Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid

Tijd voor terugkeer van het gezonde verstand

Of het nu om politiek gaat, de onwaarachtige media, het financiële stelsel, doorgeslagen Woke-denken, de corona-vaccinaties of klimaathysterie: ik zie alleen maar illusies, leugens en nachtmerries om me heen. We hebben geen enkele inspraak in een mogelijke reset. Dus is het de hoogste tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid, schrijft Ines van Bokhoven.

Het is een puinhoop. Ja, ik weet het, dat is een fiks cliché om een column mee te openen, om niet te zeggen het inschoppen van een wijd openstaande deur. En ik vermoed dat zo’n beetje elk mens in zo’n beetje elk tijdperk wel eens om zich heen keek, het hoofd schudde en bij zichzelf dacht: ‘Het is een puinhoop.’ Niks nieuw onder de zon.

En toch vind ik deze tijd iets uitzonderlijks hebben, qua ‘puinhoop-gehalte’. Want als ik om me heen kijk, zie ik vooral illusies. Leugens. Droombeelden en nachtmerries. Maar werkelijkheid is ver te zoeken in onze opgeklopte, commerciële consumptiewereld die nu, in haar verweekte angsten en hoge mate van zelfbevrediging, wordt geconfronteerd met een echte crisis. Niets lijkt ‘echt’ te zijn.

 

Reset

Misschien is een reset zo’n gek idee nog niet, dacht ik vanmorgen. En dat was niet voor het eerst. Er valt een hoop af te schaffen en te verbeteren in onze wereld, laten we eerlijk zijn. En er vallen vooral zo ontzettend veel ballonnen door te prikken, zoveel illusies te ontmaskeren. Een reset, waarin we eens met een schone lei kunnen beginnen en de boel vanaf het fundament op zouden kunnen bouwen, is een mooie theorie.

Laten we eens beginnen met onze politiek: dan zijn we ook weer snel klaar. Politiek is een groot gebeuren van goocheltrucs, mooie praatjes, veel beloven en mensen van alles wijsmaken. Het valt goed samen te vatten met de term ‘gebakken lucht’. Politiek bestaat bij de gratie van problemen die opgelost moeten worden, zaken die aangepakt en veranderd moeten worden, en als die er niet zijn, dan bedenkt of creëert men ze desnoods om het eigen bestaan te kunnen rechtvaardigen.

 

Lijdzaam

Onze Tweede Kamer blinkt uit in dat spel: afgezien van wat tegensputteren voor een microfoon zijn de meeste Kamerleden er content mee om lijdzaam de route van het kabinet, dat zij juist zouden moeten sturen, te volgen. Zelden zag ik een beter voorbeeld van wat Simon Carmiggelt ‘epibreren’ noemde. Ik heb werkelijk geen idee meer wat die lui nog toevoegen aan onze democratie – ze zijn eerder bezig ‘m levend te begraven en dan te dansen op het vers gedolven graf, in naam van de ene of de andere politieke partij wier belangen blijkbaar oneindig belangrijker zijn dan die van ons land.

 

Onwaarachtige media

Dan komen we vanzelf uit bij de onwaarachtige media, die hier kritisch over zouden moeten zijn, maar in plaats daarvan ook al zo’n gevoel van illusie en onbetrouwbaarheid geven. De politieke kleur van de redacties is dé factor die bij het schrijven en tv/radio-maken het meest gewicht in de schaal gooit – de feiten worden vervolgens in een narratief gezet dat die kleur het beste dient. Met objectieve verslaggeving heeft het al heel erg lang niets meer te maken en de media hebben dan ook alle reden om zich diep te schamen. In plaats daarvan leest men doorlopend anderen de les met wat men dan ‘waarheid’ noemt: politiek activisme overgoten met een dikke laag ijdelheid.

Journalisten gedragen zich regelmatig als diva’s die overstuur raken als ze de verkeerde geurkaarsjes in hun kleedkamer krijgen. En hun persoonlijke, warme banden met allerlei politici zouden veel meer wenkbrauwen omhoog moeten doen gaan dan nu het geval is. Maar ze kennen hun macht: zij verslaan nu eenmaal het nieuws, en meer mensen dan je zou denken slikken het allemaal voor zoete koek. En zo gaat de gebakken lucht elke dag weer rond. Niemand heeft er iets aan, maar we gaan er gewoon mee door.

 

Gebakken lucht

En nou ben ik geen econoom, heb er zelfs weinig verstand van, maar misschien is het juist daarom extra pijnlijk dat zelfs ik, als leek en buitenstaander, scherp zie wat een puinhoop de financiële wereld is. Ook hier is het motto: gebakken lucht, illusies, nepperigheid. Ons geld bestaat niet eens meer echt, het zijn alleen nog getallen in computers. Men spreekt al over het afschaffen van cash geld.

Een grote crisis lijkt onafwendbaar, want het systeem is volledig uitgehold, zoals iemand die het wel begrijpt mij onlangs uitlegde. Onbetaalbare staatsschulden, lege pensioenpotten, Europa aan het randje van een faillissement. Nogmaals: ik ben een absolute leek op dit gebied, maar het is voor iedereen zichtbaar dat we dit financiële systeem echt niet lang meer in leven kunnen houden. Het is een illusie waar we in leven.

 

Tunnelvisie

Dus misschien is een reset geen slecht idee. Als we zien hoe het doorgeslagen ‘woke’-denken ook in Nederland steeds meer z’n intrede doet, hoe academische instituten al decennia in de greep zijn van een benauwde vorm van tunnelvisie waarbij vooral extreemlinks gedachtengoed de voorkeur heeft, dan mag er echt wel iets veranderen. De stemmen van leerlingen en studenten, die protesteren tegen dit veel te politiek sturende en soms zelfs intimiderende onderwijs, worden met de dag luider. Ruimte voor werkelijk overwegen en debatteren is er amper. Met de controle over hoe mensen denken, het opdringen van de illusie waar ze verplicht in moeten geloven, kun je niet vroeg genoeg beginnen, blijkbaar.

 

Vaccinatie

Want hoe anders verklaren we het feit dat zoveel mensen zich nu, tijdens de coronacrisis, als lammeren naar de vaccinatiebank laten leiden? Het hele beleid is gericht geweest op maar één uitkomst: vaccineren. Terwijl verschillende behandelmethoden al vroeg bekend waren, werden die verworpen als ‘gevaarlijk’ zonder ze ook maar een moment serieus te bestuderen. Aansturen op zinnig gedrag, zoals gezonder leven, afvallen en beter eten werd niet eens overwogen.

Geen poot is er uitgestoken naar het verhogen van de IC-capaciteit. Kritiek werd en wordt doorlopend afgedaan als ‘gevaarlijk’ en de experts, die met cijfers steeds harder lijken aan te tonen dat we hier te maken hebben met iets dat amper ernstiger is dan een stevige griep, worden vakkundig het zwijgen opgelegd. En dan staat nu ook nog zoiets als een ‘testsamenleving’ voor de deur: een vorm van ‘medisch fascisme’.

 

Uitbuiten

Dit is geen aanpak van een crisis waarbij alles wordt ingezet om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen; dit is het misbruiken van een ramp om ‘m uit te buiten voor allerlei belangen, waarbij die van ‘de oplossing’ geen echt hoge prioriteit heeft. Maar middels allerlei illusies wordt u wijsgemaakt dat men zich suf werkt, piekert en onderzoekt om deze crisis zo snel en efficiënt mogelijk te beslechten. We kunnen allemaal met eigen ogen waarnemen dat daar geen sprake van is, maar we laten het voortduren. Opnieuw spelen de media een grote rol in het creëren van deze illusie: hun panische rampberichten en selectieve uitvergrotingen hebben sterk bijgedragen aan de overdreven angst die nu heerst.

 

In de gaten gehouden

Er zijn ook zaken te vinden die wél waar zijn, tastbaar, echt. Meestal zijn dat dan weer de minder leuke kanten van onze wereld. Zoals het feit dat we nog nooit zo goed in de gaten werden gehouden als in ons tijdperk. Vergis u niet: u bent ‘horiger’ dan de middeleeuwse keuterboeren waar wij vaak medelijdend naar kijken. U betaalt meer belasting en hebt minder vrijheden. De pachter van weleer werd niet 24 uur per dag in de gaten gehouden middels camera’s en allerlei digitale systemen, die zelfs kunnen achterhalen welk merk wc-papier u gebruikt.

Telt u in uw huis maar eens de camera’s op apparaten die zijn verbonden met het internet. Het zijn er meer dan u denkt: zelfs mijn robotstofzuiger, die ik aanstuur met m’n smartphone, kan filmpjes maken terwijl ze rondrijdt. Big Brother is realiteit en geloof me: hij houdt u nauwgezet in de gaten.

 

Klimaathysterie

Wat ook echt is, helaas, is het feit dat de klimaathysterie weer lijkt aan te zwengelen nu we gewend beginnen te raken aan het nieuwe normaal. En ook dat verhaal wordt hetzelfde gevoerd als dat van de coronacrisis: er is maar één ‘waarheid’, en zelfs al wordt die door allerlei feiten en experts onderuit gehaald – we houden er religieus aan vast. Voor wie ‘m nog niet gehoord heeft verwijs ik graag naar de podcast van Ferdinand Meeus en Jan Jacobs, waarin ook deze peperdure illusie aan flarden wordt geschoten.

 

Geen inspraak

Een reset is echt misschien geen slecht idee. Maar het probleem met de reset zoals die nu wordt voorgesteld mag duidelijk zijn: we hebben geen enkele inspraak. Erger nog: de mensen die al deze illusies hebben gecreëerd en ze nog steeds gaande houden, mensen die rijk en machtig zijn geworden door al die trucages, willen ons nu wijsmaken dat ze de wereld eens eventjes gaan verbeteren.

We hebben geen enkele reden ze te geloven. Echt geen enkele. En eerlijk gezegd is, naar mijn mening, hun macht de eerste die dient te worden afgebroken, mocht het ooit tot zoiets als een reset komen. Want de manier waarop deze mensen zichzelf in de afgelopen decennia hebben verrijkt ten koste van de globale samenleving is ronduit misdadig te noemen.

 

Kiezen

Ik ben bang dat we keuzes zullen moeten maken: gaan we ons naar de slachtbank laten leiden zonder enige poging het te voorkomen, of staan we op? Kiezen we voor beleid, of kiezen we Het Leven? Want of het de bedoeling was of niet: men heeft ons voor die keuze gesteld. De wereld van voor corona komt niet meer terug. En moeten we dat dan willen? Was die wereld zo geweldig? Willen we echt doorgaan in een wereld waarin bijna alles nep is? En waarin onze vrijheid een gunst is die de elite ons schenkt als het hen behaagt?

 

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Ik ga het toch maar gewoon zeggen zoals ik het zie: we zijn toe aan grootscheepse burgerlijke ongehoorzaamheid. Geweldloos, respectvol, vredelievend – maar ongehoorzaam. Soms is de bestuurlijke macht de weg kwijt, en zouden we wel gek zijn ze te volgen. Ons huidige landsbestuur is de weg zodanig kwijt, dat ze zelf niet eens meer doorhebben wat er nu zo ontzettend mis is aan wat ze doen. We doen er echt verstandig aan hun beleid te laten voor wat het is, en onze eigen hersens weer te gaan gebruiken.

 

U kunt één ding met een gerust hart van me aannemen: de psychologische spelletjes zullen doorgaan, men zal u nog veel langer allerlei worsten voorhouden in de vorm van data die niet doorgaan en beloften die niet worden nagekomen. Men zal u murw maken met al die opgewekte en daarna weer ontnomen hoop. Men is u aan het breken met een claustrofobische levenswijze die elk dier, hoe primair ook, nog wel zou slopen in z’n aard. Ik roep u en iedereen op dat niet toe te staan. Word wakker en ga weer leven.

En besef ten volle dat deze wereld net zo goed van ons is als van ons bestuur, en dat zelfbeschikking een recht is om voor te strijden, als dat nodig is. En het is dringend nodig.

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
51 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Inderdaad, Inez is een vrouw met een mening.
Goed stuk trouwens.
Mijn stokpaardje komt ook nog bijna ter spraken 1954.

Nederland is op weg, om het Noord Korea aan de Noordzee te worden.
Onder Balkenende en nu Rutte, is Nederland verworden tot een land, wat bewust in twee kampen is gesplitst.
De leugens en het bedrog, vieren vanuit Den Haag de overhand.

Nederland is een angstmaatschappij geworden, waar de politie hun eigen taken verwaarloost en hun aandacht richt, op het verdedigen van de doelstelling van het kabinet.
Het ontzag voor het gezag, is grotendeels verdwenen.
Ik ben een ouderpersoon, dus ik heb de langste tijd gehad, maar voor mijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkind zie ik het donker in.

Rutte is de slechtste MP van Nederland, van na de tweede wereldoorlog.

Rienus
Rienus
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Beste H. J.
In dit land gaat het niet om prestaties maar om presentatie.
Met behulp van twee zeer invloedrijke Vlaamse families is Nederland niet beter af dan een Amerikaans achterland. Die presenteren iedere drol als serieus zolang het in Brussel door de beugel kan. Al het inhoudelijk protest zal nergens toe leiden met dat stempel op onze informatie voorziening. Tel daar Big Tech bij en er zal niets meer doordringen in de huiskamer.
Rust in Vrede Nederlander…

Constance
Constance
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ines, echt wat een topcolumn, je benoemt alles wat er mis is en waarom het gerechtvaardigd is om burgerlijk ongehoorzaam te zijn.

Antoinette
Antoinette
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank Ines, voor een stukje rust in mijn hoofd.

Ik voel me meestal een buitenbeentje. Ben het zwarte schaap van de familie. “Waarom doe je nou zo ingewikkeld? Je maakt het jezelf altijd zo moeilijk.”
Hoe vaak ik dat niet hoor.
Maar ik moet wel.
“Omdat het niet klopt!”
“Wat klopt er dan niet?”
“Alles niet!”
“Doe niet zo dramatisch!”
“Maar zie je het dan niet? Hoe kan je nou van mij verwachten dat ik meega in de onzin als het zo overduidelijk onzin is?”

En ja, dat is niet gemakkelijk en geeft stress. Maar ik begrijp het echt niet. Hoe kan je het nou niet zien? Intelligente mensen, net als ik. Hoger opgeleid ook nog. Maar ik vind nauwelijks gehoor. Hoewel ik als een Don Quichotte tegen molens blijf vechten, want ik kan niet opgeven.

Dus als ik dan een verhaal van jou lees en daar exact opgeschreven zie wat er door mijn hoofd gaat, is dat zo fijn. Geeft zoveel rust. “Zie je wel, ik ben niet gek.”

Zoiets.

Bart
Bart
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Antoinette

Heel herkenbaar Antoinette. Ik denk dat heel veel mensen niet zo individualistisch zijn ingesteld en zich niet graag isoleren van de groep. Of dat nu fysiek is of qua denken.
Want buiten de groep treden is eng, want dan kun je zo maar alleen komen te staan!
Ik heb het idee dat veel mensen nog liever temidden van de groep de verkeerde weg inslaan, dan alleen de juiste..

Ze lopen heerlijk ontspannen en comfortabel mee met de kudde, want dan hoef je niet zelf na te denken en er is een soort “safety in numbers”. Als het misgaat dan is de kans groot dat het niet jou betreft maar een ander.

Natuurlijk zijn deze mensen abuis; niet zelf nadenken en meegaan in deze groepsdynamiek leidt uiteindelijk tot vreselijke toestanden, zoals bijvoorbeeld de holocaust.
Overdreven? Nee hoor, de groepsdynamiek is dezelfde.

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Antoinette

Men wil het niet zien of erkennen, want daaruit volgt dat je er dan ook iets aan moet doen. Liever zetten ze iemand die hen erop wijst weg als wappie. Is gemakkelijker. Kost minder moeite. Snap steeds beter hoe in de vorige eeuw gebeurd is wat er is gebeurd.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Antoinette

“Intelligente mensen, net als ik. Hoger opgeleid ook nog. Maar ik vind nauwelijks gehoor. Hoewel ik als een Don Quichotte tegen molens blijf vechten, want ik kan niet opgeven.”
Dat kom ik ook regelmatig tegen. Mijn verklaring hiervoor is:
1) complexiteit van bijv. de klimaatpolitiek. Voor de gewone burger is dat niet te doorgronden. Dus ontstaat er al snel een houding van ‘ik laat het over aan de deskundigen’.
2) conformisme: het vermijden van conflicten die toch niets opleveren.
3) afweging: niet meedoen kan betekenen dat je de boot mist. Wel meedoen kan voordelen opleveren, maar als het misloopt dan worden de problemen toch over de gehele populatie verspreidt. Meedoen is dus bijna altijd voordeliger dan niet meedoen.
In het algemeen is het beter om deze mensen alleen te bevragen op onderdelen, dus naar hun eigen verklaring. Dan raken ze al snel verstrikt in onoplosbare tegenstellingen en gaan ze misschien wel nadenken.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

je word ‘geleefd ‘ dus. Je hebt zelf geen vrije wil meer. DAT is nogal beangstigend.

hejo
hejo
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Antoinette

Me too, Antoinette.
Maar zoals Fuelmich het in een van zijn laatste interviews zei ; we kunnen nu niet iedereen redden. Tenslotte zijn we in oorlog. Een journalist/pater uit Italy verwoordde het ook zo ; de onrealisten die nu niet durven/willen onderzoeken zullen, als ze het bedrog/genocide doorzien, de felste zijn die gaan reageren. Wij, realisten, zijn te lief en hopen met praten het tij te keren.

Bart
Bart
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  hejo

De schapen gaan het felst reageren? Kan me er weinig bij voorstellen..

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Antoinette

Jouw reactie is zeer herkenbaar voor mij. Familie en kennissen zeggen dat ik niet moet zeuren, je hebt het toch goed of zoiets van deze strekking. Mijn antwoord is steeds, dat ik niet zeur maar mijn gezonde verstand gebruik en zeer kritisch ben op wat er al jaren aan de gang is.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

ja, we hebben het relatief goed, nu nog wel. Maar over een aantal jaren wil ik het nog wel eens zien. Bij ongewijzigd beleid.

Elvi
Elvi
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prachtig artikel weer!

Maar, “Ons huidige landsbestuur is de weg zodanig kwijt, dat ze zelf niet eens meer doorhebben wat er nu zo ontzettend mis is aan wat ze doen”, dat klopt niet. En dat is het meest verontrustende aan het hele verhaal, de angstmanipulatie, ze weten heel goed wat ze doen. Het is boze opzet.

p.
p.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Inderdaad heeft ‘men’ ons voor de keus gesteld… De vraag is wel hoevelen dat door hebben. Ik ben bang een heel groot deel NIET. En aangezien niet kiezen óók een keuze is, zou dat wel eens kunnen betekenen dat de meerderheid van het volk Gods water over Gods akker laat lopen. Zodat het vanzelf een keer te laat blijkt te zijn geworden.
Een ander probleem is hoe burgerlijke ongehoorzaamheid vormgegeven kan worden. Een rechtstreekse oproep tot verzet heeft zeer ws. tot gevolg dat er binnen afzienbare tijd op je deur geklopt wordt. Dat is al wel duidelijk geworden. Maar om deze ‘ongehoorzaamheid’ voldoende ‘massa’ te laten krijgen, zal er toch georganiseerd moeten worden, zo lijk het…
En dan komt het verschijnsel van ‘de kat uit de boom kijken’: wie steekt er zijn nek uit als eerste? En, als die afgehakt wordt, wie zal dan de tweede willen zijn?
Ik ben bang dat er twee dingen nodig zijn: niet bang zijn iets te verliezen, en niet bang zijn alleen te staan.
Maar juist die beide zijn de westerse burger in de afgelopen 100 jaar door de vingers geglipt.

Bart
Bart
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

“Niet bang zijn iets te verliezen en niet bang zijn alleen te staan”.
Dus is de kans groot dat er pas kritieke massa ontstaat wanneer mensen niet zo veel meer te verliezen hebben. En kennelijk zijn we nog niet op dat punt beland (al weten zeker dat we met de huidige politieke elites in de wereld dat punt redelijk snel gaan bereiken).

En inderdaad, hoe kan het zijn dat één man met een pistool met 5 kogels een groep van 1000 anderen in bedwang kan houden.. omdat de 1e 5 zich moeten opofferen om de rest de kans te geven de man te overmeesteren..
En wie wil nu bij die 1e 5 mensen horen?

Pas als er niets meer te verliezen is en de emoties hoog oplopen zal zoiets kunnen gebeuren..

p.
p.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bart

Ja, dat is een heel boeiende vraag: hebben we nog wat te verliezen, of, bestaat er überhaupt nog ergens een punt waarop we niets meer te verliezen hebben en dus ten strijde trekken?
Ik denk dat er de afgelopen 150 jaar iets heel fundamenteels verloren is gegaan, namelijk het hebben van een moraal die boven alles uitgaat. Waar je, als het écht moet, je leven voor over hebt.
Wij kijken met verbazing en huivering (en in toenemende mate sterke morele afkeuring) achterom, naar de tijd waarin mensen (vaak mannen) hun leven in de waagschaal stelden in bijv. een oorlog. De ouders van Michiel de Ruyter zouden door GGD en Kinderbescherming uit de ouderlijke macht worden ontzegd als zij nu leefden en toelieten wat ze indertijd hebben toegelaten: Michiel ging op zijn 13e aan boord van een schip en dat was niet om het koper te poetsen… Op zijn 16e zat hij aan boord van een kaperschip en werd gevangen genomen door de Spanjaarden.
Er zijn historici die beweren dat de westerse cultuur zijn hoogtepunt allang gehad heeft. En daar valt ook in dit opzicht wat voor te zeggen.

Bart
Bart
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

Zeker zijn we slap geworden in de westerse wereld. En nu begint die slapheid de vorm van decadentie aan te nemen (of wellicht is dat wel hetzelfde).
We nemen al onze westerse verworvenheden voor vanzelfsprekend aan. Vooral ten aanzien van onze vrijheid zijn we vergeten hoe zwaarbevochten en bijzonder deze is/was.

En zoals met alles in het leven dat waardevol is, moeten we onze vrijheid koesteren en bewaken.
Op het moment dat we dat niet meer doen, beginnen we ‘m te verliezen..
Vanuit gemakzucht, domheid en volgzaamheid laten we Nederland veranderen in een ondergeschikte provincie van het communistische, dictatoriale EU-rijk.
Een hel in wording.
Gewoon omdat we denken dat de wereld en het leven alleen maar beter kunnen worden.

Ik denk zeker dat de bevolking op enig moment ten strijde zal trekken; dat gaat alleen nog wel even duren. Eerst moet de situatie nog veel erger worden en moet ooit het kwartje gaan vallen dat de overheid niet onze vriend is, maar inmiddels onze vijand is geworden.
Een incestueus en elitair clubje in wiens grote toneelstuk de bevolking niet meer dan figuranten zijn, noodzakelijk om hen als hoofdrolspelers beter voor de dag te laten komen. Figuranten die uitsluitend goed zijn om te dienen als werkbijen zodat de elites kunnen blinken.

Maar was u het ook niet die enige tijd terug zei dat er altijd een einde komt aan geduld?

Daan van der Keur
Daan van der Keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik moest even lachen vanochtend, Nieuw-Zeeland heeft nog amper de grenzen open gegooid of er is alweer iemand met corona. En ze beschouwen Nieuw-Zeeland toch als de Heilige Graal. NOT! Face it corona is endemisch en zal nooit meer weggaan dus ga door met je leven en kap met al die idiote maatregelen!

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Daan van der Keur
Bart
Bart
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heerlijk die columns van Inez! Dank weer.
Ik ben bang dat ik me net zo druk maak en me net zo gefrustreerd voel als zij.
Al zou ik soms willen dat ik was zoals het overgrote deel van de Nederlandse bevolking; ziende blind en geen moment geïnteresseerd in wat er eigenlijk allemaal echt aan het gebeuren is.. En wanneer je dan de kans hebt om via je stembiljet met de verantwoordelijken voor deze chaos af te rekenen, dan stem je gewoon op… het partijkartel!
Want de media heeft jou dermate efficiënt gehersenspoeld, dat je echt geloofd dat deze clowns het heel goed doen en het beste met je voor hebben..
En als jou dit toch heel duidelijk en herhaaldelijk op het NOS journaal verteld wordt, en het staat ook nog eens in de krant, dan moet het wel waar zijn toch?!

Ik ben het helemaal met Inez eens aangaande de noodzaak van burgerlijke ongehoorzaamheid, maar het zal wel een lange strijd worden aangezien de meerderheid van de Nederlandse bevolking vastbesloten is de gang naar de afgrond door te zetten.
Wellicht als het allemaal nog veel erger en gekker wordt (wat zonder enige twijfel staat te gebeuren), worden er wellicht wat meer mensen wakker..
Laten we het hopen.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zonder effectieve tegenmacht (waaronder de trias politica) kent de morele schijnheiligheid waar politici zich (min of meer noodgedwongen tot op zekere hoogte) van moeten bedienen geen grenzen. Dit is geen Nederlands probleem, maar een internationaal, vooral westers probleem. Niet dat buiten het Westen dit probleem niet speelt, maar daarvan weten we dat het alles doordringt en verziekt (China, Rusland, vrijwel alle ontwikkelingslanden). De oorzaken zijn complex. Alleen FvD is in staat zinvolle antwoorden te formuleren. Dan moet het alleen nog wel in omvang verdrie- of -viervoudigen. En internationaal de vleugels uitslaan.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door BegrensEuropa!
Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er zijn twee soorten mensen in deze wereld: zij die redelijk zijn en zich richten naar de werkelijkheid om ons heen. Daarnaast zijn er mensen die onredelijk zijn en de wereld proberen in te richten naar hun eigen idee.
Het tweede type wordt niet gehinderd door rationele remmingen en overwegingen. Als zij het woord ‘humaan’ of ‘rechten’ in de mond nemen, is dat uitsluitend bedoeld om anderen te manipuleren en er zelf beter van te worden. Het tweede type zit er geen seconde mee als genomen maatregelen inhumaan zijn voor hun medeburgers of de rechten van die medeburgers opheffen, als het maar macht oplevert voor de mensen van het tweede type.
De mensen die redelijk zijn, maken meestal een grote fout door onredelijke mensen met redelijkheid te benaderen en proberen te overtuigen. Dit is uiteraard zinloos. Toch zien we elke dag om ons heen dat redelijke mensen allerlei verklaringen verzinnen voor het onredelijke gedrag van de boven ons gestelden. Dat heet rationaliseren met het doel cognitieve dissonantie weg te masseren. Hiermee gaan de redelijke mensen geleidelijk over tot gedrag van onredelijke mensen. Uiteindelijk kan dat tot een enorme uitbarsting leiden, zoals de revoluties van de 19de eeuw aangetoond hebben.

p.
p.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ja, de realiteit is hard. Te hard, voor een toenemend aantal mensen. Zij vluchten in fantasie-werelden als Disney, Netflix, porno, drugs, machtswellust, en uiteraard de immer uitdijende wereld van de ideologiën.
De stuitende domheid van steeds meer mensen (het onvermogen tot logisch nadenken en het gebrek aan kennis) helpt ook al niet. Want met domheid neemt de hoeveelheid voor een mens ‘onbegrijpelijke’ verschijnselen toe. En aangezien in deze hele kosmos er geen ‘leegte’ kan bestaan, moeten die arme drommels steeds meer raadsels oplossen. En dat kunnen ze alleen met totaal irreële en elke logica tartende ‘waan-zin’ oplossingen. Waar ze dan vervolgens weer keihard in geloven.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

Ik moest even hard lachen. Dank!

Kees
Kees
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heel goed stuk supper .
Ik ben blij dat er steeds meer mensen wakker worden.
Ik noem het geen ongehoorzaamheid het is je menselijke recht op leven.
De macht is blind en doof .
De macht zo als zich zelf voelen moet maar één ding doen .
Dat ons vertegenwoordigen.
Daar zijn ze voor aangenomen.

Jan Tuijp
Jan Tuijp
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helemaal mee eens…

W.L.
W.L.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uitstekend verwoord.

Cor
Cor
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Bedankt Inez, dit is de spijker op zijn kop. Het toneelspel dat opgevoerd wordt door de politiek en media heeft 2 kanten, 1 dat het bijzonder is dat dit spel op een werkelijke geraffineerde wijze wordt neergezet dat de goe gemeente er met open ogen in trapt en mee loopt in de publieke opinie. En 2 dat het zo doortrapt gemeen, laf, oneerlijk en ethisch niet te verantwoorden is wat er zich nu afspeelt. hoe vaak ik in discussies moet vragen aan deze goe gemeente waar hun waarheid op gebaseerd is, en met doorvragen ze zelf tot de conclusie laat komen dat ze hun waarheid niet kunnen staven op feiten en argumenten en dan afdoen met ‘dit is toch wat er verteld wordt’.
De goe gemeente is niet meer in staat om te kunnen (na) denken omdat ze murw zijn geslagen door het herhalen van onwaarheden en door manipulatie op de angst ervaren.
Ik ben voorstander van burgelijke ongehoorzaamheid door woord en geschrift, in discussie gaan mensen laten nadenken. Uiteindelijk zullen de ogen open gaan als de goe gemeente het financieel slechter krijgen want dat is hun enige drijfveer. Voor de rest is de goe gemeente de spreekwoordelijke kikker in een langzaam opwarmende pan.

piet12345
piet12345
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Yip, we kunnen ons niet uit deze situatie stemmen of gehoorzamen; burgerlijke ongehoorzaamheid dus. Echter, indien het geldsysteem niet wordt veranderd heeft dit weinig zin en zijn we in no time terug naar af.

Paul
Paul
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hele sterke column, Ines.

Mag ik voorstellen om het door alle alarmisten misbruikte “het is één voor twaalf” in te gaan wisselen voor “het is één over zeven; wordt wakker”?

hendrik1730
hendrik1730
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zeer goede column. Indien we niet ageren als burger, eindigen we in een sowjetdictatuur gebaseerd op medische apartheid inclusief concentratiekampen en psychiatrische instellingen voor vaccinweigeraars.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wie durft er nog ongehoorzaam te zijn? Het gros is zo afhankelijk (van overheidssteun), bang (voor uitsluiting) en onzeker (is het ècht zo erg) dat ze het nooit zullen aandurven. Alleen de dwarse mensen, zoals sommigen op deze site, hebben het in zich. Wellicht is het tijd om eens met elkaar koffie te gaan drinken?

Cor
Cor
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

De dertiende, ik wil graag deelnemen aan het koffiedrinken, is er misschien al een platform voor dit onderwerp? Wie kan ons hierbij helpen/informeren? alvast bedankt

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cor

Eerlijk gezegd heb ik geen idee of er al een platform is. En organisatie is ook al niet mijn sterkste punt. Ik hoopte eigenlijk ook dat iemand hier meer weet te vertellen, of ingangen heeft. Ik ben iig wel van mening dat we allemaal wel mooi kunnen praten vanaf de wal, maar dat het tijd is om te gaan varen.

vlierbloesem
vlierbloesem
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Total surveillance is al lang realiteit. Rechts vroeg meer toezicht, hogere straffen, snelrecht en afschaffing van rechtshulp. De weerloos gemaakte burger blijkt niet alleen de linkse activist, rechts realiseert zich langzamerhand zichzelf weerloos gemaakt te hebben.

Een niet onomkeerbare werkelijkheid, maar dan moeten we ons wel realiseren dat inperking van burgerrechten iedere burger treft. De rechten en vrijheden van iedere burger moeten dus hersteld. Met vrijheid van meningsuiting voor iedereen die het met je eens is, kom je er niet.

Bij de keuze van je elektronische speeltjes kun je ook wat kritischer worden. Wat win je met de internetverbinding van je keukenmachine, je deurbel, je stofzuiger? Waarom heb je 24 uur per dag Alexa nodig?

Tricky
Tricky
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben normaliter geen fan van burgelijke ongehoorzaamheid, omdat je daarmee makkelijk jezelf buiten de discussie plaatst. Maar in deze kwestie denk ik dat alle andere opties er niet meer zijn.

Die Great Reset komt er wel (maar hopenlijk NIET die van Schwab). Ik geloof normaliter niet in complotten, maar met al wat ik nu zie, kan ik niet anders dan Ines op vrijwel alle punten gelijk geven.

Het is gewoon een ZOOI! En dat is gewoon een understatement.
Ja, dat kan en moet anders. Ik haat populisme, maar ik ben niet blind.

Ik zou nog graag willen toevoegen dat bijna alle politieke discussies vandaag de dag bijna UITSLUITEND op basis van verkeerde argumentatie wordt gevoerd. Op bijna alle dossiers trouwens. Denk ik wel eens, is men nu zo dom, of doet men het bewust om de aandacht af te leiden van waar het werkelijk om gaat?

Nogmaals, ik ben geen fan van burgelijke ongehoorzaamheid. Het is wel beter dan “met wapens dreigen”, want ik hoop echt dat ’t zover NIET gaat komen (hoewel ik dat soms wel vrees).

Cor
Cor
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Tricky

Tricky, uitspraak van Einstein ‘Twee dingen zijn oneindig, het universum, en menselijke domheid. Maar van het universum weet ik het nog nier helemaal zeker.’ zeker van toepassing op jou opmerking.

Tricky
Tricky
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cor

Ik gebruik Einsteins quote eigenlijk al het hele jaar. En ik vraag me af of je mijn opmerking begrepen hebt ofdat je achter de authoriteiten aanloopt.

Einstein zei namelijk ook: Blind vertrouwen in de authoriteiten is de grootste vijand van de waarheid.

Cor
Cor
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Tricky

Tricky, ik loop zeker niet achter de autoriteiten aan, ik ben realist, kritisch en denker en baseer mijn meningen en uitspraken op feiten. En die vind ik niet bij de autoriteiten.

Bart
Bart
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Tricky

Natuurlijk klopt er van de argumentatie heel weinig, maar vaak gaat het al eerder fout.
Er wordt namelijk veelal geargumenteerd op basis van de verkeerde “feiten”.
Het is dus eigenlijk een informatieoorlog waarbij de NL overheid natuurlijk zwaar de upperhand heeft doordat het beschikt over de staatstelevisie NPO en verder alle MSM in haar zak heeft.

Joost Visser
Joost Visser
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

´lege pensioenpotten´? Ze zijn overvol maar door rekenregels lijken ze leeg. ABP 2019 een 17% rendement en toch inleveren! Te zot voor woorden.

Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Ines weer een goed artikel. Ik zie die reset niet als een vooropgezet en doordacht plan maar veel meer als een paniekknop als men zo duidelijk de grip op de situatie kwijt dreigt te raken. Het is zoiets als de stekker trekken uit het stopcontact als er met de apparatuur iets ‘vreemds’ lijkt te gebeuren.
Overigen die totale chaos zit er gewoon aan te komen en wat er daarna gaat gebeuren zal ons nog verbijsteren.
De crises (idd meervoud) die nu heersen of zich weldra zullen aandienen hebben een gemene deler.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

De crisis die nu heerst zijn de voortekenen van de totale chaos die gewoon komt.

FRED
FRED
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Inez en mede-columnisten: Er zijn best veel kanalen die het vreselijk oneens zijn met het kabinet. Samen bereiken zij honderdduizenden mensen. Samen zijn zij veel sterker dan ieder voor zich. Maar zij blijven in hun een-tje fulmineren. Neem de genezende middelen als HCQ, dexamethason en ivermectine, enz. Neem de leefstijl-tips mét ervaringen. Ik heb nog nooit reclames gezien bij deze kanalen over deze middelen MET getuigenissen van mensen die weer gezond werden. Als elke kanaal (ook Opiniez) een kort filmpje EN de middelen op een rij bovenaan de websites zou zetten, dan staan er al gauw minstens 10 sites klaar. Dan kan iedere Nederlander daarnaar verwezen worden en denken: vaccineren is ZÓ 1990 . . . Maar deze sites doen het niet, dus dan ook niet verder mopperen op de overheid, want díe doet dat wél!! Zie MSM!!
Ik ben benieuwd. Tot die tijd: niet mopperen, ook al ga je richting slachtbank.

krijnnl
krijnnl
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Veel beloven en weinig geven doet de gek in vreugde leven zei mijn moeder zaliger al. Ik zie eerder een milieuprobleem dan een klimaat crisis. Plastic etc. Een kwestie van tijd om dat probleem grotendeels op te lossen.Economische aanpassing vergt tijd. Bedrijven zijn daar al volop mee bezig. Tja, burgerlijke ongehoorzaamheid. Waar begint dat? Altijd bij jezelf nietwaar? Leuk artikel verder, maar eigenlijk zijn we al een poosje op herhaling.

Anton
Anton
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk. Maar er gebeurt niks. We zijn een laf volkje.

Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Anton

Idd een laf of dom volk maar ook misschien een pragmatisch volk.
Zojuist zie ik weer een peiling en deze laat zien dat wij hier op deze site ons wel enorm kunnen opwinden en met burgerlijke ongehoorzaamheid vreedzaam(?) de barricaden willen bemensen maar de rest doet wat de geallieerden vlak na de oorlog over het gedrag van ons volk beschreef.
Het kwam neer op ze klapten de stoeltjes uit en bekeken rustig vanaf de zijlijn wie de strijd zou gaan winnen. Het maakte eigenlijk niets uit zolang ze daarna er maar weer verder mee konden.
Het volk krijgt de leiders die het verdient.

Marjo
Marjo
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zeer goed geschreven Inez

BaronEgon
BaronEgon
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel. Een (=1) MAAR. Wie o wie gaat dit [bege]leiden?

Rienus
Rienus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uw reactie is verwijderd wegens overtreding van onze spelregels. Stop met link-spamming. Zie:: https://opiniez.com/opiniez-reactie-spelregels/

Cees
Cees
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uw reactie is verwijderd. U gebruikt een ongeldig e-mail-account. Log uit en maak een nieuw account aan met een bestaand e-mailadres. Dit is uw laatste waarschuwing. Bij een volgende overtreding wordt uw account geblokkeerd. Zie: https://opiniez.com/opiniez-reactie-spelregels/

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Waarom een miljoenenbedrag uitgeven voor pret feest testen, inderdaad, waar dhr Wim Pijbes hierboven in het artikel in een tweet naar verwijst. Die miljarden hadden beter bewaard kunnen worden voor als het virus vanzelf afzwakt en we alles weer gewoon ‘open’ kunnen doen nadat iedereen is gevaccineerd. Dan had je dat geld kunnen bewaren voor degenen die er een hoge prijs voor betaalden. De ondernemers die noodgewongen niet mochten werken compenseren bijvoorbeeld.
Alles, nee werkelijk alles doe de huidige overheid al jaren fout. Dat alles nog draait is niet dankzij de overheid, maar ondanks de overheid.

51
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen