Bewondering of naijver: het eindigt altijd met Israël-bashen

Succesvolle vaccinatiecampagne verdacht gemaakt door MSM

Titelfoto: Vaccine vial door Jernej Furman, gepubliceerd onder CC BY 2.0.

Het begint wel op te vallen: zodra de Israëlische prestaties op het gebied van het vaccineren tegen Covid-19 ter sprake komen, verandert bewondering al snel in afgunst en Israël-bashen. Medici en journalisten van ‘kwaliteitskranten’ schamen zich er niet voor pertinente leugens te verkondigen en antisemitische stokpaardjes worden weer volop bereden, constateert Freek van Beetz.

Sneer

Israël is een militaristische samenleving”, sneerde Eva Jinek, zonder zich verder in het succesvolle vaccinatieprogramma daar te verdiepen en zich af te vragen of zo’n aanpak in noodsituaties juist niet gewenst zou zijn. Daarvan is oud-RIVM-baas Roel Coutinho juist wel overtuigd: volgens hem was de zeer voortvarende Nederlandse vaccinatie-aanpak van destijds tegen de Mexicaanse griep juist zo succesvol, omdat daar sprake was van een centrale militaire aansturing. “Militairen hebben verstand van logistiek en dat is onmisbaar in acute situaties met een geheel eigen dynamiek.” Volgens hem moeten we juist aan Israël een voorbeeld nemen!

In Israël is inmiddels sinds 19 december jl. al een kwart van de totale bevolking (9 mln. inwoners) gevaccineerd. Hoezo? Nou, omdat Israël de bevolking zo goed mogelijk wil beschermen en de economie zo snel mogelijk weer wil ‘openen’. Daarom sloot het land contracten met Pfizer en met de fabrikant van het Moderna-vaccin voor (gegarandeerde) spoedleveranties en was het ook bereid daarvoor een (meer-)prijs te betalen.

“Vals spel”

Toen gisterochtend, zondag 24 januari in “WNL op Zondag”, de miserabele start en de slakkengang in het vaccinatieproces in Nederland ter sprake kwam en die vergeleken werd met de opzienbarende prestaties in Israël, zei arts en microbioloog Marc Bonten: “Israël betaalt het dubbele en stelt ‘alle patiëntgegevens’ ter beschikking van Pfizer. Stel je voor dat we dat in Nederland zouden doen, alle patiëntgegevens aan een Amerikaans bedrijf”. “Israël speelt vals”, stelde hij vast. Hoezo, vraag ik me af: Israël heeft er kennelijk meer voor over om zijn bevolking te beschermen en wil blijkbaar niet zoals Nederland voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Daar plukken we nu de wrange vruchten van! Zeker nu de leveranties van Pfizer stokken.

Privacy geborgd

En geeft Israël inderdaad zomaar ‘alle patiëntgegevens’ in handen van Pfizer? Nou nee: ook in Israël was er bezorgdheid over de waarborging van de privacy. Daarom maakte het Israëlische ministerie van Volksgezondheid de overeenkomst openbaar. Volgens Joop Soesan blijkt uit het document dat er geen identificeerbare gezondheidsinformatie tussen de partijen zal worden gedeeld.

Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid verplicht zich ertoe om het aantal bevestigde COVID-19-gevallen, ziekenhuisopnames, ernstige en/of kritieke gevallen, aantal patiënten aan de beademing en symptomatische gevallen per week mee te delen, samen met het aantal uitgevoerde vaccinaties. In beide gevallen worden de gegevens ook uitgesplitst naar demografische factoren, zoals leeftijdsgroepen. Veel van deze informatie wordt al dagelijks door het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt. Bovendien mag volgens de overeenkomst geen informatie aan derden worden verstrekt, tenzij specifiek goedgekeurd door de onthullende partij. Ook blijft het ministerie van Volksgezondheid eigenaar van de gegevens die met Pfizer worden gedeeld.

Terwijl we in Nederland nog moeten beginnen aan het vaccineren van (hoog-)bejaarden, is dat in Israël al achter de rug en is daar zelfs besloten nu ook de groep van zestien tot achttienjarigen – met toestemming van de ouders – te vaccineren, zodat die straks aan de schoolexamens kunnen deelnemen.

Medische apartheid

De Israëlische voorsprong in het vaccinatieprogramma roept een overvloed aan anti-Israëlische sentimenten op. Zo was er de beschuldiging dat Israël ook verplicht zou zijn om de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever te vaccineren. Maar die verplichting bestaat helemaal niet. In de Oslo-akkoorden van 1995 is afgesproken dat de Palestijnse autoriteit zelf verantwoordelijk is voor de gezondheidszorg in de Palestijnse gebieden. Dat neemt overigens niet weg dat in Israëlische ziekenhuizen veel patiënten uit de Palestijnse gebieden, ook uit kringen van de Palestijnse autoriteit, worden behandeld.

Niettemin namen tal van gerenommeerd hetende kranten (The Guardian, Washington Post, New York Times) met instemming de beschuldigingen over van allerlei actiegroepen als Amnesty International, dat Israël hier ‘medische apartheid’ zou bedrijven door alleen ingezetenen van Israël, Joodse en Arabische staatsburgers, te vaccineren.

Palestijnse autoriteit

Maar de Palestijnse autoriteit heeft helemaal niet om Israëlische bijstand gevraagd! Sterker nog: een woordvoerder van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid verklaarde begin deze maand dat zijn departement geen afdeling van het Israëlische ministerie van Defensie is.

Ook de Nederlandse NRC roert als vanouds hier de anti-Israëlische trom en nam kritiekloos de beschuldigingen van de internationale media over: de correspondent ter plekke, Jannie Schipper, mag zich hier met recht onder de banier van ‘overschrijfjournalistiek’ scharen. Ze is nog louter spreekbuis van voornamelijk door het buitenland gefinancierde linkse Israëlische actiegroepen als B’Tselem, zoals ze onlangs weer etaleerde in een paginagroot artikel.

Antisemitisch

Ik herinner me nog goed hoe de destijds vermaarde en veel beluisterde buitenlandcommentator mr. G.B.J. Hiltermann de Volkskrant omschreef als “rondweg antisemitisch althans anti-Israël (….)”. De huidige NRC doet daar, vind ik, nog nauwelijks voor onder. Hiltermann moest overigens zijn uitspraak in hoger beroep rectificeren.
Niettemin citeer ik met instemming Bart Schut (NIW 8 januari):

Reken op antisemieten om bij elke crisis hun stokpaardjes te berijden – ook wanneer zij zich voordoen als journalisten van westerse kwaliteitskranten.

Hij had wat mij betreft daar ook nog ‘medici’ aan kunnen toevoegen.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
36 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan Smelik
Jan Smelik
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mark Bonte zegt: ”… stel dat we in Nederland gegevens zouden delen met Pfizer …” Wie zegt dat dat niet gaat gebeuren? Niet voor niets zijn de gesloten contracten met de vaccin-leveranciers tot staatsgeheim verklaard. Wat staat daar in dat de burgers van Nederland niet mogen weten?

En over anti-semitisme: diezelfde kranten staan vooraan in de rij met beschuldigingen aan het adres van Forum voor democratie als er een paar pubers in de jongerenafdeling foute appjes wisselen.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan Smelik

Om onbegrijpelijke redenen denken veel Nederlanders van laag tot hoog nogsteeds dat dit land een vreedzaam model land is. Hoevaak hoor je mensen niet zeggen : dit gebeurt “zelfs in Nederland”.
In Nederland gebeurt echter bijna alles wat men “rottigheid” noemt.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk hoe je het ook wendt of keert / went of keert, Israël heeft het gewoon altijd goed voor elkaar.
Het is een land waar gewoon bijna alles dik voor elkaar is, of het nu economisch of militair is alles lukt ze bijna.
Kijk en zo’n vaccinatie, regelen ze gewoon zoals het hoort.
De droplullen hier in Nederland, liegen zich tien keer in de rondte en wat blijkt er het Linkse Rutte Kartel is tot NIETS zin staat.

Zij voeren alleen op dit moment een oorlog, tegen de anders denkenden.

scherpschutter1943
scherpschutter1943
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat men ook roept, ik hou van Israël en haar bevolking.

Jan de Jong
Jan de Jong
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  scherpschutter1943

Nou, dan bent u een rechtsextremistische anti-semiet. Dat kan tegenwoordig.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan de Jong

Jan de Jong ?

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan de Jong

Cynisch of menens

Eric
Eric
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  scherpschutter1943

And so do I!

Jan de Jong
Jan de Jong
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  scherpschutter1943

Ik ben van 1949, niet van tegenwoordig hoor.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als iemand het succes van een ander afkat is er meestal jaloezie in de spel. De EU staat bekendom de foute keuzes van vriendjes. Men rommelt liever met Turkije of Iran dan met een succesvolle natie die zich in een wespennest bevindt en zichzelf moet verdedigen. Dat gebeurt door hun hoge ontwikkeling en het moet helaas ook militair met zoveel vijanden als buren. Maar de militaire kracht wordt ook voor vredesdoeleinden gebruikt zoals wij hier kunnen zien. Dankzij de inspanning van Trump komt er langzaam verandering in de verhoudingen tussen de Joden en Arabieren. De EU zal zichzelf in dit proces buitenspel zetten. Men heeft hier liever de Palestijnen die beter in afbreken dan bouwen zijn. Men had de kans om te gaan leren van Israël hoe je regelt en organiseert dan hun succes in twijfel brengen of zelfs afkraken. Maar als je zelf niets beters heb dan moet je de ander afkraken. De gebruikelijke methode om jezelf de schuld niet te geven.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Betaalde Israël het dubbele voor het vaccin, zoals gesuggereerd wordt? Dan is voor de regering aldaar een mensenleven veel meer waard dan hier.
De EU kocht Astra-Zeneca in het groot vooral omdat dit een koopje is in vergelijking met het vaccin van Pfizer of Moderna.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Afleidingsmanoeuvres mbt eigen falen met de bedoeling de bevolking zand in de ogen te strooien.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

En een andere waarde toekennen aan een mensenleven. Astra-Zeneca is een koopje maar gedraagt zich ook als een koopje. Snel uitverkocht en mogelijk minder werkzaam.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helemaal eens wat betreft de pers: ze zijn allemaal links en altijd tegen Israël.
Maar wat betreft het inenten: een inenting is niets anders dan het simuleren van een lichte infectie. Niemand met een normale gezondheid heeft baat bij inenting, het heeft alleen zin voor kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.
Ruim de helft van de corona-doden zijn mensen in verzorgingstehuizen die elke dag medische hulp nodig hebben. In de meeste gevallen is hun immuunsysteem al zover verzwakt, dat het ook niet meer reageert op inenting.
Dus verwacht niet dat met inenting het oude normaal terugkeert.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ik vergat nog te zeggen dat Israël één van de weinige natie-staten is, waarvan de regering de natie niet alleen gekozen is door de natie, maar ook de belangen daarvan vertegenwoordigt en verdedigt. Net als Hongarije, Polen en de meeste landen in O-Europa. De landen in W-Europa zijn sociaal-democratieën, waarvan de regeringen geen enkele interesse hebben in de belangen van de autochtone bevolking.
Vandaar de afkeer van de W-Europese politici en media van Israël (en de landen in O-Europa).

scherpschutter1943
scherpschutter1943
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Daarom is in nederland de staat je ergste vijand. Deze staat is die titel waardig omdat men, tegen de wil van de bevolking in, soevereiniteit weggeeft aan brussel en ook tegen de wil van de bevolking in, nederland laat vol lopen met economische vluchtelingen die hier helemaal niets te zoeken hebben maar afkomen op, zoals in de oudheid, de vleespotten van Egypte. Helaas moet de belastingbetaler volledig opdraaien voor het levensonderhoud van al deze mensen die hier parisiteren en niet van plan zijn enige bijdrage aan het land te leveren.

Eddie
Eddie
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik mankeer niks, ik hoef geen vaccin!

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eddie

In mijn 72 jarig bestaan heb ik nooit griep gehad en dat zonder griep prik.
Heb teveel bedenkingen over het COVID-19 vaccin en ook ik mankeer momenteel niets.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Idem met 76 jaar. Laat me toch maar prikken maar met tegenzin. Wil nog wat reizen als corona eindelijk vertrekt. Heb niet eeuwig meer de tijd!!

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eddie

Bij een Bevolkingsonderzoek mankeren ook de meeste mensen niets totdat de resultaten bekend worden. Ik heb sinds mijn twintigste jaar geen griep meer gehad en toch haal ik de prik wel. Misschien onnodig. Misschien!

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eddie

Grondwettelijk gezien heeft iedereen het recht om zelf te bepalen of hij/zij een vaccinatie wil. Ik hoop alleen dat zowel de voor- als de tegenstanders van vaccineren elkaars standpunt respecteren. Ik vrees echter – ook gezien het dwingende, bijna chanterende karakter van de vaccinatiecampagne en het feit dat hugo al hogerop heeft geinformeerd of men niet dwingend gestimuleerd kan worden – dat vaccinweigeraars niet veel ruimte zullen krijgen.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel. Helaas weinig nieuws onder de zon.
De nuance in het nieuws is dood, de linkse leugen tiert welig!
En de palestijn blijft maar wat graag hangen in de slachtofferrol.

Over de Nederlandse Corona aanpak wil ik niks meer zeggen. Ben er zuur van geworden.

Ik ben en blijf vriendin van Israël!

jan
jan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

U heeft helemaal gelijk. En verder is Nederland een democratie en iedereen zat in het verzet. Alleen: wie de Telegraaf of Elseviers Weekblad leest en PVV, VVD (ook die!), FvD, SGP en op nog zo wat partijen stemt is fasicst. En PvdA, GL en D66 zijn democratisch en anti-fascistisch. En dat geldt ook voor hun partij-bladen zoals Volkskrant en NRC. En dus zijn ze helemaal niet anti-semitisch, maar slechts (fel) anti-Israel. U moet de zaken wel in het juiste perspectief zien!

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door jan
Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  jan

VVD lijkt me niet thuis te horen in uw rijtje; althans in de huidige vorm en onder Rutte.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  jan

“…in het juiste perspectief zien…”
Israël is opgericht omdat joden nergens veilig waren, de oprichting is dus het gevolg van het antisemitisme in vooral Europa. Als Israël zou ophouden te bestaan, dan zouden de joden weer nergens veilig zijn.
De logica is onvermijdelijk: wie tegen Israël is, is tegen joden. De truc om zich te verschuilen achter ‘niet anti-joods, maar anti-israël’ is typisch links gegoochel met woorden.
Links verandert altijd de betekenis van bestaande woorden op een manier die hen zelf goed uitkomt.

Verduin
Verduin
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Klopt als een bus.

Jan
Jan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heeft de NOS Israël deze week al in diskrediet gebracht?

Rob Kern
Rob Kern
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geweldige artikel Freek, bedañkt. Ik volg de MSM niet dus ben onwetend. Dankzij jou weet ik dat zij nog net zo gemeen en vals zijn dan vroeger.

Eric
Eric
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed plan Rutte die Israel eens belt met de vraag hoe je rellen en een teststraat aanpakt!

Jeroen
Jeroen
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Niet Pfizer maar AstraZeneca. Vertraging.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jeroen

Ook Pfizer!

krijnnl
krijnnl
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als dit artikel gaat over de logistieke aanpak en het bashen van Israël, dan kan ik niet anders dan dit beamen. Het vaccin is en blijft op dit moment een (onzeker) medisch experiment. De resultaten kunnen dan bemoedigend zijn in Israël , maar daar is lang niet alles mee gezegd. De haast, dwingelandij, propaganda, eventuele sociale uitsluiting, verwijderen van kritische geluiden en de eenzijdige nieuws berichtgeving waarin nooit iemand van statuur wordt uitgenodigd is voldoende om (nog) geen onderdeel te worden van deze hysterie. Ik moedig een ieder aan de volgende video aandachtig te beluisteren met Dick Bijl. Ontluisterend. Het hele ambtenaar apparaat is mijns inziens een staat binnen een staat. https://youtu.be/iL9_IiuS1rQ

AMF Smit
AMF Smit
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Niet zo sterk: met instemming iemand (Hilterman) citeren van wie de uitspraak naderhand na een uitspraak van de rechter “overigens” gerectificeerd moest worden.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  AMF Smit

Ook toen was D’66 al aanwezig op het politieke toneel.

36
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x