Nog even over de Zwarte Piet-heisa

Slaven straffen niet, ze wórden gestraft

Foto:


Zwarte Piet zou aan een slaaf doen denken. Ik hoorde dit voor het eerst toen de Zwarte Pietdiscussie in 2013 losbarstte. Ik was verward: een slaaf? Daar had ik nou nooit aan gedacht. Zwarte Piet kan met een roede stoute kinderen straffen. Dat lijkt me niet bepaald core business voor een slaaf. Slaven straffen niet, ze wórden gestraft.

Had ik iets over het hoofd gezien? Voor de zekerheid keek ik maar eens op internet: hoe zag een slaaf er eigenlijk uit? Welnu: slaven droegen over het algemeen een simpele driekwart broek. Soms hadden ze een ontbloot bovenlichaam, soms hadden ze een simpele kiel aan. Een enkele keer was de slaaf gehuld in slechts een lendendoekje.
Op geen enkele manier leken de slaven van de plaatjes op de flamboyante kleurrijke figuur van onze Zwarte Piet.

Black Face

In de Zwarte Pietdiscussie duikt altijd de figuur van Black Face op. Kick Out Zwarte Piet (KOZP)-activisten en Grauwe Eeuw-activisten hebben het over Black Face. En ook Verene Shepherd van de VN vergeleek in 2013 Zwarte Piet met Black Face, een vergelijking die toen tot grote ophef leidde.
Black Face, wie is dat eigenlijk? Even voorstellen: in de Verenigde Staten werd ten tijde van de slavernij Black Face gebruikt in het theater om Afrikaanse plantageslaven als lui en dom typetje uit te beelden. De acteurs gebruikten gebrande kurk en later schoensmeer om zich zwart te maken.
Het oertype Black Face was ‘Jim Crow. De rassen-segratiewetten zijn naar hem genoemd. Toen deze wetten in 1964 werden afgeschaft, werd Jim Crow symbolisch begraven.

Slavernij in de VS

De slavernij heeft in de VS diepe sporen in het collectief bewustzijn nagelaten. De slavernij is ook zeer bepalend geweest voor de geschiedenis van de VS: de burgeroorlog tussen noord en zuid van 1861 tot 1865 ging zelfs voor een deel over de slavernij. En daarna gingen de Ku Klux Klan en verwante organisaties als reactie tegen de afschaffing van de slavernij over tot lynchpartijen op vrijgelaten slaven. Lynch- en moordpartijen op Afro-Amerikanen gingen door tot ver in de 20e eeuw. Nog in 1955 vond de gruwelijke moord plaats op de zwarte jongen Emmett Till in Mississippi. De verdachten werden vrijgesproken.
Tegen deze historische achtergrond is een figuur als Black Face begrijpelijkerwijs uitermate kwetsend.

En Nederland?

In Nederland horen we keer op keer dat ’we’ schuldig zijn aan slavernij. We zijn schuldig en racistisch. Een moderne variant op de erfzonde lijkt het wel. Maar hoe schuldig zijn ‘we’ eigenlijk?
Begin november 1596 werd in Middelburg een op de Portugezen buitgemaakt schip binnengebracht. In het ruim verbleven 100 Afrikanen: mannen, vrouwen en kinderen. De kapitein hoopte hen als slaven te verkopen. Maar de Staten van Zeeland staken er een stokje voor en verboden de verkoop van de ‘Moren, die door niemand als slaaf gehouden of verkocht behoren te worden, en door niemand tot eigendom verklaard mogen worden‘.
Verder dan deze ene poging om Afrikanen als slaven te verkopen, is het in Nederland nooit gekomen. De slavernij heeft hier gewoon nooit bestaan. Er was natuurlijk een aantal reders en kapiteins uit Holland en Zeeland dat in verre streken in slaven handelde. Maar de gemiddelde burger van eerst de Republiek en toen het Koninkrijk, had nog nooit een slaaf gezien en wist misschien ook nauwelijks wat een slaaf überhaupt was.
Dus géén slavernij, géén burgeroorlog, géén Ku Klux Klan! Anders dan in de VS, is de geschiedenis van de slavernij ons dan ook niet in de ziel gebrand.

Geen Black Face!

En Zwarte Piet? Zoals uit het langjarige onderzoek van journalist Arnold-Jan Scheer in de documentaire Wild Geraas blijkt, zijn overal in Europa en daarbuiten tijdens rituelen en oude feesten zwart geschminkte figuren actief. Oók in landen die geen enkele koloniale geschiedenis hebben. Eerder lijken de zwarte figuren terug te gaan op een voorchristelijke traditie.


Zoals in Iran Hadji Firoez, de traditionele boodschapper van het Perzische Nieuwjaar, zwart geschminkt en waarschijnlijk van Zoroastrische oorsprong. Ironisch genoeg werd Hadji Firoez door de VN in 2009 op de lijst gezet van beschermd immaterieel cultureel erfgoed, terwijl dezelfde VN Zwarte Piet in de ban doet.

Kleurverschillen

Kinderen worden gepest: als ze dik zijn, rood haar hebben, afwijkende kleding hebben, een bril dragen, stotteren… En ja, soms ook met hun huidskleur. Pesten kan iemand voor het leven tekenen. Het is goed dat scholen een pestprotocol hebben. Maar waarom één vorm van pesten eruitlichten en er zoveel aandacht aan besteden? Niet echt leuk voor die roodharige, of brildragende, of stotterende kinderen. Voor hen is pesten net zo erg als voor een donker kindje. Met deze eenzijdige aanpak vestig je alleen maar extra de aandacht op kleurverschillen, precies die kleurverschillen waar we nu juist zo graag van af willen.
Soms moet ik denken aan mijn allereerste juf op school, juf R. Ik vond haar heel lief en was heel erg op haar gesteld. Een paar jaar geleden toen we van mensen als Jerry Afriyie overigens als Ashanti lid van een Afrikaanse stam die berucht was om zijn slavenhandel – te horen kregen hoe verdorven wit we zijn, pas toen, na vele jaren, besefte ik dat juf R. zwart was.
Liever had ik me dit nooit gerealiseerd. Juf R. was juf R., welke kleur ze ook had! Maar dat mocht niet zo zijn. Met dank aan Kick Out Zwarte Piet!

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
12 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Weldenkende mensen hebben in Zwarte Piet nog nóóit een slaaf gezien.
De mensen die er wél een slaaf in zien zijn NIET weldenkend, eigenlijk zijn ze gigantisch stom. Met al hun heisa bereiken ze het tegendeel van hetgeen zij willen, steeds meer weldenkende mensen willen alléén een échte pikzwarte Piet.

Sabreur
Sabreur
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Ik ben bang dat de beroepsgekwetsten niet zozeer stom zijn, maar op zoek zijn naar macht en geld. Hun doel is om de blanken in hun eigen land te knechten onder de macht van de neger. Gesteund door deugmensjes en de VN lijken ze het nog te gaan redden ook.
Deze discussie gaat zeker over slavernij en racisme, maar helaas niet op de manier, waarop het wordt gebracht. Het is namelijk veel erger. Hier wordt een heel volk in hun eigen land gediscrimineerd.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sabreur

ja, klopt. Dat zegt mijn man ook. Het gaat om macht. Anders niet.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sabreur

@ Sabreur.
Ik blijf die “beroepsgekwetsten” stom vinden, want juist dat soort olie-domme mensen is tot álles in staat, óók om óns te kwetsen , te discrimineren en hen (ons dus) tot slaaf te maken.’Zo was er eens ene Adolf H. te D.; Josef S. te R.; Napoleon B. te F.; (zij blonken beslist niet uit in intelligentie) en nog 10/tallen anderen. (alleen Josef S. te R. heeft dit tot zijn dood kunnen volhouden).
U heeft volkomen gelijk als u stelt dat álles om macht en geld draait, maar volgens mij geldt dat voor álle leiders op aarde, of ze nu Rutte, Verhofstadt, Timmermans, Dijkhof, Macron, Trump of Merkel heten.

E. Vreeland
E. Vreeland
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is duidelijk inspelen op het collectieve schuldgevoel.
Ja we zijn psychologisch gezien calvinisten. Mensen die zelfreflectie kennen, bereid na te denken over eventuele misstappen, of fouten.
We zijn zelfs bereid die weer recht te zetten. Dit is in onze cultuur ingebakken. In tegenstelling overigens tot andere culturen, die tot het uiterste blijven ontkennen en liegen, dat de fout bij hun lag.

Deze op zich positieve menselijke eigenschap wordt nu misbruikt en uitgemolken door diverse diversiteits groepen in de samenleving, om er zelf gewin uit te halen.
Te lui om te werken, zielig doen en compensatie eisen.
Kick out diversiteit, zou ik bijna zeggen, maar dat zal niet mogen van de elite.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een mooie uiteenzetting van Ada de Boer over de werkelijkheid rondom Zwarte Piet. Helaas heeft het hoogste presidium van KOZW en hun sympathisanten onder de beleidsmakers en de politiek bepaald dat Zwarte Piet wel racistisch is en is de zaak verder onbespreekbaar en gesloten. Tradities waren niets voor de politiek en Zwarte Piet was zwart zei Rutte toen en zijn neus werd weer een stuk langer. Men gaat nu over tot de uitroeiing van de kerstgedachte met de winkeliers voorop die het niet meer over de kerst hebben maar Feestmaand, hebt u dat gemerkt? Het woordje kerst vind je alleen nog maar bij de kerstboom maar dat wordt straks vast een feestboom. Ik las laatst een artikel van Sid Lukkassen – De neergang van Nederland ontleed en toegelicht. Verhelderend!

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

@ ni28.
Een klein groepje uitkering trekkende negers, geadoreerd door een paar blanken bepaalt absoluut niet op Zwarte Piet wél of niet racistisch zou zijn; dat wordt n.l. bepaald door het deel der échte Nederlanders dat nog weldenkend is.
Over de kerst had ik nog niks gehoord, goed dat u mij even inlicht. Na alle ellende met de moslims en “vluchtelingen” is de kerst voor mij een tijd met lichtjes, het is allemaal al donker genoeg rondom ons, Nederlanders.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

karton@ in vele folders wordt i.p.v. het woord kerst vervangen door Feest. Alleen het folder van de Action gebruikt veelvuldig het woord kerst. Lidl beloofde beterschap en er moet na Sinterklaas een kerstfolder komen, wij zijn benieuwd. De tendens om kerst als zodanig te benoemen is er dus al. Dat was naar mijn herinnering vorig jaar niet zo.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Verhelderend verhaal. Heel goed hoe u geschreven heeft dat NIEMAND in NL ooit maar connecties in Zwarte Piet zag met ‘slavernij’. Inderdaad kenden we het niet echt en bovendien was een groot deel van de werkers, de gewone man, zelf slaaf van een elite. Hard werken voor weinig geld en je onderdanig gedragen anders vloog je er uit. Jerry Afyrie heeft dat NIET meegemaakt en weet niet eens wat slavernij is. Ik weet het wel van mijn ouders.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er was wel degelijk slavernij in Nederland. Onder het overgrote deel van de autochtone bevolking die als horigen, dagloners, cijnsboeren of lijfeigenen dienden voor de Koning, de adel of landeigenaren. Rechteloos. Lange dagen werken zonder enig recht bij ziekte, koude, invaliditeit of ouderdom. Hongerig en uitgebuit. Ongeschoold en analfabeet. In de mijnen, in de turf en fabrieken. Tot ver in de vorige eeuw. Stemloos. Onder een feodaal systeem dat alleen de elite rijk maakten. De elite die zich wit poederde want een gebronsde huid betekende dat je op het land moest werken. Een slaaf in Suriname had het beter.
Tot slot: Als Zwarte Piet racistisch is, was hij allang verboden.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Herkenbaar verhaal. Nadat volksverlakker pauw een nigeriaan die illegaal in Nederland is binnengedrongen, een podium gaf om te raaskallen over Zwarte Piet, realiseer ik me de laatste maanden dat ik een klein stemmetje in mijn achterhoofd heb dat NU bij iedere zwarte zegt ‘is ie wel VOOR Zwarte Piet?’… EN, ongeveer op datzelfde moment, bij iedere persoon die IK er groen links uit vind zien, zelfde gedachte EN ‘ik wil een discussie’…….
Voor alle duidelijkheid, ik laat die gedachte zonder reserve doorkomen. Had pauw die raaskallende nigeriaan geen podium gegeven en hadden we vandaag de dag op 1 of 2 plaatsen in Nederland de gezellige Sinterklaas EN ZWARTE Piet intocht gehad, dan had ik vandaag de dag niet geweten of toevallige ontmoetingen gekleurd of blank waren.

Jay
Jay
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goede opsomming wat we ondertussen weten.
Het is importschaamte, wat net als “black friday” klakkeloos gekopieerd is uit de VS, zonder enig respect voor onze culturele invalshoek.

Het beste wat we kunnen doen rond zwarte piet, is het er niet meer over hebben, maar het gewoon zo uitdragen en beleven als we zelf willen. Er is geen zwarte piet discussie, en die is ook niet grass roots ontstaan. Het is astroturfed (ie. BuZa betaalt de protesten van onze centen).

12
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x