Dag hoofddoekvrouwen!

Wanneer gaan moslima’s zichzelf bevrijden?

Titelfoto OpinieZ-artikel Alma van Hees “Dag hoofddoekvrouwen!”


Foto:

Op de hoek van de straat zie ik vaak een zwaarlijvige moslima, van top tot teen in wijd zwart gehuld. Moeizaam sjokt ze achter haar wandelwagentje met haar vrolijke peuterdochtertje, dat ook een zwart hoofddoekje draagt. In de buurtspeeltuin verschijnen steeds meer vrouwen die zich zo kleden. Het lijkt net of zij vrouwen zonder hoofddoeken niet zien of niet willen zien.

Ze doen alsof wij, de inheemse vrouwen, niet bestaan. Ze groeten je niet en kijken je niet aan, ook al struikelen ze bijna over je voeten.

Bij mooi weer verzamelen ze zich rond de picknicktafel en ze hebben elkaar heel veel te vertellen, onderbroken door schaterend gelach. Zo nu en dan schenken ze een glas limonade voor hun talrijke kroost, waarom ze zich verder niet bekommeren. Hun peuters en kleuters scharrelen gevaarlijk dicht langs de zwiepende schommels. De wat oudere kinderen leven zich uit, luidruchtig en soms brutaal, zonder dat er acht op wordt geslagen.

Het liefst zou ik tegen hen willen zeggen: ‘Dames! Zo gaat dat hier niet. Wij kijken elkaar aan, groeten of glimlachen, letten op onze en andere kinderen en we zijn blij met deze gemeenschappelijke speeltuin. Kijk om je heen, en neem een voorbeeld aan de moeders hier uit Oost-Europa of China.’ Maar dat gaat natuurlijk niet. Ik kan alleen hun kinderen tot de orde roepen als ze andere kinderen van de speeltoestellen verjagen omdat zij er op willen. Hun moeders zien het niet.

It takes a village to raise a child.

Vervreemding

Achter de balie van een gemeentekantoor in mijn woonplaats Leiden werd ik onlangs welkom geheten door een moslima, in lang zwart gekleed, afgetopt met een donkerblauwe hijab. Haar gezicht was grauw en ze keek afwerend. Ik, en mijn gezelschap met mij, waren gechoqueerd: is dit onze stad waar we al bijna ons leven lang wonen? Hoe zijn we in vredesnaam in dit conservatieve islamitische bijkantoor beland? Totale vervreemding.

Begin dit jaar raakte ik op Twitter in discussie met een vrouw die de World Hijab Day aanprees. ‘Waarom dragen moslimvrouwen een hoofddoek? Vraag het niet aan de heren maar aan ons. Leer de Islam kennen door het oog van de moslima.’ Ik vroeg of ze wel wist dat zo’n vijftig jaar geleden geen enkele moslima een hoofddoek droeg. ‘Wat is er veranderd en waar is de winst?’

Op die vraag kreeg ik geen antwoord, wel ‘dat de moeder van Jezus altijd met een hoofddoek is afgebeeld’ en een mooie portrettengalerij van vrouwen op schilderijen uit het Westen met allerlei soorten hoofdbedekking. Maar wat heeft een Zeeuwse boerinnenkap, een bruidssluier of een zonnehoed met een hoofddoek te maken?’

Uiting van feminisme

Een hoofddoek is niet zomaar een stukje textiel. Het is een statement, een verklaring. ‘Ik draag een hoofddoek omdat Allah dat wil, of Mohammed, het staat in de Koran, omdat je geen goede moslima bent zonder, omdat mijn vader/familie dat eist, omdat ik anders wordt lastiggevallen door mijn mannelijke geloofsgenoten, omdat ik me veilig voel onder die doek, omdat ik trots ben op mijn islamitische achtergrond.’

Dan is er tenslotte nog het argument dat je de hoofddoek draagt als uiting van feminisme. Want de moslima’s kiezen er zelf voor, dus dan ben je geëmancipeerd. Tja, in het westen kun je vrij kiezen, ook voor je eigen gevangenis. Hebben zij ooit wel eens gehoord van hun islamitische zusters in Iran, die worden opgesloten omdat ze weigeren een hoofddoek te dragen?

Removing your hijab can get you killed – even in the West’, zegt Yasmine Mohammed.

Hun oma’s waren vrij in hun kledingkeuze, before the sharia spoiled everything. Zouden die grootmoeders opeens hebben besloten om feministisch te worden door zich te gaan bedekken met lange gewaden en hijabs? Of had het misschien toch iets te maken met de islamitische revolutie en de Moslimbroederschap?

Bevrijden

Dag hoofddoekvrouwen. Elke vrouw beslist zelf over haar leven en haar kleding. En voel je je het prettigst bij een hoofddoek? Ook al is die dracht een onmiskenbare uiting van mannen die over vrouwen willen heersen? Mijn zegen heb je.

Ik zal de dag prijzen waarop de moslima’s hun in doeken gevangen vrouwenhoofden bevrijden. Hun geest en hun haren de ruimte geven.

Dat kan nog wel een tijdje duren. Met onze media die elk jaar opnieuw de 92% niet-moslimkijkers verblijden met weer een uitleg van de ramadan en daarmee de conservatieve islam een dienst bewijzen. Met onze politie die overal tijd voor tekort komt maar wel graag iftart.

Shirin Musa van Femmes for Freedom voert eenzaam haar gevechten tegen huwelijkse gevangenschap en vrouwenbesnijdenis. De Nederlandse feministen geven niet thuis: zij winden zich liever op over de vermeende vrouwonvriendelijkheid van Thierry Baudet.

Hoop

Ik vestig mijn hoop op de moslima’s hier in het plantsoen, die stiekem een sigaretje roken en om een vuurtje vragen. Of hun vriendje in het geheim ontmoeten en dan hun hoofddoek afdoen om hun mooie haar te laten zien en zich te kunnen laten kussen in hun hals.

En op de vrouwen die zichzelf uit de kerkers van hun religie en cultuur hebben bevrijd, hier, in ons vrije Westen, want hier kan dat: wij hebben dat zelf ook gedaan. Met geen tien paarden zijn ze weer terug te slepen. Hun stemmen zouden veel luider moeten klinken, want zij hebben ervaren wat vrijheid is. Ze hebben ons iets belangrijks te vertellen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

34 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
peter
peter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ben zeker geen racist,heb kennissen met Chinezen ,Polen,Duitsers ,mensen in Azië ,Zuid Amerika allemaal prima lui ,maar met horken ,achtergrond Islam ,zich boven iedereen verheven voelen,die hier komen ,niet meedoen,zorgen voor een hoge misdaad en drugs toename,en alleen klagen over wat ze niet hebben ,profiteren van alle sociale voorzieningen,een uitkering en kinderbijslag plus huursubsidie en nog niet eens het fatsoen hebben om te groeten en zich niet aanpassen,ik heb er helemaal niks mee ,en ben ze werkelijk liever kwijt dan rijk ,en voor degene die mij dan een populist vinden ,nou dan ben ik dat .

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  peter

@ Peter.
Ik las uw reactie, dacht even na en ik kwam tot de conclusie dat ik, nét als u, een échte populist ben. Ik vertelde het óók aan m’n echtgenote, haar reactie ? “Nou en, je bent nog dezelfde als enkele jaren geleden, niks veranderd !” Ik was/ben helemaal gerust gesteld en denk, nét als u : “wat een ander van mij zal vinden maakt mij helemaal niks uit, ik doe nét als Franske Timmermans, ik klets gewoon overal dwars door heen, soms met stemverheffing, sla met m’n knuistjes op tafel enz. als IK het maar naar m’n zin heb, de rest kan, wat mij betreft, de boom in”.
Dít is precies zoals Franske Timmermans, Rutte, Juncker en consorten óók denken.

peter
peter
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Karton.Dank u ,voor u vriendelijke reactie,de politiek denkt dat populisten verschrikkelijke mensen zijn,maar ben echt niet tegen belasting betalen voor mensen die niet meer kunnen ,maar mensen die niet willen ,daar heb ik mijn buik van vol.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  peter

eens

Nadia
Nadia
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  peter

Jij weet 0% over islam en je gaat daarover oordelen, ik zou zeggen ga eerst zelf onderzoek doen en niet de media geloven die de islam en moslims steeds in zwart daglicht probeert te plaatsen.
Ik raad je aan om het boek van Joram van klaveren te gaan lezen”De afvallige” hopelijk kom je dan achter wat de islam is.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Nadia

Nadia@Wat je ook mag denken over wat islam is mag je zelf weten maar dring het niet anderen op(ook door gedrag en eisen), zeker niet je gastland. Dat is niet correct tegenover de mensen die je opgenomen hebben. Laat die in hun waarde en probeer hun onbegrip te begrijpen. Verplaats het probleem naar je ex-land en bekijk het vanaf de andere kant.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Parallelle samenlevingen zijn het resultaat van de invoering van de multiculturele samenleving. Vooral de islamisten nemen hun sterk afwijkende cultuur mee en plaatsen die boven de cultuur van de gastland. Kuzu, de voormalige lid van de PvdA, zei het al: Niet moslims moeten integreren maar Nederlanders moeten hun accepteren. Taal van de bezetter, mogelijk gemaakt door de linkse partijen ondersteund door vele partijen in de oppositie. Ooit van de achterkamertjes resolutie 1743 gehoord van pak weg zes jaar geleden? Ik vandaag via een reactie in de Elsevier. Dat lijkt, als het waar is, op de grootste verraad van de mensheid. Het is door meerdere lezers van de Elsevier overigens bevestigd.

Panter19
Panter19
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Jl zaterdag op de Leyweg in Den Haag,wist was de enige Nederlandse die daar liep.Zo geschrokken ben ik nog nooit.
Kon er in Turkije nooit meer lopen als hier.

Mathieu Cockhuyt
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het dragen van een hoofddoek komt bij de links politiek correctie elite over als emancipatorisch. Ik durf te betwijfelen of er dames zijn in Iran die vrijwillig elke dag een hoofddoek dragen. Binnen een Belgisch referentiekader zijn ze de rebellen, maar hun mededames in hun thuisland – die deze keuzevrijheid niet hebben – spuwen ze in het gezicht. Pinar Akbas stelt het op de opiniewebsite Doorbraak als volgt; “Vraag aan een politiek correct linkse kameraad wat de moslimgemeenschap in Vlaanderen heeft verwezenlijkt op vlak van multiculturele verrijking en hij zal geen enkel antwoord kunnen geven over cultuur. Ik vraag aan elke verdediger van de aanwezigheid van meer islam in onze samenleving wat de voordelen zouden zijn voor ons op vlak van vooruitgang. Ik vraag aan elke pseudofeminist die aan de lippen hangt van een hoofddoek of zij mij ook iets kan vertellen over die persoon onder de hoofddoek, zonder uit te wijden over religie.“ De linkse elite die hier graag oploopt met vrouwenemancipatie en ons in een keurslijf van quota dwing zegt niks over de structureel geïnstitutionaliseerde schending van vrouwenrechten in de islamitische wereld.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

ja, bizar he? Linkse vrouwen hier in de zestiger en zeventiger jaren die zich afzetten tegen de kerk en religie en conservatisme. Ze waren zogenaamd progressief.
NU verdedigen vrouwen van diezelfde stromingen en (ook diegenen die nog leven uit DIE tijd) het conservatisme van de islam wat nog duizend x erger is dan waar ze ooit tegen streden. Kan iemand mij vertellen hoe DAT in vredesnaam mogelijk is? IK snap het niet. types als Lillian Ploumen Claudia de Brey en zo, rood als een tomaat socialistisch, maar kom NIET aan de islam…….. Hypocriet als de neten, dus.

Peter Viering
Peter Viering
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi geschetst schrijnend tijdsbeeld…

Frans B
Frans B
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat beeld aan het begin is herkenbaar. Zie ik ook bij mij in de omgeving. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik ook schoolpleinen zie waar vrouwen met en zonder hoofddoek gezamenlijk op de kinderen passen.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

@ Frans B.
Ik zie ook wel eens van die mensen, geheel in zwarte vuilniszakken verpakt, ik kan dan echter nooit zien of ’t een man of vrouw is, ik kan dus eigenlijk geen commentaar geven op bovenstaand artikel.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Beste Frans B, je kunt vrienden worden met wie dank ook maar daarmee is het probleem van grote minderheden niet opgelost. Het gaat niet om persoonlijke relatie met een iemand maar om de groep in het geheel.

Bilal
Bilal
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een lompe artikel. Puur gebaseerd op je eigen referentiekader, verlangens en begeertes. De moslims hebben ook verlangens. Hun verlangen is het volgen van de geboden van allah. Respecteer dat!! Zij dwingen jou ook niet om te stoppen met jouw biertje danwel gedragingen contra het geloof. Stop met het opleggen van jouw verlangens. In het geloof zit geen dwang. Als ze behoefte hebben om een leven te leiden zoals jij omschrijft dan zullen ze dat ook doen. Je moet je erbij neerleggen dat daar geen behoefte aan is en stop met het jezelf toe-eigenen van dit land. De wereld behoort tot allah en iedereen heeft er recht op. Jij bezit slecht 1 ding en dat is de dood. Ieder mens bezit de dood. Dat is onze enige garantie. Met het oog daarop kies ik en alle andere moslims om onse schepper tevreden te stellen. Ipv de mens die geschapen is. Dwaal jij maar lekker rond. Maar stop met het afdwingen/opleggen van jouw dwaalheid. Oprecht een zwak artikel. Lees te veel emotie. Met name haat!

marjo012
marjo012
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bilal

Kan voor jou allemaal wel zo zijn wat je zegt, maar heb je wel eens van aanpassen in je gastland gehoord????? Schijnbaar niet. Ik zou er geen probleem mee hebben als ze er zo kenmerkend uit zouden zien als ik dit zag in het land van herkomst maar niet in Nederland. Het is natuurlijk wel makkelijk mocht de bom eens barsten in dit land, zo weet je precies wie wat is toch. Voor mij is het niet meer als een bijeengeraapt poetslappen club als ik ze zie lopen. Je lacht je kapot. Wij hebben bij ons maar een keer carnaval in het jaar. Jullie vieren het schijnbaar het hele jaar door. Het heeft niet eens wat met het geloof te maken dat weet ik inmiddels. Dit is niet meer als dwingeland van de moslimmannen, meer niet. Dit zegt genoeg toch over hun.

daat
daat
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marjo012

marjo012. Ben het helemaal met Bilal eens. Aanpassen in je gastland betekent dus voor een moslima als ik dat ik mijn hoofddoek af moet doen en schaarsgekleed over straat moet lopen? Dacht het niet. We leven in een vrij land toch? Lach jij je maar kapot. Wie het laatst lacht lacht het best. Kom niet met onzin aan dat de hoofddoek niet met het geloof te maken heeft. We dragen de hoofddoek met trots en niemand die ons dwingt en zeker onze mannen niet. Wen er maar aan want het zullen er alleen maar meer worden die poetslappen waar jij het over hebt. Een hoofddoek heet zoiets!!!!

Ron
Ron
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  daat

Dag mevrouw daat,
Ook voor u een ^1 voor uw openhartigheid.

marjo012
marjo012
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  daat

Daar was ik al van overtuigd dat jullie ons eens zo mooie Nederland in een woestijnland gaan veranderen.Dan moet ik toch eerlijk zeggen dat het tijd gaat worden dat de politiek tegen zoveel opgedrongen straat vervuiling van jullie gaat optreden. Denk maar niet dat de Nederlanders dit nog langer zullen accepteren wat jullie allemaal in ons land gedwongen in willen voeren, er zal verzet komen. En zoals Wilders altijd al zei dit is ons land, dus ik vind aanpassen of oprotten waar jullie vanaf komen. Het straatbeeld is in Nederland al genoeg vervuild door jullie.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  daat

Wat doe je eigenlijk in een westers land? Dat je in je vrije tijd er zo bij wil lopen, best. En afdwingen dat jullie een eigen zwemstrand moeten krijgen vind ik ook te ver gaan. Je past je maar aan. Maar als hier de norm is om in een openbare functie geen uitingen van religie te dragen, gaan jullie protesteren en dreigen met geweld. Dus je wilt dat er voor jullie groep een uitzondering wordt gemaakt. Hoe noem je die dwingelandij dan?

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  daat

Beste daat, een Nederlandse vrouw in een moslimland wordt gedwongen om de regels van dat land te respecteren. Waarom zou het hier anders zijn? Bovendien wordt u niet vervolgd maar alleen niet echt geaccepteerd maar dat moet u niet raar vinden. Europa heeft men zich door Verlichting van de orthodoxe geloof bevrijdt die verstikkend werkt op de mens. Geloof is iets voor thuis maar niet om de samenleving mee te belasten. Geldt hier overigens voor iedereen.

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bilal

‘De moslims hebben ook verlangens. Hun verlangen is het volgen van de geboden van allah’.

Helemaal mee eens. En waar kun je die verlangens het best bevredigen? In een moslimland.

Ron
Ron
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bilal

Dag mijnheer Bilal, metgezel van en oproeper tot gebed,
Bedankt voor uw reactie, u geeft in een paar zinnen een helder beeld van de doctrine waarin u geboren bent en opgegroeid weer, waarvoor ^1.
Als u met ‘respecteer dat’ bedoelt dat u vrij bent, u niet verboden kan worden, uw leven in te richten naar de richtlijnen van deze doctrine dan weet u dat dat de Nederlandse grondwet u dit garandeert, evenals de grondwet de vrijheid van meningsuiting garandeert waarvan de auteur van dit opstel gebruik maakt.
Als u met ‘respecteer dat’, bedoelt: heb er achting/eerbied voor dan moet ik u iig teleurstellen: ik vind uw doctrine god- en mensonwaardig.
De Nederlandse wet kent ook Artikel 8: Vrijheid van vereniging en de Universele verklaring van de rechten van de mens kent Artikel 20:
Een ieder heeft recht op vrijheid van vreedzame vereniging en vergadering.
Niemand mag worden gedwongen om tot een vereniging te behoren.
Helaas wordt dit laatste in uw doctrine niet gerespecteerd: op apostasie staat de doodstraf, in die zin is uw doctrine onwettig.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bilal

@ Bilal.
Gisteravond, 27-05-2019, het programma van Frans Bromet op de tv gezien ? Of kijkt u geen NL-tv ?
Hij reisde met een Turkse moslima door ’t land en door Turkije, sprak met haat én andere moslima’s, óók een moslima geheel in zwarte vuilniszakken gehuld incl. zwarte handschoenen (midden in de zomer !) héél triest. Deze verpakte mevrouw “mocht” van allah géén hand geven aan mannen; en zóiets leeft in Nederland, óns Nederland, d’r uit met zoiets middeleeuws. Verder werd duidelijk hoeveel verschillende interpretaties van de islam er bestaan, geen touw aan vast te knopen. Zélfs de “schriftgeleerden” zijn over de uitleg hevig aan het bakkeleien, het gevolg van zulks gebakkelei is meestal…….oorlog
tussen de diverse stammen. Goede, verduidelijkende uitzending van Frans Bromet, waarin één ding voor mij zeer duidelijk werd : de islam hoort beslist niet in Nederland.(Misschien op een piepklein stukje grond van zandverstuiving het Kootwijkerzand op de Veluwe)

Frans B
Frans B
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Dat bewijst maar weer dat je niet kunt spreken over “de” islam en dat je op moet passen niet alle moslims over een kam te scheren. In het geval van zo’n hoofddoekje, in hoeverre het eigen keus, dwang of groepsdruk is, wie zal het zeggen. Het enige waar ik de kriebels van krijg is als ik, zoals ook in het artikel wordt beschreven, kinderen met een hoofddoekje zie. Dan kun je met de beste wil van de wereld niet volhouden dat het een keus is. En hoewel de toon van Bilal me niet zo aanstaat (maar dat komt vaker voor), kan ik het waarderen dat hij een tegengeluid laat horen.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Frans B.@ “in hoeverre het eigen keus, dwang of groepsdruk is, wie zal het zeggen”.
Mijn variatie op uw worden is dat het groepsdruk door dwang tot (niet vrijwillige) eigen keuze leidt. Leven in een dictatuur zou u de ogen openen.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

juist. Ik zag toen het zo enorm warm was dat de mussen van het dak zouden vallen, een jonge vrouw sjokken achter een kinderwagen, volledig in lang zwart gewaad met hoofd en nek doek en nog een zwarte jas er over heen. Ik noem dat mishandeling. Ik denk dat ze geen vrije keus heeft. Zit onder de plak van man en moskee.

marjo012
marjo012
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Daarom kan men ook nooit zeggen dat ISLAM een geloof is, het is een idiologie vandaar ook tussen hun zelf op diverse plaatsen oorlog . Het citaat van Attaturk klopt dan ook helemaal wat hij gezegd heeft. Islam is een rottend kadaver wat tot de wortel uitgeroeid moet worden voor het de hele wereld gaat besmetten.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bilal

hoezo lomp? Het is de waarheid. Wij moeten hier in ons land tolereren dat wij ondergeschikt worden aan de islam. En ‘mark my words’ dat gaan we NIET doen.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bilal

Deze reactie is het bewijs voor de onmogelijkheid van een goed werkende multiculturele samenleving. Wij dwalen hier graag rond en dat noemen wij een vrij leven en die willen wij graag behouden. Leg ons niet uw beeld van het leven op, daar heeft hier niemand om gevraagd. Europa heeft Verlichting doorgemaakt en dat is een grote goed.

marjo012
marjo012
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Dat u dat nu pas ziet,duidelijk is toch allanger dat een muticulturele samenleving met islam niet werkt,dat is overal zo vanaf dat ze Europa overspoelen. Typisch dat mensen uit anderen landen die niet tot de Islam ideologie behoren geen moeite hebben om met Europese burgers samen te leven toch. Dus bewijs is dat alleen de Islam overal wil overheersen. Ze willen helemaal niet met ons samenleven en zich aanpassen. Het enige doel van de Islam is alles te overheersen, en overal van te profiteren waar de Europese burgers zich rot voor gewerkt hebben en hun denken het recht te hebben hier ook zonder er iets voor te doen recht op hebben.Nu moeten wij als Europese burgers gaan vechten om onze vrijheid te bewaren, helaas met al die aanslagen van de Islam in Europa wordt onze vrijheid van alle kanten belaagd. Dus is de keuze dan toch niet moeilijk meer, maar geeft duidelijk aan dat Islam niet in Nederland en niet in heel Europa thuis hoort.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marjo012

Ik zie het niet nu pas. ik benadruk het alleen.

jeanette
jeanette
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bilal

Jouw reactie is precies de reactie die je van een moslim(a) kunt verwachten: altijd slachtoffer, altijd achtergesteld, altijd grote bek, altijd intolerant, we luisteren er al niet meer naar tenminste de realisten onder ons, jullie moslims zijn zo vermoeiend.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bilal

Wat is uw mening, Bilal, over de vervolging van christenen gepaard met geweld in de moslimlanden?