Voor de politieke elite zijn kiezers decorstukken

Na de verkiezingen staat de burger weer in de kou

Waarom zou je nog gaan stemmen? Worden kiezers eigenlijk nog wel serieus genomen? Onze democratie is verworden tot een ‘diploma-democratie’ en we worden bestuurd door een eenvormig netwerk van partijpolitici en hun vrienden, waarop de burger geen invloed heeft. We kunnen stemmen tot we een ons wegen, maar de uitkomst van discussies over ‘het beleid’ ligt al bij voorbaat vast. Voor mij is het spel uit, stelt Freek van Beetz.

Ik las in de Telegraaf van donderdag 18 februari dat presentator/tv-maker Tijs van den Brink in een drieluik “De verloren stem” Nederlanders aan het woord laat die bewust niet gaan stemmen. Tijs zelf is enthousiast over onze democratie: “Er is zoveel te kiezen in Nederland”, zegt hij blijmoedig. Hij kan zich wel indenken dat er een sentiment heerst van ’ze doen in Den Haag toch wat ze zelf willen’, maar hij wil graag ‘meegeven’ dat iedere stem telt. “Als je kiest voor een partij die niet meeregeert, zorg je voor tegengeluid vanuit de oppositie.” Zijn boodschap aan de politiek is dat ze de kiezers serieus moeten nemen. En de kiezers wil hij meegeven: “Je hebt het niet in je eentje voor het kiezen, daarvoor leven we in een democratie. Maar je stem wordt gehoord, ook als jij met je stem je zin niet krijgt.”

 

Niet serieus genomen

Nou, en dat waag ik te betwijfelen. Ik heb steeds meer de indruk dat mijn stem, en die van veel kiezers, helemaal niet wordt gehoord, sterker nog, dat de kiezers helemaal niet serieus worden genomen, dat ze die – behalve dan eenmaal in de vier jaar als we op ze mogen stemmen – kunnen missen als kiespijn.

Waarom ben ik zo negatief geworden? Ik ben al van jongs af aan juist heel erg geïnteresseerd in politiek. Als jongetje spelde ik thuis de krant (toen ‘Het Vrije Volk’, dan weet u ook uit welk rood nest ik ben uitgevlogen), die ik uitspreidde op de huiskamervloer: het tabloid-formaat bestond toen nog niet. Ik studeerde zelfs politicologie en ik heb mijn werkzame leven in overheidsdienst doorgebracht. Dus daar kan het niet aan liggen.

 

Participatie-elite

Toch erger ik me buitengewoon – en steeds meer – aan de overvloed aan debatten en gesprekken met al die kandidaten die zich voor de microfoons van radio en tv verdringen en die uit al die praatshows niet zijn weg te slaan, nu er weer verkiezingen voor de deur staan. Althans: ik ga er vooralsnog van uit dat die doorgaan in maart.
Waarom dan ben ik die ketelmuziek elke dag, avond aan avond, van dat bonte gezelschap praatjesmakers beu?

Dat is geleidelijk gegroeid, vooral de laatste jaren. Onze democratie is steeds meer verworden tot een diploma-democratie, waar een ‘participatie-elite’ (een coterie van afgestudeerden, partijtijgers en partijpolitieke adviseurs, vertegenwoordigers en zaakwaarnemers van gesubsidieerde belangengroepen) de dienst uitmaakt. We worden bestuurd door een bijna onzichtbaar en schier onontwarbaar netwerk van partijpolitici en hun vrienden. “Zo’n 30.000 bestuurders, die er min of meer hetzelfde uitzien, min of meer hetzelfde denken en min of meer hetzelfde doen”, schreef Ewald Engelen ooit in De Groene.

 

Dirigisme

In die steeds nauwer wordende kring van gelijkgestemde, hoogopgeleide ambtenaren en vertegenwoordigers uit wat ooit het ‘maatschappelijk middenveld’ heette – dat inmiddels is verworden tot een kongsi van belangengroepen en belangenbehartigers – wordt ‘het beleid’ gemaakt.

En daarbij worden we steeds meer gegijzeld door Brusselse afspraken en EU-richtlijnen, die in ons land kracht van wet krijgen en vervolgens als in graniet gebeitelde, onveranderbare dictaten de besluitvorming verlammen en elke gewenste ontwikkeling frustreren. Of het nu gaat om immigratie, asiel, milieu, energie, woningbouw: over alles hangt een deken van dirigisme: alles is al vastgelegd en bekokstoofd, de burger, de kiezer dus, komt er helemaal niet meer aan te pas; hoezo democratie?…..

 

Handjeklap

We kunnen stemmen tot we een ons wegen, maar onze stem legt alleen maar gewicht in de schaal bij de machtsverdeling aan de formatietafel: voor de verdeling van de ‘poppetjes’ en het handjeklap over de inhoud van het regeerakkoord, een brouwsel waarin van al die met verve uitgedragen verkiezingsbeloftes nauwelijks nog een herkenbaar aftreksel terug te vinden is.

En aan dat regeerakkoord zijn de Kamerleden van de coalitiepartijen ook nog als het ware contractueel gebonden. Want het ‘zonder last of ruggespraak’ deelnemen aan debatten is een volstrekt loos beginsel. Dat ‘tegengeluid vanuit de oppositie’ waar Tijs zo hoog van opgeeft, zorgt alleen voor wat ketelmuziek: de uitkomst van de debatten ligt al bij voorbaat vast.

En dan blijken in die formatiegesprekken ook nog zaken te zijn vastgelegd waarover de kiezer zich nimmer heeft kunnen uitspreken, maar waar hij wel de rekening voor krijgt gepresenteerd: zoals onder het laatste kabinet Rutte: de klimaattafels en al dat dictatoriale beleid dat daaruit voortvloeit (de doelen van de energietransitie, ‘van het gas af’, stikstofbeleid, etc.).

 

Vijgenblad

Minister Wopke Hoekstra zei in zijn HJ Schoo-lezing (2019) te beseffen dat de burger heus wel begrijpt dat een politicus niet kan toveren, maar waarom, zei hij, zou die burger op iemand stemmen als die voortdurend uitlegt dat hij wel anders wilde stemmen, maar niet anders kon: omdat het moest van Brussel, of omwille van de coalitie, of omdat de doorrekeningen nu eenmaal zo waren?

 

En dat is precies wat we steeds vaker zien gebeuren. De mening van de kiezer doet er helemaal niet toe, de kiezer dient slechts als een vijgenblad: eenmaal in de vier jaar stemmen legitimeert het doen en laten van de coterie van die ‘diploma-elite’: de ‘boven ons gestelden’.

De burger, de kiezer dus, die nu dagelijks bestookt wordt met al die lege praatjes, holle frasen en loze beloftes, staat na maart weer vier jaar in de kou. Daar pas ik voor, voor mij is het spel uit. Bovendien komt er toch weer een kabinet Rutte met ongeveer dezelfde partijen, aangevuld met GroenLinks of PvdA…

 

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
81 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
E. Vreeland
E. Vreeland
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ja ik kan me goed vinden in het verhaal van Freek van Beetz. Ik ben altijd zeer democratisch geweest. Heb met mijn 60+ leeftijd letterlijk nog nooit een verkiezing over geslagen. Behalve die ene keer toen ik in Australië was.

Ik wordt nu echter kotsmisselijk van de manier waarop een nieuwe conservatieve partij als Forum weer afgefikt is in de media. En niet met argumenten, maar door het inktzwart maken van de voorman. Hetzelfde als met zijn voorgangers op rechts.
Hoezo democratie?
De corrupte pers speelt samen met de politieke elite.

Ook de PVV zit in de ban. Ongeveer 1,5 á 2 miljoen Nederlanders mogen niet meepraten, niet mee beslissen Nooit!!

Hoezo democratie.

Afijn , wat kan ik anders doen dan het hokje van Baudet toch maar rood kleuren. Uit sympathie voor de man. Maar of het iets uithaalt; ik denk het niet.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door E. Vreeland
Jan de Jong
Jan de Jong
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

Dat hokje maak ik ook rood. Zonder grote verwachtingen. Burgerplicht.

Laurens
Laurens
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

Het is HEEL duidelijk mensen !! Opdracht uit Brussel GEEN partij aan de macht die TEGEN Brussel en de eenheid van Europa is !!! De wet uit Brussel ( het bedrag van Lissabon ) waar Balkenende ons in frommelde !! Gaat boven onze eigen grondwet !! Nederland en Frankrijk stemde tegen deze Europese grondwet waarna zoals gezegd Balkenende ons het verdrag van Lissabon aansmeerde !!!

Rebel&Girl
Rebel&Girl
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Laurens

Laurens je hebt helemaal gelijk en ik vroeg me laatst af of het niet mogelijk zou zijn om met t.w.k. alsnog te pogen een rechtszaak aan te spannen tegen de staat, moeten wel wat nieuwe gronden bij waarbij ook aanvechten dat we erin geluisd zijn terwijl we duidelijk anders hadden gekozen, het mandaat wat wij als volk gegeven hadden , is duidelijk gecorrumpeerd.
En dan zit je zo’n beetje daarover te dromen maar ja er is een groot probleem, je hebt eerlijke, onpartijdige rechters met ballen als kokosnoten nodig en die vind je in Peru , Portugal en nog een land (ben ik effe kwijt) maar niet in Nederland.

Arie
Arie
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

Ik ga toch PVV stemmen. Wilders is al 16 jaar een stabiele factor in de politiek, terwijl Baudet na een aanvankelijk enorme winst nu zijn partij uiteen laat vallen. FvD had de potentie de VVD leeg te trekken, maar veel FvD stemmers zitten nu weer bij de VVD.

Ongeacht hoever die appjes uit de context zijn getrokken; Wilders overkomt dit niet.

Daan@autotesten.nl
Daan@autotesten.nl
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Ik ga ook PVV stemmen.

Vassie
Vassie
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Ben al tijden van mening dat het FvD is opgericht om de PVV uit te dunnen en dat is destijds aardig gelukt.
Nu is het een club met ups en downs waar verder niemand( VVD) last van heeft.
Misschien ook tijd om ipv met 37 partijen terug te gaan naar 10 partijen in deze verkiezingen.
Dan krijgt het weer body ipv al die splinter groepjes

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Desondanks ga ik FVD stemmen. FVD de enige die uit de EU en VN wilt.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

ik ook. Wilders verdient het.

Daan@autotesten.nl
Daan@autotesten.nl
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

Ha, ha een vriend van mij die nooit gaat stemmen zei gisteravond dat hij alleen al om Mark Rutte dwars te zitten PVV gaat stemmen zo ongelofelijk moet hij kotsen van die engnek van een Rutte.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Daan@autotesten.nl

Er zijn slechtere redenen om dat te doen.

Isabel
Isabel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

We hebben te maken met een machtsovername van een globalistische elite,(World Economic Forum) en Rutte heeft in Davos (26 jan. 2021) gezegd dat corona een unieke mogelijkheid is om de build-back-better doelstellingen te realiseren.

Democratie, soevereiniteit, bezit en privacy worden op termijn afgeschaft, in ruil voor een basisinkomen voor de massa, voor de elite gelden uiteraard privileges, aldus WEF.

Deze ontwikkelingen waren langzaam en geleidelijk gepland maar door de schijn-coronacrisis waarbij het gedrag van het volk wordt bespeeld door ANGST, worden er nu versneld stappen doorgevoerd: vaccinaties voor meer controle, geldtransfers naar zuid europa en 3000 “Kaag-doelen” , doorgaande migratie- ontregeling, ingrijpende wetsveranderingen: meer macht naar overheid, minder grondwettelijke vrijheid voor burgers.

Baudet en Wilders zijn zich bewust van de gevaren waar we inzitten, en dat is niet corona maar het inmiddels gewetenloze beleid van Rutte en kartelpartijen.

Wilders de door de wol geverfde politicus, die niets te verliezen heeft en meestal gelijk krijgt, en Baudet met zijn intelligente programma, zouden EEN PARTIJ moeten vormen en de Ruttekliek uitschakelen, uit de EU, uit de VN en de grondwet en onze grenzen in ere herstellen.

MOED VERLOREN ,AL VERLOREN,
met lauwen kun je de oorlog niet winnen (zei mijn vader)

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Isabel

Helemaal mee eens. En uw vader is/was een wijs man!

DPmar
DPmar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Isabel

Hoe meer kleine splinterpartijtjes, des te beter. Al die zeteltjes komen niet bij het kartel terecht!! Al die kleintjes zijn allemaal Kamerleden die onafhankelijk kunnen stemmen nadat ze de regering ‘hebben gedwongen’ om het debat in de Kamer te voeren en niet in ‘Het Torentje’! Uit het ‘Het Torentje’ komen alleen maar plannen, verwoord in een ‘in beton gegoten regeerakkoord’, waarover niet meer te praten valt en alleen in de Kamers wat toneelstukjes tot gevolg heeft en verder niets.
Wel dient het zaak te zijn dat al de lieden die op de kieslijsten komen aan zekere criteria voldoen, zoals voldoende vakkennis op een bepaald gebied en aantoonbare bestuurlijke vaardigheden. Enige algemene levenservaring zou ook wel nuttig zijn. Op beroepspolitici en bureaucraten zit niemand te wachten.

dolphin
dolphin
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  DPmar

Inderdaad, hoe meer partijen hoe beter. Zeker geen beperking op het aantal partijen. Meer partijen betekent in feite het verminderen van de macht van partijen ten gunste van individuele kamerleden. Dus minder fractiediscipline. Dat betekent dat alleen wetten worden aangenomen die op echte meerderheden kunnen rekenen. Het betekent ook minder nieuwe wetten. Het gevolg is tevens een minder machtige regering, want ze moeten telkens een meerderheid zien te vinden. Individuele ministers kunnen naar huis worden gestuurd. Elke minister moet in feite op sollicitatiegesprek bij de kamer en het vertrouwen krijgen en zien te houden. Natuurlijk verkondigen de huidige politici dat dat niet werkbaar is. Het enige dat in feite bekend is, is dat het huidige systeem de partijen macht geeft en de kiezer direct na de verkiezingen al vergeten wordt.

DPmar
DPmar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  dolphin

Ja, Dophin, hier ben ik het helemaal mee eens!! Het ‘kartel’ moet nu eindelijk eens imploderen zodat ze zich echt waar moeten maken in de Kamer, waarvoor deze er ook is. De ‘onderonsjes’ in het Torentje, waarop niemand zicht heeft, waar mogelijk niet eens genotuleerd wordt, moet definitief verleden tijd worden want daar gaat het fout en zitten we 4 jaar in de leugens, gedraai, toneelspelletjes en ellende.
Als de verkiezingen doorgaan vrees ik hetzelfde na 17 maart. Met al die ‘poststemmen zonder handtekening’ moet het toch zeker lukken!?!

dolphin
dolphin
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  DPmar

Indien individuele ministers een eigen kamermandaat hebben, dan versterkt dit ook hun positie tov de minister president. Die is nl 1e onder gelijken zoals dat heet. De 1e minister kan dus ook het vertrouwen verliezen, terwijl de rest blijft zitten.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Isabel

ja, maar dan moet Baudet nu wel even minder onhandig worden.

E. Vreeland
E. Vreeland
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Een stok vinden om te slaan is er altijd wel. Wat je ook zegt of doet.
Baudet doet z’n best. En hij steekt enorm zijn nek uit. Er kan ook een gek komen die hem wat aandoet.

p.
p.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

het ligt niet aan Baudet. Het ligt aan de pers. Er is altijd wel iets te vinden: verkeerd citeren, knippen en plakken, moedwillig verkeerd uitleggen, infiltreren en elk citaat van elke puber op een WhatsApp groep toeschrijven aan ‘de FvD’. Er is gewoon NIETS tegen te doen. Baudet had zich aan zijn eigen statement moeten houden, héel stug, en héel vasthoudend: NIET ingaan op hearsay. MET GEEN WOORD, MET GEEN LETTER, MET GEEN ADEMTOCHT.
Dan gaat het voorbij. Het brandje dooft bij gebrek aan zuurstof uit.
Moet je alleen maar het hoofd koel houden.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

nee, maar wel ALTIJD doen. Want soms doen toch onverwacht veel mensen het OOK en dan kan er toch in elk geval een goede oppositie komen.
Nooit gaan liggen als je geslagen wordt. Terugvechten.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk die kerel van Denk typeerde de MP van Nederland geheel op zijn eigen manier, maar vraag je eens af, hoever zit deze kerel van Denk bezijden de waarheid.?

Leugens en bedrog zijn het handelsmerk van dit Linkse Rutte Kartel en Nederland is kapot gemaakt, door deze Linkse Rutte Clan.

Kees Tummers
Kees Tummers
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

vestzak Dracula -en knechtje van Erdogan- Kuzu noemt Rutte ‘dictator’ , en geen kamerlid dat hem vraagt of dat woord niet beter bij z’n grote Turkse leider van toepassing zou zijn?

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees Tummers

Soms komt de waarheid, uit een hoek waaruit je het niet verwacht.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees Tummers

Kuzu heeft in deze gelijk, maar omdat het ook een Erdogan adept is is zijn mening een beetje gratuit. Maar ja, hij herkent daardoor ook wel weer een dictator als hij er 1 ziet, moet je maar denken. Dus hij zal zeker narcistische, dictatoriale trekjes bij Rutte gezien hebben.

Adrienne
Adrienne
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

DENK is zelf horig aan Erdogan

pedro dos
pedro dos
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Freek, enkele opmerkingen en kanttekeningen bij jouw stuk van vandaag.
In grote lijnen kan ik me helemaal vinden in jouw stuk.
Maar, zoals je zelf al concludeert, de tijd is gekomen om langzaam de moed op te geven, tenminste als we ons zo blijven opstellen en zo met ons laten sollen zoals we doen…of we proberen het heft zelf in handen te nemen…!?
Tijd voor geweldloze, maar goed gestructureerde en ondersteunde anarchie wellicht…?
Tijd om voor de niet stemmers (allicht zo’n 20 à 33% van de kiesgerechtigden) een eigen plekje in de Tweede Kamer in te ruimen…? Dat wil zeggen dat dit percentage van niet stemmers dit percentage van zetels in de Tweede Kamer toegewezen krijgt…? Scheelt in de kosten…;-/ en leidt m.i. wellicht tot snellere besluitvorming (wishful thinking), bovendien wordt dan wel heel erg duidelijk hoe weinig vertrouwen men nog in het huidige democratische systeem heeft…
Hoogopgeleid is nog altijd heel wat anders dan hooggekwalificeerd (highly educated versus highly qualified), vergelijk daarbij de uitdrukking “Intelligenz schützt vor Torheit nicht” en het probleem wordt al wat duidelijker…eigenbelang komt dan ook nog op de proppen…
We kunnen het zoals altijd bij woorden laten óf komt er eindelijk een beweging op gang die het niet langer pikt en de woorden omzet in daden…als er voldoende ruggesteun is, moet de elite wel inschikken, of men wil of niet, anders eindigt het uiteindelijk misschien wel net zo als in 1789 en dat zouden we toch niet moeten willen…? Ben benieuwd…

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  pedro dos

Ik ben het bijna helemaal met u eens. Het zou heerlijk zijn als er zetels in de tweede kamer leeg blijven. Dat laat de niet-stemmers zien dat ze wel degelijk invloed kunnen hebben.

Maar van gestructureerde anarchie heb ik nog nooit gehoord. Contradictio in terminis!

pedro dos
pedro dos
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Beste (Vrijdag) De Dertiende…in ons klassieke en ouderwetse denken heeft u volledig gelijk met uw rake opmerking, maar laten we eens nieuwerwets gaan denken en een “gestructureerde anarchie” als optie overdenken om de staat van de huidige democratie eens flink op te schudden…praten helpt allang niet meer, acties ondernemen misschien wel…denkt u bij een “gestructureerde anarchie” aan kaders en grenzen die de “anarchisten” onderling afstemmen en bepalen en waarbinnen men zich dan beweegt èn denkt u dan ook in de geest van deze term en niet aan de letterlijke betekenis…bovendien is het natuurlijk wel zaak dat de deelnemende anarchisten elkaar volledig en altijd ondersteunen en helpen mocht één of meerdere van hen door ingrijpen van degenen die nu nog de uitoefende macht in handen hebben, in problemen geraken, dit alles met als motto “Eén voor allen en allen voor één” want alleen als men de rijen gesloten weet te houden, maken deze anarchisten in spe wellicht een kans…

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  pedro dos

Wellicht denk ik te klassiek, maar wat u omschrijft heeft al een naam en dat is guerrilla. Ik zelf ben groot voorstander van verandering via de parlementaire weg. En dat moet èrgens beginnen. Ik ben niet voor oorlog in de straten. Zo breng je misschien regimes ten val maar daarna wordt de grootste guerilla de nieuwe dictator.
Daarvan zijn wereldwijd genoeg voorbeelden (Fidel en kornuiten).

Dat de verandering via de parlementaire weg geen gemakkelijke weg kan zijn is duidelijk. Maar een vrij volk krijgt de leiders die het verdient. En wij slimme mensen zijn blijkbaar niet in de meerderheid, dus helaas verdienen we Rutte’s totdat het volk wijzer wordt. En dus moeten we het volk wijzer maken.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Is dat zo? Hebben Gandhi burgerlijke ongehoorzaamheidsbeweging India) en Havel (Tsjechoslowakije, fluwelen revolutie) niet laten zien dat er weldegelijk iets bestaat als gestructureerde anarchie. Hoewel het woord anarchie misschien een beetje ongelukkig is gekozen.

dolphin
dolphin
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  pedro dos

Waar is die lege stoelenpartij?

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  pedro dos

Waarom stemmen al die mensen die NIET willen stemmen nou niet gewoon een keer op Wilders. Gewoon om eens een schok door ‘den Haag’ te laten gaan.

Cloothommel
Cloothommel
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Elk geluid rechts van links wordt door de linkse partijen, waartoe ook de VVD en het CDA behoren, bruut en ongefundeerd onderdrukt. Daar doen de omroepen, kranten en tijdschriften vrijwel alle kritiekloos aan mee. Toch zal ik stemmen, want niet stemmen werkt in het voordeel van de bestaande macht. Dan resteert een stem op FvD of PVV. Dat wordt in mijn geval FvD vanwege het uitstekende partijprogramma.

dolphin
dolphin
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cloothommel

Voor de niet stemmers zou een lege stoelen partij opgericht kunnen worden. Ik dacht dat die in Spanje er is gweest.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cloothommel

WEl goed. Ik was ook FvD lid, maar kies nu even voor Wilders. Het programma van FvD is inderdaad heel goed.

Arie
Arie
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed verhaal, maar toch blijf ik stemmen. Het alternatief is oorlog.

Het huidige beleid lijkt gericht op het kapotmaken van NL; meer overbevolking; meer corruptie; meer geld naar EU en islamitische dictaturen; meer subsidies op criminaliteit, islamisering, extremisme en terrorisme; etc.
Daar tegenover een stop op de productie van voedsel en energie; afbouw van veiligheid, zorg en infrastructuur; keiharde aanpak van belastingbetalers; grootschalige covid-faillissementen; debilisering van het onderwijs; etc.

Dit mag zo niet doorgaan. Dat kan echter alleen door hier tegen te stemmen, en vooral ook iedereen te laten weten waarom. Het kartel moet kapot, en we moeten naar meer referenda en minder ongekozen bestuurslagen.
Lukt dit niet dan gaan we terug naar de zwartste pagina’s van de geschiedenis.

piet12345
piet12345
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De macht ligt niet bij politiek / overheid maar bij Ngo’s en big corporate en op die laatste kun je niet stemmen. Overheden voeren louter uit wat hun wordt opgedragen. Als er iets duidelijk is geworden tijdens de corona waanzin is het wel het voorafgaande of is er nog iemand van mening dat het louter toeval is dat in vrijwel elk land dezelfde waanzin wordt uitgerold en dat naarmate de besmettingen (?) teruglopen de maatregelen draconischer worden. Negeren is het enige wat nog rest maar ook een plicht als de staat zijn burgers onrecht aandoet.

Ronald
Ronald
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  piet12345

We leven dan ook in een oligarchie, niet in een democratie. Dat is slechts om de schijn op te houden dat de bevolking invloed heeft. Wij zijn als vee voor een boer.

Nu geloof ik wel dat de enige vredige oplossing een aanpak van binnenuit is, dus ik ga wel stemmen. Het is inderdaad de hoogste tijd voor een Great Reset, maar dan wel van de overheden en machtshebbers.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ronald

Goed zo. Altijd stemmen. NIET stemmen mag nooit een optie zijn. Daar ben ik van overtuigd.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  piet12345

En die NGO’s misbruiken de VN en de EU om onze autonomie te ondermijnen. Kortom, deze organisaties verlaten.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een behoorlijk betoog van Dhr. Van Beetz. De teneur is begrijpelijk.

Ons politiek stelsel is verrot. Kapot gemaakt met een goede reden. Er moet namelijk worden gereset! En daarbij loopt het volk met haar vrije mening alleen maar in de weg. De kartelpartijen zijn als elektrische auto’s van hetzelfde merk en model, alleen de kleur is anders! Waarom zouden ze een eerlijk politiek systeem in stand houden als het niet in het voordeel is van de agenda die uitgerold moet worden? Waarom zouden ze stemmen de moeite waard maken als ze daarmee het risico lopen weggestemd te worden? Waarom zou je stemmen voor de gemeenteraad die Nederland is als je weet dat het beleid door de EU, het WEF en de VN wordt bepaald?

Het is dus helemaal niet gek dat er wordt gezegd dat stemmen geen zin heeft. Het klopt namelijk als een bus!

En tòch ga ik tegen beter weten in stemmen. Ergens moet deze globalistsche groene trein genaamd “De Natte Droom” ontsporen. Ergens moet er een begin worden gemaakt met het saboteren van die trein. En dan liefst via de politieke weg. De keuze in Maart is tussen enerzijds de slopers van de alles wat ons lief is, en anderzijds de slopers van het kartel.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Ik begrijp de heer van Beetz helemaal. Ooit hebben wij achter de IJzeren gordijn ook niet meer in verandering geloofd. Het is toch veranderd maar een mensenleven lijkt hiervoor best te kort.

Kees Tummers
Kees Tummers
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Laten we vooral Tijs van den Brink geen moment serieus nemen, die kakelt immer braaf de door de EO voorgeschreven waarheid. Zijn meest rechtse uitspaak is dat niet alle(! Trump-stemmers gek zijn, een mening die hem aan deugtafels werd kwalijk genomen, want daar was -onder leiding van Maarten Van Rossum- beslist dat dit wél het geval was. Voorafgaande aan de verkiezing is al duidelijk dat PVV, FvD en SP buiten de regering zullen worden gehouden. Voor 17 maart de bekende ketelmuziek en schijntegenstellingen, om achter de schermen over eventuele samenwerking te onderhandelen, waarbij het belangrijker is hoe politici met elkaar door één deur kunnen, dan de verschillen tussen de partijprogramma’s. Bij het kabinet waarbij de PvdA met Rutte mocht meeregeren, bestreden Samson en Rutte tijdens de tv-debatten voorafgaande aan die verkiezing elkaars politieke ideeën fel, terwijl er op een geheime locatie al een vorkje werd geprikt en over samenwerking -als het voor beiden ff meezat voor wat betreft de uitslag- werd gebabbeld. Dat is hoe serieus de kiezer door de meeste politieke partijen wordt genomen.

Kees Tummers
Kees Tummers
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees Tummers

Hoewel oplettende lezers weten wie ik bedoel toch herstel: Maarten van Rossem. (wilde zo snel mogelijk van de naam van die verschrikkelijke man af zijn, en dan maak je wel eens een foutje)

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees Tummers

ja, we snappen dat je die manipulatieve, chagrijnige betweter bedoelt.

Maarten Vasbinder
Maarten Vasbinder
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Al jaren zie ik de politiek als een toneelstuk met de gordijnen dicht. Elke vier jaar gaan ze voor de verkiezingen even op een kiertje, waarna ze weer dicht gaan. Althans zo ging het altijd. Sinds Rutte gaan de gordijnen helemaal niet meer open. En het publiek? Dat heeft hij onder dwang laten verwijderen.
Nu stopt het toneelspel ook. De lichten gaan uit en het wordt donker.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Maarten Vasbinder

Rutte verschuilt zich achter die gordijnen. Zijn tactiek bij deze verkiezingscampagne is om zo lang mogelijk buiten de schijnwerpers te blijven. Dat heeft hij zelf gezegd. Hij speelt het leuk door te zeggen dat hij dit doet zodat hij zijn handen vrij heeft om het land te regeren. De werkelijke reden is natuurlijk dat hij, zolang hij buiten het zicht blijft, niet aangevallen kan worden op alle fouten die onder zijn 10-jarig bewind zijn gemaakt (en dat zijn er nogal wat). En de schijnwerpers zijn zo gericht op Rutte dat zijn medeplichtigen ook buiten schot blijven en hun electoraat behouden. De enigen die in de schijnwerpers staan zijn de partijen die het kartel en de MSM daar neerzetten.
Schandalig maar waar…

Auke51
Auke51
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Je zou inderdaad verwachten dat Mark Rutte wordt afgerekend op zijn beleid maar helaas is niets minder waar. Zelfs de toeslagaffaire, stikstof,CO2, energiebeleid en bevolkingspolitiek is desastreus maar hij staat nog steeds bovenaan in de peilingen, onbegrijpelijk. Ook de Corona aanpak met het OMT is voor hem de makkelijkste weg want het OMT bepaald en dus is hij weer onschuldig.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Auke51

de peilingen hoeven niet perse te kloppen he? Er kan ook mee gemanipuleerd worden.

Keesj
Keesj
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goh wat ben ik blij dat er toch nog mensen zijn die het door hebben.
De politiek bestaat uit ego wisten en
Leugenaars
Maar dat had u al door.
Stemmen is overbodig alle zetels zijn bij voorbaat al verdeelt .
Partijen die deze elite niet zinnen zijn uitgesloten.
Opstaan mensen demosteren de boel plat gooien .
Tijd dat deze elite achter slot en grendel komt .
Wij burgers moet het heft weer in eigen handen nemen.

jan
jan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Welkom in de corrupte socialistische heilstaat (met een ‘liberaal’vernisje) Nederland. En ik denk dat ik dat als staatsrechtjurist en bestuurskundige net als u prima kan onderbouwen. Alleen zijn we dan wel een paar weken bezig.

Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Na de verkiezingen staat de burger weer in de kou.”

Tja en dat ligt dan ook voor een groot deel aan die burger zelf die zich alles maar laat gebeuren. Klagen en zeuren dat wel maar echt in actie komen ho maar. Stem dan net als ik als straf op die partij die de elite het meest dwars zit.

Ik herinner mij een foto over een betoging in Afrika van een bord met de volgende (vertaalde) tekst: “ het laatste woord is aan het volk” en dat is zo.
Dus burgers ga stemmen en laat je daarna niet weer beetnemen.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Democratie is gebaseerd op een principe: in de stembus wordt beslist. Dat is de enige manier waarop de wil van het volk vertaald kan worden.
Wat we al sinds de jaren 1980 steeds meer zien, is:
1. Een dictaat van wat ‘fatsoenlijke’ mensen stemmen.
2. Een dictaat over welke partijen uitgesloten zullen worden (en dus het aandeel in de volkswil dat vertegenwoordigd wordt door die partijen).
3. Een dictaat over hoe een stembusuitslag, ook als die onwelgevallig uitvalt voor de kartelpolitiek, omgevormd wordt tot ‘weer hetzelfde’.
Het sociaal contract is de basis voor de democratie (Hobbes). De kartelpolitici hebben stilzwijgend het sociaal contract opgezegd en vervangen door een dictaat. De woorden zijn gebleven, de inhoud is verdwenen.

Siep
Siep
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is een deelproces van er wereldwijd bezig is; big tech en neoliberale globalisten die hand in hand de democratie, de democratische rechtstaat, om zeep proberen te helpen ter wille van een groot megalomaan doel: de vermeende redding van de verdeelde mensheid. De elite stuurt aan, het volk volgt; feodalisme in een nieuw jasje.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte heeft in 2017 gewoon 1,4 MILJOEN anders denkenden, gewoon de burgers die op de PVV hadden gestemd, bij het GROF VUIL gezet.
Daarna is hij samen met het Linkse Rutte Kartel, gaan demoniseren en als klap op de vuurpijl volgde een CORDON SANITAIR.

De spertijd is ook van zijn hand.

Dit is Rutte ten voeten uit.

Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En een tikkeltje off-topic maar mi wel degelijk van belang.

Islamo-linksisme.

Het is nu ook anderen opgevallen. Uit enkele zeer recente verwijzingen.

“Franse minister bezorgd om relatie tussen links en islamisme binnen academische wereld.

Linkse solidariteitsdenkers, de hedendaagse slippendragers van oer-orthodoxe gelovigen.

Volgens de Franse minister van Hoger Onderwijs, Frédérique Vidal, verspreidt het ‘islamo-linksisme’ zich namelijk als een virus binnen academische kringen. Hierbij wordt het steeds onduidelijker waar wetenschappelijk onderzoek eindigt en militant activisme begint.”

UvA en ander socialistische bolwerken iets voor jullie om op te reageren?

En uit blog “Stukroodvlees” juli 2020.

https://stukroodvlees.nl/dit-land-is-van-ons-eigendomsgevoelens-en-rechts-populistische-themas/

Een citaat van mij nog voor mijn ban op die site:

“Dat links zich opwerpt de Islam hierbij te steunen is niet zo vreemd omdat vanuit het linkse geloof en de linkse ideologie er parallellen zijn in beider streven naar een soort van heilstaat.”

Nederland pas op uw zaken! Stem rechts.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

Dit is helemaal niet off-topic. Links en islamisme zijn beide dictaturen en dat trekt bij elkaar ondanks het feit dat links niets van religie moet hebben.

E. Vreeland
E. Vreeland
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Het linkse gelijkheids ideaal en de maakbaarheid van mens en maatschappij IS een geloof, een religie. Evenals klimaat religie, geen grenzen religie. Als je de wetenschap van evolutie kent en respecteert, weet je dat gelijkheid niet bestaat. er is altijd een survival of the fittest geweest en die blijft bestaan.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

Mee eens. Linkse ideaal moet inderdaad religie op zich zijn om na zoveel debacles steeds hetzelfde blijven preken.

dolphin
dolphin
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

Tja, en Rutte past zich telkens aan, en fit daarom steeds bij velen zeer goed. Hij overleeft dus.
Het is echter een zeer korte termijn fit. Na een kiezersklimaatverandering is het over en uit.

Ronald
Ronald
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

Het is bizar dat een religie en cultuur die zo conservatief als de nete is, in het westen op een of andere manier links is geworden. Iets zegt me dat het een vorm van opportunisme is…

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

Goede waarschuwing. Nou ja goed dat die Franse minister van hoger onderwijs het in elk geval erkent. Dat het er is.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

2 maal negeren van een referendum uitslag en het afschaffen ervan was een teken aan de wand, dat we als volk van Nederland geen ene mallemoer in te brengen hebben. Onze koning, Grapperhaus en Hoekstra hebben met hun gedrag ook precies laten zien, dat men wel het volk regels oplegt, maar de impact niet begrijpen. M.a.w ze kunnen geen beleid voor de bevolking maken, omdat ze op teveel afstand van de werkelijkheid bevolking staan. Ik ga wel stemmen en mijn echtgenoot, om de zelfde reden als de heer Beetz aangeeft waar ik het wel eens mee kan zijn, niet.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Parlementaire democratie heeft in mijn ogen afgedaan. De kiezer dekt de vooraf uitgemaakte zaken door een vaan van democratie op de verkiezingsdag. Het vormen van de regering zet na de verkiezingen de kiezer helemaal opzij en voert eigen koers van tevoren bepaald.
Ik kies geen partij die andere partijen uitsluit.
Dus blijven over alleen de uitgesloten partijen wat als een weggegooide stem geldt.
Ik kan beter mijn stem zelf weggooien omdat ik daarmee dit systeem van schijndemocratie in stand hou. En daar werk ik niet aan mee.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik voel precies hetzelfde, heer van Beetz. Mijn reactie heb ik voor het lezen van uw artikel geplaatst. En ik hoef hier niets aan te veranderen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik waardeer de Zwitserse systeem waarmee Zwitserland in principe de enige echte democratie in Europa is. De vier grootste partijen vormen altijd de regering en er wordt geen partij uitgesloten. De partijen zorgen maar zelf dat zij groot worden. Hiermee wordt de mening van de grootste meerderheid burgers gegarandeerd. Dit wordt door correctieve referenda aangevuld zodat de regering door de burger gecontroleerd wordt. Als je dit systeem tegen onze parlementaire democratie afsteekt dan leven wij in een dictatuur light.

Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

We hebben drie goede opties om te stemmen , pvv, fvd lijst 30 van vsn,. Wanneer deze drie groot worden, is nederland nog te redden. Ze moeten immers samenwerken. Links is bagger geworden.

Johan Visser
Johan Visser
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Na het verval van ‘de kerk’ is nu het verval van ‘de politiek’ aan de orde. Alle heilige huisjes en politieke partijen (in de volledige diaspora met nu ? partijen) zijn gedoemd te verdwijnen. We laten ons niets meer aanpraten, weten zelf alle beter (al vanaf de leeftijd van de ‘prinsjes en de prinsesjes)! En een eigen eenspersoons partij is toch te veel van het ‘goede’. Waren ‘Koot en BIe’ er nog maar met ‘stemp op de tegenpartij’…..
Nu niets meer te stemmen! Helemaal eens met Freek van Beetz

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Johan Visser

Massaal verkiezingen negeren zou het beste middel zijn. De zwakte zit hem echter in het woord massaal. Velen gaan stemmen zoals zij altijd al deden.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Vergeet niet dat onuitgebrachte stemmen en blanco stemmen worden verdeeld over alle partijen. Uw niet uitgebrachte stem zou bijvoorbeeld Volt aan een zetel kunnen helpen! Dus, in naam van alles dat u lief is, STEM!!

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Het probleem blijft dat er aan dit democratische schertsvertoning niets veranderd en het is de hoogste tijd dat de spelletje met de kiezers stopt.

Rienus
Rienus
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Natuurlijk want u heeft waarschijnlijk nog de illusie dat het iets uithaalt?

Politiek is er om de burger het idee te geven dat er een keuze is.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rienus

Of het uits uithaalt? Hoogstwaarschijnlijk niet. Maar dat is voor mij nog geen reden om niet te gaan stemmen. Ik stem liever zelf als dat mijn niet uitgebrachte stem automatisch aan een partij wordt toebedeeld.

Zolang we opgescheept zitten met het geknakte “democratische” systeem is stemmen een van de weinige geweldloze uitwegen.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland wordt bestuurd door een, NIET door de burgers gekozen groep.
Het zijn de Jacob dekt Sofie personen, die door het voor wat hoort wat systeem, steeds hoger op hun zelf geknutselde ladder klimmen.

Zij verzinnen bv oncontroleerbare statistieken, neem de laatste voorbeelden over de Avondklok en het aantal vaccinatie’s.

Weg met die types als bv van Dissel.
Schoenmaker blijf eerlijk en bij je leest.

Trinco
Trinco
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vanavond ook weer een mooi staaltje bij Één Vandaag: uitlatingen van Thierry Baudet afgewisseld met uitlatingen van Donald Trump en een voice-over die zegt hoeveel die uitspraken op elkaar lijken.
Boodschap van onze Stalinistische staatszender NPO aan de kiezer: niet op Baudet stemmen mensen, die is net zo gestoord als Trump.
Ik stem nog één keer, op rechts en als weer dezelfde kliek de macht pakt, hou ik het ook voor gezien.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

ik snap het wel, maar als iedereen die het eigenlijk anders wil zo denkt, dan zorg je dus in feite dat hetgeen je niet wilt, TOCH gebeurt. Ik blijf stemmen tot de laatste snik.
Geert verdient mijn stem en die van mijn man ook. Dus die krijgt hij ook.
Als iedereen maar denkt, nou ik ga niet stemmen want Rutte wint toch, dan wint Rutte ook. Als columnist die het anders wil moet u juist de mensen oproepen hun hart te volgen en toch JUIST WEL te gaan stemmen. Je weet nooit. Ooit ben je met genoeg mensen die het anders willen en zouden we een keer raak moeten schieten en de democratie weer een beetje herstellen.
Je kent toch het spreekwoord ‘niet geschoten is altijd mis’ ?

Jay
Jay
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Je stemt op hoe de belastingen worden ge-int en verdeeld.
Verder heb je geen invloed op de koers van Nederland.
Special interests en lobbyisten hebben het oor van de regering.

De ‘elite’ ziet ons slechts als ‘dom’ stemvee.

Het enige waar we dom in waren was om te geloven dat we in een democratie leefden en een rechtsstaat.

Waar de elite dom in is, is dat de democratie is opgezet om te voorkomen dat de bevolking in opstand kwam tegen de elite. Dat komt nu weer terug..

Demanpieter
Demanpieter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De premier heeft 6 tv-zenders, 6 landelijke dagbladen, en politbureau’s zoals CBS,CPB,CBL tot zijn beschikking. Plus een aantal cabaretiers die allemaal zijn hielen likken, of op zijn minst weinig kritiek hebben. En nog komt hij volgens enquêtes niet verder dan 35 tot 40 zetels. Wat een afgang!

r.maassen
r.maassen
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Volgens mij is het altijd al zo geweest.

Rienus
Rienus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

https://www.youtube.com/watch?v=DPK-QEqRcEs
Minister de Jonge staat hier gewoon keihard te liegen. Het is absoluut niet zo dat alle papa’s en mamas ziek worden en alle opas en oma`s. Dat er heel veel mensen in het ziekenhuis terecht komen en deze man kletst maar door. Het is ridicule onzin en daar wordt veel te weinig op gereageerd, want de mensen zijn bang en weten het niet meer?
https://www.youtube.com/watch?v=eHQHvUTr-cI&feature=emb_logo
Heel toevallig worden er links en rechts wetten aangepast die te maken hebben met vaccins tegen Covid-19. Heel toevallig is het vrijwel voor niemand duidelijk dat de goedkeuring tijdelijk is en dat er omheen wetten worden aangepast om ruim baan te geven aan iets wat niet eens volledig is getest.
Dat aanpassen van wetten om iets door te drukken is trouwens wel iets waar de premier tegenwoordig in uitblinkt. Maar of het om het algemeen belang gaat vind ik enorm twijfelachtig.

81
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x