Jesse Klaver is boos. Goh, wat erg.

Een stampvoetend klein kind

Nadat het plannetje om met een links ‘blok’ regeringsmacht te verwerven is mislukt, is Jesse Klaver heel boos. Hij tweet stampvoetend over ‘rechts’ dat de democratie vermoordt omdat ze niet voor zijn gedecimeerde GroenLinks kiezen: hoe durven ze, die ‘weigerpolitici’. Jesse, accepteer toch eens volwassen je verlies, schrijft Ines van Bokhoven.

Boos

Dus Jesse Klaver is boos. Ik las zijn tweets en zag het zelf: jeempie, wat is Jesse boos. En Jesse is boos op rechts. Want die vermoorden de democratie. Omdat ze niet akkoord gaan met een kabinetsformatie waarin de verliezers van de laatste verkiezingen strijden om de mooiste plekjes die politieke macht te bieden heeft in ons land.

Jesse is een echte democraat. Want hij trekt dit niet. Hij verloor die verkiezingen grondig, en kan het nu niet aanzien dat rechtse partijen niet met zijn, inmiddels gedecimeerde en door de kiezer de hoek ingestuurde, prachtclub willen samenwerken. Jesse is stampvoetend boos.

Ik kon het niet laten en het was niet netjes: ik heb erbij zitten grijnzen van tevredenheid. Termen als ‘koekjes van eigen deeg’ kwamen in mijn hoofd op. Maar de tevredenheid kwam vooral omdat het me goed deed weer een sprankje hoop te krijgen. Een heel klein beetje hoop dat, dankzij precies dat wat Jesse zo kwaad maakt, onze democratie een heel klein kansje van overleven heeft.

 

Weigerpolitici

Hij gooit er, in een tweet, een prachtig woord tegenaan: ‘weigerpolitici’. Want, zo zegt hij, verschillen kun je overbruggen door met elkaar om de tafel te gaan. En da’s waar: politici dienen hun democratie het best door op beschaafde wijze met elkaar in gesprek te gaan en naar elkaar te luisteren. Te overwegen wat die andere partij probeert te zeggen. Het lijkt me zelfs hun kerntaak, want in een democratie is ‘het compromis’ doorgaans de plek waar je uitkomt. Zelden krijgt, in een sociaaldemocratie zoals de onze, één partij haar zin ten koste van al die andere partijen en meningen.

 

Minderheidsgroep

En toch is dat al jaren wat er gaande is: een hoogopgeleide minderheidsgroep heeft zich in zo’n beetje alle echelons van de macht gevestigd en zorgt ervoor dat ze krijgt wat ze wil, en de rest moet daar stilzwijgend akkoord mee gaan. Stilzwijgend, want naar hen wordt absoluut niet geluisterd. Nog voor geen seconde. “Wat er uit die hoofden komt is toch nonsens, en we zijn sowieso niet van plan daar iets mee te doen,” denkt onze huidige elite, “dus daar kunnen we net zo goed tijd mee besparen en er gelijk aan voorbij gaan.” Dat lijkt al jaren goed te gaan, al wordt het gemor in de samenleving luider en bozer – en zo lang het goed gaat, gaat men er dus gewoon mee door.

 

Eenheidsworst

De eenheidsworst van onze politiek is er getuige van: ik hoef absoluut niet meer aan te tonen dat er, in de machtige partijen die het voor het zeggen hebben, vrijwel geen verschillen meer aan te wijzen zijn. Tuurlijk, in de verkiezingsprogramma’s wil het hier en daar nog wel een paar millimeter van elkaar afwijken, maar als het puntje bij het beruchte paaltje komt is iedereen het altijd met elkaar eens. De Tweede Kamer geeft zichzelf en het Kabinet nu al jaren alle ruimte om met elke opportunistische wind mee te waaien en het overgrote deel van de burgers straal te negeren.

 

Olifant in de kamer

‘De olifant in de kamer niet willen zien’ dekt de absurditeit van deze ellenlange formatie niet eens meer. Het is eerder een kamer vól met olifanten waarin de mensen, die tussen al die pachydermen in staan, nog steeds in staat zijn te doen alsof er niet eens een vliegje in die ruimte rond zoemt. Daar moet je toch echt moeite voor doen, om zo’n aanwezigheid te negeren en verder te gaan alsof er niets aan de hand is.

Maar Jesse kan dat. Hij houdt zichzelf gewoon voor dat olifanten niet bestaan, en als ze dat wel doen behoren ze geen bestaansrecht te hebben, en dus doen we dan maar alsof ze niet bestaan. Bijna net zo effectief.

 

Genegeerd

Miljoenen mensen in ons land worden genegeerd – door mensen als Jesse. Ze bestaan niet voor hem, omdat ze niet zouden horen te bestaan. Mensen als Jesse vinden deze mensen volstrekt minderwaardig. Onmenselijk. En dus negeert Jesse ze, praat hij om ze heen, probeert hij ze uit alle macht niet waar te nemen, en bouwt hij voor zichzelf zorgvuldig de illusie op dat hij hartstikke goed bezig is met het ontkennen van zoveel mensenlevens, zoveel noden en dromen en verlangens, die voor hem geen enkele waarde hebben.

 

Stampvoeten

En zo staat hij op Twitter als een klein kind te stampvoeten omdat hij z’n zin niet kreeg. Het is bijna schattig om aan te zien. Maar tegelijkertijd toont het een stel bewust opgezette oogkleppen van formaat. Een dikke plank voor de kop, die Jesse met plezier graag zelf op z’n plek houdt. Het toont een politicus die, zelfs volgens zijn eigen omschrijvingen, die titel nog niet bij benadering waard is.

 

Hij was, op 18 maart, nog zo volwassen om toe te geven dat verliezen er nu eenmaal bij hoort, en bedankte netjes de stemmers die hun vertrouwen aan zijn partij hadden gegeven, maar een felicitatie voor de winnaars kon er dan weer niet vanaf. Bubbelbewoners die olifanten te ontkennen hebben, dienen een strikt regime te hanteren, anders barst het pleisterwerk en voor je het weet ligt je illusie aan scherven. Dus geen woord voor het feit dat de PVV een behoorlijke zege had gehaald, en zelfs zijn linkse vrienden van D66 vond hij de moeite van het feliciteren niet waard. Het beeld van een verwend manneke dat gewend is bewonderd te worden en z’n zin te krijgen dringt zich bij Jesse al snel op, als je z’n tweets leest.

 

Hypocriet

“Deze weigerpolitici proberen niet eens een inhoudelijk gesprek te starten,” tweet hij. Voor de kleine minderheid die hij representeert mag dit misschien iets zijn om verontwaardigd over te worden, voor de rest van de wereld is het zó hypocriet dat het niet eens meer grappig is. “Nederland staat bekend om de traditie van politieke compromissen,” schrijft hij ook.

Yep, dat klopt, dat is het oude Nederland, het Nederland dat ooit conservatief was maar bereid was nieuwe geluiden aan te horen en ruimte te geven. Geluiden en meningen en partijen die nu alle andere geluiden overstemmen en proberen te cancellen. Dus Jesse – en ik richt me nu even tot jou persoonlijk – als jij je afvraagt waar die traditie heen is, dan zou ik eens beginnen met een hand in eigen boezem te steken.

 

Geen debat

Be careful what you wish for – een uitdrukking die ik nu toch wel aardig heb uitgesleten op deze website: jullie van links wilden toch geen debat meer? Wilden toch geen compromis meer? Jullie zochten toch al die uitsluiting van meningen die jullie niet aanstonden, zonder ook maar een poging te doen tot een gesprek of debat? En het is toch ook jouw club die met angstaanjagende toekomstbeelden komt over onze planeet, om vervolgens te roepen dat de tijd van praten en mensen overtuigen voorbij is? Dat er nu, meteen, direct, liefst gisteren, gehandeld moet worden omdat het eigenlijk allang een óver twaalf is?

 

Wegzetten

Jullie zijn toch voorstanders, al decennia, van het wegzetten van iedereen met andere meningen als fascist, nazi, nationalist, racist, en zo nog een lange rij vrij nare woorden? Dat was toch jullie aanpak van ‘de vijand’? Niks om de tafel, niks compromis: weg moeten die lui. Hebben een foute mening en zijn dus minderwaardig. Daar praat je niet mee, en die geef je al helemaal niet wat ze hebben willen, nog niet voor een millimeter. Daar was jullie hele zelfbeeld toch op gebaseerd? Op het feit dat jullie beter waren dan jullie ‘vijanden’?

 

Zelfmedelijden

“Als rechtse partijen op voorhand alle linkse partijen uitsluiten, dan wordt de vorming van een daadkrachtige regering heel moeilijk.” Het staat er echt. En hij meent het volgens mij ook nog, deze woorden. Maar zijn zelfmedelijden bereikt een werkelijk hoogtepunt met de woorden: “Deze tijd vraagt om partijen die zien dat de groeiende ongelijkheid en ecologische crisis met elkaar verbonden zijn.” Jesse, die partijen zijn er allang. Jij bent toch het opperhoofdje van zo’n partij? En is D66 ook niet soortgelijke inzichten aan het rondstrooien? Zelfs de VVD heb je al jaren zo gek weten te krijgen dat ze je klimaatfobie serieus nemen. Met alle respect, hoor, maar: wat zeur je nou?

 

Loopbanen

Is politiek echt alleen maar een zaak geworden van loopbanen die mooi moeten verlopen en van mensen die, zonder al te veel moeite te hoeven doen, maar gelijk macht dienen te krijgen op basis van hun overtuigingenovertuigingen die vaak zelfs tegen onze Grondwet ingaan, zoals het uitsluiten van andere, democratisch verkozen partijen?

Want Jesse klinkt eerder als een halfbakken werknemer die diep teleurgesteld is over een promotie die ‘m door de neus is geboord terwijl hij nog zo z’n best heeft gedaan, dan als een krachtig politicus met een visie en een plan waarmee hij logischerwijs mensen weet te overtuigen. Stampvoeten is niet fraai voor iemand die anderen wil leiden en besturen, Jesse. Het overtuigt in elk geval niet.

 

Volwassen

En zeker niet als je in een democratie alle kans hebt om te winnen – je hoeft alleen maar te overtuigen. Dat is je niet gelukt, en nu moet je ophouden met te doen alsof jouw mening er nog toe doet in deze machtsverdeling. Je hebt verloren, je staat aan de zijlijn. Het volwassen accepteren van dat pijnlijke feit is een begin van een mogelijke terugkeer. Stampvoeten niet.

Maar ach, wat zeur ík nou weer, zonder enig besef van de realiteit. De hele politieke cultuur van ons land is verworden tot een club van mensen die amper in staat zijn tot volwassen omgang met de mandaten die het volk ze gunt: voor een betere baan zijn alle ideologische overtuigingen dan weer vlot de deur uit en maken ze dat ze wegkomen.

 

Plichtsbesef

Politiek is een zaak van mensen die een leuke CV en een mooi netwerk willen opbouwen (toch, mevrouw Van Nieuwenhuizen?), niet van serieuze mensen die begaan zijn met dit volk, het héle volk, plichtsbesef bezitten, in staat zijn daadwerkelijk voor een land te zorgen en op een Grondwettelijke manier hun overtuigingen over weten te brengen op anderen.

Maar al met al doet Jesse het zo slecht nog niet: hij is in elk geval tot nu toe nog niet weggelopen. Al zegt iets me dat dat wel eens niet lang meer zou kunnen duren.

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
31 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jos
Jos
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Spijker harde analyse. Eigenlijk schandalig dat zo’n Klaver niet in kranten, tijdschriften en tv hiermee wordt geconfronteerd. Helaas toont dat ontbreken van kritisch vermogen in de media de rot aan in onze samenleving. Men heeft de mond vol van samen en inclusiviteit, zolang dit tenminste door de jongens en meisjes van links is goedgekeurd., anders sta je gewoon buiten spel. En daar wordt eigenlijk nauwelijks aandacht aan gegeven. Al onze politiek duikers, met veel bravoure op tv, gaan bijna als vanzelfsprekend hier aan voor bij. Ik word daar behoorlijk nijdig om!

Jos
Jos
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Het is m.i geen gebrek aan kritisch vermogen, maar en kwestie van onwil en politieke voorkeur.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Die media staan in dienst van onze bestuurlijke elite.
D66 bemoeide zich bijvoorbeeld met de VPRO-documentaire over Kaag.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De communistische putch is gelukkig niet doorgegaan maar de poging was overduidelijk. Nu zullen de linkse partijen(bijna iedereen dus) het vormen van een minderheidskabinet saboteren. En als ie dan toch komt dan zal links hun punten halen als het cabinet naar meerderheid zal zoeken. Zo krijgen wij toch weer links en vooral woke wat eigenlijk een milde putsch betekent. Maar mild zal ie niet zijn. Kaag doet haar uiterlijke best om Afghanistan hier naar toe te verhuizen en krijgt eigenlijk praktisch de hele parlement mee want daar hebben zij toch om gevraagd. Welke land volgt in de reeks van de verliezen van het Westen met weer een nieuwe stroom vluchtelingen? Welke cabinet er ook komt maakt dus niet uit net als het niet uitmaakt voor wie de burger stemt. En met Rutte aan de leiding zal het weer een aderlating voor de ouderen worden maar het incaseren van leugens zal hem nog populairder maken als niets veranderd. En let op, woke die uitgroeit betekent het einde van het Westen. Niet eens verkocht maar weggegeven en dat is wat ook Klaver en de rest wil. Het deelname in de regering is niet noodzakelijk.

p.
p.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik heb geen seconde de illusie dat een kabinet zónder GL / PvdA een minder linkse koers zal varen. De afgelopen 4 jaren hebben dat wel bewezen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

Zeer zeker niet, de toon is al gegeven en de VVD is geen rechtse partij meer. Bij het zoeken naar meerderheid zal een minderheidskabinet alsmaar consessies aan links moeten doen en het parlement stelt ook niets meer voor. Links hoeft niets meer te winnen want Rutte doet hun werk. Hij praat rechts naar doet links. De leugen is zijn grote troef en men houdt van leugen kennelijk.

marien
marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

VVD is misschien nog wel ‘rechts’ maar dan flink verdienmodel opzetten met ‘linkse wensen’ onder mom van klimaat. Want daar gaan weer hele groepen ondernemers rijk van worden en lobbyisten.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marien

Zakenlieden en politici worden rijker naarmate de burger het zwaarder krijgt. Die wordt met van alles opgezadeld door de duurzaamheidspropaganda om extra geld uit te geven en men doet het nog ook. Omdat het doel nooit bereikt wordt het aantal miljardairs weer hoger en het aantal armen ook. Linksom of rechtsom het blijft asociaal.

Jos
Jos
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Allemaal waar, maar lezende het concept regeer accoord van D66 en de VVD staat GL inhoudelijk niet buiten spel

We voeren links- of rechtsom gewoon de GL, Timmermans en E.U. URGENDA uit..

Autonomie, democratie (:

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Helaas en tegen de wil van menig kiezer.

p.
p.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Geheel eens. En dat komt doodgewoon omdat de échte beleidslijnen helemaal niet meer op nationaal niveau worden getrokken. Rutte is uitvoerder van EU / VN / WHO / WEF beleid. Een non-valeur als De Jonge is niet meer dan de loopjongen van Rutte.
En zo zal het blijven, totdat de revolutie uitbreekt.

Els
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Aan elke alinea in deze column niets meer toe te voegen. Bedankt Ines voor het zo haarscherp verwoorden van ook mijn gevoelens.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Links die om democratie roept wil eigenlijk alles wat rechts is verbieden en de mond snoeren van iedereen die anders denkt. Dat is wat Klaver onder democratie verstaat en wat Marx als kazerne socialisme heeft aangemerkt.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Hier o.a. raakt Inez de kern van het verhaal heel goed!
“Miljoenen mensen in ons land worden genegeerd – door mensen als Jesse. Ze bestaan niet voor hem, omdat ze niet zouden horen te bestaan.”
Mooi verwoord.

pedro dos
pedro dos
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Yep!

r.maassen
r.maassen
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

spijker op de kop.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Deze Feras heeft twee paspoorten, hij heeft dus twee mogelijkheden.
Laat hem gewoon vertrekken en net als de voetballers, kiezen voor dat land.

Bert van Heemst
Bert van Heemst
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De mond in de trekpop van Bram en Wijnand heeft weer bewogen, maar waarom ? De vraag is waarom wij op dit moment worden geacht, op deze rode haring te reageren. Wat is GL of de naaste omgeving ervan, nu aan het doen dat het daglicht daadwerkelijk niet kan verdragen ?

marien
marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bert van Heemst

ja, ergens zit een vette adder onder het gras. In de achterkamertjes wordt van alles bekokstoofd. Zonder naar de belangen van het gemiddelde publiek te kijken.
Het lijkt alleen om excessieve marginale groepen te gaan. Woke en BLM. De gemiddelde blanke hetero Nederlander moet z’n mond houden

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door marien
Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heel goed geanalyseerd en helaas zo als het is.

Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zijn reactie past prima bij zijn pijama,eikeltje .
Heel het land vol zetten met windmolens,alles laten draaien om het klimaat,of dat je de tempratuur kan beheersen door belastingen te heffen ,kijk naar Al Gore miljadair die weet precies hoe dom mensen kunnen zijn, en daar stapt de linkse kliek maar wat graag achteraan ,gelukkig krijgen ze steeds minder stemmen ,en dan moet je niet zeuren ,Rutte heeft ze ook nog gepaaid en het gevoel gegeven dat ze mochten instappen,die truc heeft hem veel vervelende vragen bespaard,en dat is ook de kiezer niet ontgaan ,Klaver is een loopjongen en zal dat altijd blijven .

p.
p.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is veel simpeler:
– linkse, ideologisch gedreven mensen maken hun verstand ondergeschikt aan hun ideologie. Alles moet wijken voor hun gedroomde Utopia.
– Daarom kun je van hen geen logica of consequent handelen / denken verwachten. Dat betekent dus ook dat het geen enkele zin heeft hen dit te verwijten. Ze zullen zich daar niet eens tegen verweren, omdat het hen geen barst interesseert. Want:
– Ook hun moraal is ondergeschikt aan hun utopie – voor de utopie moet ALLES wijken. Daarom vermoord Volkert Pim en heeft totaal geen spijt. Hij vind waarschijnlijk nog steeds dat hij iets goeds heeft gedaan.
– Als je dit beseft, begrijp je ook waarom Klaver het ene moment dit roept, en het andere moment iets geheel anders. No problem, want twee volledig tegengestelde uitingen kunnen elk op een ander moment dienstbaar zijn aan de grote droom, de utopie. In díe context moet je het zien, en dan is het glashelder: het enige criterium is of een daad of woord bijdraagt aan het doel. Verder niets. Geen ethiek.
– Dit betekent ook dat een dialoog of echte samenwerking totaal NIET mogelijk is. Elk gesprek, elk compromis is nooit meer dan een tussenstation op weg naar het einddoel: de macht.

Lees eens goed wat Pol Rosenmöller onlangs op een GL congres zei:
“Als rechts uiteindelijk met ons gaat praten dan zijn we zó goed voorbereid en zijn onze argumenten zó overtuigend dat ik er niet aan twijfel dat er een progressief regeerakkoord gaat komen, dat we met trots aan onze leden kunnen presenteren.”
Hier spreekt een blind paard.

Dus: niet meer mee praten, niet meer tegen ageren. Negeren is het beste, want hier valt gewoon NIETS mee te bereiken. Deze mensen zijn volledig gediskwalificeerd.
En ja, dit geld voor ALLE linkse ideologen: van GroenLinks en CU via D66 tot en met VVD en CDA.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

Geheel met u eens. En zo lang de stem van het volk genegeerd wordt kan er mijns inziens niets goeds van deze partijen verwacht worden.

Bert van Heemst
Bert van Heemst
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

De drang om hun utopie te bereiken is zo groot dat ze razend slim zijn in hun misbruik/ verkrachting van onze taal, en hun timing. Zij zitten in de macht, worden door ons betaald, om 24/7 over het bereiken van hun utopie na te denken, de tijd is in hun voordeel in meerdere opzichten dus. Daarom weiger ik ze te onderschatten, waar uw reactie wel aanleiding toe zou kunnen geven.

p.
p.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bert van Heemst

Mijn reactie was vooral bedoeld om de wortel van het probleem met deze mensen / dit denken / dit soort politiek bloot te leggen: zó diep gaat het dus. Omdat ik zie dat heel veel mensen dit onderschatten – dus in dat opzicht ben ik het volledig met u éens. Inderdaad kan de conclusie die ik trek zou worden opgevat als: “Ach, het gaat vanzelf weer over. “Dat is zéker niet wat ik denk, integendeel. Wat ik denk is: “Hier is geen rationeel / democratisch kruid tegen gewassen. Verspil je tijd en energie niet met discussies, pogingen tot overtuigen, of samenwerking.”

Wat dan wél te doen,? Dat kan ik hier niet neerzetten. Ik wil daar ook niet toe oproepen. En ik denk dat dat ook niet nodig is, want de kruik gaat zo lang te water tot zij breekt.
En dat moment komt elke dag dichterbij. Helaas.

Henk
Henk
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ines for president

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Henk
marien
marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk

Er zou zeker een a politiek denktank moeten komen van intelligente mensen waaronder ook Ines van Bokhoven, inderdaad, die haarfijn bespreken wat nou eigenlijk belangrijk is in de maatschappij van ons land. Ik ben helemaal niet VOOR al die politieke spelletjes. Want dan gaat het niet om landsbelang of belang voor de maatschappij. DAAR gaat het al fout in de politiek. Wat belangrijk is voor ons land en ons volk lijkt er niet toe te doen als het maar woke of blm is en als de zieligheidsfactor van andere oorlogvoerende volkeren maar voorop staat. DAAR is onze politiek en onze overheid drukker mee (zie Kaag die nou ergens mensen aan het ronselen is voor transport naar Nederland en die met geld loopt te strooien bestemd voor de taliban, want zo zie ik het wel, in plaats van dat ze hier met de formatie bezig is.)

Paul
Paul
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als het allemaal zo overduidelijk is waarom zitten die gasten er nog Nederland groepeer Tijd voor verschoning

J E C M van Wezer
J E C M van Wezer
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een goed stuk. We zijn aan een ramp ontkomen. Klaver in de regering had het begin van een communistische machtovername kunnen zijn. Doet me denken aan de verkiezingen van 1930 in Duitsland en de machtsovername door de communisten in Oost-Europa na 45.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  J E C M van Wezer

De “fusie” tussen GL en PvdA deed mij direct denken aan de communistische overname in Tsjechoslowakije in 1948. If Die linkse jochies hier hebben geen idee waar zij aan werken. De idealistische communisten aldaar werden binnen een paar jaar gelikwideerd omdat het communisme is alleen houdbaar on de vorm van kazerne communisme zonder enige vrijheden. Kennelijk leert men nog altijd slecht lijkt niet graag naar het verleden. Het alleen blind vooruit kijken maakt juist deze fouten opnieuw mogelijk.

Mieke Lubbers
Mieke Lubbers
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prima analyse Inez! Veel rechtse partijen werden al bij voorbaat uitgesloten om het gesprek mee aan te gaan, links moet niet zeuren. Het is alleen maar terecht als er voor hen geen regeringsdeelname in zit, dat doet tenminste dan nog enigszins recht aan de verkiezingsuitslag.

31
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x