Het linkse speelkwartier is voorbij

Tijd voor een formatie over rechts

Ruim vijf maanden zijn verstreken sinds de parlementsverkiezingen van 17 maart. Bij deze verkiezingen behaalde centrumrechts (VVD en CDA tesamen) 49 zetels en de partijen ter rechterzijde (PVV, FvD/van Haga, JA21 en SGP) 31 zetels, dus samen een rechtse meerderheid van 80 zetels. Toch blijft D66-leider Sigrid Kaag aandringen op een coalitie met PvdA en GroenLinks, beide grote verliezers. Het linkse speelkwartier moet nu maar eens afgelopen zijn, vindt Jan Gajentaan.

Hamer probeert tijd te winnen

Informateur Mariëtte Hamer, een vreemde keuze wat mij betreft gezien het dramatische verlies van haar PvdA, heeft de zomer gebruikt om tijd te winnen. De bedoeling was het anti-Rutte sentiment als gevolg van het ‘functie elders’-briefje, weg te laten ebben. Maar, hoewel Rutte en Kaag in de zomer een soort van programmatisch opstelletje hebben geschreven, is het land er niets mee opgeschoten. Terwijl er met de voortdurende coronapandemie en de verwachte grote asielstroom uit Afghanistan toch genoeg problemen zijn om op te lossen.

 

Linkse samenwerking

De enige reden voor Hamer om tijd te winnen is het in samenspraak met Sigrid Kaag binnenhalen van linkse partijen. Alsof Kaag de verkiezingen heeft gewonnen! Dat laatste is toch echt niet het geval en in de peilingen gaat het alleen maar achteruit met D66, sinds is gebleken dat Kaags ‘nieuwe leiderschap’ heel weinig om het lijf heeft.

Vreemd genoeg hebben de linkse verliezers PvdA en GroenLinks hun lot aan elkaar gekoppeld en daarover zal de Politieke Ledenraad van de PvdA komende zaterdag een uitspraak doen. De inzet van de voorstanders van deze samenwerking is duidelijk: het doel is “links het spel te laten bepalen”.

 

Sinds wanneer bepalen verliezers het spel?

Nu zijn politieke partijen, ook de verliezende zoals PvdA en GroenLinks, natuurlijk vrij om van alles te willen en te proberen. Maar zijn VVD en CDA daarmee gebaat? Welke problemen worden er opgelost met het binnenhalen van twee dogmatisch-linkse partijen? Wordt het niet tijd dat de VVD, als grootste partij, een duidelijke lijn neerzet, of moet alles wijken voor de pluchegehechtheid van Rutte? Welke problemen worden er dan opgelost met het binnenhalen van PvdA en GroenLinks?

 

Immigratie en kernenergie

Verstandige VVD’ers, die er in de achterban nog wel zijn, weten drommels goed dat Nederland niet meer in staat is grote asiel- en immigratiestromen op te nemen en het nu echt tijd is voor een resolute lijn: opvang in de eigen regio. Al bepleit door Frits Bolkestein in 1994 en later verwoord in het Plan Azmani van de VVD. Ook zijn verstandige VVD’ers van mening dat het op een verantwoorde wijze terugbrengen van de CO2-uitstoot alleen lukt met meer kernenergie. In weerwil van Nijpels’ gebazel bij de klimaattafels.

Beide punten, controle over de immigratie en kernenergie, zo cruciaal voor de toekomst van Nederland, zijn vrijwel onmogelijk te realiseren met dogmatisch links. Een open visie op deze thema’s, zoals bijvoorbeeld de Deense sociaal-democraten hebben, is in Nederland nu eenmaal onmogelijk als gevolg van decennia ideologische verdwazing van links, al sinds de jaren zestig en zeventig.

 

Maak Wiegel informateur

Ik roep daarom Mark Rutte en Wopke Hoekstra op om de handen ineen te slaan en Sigrid Kaags speelkwartier te beëindigen. Om te beginnen moet er een andere informateur worden benoemd. Ik stel voor hiervoor VVD-oudgediende Hans Wiegel te benoemen. Hij kan onderzoeken of er een meerderheid kan worden gevormd met de genoemde centrumrechtse en rechtse partijen, waarbij sommigen wellicht in een gedoogrol de nieuwe coalitie kunnen steunen.

Daarnaast lijkt het me verfrissend als Wiegel ook eens met de SP van gedachten wisselt. Lilian Marijnissen doet in ieder geval niet aan koppelverkoop, zoals Klaver en Ploumen!

 

VVD en CDA laten zich gijzelen

Wopke Hoekstra zal zich hopelijk realiseren dat hij niets te zoeken heeft in een door D66 en twee linkse partijen gedomineerde coalitie. Alleen een coalitie die een lijn volgt als Sebastian Kurz in Oostenrijk (ook christendemocraat), waarbij ingezet wordt op immigratiebeperking en koopkrachtverbetering, kan het CDA in staat stellen weer een grote volkspartij te worden. Maar zo’n coalitie zal er met Mariëtte Hamer als informateur nooit komen. Waarschijnlijk ook niet met Rutte als premier, maar dat is weer een ander verhaal.

Wiegel heeft overigens in eerste instantie gepleit voor voortzetting van de huidige coalitie VVD-CDA-D66-CU. Maar aangezien deze optie min of meer is uitgesloten door Sigrid Kaag moesten VVD en CDA zich maar eens oriënteren op rechts, als ze zich niet willen laten gijzelen door de D66-leider.

 

Realorechtse coalitie

Nederland heeft een realorechtse coalitie nodig (zoals ik met OpinieZ-collega Johannes Vervloed al jaren bepleit) met realistische en houdbare oplossingen voor de grote problemen van onze tijd. Als één linkse partij daarbij wil aansluiten om goede sociale accenten te leggen, prima. Meer zou niet in overeenstemming zijn met de verkiezingsuitslag.

 

Deze realistische coalitie zou in de EU nauw samen kunnen werken met verwante landen als Oostenrijk en Denemarken. Wat betreft Duitsland en Frankrijk, deze landen staan voor een wisseling van de macht. Mogelijk zal de dwaaslinkse koers van Merkel en de megalomane drang van Macron om de EU te federaliseren onder Franse leiding, al komend jaar tot een einde komen.

Laten VVD en CDA dáárop voorsorteren. Het liefst in een coalitie zonder D66. Deze partij is te ver afgedreven van de oorspronkelijke doelstellingen en heeft Nederland momenteel niets te bieden.

Rutte en Hoekstra, formeer over rechts!

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
19 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Johan Cramer
Johan Cramer
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Overduidelijk dat Kaag het opgeklopte meningsverschil met de CU over een volstrekt onbelangrijk item als het levenseinde, gebruikt om de linkse verliezersalliantie de regering binnen te loodsen. Zolang ze de CU blijft afwijzen, kunnen Rutte en Hoekstra geen kant op. Tenminste, zolang ze zich laten ringeloren door het Kaagmens, dat zich niets aantrekt van de verkiezingsuitslag, maar aan haar eigen drammerige standpunten blijft vasthouden. Hoezo democratie?

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Johan Cramer

Nou of Kaag zich niets aantrekt van de verkiezingsuitslag, waag ik te betwijfelen. Liberalen waren in de 19de eeuw links, in de 20ste eeuw en ik denk ook nu nog. De VVD is dus gewoon een linkse partij. Minder links dan GL, maar toch. Vandaar dat ze zo makkelijk met elkaar kunnen praten.
Dat mensen denken dat de VVD rechts zou zijn, is een links praatje. Want dan denken de mensen dat er iets te kiezen valt. Dat er verschillen zijn. Dat er oppositie is. Dat nog niet alles voorgekookt is. Dat het alle kanten op kan gaan.
De scheidslijn tussen links en rechts ligt tegenwoordig bij het vraagstuk of een partij de nationale belangen zwaarder laat wegen dan internationale (socialistische). Als je dat criterium hanteert, dan ben je er heel snel uit, of de VVD links of rechts is.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Nijpels is een loopjongen van de klimaatindustrie,en gewoon D66,heeft nooit een toegevoegde waarde gehad,mocht men toch over links gaan ,kan men de verkiezingen bij deze afschaffen ,de democratie ligt op een oor,en Rutte moet kost wat kost de plannen van Schwab er door drukken .Beter zou het leger ingrijpen ,en een zakenkabinet opstellen met mensen die verstand hebben van zaken ,geen vrouwen die op hoge posten zitten en er de ballen verstand van hebben ,momenteel is het een doorgeefluik van ons kent ons,knikken en er een eigen mening op na houden .Directeur van een ziekenhuis op de post van Hugo,omdat die precies weet waar hij het over heeft en ook weet dat er meer medicijnen bestaan tegen corona dan alleen maar spuiten ,finacieel mensen aanstellen die onderzoeken wat iets werkelijk kost,en waar het geld heen gaat ,Directeur van een visserijbedrijf voor zijn afdeling ,en ook een man op landbouw die daar altijd mee te maken heeft gehad, Brussel bepaald maar Holland betaald,en dan kan je eisen stellen,en een zakenman laat zich niet afpoeieren,zo moeilijk kan alles niet zijn .belangen en veel verdienen,alles betaald door de belastingbetaler ,die na de showverkiezingen weer 4 jaar mag jammeren en wordt leeggezogen door een stelletje clowns,met een kort termijn geheugen en wat zwarte stiften die kunnen we missen als kiespijn. Regeren is vooruit zien ,en niet je de wetten voor laat schrijven door wat volgevreten miljardairs ,en je als dank wat geparkeerde euros geven .Momenteel klopt er veel niet ,en owee voor degene als dit uitkomt .

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland heeft een lapzwansen regering, een aantal leugenaars die ook nogal eens snel dingen vergeten en een vrouw uit de Harry Potter rage.
Verschrikkelijk, ik heb in mijn leven al heel wat regeringen voorbij zien huppelen, maar zo een stelletje onbekwame onbenullen in één regering heb ik nog nooit meegemaakt.
Niets wat dit Linkse Rutte Kartel aanpakt loopt op rolletjes.
Zij schamen zich nergens voor, want niemand roept hen tot de orde en personen met een andere mening worden afgestraft, als zij gebruik willen maken van hun recht op demonstreren, de lange lat, het waterkanon de politiehond en een busje zijn beproefde middelen.

Rutte praat niet MET ons.
Rutte praat OVER ons.
RUTTUP en NEXIT.

Milo van der Linden
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ondanks het feit dat ik persoonlijk overtuigd ben dat ook VVD en CDA totaal van de werkelijkheid los zijn qua politieke leiding is dit een goede poging om de teloorgang van de democratie te stoppen. Dank je wel voor een helder geschreven betoog.

Waldemar
Waldemar
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“Bij deze verkiezingen behaalde centrumrechts (VVD en CDA tesamen) 49 zetels en de partijen ter rechterzijde (PVV, FvD/van Haga, JA21 en SGP) 31 zetels, dus samen een rechtse meerderheid van 80 zetels. ”

Hier gaat het al fout waardoor de rest van het stuk tot een oefening in wensdenken vervalt. Er zijn twee partijen: de globalisten (VVD, CDA, D66, PvdA, GL, CU) en de populisten of nationalisten (FvD, PVV). Verder zijn er een aantal kleine, haast onbeduidende partijen die geen keuze hiertussen kunnen of willen maken (SP, JA21, van Haga, misschien SGP).

De conclusie dat ‘rechts’ gewonnen heeft is fout, zo vrees ik. Rechts bestaat namelijk niet meer. Het zijn allemaal sociaaldemocraten: een liberale basis met daar bovenop flink hoge belastingen voor een dominante overheid die controleert, reguleert en herverdeelt. Niemand gaat het onderwijs, de gezondheidszorg en de infrastructuur privatiseren. Niemand gaat sociale zekerheid afschaffen. De discussie gaat tussen meer globalisme, in het bijzonder meer EU en daarmee meer klimaathysterie en immigratie, meer overheveling van souvereiniteit, voor zover dat nog mogelijk is en meer natiestaatafbraak. Of minder van dat alles en er zijn slechts twee partijen die zich daarvoor uitspreken.

Het is volkomen duidelijk wat je gaat krijgen. Sommige mensen lijken te denken dat de VVD en het CDA eigenlijk nog steeds conservatief-liberale of conservatief-christelijke partijen zijn die het beleid van de afgelopen decennia tegen hun zin hebben uitgevoerd. Gevolgmatig kunnen deze partijen met een beetje goede wil terug naar rechts geduwd worden. Terug in de hoek Bolkestein/Wiegel. Bij JA21 en van Haga lijken ze dat ook te denken. Dat is toch een beetje naïef vrees ik.

Auke51
Auke51
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Waldemar

Goede reactie en samenvatting Waldemar. Helaas is er geen rechtse vleugel met 80 zetels, op papier natuurlijk wel. PvdA heeft dit jaar geen zetel verloren , GL is met de SP de grote verliezer op links. Hopelijk zijn ze bij de PvdA verstandig genoeg om niet mee te gaan in de optie GL/PvdA. Wat een arrogantie van Klaver en Kaag. Ik verlang terug naar een Bolkenstein die NL verlost van de problemen waar we nu voor staan met realistisch en pragmatisch beleid.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Waldemar

Zo is het precies. De globalisten maken de dienst uit omdat die weten hoe ze geldstromen op gang moeten brengen met windturbines, migranten en energietransities. De rest is bijzaak. Iedereen stemt op deze partijen om de eigen zak te vullen. Om het leuk aan de man te brengen, worden mantra’s herhaald, zoals ‘mensenrechten’, ‘humaan’, ‘planeet redden’ en meer van dat soort gestoorde kreten.

Op het andere punt, dat VVD en CDA nog teruggeduwd kunnen worden, heb ik inmiddels wel stevige twijfels. Dan zullen ze echt totaal andere leiders moeten krijgen en voor zover die bestaan, krijgen ze toch geen kans in Nederland.

Waldemar
Waldemar
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Waldemar

Een kleine toevoeging. Ik kwam het volgende tegen in een verslag van een avond van de nieuwe partij van van Haga genaamd BVNL: https://tpo.nl/2021/08/25/chris-aalberts-wybren-van-haga-wil-van-de-wappies-af-maar-dat-gaat-zomaar-niet/

“BVNL heeft een probleem: het aantal politieke partijen op de rechterflank was nog nooit zo groot en dus komt al snel de vraag op waarom BVNL überhaupt bestaat. Een vrouw uit het publiek wil weten waarom al deze partijen niet samengaan. Van Haga zegt dat er met de PVV niet samen te werken valt en dat Forum bezig is met het oprichten van scholen en een datingapp. Er moet een partij komen die wel met VVD en CDA kan samenwerken. ”

Van Haga zegt hier zelf wat ik eerder heb proberen aan te geven. Veel mensen denken dat het CDA en de VVD het beleid van zeker de laatste 20 jaar eigenlijk niet hebben willen uitvoeren. Het is hun als het ware overkomen. Persoonlijk geloof ik daar helemaal niks van. Er zullen best nog conservatief liberalen bij de VVD zitten en ook conservatieve christenen bij het CDA, maar die worden netjes buiten de bestuurscultuur gehouden. Blijkbaar meent van Haga dat VVD en CDA hun roots niet verloochend hebben en terug naar rechts geduwd kunnen worden; beter, van de globalisten losgeweekt worden. Dat zal niet meevallen zolang ze allemaal over build back better praten.

Foaak
Foaak
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Waldemar

Dit artikel had nog hout gesneden in de jaren ‘90 van de vorige eeuw maar vandaag de dag bestaat rechts-links niet meer, evenmin als sociaal of liberaal of christelijk.

Er zijn vandaag de dag partijen die een internationale agenda volgen zoals (VVD, CDA, D66, PvdA, GL, JA21, CU, BIJ1, van Haga, Volt). Het maakt bij deze partijen niet uit op wie je stemt, deze partijen zijn allemaal bezig de globalistische agenda van de VN en world economic forum (WEF) uit te rollen t.w. de 17 SDG’s. Deze 17 SDG’s passen niet in een democratie maar zullen technocratisch uitgerold worden, de facto zal de democratie ophouden te bestaan.Het is goed om te realiseren dat ons leven en maatschappij ingrijpend zal veranderen als we deze agenda volgen. Er zullen geen autonome landen meer zijn, dus nederland zal de facto als zelfstandige parlemaire democratie ophouden te bestaan. Maar ook de mensen in de wereld zullen niet meer autonoom zijn, we zullen geen bezittingen meer hebben, mogen niet meer zelf beslissen welke activiteiten we uitoefenen en mogen zelfs niet meer over ons eigen lichaam beschikken. Je ziet de eerste tekenen hiervan met de aankomende verplichting tot vaccinatie.

Dan heb je ook nog partijen die trouw blijven aan hun basisprincipes zoals (SGP, SP en BBB) maar ik heb mijn twijfels of deze partijen doordrongen zijn van de ingrijpende veranderingen die op komst zijn.

Er is een partij die deze aanstaande, ingrijpende verandering doorziet en dat is het FVD. Deze partij doorziet dat we effectief niet meer in een democratie leven en geeft ook duidelijk aan welke maatregelen nodig zijn om deze ontwikkeling te stoppen zoals meer inspraak middels bindende referenda en lidmaatschap met de EU en internationale NGO’s zoals de VN stopzetten.

Waldemar
Waldemar
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Foaak

Jammer genoeg kan ik maar 1 duimpje omhoog geven voor je reactie.

Willem R
Willem R
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het lijkt alsof de VVD bereid is de middenschool in te voeren op de PvdA te paaien. Dan moet de VVD wel bijzonder graag met de PvdA willen. Of steelt de PvdA (Hamer) als een dief in de nacht, dus zonder discussie een van de ingrijpendste wijzigingen in het onderwijs. Wat voor nut hebben de goed lerende kinderen hiervan? Vooral dit dief in de nacht gehalte is om woedend te worden.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De formatiepoging over links is helaas logisch te verklaren. Wie beweert dat rechts de verkiezingen heeft gewonnen heeft zand in de ogen. VVD is links, D66 is linkser, lees de verkiezingsprogramma’s er maar op na. Om over het uitgelekte opzetje voor een regeerakkoord nog maar te zwijgen. En het CDA (de voormalige boerentak van de VVD) is zo gehecht aan regeren met de VVD dat ze zelfs in het linkse opzetje van mark en sigrid “aanknopingspunten” zien. Tel daarbij op dat de formatie getraineerd is tot nadat het alarmistische klimaatrapport van het IPCC uitkwam. De schaapjes zijn weer bang gemaakt, het draagvlak is weer gecreëerd, nu is volgens de professionele plucheplakkersde de tijd dus rijp voor een linkse coalitie die deze problemen wel eventjes zal aanpakken. En het volk is weer tevree en wentelt zich nog een keer om onder haar mark & sigrid dekbedje.

Het is zo doorzichtig dat ik er bijna om zou kunnen lachen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het huidige regeringsvorming is een puur aanval op democratie. Wat voor Tsjechoslowakije het jaar 1948 was is vergelijkbaar met de 2021 hier in Nederland. De communistische putsch daar was praktisch hetzelfde als de D66-GL-PvdA complot nu al zijn de omstandigheden natuurlijk niet helemaal hetzelfde.
In beide gevallen is het de linkse dictatuur die de boventoon speelt. Wij weten waar het toe geleid heeft en daar gaan wij ook heen. Omdat de strijd alleen van binnenuit gewonnen kan worden betekent dat de VVD leden en kiezers weer hun idealen moeten omarmen in plaats van de pragmatische aanpak door collaboratie met links. De tijdperk Rutte heeft voor gezorgd dat er geen VVD meer is maar Partij Rutte. Als de kiezer bang is om de Rutte los te laten om een totale linkse regering te voorkomen moet deze beseffen dat Rutte de vazal van Links is geworden net als van Brussel. De hoop dat door het met Rutte gaan van de linkse partijen zal leiden tot hun verval is maar een droom want er gaat intussen heel veel kapot door linkse maatregelen.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Objectief bezien moeten er nieuwe verkiezingen komen. CDA is ter ziele en dat was bij de laatste verkiezingen voor insiders voorzienbaar. Wat een vorm van bedrog is.
D66 heeft met behulp van de staatsomroep haar succes in de verkiezingen op oneigenlijke -en frauduleuze- wijze verkregen en verliest aanhang. Wat achteraf dus tot verkeerde stemresultaten leidde. Linkse clubjes als PvdA en GL zijn marginaal en als ze fuseren plegen ze kiezersbedrog. Een PvdA’er stemde nou eenmaal niet op GL en omgekeerd.
Kortom, de kiezer was bij de laatste verkiezingen in redelijkheid niet handelingsbekwaam/wilsbekwaam. Voldoende reden om een overeenkomst, of in dit geval verkiezingsuitslag ongeldig te verklaren.
Temeer, omdat men met dit zootje ongeregeld ook geen regering kan vormen.

Aan de andere kant; Laat ze een kabinet formeren en de boel naar de kloten helpen.
Een stevige crisis, die er mede dankzij het EU wanbeleid toch wel komt, is proefondervindelijk de beste methode om het domme volk weer wat gezond verstand te brengen.

Jop
Jop
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goed voorstel rechtse combinatie zonder Kaag. Vraag blijft mag dat van Klaus&Co.!

Tom van Doormaal
Tom van Doormaal
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk naar de realiteit. De regering is bemoeizuchtige dan links kon dromen. Of: de toeslagen ellende is ontstaan door het bezuinigen op de uitvoering, dus een kleinere overheid gaat niet helpen.
Iedereen wil verkiezingen optimaal benutten. Dat is bij iedereen gelijk.
Maar ik zou een combinatie van centrumlinks niet onlogisch vinden. Dat het CDA in het ongerede is, jammer voor Rutte. Kaag moet even volhouden.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Tom van Doormaal

Moet Kaag soms volhouden in het negeren van lastige vragen zoals op de foto bovenaan? Kaag geeft hiermee aan dat de vrijheid van meningsuiting haar totaal niet aangaat. Wat een arrogante heks!

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Lees ook het artikel van Juliaan van Acker: De vuile handen van het Corps Diplomatique. Daar past zij goed bij.

19
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x