Deugen voor de migrant en het klimaat

Het gezonde verstand zal overwinnen

Foto:

Waar ik erg nieuwsgierig naar ben is hoe de jaarwisseling in Den Haag zal gaan verlopen. Geen vreugdevuren op het strand ditmaal. Veranderen sommige wijken weer in halve oorlogszones? Met vuren op straathoeken, opgestookt met volle jerrycans, bankstellen, oude televisies, koelkasten en auto’s?

De vuurstapels op het strand hebben jarenlang voor rust in de Hofstad gezorgd. Maar als je als gemeente vervolgens geen partij bent voor de overenthousiaste bouwers die, vanzelfsprekend, stap voor stap uitproberen tot hoever ze kunnen gaan, gaat het een keer mis. Handhaven is ook zò lastig. Voor je het weet heb je ruzie of word je uitgedaagd, en dan ben je gedwongen om de volgende – onsympathieke – stap te zetten.

Aardig blijven is veel makkelijker, maar helaas delf je tenslotte het onderspit omdat je alle controle verliest, om over je autoriteit maar te zwijgen.

Aardig

Regels handhaven is moeilijk, vooral voor mensen die boven alles aardig willen worden gevonden. Mooi toch, een warm hart hebben voor slachtoffers uit alle windstreken? Zo worden uitgeprocedeerde asielzoekers op kosten van de Amsterdamse gemeenschap gehuisvest, terwijl ze allang vertrokken hadden moeten zijn. Je kunt ze toch niet op straat laten leven? Dat daarmee de regelgeving voor asielzoekers onderuit wordt gehaald is blijkbaar geen punt. En zo zijn er talloze voorbeelden te geven van heel veel bewogen mensen met hele grote liefdevolle harten die in feite onze rechtsstaat ondermijnen en voor grote onrechtvaardigheden zorgen. Voor degenen die zij vergeten…

Narcisme

Liefdadigheid heeft vaak niets met liefde voor de medemens te maken, maar alles met het eigen zelfbeeld: een ‘goed’ mens willen zijn, ook al richt je daarmee schade aan. Narcisme ten top in een effectieve vermomming. Goed zijn, ‘slachtoffers’ van wat dan ook in bescherming nemen (en zijn ze op, dan zoek je nieuwe), om te kunnen gloriëren. En iedereen die het ook maar waagt daar iets tegenin te brengen direct afserveren op zijn of haar slechte moraal. Want jij vertegenwoordigt de waarheid, de liefde en het eeuwige leven. Hoe durft iemand dat te betwisten?

Deugen

Het is onweerstaanbaar aantrekkelijk en goed voor je zelfbeeld. Ook onze media proberen elkaar te overtreffen in ‘goedertierenheid’. Nee, zij melden ons niet meer het nieuws, zij leveren ons ‘stichtelijke’ lectuur zoals dat heel vroeger genoemd werd. Nu heet het ‘deugen’ maar het is precies hetzelfde: voorschrijven hoe we moeten denken en ons moeten gedragen. Terwijl ze kritisch zijn op priester of dominee die ons vroeger ook van alles voorschreven. Ze zijn zo blij dat ze zich van hen hebben bevrijd! Ondertussen zitten ze gevangen in een nieuw geloof, maar hebben dat zelf niet eens in de gaten.

Ik lees nog steeds NRC en de Volkskrant om op de hoogte te blijven. Maar na hun mierzoete gedeug heb ik wel even GeenStijl nodig of een dodelijk briefje van Jan Dijkgraaf om weer in evenwicht te komen. Of wat bladzijden uit een hard boiled detective waar de lijken het boek uit vallen. Daar word ik zo vrolijk van!

Kaalslag

Met grote belangstelling volg ik onze Frans Timmermans en zijn paranimf Diederik Samson. Manmoedig gaan zij door met hun megalomane plannen voor een CO2-vrij Europa. Zij hebben lak aan alle economische wetten en negeren onwelgevallige wetenschap. Maar wie ziet nog heil in het opstoken van alle bomen om zogenaamd het klimaat te redden? Zelfs de linkse Guardian laat wetenschappers aan het woord die stellen dat dit juist het omgekeerde effect heeft, namelijk meer opwarming. En als er iets is wat mensen boos maakt zijn het stapels omgehakte bomen, verdwenen bossen, kaalslag.

Milieu-utopie

Bij de beelden van het platteland, geruïneerd door windmolens en zonneparken, schieten de tranen je in de ogen. Wie heeft die ineffectieve, onrendabele en natuur- en milieu verwoestende waanzin bedacht? Elk weldenkend mens kiest – als CO2 zo bedreigend is – toch voor kernenergie en onderzoek naar thorium? En voor clean coal centrales voor de landen die voor hun vooruitgang nu nog afhankelijk zijn van steenkool? Opdat zij in staat zijn armoede en kindersterfte te bestrijden en hun levensstandaard kunnen verhogen.

Voor het realiseren van de utopie van Timmermans&Co heb je echt een totalitaire samenleving nodig, die maakt dat mensen gaan staan juichen bij bomenkap en stank van biomassacentrales. En genieten van windmolens en zonneparken. Dat vergt nog heel wat indoctrinatie, newspeak en totale controle van de media.

Onzin

Ik heb een onverwoestbaar vertrouwen in onze inventiviteit, liefde voor het leven en drang naar vrijheid. The pursuit of happiness.

Deze onzin gaat over. Misschien duurt het even, maar tenslotte worden de rekeningen voor deze dwaasheid zo hoog dat niemand ze nog wil of kan betalen. Ondertussen vieren de ‘groenen’ feest omdat ook de Hoge Raad in het Urgenda-vonnis heeft bepaald, dat de staat zich aan de beloofde CO2-reductie moet houden. Fantastisch nieuws, want dat kan helemaal niet op de nu ingeslagen weg. Ga zo door jongens, met volle kracht vooruit, des te eerder keert de wal het schip.

Gezond verstand

Het kan opeens ook koud worden. Pakken sneeuw op alle zonnepanelen. Wieken van windmolens die met helikopters moeten worden ontdaan van sneeuw en ijs. Warmtepompen die de geest geven net zoals de batterijen in elektrische auto’s. En vervolgens waarschuwingen voor een nieuwe ijstijd, net zoals in de jaren zeventig.

We zijn maar sterrenstof in dit ongelofelijk grote heelal en dat maant tot bescheidenheid. En gezond verstand.

Prettige Kerstdagen en Gelukkig Nieuwjaar iedereen!

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
31 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Arie
Arie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De link met schijnheiligheid van de vroegere christelijke moraalpredikers is treffend. Links deugen doe je inderdaad deels voor de bühne, en deels om je eigen wangedrag te compenseren.

Ik zou daar ook nog het oude katholieke aflaat-systeem bij willen noemen. Nederland moet van het gas *af*, terwijl Duitsland, België, Portugal en andere landen juist verplicht *aan* het gas moeten. Niet de vraag of gas SCHOON is telt dus. De energietransitie moet vooral heel DUUR zijn. Wij pleuren een goedwerkend gasnet weg dat vele tientallen miljarden gekost heeft; en we gaan honderden miljarden investeren in een nieuw stroomnet gevoed door Poolse kolencentrales.
Het is puur boetedoening, en net als vroeger wordt alleen de kerk daar beter van. Want klimaatpausen als Nijpels verdienen goed aan die onzin.

De wereld verbeteren doe je door zelf het goede voorbeeld te geven. Niet door anderen aan te spreken over koken op gas terwijl je daar zelf ook op kookt; en bovendien de hele wereld over vliegt.

De discussie moet zo gauw mogelijk buiten de links-religieuze context getrokken worden. Want de geplande energietransitie is naast onhaalbaar en onbetaalbaar vooral veel vervuilender dan ons huidige systeem. Letterlijk om tientallen redenen.

“De wal zal het schip keren”; ik hoop het. Ik vrees dat jarenlange linksreligieuze indoctrinatie het bestaan van de wal verhult. Bovendien wordt het voor beleidsmakers per verspild miljardje euro’s lastiger om toe te geven dat ze fout zitten. Dapper doormarcheren naar het ravijn geeft de minste ophef.

.

Johan Cramer
Johan Cramer
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Wat energie betreft, vergeet de totale waanzin niet, die gevormd wordt door de biomassa-stook. Meer dan 600 centrales worden gesubsidieerd de komende tijd, en alles om de CO2 uitstoot op papier te laten kloppen. Bedrijven dreigen nu al met forse claims als die reeds toegezegde subsidies ingetrokken worden. Toegenomen uitstoot wordt niet gemeten, alleen boekhoudkundig verwerkt als niet bestaand. Misdadige stompzinnigheid van Rutte cs.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Johan Cramer

@Johan,

Inderdaad, totaal bezopen zijn ze. Onlangs las ik dat biomassa 100% vervuilender is dan gas.
En zelfs nog 20% vervuilender dan steenkool!

En dan zijn ze dus steenkool aan het vervangen door biomassa, “voor het milieu”. Het draait allemaal om subsidie, en om hypocriet “deugen” voor de bühne.
Puur religieuze waanzin.

Ina67
Ina67
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Ik denk ook niet dat er genoeg bomen zijn om deze waanzin te blijven voeden. Schijnt dat de rwe centrale 33 voetbalvelden aan biomassa per dag opstookt. Zo ontzettend zonde om onze laatste natuur zo te verzieken voor een groene klimaatzieke ideologie die kant nog wal raakt. Geregeerd worden door een stel….

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Alhier staat een pelletfabriek. Sprokkelhout wordt verzameld en verwerkt om dan per boot naar Europa te verzenden. En dat is dan CO2-vrij. Hoe geschift wil je het hebben?

Willem Ruitenberg
Willem Ruitenberg
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Bij de deugers moet ik vaak denken over de schipper van een overvolle reddingsboot omgeven door drenkelingen. Nog meer drenkelingen opnemen betekent dat de overvolle reddingsboot zinkt en iedereen verdrinkt. Het is in het belang van zijn opvarenden dat deze schipper niet “deugt” doch de durf heeft een grens te trekken, met voor sommigen nadelige gevolgen, namelijk dat ze verdrinken. Zo is het in het leven ook. We kunnen niet vijftig miljoen vluchtelingen uit Afrika opnemen, dan moet je accepteren dat er onder Afrikanen doden vallen. Het is niet anders. Word eens volwassen.

DPmar
DPmar
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Energie, met een werktuigbouwkundige achtergrond en enige ervaring met moderne ketels en stoomturbines, alvorens ik de scheepsbouw in ging, kan ik zeggen dat wanneer ik de dames en heren politici hoor raaskallen over energie en milieu, ik het idee heb dat ze geen flauw benul hebben waarover ze het hebben! Als ik kijk hoeveel stroom er nodig is om al hun “politieke wensen” in vervulling te zien gaan dan moet er nogal wat gebeuren. Het gas, met hoge verbrandingswaarde, mag niet meer maar wel weer nat gekapt hout met nauwelijks enige verbrandingswaarde, dus je hebt er een tig-voud van nodig voor dezelfde energie als gas! Dan straks 5 miljoen E-cars die dagelijks om 18.00 uur de stekker in het stopcontact steken om hun accu’s voor de minstens 100 kW motoren/auto op te laden, dan alle warmtepompen, dan al het koken, ook om 18.00 uur, geen zon, geen wind enz, enz. Kennelijk hebben ze van natuurkunde weinig gesnapt want ze denken alle natuurkundige wetten te kunnen negeren, of zelfs uitschakelen! Wat een overmoed. Bij de klimaattafels zaten alleen politici en klimaatdrammers met nul kennis van zaken. Hoorde dat de technici wel mochten meeluisteren maar hadden vooral geen enkele inspraak want dan zou het kaartenhuis onmiddellijk instorten want wat ze willen kan, technisch gezien, helemaal niet!! En dit om nog veel meer redenen dan hier al genoemd maar dan moet er een heel boek komen.
Zo snel mogelijk stoppen met die onzin! De enige krachtbron die zeer efficiënt langdurig gigantische vermogens kan ophoesten: dat is alleen de stoomturbine!!! Ja, daar heb je volkomen onschuldig water voor nodig dat zo heet mogelijk gestookt moet worden en dan kun je er ook wat mee!! Sinds 1897, toen Parsons zijn turbine demonstreerde, profiteerde de mensheid ervan, tot op de dag vandaag.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  DPmar

Dat dus, inderdaad. De onhaalbaarheid van al die plannen is zó extreem overduidelijk, hoe kan het dat ruim 70% van de politici dat niet ziet?

De modernste gasgestookte elektriciteitscentrales hebben een rendement van 60%. Ook daarna gaat er nog rendement verloren door omzetting en transport van elektriciteit. Het koken van een ei op elektriciteit kost daarom méér gas dan het koken van een ei op gas. Om van gas over te stappen op elektriciteit zal ons gasverbruik verdubbeld moeten worden. Ons stroomnet kan dat niet aan, zeker niet als we ook allemaal elektrisch gaan rijden.

Windmolens zijn geen oplossing, maar een extra probleem. Er zijn twee manieren om een stroomstoring te veroorzaken;
– veel meer stroom verbruiken dan produceren;
– veel minder stroom verbruiken dan produceren.
Elektriciteit moet dus per definitie vraag-gestuurd zijn, niet aanbod-gestuurd. Conventionele elektriciteitscentrales zijn vraag-gestuurd, dwz de productie wordt voortdurend aangepast aan het verbruik.

De zogenaamd “duurzame” energiebronnen werken echter aanbod-gestuurd. Oftewel die werken niet.
Windmolens “werken” hooguit als er achter elk windmolenpark een conventionele centrale stand-by staat. Maar dat is wel dubbelop, en dus totaal NIET duurzaam.

E. Vreeland
E. Vreeland
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  DPmar

@ DPmar ;
Dank voor uw reactie. Zelf heb ik ook een praktische achtergrond. Ik denk dat u volkomen gelijk heeft. Het voorgestelde KAN helemaal niet werken. Je krijgt een enorme piek belasting in stroomverbruik. Bij aardgas heb je zeer weinig energie verlies bij transport. Bij elektra is dat wel anders.
En dan kernenergie erbuiten laten? De enig zinvolle oplossing voor schone stroom opwekking.
De dames en heren zijn gewoon leken. Rutte heeft geschiedenis gestudeerd. De rest zijn psychologen, andragogen en demogogen.

Alleen Samson heeft volgens mij kernfysica .. Wat is zijn agenda ?

Fluitje
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zonder revolutie, sneeuwt het Linkse verdienmodel nooit meer onder.

Links blijft anders denkenden demoniseren.

Sterkte in het nieuwe jaar.

De korting op de bedrijfspensioenen komt er al aan.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Fluitje

Fluitje@ Het nadeel van revoluties is dat de ene dictatuur door de andere vervangen wordt. Evolutie is beter maar het nadeel is dat het erg lang duurt voordat iets veranderd.

Jos
Jos
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Precies, zo is het. Dit kan en gaat niet blijven. Maar voorlopig nog wel en dat is zorgwekkend genoeg.

Neef Jansen
Neef Jansen
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als je de websites van o.a. Shell, Exxon en Vattenfall bekijkt, dan denk ik dat de antropogene CO2 klimaat apocalyse een dermate lucratief verdienmodel is, dat het zeer waarschijnlijk is dat we binnenkort allemaal in warmtepompen met zonnepanelen wonen en in boomloze windmolenwoestijnen. Als je verder ook de linkse knuffelliefde ziet voor de islam, dan denk ik dat het niet lang duurt voordat elk dorp en elke wijk van elke stad een moskee heeft en vandaaruit de toenemende jihad tegen de westerse cultuur. Zoals de historici Jared Diamond en Barbara Tuchmann duidelijk maken in boeken met de titels ‘Ondergang’ en ‘Mars der waanzin’, kunnen culturen tamelijk enthousiast en wereldvreemd het pad van zelfuitwissing bewandelen. Als remedie hiertegen bepleitte wetenschapsfilosoof Karl Popper de open samenleving en doelde daarmee op het vermogen tot correctie en voortschrijdend inzicht. Bij vergissing lijkt men evenwel onder de open samenleving te verstaan een samenleving zonder grenzen en met daaraan gekoppeld de drang heel de planeet te voorzien van uitkering, huis en medische zorg, plus criminalisering van iedereen die blijkt geeft van realiteitszin en een geweten.

DPmar
DPmar
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Arie, helemaal eens met uw reactie!! Helaas is het tegenwoordig ‘politiek ongewenst’ om hierover in dagbladen te schrijven want niemand mag de echte feiten weten.

Mijn reactie was helaas niet compleet omdat een deel tussen wal en schip terecht kwam. Hierbij het vervolg:
Sinds 1897, toen Parsons zijn turbine demonstreerde, profiteerde de mensheid ervan, tot op de dag vandaag. Zeer schoon en uiterst veilig, mits goed onderhouden door vakmensen en niet zoals in Amsterdam door gesjeesde politici.
Helaas geloof ik er niet meer in. Alles moet doorgaan, koste wat het kost, alle tegenargumenten worden overduidelijk ‘moedwillig genegeerd’! Of zou er een andere reden zijn dan het milieu? Een onuitgesproken reden? Ik vrees van wel. Er moet geld, heel veel geld, onnoemelijk veel geld op tafel komen voor de ‘niet functionerende EU’!! En wat is er dan mooier om dat via het milieu te spelen, iedereen trapt erin, dan kan al dat geld mooi naar de arme EU landen, zoals Frankrijk met z’n staatsgeleide, heimelijk gesubsidieerde economie die niet kan meekomen en kan dan weer concurrerend werken om onze orders weg te kapen en dat mag wat kosten, onnoemelijk veel geld.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  DPmar

@DPmar,

Hoewel de EU in een transfer-unie aan het veranderen is denk ik niet dat de energietransitie daarvoor bedoeld is. Beiden zijn verschillende voorbeelden van de Totale Waanzin die de EU-lobby kenmerkt.

Ook Zuid Europa moet veel geld verspillen aan “klimaatmaatregelen”. Frankrijk bijvoorbeeld is druk bezig vervuilende brandstoffen duurder te maken. Dat leidde tot de eerste protesten van de “Gele Hesjes”. Dus vandaar ook dat “links” (ook in NL) zich daar direct van distantieerde, hoewel links normaal gesproken altijd elke vorm van protest bejubelt. Als de Gele Hesjes vakbondsmensen, jihadisten of black supremacists waren geweest had links ze wel gesteund.
Maar nu gaat het om mensen die het klimaatkalifaat dwarszitten.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

ja, te gek voor woorden eigenlijk dat links zo denkt. Links maakt meer kapot dan je lief is. Daar blijf ik bij.
Ooit zinvolle stroming toen de ‘arbeider’ nog werd uitgebuit, maar nu slaan ze in de overdrijvingsmodus en maken diezelfde
‘arbeider’ weer straatarm door niet te betalen energie ’transitie’. Gewoon terug in je hok, arbeider, dat is het credo van links.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  DPmar

DPmar, Arie, off topic, maar pas op dat de huidige acties van spoor-ambtenaren in Frankrijk niets te maken hebben met de gele hesjes. De gele hesjes waren eerlijke burgers die het zat zijn ivm klimaat fabels idiote lasten aan hun broek te krijgen.
De spoor en andere ambtenaren willen dat U en ik voor hun idioot hoge pensioen met 52 betalen.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Veel reacties over welke energie dan beter of slechter is. Maar dat is de wezenlijke probleem niet. De hoofdoorzaak van vervuiling is de overbevolking van de aarde en dat wordt steeds niet over gesproken. De overbevolking vraagt niet alleen om meer energie maar is de oorzaak van oorlogen en andere ellende die zorgt voor volksverhuizingen met alle gevolgen van dien. De hoofdschuldige in mijn ogen is het Verenigde Naties clubje die zich overal mee bezig houdt behalve deze grootste probleem.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

ja, is wel zo.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De heersers weten al eeuwen hoe sterk voor hun eigen behoud brood en spelen zijn. De brandstapels, vorig jaar in Den Haag, waren onverantwoord hoog maar dat kun je onder een goede leiding beperken tot veilige hoogte. De toenmalige burgermoeder schreef zich net niet in de geschiedenis naast keizer Nero die onder brandende Rome zijn mooiste gedichten bedacht, terwijl de burgermoeder het veld moest ruimen. De nieuwe burgervader pakt de spelen af, brood is er nog, moest zijn gedachte zijn geweest en daarmee is een oorlog niet uitgesloten met Oud en Nieuw. Het beleid in Nederland laat het vaak afweten omdat ie gebaseerd is op emoties en gevoeligheden. Migratie en klimaat zijn daar getuigen van. Niet het wetenschap maar de politiek maakt uit wat er gebeuren gaat. Zonder visie gewoon omdat er iets gedaan moet worden. En iets is beter dan niets, de woordjes goed of slecht vergeten zij dan even. De wetenschapper Robbert Dijkgraaf had toch iets bijzonders te zeggen in de mainstream media nog ook over de nare ontwikkeling op Amerikaanse universiteiten waar bepaalde stroming het voor het zeggen heeft en niet alle meningen meer toelaat. Dijkgraaf vond dit zorgelijk omdat de studenten iets voorgekauwd krijgen en geen eigen mening kunnen vormen. Is het niet precies wat wij nu met het klimaat beleven, waar geen dialoog tussen de wetenschappers bestaat omdat wij die enige erkende waarheid dagelijks door de strot krijgen door de linkse propaganda? Dat werkt bij de migratie ook want alles waar je naar kijkt moet wemelen van kleurtjes alleen omdat zij er zijn en dus moeten er in ook als het niets toevoegt. De geschiedenis wordt herschreven want er zijn dingen die niet kunnen. Op weg naar een geest en een woord, een totalitaire regime. Kunnen wij ook die uit de geschiedenis niet uitvlakken?

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Wij hoorden gisteren de paus zeggen dat de God ook voor de slechteriken is, wat een opsteker! En onze koning zegt dat je eigen geluk geen obsessie moet worden. Geluk is niet voor iedereen, de een krijgt het en de ander niet, die krijgt ellende. Het linkse droom in duigen als ik er zo over nadenk. Een fijne nieuwe jaar!

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het gezonde verstand zal alleen overwinnen als bepaalde vormen van kritiek (‘open-minded’, onbevooroordeeld kritisch denken) weer in voldoende mate en zonder onmiddellijke keiharde tegenkritiek weer worden toegestaan in de MSM en het politieke discours. Ik heb het hier over kritiek op de islam (echt een hele rare godsdienst), kritiek op de klimaathype (echt heel weinig goed doordachte plannen), kritiek op migratiesysteem (echt totaal onhoudbaar onder de huidige voorwaarden), en kritiek op de EU/ECB/Eurobeleid etc.. Dus hier is mijn wens voor 2020: haal islamkritiek, klimaatkritiek, migratiekritiek en EUkritiek onmiddellijk uit de taboesfeer. En kies ‘detaboeisering’ tot HET woord van het jaar 2020. En dan worden de 2020s het decennium van de detaboeisering. Ik verheug me er nu al op. Nu al? Jazeker, nu al. Gelukkig nieuwjaar (en een prachtige gedetaboeiseerde toekomst).

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

ja, goed idee, ik sta er helemaal achter, want nu voel ik mij bedreigd en bedrogen door de kartelpartijen en Groen Links. Eng clubje

Netty
Netty
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Inderdaad wij zijn maar sterrenstof en dat maant tot bescheidenheid! Mooi gesproken!
En het klimaat? Het klimaat verandert al sinds de aarde bestaat.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zeer goed stuk. Compliment. De waan van de dag regeert……. Ik heb liever dat men goed nadenkt over de beste oplossingen voor problemen die zich voordoen en dat lijkt nu niet het geval te zijn.
Onze overheid, Timmermans en die Urgenda lui zijn DESASTREUS voor het ‘klimaat’ en voor onze portemonnee.

Frank
Frank
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Persoonlijk vind ik windmolens en zonnepanelen best mooi spul.
Al die mensen die het steeds over de lelijkheid van die dingen hebben zijn net zo aan het dromen als Frans Timmermans: “Als we alle tekenen van menselijke beschaving maar weghalen is het mooi”.
Dat deze energie bronnen niet de hele behoefte gaan voorzien weet ik ook wel. Maar dat de McDonalds een miljoen maaltijden per dag kan produceren (gokje) wil toch niet zeggen dat ik thuis niet moet gaan koken of een snackbar mag beginnen?

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frank

Eens, lelijkheid is in principe geen argument. Een kolencentrale of kerncentrale is ook geen juweeltje.

Probleem met windmolens en zonnepanelen is echter wel dat je er tientallen hectaren mee vol moet plempen om een kleine stad van stroom te voorzien. En dan nog alleen gedurende die paar weken per jaar dat de weersomstandigheden optimaal zijn.
Een kleine gascentrale met meer capaciteit neemt veel minder ruimte in en is daardoor minder storend in het landschap.

Om over het bijkomende kostenplaatje en de milieuvervuiling nog maar te zwijgen. Onderhoudsmonteurs die met busjes van windmolenpark naar windmolenpark rijden voor onderhoud en herstel. In ons gedooglandje zijn windmolens regelmatig slachtoffer van koperdieven, die per windmolen duizenden euro’s schade aanrichten voor een paar honderd euro aan koper. Windmolens verbruiken trouwens ook stroom, als ze “uit” staan. Hoe meer windmolens, des te harder moeten de conventionele centrales dus draaien als het windstil is.

Bovendien, met windmolens bouw je dus dubbelop; èn “duurzaam”, èn conventioneel, voor als het weer tegen zit. Alsof je twee auto’s koopt; een met winterbanden en een met zomerbanden, afhankelijk van het weer.
Dat is nooit duurzaam, dat is alleen maar heel duur.

ANT
ANT
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

De windmolens stoten voor het klimaat schadelijks gassen uit, dus een achterhaald concept!

Frank
Frank
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Als je een afgelegen dorp hebt dat aan een windmolen genoeg heeft bespaar je een hoop transport verliezen(zelfs als er toch nog een aansluiting nodig is voor windstil weer).
Er is gewoon geen one size fits all.
De zonnecellen hadden hun eerste commerciële succes toen ze stroom leverden voor 300$/kWh. Als je over de 40 bent, heb je ook vast zo’n rekenmachine gehad.
Het grootste probleem dat ik zie is dat hierover gediscussieerd wordt op basis van idealen en principes en niet op basis van technische argumenten (afgestemd op de lokale situatie).
Volgens mij is er ook jaren gigantisch energie verspeeld omdat internationale handel gepromoot moest worden (brandstof is vrijwel altijd goedkoper in transport dan elektriciteit). En wat te denken van de centrales in de Eemshaven waar geen hond woont. Maar ja: netverliezen zijn voor de netbeheerder, niet voor de centrale van een andere firma.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frank

Er is inderdaad geen one size fits all, maar die wordt ons wel opgelegd. Als windmolens van zichzelf rendabel zouden zijn zouden ondernemers ze ook zonder subsidies massaal aanschaffen. Dat gebeurt niet.

Een windmolen vergt onderhoud, en verbruikt bovendien ook stroom als hij geen stroom produceert. Het is maar de vraag of genoemd klein dorp die extra kosten bovenop de hoge bouwkosten eruit haalt. Alleen subsidie houdt die dingen overeind.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frank

Frank, ik ben het met u ONeens. Maar veel belangrijker dan die mening van mij, lees eens een jaar iedere week een kwartier Climategate. Ik ben een technisch geinteresseerde Alpha, 6 West-Europese talen, en ben tweede helft 2018 begonnen Climategate te studie-lezen.
Begin eerst eens kennis op te doen? Wetenschappers hebben voor Simon Rozendaal (EW, zelfs geen Climategate) uitgerekend dat Nederland EN Belgie letterlijk volgebouwd moeten worden met windmolens en zonnepanelen (dus geen natuur meer) om het Nederland van vandaag van de huidige vraag naar electra te voorzien. Natuurlijk ben ik ook zeer gelukkig dat een hele grote meerderheid van Nederland het met u ONeens is.

31
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x