OpinieZ Podcast 012: de klimaat- en energiehype doorgeprikt

YorienvdH in gesprek met Ferdinand Meeus en Jan Jacobs (@ockhams)

Verkeert onze planeet eigenlijk wel in een acute klimaatcrisis? Een gesprek met de Belgische wetenschapper dr. Ferdinand Meeus (Twitter: @fmeeus1) en zijn landgenoot, publicist Jan Jacobs (Twitter: @ockhams) over de echte feiten rond zeespiegelstijging, natuurrampen, bosbranden, energie en CO2. Gespreksleiding: YorienvdH.

 

Lees ook:

 

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
16 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Uri van As
Hoofdredactie
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Reacties worden gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Reacties die de regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen kunnen leiden tot een ban. Gebruik van nep mail-accounts is niet toegestaan.

Jan de Jong
Jan de Jong
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als klein protest kun je je energie betrekken van AtoomAlliantie. Betaal je in elk geval niet mee aan “groene”propaganda. Was wat duurder dan NLE maar goedkoper dan Engie november j.l..

Jan van Droffelaar
Jan van Droffelaar
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Links zit gevangen in z’n eigen bubbel er is geen weg meer terug, en dat weten ze. Wereldwijd is een aanpak mogelijk mits dat nodig blijkt te zijn. Nederland pleegt zelfmoord als deze plannen niet snel van tafel gaan en laten we in Godsnaam ons gezond verstand weer gaan gebruiken.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik wordt vrolijk van deze podcast. Echt een topprestatie!

Siep
Siep
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Interessant gesprek. Het laat nog eens zien hoe linkse klimaatwetenschap en klimaatpolitiek elkaar in een inerte houdgreep houden.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wetenschap is volgens mij domweg bij de feiten blijven. Niet graag de uitkomst willen krijgen die je graag wilt hebben net als met het terugtrekken van dat artikel over het Majoranadeeltje de afgelopen week. ook weer zo’n mooi voorbeeld van wensdenken: https://www.newscientist.nl/nieuws/deceptie-in-delft-ontdekking-majoranadeeltje-op-losse-schroeven/
Toen ik nog op medische research-laboratoria werkte zag ik dit gedrag meer dan eens voorbij komen. Ik heb zelf ooit aan een proefschrift meegewerkt waar ik zelf vond dat de promovendus nogal zo’n type wensdenker was. Grappige was dat ik tijdens het promotieonderzoek stom toevallig een ontdekking deed die totaal niet was voorzien. Door logisch na te denken hebben we daarna een serie experimenten opgezet in samenwerking met een ander research-laboratorium die ik nog kende uit de tijd voor de verhuizing. Zo gezegd zo gedaan en daar kwamen zeer verrassende resultaten uit die echt helemaal niemand maar dan ook niemand had voorzien en iedereen die in deze tak van sport wereldwijd ook bezig was viel steil achterover van verbazing. Het was zo voor de hand liggend wat ik had ontdekt maar toch had nooit iemand hieraan gedacht omdat ze allemaal van Alaska tot Tokio een zelfde totaal vastgeroest idee hadden over deze ernstige niet te genezen bacteriële hartziekte. Nog leuker was dat na mijn afstudeeropdracht op dit onderwerp er daarna nog meerdere promovendi op dit onderwerp gepromoveerd zijn. Tja soms loop je stom toevallig tegen iets aan maar de grote kunst is dan HET te herkennen en daarna een goed onderzoek aan vast te knopen. Ik kreeg een 8 voor mijn afstudeeropdracht en hoorde later dat ze mij een 9 hadden willen geven maar dat zielig vonden voor mijn 1 jaar oudere zus.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Daan van der Keur
DPmar
DPmar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Mooi verhaal, maar zo werkt het wel!

Neef Jansen
Neef Jansen
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Serendipity. Als je de geschiedenis van de wetenschap naloopt, dan zie je dat die vol zit met onverwachte inzichten die evenwel opkwamen in een alerte en open geest. Bravo Daan !!

Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

@Daan,

“Wetenschap is volgens mij domweg bij de feiten blijven.”

Ja maar wat zijn de echte feiten en hoe worden deze ingezet in het proces van kennisvergaring?
In huidige light versie van de wetenschap (PNS) zijn feiten soms meer meningen dan feiten. Gericht op het heilige doel van onderzoek worden feiten of meningen flexibel ingezet en geïnterpreteerd om idd een vooraf verlangd resultaat te kunnen bevestigen. Wetenschap is al lang niet meer onafhankelijk.

Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Toegegeven ik heb niet de hele podcast gevolgd maar naast veel juistheden vind ik toch dat aan een paar zaken voorbij wordt gegaan.
Idd de wetenschap achter de AGW met alle ‘voorspellingen’ is volkomen ontoereikend om er een klimaatbeleid in vorm van energietransitie aan op te hangen. Die noodzaak gekoppeld aan CO2 is er niet of althans is nog niet bewezen maar om reden dat de fossiele bronnen gaan uitputten op niet te lange termijn maakt het uitfaseren van fossiel wel nodig. Echter niet op huidige manier of om fout vermoede huidige reden en al helemaal niet met die hoge snelheid. Dit maakt dat energietransitie destructief is en uiteindelijk ook tot weinig CO2 reductie zal leiden tot moment dat economisch systeem dat toch al tegen de houdbaarheidsdatum aanloopt volledig in zal storten.

Verder gaat in podcast men voorbij aan de bedreigingen die er wel degelijk zijn door een groeiende wereldbevolking en consumptie bij toenemende schaarste (als gevolg) met schadelijke effecten op natuur en milieu.

Over Kaag zou ik mij niet te druk maken. Zij weet niets van klimaat en kletst zoals we dat hier zeggen gewoon uit haar nek. Triest dat het onbenul het in deze tijd van crises ( idd meervoud) het voor het zeggen heeft.

DPmar
DPmar
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wanner we zien waarmee men bezig is, zoals molentjes planten, landbouw- en natuurgronden vol leggen met zonnepanelen zodat daar geen voedsel meer verbouwd kan worden, slopen van bossen voor verbrandingshout om te fungeren als vervanger van de zeer efficiënte, schone centrales, gestookt op gas, olie of poederkool dan kun je alleen maar constateren dat de lui die dit ondersteunen totaal niet weten waarmee ze bezig zijn!
Kijken we alleen al naar wat cijfertjes van de opbrengst aan kW/kg brandstof dan vinden we:
Biomassa, droog: 4,2 kW
Bruinkool: 4,6 kW
Hout, droog: 5,3 kW
Kolen: 8,3 kW
Aardgas: 8,8 k/W
Stookolie: 11,4 k/W
Van dit alles wil de elite allemaal niets weten, vooral niet omdat ze geen flauw benul hebben van de ‘rookwasinstallaties’ die bij elke centrale staan! Ja, er zullen nog wat restgassen de lucht ingaan, maar maak dan een realistische keuze voor het enige resterende type centrale die de juiste hoeveelheid stroom kan leveren op het moment dat het nodig is, onafhankelijk van wind of zon. Dit kan alleen maar kernenergie zijn, mogelijk zelfs een moderne Thoriumcentrale die, naar ik begreep, nauwelijks afval produceert dat bovendien veel minder lang gevaarlijk is maar daar WIL men niet eens naar kijken! En de opbrengst, schrik niet: 22 x 106 kW, dus 22.000.000 kW/kg voor een oudere kerncentrale.
Laat vakmensen hierover beslissen en geen politici en milieuactivisten want die weten alleen maar ‘gevoelsmatig’ wat ze willen maar hun kennis van zaken ontbreek volledig! Begreep dat er ca. 9 Kamerleden zouden zijn met een technische achtergrond maar kennelijk is hen het zwijgen opgelegd. Alleen ir. Van Haga liet zich het zwijgen niet opleggen bij de VVD en stapte er terecht uit en met succes!

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat mij steeds weer boos maakt is, dat de jeugd doemscenario’s voorgeschoteld krijgt. De jeugd heeft de toekomst, maar dat er veel jongeren, door deze doemdenkers, zeer onzeker worden voor de toekomst daar denken ze niet over na.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Draadje met samenvatting https://twitter.com/BegrensEuropa/status/1369631354850320385

Rien E
Rien E
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Duidelijk interview die mijn zienswijze als gepensioneerd techneut volledig ondersteunt, gewoon meten en naar de feiten kijken. Ook ik heb in het verleden modellen gemaakt (geen klimaat) en het is een uiterst ingewikkeld metier om het model zo te maken dat het met de werkelijkheid volledig matcht, hetwelk ook het doel met zijn.

Jan
Jan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi deze mannen. Zo rustig en realistisch. De media… pfffffff…

Bob Fleumer-
Bob Fleumer-
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik lees liever een artikel dan een podcast van 45 min

16
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x