“Alles moet veranderen opdat alles hetzelfde blijft.”

EU-akkoord toont aan: Nederland verwaarloost eigen belang

Titelfoto: Merkel en Macron overleggen met voorzitter Europese Raad Michel en Commissievoorzitter Von der Leyen tijdens de Europese Raad (19 juli 2020).Foto: copyright Europese Unie.

Goed, de regeringsleiders hadden er maar liefst vier lange dagen en nachten over vergaderd en gebakkeleid, maar eindelijk was er dan een akkoord in Brussel. Volgens Commissievoorzitter Ursula von der Leyen: ”Today we have taken a historic step we can be proud of.”

OpinieZ-collega George van Bergen heeft in zijn recente column over het EU-akkoord de resultaten haarscherp ontleed. ”Rutte heeft gefaald,” is zijn harde, maar gezien de povere resultaten, onontkoombare conclusie. Zijn kritische commentaar verbleekt bij de juichkreten die alom opklonken en die breed in de media werden geëtaleerd. De Italiaanse ex-premier (die heb je daar veel…) Matteo Renzi tweette dat de overeenkomst aantoont dat een pro-Europese regering goed voor Italie is.

 

Euforie

En laat ik daar nou net kriebels van krijgen. Bij zoveel euforie moet je als lezer toch argwanend worden. Ik wel, tenminste. Het begon al in de aanloop. Van meet af aan was duidelijk dat met de al maanden eerder beklonken overeenstemming tussen Merkel en Macron. De Franse president verhulde tijdens de persconferentie achteraf met Merkel zijn enthousiasme over het onderhandelingsresultaat nauwelijks: “Is het een perfect mechanisme? Nee, maar we waren in staat om iets fundamenteels te veranderen…en dat is gezamenlijk lenen en beschikken over een werkelijk transfermechanisme”.

De koers in de – onomkeerbare – richting van de transferunie was al bepaald. De opstelling van de vrekkige vier (vijf) deed daar weinig aan af, zoals ook zou blijken: ze faalden. De noodremprocedure, die Rutte als troostprijs binnenhaalde, zal niet werken, betoogde collega Van Bergen.

 

Kritiek

In de dagen voorafgaand aan het overleg van de regeringsleiders leken vrijwel alle Nederlandse media eensgezind in hun kritiek op de opstelling van Nederland i.c. Rutte: “Te gierig, te weinig solidair, kortzichtig, te weinig Europees.”
Terwijl in vrijwel alle andere lidstaten de opstelling van hun regeringsleiders werd gemeten aan de mate waarin zij opkomen voor de eigen nationale belangen, werd Rutte – en vóór hem Hoekstra – vooral nagedragen een krenterige boekhouder te zijn, te weinig oog te hebben voor ‘de Europese idealen’ en voor de ongeëvenaarde crisis waarin de zuidelijke lidstaten waren beland.

 

Alsof de pandemie ons land voorbij was gegaan; verhoudingsgewijs staat immers ook Nederland hoog in het rijtje landen met relatief veel coronadoden. En alsof die zuidelijke lidstaten zich allemaal voorbeeldig aan de Europese afspraken hadden gehouden, op grond waarvan ze met enig recht aanspraak op solidariteit zouden kunnen maken….Hoezo Europese idealen?

 

EU-geloofsartikelen

Het is een merkwaardige oprisping van wat de befaamde en legendarische NRC-columnist J.L. Heldring het Nederlandse ‘Jeanne ‘d Arc-complex’ noemde: gidsland te willen zijn, met maar weinig oog voor in zijn ogen reële nationale belangen. Het leek er dagenlang op dat voor kritische geluiden in de media geen plaats was en dat sceptici doelbewust uit de kolommen en nieuwsrubrieken werden geweerd, want: voedsel voor populisme!

En dus kregen EU-aanbidders als NRC-columniste Caroline de Gruyter, Europarlementariërs, EU-‘deskundigen’ en een keur van D66-ers een podium. Ook de verslaglegging in de kranten raakte doordesemd met EU-geloofsartikelen en was daarmee een aanfluiting voor waarachtige journalistiek. Jelte Wiersma in Elsevier geldt als één van de weinige uitzonderingen: “De top gaat in feite over één principe: kunnen landen hun falen over de schutting gooien naar de Europese Unie (EU), en dus naar sterke landen, of niet.”

 

Getuigenis

De media dus als koekoek eenzang. Hoezo pluriformiteit? Er moet een getuigenis worden afgelegd en dan verdwijnt kennelijk elk kritisch vermogen.

De eerder genoemde Heldring was daar glashelder over: “Betrokken verslaggeving is een contradictio in terminis, maar in feite propaganda. Je betrokkenheid mag je in hoofdartikelen en commentaren kwijt, maar die behoren niet tot de essentiële functie van de journalistiek.” Maar zelfs zijn eigen krant is de wijze vermaning: “Waarom het gaat is niet de lezer te bekeren, maar hem ten dienste te zijn,” vergeten.

 

Breekijzer

Niemand zal willen beweren dat Italië en Spanje niet zwaar getroffen zijn door de corona-pandemie, maar waarom moet die uitbraak dienen als breekijzer voor verdere Europese integratie? U weet wel, die beoogde federatie, waar de Nederlandse bevolking zich bij referendum in 2005 tegen uitsprak?

“Een historische dag voor Europa en voor Italië”, tweette premier Conte vanuit Brussel. Italië krijgt maar liefst 81 miljard van de Europese Unie om het land na de corona-epidemie weer op te bouwen en mag ook nog eens 127 miljard lenen tegen een zeer gunstige rente. Een foto met gebalde vuist illustreerde de overwinningsroes van de Italiaanse premier.

 

Machtspolitiek

Zullen al die miljarden wel tot de beoogde resultaten leiden? Ik heb daar een hard hoofd in. Weliswaar maakten Macron en Conte veel misbaar tijdens het overleg: dreigementen, vuist op tafel, gereedstaande vliegtuigen, maar het zijn wel de regeringsleiders van landen die tot nu toe elke overeenkomst en regelgeving over zorgvuldig begrotingsbeleid met voeten hebben getreden en die zich nu echt niet kunnen beroepen op het voorbeeldig nakomen van beloftes en afspraken. Enige bescheidenheid zou hen sieren. Maar ja, het gaat uiteindelijk om machtspolitiek en niet om getuigenispolitiek, zeg ik Heldring nog maar eens na.

 

Maffia

Mogen we erop vertrouwen dat onze solidariteit met Italië daar tot wezenlijke structurele veranderingen zal leiden? De netwerken van misdaadorganisaties als de maffia en de Ndrangheta in Calabria zijn diep in de Italiaanse samenleving geïnfiltreerd. Wiersma verwijst naar een recent artikel in de Financial Times over de wijze waarop die Calabrische maffia openbare ziekenhuizen in Italië afperst. Conte en zijn regering laten dat gebeuren.

Maar volgens diezelfde Conte zal Italië sterker uit de crisis komen. Tegen het persbureau Reuters verklaarde hij dat Italië het geld gaat gebruiken voor investeringen en structurele hervormingen. “We hebben nu de kans het land groener, digitaler en innovatiever te maken, we zullen het geld investeren in scholen, universiteiten, research en infrastructuren.”

 

Het wordt erger

Zou het? Dan moet ik toch vooral denken aan de onvergetelijke woorden van Don Fabricio, de prins van Salina uit Il Gattopardo: “Alles moet veranderen opdat alles hetzelfde blijft.” Als, kort na het succes van de Italiaanse revolutie, diezelfde Don Fabricio het eervolle verzoek krijgt om toe te treden tot de nieuw te vormen Italiaanse Senaat in Rome, legt hij omstandig uit dat hij daar geen enkele aandrang toe heeft: Sicilië en de Sicilianen met hun lange geschiedenis behoeven geen verandering, alles is in hun ogen immers al volmaakt.

De boodschapper, een vertegenwoordiger van de liberalen uit het noordelijke Piemonte, doet een laatste, vertwijfelde poging de prins op andere gedachten te brengen: “Deze toestand zal niet zo blijven. Ons nieuwe, soepele, moderne bestuur zal alles veranderen.” Don Fabricio: ”Dit alles zou niet zo mogen blijven, maar het blijft zo, altijd: wat de mens ‘altijd’ noemt, welteverstaan, een eeuw, twee eeuwen… Daarna zal het anders zijn, maar erger.”

Ik vrees dat Rutte’s noodrem daar geen spat aan zal veranderen…

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
23 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte is gewoon het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

Isabel
Isabel
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte heeft in Brussel een grote mond gehad tegen Orban, hij had beter met hand en tand de nederlandse uitgangspunten verdedigd: geen giften naar het zuiden, geen verhoging van de contributie, minder geld naar Franse landbouw, meer geld voor nederlandse innovatie.
De top is een fiasco voor nederland, Rutte heeft zich laten afschepen met wat kleine brokjes en hij heeft ingestemd met de transferunie, waar wij en onze kinderen veel nadeel van zullen ondervinden.
Rutte de vernieler des Vaderlands
Nexit

P.
P.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Isabel

Laten we toch…
I rest my case.

Gussel
Gussel
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  P.

En nog steeds gaan de ogen van de meeste van onze Nederlanders niet open.
Meer kan ik er niet over zeggen.

Peter
Peter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het enige wat veranderen moet is met een sneltreinvaart het zinkende schip Brussel verlaten,Miljarden om de banken in de zuidelijke landen te redden,die gewoon over een jaar of wat weer leeg zijn .
De droom van merkel is een grote DDR,en het zal Rutte een zorg zijn wat er van ons land overblijft,als hij maar mee aan het roer mag zitten .
Dit zijn enge mensen ,een kleine groep, maar hebben al veels te veel om zeep geholpen om dat te bereiken ,wie nu nog niet wakker is ,krijgt zijn geld wel heel makkelijk ,maar ook dat zal stoppen ,al denkt hij van niet .

Hesa
Hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De regering Rutte, is het slechtste dat nederland overkomen is. Grote bedrijven zijn rijker geworden, de mkb armer of failliet. De midden en lage inkomens van mensen gaan er op achteruit, want alles wordt duurder.
Maar de prijs zal rutte betalen.
NEXIT.

P.
P.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Laten we toch niet vergeten dat velen op Rutte en aanverwanten gestemd hebben. En mogelijk wéér zullen stemmen…
Van ‘overkomen’ is GEEN sprake.

Cerberus
Cerberus
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Alles moet veranderen opdat alles hetzelfde blijft”. Nee hoor, vanuit macro-optiek geldt “panta rhei”: alles stroomt. Het stroomt (geld en bevoegdheden) vanuit Nederland naar een nieuwe Europese machthebber, die geheel andere belangen heeft dan melkkoe Nederland. Het stroomt naar de nieuwe onverkozen bovenbazen: Duitsland en Frankrijk. Het stroomt van de Nederlandse middenklasse naar de Nederlandse staat en daarmee naar nieuwe Nederlanders a 100.000 per jaar, naar door Rutte en co goedgekeurde bedrijven (Unilever, Klm en alle banken), naar klimaathypes, naar rijke mede-Europeanen die hun welvaart wel goed weten te verbergen. Naar alle mensen die onze elite zielig of slachtoffer vindt. Naar kritiekloze media die alles wat onze elite vindt ondersteund. Chantabel is de elite verworden, te koop, zwak, zelf verrijkt, onbedachtzaam en vijandig voor de mensen die de daadwerkelijke lasten moeten dragen. Die stroom naar “recht voor zijn raap” is gestopt. Alles wat Nederland tot een geslaagde samenleving heeft gemaakt moet afgebroken worden. Rutte is sign of the times en niet meer dan de halfwas loopjongen van de steeds duidelijker aanwezige elite die niets heeft met Nederland en de Nederlandse cultuur en waarden. Laat die Italianen maar met Nederlands geld met 55 jaar met pensioen gaan. Op mijn pensioendag op mijn 75e zal ik vaak met weg geinflateerde minipensioen nog denken aan die geweldige vier dagen “strijd” van Rutte voordat die alles weggaf.

Bob Fleumer
Bob Fleumer
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutt heeft enkele tientallen complete Deltawerken aan de Nederlanders onttrokken en dat is misdadig!

Frans Galjee
Frans Galjee
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Alles moet veranderen opdat alles hetzelfde blijft.”

Mijn deja vue gedachte bij alle reorganisaties die er bij mijn oud werkgever steeds moesten plaatsvinden. Maar dit terzijde.

Ik denk echter dat alles verandert en dat niets hetzelfde blijft. Meer als “Panta Rhei” dus. Dat lijkt ook meer realistisch.

En ten aanzien van onze positie (Nederland) binnen een na te streven EU federatie die positie maakt dat we beter af zijn nu of via de komende verkiezingen aan te geven dat dat niet gaat gebeuren. Dus NEXIT hoe kostbaar ook deze stap ook in aanvang zal uitpakken.

Ben Steijn
Ben Steijn
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Typisch een Rutte paadje. Hij mag zonodig aan de noodrem trekken. Maar hij vindt het prima dat ze hem in de achterbak hebben gestopt.

Demanpieter
Demanpieter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nee, Merkel is de grootste na-oorlogse ramp die Europa heeft getroffen. Rutte heeft noch het politiek gewicht noch de moed om tegengas te geven tegen deze zweeft..f

E. Vreeland
E. Vreeland
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Demanpieter

Klopt wel, Merkel is seniel en soft, maar Rutte had ook eenvoudig een veto kunnen geven.
Maar de EU moet ten koste van alles in stand blijven. Dus geen veto, maar buigen.

Foaak
Foaak
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

If you can’t beat them, you have to join them. We kunnen beter mee gaan doen met potverteren. Dat zal het einde van de EU een beetje bespoedigen. De boel zal vroeg of laat sowieso ten onder gaan aan oncontroleerbare schulden.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Foaak

Mee eens, wij moeten leren geld uit te geven en schulden maken. Waar niets is valt niets te halen. Nu sparen wij alleen voor de big spenders.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat ook niet veranderd is in de menselijke geschiedenis is dat grote landen de baas zijn van kleine landen. En als deze denken dat zij enige invloed hebben dan moeten zij hun blik veranderen. Het klopt, heer van Beetz, alles moet veranderen opdat alles hetzelfde blijft.

E. Vreeland
E. Vreeland
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De euro is al bijna monopoly geld. Er is zogenaamd een inflatie van 1,5 of 2 %. Nou vergeet het maar, kijk maar hoe duur de boodschappen zijn geworden, hoe duur arbeid is, als je iemand inhuurt; we worden voorgelogen.
De digitale geldpers van Frankfurt koopt de Zuid Europese schulden af. Ons geld wordt daarbij langzaam aan waardeloos. Rutte staat erbij te lachen, hij heeft zogenaamd weer gewonnen.
Enige remedie ; verlaat het zinkend schip, als het al niet te laat is nu.

Asper
Asper
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb eens zijn bijdragen gelezen. Niet te geloven. Wat een rechtse en geborneerde bal is die Van Beetz.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wij gaan zeer arm worden en de Italianen nog rijker dan ze al zijn.

Asper
Asper
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb de bijdragen van Van Beetz eens doorgelezen. Wat een rechtse en geborneerde klets verkondigt hij.

Johan Visser
Johan Visser
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Asper

En zo’n totaal inhoudsloos en weer negatief zinnetje, daar heb je wat aan. Zielig….

23
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x