Neerhalen vlucht PS752 was pure oorlogsmisdaad

Westerse druk op Iraans regime blijft nodig

Titelfoto: Ukraine Air Boeing 737 Crashes in Southern Tehran door Persbureau Fars, gepubliceerd onder CC BY 4.0. Citaatrecht art. 15a Auteurswet.

Het is nu bijna een maand geleden: na een paar dagen van glasharde ontkenning zwichtte het regime in Iran voor de enorme Westerse druk door toe te geven dat vlucht PS752 door een beoordelingsfout van een Iraanse militair is neergehaald. En dat is ongekend in het veertigjarige bestaan van de Islamitische Republiek.

Om veiligheidsredenen wordt de naam van de in Nederland werkzame Iraanse auteur
van dit artikel niet genoemd. De identiteit is bekend bij de redactie van OpinieZ.

Het revolutionaire regime kan zich maar niet gedragen als een normale natiestaat en is daarom gedoemd om of daadwerkelijk van gedrag te veranderen (change of behaviour) of ineen te storten (regime change)Dit is geen wishful thinking van een banneling die ernaar verlangt terug te keren naar zijn vaderland, maar een constatering: de geest gaat niet meer terug in de fles, want de tijden zijn definitief veranderd.

 

Bedrog

Uit recent onderzoek is gebleken dat er niet één maar twee raketten op het vliegtuig zijn afgevuurd, waardoor de Boeing neerstortte. Dus hoezo ging het om een menselijke fout? Ruim twee weken na het neerhalen van vlucht PS752 heeft het regime de zwarte doos nog steeds niet overhandigd aan Oekraïne. Het regime bedreigt en chanteert de families van Iraans-Canadese overledenen en belemmert hen vrijuit te praten door hun lijken als losgeld te gebruiken. Spreek je je (kritisch) uit dan wordt het stoffelijk overschot niet vrijgegeven, zodat je je dierbaren niet kunt begraven.

Nog meer zout op de wond: de voorzitter van de Iraanse onderzoekscommissie is iemand die beschuldigd wordt van politieke massa-executies in de jaren ’80.

 

Schaamteloos

De Iraanse propagandakanalen draaien inmiddels overuren. Een rouwende vader wordt op de staatstelevisie gefeliciteerd met het martelaarschap van zijn dochter. Dezelfde commandant die eerder toegaf dat er een fout was gemaakt, benadrukt dat er wel geschoten móest worden om meer doden te voorkomen, want het leek immers te gaan om een Amerikaanse kruisraket. Deze schaamteloze manier van ‘communiceren’ met het volk was de laatste druppel, die de emmer heeft doen overlopen.

Zelfs binnen de eigen gelederen van het regime wordt voor het eerst kritiek geuit. Een dapper Iraans parlementslid wijst erop dat, als er geen buitenlandse doden te betreuren waren, de autoriteiten hadden volhard in hun leugens en ontkenningen.

 

Desastreuze PR-show

Verrast door de steeds fellere protesten tegen de regering – en nu onder het vergrootglas van het Westen – besloot de IRGC (Islamitische Revolutionaire Garde) dit keer niet direct met militair wapentuig op de demonstranten in Teheran te schieten. Die riepen kreten als ‘Weg met de dictator! en ‘IRGC-junta, jullie zijn onze ISIS!’. Dit laatste geldt ook als een verwijzing naar het ongekend harde neerslaan van de demonstraties van nog geen twee maanden geleden: de Aban-opstand (November 2019), waarbij honderden doden vielen.

Zo werd dit fiasco een desastreuze PR-show voor de Iraanse machthebbers. Het regime leek eerst eensgezind en sterker in het zadel te zitten na de massale afscheidsparades voor Qassem Soleimani, de slager van het Iraanse, Syrische en Iraakse volk. Die net als in de westerse media tot nationale held werd gebombardeerd. Populair maakt echter nog niet geliefd. Op Twitter deelden vele opposanten beelden van vergelijkbare mensenmassa’s ten tijde van de uitvaart van nazi-generaal Reinhard Heydrich. Het Derde Rijk leek in zijn gouden gloriedagen ook bijna onverslaanbaar.

 

Oorlogsmisdaad

Er volgde een Iraanse vergeldingsactie op een Amerikaanse basis waarbij tientallen soldaten een hersenschudding opliepen door de zeer zware bombardementen. Maar er volgde geen tweede Pearl Harbor. En nee, Trump viel geen Iraanse ‘culturele centra’ aan. De enige oorlogsmisdaad is het doelbewust neerhalen van vlucht PS752.

Het Iraanse regime blijft de gemoederen in de Perzische Golf en in Irak verhitten en wil opnieuw een oorlog uitlokken, zoals destijds tegen Saddam Hussein. Om de aandacht van de onder sancties gebukte ineenstortende economie af te leiden en de steeds groter wordende mars naar een seculiere democratie te stoppen.

 

Graadmeter

Een andere graadmeter voor de politieke crisis waarin het Khomeinistische regime zich bevindt, is het beruchte vrijdagmiddaggebed in Teheran. Voor het eerst sinds de opstand van 2009 gaf ayatollah Khamenei een toespraak. Het lukte de zwak ogende opperste leider niet om de volkswoede te temperen. Excuses of condoleances voor de ‘vliegtuigcrash’ kwamen er niet. Een parlementslid pleitte zelfs voor het bezit van kernwapens. Maar hoe kunnen we een regime vertrouwen met ballistische (kern)raketten, als het niet eens zijn eigen luchtruim kan sluiten tijdens een reële oorlogsdreiging?

 

Schizofreen

Dit schizofrene regime is volgens een bepaalde Iran-kenner van de NOS niet suïcidaal en zou hopelijk via de zogenaamde ‘gematigden’ voor eigen behoud kiezen en naar verloop van tijd significante hervormingen toestaan. Ik geloof echter dat een schorpioen zijn aard om te steken nooit zal verliezen. Vasthouden aan een niet-bindende nucleaire deal – zoals de EU doet – biedt geen zekerheid voor goed toekomstig gedrag. Voor Iraniërs is de houdbaarheidsdatum van het regime allang verstreken. Dat is nog geen garantie voor regime change in de strikte zin van het woord.

 

Doorslaggevend is morele steun van het Westen en het laten prevaleren van mensenrechten boven handelsbelangen. Europa hoeft niet te vrezen voor massa-emigratie na een eventuele omwenteling. Een democratisch en seculier Iran zal juist voor meer vrede en stabiliteit zorgen in het Midden-Oosten. En ook in Israël en de Palestijnse gebieden.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
20 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans
Frans
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De EU, en ook links Nederland, inclusief VVD en CDA, heulen met het regime in Teheran, omdat ze weten dat die de hele islamitische wereld destabiliseren, en dus voor “vluchtelingen” zorgen, waar ze dan vervolgens denken zowel hun electorale als hun persoonlijke financiële voordeel mee te kunnen doen.
Het is gewoon een herhaling van PvdA den Uyl en zijn “gastarbeiders”.
Dat het betreffende regime op grote schaal de mensenrechten schendt, op grote schaal het geweld in de islamitische wereld ondersteund, een van de hoofd drijvende krachten is achter internationaal terrorisme, en op een kernoorlog aanstuurt, dat interesseert ze niet.
Stem ze weg, die levensgevaarlijke onmenselijke idioten.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De schrijver vraagt om morele steun van Europa, maar wat krijgt Europa daar voor terug? De voorbeelden van Afghanistan, Libië, Tunesië (heeft nu een president die fel anti-Israël is) en Syrië (het zog. Vrije Syrische Leger zijn in wezen salafistische strijdgroepen die strenger in de leer zijn dan Assad) kunnen leren dat Europa slechts de ene vijand inruilde voor de andere.
Een meer essentiële vraag: hoe kan Europa ‘morele’ steun geven aan een volk met een geloof waarvan de centrale missie bestaat uit het doden van de niet-moslims? Welke moraal is dat?
Het zou wel erg naïef zijn om te denken – zoals is gebeurd in het geval van Syrië en Libië – dat als je een autoritair regime weg haalt, er dan plotseling ‘vanzelf’ democratie ontstaat. Dat is nog nooit gebeurd in een islamitisch land en de reden daarvoor is uitgebreid bestudeerd door moslims (dus niet mijn mening): wetten komen van god in de islam, en dus niet van de mens. Democratie is een systeem waarbij mensen zelf wetten maken. Conclusie: islam en democratie zijn onverenigbaar.
De schrijver van het artikel stelt:
“Een democratisch en seculier Iran zal juist voor meer vrede en stabiliteit zorgen in het Midden-Oosten.”
Het instellen van seculariteit is al zo vaak geprobeerd in islamitische landen: de Tanzimat in het Ottomaanse Rijk, in Egypte rond 1920. En steeds weer wilden de ulema het niet en steeds weer wilde het volk het niet. De schijnbare scheiding tussen geloof en staat die nu in sommige islamitische landen lijkt te bestaan, wordt pseudo-secularisatie genoemd en komt eigenlijk neer op een staats-kerk.
Wie democratie en seculariteit wil, zal de islam moeten afschaffen. Want islam betekent overgave aan de wil van god.

Sanity
Sanity
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Democratie leek de goede kant op te gaan in Iran totdat de VS zich er in 1953 mee ging bemoeien.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sanity

Onzin, om meerdere redenen.

Om te beginnen is dit een “als, dan” voorspelling; maar niemand heeft een glazen bol. Het land had onder Mossadeq nog 1001 verschillende kanten op kunnen gaan. Hij werd gesteund door islamisten, nationalisten en communisten; niet per se erg stabiel. Met name de communisten hadden de regering over kunnen nemen, dat was destijds schering en inslag.
Sterker nog, Mossadeq nationaliseerde zelf de buitenlandse oliebedrijven. We kunnen daar van alles van vinden, maar rechtmatig is het niet.
En zeker in die tijd (koude oorlog) was nationalisering doorgaans het begin van een socialistisch regime.

Cyrus van Iranje
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Als originele auteur van dit artikel kan ik je zeggen dat Iran geen gekoloniseerd “land” is zoals Irak,
en Syrie. Het volk is niet echt moslim, ze zijn islamitisch geworden om de iraanse cultuur/taal/geloof te redden. Uiteindelijk hebben de Perzen zelfs de islam zelf enorm beinvloed (zie gouden eeuw van de islam ten tijde van ibn batutta, alghoritme, avicenna, omar khayam etc) .De islam is er sinds 1000 jaar in Iran, maar hiervoor was het volk zoroastrisch. We geloven in Ahura Mazda, de Wijze God en zullen uiteindelijk wel weer een seculier en pro-westers land worden zoals voor 1979.

Groet,
Cyrus van Iranje (klik op mijn naam voor mijn site)

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

@Andre,

Ik ben behoorlijk anti-islam; voor mij is “islamofobie” net zo zinvol als “fascistofobie”.

Toch zijn er in de islamitische wereld ook positieve geluiden. Bekend zijn de beelden uit Iran, van door de overheid op straat geschilderde vlaggen van Israël en de VS. Het idee is dat iedereen die vlaggen bevuilt; maar veel Iraniërs lopen er principieel omheen.

Ander hoopvolle regio is het (helaas nog niet soevereine) Koerdistan. Uit Koerdistan zag ik voor het eerst een imam op TV zeggen; “lang leve Israël, het enige land dat ons nooit vervolgd heeft”. De (soennitisch-islamitische) autonome Koerdische regio in Irak vocht vanaf het begin tegen isis, en ving vele tienduizenden christelijke, yezidi en shi’itische vluchtelingen op. Ook Koerdische milities in Syrië zoals YPG vochten vanaf het begin tegen isis.

Ook opmerkelijk; na de val van isis werden tienduizenden strijders en aanhangers opgesloten. In die regio is het echter de norm om genadeloos iedereen af te slachten. Zeker als die vijand hardop zegt dat hij jou en jouw nageslacht uit wil roeien, en dat ook al meermaals probeerde.

Hoe gevaarlijk die vijand is bleek direct na de Turkse inval in Syrië; de Koerdische politica Hevrin Kalaf werd gestenigd, en haar lijfwachten en chauffeur werden geëxecuteerd door de Turkse opvolger van isis (destijds trouwens eveneens door Turkije gesteund).
Trumps grootste fout is dat hij de Koerden verraden heeft.

van Veen
van Veen
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

” Wie democratie en seculariteit wil, zal de islam moeten afschaffen.” Een waarheid als een academische koe, zullen we er in ons land mee beginnen (cynisch).

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Doorslaggevend is morele steun van het Westen”, hoopt deze auteur. Aan het Westen heb je niet zoveel. Die is liever vriendjes met Iran en ziet Trump als de gemeenschappelijke vijand. Als de vrouwen in Iran voor hun vrijheid vechten en de boerka willen in de ban doen zal de steun van het Westen eerder averechts werken want hier geldt het juist als een democratische vrijheid. Wat is dan nog het verschil tussen een dictatuur en een democratie? De vrijheid heeft het met beide moeilijk.

Sanity
Sanity
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Uit recent onderzoek is gebleken dat er niet één maar twee raketten op het vliegtuig zijn afgevuurd, waardoor de Boeing neerstortte. Dus hoezo ging het om een menselijke fout?”

Dat is een beetje kort door de bocht. Twee raketten per doelwit is juist een standaard-functie van de Tor M1. Zie uitleg hier: https://www.reuters.com/article/us-iran-crash-missiles-explainer/explainer-missile-system-suspected-of-bringing-down-airliner-short-range-fast-and-deadly-idUSKBN1Z90A1

Op promotiefilmpjes is ook te zien dat deze gelijktijdig afgevuurd worden.

Dit lijkt dus niet tegen (of voor) het “menselijke fout”-excuus te pleiten.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben het in vrijwel alles met de auteur eens.
Het Iraanse regime is misdadig, moorddadig, dictatoriaal, terroristisch en islamitisch. Het Iraanse regime liegt en bedriegt, en bedreigt kennelijk zelfs de nabestaanden; ongehoord.

Iran zit achter ontelbare oorlogsmisdaden in tientallen landen. Zowel oorlogsgebieden zoals Irak, Yemen, Libanon en Syrië; maar ook daarbuiten. Iran zit direct of indirect (hezbollah, en “onze” Taghi) achter diverse aanslagen in de hele wereld. We spreken over vele tientallen moorden op politieke en/of terroristische tegenstanders, maar ook over aanslagen op willekeurige joodse burgers, zoals in Bulgarije. Berucht is aanslag in Buenos Aires (85 doden); onderdeel van een reeks die nog 19 burgerslachtoffers maakte.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bomaanslag_op_het_AMIA-gebouw_op_18_juli_1994

De bom in Pan Am vlucht 103 boven Lockerbie was een oorlogsmisdaad.
In vredestijd gepleegd door Libië in opdracht van Iran. Als wraak op het per ongeluk neerhalen van Iran Air vlucht 655 door de VS.
Maar dit vliegtuig is niet met opzet neergehaald, net zo min als MH17. Waar de Russische daders overigens nog steeds zwijgen.

Ik geloof echt dat dit een ongeluk was. Iran had geen reden om een Oekraïens vliegtuig vol Iraanse burgers neer te halen. Maar de spanning liep op; Iran had zojuist VS-doelen in Irak beschoten. Dus tienduizenden deels dienstplichtige soldaten wachtten zenuwachtig op de reactie van de VS. Zij wisten dat zij ook een doelwit zouden kunnen zijn. Een beetje zoals die Amerikanen aan boord van de USS Vincennes, of die Russen rond Snizjne.

Om dit soort incidenten te voorkomen zullen er wat protocollen veranderd moeten worden over vliegen boven risicogebieden.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

@ Arie.
“Het Iraanse regime liegt en bedriegt”.
Zij doen in liegen en bedriegen niet onder voor het regime in Nederland.

A. Nazgoli
A. Nazgoli
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

We, Iraniers, hebben onze nederlagen bevestig door de Islamitische revolutie in 1979 in Iran.
Alsof we streven naar de oude tijden, de tijd van slavernij.
We wensen een wereld met vrede en vrijheid. De tijd van kerk( moskee) en politiek is voorbij.

Don Tessers
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vanaf dag een, schreef ik zelf al dat het een bewuste aanval was door rebellen, in dit geval de Mujahidenen die daar de hele regio beheersen. Rusland had jaren geleden al hun strijd verloren. De wereld moet oppassen voor Iran.

Antonius Smit
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Neen, het was geen oorlogsmisdaad. Het was een stomme fout, geen bewuste actie. Wie wil er nu willens en wetens een vertrekkend vol burgervliegtuig neerschieten, met 176 mensen aan boord? Het was een domme en tragische inschattingsfout. Dat het regime in Iran daarna totaal fout met de afhandeling is omgegaan, dat is een ander verhaal.

Cyrus van Iranje
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Antonius Smit

Het was wel degelijk een bewuste daad. Ze wilden hiermee de schuld in de schoenen van de Amerikanen schuiven, hopend dat ook de Westerse lees Europese publieke opinie (nog meer) tegen Trump zou keren en de Iram regime deal zou overleven…

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Je kunt het probleem ‘Iran’ niet los zien van de problemen ‘China’, ‘islam’ en ‘palestijnen’. China importeert zo’n 70% van de iraanse olie, waardoor het regime van de ayatollah’s in overlevingsstand kan blijven staan. Zolang Iran Hezbollah en Hamas financiert blijft het palestijnse probleem nog langer in problematische vorm bestaan. Daar is de populariteit van Iran van afhankelijk, vooral door de indoctrinatie van de meerderheid van de moslims wereldwijd. China gebruik in feite Koude Oorlogtaktieken om kwaadaardige regimes op haar hand te krijgen. Dit zijn juist de regimes die het Westen over het algemeen links laat liggen (de curieuze wereldspeler EU misschien daargelaten) en waar regimeverandering op zijn plaats zou zijn. Maar regimeverandering in de islamitische wereld is maar zelden een echte verbetering. Iran is vermoedelijk een uitzondering op die algemene regel. China speelt in dit spel de vermoorde onschuld, terwijl het overduidelijk kwaadaardig is. Een kwaardaardigheid die vakkundig verhuld wordt. De oplossing ligt op een ander niveau dan men over het algemeen denkt. En het is niet makkelijk. Het komt erop neer dat globalisering veel problematischer is dan sommigen beweren. Die ‘sommigen’ zijn vooral diegenen die er goed aan verdienen of ermee de concurrentie flink op achterstand denken te kunnen zetten. De centrale vraag wordt uiteindelijk: is geopolitiek een kwestie van tweaken of een zaak van doordrukken of een combinatie van de twee? En hoe houdt je je vizier scherp bij het laatste.

Rob Esveldt
Rob Esveldt
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Raar dat ik in het artikel niets lees over het feit dat het een oorlogszone was en waarom het luchtruim niet tijdelijk gesloten werd, als ook waarom de luchtvaartmaatschappij toch ging vliegen, als ook dat Oekraïne niet gezegd heeft dat het vliegtuig een dag of twee niet had moeten vliegen. Deden hun inlichtingendiensten weer eens niet hun werk? Dat waren ook de vragen die gesteld werden met betrekking tot de MH17.

Of was het jullie allen weten de lokale situatie dus jullie vliegen dan ook volledig op eigen risico. Wat zegt de verzekeringsmaatschappijen hier verder over?

Zulke zaken ontstaan niet alleen, maar door een opeenstapeling van fouten door: Iraanse overheid, de Iraanse luchtafweergroep, de inlichtingendiensten van Oekraïne en Canada, de luchtvaartmaatschappij en lessons learned van de MH17.

Men heeft dan ook helemaal niets geleerd van het neerhalen van de MH17.

Hassan Jan
Hassan Jan
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De Iraanse autoriteiten zijn gekke leugenaar. Ze zeiden meteen na de crash van een technisch mankement. Religie in Iran betekent liegen. volgens Khomeini mag een moslim voor de voordeel van Islam liegen.

Joost mag 't weten
Joost mag 't weten
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het land is dan wel niet officieel in staat van oorlog met de VS maar daarmee is ook alles gezegd. Door dit als een oorlogsmisdaad te kwalificeren wordt dit min of meer bevestigd. Dit is, net als MH17, een tragisch ongeluk dat voorkomen had kunnen worden door niet over oorlogsgebied te vliegen. Pure stemmingmakerij.

Anna
Anna
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een goed artikel. Met kennis van zaken wordt er hier over de situatie en het religieus politiek regime in Iran gesproken.
De Islam is een GROTE MISLEIDING en Europa laat zich dit “ goedgelovig” als ze zijn lekker gebeuren.
Zowel op micro niveau als op macro niveau wordt de hele wereld door de Islam MISLEID voor hun hogere doel; de totale wereld onder Allah.
Vooral Iran is volop bezig met het “ uitrollen “ van hun islamitische eschatologie, en ze begrijpen heel goed dat daar de dominantie van een kernbom voor nodig is. ( die ze mijns inziens, niet zullen aarzelen te gebruiken. )
Als zoals in dit artikel genoemd een vader blij moet zijn met zijn omgekomen kind “want het is een martelaar,” dan ben je bereid om je hele bevolking en land en zelfs regio op te offeren aan de krankzinnige denkbeelden van een vroeg middeleeuwse profeet.

Helaas vind Europa handel belangrijker dan mensen rechten, dit mag je nooit hardop zeggen maar het europeesche gedrag geeft dit duidelijk aan.
Dit land met een kernbom, waar ze hard aan werken zal de hele regio, en met hun ballistische raketten ook heel Europa vernietigen.
Uiterst gevaarlijk ; en Europa weigert dit in te zien.
Wij gaan aan de tweeslachtige domheid van onze politieke leiders ten onder.

20
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x