Op Oud en Nieuw is Nederland even een oorlogszone

Gezag politie op straat fors aangetast

Titelfoto: Screenshot YouTube-video, kanaal Vuurwerk Ehv. Citaatrecht ex art 15a Auteurswet.

Het was tot voor kort vaste prik: het nieuwe jaar was amper een uur oud of het radionieuws wist te melden dat, ‘volgens woordvoerders van de politie’, over een relatief rustige jaarwisseling kon worden gesproken. Als je de volgende ochtend de radio weer aanzette, kwam steevast de domper: een lange rij van onrustbarende berichten over vernielingen, brandstichtingen, molestaties van politie en hulpverleners en een treurigstemmende reeks van doden, gewonden en oogletsel.

Straatgeweld

Het nieuwe jaar was wederom dus toch niet zo vredig begonnen. De bijna voorspelbare insteek van de communicatiedeskundigen om de almaar uitdijende opsomming van straatgeweld te bagatelliseren, zorgde slechts voor een paar uurtjes behaaglijke nachtrust. De autoriteiten wisten natuurlijk heus wel beter. Burgemeesters en bewindslieden spraken op Nieuwjaarsdag de bekende, bijna voorspelbare vermanende woorden: het kan zo niet verder, er zal tegen de onruststokers hard worden opgetreden; lik op stuk….

In mijn jeugd in het Veluwse dorp waar ik opgroeide, had je ooit die levensgevaarlijke donderbussen en ik weet dat het ook vroeger rond de jaarwisseling, vooral in steden, onrustig was. Den Haag had wat dat betreft een traditie hoog te houden met volstrekt uit de hand lopende kerstboom- ( en auto-) verbrandingen, totdat bedacht werd dat je vuurtje stoken ook vanaf hogerhand kon organiseren: op het Scheveningse strand.

Den Haag

Nou, dat ging een paar jaar goed. Tot afgelopen jaar een vonkenregen op de belendende woonwijken neerdaalde en Den Haag aan een vuurramp ontsnapte…. Waarnemend burgemeester Remkes verbood voor deze jaarwisseling die vreugdevuren op het strand en men hield in Den Haag zijn hart vast. Wat is de balans, op Nieuwjaarsdag in Den Haag: ”608 branden en 44 aanhoudingen met de jaarwisseling, maar burgemeester Remkes is toch trots op de stad”

….Tja

Gereguleerd

Het afsteken van vuurwerk werd de afgelopen jaren gaandeweg ook meer gereguleerd. Ik herinner me dat je vroeger in Amsterdam al kort na Sinterklaas nauwelijks meer rustig op straat kon lopen, omdat toen al overal om je heen de rotjes en gillende keukenmeiden knalden. Zelf heb ik er nooit wat mee gehad, met vuurwerk. Ik heb zelfs nooit zo’n rotje in mijn handen gehad. Daar schreef ik al eerder over.

Nu is de verkoop van (legaal) vuurwerk al beperkt tot een enkele dag voor Oud en Nieuw en is het afsteken daarvan ook al tot een gelimiteerd aantal uren teruggebracht. In sommige steden zijn zelfs vuurwerkvrije zones ingesteld, maar ja: handhaving, daar zegt u me wat! Het geknal was ook in de ‘vuurwerkvrije’ uren en zones niet van de lucht.

Oorlogsgebied

De Amsterdamse politieagent Mark Achterbergh-Copier had nachtdienst in Amsterdam tijdens oud en nieuw en deed daarvan verslag op Facebook; dat werd op de sociale media breed gedeeld: het leest als een verslag uit een oorlogsgebied, maar het is toch echt ‘gewoon’ Amsterdam-West…

“We worden aangesproken door een omwonende die het huilen nader staat dan het lachen. “Waarom doen jullie niets? Ik heb me nog nooit zo onveilig gevoeld.” Tja, wat kunnen wij doen? De hele stad lijkt wel in brand te staan.
We geven aan de meldkamer door dat de wijk tot een soort van anarchie is verworden, waar het op 31 december kennelijk legaal is om oorlogje te voeren met de buurt.” En hij besluit met: “Ik ben er klaar mee. Wat mij betreft schaffen we dat vuurwerk helemaal af.”

Drama Arnhem

Komt dat algemeen vuurwerkverbod er dan toch? De brand en de slachtoffers in Arnhem zullen daar zeker een rol bij gaan spelen, maar ook rond dat drama ontspint zich toch ook weer een typisch Nederlandse discussie: wie is verantwoordelijk? Toch niet de daders? Natuurlijk moeten we de bevindingen uit het onderzoek afwachten, maar het staat nu al bijna vast dat de brand, kort na middernacht, door vuurwerk is ontstaan en dat die waarschijnlijk is aangestoken door twee jongetjes, 12 en 13 jaar oud.

Het heeft er nu veel van weg dat ‘het bankstel dat daar stond’, ‘de autoriteiten’, maar vooral de woningcorporatie verantwoordelijk wordt gehouden. Maar die brand is toch echt aangestoken door twee kinderen, die diep in de nacht, kennelijk onbegeleid (!) met vuurwerk in de weer waren. Hebben die geen ouders? En waarom werd er niet opgetreden tegen het “gerotzooi voor de ingang” dat getuige Samantha Wevers ’s avonds bij aankomst ook al had gezien: “Pubers fikkie stokend, klooiend met rotjes, nitraten en ander knallend vuurwerk op de parkeerplaats.”

Daar kun je toch moeilijk de woningcorporatie verantwoordelijk voor houden. Waarom lieten de ouders van die meestal jeugdige raddraaiers en andere bewoners dat begaan??? Kennelijk was er ook geen politie in de buurt om op te treden, omdat hun inzet waarschijnlijk elders in de stad niet gemist kon worden.

Vuurwerkverbod

Misschien dat er nu dus meer kans is op een al dan niet algeheel vuurwerkverbod.

Maar hoe zal dat worden gehandhaafd als de ordehandhaving in situaties als de jaarwisseling nu al nauwelijks mogelijk lijkt? Op dergelijke evenementen wordt het gezag van de politie meer dan ooit getart en uitgedaagd. Ordehandhaving vraagt om gezaghebbend optreden en daar scoort onze Nationale Politie niet zo geweldig op, geplaagd door reorganisaties, bezuinigingen en modieuze hobby’s (iftarren, diversiteit, enz.).

Gezaghebbend optreden van de politie is alleen mogelijk als er een duidelijke, vaste en vastberaden koers wordt gevolgd. Hard als het moet en concentratie op de primaire taken ordehandhaving en opsporing. Dat vraagt om politieke keuzes en prioriteiten.

Ik heb zo’n gevoel dat we daar nog wel even op kunnen wachten.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
22 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Caranzan
Caranzan
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het zijn allemaal identiteitslozen.
Onduidelijk of dit dezelfde identiteitslozen zijn van plofkraken, schietpartijen, overvallen, steekpartijen autobranden en verkrachtingen.
Voor de burger lijkt het in ieder geval alsof de overheid de grip op het geweld is kwijt geraakt.
Mijn tamelijk nuchtere kijk op het geheel…
Wie zich richt op het Midden Oosten ziet daar hetzelfde gebeuren.
Ik denk dan ook dat deze vernielingen, brandstichtingen, molestaties van politie en hulpverleners los moeten worden gezien van de doden en gewonden door brand of vuurwerk. Ik zie hier namelijk gewoon jihad, precies op dezelfde wijze als in de ons omringende landen net als in het Midden Oosten.
Een Belgische commissaris wist in de krant zelfs te vertellen dat “dit nu eenmaal hun manier van feestvieren is”.
Gezien de oppervlakkigheid die men betracht ten aanzien van de daders in de media en de politiek denk ik dat dit de aankomende jaren alleen maar erger wordt. Een vuurwerkverbod haalt dan ook weinig uit, dan worden er wel auto’s in de brand gestoken.
Wie de derde wereld binnen haalt wordt zelf een derde wereld.
Gelukkig nieuwjaar!

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Sinds de politie pet ons allemaal pastte is het met de uniform diensten bergafwaarts gegaan. Geen respect voor de politie maar ook,ongelooflijk, de brandweer en de ambulance personeel. Het is een teken dat het denkniveau in Nederland dalende is want een normaal mens is doorgaans dankbaar voor de inzet van de eerste hulp en de brandweer. Die pet moet weer terug waar hij hoort dan komt het respect misschien weer terug. Maar dan moet links eerst opkrassen.

Frans
Frans
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland is het land van de betutteling en de selectieve handhaving.
Dat eerste heeft er voor gezorgd dat “goedgekeurd” Nederlands “knal” vuurwerk die naam niet meer waardig is, het is “poef” vuurwerk geworden, en het gevolg is een explosieve groei in illegaal knalvuurwerk, met als bijwerking dat er nu ook een hoop knalvuurwerk in omloop is dat echt te veel van het goede is.
En dan komen we bij de selectieve handhaving, handhaving die beperkt wordt tot één bevolkingsgroep, de brave (autochtone) burger, en tot dat deel van het wetboek dat in de kraam van de zittende politiek past.
Als Jan met de pet de parkeermeter niet vult, een paar kilometer te hard rijd, of zijn hand niet uitsteekt, dan wordt er gehandhaafd ($$$), en als Mo met het bontkraagje scooters jat, mensen in elkaar slaat, en meisjes verkracht, dan kijkt justitie de andere kant op.
Als er een vuurwerk verbod komt dan gaat justitie hard optreden tegen alle brave huisvaders die toch wat onschuldig vuurwerk afsteken ($$$), en wegkijken als stedelijk tuig met grote hoeveelheden illegaal vuurwerk (en jerrycans benzine) de welbekende “probleemwijken” dan alsnog in oorlogszones verandert.
De Nederlandse overheid heeft dankzij haar hierboven beschreven handelswijze de controle over bepaalde bevolkingsgroepen, en bepaalde woongebieden, al lang verloren.
En de brave burger wordt al net zo lang door tuig geterroriseerd, en door justitie gekoeioneerd.
Dat het “respect” van de gemiddelde burger voor de politie inmiddels het nulpunt nadert is dus weinig verwonderlijk, het land zakt gewoon langzaam weg in totale anarchie.

Jan de Jong
Jan de Jong
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Op de meeste plaatsen gaat het om huisvaders en kinderen, die als vanouds feestelijk wat vuurwerk afsteken.
De veldslagen zijn in de steden waar de handhaving steeds meer faalt.
Ik denk niet dat een vuurwerkverbod de handhaving plotseling competent zal maken.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan de Jong

Je weet hoe dat werkt met onze overheid. Gaan ze eerst verbieden, om vervolgens tot hun stomme verbazing vast te stellen dat dat verbod niet hielp en dat de onlusten zelfs nog groter zijn geworden.

Vuurwerk dient nu als kop van jut, om de totale incompetentie van de handhaving te maskeren.

Neef Jansen
Neef Jansen
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ambulancebroeders bekogelen met vuurwerk en stenen… Aldus een filmpje dat rondgaat op internet. Zo’n groep. Altijd zo’n groep. Zie je ook in de filmpjes waarin mensen worden coma-geschopt. Ook zo’n groep. Volgens mij komt er een moment dat de straatoorlog van Nieuwjaarsnacht gewoon normaliteit wordt in Nederland. Elke dag. In Zweden gooien ze al met handgranaten. Elke week eentje. Auto’s in de fik steken. In Frankrijk meer dan 3000 per jaar. Mensen overhoop steken. Met zoutzuur bewerken. Zie je geregeld in Londen. In de politiek blijven ze lachen. En ze hebben het over ‘Rechts!!’ ‘Extreem-rechts!!!’ ‘Rechts heeft het gedaan!!’. Verder veel wegkijken. Veel goedpraten. ‘Verwarde man’. ‘Religie van de vrede’. Nog meer wegkijken. Goedpraten. Theedrinken.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De escalatie zit in het vuurwerkconcept ingebakken. Hoe harder de knal hoe leuker. In het begin is een rotje leuk, dan volgt de astronaut en uiteindelijk belanden we bij de lawinepijlen en nitraatbommen. Daarna volgende autobranden en andere vernielingen met meer of minder risico en kosten voor omstanders, bewoners, burgers en eigenaren. Hetzelfde geldt voor fysiek geweld en bedreiging. De beheersbaarheid neemt af door bepaalde groepsprocessen van randfiguren die ook met criminaliteit in verband kunnen worden gebracht en met een totaalgebrek aan empathisch vermogen en zelfkritiek. Ook normale mensen bezondigen zich op enige jeugdig moment wel aan kattenkwaad, maar die leren ervan. Een relatief kleine groep leert niets of juist het tegenovergestelde van wat geleerd zou moeten worden. Zoals wel vaker is er geen eenvoudige oplossing. Ook de methode Remkes is dat niet.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zelf ben ik een fan van vuurwerk. Type brave huisvader die met zijn kinderen verantwoord mooie pijlen en potten afsteekt. Inclusief veiligheidsbrillen en lonten. Samen met vele andere ouders. Moet ik dat opgeven voor een stel debielen uit de woestijn? Ik mishandel geen hulpverleners met Oud&Nieuw. Feitje: Op 25 januari wordt het Chinees Nieuwjaar gevierd met veel knalwerk op de Dam en de Zeedijk in Amsterdam. Overdag. Ben heeeeel benieuwd hoe onze inclusieve en diverse bestuurder met deze traditie van een minderheid zullen omgaan. Lijkt me een onmogelijke spagaat. Alles verbieden zonder handhaving werkt niet.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een week voor Oud&Nieuw las ik over een bejaarde man die was afgetuigd omdat hij iets zei over vuurwerk. Een dag of zo later werd een vrouw van rond de 50 afgetuigd omdat ze wat zei tegen hufters die vuurwerk naar haar hondje gooiden.

Niet vuurwerk is het probleem, maar de straffeloosheid bij grof geweld. Dat vuurwerk is gewoon een wapen bij grof geweld; zoals ook een staaf of mes dat kan zijn. Daarnaast is dat vuurwerk een excuus; ze gooien vuurwerk naar een hondje om de eigenaar te provoceren. Als vuurwerk nooit had bestaan dan hadden ze flessen of stenen gegooid. Doen ze nu trouwens ook regelmatig, en ook bij begrafenissen.

Vuurwerk is dus niet het probleem. In Polen is Oud&Nieuw hartstikke gezellig, mèt vuurwerk. Zolang Nederlandse overheden grof geweld blijven gedogen wordt het alleen maar erger.
Een algeheel vuurwerkverbod lost dat geweld niet op.
Het aftuigen van een agent levert 120 uur taakstraf op, deels voorwaardelijk; en dan zou iemand met een vuurpijltje wel bestraft kunnen worden?
De politie heeft al te weinig capaciteit om de grootschalige drugsbendes en hun doodseskaders aan te pakken; maar vuurwerk kan wel effectief verboden worden?

Welnee. Dat vuurwerkverbod is dus niet haalbaar. Als het nu al niet lukt illegaal vuurwerk aan te pakken, dan lukt een algeheel vuurwerkverbod ook niet. Als een cocaïneverbod niet gehandhaafd kan worden los je dat niet op door ook koffie te verbieden. Het is symboolpolitiek, net als het boerkaverbod.

Maar elk verbod dat niet gehandhaafd wordt, vergroot de anarchie.
Ik wil minder wetten, en meer handhaving. Begin maar met handhaving van de reeds bestaande wetten tegen grof geweld. Pas als dat lukt heeft het zin om meer wetgeving te bedenken.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik steek geen vuurwerk af en als bezitter van 3 katten zou ik met enig recht op een verbod op vuurwerk mogen zijn.

Punt is alleen, dat het niet om vuurwerk gaat.
Het gaat om een afschuwelijk tekort schieten van de handhaving. In het aanpalende Eindhoven kan je nog geen uur onbetaald je auto parkeren of je hebt wel een bon onder je ruitenwissers.

Maar vanaf 3e kerstdag kon jan alleman ongestoord -en massaal- vuurwerk afsteken.
In Amsterdam loopt het volgens jammerdiender Achterberd-Copier totaal uit de hand. Maar hé, handhaven is in 020 toch rechts? En dus not done?
Wat verwacht die wereldvreemde diender dan? Dat zelfs de grootste schavuiten zich met de jaarwisseling beperken tot een glaasje ranja en een stokje met sterretjes in de hand? Hoe naïef kan je zijn?

Verbiedt vuurwerk, volgend jaar gaat het evengoed nog erger worden daar in 020. Tot het moment dat je als blanke (agent) niet eens meer in zo een wijk wordt toegelaten

Wat we hier zien is een typisch geval van “zachte heelmeesters maken stinkende wonden”.

Vwb de Arnhemse brand ben ik het in een belangrijk aspect niet met de auteur eens.
Trappenhuis en liftschacht veranderen bij een brand op de begane grond kennelijk in een schoorsteen. Dat hoort de reden te zijn om duidelijk in de huisregels op te nemen dat er in de hal geen spullen mogen worden geplaatst, tenzij zeer tijdelijk, onder nadrukkelijke toestemming van de huismeester/conciërge.
Dit dient nadrukkelijk zo te worden uitgevoerd om branden als deze te voorkomen. Nu zijn het kinderen, morgen is het een andere onverlaat.

Wat dat betreft is inderdaad de beheerder van die flat, die in de fout is gegaan.

Antoinette
Antoinette
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ideetje: verbied al het losse vuurwerk. Verbied ook het gooien van vuurwerk. Daarmee is het bij je hebben van los, gooibaar vuurwerk ook strafbaar. Kondig van tevoren aan wat de straf is als je betrapt wordt op het bij je hebben, afsteken of gooien van vuurwerk: tot en met 1 januari in de cel. Plus een boete. Zeg €500.
En dan de dagen voor Oud en Nieuw alle politie de straat op. In uniform, maar ook in burger. En iedereen die vuurwerk bij zich heeft, afsteekt of gooit dan ook daadwerkelijk meenemen. Jong, oud. Dus ook kinderen van 12, 13 jaar (bij de hele jonkies kan je een moeder of vader de plaats van het kind laten innemen). Richt maar een oude gevangenis in of huur een hotel af. Allemaal van de straat tot 2 januari.
En volgend jaar weer. Word je dan weer betrapt, dan weer de cel in en de boete verdubbeld.
Hou dat drie jaar vol en dan houdt het misschien vanzelf op.

En als dit te rigoureus is dan is het misschien een idee om de brandweer toestaan om relschoppers nat te spuiten. Of laat de ME rondrijden met een waterkanon. Al sta je stijf van de drugs, kleddernat in de middernachtelijk kou hou je niet lang vol. DAn ga je echt wel naar huis.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Antoinette

Soortgelijk verwoordde ik op VoL. Alleen, in deze wijken heeft vuurwerk net zoveel te maken met overlast, als een Mercedes met een spruitje.

Recent, tijdens onze reis in Egypte (11/12-2019)sprak ik een man, die zich verbaasde over de debilisering in Europa m.b.t migratie. Wat ik uit (ook) zijn woorden begreep wordt er heel wat afgereisd tussen de EU en het MO.

Hij vertelde me over de haat, die al die moslimreizigers in Egypte uiten over Europa. Ons geld is goed, wij niet.
Hij vertelde dat hij in Dortmund ‘s-avonds laat boodschappen wilde doen. Dat kon in een allochtonenwijk, maar daar werd hij geweerd. Geen baard geen moslim, dus geen toegang.
Hij is het Arabisch uiteraard machtig, dus hij kwam toch binnen, maar hij uitte zijn onbegrip over wat wij allemaal tolereren.

Kom ik bij onze huildiender terug. Wat hij omschrijft is vreselijk, maar niet vuurwerk gerelateerd. Het gaat om anarchisme en verzet tegen de Nederlandse samenleving.

Dan kan je witte Nederlanders betuttelen wat je wilt. Maar daarmee los je deze problemen niet op.

Edelweis
Edelweis
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Wel eens geweest in de Charedische wijk Mea Shearim in Jeruzalem? Kom je ook niet zomaar binnen zonder passende kleding. Doe je het toch dan loop je de kans dat je wordt bespuugd of uitgescholden.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Edelweis

En dat is een geldig excuus om dat dan ook maar –tegen alle traditie in- in Europa in te voeren?

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Antoinette

Weer verbazing. 1 reactie die terecht aangeeft wat voor moslim regime er heerst in…… Dortmund…. en een volgende reactie die onmiddellijk een wijk in het MO daarnaast zet… en spugen gelijk stelt aan bedreiging met geweld…..

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Met de teneur van het artikel ben ik het eens. Ik ben tegen een verbod op vuurwerk, oa omdat door goed naar ALLE agenten en burger commentaren te luisteren, duidelijk is dat het probleem vuurwerk NU ook al illegaal is. Hier staan diverse reacties die handhaving willen, DAT is het punt.
Meer politie? Grote twijfel. De politie die WEL deelneemt aan Iftar maar NIET aan ONZE Kerst en Pasen, is een politie die ik niet serieus neem. Bij Een politie waarvan de agenten anoniem melden dat de bureacratie is doorgeslagen, moet de links elitaire en pro-moslim politie-top eindelijk ingrijpen en 90 % van de bureaucratie afschaffen.
De wetgeving moet sterk verminderd worden. En, ik denk niet dat ik het nog meemaak, de politie moet voluit ethnisch gaan profileren bij de handhaving.
Er is 1 groep die EN misbruikt maakt van ons gezellige Oud en Nieuw EN misbruikt maakt van het niet handhaven…. u, mede-lezer mag 1 x raden welke groep ik bedoel. Dezelfde groep die de vrijdag oproep tot gebed luidkeels door de straten wil laten schallen.
Ik moet vreselijk lachen om opmerkingen bij sommige reacties hier over het ‘gezellig’ met moslim buren afsteken van vuurwerk. Hoe naief en kop in het zand moet je zijn je niet te realiseren dat dat die enkele uitzondering is. Zelfs vele agenten erkennen dat de warzones in vnl moslim buurten zijn, door de moslims zelf zo ingericht.

Fluitje
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een verbod op vuurwerk, in welke vorm dan ook is symbool politiek.

Een verbod zonder handhaving is een lachertje.

De echte reden is, dat de omvolking moet doorgaan.

De Moslims doen niet aan oud en nieuw, dit is vlgs de moslims een heidens ritueel.

Dus afschaffen is de oplossing, als je de moslims wil blijven vertroetelen.

Vlgs mij is de Westerse cultuur in Nederland, verleden tijd.

Edelweis
Edelweis
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Fluitje

Moslims die geen vuurwerk afsteken? Man, ik weet niet waar jij vandaan komt maar hier in Rotje Knor steekt heel het Nieuwe Westen gewoon vuurwerk af hoor, moslim of niet. Zelf was ik vroeger vuurwerkgek, maar da’s lang geleden. Tegenwoordig kijk ik mee met de buren; gematigde moslims die het altijd in Duitsland halen. Mooier, beter vuurwerk van onze oosterburen. Als ik mocht kiezen zou ik het helemaal willen afschaffen: kosten van opgeblazen bushokjes en andere vernielingen, oogletsels, handletsels, arbeidsongeschiktheid etc etc. De kans dat vuurwerk echt verboden wordt acht ik echter 0,0. Het zit te veel in de Nederlandse volksaard.

Fluitje
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Edelweis

Beste Edelweis.

Ik stel simpel zij doen niet aan Oud en Nieuw.

Het vuurwerk wat zij afsteken heeft niet de strekking die bij ons Westerse Oud en Nieuw past.

En geloof mij maar binnen 5 jaar is het meeste consumenten vuurwerk verboden.

En sta jij als Rotterdammer gewoon bij de Erasmusbrug.

Edelweis
Edelweis
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Fluitje

Vuurwerk is vuurwerk. Ik heb er geen speciaal gevoel bij. Het is gewoon mooi en met mijn buren is gewoon gezellig. No big deal. Overigens sta ik graag bij de Erasmusbrug te kijken naar het vuurwerk met andere Rotterdammers van alle achtergronden.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Edelweis

Ik schiet in de lach, ‘gematigde moslims’ ……

Edelweis
Edelweis
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Beste Henk, sorry, maar ik moet wel lachen hoor om al die reacties hier van je. Ik bewonder je betrokkenheid met diverse maatschappelijke thema’s en ik zie dat je echt veel levenservaring hebt. Maar.. ik denk dat je je niet te veel moet begraven in de negativiteit; ga eens lekker van het leven genieten man! Ga eens met je vrouw naar toneel of naar een dansvoorstelling. Ik denk dat je dat echt goed zal doen en dat je dan veel positiever in het leven gaat staan – samen met je medemens -. Fijne avond vriend!

22
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen