. De aarde kan het niet hebben met al die menselijke eisen en dat gaat zich wreken. Men wil kennelijk met nog meer mensen somberder gaan leven maar mensen willen meestal geen stap terug doen. Als je al denkt dat het klimaat door winmolens gered wordt dan zou je juist moeten beginnen aan het stoppen van de enorme populatie groei.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Waarom staat vrijwel niemand die onderdeel is van dit corrupte systeem op zoals Alexander Pohl wel deed. Ik ben zelf klokkenluider geweest en weet exact wat het betekent als je opstaat tegen de directie in een frauduleus bedrijf. Je wordt letterlijk kapot gemaakt en het heeft mij bijna mijn leven gekost. Ik snap er helemaal niets meer van en vrees dat er binnen nu en 5 jaar een wereldwijde revolutie plaats gaat vinden want dit systeem werkt niet meer dat is wel overduidelijk!
Neem alleen al de energieprijzen die door het plafond gaan. Straks moet een bijstandsmoeder de helft van haar bijstand aan stookkosten gaan betalen en moet ze kiezen tussen een warm huis voor zichzelf en haar kinderen of eten. Het moet toch verdorie echt niet gekker worden is het wel? Nee die revolutie laat echt niet meer lang op zich wachten kijk maar de ongelofelijke puinhoop op dit moment in Engeland.

H.J
H.J
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Een revolutie in deze nieuwe eeuw, vergeet het maar, de gehele Westerse wereld is gedompeld in een angst psychose en de tweedracht is het andere struikelblok.
Er zijn best dappere personen maar zo gauw die hun kop boven het maaiveld verheffen stuurt Rutte ME op hun af met de lange lat en het waterkanon.
Kijk en als het Rutte uitkomt trekt hij de BOA kaart die komen met busladingen naar het object wat hij aangeeft.

De media speelt hier graag op in, nu alweer een reclame spotje op de radio, over zielige kinderen in de binnen landen van China, de reden de westerse wereld doet te weinig aan het klimaatprobleem.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J

Wees eerlijk wie had er durven voorspellen dat de energieprijzen zo dor het plafond zouden gaan. Dat veel benzinestations in de UK leeg moeten verkopen. Dat fabrieken stilvallen etc. Nee ik zie het straks nog veel erger misgaan en dat kan niet anders dan op een regelrechte revolutie uitdraaien. Het houdt een keer op en zo’n moment zie ik nu echt voor mijn ogen gebeuren.

H.J
H.J
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Kijk Daan de gas en kolen gestookte energie centrales, zijn grotendeels afgeknepen door D’66 , een aantal was spiksplinternieuw, Maasvlakte, Eemshaven,
Grote windmolens moesten het gat gaan opvullen, ze zijn een lachertje zonder wind geen opbrengst en als er opbrengst is, is er geen kabeltje om het te distribueren.
Kijk en de grote raffinaderijen zijn door de Groene maffia in de goot getrapt, dus die wachten rustig de storm af en zetten de kraak installaties op een laag pitje.
Is er een tekort nee, de voorraad tanks lopen bijna over.
Als voorbeeld het grote aantal tankers wat gevuld op zee verblijft en moet wachten op een nog hogere prijs.
De oorlog tussen de EU en het UK wordt zo over de ruggen van de burgers beslecht.
Alles met dank aan het Groen denken.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Een revolutie is een wanhoopsdaad die weinig goeds brengt maar veel doden kost. Sinds wij geen kijk en luistergeld betalen zijn deze media een propaganda machine geworden van de staat en in handen van vooral de linkse elite. Van de van begin zachte en voor velen zeer redelijke hersenspoeling tot die harde van vandaag waarbij je zowat bij elke programma het toestel afzet. De kinderen krijgen het van klein af mee van de linkse leraren en weten niet beter. Wat kunt u verwachten van deze in de slaap ingedommelde mensen die vinden dat ze het nog goed hebben? Wat verwacht u van rechtse politici die linkse dingen uitvoeren zodanig dat je linkse partijen zowat niet nodig hebt? Zie alleen de Tweede kamer al die de regerende macht nog altijd ondersteund. Zij zijn allemaal slaafs geworden voor de eisen van de corrupte VN die wat er nu gaande is dicteert maar zogenaamd de stem van de landen vertegenwoordigd. Ik deel uw wanhoop want ik zie ook geen licht in deze tunnel. Mensen gaan op straat tegen corona maatregelen maar niet tegen de corrupte macht die zoals nu een nieuwe cabinet formeert om later nog meer van de oude ellende te krijgen.

rob esveldt
rob esveldt
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Op YouTube waar de film te zien is had ik gereageerd met: “This is how socialists bring fascism back.”

Daarop kreeg ik als antwoord: “Only its not the socialists but the capitalists doing it. The socialists are working against this crap.”

Het laat maar weer eens zien dat links er echt niets van snapt. Mijn antwoord op zijn reactie was: “Wrong, the socialists want that implemented and the entrepreneurs smell money and therefore participate. Both are therefore not smart. If the socialists really wanted a solution, they would use nuclear energy. However, there is not much to be gained from this for both groups. Climate activism then comes to a halt. Once a nuclear power plant has been built, maintenance must be carried out from time to time. Other forms of energy such as wind turbines and solar panels have to be replaced every 10 to 20 years and oil, gas, coal and biomass plants need a constant supply of raw materials, which in turn generates money.”

Of deze linkse goedmensen ooit het licht zullen zien, ik betwijfel het. Voor hun is het kortstondige goede gevoel waar het omdraait en meer niet. Dat ze daarmee op termijn de natuur vernietigen dat zien ze niet en dat willen ze ook niet weten.

Ooit heb ik in mijn buurt gevraagd aan zo een ‘groen’ mens of ze het ermee eens is dat dolfijnen maar opgeofferd moet worden voor windturbines. Ja, zei ze anders gaat de planeet dood. Wat moet je nou nog met dergelijke mensen.

p.
p.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  rob esveldt

Deze mensen hebben hun verstand onderworpen aan hun gevoel. Dat levert maatschappij-ontwrichtende inzichten op waaruit feminisme, socialisme, communisme en liberalisme zijn voortgekomen. Weg met de man, weg met de feiten, weg met de ratio, weg met de logica.
De gevolgen zien we om ons heen en voelen we in onze portemonnee. En – meer en meer in ons dagelijks beknotte leven.

MrPercussionPete
MrPercussionPete
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Reactie van Rutte, met uiteraard die bekende eeuwige nepgrijns: “Nee joh, hahaha, dat valt allemaal best wel mee hoor, hahaha !”

Auke51
Auke51
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  MrPercussionPete

Als historicus heeft ook Rutte, als generalist, geen idee of negeert hij de feiten. Bij de klimaat histerie is hrt op hoog niveau een politiek spel geworden waar tegengeluid niet meer wordt geduld. Thorium centrales ipv windmolens (SF6 gas) binnen 10 jaar is de oplossing, onmiddelijk kapppen met BIOmassa want dat is éen grote leugen. Groene energie voor de bevolking ipv datacenters in Noord-Holland.

H.J
H.J
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Inderdaad Inez, zo zit in ieder geval de staalwereld in elkaar.
En weet je Inez, niemand houd deze staalboeren tegen.
In Nederland worden ook constructie’s gebouwd die slecht zijn doorgerekend, bv de voetbalstadions van AZ en Twente.
Kijk ook eens naar hoe simpel er windmolens worden vervangen, onder de mom van te lage opbrengsten.
En alles gaat gewoon uit het beursje van de belastingbetaler, die ook nog de giga verhoging van de elektra kosten gaat betalen, incl alle vormen van belastingen.

rob esveldt
rob esveldt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J

Volgens mij haal je een aantal door elkaar, wat versta je onder staalboeren. De windturbines en zonnepanelen worden in China gefabriceerd, waarna ze in ontzettend vervuilende vrachtschepen naar hier verscheept worden. China wordt rijk door het klimaatactivisme in de westerse wereld. En staalconstructies die verkeerd berekend worden komt niet door de staalindustrie maar door de architecten die goedkoop willen bouwen. Ook het vervangen van windturbines wordt gedaan door de eigenaren zoals ex-boeren, waarna handelaren eraan verdienen.

H.J
H.J
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  rob esveldt

Ga eens op die andere stoel zitten.
Maar ook jou mening is er een.
Die van mij is gestoeld op ca 45 jaar staal ervaring, van dorps/kachelsmid tot raffinaderij bouwers.
Van koper blijf je proper en van ijzer word je niks wijzer.
Echte mannen zijn van staal.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

We leven in een heel grote leugen, precies Inez. Maar de andere kant van het verhaal is dat de meerderheid van de bewoners van dit land die leugen maar wat graag slikken.
Omdat ze gemakzuchtig en geestelijk lui zijn.
Omdat ze denken: iedereen zegt het, de overheid zegt het, dus het zal wel zo zijn.
Omdat ze al 50 jaar lang worden geïndoctrineerd met leugens over hoe slecht de westerse leefwijze toch wel is en dat we weer moeten gaan leven als de indianen.
Omdat ze afhankelijk zijn van inkomen en de overheid daar op inspeelt.
Omdat de verwevenheid van media, politiek en industrie zo duidelijk is, dat een gewone burger er niet eens aan wil beginnen er over na te denken.
Omdat ze denken dat als iedereen er aan verdient, je er beter zelf ook maar aan kunt verdienen.
Omdat ze denken dat als de boel in de soep loopt, je toch allemaal in hetzelfde schuitje zit en het dus niet uitmaakt.

T. Groen
T. Groen
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Prachtig goed stuk weer Mevr. Bokhoven. Waarvoor dank. De spijker weer eens op de kop.

De enorme medewerking van de regeringen met de uitbreiding van google, dan wel de door hun graag geziene uitbreiding van internet, (dan wel opgedragen uitbreiding ) met de ”belastingvrije” google aan de leiding, is mijn inziens niet meer als een afgesproken samenwerking tussen die partijen. De plannen die de regeringen voor hebben met het 5G netwerk bevestigen dat voor mij. Ook in de Eemshaven krijgt google alle medewerking en voorrang, om grond te bemachtigen op dubieuze wijze, en werden er recentelijk 3 enorme pijpen voor koelwater, vanuit een waterzuivering naar de Eemshaven aangelegd. Een megaproject! Alles om google maar te laten uitbreiden, en de steeds grotere wordende servers van noodzakelijke koeling te voorzien. Ook daar zouden meer mensen over moeten gaan nadenken. Wat hun eigen gedrag, met name op de smartphone, aan milieuverpesting doet. Bovendien is google eenvoudig te vervangen als zoekmachine, door een andere. Enige boycot van belastingontduikers kan geen kwaad!

Eddie
Eddie
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

We leven in diverse grote leugens.

Lan Ing Tan
Lan Ing Tan
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dank je wel, Ines, voor dit boeiende verslag van de nieuwe film van Marijn Poels. Ik ga hem gauw bekijken.

22
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x