Vluchten kan niet meer

Kaag geeft subsidies die geen enkele Palestijn zullen bereiken

Achmed is een Gazaan die niet meer lacht sinds Hamas de Gazastrook overnam. Hij komt geld tekort, want onder Hamas zijn de banken amper open en is er geen contant geld meer. Hij vindt Kaag een mop met haar cheques voor de ‘zielige Palestijnen’ en heel stom, want daarvan komt geen cent bij de Gazanen terecht. Maar wie luistert? De waakhond van de Nederlandse democratie is al lang ingeslapen en feiten heten tegenwoordig goedkope Joodse propaganda, schrijft Simon Soesan vanuit Israël.

Achmed leerde ik kennen in 1976, toen mijn schoonvader besloot een huis te bouwen in Ashkelon. Achmed was een patiënt van hem en wilde het hele huis zelf bouwen. Dat duurde drie jaar. Achmed kwam gewoon uit Gaza en bleef soms een paar dagen op de bouwplaats slapen. Toen het huis af was, gaf mijn schoonvader Achmed zijn Peugeot 404 cadeau. Maar we bleven in contact.

Toen ik, jaren later, als reservist naar Gaza werd gestuurd tijdens de eerste Intifada in 1987, ging ik snel langs bij Achmed, die me schokte met zijn uitleg over hoe de PLO toen Gaza in Palestina wilde veranderen. Zijn slagzin was altijd dat Gaza al drieduizend jaar Gaza was, is en zou blijven. De erbarmelijke omstandigheden en de geforceerde armoede daar drukten een stempel op mijn politieke opvattingen.

Achmed en ik hebben nog steeds contact. Nu al in zijn vierenzeventigste levensjaar, is Achmed een trotse grootvader en een treurige Gazaan. De eenzijdige terugtrekking van Israël uit Gaza in 2005 gaf velen een sprankje hoop, maar Hamas nam Gaza gewelddadig over en eindigde de Gazaanse droom. Ik heb Achmed sindsdien nooit meer zien lachen. “We kunnen nergens heen. Alsof we in een tragikomedie zitten: wij weten dat we Gazanen zijn, Hamas noemt ons Palestijnen, de VN en EU noemen ons vluchtelingen, jullie Israëli’s noemen ons terroristen maar de naam is Gaza, Gaza!”, zei hij ontmoedigd in een telefoongesprek met mij.

Maar niemand luistert. Sigrid Kaag forceert met volle kracht subsidies die nooit een enkele Gazaan zullen bereiken, een Amerikaanse volksvertegenwoordigster verplaatst haar ingebeelde oma van Samaria naar Gaza, Nederlandse media rapporteren volkerenmoord, maar weigeren het aan te tonen en een Kunstacademie, koninklijk zelfs, wist niet dat als je oproept een land van de wereldkaart te vegen, dat dat betekent dat je een land van de wereldkaart wilt vegen (“wir haben es nicht gewusst”). En dan probeert men je ervan te overtuigen dat dit reëel is, heel gewoon, zo zit de wereld in elkaar.

Maar ik vreet die bruine bonen niet en weiger ervoor te bidden. Sorry.

 

Kaag is een demissionaire minister in een demissionaire regering en het feit dat de Nederlandse media weigeren te publiceren hoe beperkt een demissionaire regering is, betekent niet dat een demissionaire regering niet beperkt is. Dat de politici de waakhond van uw democratie hebben laten inslapen is niet alleen uw probleem: het is een directe bedreiging van uw vrijheid. Maar daar heb ik niet veel mee te maken: ik woon al achtenveertig jaar niet in Nederland en kan slechts van de zijlijn toekijken hoe Heldhaftig, Vastberaden en Barmhartig veranderden in Doodsangst, Geweld en Leugens. Uw probleem.

 

Daar de sociale media ons meer verbinden dan ooit, heb ik de kans mij te uiten. Mijn opmerkingen en rapporten zijn altijd op echte feiten gebaseerd, maar ik moest tot mijn verbijstering concluderen dat feiten helemaal niet van pas komen op deze media. Vaak worden mij vragen gesteld in de vorm van leuzen, die nergens op slaan. Maar zodra ze op het internet staan, zijn de leuzen al feiten in de ogen van velen.

Voorbeeld: iemand vroeg me wat ik van de volkerenmoord op de Palestijnen vond. Ik vroeg om namen, data, feiten. Antwoord: u probeert de waarheid te omzeilen. Voorbeeld: Israël vernedert, verjaagt en vermoordt al tachtig jaar Palestijnen. Ik vroeg om namen, data, feiten en merkte op dat we slechts drieënzeventig jaar bestaan. Antwoord: goedkope Joodse propaganda.

 

Ook mijn opmerkingen over demonstraties tegen Israël werden verworpen: ik stelde dat, wanneer men mot heeft met Amerika of China, men tegenover de desbetreffende ambassade of het consulaat gaat staan en niet bij McDonalds, Coca Cola of de Alibaba-kantoren. Bij Israël is dat anders: koosjere restaurants, synagogen, joodse scholen overal wordt gedemonstreerd, maar het heeft niets met antisemitisme te maken: er was geen parkeerplaats nabij de ambassade schijnbaar. Keiharde beschuldigingen dat ik het verschil niet weet tussen antisemitisme en kritiek op Israël. Misschien dat u het snapt.

Ondertussen komt Achmed geld tekort: Hamas doet met de banken wat het met elektriciteit doet: ze zijn amper open en er is geen contant geld meer. Ondanks de maandelijkse influx van dollars uit Qatar. Via-via zorgen we dat hij en zijn gezin te eten hebben, want ook zijn gezin telt meer dan twintig man. Sociale zorg bestaat niet, uitkeringen bestaan niet en als je het lef hebt om kritiek te hebben op Hamas – dan besta je zelf niet meer. Dus is Achmed voorzichtig.

 

Hij stuurt me moppen over de UNRWA en iedere keer als hij iets leest over Kaag, stuurt hij me het op met een mopje erbij. Want voor hem is dat een mop, wanneer “zo een blonde hotemetoot hier op de foto komt met een grote check voor de zielige Palestijnen in Gaza, weet je meteen hoe ontzettend stom ze is. Geen cent voor de Gazanen, geloof me.”

“Vluchten kan niet meer”, zei Achmed tegen mij, alsof hij het Nederlandse liedje kent. Ik blijf hem bellen. Ik bel naar Gaza, want Palestina kon ik niet vinden, in geen enkele telefoongids.

Over de auteur

Simon Soesan
Simon Soesan
Simon Soesan woont sinds 1973 in Israël en is directeur Europa van Taglit - Birthright. Soesan is bekend van columns in o.a. NRC Handelsblad, het Reformatorisch Dagblad, Israël Actueel en het Nieuw Israelietisch Weekblad.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
13 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb het van de week al aangegeven Kaag, Rutte, Ollongren en Timmermans zijn het grootste gevaar voor mijn Democratische Nederland.

Ik weet niet of het waar is, maar het schijnt dat een moslima maar een baas heeft, de man waar zij mee getrouwd is.

Het geld rolt trouwens voor Kaag de goede kant op.

Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Arafat bezat vele miljoenen net zoals Abbas,als je minister van Nederland bent en dat niet wil inzien dat er iets vreselijk mis is daar,en je blijft maar geld sturen ,ben je gewoon een oelewapper die niks snapt ,en bewust een oorlog financiert die op deze manier nooit zal eindigen .Hamas geeft niks om Palestijnen ,tentenkampen leveren goud op ,en Iran zal graag wapens blijven leveren die via een omweg uit de EU daar belanden ,Kaag zou nooit de goedkeuring mogen krijgen van de Nederlandse regering omdat de belangen met haar man veels te groot zijn ,politiek is smerig,maar dit spant de kroon ,altijd wegkomen met een slecht geheugen ,een slecht geweten hebben ze allang geen last meer van .

Arie
Arie
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Arafat bezat vele miljoenen is een understatement. Google er maar eens op; zijn fortuin werd geschat rond de 1,3 miljard.
Niet eens zo bijzonder; hamas-dictator Mashal bezit tussen de 2,6 en 5 miljard. Alleen fatah-dictator Abbas is met zijn “slechts” 100 miljoen een beetje een loser; al heeft hij wel 300 miljoen bij zijn zonen ondergebracht.

Voor alle leden van beide regimes geldt verder dat ze nagenoeg gratis rondrijden, rondvliegen en van alles en nog wat kunnen declareren; tot massages toe. De “palestijnse autoriteit” is zo mogelijk nog corrupter dan de meeste andere Arabische regimes. Daarbij vergeleken lijkt de EU-kleptocratie ineens acceptabel.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Arie
Elvi
Elvi
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een prachtig verhaal. Ik herken het ook. 45 jaar geleden heb ik twee jaar in Israël gewoond. Kibbutzim naast Moshav’s. We werkten allemaal samen. Vierden samen feest. Ik ben me er heel erg van bewust dat de hetze tegen Israël wordt gevoed door diegenen die er belang bij hebben om het democratische land naar de galemiezen te helpen.
Het is zo intens triest.
Gaza zou welvarend kunnen samenwerken met Israël. Aan de mensen zelf ligt het niet.

Pieter
Pieter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prachtig en realistisch artikel….blijf dit svp doen, hoe meer dit bekendheid krijgt in Nederland, hoe beter….dank u wel

Arie
Arie
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi stuk, een noodzakelijk maar helaas zeldzaam tegengeluid. Ik heb een afkeer van overdrijvingen en vooral van nazi-vergelijkingen. Die nazi-stempeltjes zijn afgelopen decennia op zoveel fatsoenlijke mensen geplempt dat de negatieve lading van het woord “nazi” inmiddels aan het verdwijnen is.

Maar die gevaarlijke nazi-ideologie bestaat nog steeds, en niet alleen bij extreemlinkse clubjes zoals antifa. Ook de volgens vele tientallen mensen “neutrale en betrouwbare” MSM zoals NPO en NRC doen weinig anders dan haat tegen Israël propageren.
Nou is haat tegen democratie prediken niet per se antisemitisch; de NPO propageert die haat immers ook tegen andere democratische landen, zoals Nederland.

Maar het consequent negeren van de blinde jodenhaat bij zowel hamas als bij Nederlandse hamas-aanhangers geeft toch wel aan dat de NPO zich niet alleen tegen de democratie Israël richt. Want hamas en hun aanhang zijn er altijd heel duidelijk over geweest dat zij niet alleen vechten tegen democratie; maar vooral ook tegen alle joden; wereldwijd.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Ben het met je het met je eens en er worden geen maatregelen genomen om deze haat te veroordelen.

Jan de Jong
Jan de Jong
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik steun en stem FVD. Een heel kleine maar noodzakelijke bijdrage.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een kabinet is pas echt demissionair als het gewoon doorgaat met enorme uitgaven. Zoals dit pareltje
https://www.ad.nl/politiek/kabinet-neemt-extra-klimaatmaatregelen-om-aan-urgenda-vonnis-te-voldoen~ad50901a/

Hoezo business as usual? Dit is democratie nieuwe stijl. Hebben we nog wel een nieuwe regering nodig? Deze voldoet toch volledig aan de “noodzakelijke” agenda’s?

r.maassen
r.maassen
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kaag is naar Nederland gekomen met een eigen agenda denk ik. Ze had nooit minister mogen worden. Ik vertrouw die vrouw voor geen cent.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben regelmatig in Israël geweest: 1976, 1982, 1991, 2016 en 2018 en ga binnenkort weer. De mooiste reis was die van 1991 want toen ben ik via Griekenland met de veerboot naar Haïfa gevaren en daarna met mijn motor via Egypte, Jordanië, Syrië, Turkije, Iran verder Azië in gereden. Het was een totaal bizarre mentaal loodzware motorreis. Ik heb toen veel dingen met eigen ogen gezien/gehoord die je nooit in en krant zult lezen of op tv zult zien. Waarom niet? Omdat ik op plekken kwam en met mensen praatte waar geen westerling komt en die je nooit op tv zult zien. De wereld als zodanig heeft voor mij toen afgedaan. De dingen die ik onderweg gezien heb waren zo mensonterend en zo duivels slecht dat ze nu nog op mijn netvlies staan. De rijke mensen die ik onderweg ontmoette waren het ergst van allemaal.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Daan van der Keur
Nyong
Nyong
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er is een land met een grote linkse bevolking. Die sympathiseert er met personen, die “onderdrukt” worden door een land waar de vlag wappert waarop twee gelijkzijdige driehoeken, waarvan de één 180 graden t.o.v. de ander is gedraaid, op elkaar zijn gezet.
Hoe kun je dat linkse land nog verder in je eigen voordeel de afgrond in werken.
Je treft een intelligente persoon. Die selecteer je en die ondergaat behandelingen die kort samen gevat worden in hersenspoeling. Technisch gesproken volledig
geïndoctrineerd. Bezit vaardigheden in het hanteren van beeldvorming. Daarmee kan worden gemanipuleerd bij het leven.
Die persoon is opgeleid en is neergestreken. Missie geslaagd.
Uitgehaald worden vervolgens de nodige streken.
Er wordt geld geplukt van die arme mensen uit het rijke linkse land.
Dat geld komt niet waar het hoort te komen, maar belandt in de zakken van rijke lui in dat “onderdrukte” land.

Vee
Vee
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uw reactie is verwijderd wegens overtreding van onze spelregels. Zie: https://opiniez.com/opiniez-reactie-spelregels/

13
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x