Rutte en De Jonge, laat de KNVB Regio Cup beginnen!

“De logica van een lekke bal”

Titelfoto bij artikel Rutte en De Jonge, laat de KNVB Regio Cup beginnen! Jan Gajentaan opiniez

Foto: ©️Jan Gajentaan

Hoewel er versoepelingen zijn aangekondigd op de laatste persconferentie van Rutte en De Jonge, is de amateursport voorlopig het kind van de rekening. Pas begin juli mogen er weer in competitieverband wedstrijden worden gespeeld, maar dan zijn de meeste clubs gesloten.

Het alternatief dat de KNVB had bedacht om jeugdige sporters veilig en zonder veel transportbewegingen wedstrijden te laten spelen, de Regio Cup, dreigt in het water te vallen. Tot grote frustratie van vele voetballertjes, ouders en ook van de KNVB, die spreekt van “de logica van een lekke bal”.

“Ik wil op voetbal”

Tien jaar geleden stond onze voorlaatste zoon Jannick, toen zeven jaar, ineens voor me: “Papa, ik wil op voetbal”. Nu had ik met zijn oudere broers al een paar jaar de velden afgestruind en ik vond het wel prettig dat ik niet meer elke zaterdagochtend vroeg, in weer en wind, de velden op moest. Dus ik hield het even af. Maar hij was onvermurwbaar: “Ik wil op voetbal”.

Zo gezegd, zo gedaan. We begonnen bij een kleine club vlakbij, met een bont multicultureel gezelschap. De teamleider was een geweldige Marokkaanse voetbalvader die alle jongens op hun gemak wist te stellen. Onze spits Omar bleek een kanon: hij scoorde dat seizoen 120 keer en werd gescout door Sparta, waar hij nog steeds in de jeugdselectie zit. Jannick was vaak aangever van Omar, maar scoorde zelf ook iets van 80 keer. We speelden op een laag niveau, maar we wonnen de beker en werden kampioen. Wat een plezier, om die blije mannekes te zien na een goal!

Talentendag

Bij de wedstrijden van Jannick nam ik vaak zijn jongere broertje Nico mee. Af en toe lieten we hem mee trainen en wat bleek: Nico is een begaafd, supersnel linkspootje. Dus Nico ook op voetbal. Bleek een heerlijke linksbuiten. Beide jongens ontwikkelden zich goed en na een paar jaar kwam de vraag: “Pa, we willen hogerop”. Ze hadden gezien dat bij VV Spijkenisse, de hoogst spelende amateurclub bij ons in de buurt met een serieuze jeugdopleiding (partner van Feyenoord) een talentendag werd georganiseerd.

Dus wij erheen. Het was een weekje afwachten in spanning, maar daarna kwamen de bevrijdende mails: allebei aangenomen! Wat een feest voor de jongens. En voor mij wat verder rijden, want tussen Hoogvliet waar we wonen en Spijkenisse waar we voetballen staat een brug, die helaas de neiging heeft om vaak open te staan. Een hindernis die mijn voetballertjes graag accepteren, want ze willen hogerop!

 

VV Spijkenisse

Zo begonnen we dan vijf jaar geleden bij VV Spijkenisse en de jongens spelen daar nog steeds met veel plezier in de selectieteams van hun jaargang. Natuurlijk hebben wij, net als alle voetballertjes en hun ouders, onze ups en downs. Een team dat wel eens niet helemaal loopt, een trainer met een voorkeur voor een andere jongen op jouw plaats, afijn, het hoort er allemaal bij. De meest getalenteerden hebben op het eind van het seizoen hun plekje meestal weer veroverd. En als je in een uitwedstrijd tegen Feyenoord drie keer scoort, zoals Jannick in 2016 deed, dan zijn de lastige momenten snel vergeten!

 

Gezelligheid

Ik zal niet ontkennen, dat de gezelligheid om het veld ook een rol speelt voor veel van de enthousiaste voetbalvaders en moeders. Het is in het gestreste leven van tegenwoordig een heerlijk moment van ontspanning. Even weg van de polarisatie in de social media, lekker slap ouwehoeren over de wedstrijd en de ‘scheids’ in de kantine of langs het veld. Het doet mij soms een beetje denken aan een stamkroeg, maar dan zonder drank. Hoewel sommigen er graag een pintje bij nemen!

 

Impact corona

Net als alle andere voetballertjes, werden ook wij vorig jaar verrast door de snelle opkomst van het coronavirus en vanaf eind maart was het afgelopen met de voetballerij. Competitie niet uitgespeeld. Nico was gevraagd voor een stage bij een bvo (betaald voetbal organisatie) in april: afgezegd. In het najaar begonnen de jongens vol goede moed opnieuw, maar al vrij snel werden alle competities stilgezet.

Ook het KNVB Jeugdplan, waarin Nico al twee jaar meeliep, is stopgezet. Het enige dat nog wel mag, zijn trainingen en onderlinge partijtjes tussen clubleden. Complimenten overigens voor onze club VV Spijkenisse, dat die, ondanks alle soms bizarre eisen van de overheid en de beperkingen van de avondklok, toch erin geslaagd is de jongens en meiden zo veel mogelijk te laten voetballen, met veilig protocol. Dankzij de inzet van vele vrijwilligers.

 

Perspectief

Waar het nu om gaat is de jeugd, die al in zoveel opzichten het slachtoffer is van het faalbeleid tijdens deze coronacrisis, niet alle perspectief te ontnemen. We weten immers dat het buiten veel veiliger is dan binnen en dat besmettingen bij de vluchtige contactmomenten van veldvoetbal amper mogelijk zijn. Ook een recente Duitse studie toont dat aan. En kantines en kleedkamers kun je desnoods voorlopig dicht laten, want buiten omkleden is in dit jaargetijde geen probleem.

Waarom onthoudt onze overheid de jongeren dit perspectief, terwijl we weten hoe belangrijk het juist nu is om (buiten) te sporten en te bewegen? Dat geldt voor álle jeugdspelers en trouwens ook voor volwassen sporters. Voor degenen die serieus sporten en graag nog een stapje hogerop willen, zoals mijn jongens, zijn deze lange onderbrekingen van de wedstrijdsport fnuikend voor hun ontwikkeling! Dat geldt uiteraard voor alle sporters, niet alleen de voetballers.

Ik sluit me daarom graag aan bij de woorden van Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB, aan het demissionaire kabinet: “Stop met de logica van een lekke bal, zet alsnog georganiseerd sporten boven aan het openingsplan en ga va-banque vaccineren”.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
3 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Inderdaad Jan, Spijkenisse heeft al sinds jaren een sprekende naam in het Zaterdag voetbal niet alleen op Voorne-Putten en heeft in die jaren sponsors gehad die de club van de nodige Guldens voorzag.
De rest van Voorne-Putten speelde op Zondag dus daar had men geen last van.
Zij hadden ook nog het voordeel dat Spijkenisse groeide, Hekelingen met heel jeugd en te weinig kader in die tijd ook een blikvanger.
Kijk Jan mijn slogan is altijd geweest, de betrokkenheid van de ouders loopt te vaak, navenant de voetbal kunde van hun kinders.

Laat Rutte zich aub niet met de sport bemoeien.
Succes met de kids, mijn voorkeur gaat uit ervaring, uit naar de BVO uit Kralingen.

Bert Panhuise
Bert Panhuise
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Rutte moet zich inderdaad niet met sport bemoeien. Dat konden we vorig jaar wel zien toen hij (onnodig, naar later bleek) het profvoetbal stillegde tot september, in tegenstelling tot de meeste landen in de rest van Europa. Maar op 1 juni gingen wél alle 9500 kroegen weer open; zeker de carnavalbrandhaarden vergeten. En kort daarna ook de sportscholen en andere binnensporten, zoals zaalvoetbal. 330.000 zaalvoetballers BINNEN kon dus wel en een paarhonderd profvoetballers in de frisse buitenlucht niet. En tot op de dag van vandaag wordt er geen verschil gemaakt tussen binnen en buiten. Eerder andersom, want kort geleden hoorde ik Mark Rutte nog zeggen: “ik ben niet bang voor volle winkels, maar voor volle straten”… En omdat we ook nog eens permanent de grenzen open laten zonder controle blijft het dweilen met de kraan open…

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bert Panhuise

Inderdaad Bert, kijk maar naar de chaos die nu weer is ontstaan, in wie is welke spuit gegaan en is die spuit er wel in gegaan.?
En de leugenclub, gooit er gewoon nog een paar Miljoen vaccinaties tegen aan, wel of niet gezet.?
Wat een grote ko…e zooi, heeft dit rampen kabinet er van gemaakt.
Dit kabinet moet door een tribunaal worden berecht.
Met pek en veren bestrijken en het land uit en nooit meer terug.

3
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x