Voor een prikkie op de eerste rij

De “booster” als veiligheidsgordel

Vaccinatie, israel, simon soesan, booster, opiniez, voor een prikkie op de eerste rij

Titelfoto: vaccine vial door Jernej Furman, gepubliceerd onder CC BY 2.0.

In Israël krijgen mensen boven de zestig een derde vaccinatieprik, een booster, en dat is een goede zaak. Ook al krijg je oorvegen op Twitter omdat je pro-vaccinatie bent. Simon Soesan wil geen haard van virussen voor anderen zijn en zijn kinderen en kleinkinderen zien zonder angst hen te besmetten. Dus hij nam de prik en met plezier. Een bericht uit Israël. 

Ik heb mijn derde! Sommigen noemen het een booster, anderen noemen het gewoon de derde prik. Ook zijn er mensen die menen dat het allemaal één grote leugen is.

In Israël krijgen wij, ouder dan zestig jaar, onze derde vaccinatieprik tegen Corona. Moet niet, maar is wel warm aanbevolen. Ikzelf had geen moeite met het beslissen: ik volg experts, meestal artsen die zich in dit soort dingen gespecialiseerd hebben. Door mazzel hebben we nu eindelijk een regering die minder verhaaltjes vertelt dan de vorige en een serieuze indruk maakt. Daarom begrijp ik hun voorzichtigheid.

Corona doet me denken aan een auto die parkeerplaatsen zoekt. En zolang je niet gevaccineerd bent, heeft het virus kans zich uit te breiden.

 

Veiligheidsgordel

Het vaccin zie ik als een veiligheidsgordel: het voorkomt geen ongelukken, maar als er dan toch wat gebeurt is de kans vrij groot dat je er zonder veel trammelant uitkomt.

Uiteraard zijn er andersdenkenden. Iemand schreef me dat het met blijdschap vermelden dat ik mijn derde prik heb genomen een slecht voorbeeld is voor anderen, die ik in feite ter dood veroordeel door die prik aan te bevelen. Het probleem is dat, behalve grote leuzen, deze mensen het niet met iets feitelijks kunnen ondersteunen. De medische wereld kan zich slechts baseren op statistieken. Nooit is er 100% succes verzekerd. Net als met een rechtbank weten we allemaal hoe we een ziekenhuis ingaan, maar zijn we er nooit 100% zeker van hoe we eruit komen.

 

Miljarden mensen zijn nu al gevaccineerd en toch krijg je mededelingen die ongeveer zo gaan: een Twitteraar met een schuilnaam deelt mede dat een kennis zonder naam iemand kent die na de vaccinatie stierf. En dat is heel erg. Maar heeft weinig invloed op een statistiek die gebaseerd is op miljarden mensen, helaas. Maar er worden nooit echte namen genoemd. Wel krijg ik oorvijgen omdat ik pro-vaccinatie ben.

 

Andersdenkenden

Corona lijkt me iets waarmee we moeten leren leven. Mondkapje doe ik op (ook over mijn neus) omdat ik geen broedstation wil zijn dat dan toevallig wel besmet wordt, niet ziek wordt, maar het virus wel doorgeeft aan anderen. Dat vind ik onverantwoordelijk. Maar nogmaals: er zijn andersdenkenden. Het probleem is dat ze erg gewelddadig zijn, die andersdenkenden. Ik ben bereid andere meningen aan te horen, ook als ik het er niet mee eens ben. Ik verneem graag hoe mensen tot andere conclusies komen. Maar helaas heb ik nog geen antivaxer ontmoet die zijn/haar standpunt kan ondersteunen met overtuigende feiten. Dat brengt mij echter niet tot scheldwoorden.

 

Mazzel

Ik kreeg mijn derde prikkie en zat vierentwintig uur later alweer in een vliegtuig. Bij aankomst in Duitsland wilden alle paspoortcontroleurs mijn nieuwe vaccinatiebewijs zien, want ik was de eerste die daar drie inentingen op had staan. Voor de zekerheid de volgende ochtend, nog voordat ik naar mijn kantoor ging, even een test gedaan en weer was ik negatief. Die test deed ik niet voor mijzelf: ik wil geen haard van virussen zijn voor anderen.

Helaas wordt dit door antivaxxers gezien als egoïstisch. Als je je laat inenten tegen een virus zijn de weigeraars beledigd dat je hen niet wilt zien. Mazzel dat dit niet gebeurde toen het poliovaccin ter beschikking kwam. Mazzel dat we niemand hoorden over dat het nog niet volledig was uitgetest. Mazzel dat toen niemand de straat op ging om te demonstreren tegen de vaccinatie toen.

 

Statistieken

In Israël kijken we naar statistieken: ja, er zijn meer mensen met het virus, ook zijn er gevaccineerden tussen. Maar slechts een klein procent wordt er ziek van en een nog kleiner procent krijgt problemen, vanwege redenen die nog niet duidelijk zijn, maar het is persoonlijk. De zware zieken zijn grotendeels mensen die geen vaccinatie hebben. Bij de leeftijd boven de zestig ziet men dat de vaccinatie na 6-7 maanden tegen het Deltavirus zwakker wordt. Die kans is 50%. Wat inhoudt dat je het virus krijgen kunt, er licht ziek van kan worden, maar dat gebeurt bij 13-15%. Alleen daarom al is het aangeraden die booster te nemen, zodat langzaam maar zeker dat virus geen kant meer op kan.

 

Verslaving

Uiteraard zitten we in een testperiode. Die volgens mij nog wel jaren door kan gaan. Maar je probeert je aan te passen aan de laatste bevindingen. Ook ga ik ervan uit dat niemand van plan is met opzet de wereldbevolking te verkleinen. En die chip in de prik? Dacht u dat Google, Apple en Microsoft niets van u weten? Bent u echt zo naïef om te denken dat onze verslaving aan het internet onopgemerkt is gebleven? Dat het voor velen te moeilijk is om op hun mobieltje te kijken, en dat liever op een minischerm op een horloge doen?

Want we mogen het laatste nieuws niet missen. Nee, niet het laatste nieuws op een nieuwszender, maar op Instagram, Facebook, Twitter of wat dan ook. En alles wat daar staat, of het nu feitelijk bewezen is of niet, alles wat daar staat is waar. Want het staat daar geschreven, snapt u?

 

Meningen

Als u dan toch nog vlees eet bent u een moordenaar. En als u tegen Biden bent, bent u superrechts. En als u voor een prikkie op de eerste rij mag, dan discrimineert u. Want andere meningen hebben kan alleen als u geen andere mening hebt.

Toch nam ik de prik, en met plezier. Kom maar op: ik reis, zwem, ga uit en kan mijn kinderen en kleinkinderen zonder veel angst zien, want de kans is superklein dat ik iemand ziek kan maken

Nu weet iedereen het beter en als je dan toch aan je medemens denkt ben je asociaal. In Israël, met negen miljoen inwoners, hebben ongeveer een miljoen het vaccin geweigerd. Mogen ze.

Zo kan het virus nog ergens parkeren en lekker doorgaan.

Over de auteur

Simon Soesan
Simon Soesan
Simon Soesan woont sinds 1973 in Israël en is directeur Europa van Taglit - Birthright. Soesan is bekend van columns in o.a. NRC Handelsblad, het Reformatorisch Dagblad, Israël Actueel en het Nieuw Israelietisch Weekblad.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
43 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Daan van der Keur
Daan van der Keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

‘Maar nogmaals: er zijn andersdenkenden. Het probleem is dat ze erg gewelddadig zijn, die andersdenkenden. ‘ Gisteren op het perron van het treinstation – dus volledig in de open lucht – schoot een man mij aan dat ik een mondkapje op moest doen. Ik antwoordde dat ik dat grote onzin vond in de open lucht en dat ik bovendien al corona had gehad ook in mijn hersenen. Hij zei toen tegen mij dat hij hoopte dat ik op de IC zou belanden, tja ook een mening van een pro-vaxxer. Mijn ervaring is dat pro-vaxxers vele malen agressiever zijn dan anti-vaxxers.

Vlierbloesem
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Van beide kanten wordt vaak niet beargumenteerd maar gescholden en gedreigd, helaas. Wie accepteert dat er verschillende opvattingen mogelijk zijn, die hoor je niet.

Kilian
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het siert de auteur natuurlijk dat hij de kans om anderen te besmetten, wil verminderen. Wel onderschat hij de kans dat hij – mede gelet op de diverse varianten – anderen niet kan besmetten en overschat hij de kans dat ongevaccineerden (zonder symptonen) anderen wel besmetten.

Het grootste bezwaar voor de mensen die zich (nog) niet willen laten vaccineren, is de onzekerheid voor schadelijke effecten op de lange termijn i.c.m. met de extreem lage kans om als burger – die niet tot de risicogroepen behoort – ernstig ziek te worden/dood te gaan.
Het risico om als individu – niet behorend tot de risicogroep – aan covid te sterven of aan het vaccin wordt vaak min of meer gelijk gesteld, als (bijna) verwaarloosbaar.

Door mensen die een vaccinatie-risico niet willen nemen “associaal” te noemen, toon je weinig inlevingsvermogen.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Kilian Karsbergen
Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kilian

“Simon Soesan wil geen haard van virussen voor anderen zijn en zijn kinderen en kleinkinderen zien zonder angst hen te besmetten”
Schrijft Soesan. Maar vaccinatie zegt niets over besmettelijkheid, want je kunt het virus toch in de luchtwegen krijgen en verspreiden. Vaccinatie betekent alleen dat het immuunsysteem sneller in actie komt dan in het geval zonder vaccinatie.
Alleen een PCR test zegt iets over virus in de luchtwegen.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

[quote] In Israël, met negen miljoen inwoners, hebben ongeveer een miljoen het vaccin geweigerd. Mogen ze. Zo kan het virus nog ergens parkeren en lekker doorgaan. [/quote] Mijn waarde heer Soesan dacht u nu werkelijk dat SARS-CoV-2 zal verdwijnen als 100% van de mensheid is gevaccineerd? Nee SARS-CoV-2 zal niet verdwijnen en altijd weer opspelen net als het griepvirus! Zolang de corona-vaccins geen 100% bescherming bieden en het virus muteert zal het blijven bestaan. Kortom leer ermee leven want niet iedereen gaat er dood aan net als ook niet iedereen dood gaat aan de griep.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Voordat ik een contract teken lees ik het eerst helemaal door, vooral de kleine lettertjes.
Zo ook een vaccin.
Ik heb begrepen dat dit vaccin anders werk als een gewone griepspuit. Dit vaccin verandert iets aan je immuunsysteem. Het vervelende is dat we geen idee hebben van de bijwerkingen op de lange duur, bijvoorbeeld bij jonge mensen. Niemand weet dat.
Ik stel voor dat we eerst even wachten voordat we uitspraken doen.
In ieder geval gebeuren er nu al dingen die kennelijk niet verwacht werden zoals het feit dat gevaccineerden toch besmet kunnen raken.

Milo
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De verhalen van meneer Soesan beginnen mij oprecht te storen. Na een vorig artikel waarin al geen enkel begrip voor andersdenkenden en de paniek waarin zij leven was te bespeuren, wordt er nu persoonlijke medische informatie gedeeld alsof hier een medaille mee te verdienen valt. Het is dat het om een opinie gaat, maar met gedegen onderbouwing of maatschappelijk relevantr vraagstukken heeft dit niet meer van doen. Meneer Soesan, ik ben afgehaakt.

Bart
Bart
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Milo

Meneer Soeson schept er genoegen in om de boel een beetje op te ruien.
En dat is prima, ieder zijn mening en motivatie.

Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nou, fijn voor hem. Ik laat mij niet vaccineren en vertrouw op mijn immuunsysteem. Mocht ik erg ziek worden(99% wordt beter) dan zijn er medicijnen.

Paul
Paul
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een onnozelheid Als de mensheid zo kwetsbaar zou zijn voor een virus hadden we a l l a n g geen bestaan We hebben echter een immuun systeem waarmee we overleven Het WANBELEID maakt mensen WANTROUWIG Uw verhaal is éénzijdig Het grootste en meest gevaarlijkste virus zijn de mensen die zich leiders wanen

Johan70
Johan70
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Paul

Plus de media !

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik zie die derde prik meer als een vervolg op, 1-2-3-4 enz, enz, enz.
Tot de dood er op volgt.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Inderdaad H.J.

Weet je H.J, als je namelijk geen auto bezit, hoef je ook geen parkeerplaats te zoeken.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Ik ga er vanuit dat het een jaarlijkse happening wordt net als de griepprik

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

De griepprik is voor kwetsbare groepen en op vrijwillige basis.
Eind 2021 is de vaccinatie aangaande corona, gewoon een verplicht nummer op straffe van uitsluiting.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Voor de goede orde, mensen die geen coronaprik willen zijn daarom nog geen antivaxxers. Ik heb als kind mijn vaccinaties gehad, later vaccinaties voor tropische reizen, onze kinderen hebben hun vaccinaties gehad etc.

Bij het vaccin tegen covid gaat het om een product waarvoor de fabrikant geen aansprakelijkheid erkent. Dan is die fabrikant er niet zo zeker dat dit geen nare bijwerkingen kan hebben. Van zo een fabrikant zou ik nog geen doosje lucifers kopen laat staan dat ik spul in mijn lijf laat spuiten. We hebben bijvoorbeeld de softenonbaby’s gehad.
Dat is een rationele afweging.

Wat ik met lede ogen aanzie, is dat wij gaandeweg gedwongen worden om ons toch te laten vaccineren. Je wordt dan niet in een dwangbuis gestopt, maar als je geen boodschappen meer kunt doen, je werk niet meer kunt doen en nergens meer welkom bent staat dat gelijk aan dwang.

Mensen die voor vaccinatiedwang zijn krijgen in de media breed podium en laten zich ronduit agressief uit tegen mensen zoals ik.

En tot slot, de samenleving vergrijst en krijgt de komende 20 jaar een zeer zware oververtegenwoordiging van oude -en dus kwetsbare- mensen. Ook een griepepidemie zoals die in 2017/2018 kent vergelijkbare oversterften.

Het wordt tijd dat we accepteren dat de dood bij het leven hoort en dat we minder spastisch met zaken als corona moeten omgaan.

Antonie
Antonie
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geen haard van virussen voor anderen? Wat een onzin.

Heijtink
Heijtink
2 jaren geleden

Zelden zo’n onverstandige=ondoordachte uitspraak gelezen. Hopelijk was dit de laatste van Hans Holtrop!

Edward
Edward
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vind de stukken van deze schrijver niet thuis horen op Opiniez.
Slecht onderbouwd epistel vol met dedain voor mensen die een kritische mening hebben.
Beter beperkt deze schrijver zich tot het ooit goede nrc handelsblad.
Bij gebrek aan 0 krijgt deze van mij 1 ster.

Eddie
Eddie
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Gaat geweldig in Israel, las ik. Waarom zou een booster werken als de eerste 2 prikken al niet werkten? Cognitieve didsonantie, iets anders kan ik er niet van maken.

Eddie
Eddie
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eddie

Ik begin me overigens danig te ergeren aan de zelfingenomen toon van dhr. Soesan

HarryN
HarryN
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Even kijken naar George carlin. De man is al 13 jaar dood maar zijn video “Germs, Immune System” is geweldig. Wat een voortuitziende blik had hij.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA) gaat onderzoek doen naar 3 mogelijke bijwerkingen van het vaccin. Naar aanleiding van dit bericht zijn de koersen van moderna, bioNtech en Pfizer met resp. 16%, 14% en 4% gezakt. Doet dit ook niks met de statistieken? Ik vind het oprecht onbegrijpelijk dat we dit als maatschappij accepteren terwijl het hier om een experimenteel medicijn gaat tegen een wat we inmiddels weten feitelijk gemiddeld gevaarlijk virus.

Kees
Kees
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit artikel mist enkele redenen, waarom mensen huiverig zijn voor coronavaccins:
– Het is een nieuw type vaccin, versneld gemaakt.
– Bijwerkingen op lange termijn zijn onbekend.
– Bijwerkingen worden niet snel toegegeven.
– Fabrikanten zijn niet aansprakelijk voor fouten.
– Vroegbehandeling met ivermectine e.d. door huisartsen wordt tegengewerkt. Vooral dit maakt argwanend.

Bernard
Bernard
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Met zoveel onbenul kan ik niet eens meer medelijden hebben…..

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik wil dat prikkie niet en als u hem wel wil dan is dat uw goed recht… soit. Over meer zou deze discussie eigenlijk niet moeten gaan. Ik als statisticus vind de statistische onderbouwing dit vaccin te nemen juist dramatisch! Modellen die keer op keer niet blijken te kloppen en toevallig altijd overdrijven hoe gevaarlijk covid is wat steeds maar weer mee blijkt te vallen en hoe geweldig het vaccin is maar nog niet iedereen heeft z’n tweede prik gehad en we moeten alweer een 3de nemen. En top- virologen ‘’experts’’die het normaal vinden dat er restaurants gesloten moeten worden terwijl de variantie-cooficient van besmettingen daar slechts 0,03 bedraagt zijn wat mij betreft niet bekwaam, fundamenteel onwetenschappelijk en die hebben zichzelf als ‘’expert’’ onmogelijk gemaakt. Maar we blijven blijkbaar graag naar deze ‘’experts’’ luisteren. Ik hoop dat u realiseert dat uw verhaal over autogordels en parkeerplaatsen slechts theorieën zijn die altijd nog getoetst moeten worden aan de realiteit. Zoals de bekende statisticus George Box zei; ‘’All models are wrong, but some are usefull’’

Heleen
Heleen
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Beste heer Soesan, ik heb uw stuk gelezen en wil hier graag op reageren. Ik zet graag mijn standpunt uiteen en hoop erg op een persoonlijke reactie van u.

Ik ben een vrouw die al jaren een kinderwens heeft en bezig is om dit te realiseren. Helaas werkt de natuur niet mee dus zijn we (ik en mijn partner) aangewezen op het medische circuit. Inmiddels ben ik niet meer de jongste (tja dat gaat zo als het al jaren niet lukt) en komen er ook leeftijdsgrenzen in zicht voor bepaalde zaken. Mijn schoonzus heeft de prik gehaald en kreeg het advies een half jaar te wachten met een volgende zwangerschap. Die tijd, dat half jaar wachten, heb ik niet, kan ik me niet veroorloven als ik kinderen wil. Ik neem de prik dus niet, daarbij zijn de langetermijneffecten onbekend dus dat is nog een reden om het in mijn situatie zeker niet te doen vanwege het feit dat het onbekende effecten op mijn lichaam kan hebben.

Toch mag ik straks dankzij Rutte en co nergens meer binnen in openbare gelegenheden. Anderen zoals u, zetten mij in de hoek als een wappie en een antivaxxer. En godbetert ook nog als waarschijnlijk agressief. Ook werkt u dankzij het zetten van al die prikken, mee aan een situatie waarin ongevaccineerden steeds meer een soort paria’s worden. Ik begrijp uw argument om een vaccin te nemen, maar heeft u in uw overweging meegenomen dat Rutte (en co) op meerdere onderwerpen het laatste jaar alles aan elkaar gelogen hebben? Wat voor redenen zijn er nog over om ze te geloven als het om corona gaat? En waarom zouden ongevaccineerden moeten worden uitgesloten van het openbare leven als je als gevaccineerde gewoon beschermd bent? Dan heb je daar toch geen last van?

Ik zou graag willen weten wat u in mijn situatie zou doen en of u vindt dat ik buitengesloten mag worden.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als ik dit lees lijkt u in mijn hoofd te zitten, precies dezelfde gedachten. Ook ik krijg veel minnetjes voor mijn reacties op corona betreft maar zo denk ik eenmaal over.

Cor
Cor
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Nu 28 uiteraard ben je vrij om te denken wat je wil, behalve als je geen vaccin wilt dan mag je dat niet uitspreken en denken. Dit is nu precies wat er nu al gaande is namelijk tweedeling. Als je de feiten opzoekt en kent kun je op basis van feiten gaan denken en uitspreken. Helaas zie ik op dit forum en in mijn omgeving dit maar minimaal. Ik zie en hoor veel aannames die gevoed worden door angst. Als mister Wehkamp de kinderen dreigt met, als je geen vaccin neemt gaan je ouders en opa en oma dood. Dit is pure indoctrinatie met een angst emotie. Ik wens u veel wijsheid toe

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cor

Inderdaad Cor, ik ben nu 83 jaar en om strubbelingen in familieverband te bezweren, 2 x gevaccineerd.
Stel je voor, dat als ik 90 jaar wordt en RUTTE zijn zin krijgt, dan moet ik nog 7 jaar in een communistische politiestaat wonen, een land wat bol staat van angst en tweedeling.

Is dat wat Links Nederland voor ogen heeft, of de D’66 pil.?

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cor

Iedereen is vrij om een keuze voor zich te maken. Dat er straks een tweedeling ontstaat door wel of niet gevaccineerde mensen is onontbeerlijk omdat niemand zal onnodige risico’s willen nemen. Ik ontvang thuis ook liever gasten die beschermd zijn dan die het niet zijn. Ook de vaccinatie is niet waterdicht maar sinds deze toegediend zijn is de eventuele ziektebeeld milder te noemen. En het is ook niet een garantie voor de toekomst want het virus zich blijft ontwikkelen en aanpassen. Dat er politici zijn die deze toestand willen uitbuiten is mij ook duidelijk maar in eerste instantie zie ik het virus altijd als vijand nummer 1. Politici komen en gaan maar het virus is blijvend. En ik luister voor de feiten liever naar deskundige wetenschappers dan naar een dansleraar die het GGD personeel lastig valt. Een wetenschapper die de politiek bediend haal je zo uit dat is helaas een gegeven in deze tijd waarbij leiders liever geen opponenten hebben. Ik liet mij vaccineren niet omdat ik bang ben maar omdat ik een epidemie als een collectieve ziekte beschouw die collectief dient bestreden te worden. Overigens worden wij straks gebombardeerd door nieuwe alarmerende CO2 berichten van de VN dus is het einde van de wereld sowieso nabij.

Cor
Cor
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ni 28
Bedankt voor uw reactie en uw mening 1 opmerking in uw schrijven komt bij mij een vraag naar boven, inderdaad is de zorg op dit moment ontlast, komt dit door het seizoen vorig jaar in deze periode was de zorg ook ontlast, of komt dit door de vaccinatie. Ik kan geen bewijs vinden op de site van het RIVM dat het komt door de vaccinatie. Wel staat er op de site dat iemand die een vaccin heeft ontvangen nog steeds de virus kan krijgen en anderen nog kan besmetten ook de risico groepen komen hierdoor in gevaar.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cor

Het blijkt inderdaad dat de vaccinatie besmettingsrisico niet (deels) bestrijdt maar de ziekte verloopt milder dan voorheen. Dus het doet wel wat. Wat het op termijn gaat doen weet niemand. Tja, RIVM dat is eigenlijk wat wij via de regering horen en ik denk dat bij hun de spanning best hoog zal zijn. Wat wij horen is vast niet de mening van iedereen aan deze instituut verbonden. De algehele berichtgeving is steeds meer ondoorzichtig, vind ik persoonlijk. Het mooiste zou zijn dat er een echte medicijn kwam zoals blijkt nu in Israël men bezig is met iets veelbelovends. Dus hopelijk horen wij daarvan meer.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Correctie: Ook ik krijg veel minnetjes voor mijn reacties wat corona betreft maar zo denk ik eenmaal over.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Voor alle duidelijkheid nu reacties door elkaar gemixt zijn. Er zit Simon Soesan in mijn hoofd en zeer zeker niet Hans Holtrop. Moderatie heeft hier voor een keertje gefaald.

Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helemaal mee eens en goed beschreven met een licht ironische ondertoon.
Ik ben die antifiguren helemaal zat. Het lijkt wel op een hobby wie werpt zich op als het grootste stuk onbenul. Anti zwarte Piet, anti witte mens, anti man of vrouw want er zijn andere soorten. Mijn hemel de mensheid vergaat in krankzinnigheid.
Mensen dan menen jullie toch geen prik. Maar je vooral niet druk maken over de echte problemen in onze wereld.

Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

menen moet zijn nemen

Bart
Bart
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

Ik verwacht dat het nemen van deze prik een echt probleem voor mijn immuunsysteem en dus mijn gezondheid gaat worden.
Wat mij betreft is het juist krankzinnig om deze prik wel te nemen; al staat dit een ieder natuurlijk helemaal vrij.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

Het lijkt er op dat de wereld een open krankzinnigen gesticht is geworden in de laatste jaren. Wij vergaan niet door een virus maar onbegrensde menselijke krankzinnigheid.

Cor
Cor
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Citaat Einstein , 2 dingen zijn oneindig het Universum en de domheid van de mensen, alleen van het Universum ben ik nog niet zeker ‘ dit klopt als een zwerende vinger

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cor

Einstein was niet alleen briljant maar had ook humor. Humor die wij aan het kwijtraken zijn door toedoen van allerlei minderheden. Humor is een halszaak geworden.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cor

Inderdaad Cor, Einstein was niet alleen uitmuntende wetenschapper maar had ook mensen goed door.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Geweldige analyse! Chapeau!

43
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x