Verharding criminaliteit onder Marokkaanse jongeren

Politici draaien om ongemakkelijke waarheid heen

Foto: Straatbeeld Rotterdam

Een jaar geleden was de zware mishandeling van een oudere dame in Rotterdam voor mij aanleiding om de noodklok te luiden over een patroon dat steeds duidelijker aan de oppervlakte komt. Autochtone ouderen zijn onevenredig vaak het slachtoffer van bijvoorbeeld straat- en woningovervallen en hierbij neemt de mate van geweld tegen deze weerloze groep steeds verder toe.

Wie naar Opsporing Verzocht of, zoals bij ons in het Rotterdamse, naar Bureau Rijnmond kijkt ziet vrijwel wekelijks dergelijke bloeddrukverhogende items voorbijkomen. En wat simpelweg niet te ontkennen valt: de daders van deze gewelddadige delicten zijn het overgrote deel van de gevallen getint. Een beeld dat met een dik, vet uitroepteken wordt bevestigd met een simpele blik op de misdaadstatistieken, waaruit bijvoorbeeld blijkt dat Marokkanen tot 22 keer zo vaak verdachte zijn bij vermogensdelicten waarbij geweld wordt gebruikt.

Bruut geweld

Uiteraard wordt door links direct de armoede- en achterstandskaart getrokken wanneer je op deze cijfers wijst. Jammer genoeg voor hen heeft het CBS de statistieken al een keer gecorrigeerd waarbij rekening is gehouden met die factoren. En guess what: de oververtegenwoordiging blijft fier in stand. Het is heel simpel: wie niet wil zien dat Marokkanen (net als Antillianen) zich onevenredig vaak schuldig maken aan dit soort geweldsdelicten, kiest er bewust voor om blind te zijn.

Dat geeft echter nog geen antwoord op de vraag waarom zij juist de autochtone ouderen als slachtoffer kiezen. En evenmin op de vraag waarom het geweld dat wordt gebruikt alleen maar bruter lijkt te worden. Met als recente dieptepunten een man van 71 die op klaarlichte dag is doodgeslagen in Den Haag en een man van 98 die door 17-jarig lichtgetint tuig is vastgebonden op een stoel en met een pistool is bedreigd.

“Zorgelijk” is zwak uitgedrukt.

Op de vraag om een mogelijk verband en daarmee doelbewuste discriminatie van autochtone ouderen te onderzoeken krijgen we van burgemeester Aboutaleb en het linkse VVD-college uiteraard ‘nul’ op het rekest. Uiteraard zijn normaliter alle onderzoeken op het gebied van alle mogelijke discriminatie bespreekbaar.

Discriminatierapportages

We kunnen bijna een nieuwe Maasvlakte aanleggen van alle discriminatierapportages die we als Rotterdamse raadsleden over ons uitgestort krijgen. Behalve als het gaat om een mogelijk onderzoek waarbij de favoriete slachtoffers van de politieke elite wel eens daders zouden kunnen blijken. Dan gaan alle luiken op slot. Wat we niet onderzoeken hoeven we ook niet te erkennen en wat we niet erkennen vereist ook geen actie. Dat zou de wereld pas echt onoverzichtelijk maken.

Etniciteit

Wat onder andere wordt aangewend als argument om geen onderzoek te verrichten, is het feit dat etniciteit niet meer wordt geregistreerd als het gaat om plegers van misdrijven. Een cruciale fout wat mij betreft en wat meerdere onderzoekers ook bevestigen. Als je werk wilt maken van effectieve aanpak van criminaliteit, zowel op het gebied van repressie als preventie, zal je moeten weten met wie je te maken hebt. En ja, ook je afkomst speelt daarbij een rol. Zeker niet alleen de vraag of je wieg toevallig in een slechte wijk heeft gestaan.

Marokkanenaanpak

Daarom is het noodzakelijk om te pleiten voor bijvoorbeeld een doelgerichte Marokkanenaanpak. Een voorstel dat op linkse hysterie en morele verontwaardiging stuit, maar feitelijk helemaal niet zo controversieel is. Zo hebben we in Rotterdam eerder een Antillianenaanpak gehad.

Daarnaast is slechts vier jaar geleden, met steun van CDA en (jawel) D66 een motie van onze hand aangenomen om de problematiek binnen de Somalische gemeenschap in Rotterdam in kaart te brengen en aan te pakken. We weten al jaren dat het extreem slecht gaat met Somaliërs in Nederland. Ze integreren niet, spreken de taal niet, werken niet, gebruiken drugs, de positie van vrouwen is belabberd en ga zo maar door. Dan kun je kiezen voor een laissez-faire houding of ineffectief generiek beleid, óf je kiest ervoor om de koe bij de horens te pakken en gerichte maatregelen te treffen.

Wij kiezen voor het laatste. Immers: one size fits none.

Hobbyprojectjes

Datzelfde gaat op voor de Marokkaanse gemeenschap. De oververtegenwoordiging van Marokkaanse jongeren in de criminaliteit is niet nieuw. Verre van dat. Maar we zijn tot nu toe niet verder gekomen dan het financieren van dure hobbyprojectjes in de vorm van voetballen, kickbokslessen, rappen en gesubsidieerde vlinderreisjes voor criminele jongeren (ja, echt waar…), in plaats van harde maatregelen en een passende aanpak. Trek de ouders erbij en maak hen duidelijk dat wangedrag van hun kroost consequenties heeft voor hun kinderbijslag en bijstandsuitkering.

Bovenop

Ga bovenop de groep zitten en zorg dat jongeren óf aan het werk zijn óf op school zitten en zeker niet op straat hangen en zo in aanraking komen met criminaliteit. Zorg dat jongere broertjes zien dat slecht gedrag consequenties heeft zodat zij niet al op jonge leeftijd meegezogen worden in het criminele gedrag van die stoere oude broer. Raak Marokkaanse probleemjongeren in hun eer middels publiekelijke straffen en het strippen van statussymbolen.

Maar niets van dat alles. Want wat deed de Nederlandse overheid? Tweeëntwintig Marokkanengemeenten aanwijzen, hier drieëndertig miljoen tegenaan gooien die vervolgens grotendeels is verbrand aan het betalen van boetes, aldus de cynische conclusie van het AD in 2011.

En wat levert dat anno 2019 op? Geen fraai beeld.

Ongemakkelijke waarheid

We hebben een Marokkanenprobleem. Dat is wellicht een ongemakkelijke waarheid, maar wel simpelweg een feit. Een probleem waar de afgelopen tien jaar nauwelijks iets aan veranderd is, behalve dan dat het spreken erover steeds moeilijker is geworden. In 2002 had de Amsterdamse PvdA-wethouder Rob Oudkerk het nog over ‘Kutmarokkanen’. Om nog maar te zwijgen over Diederik Samsom, die in 2011 stelde dat Marokkaanse jongens een “etnisch monopolie” op overlast hebben. Geluiden die erop duidden dat zélfs de PvdA – de onvolprezen architect van het multiculturele drama – uit haar decennialange dommelslaap leek te ontwaken, maar die inmiddels volledig verstomd zijn. Sinds de ‘minder, minder’-uitspraak van Wilders is het benoemen van het wangedrag onder Marokkanen onbespreekbaar geworden, met alle gevolgen van dien.

Softe aanpak

Van zwembadterreur tot de Mocromaffia, de tendens in de afgelopen jaren is dat er sprake is van een verharding van criminaliteit en dat met name onder Marokkaanse jongeren. Dat blijkt ook uit een (concept) rapport van de Politievakbond, wat dit gegeven nadrukkelijk aangeeft. Daarmee is er aan het eerder genoemde cijfermateriaal van het CBS al die jaren niets veranderd. De softe houding van de overheid wordt door de jongeren in kwestie gezien als een zwaktebod en als aanmoediging om nóg minder respect te tonen voor de rechtsstaat.

Niemand mag hen een strobreed in de weg leggen en wie dat toch doet kan op geweld en intimidatie rekenen. In Rotterdam wordt voor dit gedrag gecapituleerd door het inzetten van Marokkaanse buurtvaders ter handhaving van de openbare orde. Kennelijk heeft het stadsbestuur geaccepteerd dat men gezag van buiten de eigen gemeenschap niet accepteert.

Beerput

Specifieke problemen vragen om specifieke oplossingen. Het is dus noodzakelijk om gerichte maatregelen in te gaan zetten op groepen waarbinnen deze problemen zich voordoen. In het bijzonder op jonge Marokkanen. Dat is niet discriminatoir of onnodig stigmatiserend; dat is leren van het verleden. We zien de problemen al tientallen jaren en even zo lang wordt ervoor gekozen de andere kant op te kijken.

Laat de situatie niet verder gisten, maar trek de beerput open. Knijp je neus niet dicht, maar maak de put schoon. In het belang van de samenleving als geheel, maar zeker ook van al die nette, goedwillende Marokkaanse jongeren die hier een toekomst willen opbouwen, maar gebukt gaan onder het juk van de rotte appels binnen hun gemeenschap. Wellicht dat we dan over tien jaar kunnen zeggen dat we geen Marokkanenprobleem meer hebben.

Het zou mij een lief ding waard zijn.

Over de auteur

Tanya Hoogwerf
Tanya Hoogwerf
Gemeenteraadslid Leefbaar Rotterdam. Ondernemer.
Columns op persoonlijke titel.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
47 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Arie
Arie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Elke gemeenschap is gebaseerd op het vastleggen van grenzen. Ouders doen dat bij hun kinderen, een overheid doet dat bij zijn onderdanen. Die grenzen moeten echter wel gehandhaafd worden, want zowel kinderen als burgers proberen voortdurend die grenzen te verleggen.

In Nederland is de afgelopen decennia de situatie ontstaan dat steeds meer criminaliteit gedoogd werd. Dat begon met fietsendiefstallen, maar inmiddels zijn zelfs gewelddadige overvallen, aanrandingen en verkrachtingen geen reden meer voor vervolging.
Slachtoffers worden weggestuurd, zelfs als zij de daders op een presenteerblaadje aanleveren (Sylvia Veld). De overheid saboteert zelfs aangiftes door met daders een “foei-gesprek” te voeren; daarna is vervolging nauwelijks meer mogelijk. Pijnlijk voor de slachtoffers, maar gunstig voor de statistieken.

Vandaar dat criminelen “vanuit het niets” huurmoordenaar worden. Ik geloof daar niks van; die gasten hebben al van alles geflikt en hebben zelfs al vaak zat op het bureau gezeten. Maar ze gingen steeds vrijuit, in dit land waar ongeveer 20% van de geregistreerde misdrijven wordt opgelost.

Kortom, grote groepen criminelen worden niet gecorrigeerd; en dus blijven ze hun grenzen verleggen. Tel daarbij op de Politiek Corrupte sfeer die geweld door allochtonen onbespreekbaar maakt, en het racisme van veel immigranten, en het plaatje is rond.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Tanya,

Alle respect voor het feit dat je onlangs met een kwaadaardige racist als Azarkan deze discussie discussie ging (Pauw meen ik). Ik kan geen minuut naar dat tuig luisteren, zoals hij daar ook de boel precies 180 graden omdraaide.
– Niet racistische en gewelddadige overvallers zijn het probleem;
– maar politici die dat probleem aankaarten om te lossen;
– en vooral de Nederlandse samenleving die tot nu toe “slechts” honderden miljarden aan immigratie heeft uitgegeven.

Als het precies andersom was geweest (blanken die Marokkaanse bejaarden aftuigen) was de wereld te klein geweest. Het slachtofferisme van “denk” werkt altijd maar één kant op.

Ben
Ben
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Inderdaad, Azarkan is een marrokaanse racist. Het kan niet genoeg worden benadrukt.Partijen als DENK, Nida en partij van de eenheid zijn fascistische partijen geënt op een racistisch en de superioriteit van de islamitische gelovige benadrukkend geloof.
Dat is de bepalende achtergrond van de criminaliteit van Marokkanen, Turken etc..

DeBruijn
DeBruijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Meer dan 30 jaar geleden begon het probleem met Marokkanen. Ik maakte een opmerking die een groep Marokkanen niet begreep ik 1992 en kreeg 15 man achter me aan. Niet alleen ik kreeg klappen, ook de mensen die achter mij fietsen die er niets mee te maken hadden.

Een familielid van mij is een paar jaar terug weggepest door hen, uit haar straat. Kinderen van 4 riepen haar na voor k.hoer en dan de overige pesterijen en bedreigingen. Haar voorraam als doel gebruiken bij het voetballen. Toen haar vader op visite was en vriendelijk vroeg ‘moet dat nou jongens'(deze waren rond de 30 jaar) kwamen ze dreigend op hem af en was het ‘Jij je bek houden, anders wij jou doodmaken, terwijl ze hun vinger lang hun keel haalden’. Politie gebeld en daar was het antwoord ’tja, meneer zij hebben nou eenmaal een andere cultuur’ en kwamen niet.

En dat is het precies, het is cultuur. Zij kijken op Nederlanders neer, althans een deel van deze groep. Niet allemaal gelukkig, maar de overlastgevers wel. Die zien ons als onrein en zeker alleenstaande Nederlandse vrouwen zijn het doelwit.

Hun ouders voeden hen zo op, dat wij minder zijn. En daar gaat het fout. Want anders is er geen één kind van 4 jaar die een iemand hoer noemt. Een kind weet niet eens wat dat is.

DeBruijn
DeBruijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Maar elke discussie wordt gesmoord ‘ja, meneer vergeet niet dat er ook slechte autochtonen zijn’ of ‘het komt overal voor’. Of inderdaad zij zijn achtergesteld economisch en daarom zo. Pardon? Wij hadden na de oorlog nauwelijks een draad om ons lijf en waren arm, echt arm. Wij deden dat ook niet! En zij arm? Als je een IPhone 10 hebt, ben je dan arm en sportschoenen van 200 euro?

Ik bedoel maar, mensen durven de vinger niet op de zere plek te leggen. Net als met de steekepidemie, 95% vindt plaats door niet-westerse migrantenkinderen.

Hetzelfde zie je in Engeland, zoek maar Londen en moordepidimie op en grooming gangs. Wordt ook allemaal onder het tapijt geschoven. Niets te zien hier, doorlopen mensen.

Cornelia
Cornelia
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wie de derde wereld binnenhaalt, wordt zelf derde wereld.
Waarom zou de burger zich nog aan regels houden als die niet geldt voor onze import? De reden is simpel.
Onze overheid heeft de strijd tegen de Arabische clans al lang verloren.
Nederland is binnen 25 jaar door massa immigratie veranderd in een shithole. En gezien de 1000 stuks cultuurverrijking die ons land wekelijks binnenhaalt is het niet de bedoeling dat dat gaat veranderen.
Als Nederlander moeten we er maar gewoon aan wennen.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cornelia

Cornelia@ De Nederlander is gedegradeerd tot ook alleen maar een NL-paspoorthouder die toevallig in Nederland geboren is. Wat de rest van de eigentijdse ellende verklaart o.a. dat eigen cultuur niet meer van de tijd is want nationalistisch.

Sabreur
Sabreur
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Gelukkig wéér een schitterend artikel dat een duidelijk beeld geeft op de problemen, die we in NL kennen. Jammer alleen dat onze bestuurders ziende blind en horende doof blijven. Dat is dan ook het gevolg dat we ons laten besturen door beroepspolitici en niet meer door bekwame bestuurders met een ruggegraat en de overtuiging dat zij aangesteld zijn om het volk te dienen.
Hoe graag ik positief wil blijven, ben ik toch bang dat het gezwel van de autochtone (lles: Marokaanse) criminaliteit te ver is doorgewoekerd en alleen nog ‘genezen’ kan worden door een bekwame chirurg, die het gezwel uit de samenleving kan wegsnijden. Elke softere ‘oplossing’ is er geen en versterkt het afsterfproces van de patient.

van Veen
van Veen
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sabreur

Laten we eens ophouden met het vingerwijzen naar onze bestuurders (hoe terecht dan ook), dat verandert niets, maar dan ook niets aan de situatie. Zij voeren immers slechts uit wat “hun” kiezers van ze verlangen. Onze eigen buren, overburen, kennissen, familie enz. Daar komt m.i. pas verandering in wanneer men persoonlijk wordt geconfronteerd met de gevolgen van hun stemgedrag.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  van Veen

van Veen@ Ik denk niet dat de bestuurders doen wat de kiezers van hun verlangen. De kiezer kiest voor duidelijke standpunten zoals zij die voor de verkiezingen krijgen. Maar daarna is de kiezer niet meer nodig en begint het polderen. Van de duidelijke standpunten blijft dan niets meer over behalve het slechtste van elke partij. In die zin zijn de verkiezingen overbodig.

van Veen
van Veen
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Eens ni28, en dat geldt vooral voor de vvd. Natuurlijk moet er water bij de wijn als je wilt regeren met andersdenkenden, maar daar zijn grenzen aan en die worden helaas bepaald door eigen en partij-belangen, maar men blijft, in overgrote mate, maar stemmen op deze partijen.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  van Veen

Het wijn is inmiddels vuile water geworden. De VVD gaat naar haar roots, de PvdA ondanks alle leugens van Rutte.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  van Veen

van Veen, beetje verrast over uw reactie. Ik was VVD lid tot 2016. Feit is dat rutte tijdens rutte 1 al rechtse woorden en een centrum rechts partijprogramma gebruikte en vervolgens het groen links en d66 standpunt uitvoerde PLUS een serie groen links en d66 punten ‘stilletjes’ uitvoerde. Einde rutte II ben ik vanwege leugens rutte bij VVD vertrokken. Tijdens rutte II heb ik 5 % gekregen van wat ik had gevraagd. Het % VVD in de verkiezingsuitslag was 35 – 45 %. Ik wijs dus met volste recht de vinger naar rutte, wiebes, nijpels en nog een heel bataljon. Waar ik kom, werf ik actief kiezers voor de partij waarvan ik nu kiezer ben en dat werkt in kleine stapjes.

van Veen
van Veen
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Ben het met je eens Henk, dat is ook mijn persoonlijke frustratie, maar hoe je het wendt of keert, kennelijk denk en/of handelt het overgrote deel van onze stemmende landgenoten daar anders over/naar. Mijn appel is dan ook om ons niet te verliezen (wentelen) in het afgeven op broodbestuurders, maar actief onze directe omgeving te mobiliseren.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  van Veen

@ van Veen.
Als álle kiezers bij de a.s.verkiezingen eerst eens terugkijken naar hetgeen de “politici” van hún partij hebben gepresteerd, dan zal de uitslag heel anders zijn als verwacht.

van Veen
van Veen
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

@ karton, ja dat denk ik ook dikwijls. Maar zo werkt het dus niet (genoeg).

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  van Veen

van Veen, Karton, ni28, u en ik zijn het overwegend eens. Tot het eind van mijn leven blijf ik verwachten dat weldenkend rechts (door het hele linkse front extreem rechts genoemd) terug zal komen.
In heel Europa muv Duitsland, zie je dat eind 2018, gedurende 2019 de burger in hele kleine stapjes wakker begint te worden. De enige reden dat de Deense socialisten terug zijn gekomen, is dat die WEL maatregelen tegen de onbeperkte immigratie willen nemen.
In mijn overige reacties bij dit zeer goede artikel heb ik al gesteld dat Nederland GEEN immigratie land is. Nederland was vol rond 1970. van Veen, hierover stelt u mij geen enkele vraag, stelt me teleur.
Henk verwijt ik dat hij zonder argumenten lijkt te suggereren dat hij de volle schuld van de marokkanen criminaliteit bij HET bedrijfsleven EN de hele politiek legt, hetgeen feitelijk onjuist is. Helaas lijkt hij verdere antwoorden overbodig te vinden. Daarmee stelt hij dat zijn mening irrelevant is.

marjo012
marjo012
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

¨Helemaal waar, maar dat mag men in Nederland toch niet meer zeggen, want dan ben je een racist en discrimineer je toch. De politiek wenst helaas dat de Nederlanders tolerant zijn tegen de import en hun mond houden over de missstanden en het kapotmaken van het ooit zo mooie Nederland. Wilders wordt dankzij deze corrupte regering straks veroordeeld voor de waarheid ook al denkt inmiddels de echte Nederlander het zelfde, en wensen ook dat de bezem erdoor gaat en die gasten uit Marokko terug naar land van herkomst gestuurd worden. Ze passen hier niet en hebben hier niets te zoeken, daarvoor is het een veel te groot crimineel volk is wel bewezen inmiddels om uit te kotsen toch. Die import gasten in de tweede kamer mogen wel onze soldaten die hun leven geven en op het spel zetten voor deze import beledigd worden en voor moordenaars uitgemaakt worden, en dit zal wel weer goed gepraat gaan worden door de tweede kamer in plaats van dat ze eruit te stampen, ze hebben er ook niets te zoeken want ze dragen niets bij aan de Nederlandse waarde en normen in onze samenleving. En dat terwijl inmiddels allang bewezen is dat die gasten wat allemaal islamieten zijn dood en verderf in Europa hebben geimporteerd door de aanslagen en moordpartijen wat hun namens hun ideologie gebracht hebben. Nederland is inmiddels zeker verloren en een zandbak land geworden, waar steeds meer import rondloopt wat hier niets te zoeken heeft.Het is triest te weten dat onze ouders gevochten hebben voor sociale voorzieningen in Nederland in de jaren zestig, en er hun werkend leven voor betaald hebben, en nu de rekening gepresenteerd krijgen omdat het kabinet de import royaal van deze opgebouwde voorzieningen voor Nederland gratis laat meeprofiteren. Nederland is mijn land niet meer helaas.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het criminaliteitsprobleem wordt zoals altijd of verzwegen of gebagatelliseerd want anders ontstaan er vragen over de immigratie en dat moet de regering niet hebben, toch? Nederland kent steeds hogere criminaliteit. Er komt zowat geen dag voorbij dat iemand doodgestoken of doodgeschoten wordt. De resultaat van het jarenlange beleid van alles kan en alles mag aangesterkt door het effect van open grenzen.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Erg goed artikel, Tanja. Een wellicht interessante aanvulling, toen ik uitsluitend voor werk in 1988 als provinciaaltje naar Amsterdam kwam, is in 1994 een PvdA rapport heel even publiek geworden dat Marokkanen een 40 % aandeel hadden in de criminaliteit in Amsterdam. Dat rapport is zo snel mogelijk door de PvdA diep weggestopt in een bureaulade.
Ik behoor tot het klein MKB. Rond 1970 heeft Onder druk van mn multinationals maar helaas ook MKB met werknemers, de politiek toegestemd ook gastarbeiders van buiten Europa te importeren.
Als je EERLIJK bent, voeg je daaraan toe dat de linkse partijen volstrekt zonder reden hebben afgedwongen dat daar geen eisen aan werd gesteld, gezinshereniging, uitkeringen en zo door. Tussen 1970 en 1975 is de import ‘goed’ op gang gekomen, en dwong links (VVD te voorzichtig) af dat er geen eisen aan integratie mocht worden gesteld. Rond 1970 – 1975 was Nederland VOL. 10 mijoen inwoners kan de postzegel Nederland aan, meer niet.
Graag beantwoord ik vragen, ik geef graag een gespecificeerd antwoord, ipv een 1 regelige kreet over ‘bedrijfsleven’.

van Veen
van Veen
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Daar komt/komen die dan Henk; heeft onze economie en welvaart baat gehad bij arbeidskrachten uit den vreemden toen we daar behoefte aan hadden? Hoe is de politiek daar nadien vervolgens en tot op dit moment mee omgegaan?

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  van Veen

van Veen, Onze economie leek daar kunstmatig baat bij te hebben. De noodzaak voor ‘groei’ is een verzinsel van Economen. Als groei voortkomt uit technische ontwikkeling, zoals robotisering, zeg ik ‘Ja graag’. Hadden we noch rond 1970 noch rond 2018 gastarbeiders geimporteerd, dan hadden we toen, zonder het bewust te zijn, een iets lagere groei gehad. De vernietigende consequenties nu? Een ‘gekweekte’ Massa aow’ers, wao’ers, WW’ers, Bijstand-trekkers etc. Andere Henk en ik staan lijnrecht tegenover elkaar. Ik stel dat de rechtse politici rond 1970 hooguit te ‘vriendelijk’ oppositie hebben gevoerd tegen de links dwang-neurose alle import van gezinshereniging MET kinderbijslag, uitkeringen, etc, te GEVEN.

E. Vreeland
E. Vreeland
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

CDA heeft ook voor gezins-hereniging gestemd. Lubbers en van Agt dachten toen nog ; ha, leuk we krijgen er weer echte gelovigen bij in Nederland, dus CDA aanhang.
De enige die destijds tegen was, was Janmaat van de Centrum democraten.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  van Veen

van Veen, voor onze huidige OVERbevolking is het fundament gelegd rond 1970. Ook de geboorte van de ‘zieligheids’ industrie uit linkse ‘ouders’ is in die tijd. Daar ligt een aanvullende oorzaak van de huidige marokkanen criminaliteit.
Ook in die tijd, hebben ONbekende intelligente Nederlanders uitgerekend dat onze postzegel 8 – 10 miljoen inwoners aankan, met veel natuur, koeien in de wei, varkens in de modder EN ‘boeren’ producten export. Ik moet bekennen dat wijlen mijn vader (1924 – 2016) tot die groep ONbekende Nederlanders behoorde. Ik was het TOEN geheel met hem ONeens. Nu ZIE ik hoe gelijk die ONbekende Nederlanders hadden.

Henk
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk Tanja. Wel even een kleine, maar erg belangrijke aanvulling:

De Marokkanen, Turken, Italianen, en Joegoslaven zijn in de jaren 60 en 70 als tijdelijke werknemers door het BEDRIJFSLEVEN naar Nederland gehaald.

En de politiek, het gehele spectrum van Links naar Rechts stond erbij, keek er naar, en vonden het prachtig.

Isabel
Isabel
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk

Precies Henk, de grote bedrijven zoals Hoogovens/Tata steel hebben in de jaren 70 Marokkanen en Turken het land in gehaald om te WERKEN. Inmiddels weten we dat veel allochtonen liever kiezen voor een uitkering of het snelle criminele geld inplaats van tevreden te zijn met een baan en een bescheiden leven.
De jonge allochtonen verblind door de extreme levensstijl van miljonairs willen dat onmiddellijk ook HEBBEN ipv opbouwen en dat kan alleen door het anderen af te pakken, zoals WOLVEN kiezen ze gewetenloos de zwakkeren

Heniusz
Heniusz
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Isabel

En Spanjaarden, Italianen… Waar eigenlijk niet vandaan. Of dat allemaal ver achteraf even nuttig of nodig is geweest is een andere discussie. Werk bij TATA, mijn halve team is van Turkse komaf en die werken gewoon, met Marokkanen heb ik qua werk minder goede ervaringen.

van Veen
van Veen
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk

Klopt Henk, en daar zijn we toen allemaal beter van geworden.
Waar het m.i. nu echter om gaat is hoe de politiek hier nadien op ingespeeld heeft of liever gezegd dit heeft nagelaten en nog steeds niet van wanten weet.

Realist1966
Realist1966
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  van Veen

Wil wel eens weten wat wij er zogenaamd beter van zijn geworden. Cijfers over wat het heeft opgeleverd ten opzichte van wat het ons uiteindelijk heeft gekost en nog zal kosten, worden angstvallig verzwegen.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

@Realist1966,

In 2009 heeft Elsevier de immigratiekosten geschat op ruim 216 miljard euro, tussen 1970 en 2009. Daarbij werden alle kosten en baten zo veel mogelijk in het voordeel van immigratie geschat, om kritieken zoals “ongenuanceerd” te vermijden.
In die kosten zat een duidelijk stijgende lijn. In 2009 zou het om 12,7 miljard gaan, en sindsdien zullen de jaarlijkse kosten dus verder omhoog gegaan zijn.

Temeer daar de multikul nu totaal doorgeslagen is;
– elke week vele honderden asieleisers erbij;
– het gedogen van illegalen die stelen en kraken;
– steeds meer gedogen van geweldsmisdrijven;
– steeds meer subsidies voor blanken-haters als kozp;
– steeds grotere terreurdreiging, kosten Merkel-lego etc.

Er moet echt snel iets veranderen. Financieel is de multikul onbetaalbaar, en sociaal is het een ramp. Het leed van bejaarden die in hun eigen huis zijn afgetuigd, hoe meet je dat?

Realist1966
Realist1966
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Ik vermoed dat in de 10 jaar na deze schatting het bedrag zo groot is geworden dat we het niet meer mogen weten. Om te voorkomen dat de hel losbreekt. We zijn er in elk geval financieel dus niet beter van geworden. In andere opzichten overigens ook niet, gezien de huidige stand van zaken in dit land. En men blijft maar problemen importeren. Vraag me toch echt af wat deze politici bezielt.

van Veen
van Veen
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Ja achteraf-realist; zo kan je een koe in …………….
We hadden ze toen nodig, links wilden ze houden en de vvd…..ach laat maar. Zorg dat je omgeving anders gaat stemmen, dat is denk ik beter dan omkijken en afgeven.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk

@Henk,

Afspraak was dat die gastarbeiders terug zouden gaan. Maar zelfs als ze zouden blijven had dat geen problemen hoeven opleveren. Er is niks mis met immigratie of gastarbeid, het probleem zit hem in de Politiek Corrupte Politiek.

Toen de werving van gastarbeid in 1973 werd gestopt, waren er zo’n 22.000 Marokkaanse gastarbeiders in NL, in 2008 waren er hier 335.000 Marokkanen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Gastarbeider
De meeste Marokkanen zijn hier dus veel later beland, via gezinshereniging, huwelijken, asielaanvragen etc; daar heeft het bedrijfsleven niks mee te maken.

En los van de aantallen gaat het om de overlast. Van een miljoen Chinezen in NL zou vrijwel niemand wakker liggen.
Maar islamisering van dit land leidde tot criminaliteit, extremisme en terrorisme; bovendien eist een agressieve minderheid nu dat we onze vrijheden afschaffen, zoals persvrijheid, godsdienstvrijheid, vrijheid van meningsuiting en satire, de zichtbaarheid van joden en homo’s, etc.

Overal altijd aan toegeven want “zielige immigrant”; dat is echt linkse politiek geweest.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk

Henk, begrijp niet waarom je zo ongenuanceerd EEN mening lijkt te ventileren en te suggereren dat HET bedrijfsleven en DE politiek anno omstreeks 1970 schuld hebben aan de huidige situatie. Dat is feitelijk onjuist.
Je ontkent het feit dat links een hoofdrol speelde in gezinshereniging, uitkeringen veel te makkellijk toegankelijk maken, etc?

Frans
Frans
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk

@ Henk

Met het in hoofdletters spellen van “bedrijfsleven” geef je aan dat daar volgens jou de hoofdschuld ligt.
Dat is echter geheel bezijden de waarheid omdat het de politiek was, en niet het bedrijfsleven, die van gastarbeiders immigranten gemaakt heeft.
Verder leg je dan de resterende schuld (feitelijk de hoofdschuld) bij “Links en Rechts”, terwijl we allemaal weten dat het voornamelijk de PvdA was die wel brood zag in deze nieuwe povere onderklasse, omdat de PvdA dacht daarmee de kiezersbalans van rechts naar links te kunnen verschuiven.
Wat je dus feitelijk doet is de werkelijke hoofdschuldige aan dit hele drama, de linkse politiek, “handig” uit zicht manoeuvreren.
Mij verbaasd dit niet, want het is wat jij altijd doet, of beter gezegd probeert te doen, want echt goed ben je er niet in.

Rienus
Rienus
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Je gaat bijna denken dat de politiek blij is dat de mensen geloven dat er een relatie is tussen de mens en het klimaat. Want als je dat kindje van D66 hoort spreken snapt die er in ieder geval niets van. Opvallend is vooral dat de boeren wel hard worden weggezet als veroorzaker van het probleem. Dat buitenlandse multinationals in het gat springen met zeker meer schade voor het milieu komt niet in ze op. En zo gaat het met een heleboel zaken.
Toch blijft de Nederlandse kiezer vooral zelf verantwoordelijk voor de uitslag en het gevoerde beleid. Onze verantwoordelijkheid verstoppen en blijven wijzen naar de politiek vind ik geen optie!

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rienus

Rienus, ik blijf met alle 10 vingers naar de politieke bestuurders wijzen. Op dit moment zijn er maar 3 manieren waarop je de politiek kunt beinvloeden. Zelf de politiek in. Heb ik overwogen maar ben te uitgesproken, nog geprobeerd, niet gelukt. Dan eigenrichting. Sinds 2018 ben ik daar voorstander van. Tenslotte…. vingerwijzen naar de bestuurders persoonlijk. Ik ben 62 en was van 1984 – 2016 lid VVD. Zoveel te vaker wij hen vingerwijzen, zoveel temeer kans dat ze de fout ingaan MET consequenties.

E. Vreeland
E. Vreeland
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rienus

Nou nee. De hele energie transitie en klimaat discussie was helemaal geen item voor de TK verkiezingen 2017.

Pas na de lange formatie met D66 en CU, werden dit zeer gewichtige afspraken in het regeer akkoord.
Weet u waarom FvD zo groot werd in de laatste Staten verkiezing?
Juist omdat die wel over de enorm kostbare energie wende ging.
Dit is dus zuiver kiezersbedrog door VVD en CDA.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zolang oa Tanya Hoogwerf haar verhaal nog bij OpinieZ kan plaatsen en wij haar artikelen en die van andere schrijvers kunnen plaatsen, is Nederland niet verloren.
Nederland is pas verloren als de overweldigende meerderheid (75% plus) van de potentiele kiezers van rechtse partijen niet meer naar de stembus gaat en zich erbij neerlegt dat een linkse minderheid (Nederland is beslist in krappe meerderheid rechts) de touwtjes in handen houdt. Rutte is en blijft een tijdelijk verschijnsel, maar vereist geduld voor meerdere jaren.
Erg jammer dat meerderen hier in zekere zin het moede hoofd al op het linkse hakblok heeft gelegd. Ik blijf overtuigd dat Nederland TK 2025 of TK 2030 terugkeert naar een normale koers.
Daarbij zal eigenrichting een steeds grotere rol gaan spelen. Overigens waren de sujetten die de zaal van KOZP binnendrongen zelf door KOZP georganiseerd. Het linkse OM zal dat natuurlijk omstandig ontkennen, telefoontje rutte……..

"Buurman Bazarov"
"Buurman Bazarov"
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

… zomaar onlangs meegemaakt: ik loop met mijn vrouw langs een rustige weg (mijn vrouw aan de weg, ik aan de graskant), en een brommertje komt ons tegemoet, 2 Marokkaanse snotneusjes van 15, 16 jaar. Ze zijn mijn vrouw, wijken opeens uit en even spugen. En snel wegwezen. Het was weliswaar mis, maar toch – even je vijandigheid tonen.

Niet veel later sushi besteld, een jonge Marokkaan komt het bezorgen, wel zo keurig, op tijd, echt een toonbeeld voor he bedrijf.

Zeg het maar?..

Hoe ga je ze Nederlander laten voelen? Hoe ga je ze duidelijk maken ‘steek je handen uit je mouwen’. Hoe ga je ze ‘respect bijbrengen’?

Voor mij moet de Politie in de 1e plaats ophouden met iftarren en nooit hoofddoekjes bij het instituut politie toelaten. In de 2e plaats moet onderwijs meer status krijgen en betere leraren krijgen. Dat is waar kinderen gevormd worden. In de 3e plaats, zou ik succesvolle Marrokanen willen zien – rolmodellen van mensen die meedoen. En die verantwoordelijkheid nemen naar hun gemeenschap om te laten zien – je kan er komen met hard werken. En niet in de laatste plaats, bescherming en ondersteuning voor Islam critici. Als die godsdienst in onze samenleving hoort, dan moet ze tegen een stootje kunnen en kritiek kunnen verdragen. Vergeet ook niet het partijkartel – het eeuwige geneuzel over racisme, of discriminatie: alleen maar bedoeld om de ander de mond te snoeren.

Mevrouw Hoogwerf – diep respect voor uw inzet. Het is een ontzettende complexe dynamiek. Erg veel werkt tegen. Laten meer Nederlanders zich uitspreken dat het zo niet langer kan. Weg met politieke correctheid.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  "Buurman Bazarov"

Buurman Bazarov, Over uw marokkaanse bezorger heb ik een eenvoudig antwoord, op voorwaarde dat u de Berber cultuur op hoofdlijnen kent. Als marokkanen (geldt voor alle afrikanen) ons nodig hebben of denken ons nodig te gaan hebben, zijn ze vriendelijk bij het nederige af. Diezelfde bezorger zal u net zo bejegenen als die 2 brommer-marokkanen als hij u anoniem tegenkomt. DAT is het grote gevaar, zelfs U laat zich een rad voor ogen draaien door de ‘vriendelijke’ bezorger. De import die na 1970 is binnen gekomen, heeft dankzij hitserig links de berber (groep gecontroleerde agressie) cultuur vastgehouden in Nederland, een individuen samenleving waarin ze NIET groep gecontroleerd worden. Wij leven NIET de Middel-Eeuwen, de berbers nog bijna wel, en dat zijn dus onze natuurlijke vijanden. Meer dan 50 % van de Nederlanders weet dat maar durft dat door het linkse bashing niet hardop te zeggen.

Dries Bovenkamp
Dries Bovenkamp
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  "Buurman Bazarov"

Hetzelfde gespuug maakte ik in 1990 mee in Tiel. Kwam net terug na 10 jaar in buitenland en had dus één en ander gemist. Loop met mijn vrouw langs groepje jongelui die op bankje zitten. Spuugt er eentje vlak voor mijn voeten. Later kom je er dus achter wat er in dit land aan de hand is. Totale minachting voor de mensen die hier al woonden. Tja, en toen ging ik dus na ontstaan PVV op die partij stemmen en doe dit nog steeds.

"Buurman Bazarov"
"Buurman Bazarov"
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Dries Bovenkamp

Voor mij is het reden om op FvD te stemmen…

De gevestigde politiek vertrouw ik niet meer. Mijn land betekent wat voor mij, het zijn voor mij geen vieze woorden dat politici in de eerste plaats voor Nederlanders zouden moeten opkomen. En zonder grens kan je beter je land opheffen.

Mensen als mw Hoogwerf zouden voor mij ook zo de landelijke politiek in mogen.

Dries Bovenkamp
Dries Bovenkamp
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De Marokkaans-Nederlandse gemeenschap is in omvang de zesde etnisch-culturele bevolkingsgroep van Nederland. In Nederland wonen 391.088 Marokkanen. Het merendeel in de grote steden en is 2.3% van het totaal.
Toch is deze kleine groep er in geslaagd dagelijks op uiterst negatieve manier in het nieuws te komen. Ter vergelijking groepen die ongeveer dezelfde grootte hebben…..
Polen:137000 Duitsers: 364000 Turken: 400000 Surinamers: 350000
Antillianen-: 300000 Belgen:115000 Indonesiërs: 370000
Mensen uit de laatste groepen staan NIET iedere dag in de krant. Ze blazen niet wekelijks een geldautomaat op.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Dries Bovenkamp

Dries Bovenkamp, ik sluit me grotendeels bij uw betoog aan. Bedenk echter dat Turken zich evenzeer misdragen als marokkanen maar de turken zijn beter getraind in stiekem, immers, vrijwel 70 % van de turken in Nederland hebben Erdogan meegekozen, waarmee ze afstand nemen van de Nederlandse samenleving. Ook de Antilianen zijn in hoge mate crimineel en ook daar wordt minder aandacht aan gegeven.
Uiteindelijk is HET probleem onze OVERbevolking, met basis de de faciliteiten (Recht op gezinshereniging, kinderbijslag, uitkeringen, etc) die LINKS rond 1970 voor de import uit Afrika en MO heeft afgedwongen.
Met onze huidige wetgeving hadden we allang de Afrika an MO import eruit hebben kunnen zetten, immers hoge bijdrage aan criminaliteit. Alleen onder Wiegel en Bolkesteijn heeft de VVD enig gas gegeven maar toen was PvdA met linkse smaldeel CDA nog te sterk. Nu is rutte samen met klaver partijleider groen links en gebeurt er nog 1 of 2 jaar helemaal niets.

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Niets aan toe te voegen.+++++++++++++++++++++++++

Davie dh
Davie dh
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat incident in den haag bij willemdezwijgerlaan waarbij die vent van 71 doodgeslagen werd waren blanke jongentjes uit duindorp van 14/15 geen marrokanen

47
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x