GroenLinks: dertig jaar drammen

Dromen zonder inzicht, vechten tegen de vrijheid

screenshot website Groenlinks.nl

Titelfoto: screenshot website Groenlinks.nl

 

Het zal niemand ontgaan zijn: GroenLinks bestaat binnenkort dertig jaar. Dertig jaar geleden gaven vier klein-linkse partijen elkaar noodgedwongen het ja-woord. Ze werkten al veel samen sinds eind jaren zeventig: de PPR, de PSP, de CPN en de EVP. GroenLinks werd een melting pot van groene en rode radicalen, linkse pacifisten, fanatieke socialisten, die-hard communisten en een handjevol gelovigen. Allemaal links van de PvdA in het politieke spectrum.

De partij werd officieel opgericht op 24 november 1990, ruim een jaar na de val van de Berlijnse muur. Voor de verkiezingen van 1989 hadden de kleine linkse partijen zich al aan elkaar verbonden met de lijst Groen Links (met spatie), samen met wat onafhankelijke linkse figuren, zoals vakbondsleider Paul Rosemöller, milieuactiviste Marijke Vos, een studentenactivist, een choreograaf en een schrijfster. Daarna volgde de echte fusie.

 

Idealen

De muur was dan wel gevallen, maar als je het GroenLinks vroeg, waren het communisme en  socialisme gewoon nog altijd smetteloze idealen. De socialistische staat, het hoogste ideaal – ongeacht de miljoenen doden onder Stalin, de gruwelijkheden van Pol Pot, de misdaden van Mao en het dubieuze gewapende heldendom van Che Guevara. Tegelijkertijd konden al die linkse enthousiastelingen het niet eens worden over een bepaalde gezamenlijke partijfilosofie.

Het voert te ver om alle interne ruzies, het gekibbel, de schandalen en sappige anekdotes die na de fusie nog volgden hier te vermelden. Dat  moet u zelf maar even googelen.

 

Dwang

We zijn nu dertig jaar verder maar GroenLinks is al die tijd in de wolken blijven hangen, met haar voetjes van de vloer. Dertig jaar na de val van de Sovjetunie zien we nog altijd het marxistisch ideaal. Enthousiasme voor extreem links activisme, andermans geld uitgeven, een sterk sturende overheid nastreven tot diep in de haarvaten van het persoonlijk leven, en tot slot het dwingend opleggen van de GroenLinks-levensstijl aan iedere inwoner (behalve wellicht de groepen met een migratieachtergrond want die hebben het al zo moeilijk).

Het woord milieu is dan wel vervangen door ‘klimaat’, maar het doemdenken van de Club van Rome is gebleven. Het woord emancipatie maakte wellicht plaats voor ‘diversiteit’, maar het geloof in positieve discriminatie is gewoon gebleven.

 

Zelfhaat

“Spreiding van kennis, macht en inkomen”, zegt GroenLinks. Che Guevara had het niet beter kunnen zeggen. “Wederopbouw van de verzorgingsstaat”, zegt GroenLinks. Fidel Castro klapt in zijn handjes.

Ook de diepgewortelde Nederlandse zelfhaat is gebleven. Na zoveel jaren nog durven dooremmeren over het koloniale verleden, na zoveel eeuwen nog aankomen met slavenhandel. Het framen van onschuldige tradities en het wegzetten van de blanke Nederlander als te dominant. En elke dag anderen de maat nemen vanuit een morele superioriteit. Want er is maar één ‘goed’ en dat is GroenLinks-goed.

Al dertig jaar roept GroenLinks dat Nederland moet veranderen. Want wat er al is, dat kan gewoon niet deugen. Ook als je er als partij zelf aan hebt meegewerkt. Jesse Klaver in een GroenLinks-promotiefilm: “De wereld van vandaag hebben wij zelf gebouwd! Wat je zelf hebt opgebouwd, kun je ook zelf veranderen”.

Maar veranderen bij GroenLinks betekent per definitie: Afbreken. Verklooien. Kapotmaken. Verkwanselen. Vernietigen. En dat noemen ze dan ‘hoop’. Puinhoop zul je bedoelen.

 

Identiteitspolitiek

Wat is dat toch met die GroenLinks-achtigen? Rust, reinheid en regelmaat komen in hun vocabulaire niet voor. Ergens moet in hun DNA zijn opgeslagen dat ze het oude moeten ontwrichten en het individu moeten haten. GroenLinks heeft een broertje dood aan individuele vrijheid en omarmt identity politics.

En als de Grondwet ons niet een beetje had beschermd, droegen we vandaag al allemaal dezelfde blauwe overalls, hadden we dezelfde kapsels, aten we hetzelfde volkorenbrood, dronken we dezelfde kruidenthee en dreunden we dagelijks de geloofsartikelen van het socialisme op.

Oh wacht. Dit gebeurt al. In Amsterdam. En Groningen staat te trappelen om hetzelfde te doen.

 

Vechten tegen de vrijheid

Ooit was Amsterdam het eldorado van de individuele vrijheid, maar nu wordt de inwoner en de bezoeker van de hoofdstad in een keurslijf gedwongen van één bepaalde levensstijl. De specifieke leefstijl van de idealistische linkse kwezel die het tegenovergestelde is van een levensgenieter. Iemand die ’s nachts wakker ligt van schuldgevoelens over het klimaat en vreest dat de fascisten al om de hoek komen marcheren.

 

Stasi-controles

De leefstijl van de geitenwollensokkenveganist met de duurzame bakfiets zonder suiker. Een leefstijl zonder genotmiddelen, met angst voor de barbecue en de houtkachel, uitlaatgassen en CO2. Een leefstijl die voorschrijft hoe je moet denken over migratie (positief),  EU (positief), klimaat (bang) en Nederlandse tradities (negatief). Een leefstijl die boeren veracht en imams bewondert. Een leefstijl die het niet zo nauw neemt met vrijheid van meningsuiting. Een leefstijl van NSB-achtige klikpraktijken en stasi-controles op sociale media.

Dertig jaar GroenLinks. Dertig jaar dromen zonder inzicht. Dertig jaar morele arrogantie en dertig jaar pure Nederlandse zelfhaat. Dertig jaar anderen de maat nemen en dertig jaar vechten tegen de vrijheid.  Dat lijkt me geen reden voor een feestje.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
11 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De slappe aanpak van de regering in al die jaren heeft geleid tot de groei van dit linkse bolwerk,Samsom ,Duyvendak,en meer van dit soort figuren zijn door aanslagen en terroristen acties in het zadel geholpen ,normaal moet je ze berechten en opsluiten,maar ons kent ons ,en ze zijn altijd uit de wind gehouden,door rechters en advocaten ,allemaal gestudeerd en op kamers in Leiden ,en in de avond in dezelfde kroeg,een normaal iemand had tbs gekregen,kijk naar de man die een kaarsje heeft gegooid naar de gouden koets ,die wordt nog elk jaar opgesloten met Koningsdag .terwijl die lang niet zo gevaarlijk is.Ondertussen prediken zij een geloof dat we eraan gaan binnenkort,als we niet onmiddellijk aan de radijs en wortels gaan ,zelf vliegen ze de wereld over,net als Goeroe en miljardair Al Gore,waarvan ze het rijk worden hebben afgekeken ,de mensen leven eigenlijk heel normaal en netjes en hoeven zich niet alles voor te laten kauwen door een paar slimme knapen die er heerlijk van leven en profiteren,zouden ze er morgen niet meer zijn ,is er geen nood aan de man . De vuilnisman ,die zouden we pas missen als hij er niet meer is .

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Links is als een uitgezaaide fatale ziekte die alleen te genezen valt door een kundige chirurg die gezond van geest is . Links verruilt democratie door dictatuur en acht een dialoog niet mogelijk. Eigenlijk is links net de islam, alleen eigen gelijk telt. Linkse leuzen zit vol gevecht er is nooit rust want achter elke hoek schuilt de vijand. Veertig lange jaren van het Oostblok communisme, latere Cuba en Venezuela ervaringen zijn nog niet genoeg voor deze linkse elite om ons in dezelfde ellende te storten. Marxisme valt kennelijk niet uit te roeien. Communisme stoelt op armoede, communisme maakt armoede.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

@ ni28.
Links is m.i. niet te genezen door een kundig chirurg die gezond van geest is.
Links is alléén te “genezen”, middels verwijdering, door het te amputeren door de eerste de beste slager.

Sabreur
Sabreur
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat mij zo intrigeert aan “progressief links” als GL is de schizofrenie, waaraan ze lijden. Wel de grootste mond over gelijkheid voor vrouwen, homo’s en minderheden, maar tegelijkertijd een ideologie knuffelen en beschermen, die een religieuze verplichting hebben om vrouwen te onderdrukken en homo’s van de hoogste flat te gooien.
Iedereen is volgens hen gelijk, behalve de autochtoon, die vies blank is met te veel zijn in Nederland. Sorry hoor, maar Nederland is een blank land en als er zoveel zijn, dan is dat misschien omdat het zo hoort.
GL zegt op te komen voor de democratische waarden. Behalve natuurlijk als andersdenkenden ergens iets willen doen, want dan staan ze vooraan op de blokkades om die andersdenkenden de mond te snoeren.

Laat ik dit vertellen aan GL en hun aanhang.

Mensen zijn niet gelijk. Ze zijn wel gelijkwaardig en dat betekent dat iedereen die voldoet aan de normen en de eisen van de maatschappij, die respect en tolerantie voor anderen kan opbrengen, met hetzelfde respect en tolerantie een gelijkwaardige plek in de samenleving verdient, ongeacht kleur, geslacht, geaardheid, religie of politieke overtuiging.
Echter, en nu komt het, op het moment dat een mens of groep zichzelf discrimineert door zich stelselmatig af te keren van dit gelijkheidsbeginsel, dan verdient deze de gelijkwaardige behandeling niet. Die mag de vrije keuze krijgen om zich aan de geldende normen aan te passen of zijn of haar heil elders te zoeken. Alleen zo creëer je een leefbare samenleving.

Als laatste: Mensen dwingen om een bepaalde ideologie aan te hangen door een andere ideologie als verwerpelijk te betitelen is een vorm van dictatuur, die we in het vrije westen niet willen hebben.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat ik nog een keer een artikel zou mogen lezen dat zo 100 % aansluit op mijn gedachten (sinds 1990) over groen links en Nederland, geweldig. DANK YorienvdH! Mevr Yorien wat zou ik met u graag een politieke kop koffie gaan drinken!
Ik ben tussen 1978 en 2009 vaak in het Oostblok geweest (goedkope vakantie Polen, Tsjechoslowakije, Hongarije, Bulgarije, DDR) en ben al in 1978 (Hongarije) per ongeluk met lokaaltjes in contact, gesprek gekomen. Ik was al VVD’ig en heb in achterkamertjes met discussies mee mogen doen. ZIJ begrepen niets van de ‘idioten’ die in het westen tegen de kernwapens van USA demonstreerden! Volgens groen links woonden mijn Oostblok vrienden in het arbeiders-paradijs, maar mijn vrienden dachten daar 100 % anders over!
De VVD onder Bolkesteijn (onder rutte verworden tot bijwagen van d66 en groen links) keek naar de toekomst, was dus progressief.
Forum voor Democratie kijkt naar mijn mening naar de toekomst, is dus progressief.
Groen links wil totale controle, zoals China, en wil zgn vasthouden aan wat is, is dus zeer conservatief. Daarbij voluit de moslims steunen die in de middel-eeuwen wensen te leven, uiterst conservatief…..

Nogmaals, mevr Yorien, veel dank voor dit fantastische artikel!

Jay
Jay
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wanneer een ideologie alleen grip op mensen kan krijgen als hij van jongs af aan als indoctrinatie wordt meegegeven op scholen, universiteiten en media, dan weet je dat het geen goede ideologie is.

Niet dat de westerse wereld perfect is, maar zeker is dat wanneer je zoekt naar verbetering, je absoluut niet moet blijven hangen in de marxistische drang naar een dystopische wereld. Daarvan is ondertussen ruimschoots bewezen dat het je samenleving erodeert en langzaam omvormt tot een onvrije samenleving.

Radicaal progressivisme, zonder anker in de realiteit, leidt tot totale onthechting, ontwaarding en stuurloosheid. Niet iedere poging tot vooruitgang is een verbetering en wanneer conservatisme volledig wordt losgelaten dan gooi je het kind met het badwater weg en krijg je er misschien iets voor terug, misschien ook niet. Men doet maar wat goed voelt en als het slecht uitpakt geeft niemand thuis.

De realiteit is dat conservatisme probeert te beschermen wat er is opgebouwd. Progressivisme dient om conservatisme niet zo star te laten worden dat niks nieuws meer mogelijk is en conservatisme dient als anker zodat progressivisme niet doorslaat. In ieder tijdperk moet constant de afweging gemaakt worden hoe het evenwicht tussen die twee zo goed mogelijk kan worden bepaald. Maar radicale progressieven willen geen balans.
Maar probeer dat maar eens aan een groenlinks student uit te leggen..

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jay

Uw omschrijving van progressivisme en conservatisme is beter dan de manier waarop ik deze begrippen in mijn reactie heb gebruikt. Graag ‘jat’ ik uw genuanceerde omschrijving.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

goed neergezet. Bij GL denk ik altijd aan ongewassen geitensokken en nooit douchen en smerige studentenhuizen. Maar tegenwoordig is het zo dat een BEETJE GroenLinkser toch een mooie baan met een hoog salaris en weinig risico en verantwoordelijkheid heeft. En in een mooi karakteristiek huis woont. Overal met de hybride auto naar toe rijdt etc etc.

jan
jan
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Deze blog zou een mooie in memoriam zijn bij het verscheiden van deze in wezen fascistoïde club fanatici, dromers en dummies.

Remco Wirken
Remco Wirken
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Bij (Groen)links moet ik onwillekeurig altijd denken aan Micheal Cain in zijn rol van butler in de Batman film ‘Dark Knight’:

“…some men aren’t looking for anything logical, like money. They can’t be bought, bullied, reasoned, or negotiated with. Some men just want to watch the world burn.”

Mijn inziens vat dit het linkse gedachtegoed en agenda wel kernachtig samen.

Joost Visser
Joost Visser
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zou links iets van een spontane genetische mutatie zijn?

11
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x