Zomerrellen: cliché-verklaringen en welzijnsjargon

Media en bestuurders negeren rol cultuur en opvoeding

Titelfoto: rellen Schilderswijk, Den Haag (augustus 2020). Screenshot van video onbekende bron. Gebruik conform citaatrecht ex art 15a Auteurswet.

‘Autochtone’ jongeren die met Marokkaanse vlaggen zwaaien rellen er dezer dagen lustig op los. De media halen weer alle clichés van stal om dit te verklaren: hitte, verveling, armoede enzovoort. Decennialange geldstromen en allerhande beleid hebben blijkbaar geen enkele zin gehad. Dan kan het niet anders of de belangrijkste factoren worden over het hoofd gezien: die achter de voordeur, concludeert Freek van Beetz.

Ze moeten bijna allemaal wel door een gesjeesde dominee geschreven zijn, die commentaren van de NRC. Terwijl we al dagenlang rellende jongeren zien met een voorkomen dat onmiskenbaar duidt op Noord-Afrikaanse afkomst, zowel aan de Belgische kust als in Den Haag en Utrecht (en onlangs dus kennelijk ook in Amersfoort), put de commentator in de NRC zich uit in tot op de draad versleten clichés: “De etnisch geprofileerde jeugd loopt in deze overspannen zomer tegen extra beperkingen op. Discriminatie, weinig te besteden (NB: hoe komen ze eigenlijk aan die scooters?), snel negatief aangekeken, weinig collectieve voorzieningen. Dan kan een politiebusje als geroepen komen.

 

Platgetreden paden

Ook Nu.nl kiest de platgetreden paden: ”Volgens jeugdwerkers en experts was het wachten op problemen door maanden verveling, de hittegolf en de aanhoudende coronacrisis.” Je mist in dit rijtje alleen nog die eb-en-vloed-verklaring waar de Belgische tv mee op de proppen kwam….

Maar het lijstje ‘cliché-mannetjes’ is nog niet uitgeput. Afgelopen maandagavond 17 augustus schoof de Haagse politiechef Van Musscher aan bij Jinek. Niet alleen baarde hij opzien – en vooral ook ongeloof – door de relschoppers te duiden als autochtonen: “In de eerste twee nachten hebben we vooral autochtone jongeren daar gezien.” Terwijl iedereen die naar de beelden heeft gekeken toch vooral herkenbare jongeren zag (door de politie veelal omzichtig omschreven als ‘licht getint’) die ook nog ostentatief wapperden met Marokkaanse vlaggen.

 

Wegkijkverklaringen

Zijn wegkijkverklaringen werden weersproken door zijn Utrechtse collega Sitalsingh en vooral door de politiemensen die het vuile werk daar moesten opknappen: die konden er geen begrip voor opbrengen dat aangehouden jongeren meestal al binnen een dag weer op straat stonden. “Nu is het dweilen met de kraan open terwijl we in veel gevallen vaak precies weten welke jongeren voor de grootste problemen zorgen”, zei een agent uit Utrecht, die ook bevestigde dat de initiatiefnemers van de onlusten in overgrote meerderheid jongeren van Marokkaanse komaf zijn die al vaker met de politie in aanraking zijn gekomen. “Degenen die voor de meeste problemen zorgen staan bij ons gewoon via cameratoezicht op beelden. We kennen die gasten uit onze wijk en we zouden ze ’s ochtends gewoon van hun bed kunnen lichten. In plaats daarvan moeten we ’s nachts achter ze aan rennen.

 

Welzijnsjargon

Maar het kan nog erger: politiechef Van Musscher hulde zich, gevraagd naar zijn verklaring over de onlusten in de Schilderswijk, in een nevel van tenenkrommend welzijnsjargon; alle clichés over achterstanden, discriminatie, klein behuisd, verveling, kortom alle versleten excuses passeerden de revue. Ondertussen hadden de kijkers de beschamende beelden op hun netvlies met voor straattuig wegvluchtende politiemensen ….Die verwachten geen verhullende welzijnswerkerspraatjes, maar een politie die – in de openbare ruimte – daadkracht toont.

Waar komt die angst om de feiten onder ogen te zien toch vandaan? Vanwaar die “vergoelijkingsreflex met excuses voor het crimineel gedrag van het wit en zwart uitschot?schreef de N-VA-politicus Jean Marie Dedecker. “Het is een laffe overheid die de straat laat zegevieren“.

 

Lang bestaande problemen

Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw zag criminoloog en antropoloog Hans Werdmölder in het buurthuis waar hij als vrijwilliger werkte, tientallen ‘lastpakken’ met een Noord-Afrikaanse afkomst afglijden richting criminaliteit. Zijn bevindingen werden in het politiek correcte klimaat van die jaren – ook toen al – genegeerd. Voor zijn boek Marokkanen in de marge – Ontspoorde levens van kleine criminelen (2015) zocht hij, een paar decennia later, de pubers van destijds weer op. Met één derde is het goed gekomen, de rest is verslaafd en crimineel, gestoord of dood, stelde hij vast.

Ik kreeg destijds in mijn Haagse jaren ‘beleidsmatig’ te maken met de roemruchte rellen op het August Allebéplein in Amsterdam-West. Na een ogenschijnlijk onschuldig incident sloeg daar in april 1998 de vlam in de pan: de legendarische ‘veldslag’ tussen zo’n 150 voornamelijk Marokkaanse jongeren en de politie. Een commissie onder leiding van voormalig Stadsdeelwethouder en voormalig GroenLinks-Kamerlid (fractievoorzitter) Peter Lankhorst kwam met een rapport met maar liefst 56 aanbevelingen. Wat mij toen vooral opviel was dat daar al sinds de jaren tachtig sprake was van ernstige problemen.

 

Veenbrand

Elk weekend werd daar ingebroken in scholen. De talloze gesubsidieerde welzijnsinstellingen, allemaal bureautjes met een begroting, met coördinatoren, welzijnswerkers en secretaressen, werkten volstrekt langs elkaar heen. Ook binnen de Marokkaanse wereld wemelde het van onderling ruziënde organisaties — liberaal, religieus, ruraal, Berbers, Arabisch.

De veenbrand smeulde al een jaar of vier, constateerde de Groene Amsterdammer, die vijf jaar later poolshoogte ging nemen. Er waren positieve ontwikkelingen: dankzij de ketenbenadering werd er veel beter gecommuniceerd door instellingen die elkaar vroeger niet zagen staan. Ook de politie, stelde het weekblad vast, heeft met een combinatie van repressief en sociaal beleid successen geboekt en dankzij de buurtregisseurs ook veel krediet teruggewonnen. Maar de journalisten moesten toch ook constateren dat in de zomer en herfst van 2003 het nieuws in Amsterdam werd bepaald door de criminele Marokkanen uit West…..

 

Taboe

De eerder genoemde Werdmölder had al vastgesteld dat onder Marokkaanse jongeren de criminaliteit vijf tot zes keer zo hoog was als onder autochtonen; zeventig procent van de Amsterdamse jongeren was toen bekend bij de politie; in 1998 waren er 75 instellingen die zich met Marokkaanse probleemjeugd bezighielden en iedere stad had ondertussen zijn eigen onderzoek gedaan; schooluitval onder Marokkaanse jongeren was meer dan twintig procent.

Als dat toen al kon worden vastgesteld, waarom is er, enkele generaties ‘jongeren’ later, dan zo weinig veranderd? Waarin schoten al die beleidsmaatregelen tekort? Waarom boden al die miljoenen steun aan die ‘kansenwijken’ geen soelaas? Misschien omdat er een groot taboe heerst: namelijk cultuur en opvoeding, achter de voordeur.

 

Mijnenveld

Ik besef dat ik hier een politiek mijnenveld betreed: het is immers gemakkelijker de schuld te zoeken in sociaal-economische omstandigheden, huisvesting, achterstelling, hitte en verveling, maar dat zijn ontoereikende verklaringen: immers veel andere jongeren, ook met deze migratieachtergrond, gaan zich niet te buiten aan vernielzucht en gevechten met de politie.

Hitte, verveling, werkloosheid en (relatieve) armoede: het zal allemaal een rol spelen bij de rellen. Maar natuurlijk speelt – net als eind jaren negentig is dat entre nous nog steeds taboe om te benoemen – opvoeding een minstens zo grote rol”, schrijft Aylin Bilic in een voor de NRC opmerkelijke column van 19 augustus.

 

Mannelijkheid

Zij windt er geen doekjes om en schrijft dat in veel conservatief-islamitische kringen jongens opgroeien met het besef dat ze superieur zijn aan meisjes. Dat hun mannelijkheid en eer heilig zijn. En dat de islam dé lakmoesproef is voor goed en fout in het leven. Voor niet-islamieten hoeven ze geen respect te hebben, laat staan ontzag. En dat geldt niet in de laatste plaats voor de staat en het recht, die niet in de Koran gefundeerd zijn, en dus goddeloos. De oorzaak van problemen onder de allochtone jeugd is geen kwestie van economie óf cultuur. Het is economie én cultuur. Die twee kunnen elkaar versterken, juist in tijden van crisis zoals nu. Ik vrees dat dit nu ook aan de hand is met de huidige geweldsuitbraken, stelt Aylin Bilic.

 

Daarom zijn al die cliché’s zo ergerniswekkend: die gaan voorbij aan decennialange geldstromen en beleidsmaatregelen, specifiek gericht op achterstandswijken, op vergroting van kansen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Maar die hielden halt bij de voordeur waarachter die opvoeding plaatsvindt… al generaties lang ….

Maar dat ligt kennelijk te gevoelig voor al die ‘spraakmakers’ in de media…

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
28 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De cliché’s worden weer in stelling gebracht: verveling, achterstand en dan vooral “weinig collectieve voorzieningen”.
Kennelijk is verveling een soort privilege van Marokkaanse en overige moslim jongeren. Hindoe’s, christenen en atheïsten kennen om de een of andere duistere reden zelden verveling. Misschien moeten die wijkopbouwers dan bij die groepen gaan onderzoeken hoe die dat toch voor elkaar krijgen.
Achterstand is een nog slapper excuus. De gemiddelde moslim migrant heeft twee jaar taal en rekenachterstand vergeleken met autochtone jongeren. Maar ook de hier geboren Marokkaanse scholier zou die verveling toch benut kunnen hebben om zijn achterstand in te halen door wat extra leesvoer te consumeren en zo zijn taalvaardigheid op te krikken?
Het toppunt echter is toch “weinig collectieve voorzieningen”. Het barst in Nederland van musea, sportaccomodaties en zo meer. En als het vanwege corona binnen niet kan, dan is er altijd nog de natuur. Heeft u buiten in het bos of op de hei een Marokkaan wel eens een stevige wandeling zien maken?
De echte oorzaak van dit alles is een groot gebrek aan belangstelling voor en de wil om te integreren in de Nederlandse samenleving. Want dat is een niet-moslim samenleving, en islam schrijft voor dat contact met niet-moslim onrein maakt, hetgeen ongedaan gemaakt kan worden door bidden. Overal waar moslims leefden met joden en christenen – bijv Spanje tot 1492 – leefden de drie groepen in aparte wijken, in elke stad.

Els
Els
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

“De echte oorzaak van dit alles is een groot gebrek aan belangstelling voor en de wil om te integreren in de Nederlandse samenleving.”
En dit is wat er zich achter die voordeuren afspeelt, waar overigens wél geldstromen afkomstig van het UWV doorheen gaan.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Van geen andere volk krijg je zo veel last als van de moslimvolk. En geen andere volk wordt zo goedgepraat door onze debiele machthebbers die zij juist met bakken blijven importeren.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Goed dat u over dat verzonnen multiculturele succes van Moors Spanje begint. Lariekoek. Niet-moslims hadden niks te vertellen en de sultans lagen continu met elkaar overhoop. Er zijn ook mensen die denken dat het Alhambra door moslims is gebouwd. Ze hebben het gefinancierd, dat is wat anders.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De ondertitel van dit stuk zegt het al min of meer: “Media en bestuurders negeren rol cultuur en opvoeding” en zullen dat nog jaren blijven doen, als het aan hun ligt, want “dat ligt kennelijk te gevoelig voor al die ‘spraakmakers’ in de media.” De geciteerde NRC columniste Aylin Bilic stelt dat ze begint te vrezen voor een overwinning van de radicale politieke flanken met misschien zelfs Thierry Baudet als premiers. Ze gooit er een paar inflammatoire citaten van Wilders tegenaan. Iets met ‘ratten’ en ‘denaturaliseren’. Elk woord levert toch weer een paar dubbeltjes op. Wat is er radicaal aan iemand die de politie willen ondersteunen in het ontmoedigen van allochtone jongeren om in de publieke ruimte met veel geraas de boel te slopen en in de hens te steken? De NRC en haar Aylins hebben het nog niet begrepen. Men heeft de les van het ‘Great Society’ programma in de VS nog niet geleerd. Van een gigawortel en een dun twijgje gaat een koppige ezel echt niet harder lopen. Een gewone wortel en een stevige stok moeten voldoende zijn. Anders eigen schuld, dikke bult. Dat heet proportionaliteit.

Hempie
Hempie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Een multiculturele samenleving betekent eigenlijk dat ieder zijn eigen regels heeft (de ultieme vrijheid, dat zeker, maar voor hoe lang?) terwijl een multiraciale monoculturele samenleving geen probleem hoeft te zijn, vooropgesteld dat onze cultuur en dus de gelijkheid leidend zal zijn. Dat is toch geen overdreven eis in eigen land?
Het probleem is dat met name Arabische moslim immigranten lak aan gelijkheid hebben en dat ook kunnen hebben want plots heet het dan dat zij “nu eenmaal een andere cultuur hebben” en dus worden ze niet gedwongen zich aan te passen. Geweld en intimidatie doen de rest. Deze mensen zijn, de goeden niet te na gesproken, veelal gewend en opgevoed met machtspolitiek en de superioriteit van de man. Als zij niet gedwongen worden die houding te laten varen zullen zij niet veranderen en slechts de baas gaan spelen. En zij zullen daartoe niet worden gedwongen door de huidige politici. Het gaat dan ook met vrij grote zekerheid toe naar een sociaal conflict, mede onder invloed van de recessie, dat zijn weerga niet kent in onze geschiedenis en dat ligt echt niet aan Wilders of Baudet, hoezeer degenen die zichzelf om hun nep-tolerantie, (niet ingrijpen is vooral gemakzucht) ook op de borst kloppen maar lak hebben aan de slachtoffers van deze problemen. En die slachtoffers bevinden zich eveneens aan de zijde van de immigranten. Het zijn namelijk diegenen die wèl graag iets van hun leven en de maatschappij waar zij voor kozen, gemaakt hadden willen hebben.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hempie

De ruimte om iets van hun leven te maken is er nog steeds. Het is gewoon een kwestie van het volgen van een opleiding en een conroleerbaar track record opbouwen. Dan staan de werkgevers in de rij. Alleen nu even niet voor bepaalde beroepen. Maar dat geldt voor iedereen.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door BegrensEuropa!
Andre
Andre
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hempie

Het uitgangspunt van de multiculturele samenleving is dat de impliciete vooronderstelling is dat er een gemeenschappelijk doel is wat alle groepen gemeen hebben, zoals democratie. Zoals u aangeeft, is die er niet bij islam, want ze willen op de lange duur de baas worden. Links en de politiek in het algemeen doen net alsof die impliciete vooronderstelling voldaan is (integratie) of dat er niet aan voldoen hoeft te worden (behoud eigen cultuur). Beide redenaties beschrijven niet de werkelijkheid en vandaar de ontkenning door de politiek.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het punt is dat de migratie ten koste van alles moet doorgaan. En wat je binnen haalt maakt niets uit als je maar met hoge aantallen kan pronken bij de VN. Onze cultuur is niets waard dus halen wij binnen onontwikkelde mensen, godsdienstige moslim fanaten, allerlei achterlijke culturen vol agressie terwijl wij tegelijk met afschuw kijken naar de praktijken van de landen waar deze migranten vandaan komen. Het bagatelliseren van geweld kent hier geen grenzen. De Noord-Afrikaanse jongens die vernielingen op straat plegen worden aangemerkt als jeugd baldadigheid. Bij een blanke zou het meteen rechts en fascistisch zijn. Aanpakken van deze groepen mag niet, is verboden want etnische discriminatie en racisme. Dus zijn deze jochies vrij in hun doen en laten en kunnen zij de politie uitlachen. De welzijnswerkers verzinnen natuurlijk van alles om de schuld de samenleving te geven terwijl zij allemaal weten dat het bij de ouders begint. Thuis moeten zij zich gedragen maar op straat is het ineens geen verantwoordelijkheid van de ouders daar mogen zij alles doen. In Nederland mag alles als je tot een minderheid behoort. Er is geen geld voor de gezondheidszorg of voor ouderen zorg want alle geld gaat naar deze tuig die met bakken binnengehaald wordt met al die schade die zij veroorzaken. Hier moet een eind aan komen, geen samenleving kan deze toestanden volhouden. Het land is steeds gevaarlijker aan het worden als je voor de dichte voordeur blijft staan en geen maatregelen durft te nemen.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit komt zonder een keiharde confrontatie, nooit meer op zijn pootjes terecht.

In deze nieuwe eeuw, is Nederland bewust door de overheid in twee blokken verdeelt.

Het demoniseren aangevuld met het Rutte Cordon Sanitair, is de doodsteek geweest voor begrip voor elkaar.

De leugens en het bedrog van de overheid, werken averechts op het onderlinge vertrouwen,
.
Kijk maar wat er nu gebeurt met de Corona hype, waar blijven de bewijzen om de ophokplicht te rechtvaardigen.

Nee Rutte, jouw mannier van MP spelen, hebben van mijn eens zo prachtige Nederland, een land van angst en haat gemaakt.

Richard
Richard
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zijn onze eigen verklaringsmodellen wel zo goed? Ik zal een voorbeeld geven. Seksuele intimidatie is onder Marokkanen ook een probleem. Wij westerlingen gaan er altijd vanuit dat de hoofddoek onderdrukking is van de vrouw. Van origine is het precies andersom, de man moet onderdrukt worden tegen zijn seksuele behoefte. Het wegvallen van dit onderdrukkinsmiddel verklaard volgens mij veel beter waarom Marokanen, moslims hier sneller te buiten gaan aan seksuele intimidatie. Dit inderdaad met de culturele visie op mannelijkheid, verklaard waarom de remmingen losgaan. De vrouw moet een hoofddoek over haar kop trekken om de man te onderdrukken tegen zijn seksuele impulsen, laten we eerlijk zijn, hier kun je toch alleen maar minachting voor hebben? Dergelijke culturele elementen moeten hier emancipatie vinden?

Els
Els
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Richard

Volkomen mee eens.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Richard

Het is voor mij ook makkelijk om het daar mee eens te zijn, maar deze moslims (en niet alleen de Marokkanen) hebben de volgende opvatting:
1. de hoofddoek is een voorschrift van de islam en dat is de enige ware religie
2. Het is heel belangrijk om deze ware religie te verspreiden over de hele wereld (ook een meerderheid in de subsahara landen is die mening toegedaan, blijkt uit Pew onderzoek (https://www.pewforum.org/2013/04/30/the-worlds-muslims-religion-politics-society-interfaith-relations/)
Dus het zal heel moeilijk worden om deze mensen volgens het marxistische model te ‘bevrijden’ uit hun ‘achterlijkheid’, want datgene wat wij beschouwen als achterlijk en verwerpelijk, beschouwen moslims nu juist als voortreffelijk en verheven. Kortom een typisch voorbeeld van clash of cultures.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Richard

De moslims vinden dat de Europese vrouwen er om vragen want anders zouden ze ook ingepakt rondlopen. Kortom, zolang hier geen moslim regels zullen ingevoerd worden zullen onze vrouwen verkracht worden en het is dan ook eigen schuld. Het Midden-Oosten in West Europa.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een ander dieptepunt was de verklaring op tv van politiechef Midden Nederland Sitalsing dat “ze niet konden sporten”. Hou eens op. De sportclubs en sportscholen zijn al weer weken open. Je kunt ook gewoon in de buitenlucht sporten. In o.a. Amsterdam kun je als jongere € 300 subsidie krijgen via het Jeugdfonds voor de contributie van een sportclub. Ik ken een voetbalclub in West waar de helft van de junioren zo zijn contributie betaald. Opgebracht door anderen burgers, die ze verachten.

Frans Galjee
Frans Galjee
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als ook de hitte wordt genoemd als reden van het optreden van dit tuig dan zal het allemaal wel weer de schuld zijn van de klimaatverandering.

Cas H. Millens
Cas H. Millens
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

Of Trump.

Neef Jansen
Neef Jansen
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Overal in de westerse wereld waar je moslims ziet zie je dezelfde problemen, hetzelfde criminele gedrag, dezelfde onwil te integreren, hetzelfde draagvlak voor terreur, en overal in de westerse wereld waar die moslims zijn daar is ook heel een industrie van islamknuffelarij te vinden, van mensen die bij het minste of geringste islamkritiek direct racist racist gillen, en die stug wegkijken van alle islam aangedreven criminaliteit, de verkrachte meisjes, de verkrachte vrouwen, de halfdood geslagen omaatjes, de doodgestoken voorbijgangers, de doodgemartelde popconcertbezoekers, de opgeblazen marktbezoekers, het aan flarden gereden publiek van vuurwerkshows, enzovoort. Je kan er van uitgaan dat de verantwoordelijke politiek blijft wegkijken, en dat heel deze georganiseerde misdaad pas ophoudt als er een heel andere politiek komt, die niet wegkijkt, en die zich wel bekommert om alle slachtoffers, en die wel weet hoe het woord i s l a m is te spellen.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat goed geschreven heer van Beetz. Mijn complimenten.

Kees Tummers
Kees Tummers
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

liegende bovenbazen bij de politie zijn een belediging van de burger, slechts overtroffen door de politiek die ze tot die leugens aanzet; we hebben immers geen Marokkanenprobleem. en een groot deel van de media doet vrolijk mee.

Jay
Jay
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Redenen voor het gedrag zijn niet belangrijk voor handhaving. Dat is waar linkse mensen ons zand in de ogen strooien.

Redenen zijn belangrijk voor preventie, en terecht zoals hierboven genoemd, wanneer de echte redenen niet benoemd mogen worden, zal het nooit voorkomen gaan worden, zoals we al decennia kunnen constateren.

Maar voor handhaving zijn de achterliggende redenen irrelevant.

Hubertus Vicus
Hubertus Vicus
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel van dhr. van Beetz, een duidelijke en feitelijke weergave van hoe het er aan toe gaat in die sector.

Kansen en mogelijkheden genoeg in dit land voor iedereen die maar wil… MAAR… dan moet je wel willen natuurlijk.

Ondanks het al decennia durende Pamper beleid en Iftar knuffelen is het klip en klaar dat ze niet willen… ze zijn tegen de Nederland B.V.

We hebben te maken met wegkijkende politici, een zeer bevooroordeelde MSM,
roomser dan de paus politiek correcte politiechefs en walgelijk ruggengraatloze burgermeesters.
Eigenlijk weten we het allemaal… die zijn er niet voor ons, de burger… het verdienmodel voor de sector is te groot geworden.

En dat wij, de autochtone Nederlanders, ook nog eens de schuld krijgen van dit alles…is vernederend tot op het bot.

Dit is een probleem in een lange lijst van problemen in onze hedendaagse samenleving…

Wil men daadwerkelijk een begin maken met het aanpakken hiervan moeten we toch echt rechtsomkeert maken…

Stem ze weg en TEGEN Links… tijd om te skoonskippe.

Gussel
Gussel
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vroeger was er liefdadigheid., heden ten dagen is het een verdienmodel geworden.
Deze “goed” mensen wonen in wijken waar ze er geen hinder van ondervinden, tenminste tot nu toe. Zodra het de spuigaten gaat uitlopen vertrekken ze naar hun buitenverblijven veelal in verre streken en het volk mag het zelf gaan oplossen.
Al meer dan 40 jaar spelen deze problemen. De Islam is geen godsdienst.
Wanneer je je niet wil aanpassen aan de gewoonte van het gastland, je daar misdraagt en het land van je voorouders als utopie ziet, dan vlug de koffers pakken en wegwezen.

Hempie
Hempie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De eb- en vloed verklaring!
Meesterlijk!

Peter
Peter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vind het eigelijk wel allemaal prima ,Geert heeft al jaren geleden geroepen dat we het leger moeten inzetten,werd keihard uitgelachen ,en was een racist,nu kunnen gezinnen die het hele jaar hard werken,door corona maatregelen niet op vakantie kunnen ,niet eens meer met hun kinderen veilig een dagje naar het strand ,dankzij een Coalitie die als er werkelijk problemen zijn keihard wegrennen ,en de andere kant opkijken,kunnen ze ook makkelijk doen ,zelf wonen ze in een dure wijk ,met een kapitaal salaris ,en hebben hier geen last van ,deze zonnenkoningen moeten we snel vanaf ,ze kosten klauwen met geld en we hebben er geen moer aan ,en als ze zo gaag praten ,gaan ze maar langs de deuren stofzuigers verkopen .

Willem
Willem
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Zo juist op geen stijl gezien hoe de politie wel inhakt op een bejaarde autochtoon maar dit nalaat bij de “autochtonen “uit b.v. de schilders wijk die een enorme schade veroorzaken en er simpel weg mee wegkomen …..

s.f.hoekstra
s.f.hoekstra
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

waar blijven de zegeningen van de basisschool op mohammedaanse grondsleg ?

Kees Tummers
Kees Tummers
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het zijn die kutmarokkanen’, zei Rob Oudkerk een aantal jaren terug tegen burgemeester Cohen. ‘Wel ‘onze kutmarokkanen’, antwoordde Cohen. Oudkerk dacht dat de microfoons uit stonden. Het tegendeel was het geval en ieder kon meeluisteren. Toen sprak dus zelfs de PvdA -weliswaar stiekem in eigen kring- specifiek over de overlast veroorzakende groep, tegenwoordig wordt het probleem doodleuk ontkent, VVD-er Rutte riep na de laatste rellen doodleuk dat Nederland geen Marokkanenprobleem heeft, een groot deel van de pers zit op en geeft pootjes en de de politieleiding liegt zelfs keihard dat autochtone jongeren voor een belangrijk deel verantwoordelijk zijn voor de rellen in de Schilderwijk. Doodsbang voor de racismekaart worden de heertjes met fluwelen handschoentjes aangepakt waardoor rellen en vernielingen dagenlang kunnen doorgaan, in schril contrast tot de aanpak van de demonstratie tegen de coronamaatregelen rond het binnenhof, waarvan op sociale media beelden circuleren waarbij agenten grof geweld gebruiken waar dat niet nodig is. Ik heb beelden gezien van een paar vrouwen die – toen ze niet niet direct gevolg gaven aan een bevel om door te lopen- hard werden geslagen, die moeten een dag later onder de blauwe plekken hebben gezeten, typisch voor de berichtgeving van de NPO dat daar niet over bericht wordt, terwijl de demonstranten die in Wit-Rusland -bij het verlaten van de gevangenis aan de pers hun kneuzingen als gevolg van politiegeweld tonen- wel uitgebreid in beeld komen.

28
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x