Pak de toekomst van ons land terug

Ga stemmen in maart!

Titelfoto: Rotterdam door Denkrahm, gepubliceerd onder CC BY 2.0.

Mijn laatste OpinieZ-artikel van dit jaar is een ernstige. Mensen, deze komt meer dan ooit uit het diepst van mijn hart. Want zoals de onverbeterlijke hippie Arlo Guthrie ooit tegen zijn publiek zei, dat niet hard genoeg wilde meezingen: You wanna end war ’n stuff, you gotta sing loud.’

Ik vond op Spotify een playlist met muziek uit de jaren ’80: Joy Division, The Cure, The Smiths, The Clash… En terwijl ik naar mijn scherm staarde en nadacht over mijn column van deze week, kwam er niks in me op. En die muziek maar spelen. Ik dacht terug aan mijn jeugd, mijn tijd in Engeland, en daarna mijn eerste eigen woonruimte in die ouwe bollenschuur…

 

Boosheid

En toen ineens kwam het: geweldige boosheid. Over het verschil tussen toen en nu. Over wat ons ontnomen wordt en al ontnomen is. Over de onbenaderbaarheid van een systeem dat zich democratisch noemt, maar zich volledig heeft afgesloten voor invloeden van buitenaf. Over mensen die zich nu machteloos voelen, en bang, en net zo kwaad als ik. Over een minister-president die zich alsmaar verschuilt achter een gulle lach waar helemaal geen reden voor is. Die liegt, bedriegt, wurmt en draait en doet.

Dit is geen menselijk beleid meer. Nog afgezien van de cijfers en de besmettingen en de wel-of-niet-gevaarlijke pandemie die rondgaat: zo ga je niet met je bevolking om. En zo moet een bevolking ook niet met zich om laten gaan.

 

De wereld lijkt echt gek geworden. Ik overdrijf niet als ik dat zeg: niets lijkt meer echt te zijn, niets lijkt meer betrouwbaar of geloofwaardig, en ondertussen horen we allerlei zaken over enge vaccins en een of andere Great Reset, zien we filmpjes die ons vertellen dat we over een paar jaar niets meer zullen bezitten en gelukkig zullen zijn. Iedereen is bang. Iedereen. Want niemand heeft enig idee hoe de toekomst eruit zal zien. Elke vorm van zekerheid is verdwenen.

 

Leiders zonder emotie

Maar dan onze leiders, die het zelfs in deze chaos presteren om hun eigen posities en die van hun partijen doorlopend voorop te blijven stellen. Zonder echte emoties te bespeuren hoor en zie ik ze alsmaar vertellen hoe erg ze het vinden dat de kleinere bedrijven in ons land naar de haaien gaan – na jarenlang de ene na de andere multinational het ene na het andere voordeeltje te hebben gegeven. En ons vertellen dat we echt in een lockdown moeten want heus: de zorg kan het anders niet aan. Dat is dus dezelfde zorg die met veel toewijding de laatste jaren is uitgekleed en dood gepest. Door de mensen die ons dus nu in een huisarrest douwen en ons land met slecht beleid het mes op de keel zetten. En. Maar. Niet. Willen. Luisteren.

 

Ach ja – mentaliteit

Het probleem is inderdaad het tekort aan IC-bedden, dat is waar. Maar dat tekort is niet veroorzaakt door het coronavirus van de laatste maanden. Dat tekort is veroorzaakt door onverantwoordelijk beleid dat steeds de voorrang gaf aan het grote geld, en alles dat met ‘zorgen voor je mensen’ te maken had met een ‘ach ja’-mentaliteit behandelde. En ik ben de eerste om toe te geven dat het op zich ook allemaal nog best goed geregeld is in ons land, en dat er dus weinig op poten te zetten lijkt te zijn, maar als je zaken niet onderhoudt en vernieuwt, gaat zelfs het best doordachte systeem stuk.

 

Zwakte

En daarin zien we dan, wat mij betreft, de zwakte van moderne politici: waar het bevlogen mensen horen te zijn, die zich enthousiast inzetten voor een land waar ze van houden en een volk dat ze willen dienen, hebben we te maken met mensen die dromen van roem en rijkdom, maar ongeschikt zijn voor het bedrijfsleven of de entertainmentindustrie.

Want het mag nu toch wel duidelijk zijn, na jaren gestuntel van allerlei partijen en politici, dat wij, het volk, niet hun grootste drijfveer zijn, en dat ‘iets houdbaar en goed gefundeerd op poten zetten’ hen niet bepaald is gegeven. Men staat op de schouders van de grotere geesten voor hen, die tijden terug een land hebben georganiseerd op een manier die blijkbaar tegen een stootje kon. Maar da’s niet voor eeuwig.

 

Niet luisteren

En vernieuwing is zo verschrikkelijk hard nodig in Nederland. Het hele politieke systeem mag van steeds meer mensen op de schop. De huichelachtige, zelf-bevoordelende baantjesjagers en zakkenvullers waar we nu al jaren tegenaan kijken en waar we maar niet vanaf lijken te komen: het mag wel eens wat minder. Het mag wel weer eens terug naar wat het hoort te zijn: bestuur door het volk. Met een overheid die de bereidheid heeft te luisteren, in plaats van ongeduldig en bozig met dat volk om te gaan, alsof het stoute kinderen zijn die ook nog eens te dom zijn om iets te begrijpen.

 

Meer van hetzelfde

Daarvoor is, om te beginnen, veel meer politieke diversiteit nodig. Het is een klacht die gelukkig steeds vaker gehoord wordt en ook ik ga ‘m uiten: er valt niets meer te kiezen in Nederland, als het gaat om de traditionele partijen. Het is één pot nat, ja toch? Maakt niet uit of je op de VVD, D66 of GroenLinks stemt: de klimaattoestanden komen er en de migratie zal doorgaan, om maar eens wat te noemen. Wat er na de verkiezingen zal gebeuren als de oude garde de kans krijgt om gewoon weer door te gaan is voorspelbaar: meer van hetzelfde.

 

Vernieuwing

Als we dat eens werkelijk willen wenden, als we echt vernieuwing willen, moeten we bereid zijn wat risico’s te nemen. Vernieuwing komt niet zonder vergissingen, fouten en uitglijders. En een democratie kán zichzelf vernieuwen en opnieuw uitvinden, als mensen maar durven.

Ik ga hier geen pleidooi houden voor welke partij dan ook, want ook ik ben zoekende, maar ik weet wel dat we er wellicht niet onverstandig aan doen de nieuwkomers van de afgelopen jaren eens een kans te geven. Onze stem te gebruiken om een krachtig signaal te laten horen en niet meer op de representanten van het oude systeem te stemmen. Het is nog maar een paar maanden tot aan de verkiezingen. Het is tijd om na te denken.

 

Ga stemmen

Mijn oproep is simpel: gebruik uw stem. Ga stemmen, hoe dan ook. Het is het enige wat we hebben om te laten merken dat wij er ook nog zijn. Ik begrijp dat het best eng is om een stem te verlenen aan een kleine splinterpartij, of aan een partij die in de media zo vreselijk negatief is afgeschilderd, misschien zelfs door schandalen of rechtszaken is omringd. Ik zeg: negeer de media, ga zelf op onderzoek uit. Want dat is ook mijn plan, om de komende weken heel veel partijprogrammas te lezen, heel veel te onderzoeken, mezelf heel veel vragen te stellen en eens diep na te denken.

Ik weet: maart lijkt nog best ver weg. Maar de tijd gaat snel, en er staat deze keer erg veel op het spel. En de kans dat we in één keer dat machtsblok breken, is verdomd klein. Maar daar gaat het niet om: het gaat erom dat we een eenheid gaan vormen, en gebruik gaan maken, en goed ook, van de rechten die we nog wel hebben.

 

Tegengas

Het is tijd voor serieus tegengas, mensen. Het is tijd om lawaai te gaan maken. Want blijkbaar wordt er vrij goed geluisterd naar mensen die lawaai weten te maken: KOZP, Akwasi en zo nog wat figuren zijn daar goede voorbeeld van. U heeft een recht op lawaai maken. Gebruik dat.

Onlangs had ik het, heel toevallig, met mijn hoofdredacteur (hoi Asher!) over de Slag bij Hastings in 1066, en hoe de Engelsen daar met gemak hadden kunnen winnen van de Normandische veroveraars als ze hun eenheid hadden behouden en de linie niet hadden gebroken. We houden nogal van hetzelfde tijdvak, als het gaat om geschiedenis. Maar er zit een boodschap in die nederlaag, die Engeland voorgoed veranderde in een heel andere natie, met een vorstenhuis dat een andere taal sprak en nog amper contact had met de bevolking, namelijk dat eenheid een machtig wapen is, en iets om zorgvuldig mee om te gaan.

 

Geen eenheid op rechts

Eenheid is op dit moment ver te zoeken op rechts, als het gaat om politiek. Misschien moeten wij hen daar een handje bij helpen. Door definitief de oude garde af te wijzen en in te zetten op de nieuwe geluiden, de partijen die steevast worden omzeild, kunnen we een vuist maken. Lawaai maken. Alleen wachten tot ‘ze’ het doen, is flauw: dit is ons land. Gaan stemmen is een begin van verandering, en stemmen op buitenstaanders misschien echt geen slecht idee. Als er nieuwe ploegen in de Tweede Kamer zitten, zullen ze concreet moeten nadenken over de werkelijke invulling van hun plannen. We geven ze dan de ruimte waar te maken wat ze beloven – of niet.

 

Want ja, daar zitten allerlei risico’s aan. Onervarenheid, verborgen agenda’s, zwakke programma’s die niet haalbaar blijken: het zou een bumpy ride kunnen worden. Maar hebben we die nu niet evengoed? Is het nu niet evengoed ‘vallen en opstaan’? Zolang de nieuwkomers beter bereid zijn onze democratische rechten te garanderen en werkelijk met ons samen te werken, kunnen wij ze in ruil daarvoor beloven dat we ze bij zullen sturen als we vinden dat dat nodig is, zodat zij het niet alleen hoeven te doen.

 

Verantwoordelijkheid

Want dit is een democratie, en dat moeten we echt nooit vergeten. Dat betekent dat wij ook een verantwoordelijkheid hebben als het gaat om de staat van ons land. Ik zal niet zeggen dat mensen nooit meer mogen mopperen als ze niet op z’n minst van hun stemrecht gebruik maken, maar het is wel een beetje een zwaktebod, dat moet u toegeven. Dus ga zelf op onderzoek uit, luister naar de kleine of controversiële spelers, overweeg serieus wat ze zeggen. Denk na over hoe u ons land graag zou willen zien. Wacht niet af. En ga stemmen. Hoe dan ook.

Zo, en dan is het nu kerstvakantie. Ik wens iedereen, ondanks de narigheid, een fijne en ontspannen Kerst toe!

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
52 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi artikel. Maar Nederland zou ik toch liever een demotuur willen noemen. Dat is een pseudo-democratie, waarin de politiek elite er in geslaagd is om het volk te doen geloven dat het nastreven van nobele doelen voldoende is om een betere wereld tot stand te brengen, omdat eigenlijk iedereen, ongeacht ras of geloof of afkomst dezelfde nobele intenties erop na houdt.
Deze illusie is zo mooi dat het volk die in stand wil houden en daarom steeds weer op dezelfde partijen stemt – ook al zijn de feiten en de realiteit heel anders.
Nederlanders moeten echt weer helemaal opnieuw beseffen dat ze moeten opkomen voor hun eigen belangen – en niet voor het klimaat, het Amazonegebied, het poolijs, of een vogel in een vallei in Nieuw-Guinea.
Vergelijking met Hastings is duidelijk, maar vraag maar eens aan de Aboriginals van Australië of de Indianen in Amerika wat die vonden van de komst van miljoenen migranten. Een verrijking? Diversiteit?

Esther van Oosterum
Esther van Oosterum
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wow…
Wat een goed artikel!
Recht uit het hart.
Verwoord zoals veel Nederlanders het voelen.
👌

Bart
Bart
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Esther van Oosterum

Goed dat velen perspectief zien in het stemmen op de niet-kartel partijen en zodoende langzaam maar zeker het tegengeluid op te bouwen, maar ik ben zo bang dat de verkiezingen in maart 2021 de laatste “echte” verkiezingen zullen zijn.
De laatste verkiezingen waarbij het tij nog te keren is. Waarbij we de steeds verdergaande wereldregering nog kunnen stoppen.
Ik verwacht dat er van onze zelfstandigheid over 4 jaar weinig meer over is.
Dan kunnen we alleen nog maar stemmen over wie nu weer de inwisselbare poppetjes zijn die de echte (internationale) machthebbers in ons land neerzetten om hun agenda uit te voeren.

Hans H
Hans H
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bart

Recht uit het hart gesproken. Dat is wat er nodig is! Maar om onze stem te laten klinken en te kiezen voor democratie, moet de angst weg. We moeten af van de paniekzaaierij en cijfergesjoemel als met PCR-testen. Wij zijn er niet om met onze vrijheid te betalen voor wanbeleid in de zorg. Wat is er van de zomer aan ic’s bijgekomen, toen er niets loos was en we werden opgestookt voor een tweede golf die er – in zieken- en dodental – feitelijk niet kwam? De NPO en kranten spelen de regering in de kaart. Laat de structuur en de belangenverstrengeling van de wereldgezondheidsinstellingen in de media aan de orde komen in plaats van het onafgebroken angstgelispel van beroeps- en hobby-virologen voor een huiverend publiek. Leg de macht van GAVI, WHO, BPMB, de CDC’s bloot. En hun banden met de farmaceuten die nu de vaccins leveren. Toon het gemanipuleer met wetenschap. De gevaren. Toon de agenda’s van de multimiljardairs, de Wereldbank, het IMF, de machthebbers, de VN (duurzame doelen, agenda 2030), het WEF (Great Reset, Build Back Better), de doortrapte ‘filantropie’ van o.m. Bill Gates. Maar relativeer vooral deze ‘coronagriep’, die nauwelijks bijzonder is.. Vertel de mensen dat de seizoensgriep élk jaar duizenden en duizenden doden eist, waarvan dit jaar weinig jongere mensen, veel bejaarden: we sterven nu eenmaal ergens aan. En … in een democratie horen fysiek muilkorven (mondkapjes) en psychisch muilkorven (censuur, ook van de overheden) volstrekt niet thuis. Doorbreek de gijzeling.

Theoke
Theoke
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De spijker wederom op de kop Ines. Geweldig stuk. Eenheid, lees de programma’s ipv de mening van de media. Kunnen we dit stik ergens posten waar het grote publiek zit.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het leven is zo simpel, zolang Links, Nederland blijft onderdrukken, spelen de anders denkenden een verloren wedstrijd.
Denk goed na, in Maart 2021 bij de stembussen.
De Linkse Rutte Kliek gaat gewoon door, met de afbraak van Nederland.
De opkomst van de dictatuur van Links, is al op straat zichtbaar.

Voor de griep is Nederland nooit gegijzeld, ondanks de Duizenden doden.
Maar Corona met doden die in het bezit waren van onderliggende ziektes, zijn voor Links een reden om Nederland kapot te maken.

Bedankt Rutte, mede namens die toeslagen slachtoffers.

MarcelA
MarcelA
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi stuk hoor!
Beetje emotioneel misschien, maar kom op het is wel de kerstperiode, dus dan mag het, want het is het enigste wat we nog hebben!
Fijne en Goede dagen voor allen. We zien uit naar het “Licht” en de verlichting die we allen zo nodig hebben.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  MarcelA

Het is mij opgevallen dat het woord Kerst zelfs in de MSM vaak is gevallen, geen Winterfeest dus deze keer. Een goede propaganda geeft kennelijk als nodig ook iets toe.

Helena
Helena
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mevrouw Van Bokhoven, ik ben het helemaal met u eens.

Daarom stem ik, ondanks alles, straks op FvD. Waarom? Omdat van Eerdmans en Nanninga nog maar moet blijken of ze het halen, een kamerzetel. FvD zit er al, en heeft ook al enkele jaren ervaring in het kamerwerk. Die positie is verdomd belangrijk en het gaat erom, dat uit te bouwen. 2 zetels nu, straks 3 of 4. Voor PVV is het ook belangrijk om een coalitiepartij te hebben, en FvD is momenteel de enige die in aanmerking komt. Dus uitbouwen die positie.

Heeft Baudet het verkeerd aangepakt binnen de partij en hebben Nanninga en Eerdmans gelijk met hun kritiek? Misschien, ik was er niet bij. Kan best. Maar in het grotere plaatje bezien is het voor mij belangrijker dat beetje bij beetje dat machtsblok wordt gebroken wat een verstandig, pro-Nederlands beleid voortdurend tegenhoudt. Dus, stem op Baudet en stem op Wilders.

Het linkse blok zal het nog enkele verkiezingen kunnen tegenhouden, maar op een gegeven moment zal FvD samen met PVV dat blok kunnen breken. Kwestie van volhouden en consequent blijven stemmen.

Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Stemmen op een partij die bij voorbaat andere partijen uitsluit en dat zijn er heel wat,die zitten op hun mobieltje een spelletje te spelen als er een tegengeluid komt,betekent geen verandering ,dus dat maakt het al een stuk makkelijker .

Verduin
Verduin
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Wilders twitterde 2 weken geleden dat Rutte tijdens een betoog van Wilders over het Coronabeleid, de hele tijd op zijn telefoon zat te kijken en wat aan het lachen was met Hoekstra. Dat deed hij natuurlijk expres om z’n minachting te tonen, zo puberaal. Een minister president onwaardig dit gedrag.

Siep
Siep
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het walhalla, de neoliberale EU, moet gestalte krijgen en daarvoor moet elke oppositie wijken, in een kwaad daglicht gesteld worden. De politieke elite van neoliberalen en links, verenigd in een monsterverbond, proberen met alle macht dit te bereiken en deinzen nergens voor terug.

DPmar
DPmar
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geweldige vertolking van hoe wij, mijn vrouw, onze kinderen en ik, ons ook voelen! Al eerder schreef ik: Elke stem op een Kartelpartij, van GL t/m de VVD en alles wat ertussen zit, zal ons land verder in de vernieling helpen, een proces dat al decennia lang bezig is en dat wij nog steeds dagelijks pikken. Ook de column van Syp Wynia (https://tpo.nl/2020/12/19/syp-wynia-als-de-staat-een-beest-wordt-machteloos-tegen-de-macht/) spreekt boekdelen. Ines nam terecht dit heel rake verhaal mee. Tot heden slaapt de NL bevolking echter gewoon door, gezien de peilingen! Onze enige redding is dat de Kartel partijen geminimaliseerd worden! Er is echter één probleem: Als Rutte deze ‘Bui ziet aankomen’, dan komen er geen verkiezingen op 17 maart a.s. Onze Kartel-vriendin Ollongren ventileerde dit reeds enkele maanden terug, want Corona enz, enz. En wat moeten we dan, wie het weet mag het zeggen? Ik vrees dat we dan gewoon te laat zijn en dan is de complottheorie AGENDA 21, tegenwoordig AGENDA 30 – u weet wel waar onze onvolprezen Timmermans zo druk mee is, die werd aangenomen om de bureaucratie in de EU in te dammen, weet u nog wel – ineens een feit geworden.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  DPmar

Dat was de nieuwe baan van Timmermans de bureaucratie in de EU te beteugelen. Zou zijn functie omschrijving wel eens willen zien, want van dat indammen heb ik geen resultaten gezien.
Heeft hij zich zelf omgedoopt als klimaat paus en wie heeft zijn eerdere baan overgenomen?

Jan de Jong
Jan de Jong
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helemaal mee eens natuurlijk. Maar ik moet toch even zuur opmerken dat men helaas weer comfortabel partijkartel zal stemmen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan de Jong

Ik geloof u. Helaas.

emilia
emilia
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vrees dat de grootste groep stemmers voor de makkelijke weg kiezen. Dat is de weg die door de media op alle fronten wordt aangeprezen en van alle kritiek wordt ontdaan. Ik hoor mensen in mijn omgeving alleen nog maar zeggen dat Rutte toch echt wel alles voor dit land gaat doen en zij leggen hun lot met een gerust gevoel in zijn handen. Zo sus je je eigen geweten en je hoopt dat de toekomst na de vaccinatie weer goed helder zal zijn en vertrouwd. Ik vrees het ergste. Alle kritiek op links wordt met de leuze : wappie, extreemrechts, of tokkie afgedaan. Zolang het gros der mensen nog altijd blijft kijken naar het 8 uur journaal – met de blik van- als een soort gebed voor het slapen gaan, zie ik het pessimistisch in. Niet meer voor mij, maar voor mijn kinderen en kleinkinderen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi en compleet betoog! Wat kunnen wij doen? Stemmen is onze enige wapen. Maar alle partijen behalve die zijn uitgesloten zingen hetzelfde lied na de verkiezingen met hier en daar een licht afwijkende coupletje. Toch maar gaan lawaai maken maar hoeveel mensen gaan dat echt doen en hoe? Vergeet niet dat velen het nog goed hebben en gaan niets doen. En dan nog, het maakt ook verschil wie lawaai maakt. Blanke lawaai wordt over het algemeen veroordeeld, anderskleurige liefdevol ontvangen. Zelfs corona mag voor wijken. Het probleem is dat Links uitgezaaid is tot elke institutie in het land die je kunt bedenken. Onderwijs, media zitten mee propvol en ga zo maar door. En de hersenspoeling is al zo lang doorgegaan zodat men het al normaal vindt of bang is om een tegenstem te laten horen want je moet tenslotte aan je werkzame toekomst denken. Het socialisme is hier zo goed als voltooid. Aan het censuur die de meningsuiting in de kiem smoort moet nog wat gewerkt worden. En vrij reizen wat in het socialisme niet mocht, dat is al door de corona geregeld. Komt mooi uit. Maak van de virus je compagnon die een reden schept om de mensen in toom te houden. Maar waar zou je ook heen vluchten in een socialistische Europa?

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ooit heeft mij Nederland van socialisme gered en nu zadelt ie mij mee op. Dat mag je vuile spel noemen.

Cor
Cor
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel kan me hier helemaal in vinden.

Democratie is over gegaan in een kleptocratie, we nemen van de armen ( de belastingbetalers) en verdelen dit onder de rijken de multinationals als Big Tech en Big Pharma.
Hoorde vanochtend dat de kostprijs voor het vaccin van Pfilzer 12 euro is, en dat het op markt wordt gebracht voor 100 Euro. Wie kan me dit bevestigen?

Goede feestdagen allemaal en blijf (na)denken.

Henk uit Tilburg
Henk uit Tilburg
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cor

@ Cor.

Staatssecretaris Eva De Bleeker verklapt prijzen van de vaccins, N-VA pakt haar hard aan in de Kamer

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/12/17/prijzen-vaccins/

piet12345
piet12345
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Politici doen wat ze wordt opdragen dat is toch wel pijnlijk duidelijk geworden de afgelopen maanden. Waarom denk je dat het wereldwijd zo´n puinhoop is? Als je denkt dat we ons hieruit kunnen gehoorzamen of stemmen heb je toch echt iets gemist.
Op de organisaties en mensen die de waanzin wereldwijd aansturen en controleren (UN, IMF, WEF, BIS, noem ze maar op) kun je niet stemmen. Deze zullen eerst ontmanteld moeten worden anders veranderd er niets.

Max Staudt
Max Staudt
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nog een historische parallel: in de tweede helft van de 16e eeuw hebben onze gewesten zich al een eerste keer losgemaakt van een groeiende Brusselse bureaucratische macht. Dat heeft toen tientallen jaren veel gekost: bloed, zweet en tranen, langs het randje gaan, bijv. na de moord op Willem de Zwijger. Maar het is het op den duur waard gebleken: er kwam een burgerlijke republiek die, bij alle gebreken, fris afstak bij de andere Duitse landen. Voor een betere toekomst – zus of zo onder de knoet van Brussel vandaan, wat mij betreft – moeten we iets overhebben en ons niet laten afschrikken door het vooruitzicht van jaren van pijn en moeite. Ik hoop nog “interessante tijden” mee te maken, waarin het menstype dat ons nu regeert en beleert irrelevant zal zijn geworden.

Dolf
Dolf
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Top column !!!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hét grote probleem is m.i. dat mensen met een eerder ‘rechts’ gevoel murw zijn en niet (meer) gaan stemmen. Waar links juist wel gaat en daarbij gelijk ook maar de stemmen van opa en oma mee ronselt. Het voorgestelde briefstemmen voor 70 plus speelt daar slinks in mee.
Wie heeft er een podium om datzelfde op rechts te bereiken?

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Bij de laatste EU verkiezingen bleven de ‘rechtse’ Nederlanders grotendeels thuis. Resultaat: de PVV ging terug van 4 naar 0 zetels.
De Franse kiezers hadden meer fut. Het RN verkreeg daar 22 zetels, terwijl de LREM van Macron slechts 21 kreeg, zodat RN de grootste Franse fractie werd.
Kennelijk begrijpen Fransen wel dat de meeste beslissingen op Europees niveau worden genomen en dat het van levensbelang is om daar vertegenwoordigers te hebben.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Kijk André, vlgs mijn mening, is de oorzaak van de forse winst van de PvdA tijdens de EU verkiezingen, ontstaan door dat de ingevulde Nederlandse stembiljetten, 4 (vier) volle dagen beschikbaar waren tot het moment dat zij werden geteld.
En toen was ineens de PvdA (Timmermans) de grootste.

Let op André, Ollongren is in Maart 2021 ook van plan, om een week lang te kunnen/mogen stemmen, weet jij wat er dan mogelijk is ?.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Kan heel goed zo zijn.
Maar laten we even kijken naar het aantal uitgebrachte stemmen.
Bij de EU verkiezingen: PVV 194 000, PvdA 1.045.000.
Bij de Nederlandse verkiezingen in 2017 haalde de PVV ruim 1, 4 miljoen stemmen, dat is dus meer dan de PvdA bij de Europese verkiezingen.
De PVV had dus nu ook 6 of zelfs 7 zetels kunnen hebben in het Europese parlement (omdat bij een hogere opkomst van PVV kiezers de verhoudingen veranderen, zou je het definitieve aantal moeten berekenen).
Dat hebben de PVV stemmers toch echt aan zichzelf te danken.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Is dat niet juist het bewijs, dat er iets moet zijn gebeurt bij de stemming voor de EU.
Uitgebrachte Stemmen (stembiljetten) die Donderdag-Vrijdag-Zaterdag en Zondag beschikbaar zijn voor van alles.
Let ook op het FvD, in Nederland de grootstebij de PS verkiezingen en bij de EU verkiezingen ?

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb maar 1 advies; stem allen PVV en negeer de kleintjes op rechts. Niet dat Wilders mijn idool is, niet omdat de PVV zo een geweldige partij is, maar omdat PVV de enige partij is, die zo voldoende massa kan bereiken om het verschil te maken.

Naast een hopeloze versplintering op rechts, dat het kartel proactief in het zadel houdt is het bij die nieuwe partijtjes maar de vraag hoe die zich ontwikkelen bij een harde groei. Na LPF en FvD zouden we die les onderhand wel geleerd moeten hebben.

Bij de leiders van die nieuwe partijtjes ontbreekt het aan verantwoordelijkheidsgevoel, als ze hun eigen belangen groter achten dan daadwerkelijk een vuist maken.
En FvD is aangeschoten wild. Wellicht ooit, maar Baudet moet eerst maar eens zorgen voor een solide organisatie.

En voor wat betreft de wensen?
Stel dat PVV met VVD kan regeren. Veel meer dan een eerste omslag van denken en kleinere veranderingen kan de PVV niet bereiken. Het is al heel mooi als de PVV dàt voor elkaar krijgt.
Al die finetuning op rechts komt de komende 10 jaar in de verste verte niet aan de orde. Die diversiteit is vooralsnog volkomen zinloos en schadelijk.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Versnippering op het al zo kleine rechtse vleugel is koren op de molen van de regerende partijen en de rest van Links.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

ja, dat is ook onze motivatie. Er is wellicht wat af te dingen op de PVV, maar in essentie zijn ze VOOR de belangen van de Nederlanders, de inwoners van NL en hekelen ze de profiteurs van elders. En terecht. Maar degenen die het mogelijk maakten dat dit maar door en door kan gaan, zitten nu NOG steeds aan de knoppen.
Ze hebben totaal geen feeling met de bevolking. En ik vraag me telkens af waarom de kiezers toch maar door gaan met het in het zadel houden van die lui.

Bob Fleumer
Bob Fleumer
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De Eskimo’s hebben een mooi gezegde ‘Amna Aya” dat betekend ; De zon komt tot ons terug brengt ons nieuw leven. Daar hoop ik dan maar op, aan allen fijne dagen en een gezond 2021

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bob Fleumer

Eskimo’s? Mag dat?

edward
edward
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

The cure , dat was nog eens muziek en heerlijke tijd , alhoewel we toen ook bang werden gemaakt met onzin.
Hierin is weinig veranderd helaas, echter met de komst van internet en een alsmaar groeiend eu gedrocht is het eerder regel dan uitzondering.
Als brussel niet flink wordt terug gedrongen zal er weinig veranderen ben ik bang.
Ondanks al deze ellende is het toch nog steeds belangrijk om te stemmen, ik zou aan alle stemgerechtigde medelanders graag het volgende willen mee geven..
Lees alle moties van de laatste tijd eens goed door, en kijk welke partijen er voor/tegen stemmen, duidelijker kan je het niet krijgen!

https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/moties/detail?id=2020Z25424&did=2020D53369

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nou, heel goed stuk weer, Ines. Ik neem je advies ter harte. Was al van plan om op Wilders te stemmen. Thierry heeft qua beweging zoals op gestart zeker mijn sympathie, maar nu durf ik toch even niet op hem te stemmen. Ben nog wel lid, maar ik moet even zien welke kant het uit gaat. Met Geert voel ik me nu wat stabieler.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Wij zijn van de regering en willen u helpen”!!!

Elvi
Elvi
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

We moeten bij de komende verkiezingen heel alert zijn op fraude. We moeten met elkaar iets inrichten zodat we het ook kúnnen tegengaan. Zie wat er in de VS gebeurt, waarom zou dat hier niet gebeuren?

Ik hoop dat hier initiatieven voor komen.

Eric
Eric
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In de jaren 80 was het bij tijden ook helemaal niks! Maar je wist wel gelijk waar je aan toe was en dat is vandaag de dag dus helemaal verdwenen. Een goed punt is denk ik de val van de Berlijnse muur, ik kan me dat nog heugen en toen al gedacht dit gaat nog eens fout aflopen. Vele miljarden werden naar de Duitsers gestuurd, en natuurlijk dat was ook best wel terrecht. Waar het verkeerd ging was toen alle voormalige oostbloklanden zich gingen melden in Brussel om ook zo snel als mogelijk lid te worden. We kregen door Zalm de Euro, was ook menig Nederlander niet blij mee. Zeker niet als je ziet dat vlak over de grens de prijzen voor hetzelfde vaak lager liggen dan je het in Nederland koopt.

Brussel werd groter en groter, en een niet meer te besturen instituut, met als gevolg dat er in vele landen er een zooi van gemaakt kon worden waar wij als Nederlanders dan weer voor op kunnen draaien. Het kan zomaar eens zijn dat de Noren zich het meest gelukkige europese land kunnen noemen. Nergens aan vast qua euro, enorme winsten uit olie opbrengsten en geen gedoe met een asielzoekersstroom.

DPmar
DPmar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Noorwegen, eind jaren ’60, begin jaren ’70 was ik veel in Noorwegen. Had plannen om er te gaan wonen in Sarpsborg maar net in die periode stootte Verolme daar die scheeoswerf af en raakte het plan in het slop voor mij. Heb wel spijt nu, maar nu ben ik te oud en mijn vrouw krijg ik niet mee.
Herinner mij in die periode een politieke discussie over de EU. Op de achterruiten van talloze auto’s zaten grote witte stickers: EU NEI! Vroeg hen waarom en kreeg als antwoord: Onze visserij is een van de weinige grote bronnen van inkomsten voor ons land en in de EU worden we hier door de Fransen weggedrukt en zullen we alles verliezen!
Noren zijn nuchter en verstandig en handelen voor het belang van de landgenoten. Hun verdiensten uit gas en olie spaarden ze op en werden niet verkwanseld, zoals hier! Van de rente deden ze leuke dingen voor de mensen waardoor ze nu een mooie spaarpot hebben en wij hebben alleen maar schulden, met dank aan onze elite!

Roberto
Roberto
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  DPmar

DPmar en Eric!!!! volledig mee eens, de slimste landen zijn de EVA landen en ook nog eens economisch de sterkste landen en die landen genieten de echte vrijheid. Wij daarentegen niet, alles wordt ons wijs gemaakt dat we niet zonder de EU kunnen, ONZIN!!!!! totaal nergens op gebaseerd. Ook zit Nederland opgescheept met de PVDE’66 ( E staat voor Eurofielen, de rest is bekend). Die ook nog eens het lidmaatschap van de EU wil verankeren in de grondwet, echt belachelijk en totaal onzin. Die partij heeft meer belang bij een dictatuur dan bij een democratie. Het Nederlandse volk weet ook niet wat het wil, zij waren in grote meerderheid tegen het corona steunpakket voor Zuid Europa ( en terecht) maar dezelfde meerderheid wil in de EU blijven. Straks wordt de EU een SU (schuldenunie) dan gaan de kosten nog veel meer omhoog voor Nederland. Dan is NEXIT veel rendabeler.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ben al begonnen om me door alle partijprogramma’s te worstelen. Elke dag 2 meer kan ik echt niet opbrengen. Jouw artikel is me uit het hart gegrepen.

Demanpieter
Demanpieter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Links verliest bij iedere verkiezing minimaal 10 zetels. Maar hun machtspositie wordt met de dag sterker. Deze contradictie moet toch uiteindelijk leiden tot een crisis in de politiek. Of is Nederland nu al een dictatuur?

emilia
emilia
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

…grootste groep kiest…..

Joost Visser
Joost Visser
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

U heeft gelijk, edoch… dom volk kiest dom. Er zal niets veranderen. Wie gaat nu met een niet-werkend mondkapje lopen. Wie gaat nu vrijwillig een PCR-test doen met 97% foutmarge. Etc.

Anders
Anders
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Stemmen is het systeem van het pluche dus geen garantie op een eerlijke uitkomst. Daar mogen we geen vertrouwen meer in hebben.

Hard geluid maken zie ik wel zeker zitten. Met miljoenen landgenoten duidelijk maken dat het huidige systeem ten einde is. Dag in dag uit.

Eric
Eric
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vredesoperaties uitgevoerd, dat is natuurlijk altijd goed, maar kabinetten van verschillende makelij sturen wel troepen op missie, maar verzuimen om deze troepen voldoende materiaal mee te geven en ook totaal geen steun anders dan keertje op bezoek met de MSM. Zorg was GOED, maar verkwanseld er gingen ziekenhuizen dicht bejaarden tehuis waar je je ouders rustig naartoe kon brengen werden de ene na de andere gesloten. Anno nu moeten we klappen voor onze helden in de zorg, maar wat extra geld voor deze mensen is dus uit den boze! Dan komt opeens uit het niets de CU die meer geld wil voor de mensen in de zorg, terwijl ze dus tegenstemden toen extra geld aan de orde kwam. Ook deze gedachten mag u meenemen in het stemhokje op 21 maart en het goede roodmaken, hoewel ik liever andere kleur kies dan Rood!

r.maassen
r.maassen
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heel goed stuk.Ben het er helemaal mee eens.

krijnnl
krijnnl
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prima artikel, waarvoor dank. Mensen, het wordt nog erger. Zoals het er naar uitziet krijgen we ook nog een “cyber virus”, onder het mom van hacker aanvallen, als bonus voor wat we tot nu toe hebben doorstaan. Dat betekent dat het internet beperkt toegankelijk zal zijn. Kritische geluiden zullen tot het verleden behoren. Voor diegene die het als de zoveelste complot theorie weg zullen zetten. Dit is de link; doorspoelen naar 7 min. https://youtu.be/bDiBV0Tp8EU

Piet Karbiet
Piet Karbiet
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat is een voor mij zeer aansprekende playlist, Ines. Ken veel nummers uit mijn hoofd die zeer van toepassing zijn op de huidige tijd. En ik moet eerlijk te bekennen, ik durf ze niet eens te draaien. Te confronterend. Te voorspellend. Idem voor bands als The Sound, The Jam en vooral The Clash met White Riot. Jij ook mooie dagen toegewenst!

Maarten
Maarten
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi, direct, eerlijk. Dank je! Fijne Kerstdagen!

Joost Visser
Joost Visser
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Je, alles wat ik opschrijf wordt weggegumd. Hallo FB, Twitter en andere bijzaken.

52
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x