Utrechtse aanslagpleger: crimineel of jihadi?

Cashen bij de hemelpoort

Utrechtse aanslagpleger: crimineel of jihadi mattijs glas opiniez

Titelfoto: Screenshot YouTube-video, kanaal NOS Jeugdjournaal

 

 

Uit de berichtgeving over het leven van de dader van de aanslag in de tram in Utrecht blijkt een misvatting. Er zouden maar twee mogelijkheden zijn: iemand is óf een low-life crimineel, óf een vroom moslim. Uit observaties van psycholoog Timon Dias en van Arabist en Midden-Oostendeskundige Eildert Mulder blijkt dat deze aanname niet klopt.

Het lijkt momenteel onwaarschijnlijk dat de schietpartij in de tram in Utrecht op 18 maart j.l., waarbij inmiddels vier doden en meerdere gewonden vielen, iets anders zal blijken te zijn dan een door de islam gemotiveerde terreuraanslag. De in Turkije geboren Gökmen Tanis heeft bekend en hij liet een briefje achter waarin hij schreef uit naam van Allah te handelen met een groet aan zijn ‘moslimbroeders’. Getuigen hoorden hem Allahu akbar schreeuwen en volgens het OM is er ‘geen enkele relatie’ tussen de aanslagpleger en zijn slachtoffers.

 

Achtergrond

Al snel na de aanslag werd in de media geschreven over de achtergrond van de aanslagpleger. De artikelen kwamen online nog voordat de feiten bekend waren. De overheid zat toen midden in het onderzoek en hield alle opties open. Toch suggereerden de artikelen dat de mogelijkheid van een islamitisch gemotiveerde terreuraanslag klein was, omdat de hoofdverdachte een crimineel verleden heeft.

 

Knettergek

In één van de eerste alinea’s van een duidend artikel in de Volkskrant staat dat er sprake kan zijn geweest van een terroristische aanslag, maar dat insiders het op ‘een bloedig geval van eerwraak’ houden – waarbij ‘bloedige eerwraak’ een pleonasme is. Eerwraak is altijd bloedig.

“Gökmen is een ‘knettergekke’ randfiguur en een ‘borderliner’, geloven zij, maar niet een terrorist.” In het Algemeen Dagblad verscheen een stuk met een soortgelijke strekking. Gökmen wordt daar ook knettergek genoemd, een drugsgebruiker en een psychopaat. Eigenlijk alles behalve een terrorist.

In het Volkskrant-artikel wordt benadrukt dat de verdachte een criminele randfiguur was, waarmee geïmpliceerd wordt dat zijn daad daardoor niks met de islam te maken kan hebben gehad. Getuigen verklaren dat de dader niet in de moskee kwam, maar heroïne rookte en gestoord is. Allemaal ontkennen ze expliciet dat zijn gedragingen iets met de islam te maken hebben.

 

Vals dilemma

In beide artikelen is sprake van een vals dilemma, de illusie dat je óf een crimineel bent óf een vroom moslim en dat je dat niet allebei tegelijk kan zijn. Er zijn ook analyses van vergelijkbare gevallen die een genuanceerder beeld laten zien: er bestaat zowel een ongemakkelijke synthese tussen criminaliteit, straatleven en islam, als een straat-ideologie die delinquenten (extra) kan aanmoedigen tot jihad.

 

Gangsterislam

Psycholoog Timon Dias onderkent het fenomeen Gangsterislam. Hij legt uit dat criminelen met een islamitische achtergrond zichzelf zien als onderdeel van de oemma (de wereldwijde gemeenschap van moslims). De autoriteiten waar zij ontzag voor hebben zijn religieuze autoriteiten, ze hebben lak aan de politie en overheid, maar zullen imams of islamitische organisaties met respect behandelen.

Zie bijvoorbeeld de “shariapatrouilles”: vrijwilligers van moskeeën die er tijdens Oud en Nieuw voor zorgen dat het rustig blijft in de wijk , of de rellen in Nantes in 2018 waar alles in de fik ging, behalve halal-winkels. Dichter bij huis is er de getuigenverklaring dat tijdens de schietpartij in de tram iemand die riep een Marokkaan te zijn door de schutter met rust werd gelaten.

 

Gemeenschappelijkheden

Islamisten en criminele moslims hebben, naast dat ze zich als moslim identificeren, volgens Dias drie gemeenschappelijkheden: ten eerste hebben ze subversieve intenties jegens de Nederlandse samenleving. De tweede overeenkomst is dat beide groepen geweld verheerlijken. Ten derde is antisemitisme onder beide groepen veelvoorkomend.

Dias legt uit waarom gemeenschappelijkheden 1 en 2 vanuit islamistisch oogpunt logisch zijn:

Terwijl islamisten hun gastsamenlevingen op hun religieus geïnspireerde manier ondermijnen, doen criminelen en straatjongeren met een islamitische achtergrond het op hun eigen a-religieuze en ‘aardse’ manier door intimidatie van wijkbewoners, overvallen, drugshandel, enzovoort. Vanuit islamistisch perspectief, dat uiteindelijke annexatie beoogt, is dit zeer gunstig.” Bovendien: “waarom zouden islamisten het riskeren een groep van zich te vervreemden die in tijden van nood zo makkelijk voor de islamistische zaak te winnen lijkt?

 

Verdorven

Voor wie denkt dat dit wild geraas is: de islamitische theologie levert duidelijke aanknopingspunten voor dit standpunt. De zeer invloedrijke islamitische rechtsgeleerde Ibn Taymiyya – wiens geschrift Bid, vecht en heers onlangs door jurist en arabist Machteld Allan in het Nederlands werd vertaald – antwoordde op de vraag wie er volgens de islam moet worden aangesteld om een rooftocht te leiden, dat een sterk, maar verdorven persoon de voorkeur heeft boven een zwak, doch rechtschapen figuur.

 

Hel

Een tweede verhelderende aanwijzing komt van journalist en Arabist Eildert Mulder. Mulder wijst erop dat de angst van criminelen om in de hel te belanden hen kan motiveren om aan de jihad deel te nemen. Sommige criminelen hebben gehoord dat ze aan de hel kunnen ontkomen door aan de jihad mee te werken. Iemand die zich jarenlang heeft misdragen komt na zijn dood natuurlijk in aanmerking voor het eeuwige vuur, maar via deelname aan de jihad – door zich in de strijd op te offeren of door ongelovigen te vermoorden – kan hij dat recht zetten.

Ook dit valt terug te voeren op de islamitische theologie. Bijvoorbeeld de passage in de Koran waarin staat dat de zonden zullen worden vergeven van diegenen die voor Allah strijden: zij zullen in de Tuin van Eden belanden (Koran 61:10-11). Deze gevolgtrekking is ook te vinden in een hadith (overlevering aangaande Mohammed) waarin Mohammed zegt dat hen die hun voeten stoffig maken tijdens de jihad de hel bespaard zal blijven (Sahih al-Bukhari 907).

 

Cashen

Dit werpt licht op de misvatting van de Volkskrant en het AD dat het óf/óf zou zijn: of je bent een vrome moslimse jihadist, of je bent een aan lager wal geraakte crimineel. Integendeel dus: een crimineel verleden is in sommige gevallen juist een factor die jihadisme aanmoedigt, omdat een jihadistische daad dat criminele verleden uitwist, waardoor de crimineel een wit voetje haalt dat hij bij de hemelpoort kan cashen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
13 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat ik in dit verhaal mis is dat een hele hoop van de door Moslims in Nederland gepleegde misdrijven volgens de Koran helemaal geen misdrijven zijn.
Volgens de Koran zijn de ongelovigen namelijk schatplichtig aan de Moslims.
Als een Moslim het eigendom van een ongelovige steelt dan is dat dus geen diefstal, hij neemt gewoon wat hem rechtens toekomt, wat de ongelovige verzaakt heeft hem te schenken.
Iets vergelijkbaars gaat, bijvoorbeeld, op voor moord.
Moord is volgens de Koran een zwaar vergrijp, maar wel enkel als het Moslims onderling betreft, als een Moslim een ongelovige vermoord dan is dat meer een overtreding, iets wat met een boete afgedaan kan worden.
Wat altijd mist is dat de Koran een groot onderscheid maakt tussen Moslims en ongelovigen, dat de status van zo’n ongelovige volgens de Koran ongeveer gelijk is aan die van een beest in onze eigen rechtspraak.
Dat is ook de drijfveer achter, bijvoorbeeld, al die IS excessen, en al die Marokkaanse criminaliteit in onze grote steden.
Wij ongelovigen zijn untermenschen, en de ver boven deze untermenschen verheven Moslim is gerechtigd deze untermenschen te beroven, te misbruiken, en in bepaalde gevallen zelfs te doden.
Dat is het werkelijke, altijd verzwegen, probleem met de Moslims.
Dat is de reden dat de Islam niet in de beschaafde wereld thuis hoort.

Isabel
Isabel
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Heel duidelijk commentaar, Frans !

Anna
Anna
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Klopt! Een moslim is “ verplicht “ om zijn broeders te wreken. Zeker wanneer zijn broeders door een “ ongelovige” worden aangevallen .
In Nieuw Zeeland was een aanslag op moslims en volgens “ de umhna moslims” moet dit gewroken worden. En deze crimineel, was ervan overtuigd dat hij bij Allah in een goed blaadje zou komen met deze moordpartij.
Het “ engeltje “ op zijn rechterschouder groeit weer en maakt de kans op maagden in het hiernamaals groter.
Het is bijna aandoenlijk simpel maar O zo gevaarlijk.
Hoeveel van deze “ criminele gekken “ lopen er nog rond in Nederland. ?

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is mij wel duidelijk dat de islam NIET bij Europa of bij de Westerse wereld past. Dat clasht. Wij horen niet daar in hun contreien en zij niet bij ons. Alleen diegenen die er echt uit willen en dan in eigen land vervolgd worden, zou je kunnen huisvesten, maar waarom moet de hele wereld in Europa wonen?

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Niet in hele Europa maar alleen in landen die het aantrekkelijk maken. Gratis geld heeft een geweldige aantrekkingskracht en niet alleen voor moslims. Velen maken misbruik van de sociale voorzieningen en als het druk te hoog wordt zal het gedaan zijn met onze en door ons betaalde sociale systeem. Mede door de lakse controles van de overheid. Die vindt het makkelijker om het bij ons te halen in plaats van de boeven te vangen.

Isabel
Isabel
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Deze Turkse moordenaar, waarschijnlijk met twee paspoorten, heeft met voorbedachte rade 4 onschuldige nederlanders gedood en nog enkele mensen gewond.

Het aanzetten tot moord op ongelovigen en het belonen hiervan volgens de koran, is in Nederland barbaars en een misdaad en dus strafbaar.

Ik hoop dat deze onaangepaste, onderontwikkelde turk de hoogste straf krijgt voor zijn afschuwelijke misdaad, dat zijn nederlands paspoort wordt afgenomen, tot persona non grata wordt verklaard en uitgezet naar Turkije

Maarten Vasbinder
Maarten Vasbinder
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Jihad is gebaseerd op de koran, die oproept tot geweld tegen ongelovigen, inteelt, slavernij en meer van dat fraais. daarbij wordt Mohammed als voorbeeld gesteld.
Een moord, of die nu uit godsdienstige of ander motieven, gepleegd wordt, is een misdaad.
Jihad is georganiseerde misdaad en zal als zodanig bestreden moeten worden. Zo simpel.
De Turkse moordenaar was een Jihadist, psychopaat en drugaddict, een veel voorkomende combinatie, maar geen enkele reden tot strafvermindering.
Voorbedachte rade is altijd aanwezig bij Jihad.
De moordenaar is zowel een crimineel als een Jihadi.
Lijkt me simpel.

Jan
Jan
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik zou denken dat het islamisme juist een goed aureool verschaft aan criminelen, en mensen met een criminele inborst een ideologische grond verschaft om eens goed los te gaan op lijf en goed van anderen.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Onze bewindslieden en media doen alles aan om Nederland van islamitische terrorisme te vrijwaren. Zie je wel hoe beter wij het doen, geen terrorisme hier. Nooit en te nimmer want islam is vrede zoals wij allemaal weten. Toch? Wij hebben wel steeds meer verwarde mensen en diabetici. De ongezonde Suikerfeest die de ongezonde Ramadan opvolgt, waar door de media zoveel positieve aandacht aan besteed wordt, heeft zo de negatieve kanten. Maar de linkse wereld vindt het toch zo leuk dat het ons opgedrongen moet worden als iets wat bij ons hoort. Mogelijk worden dan onze zonden aan de hemelpoort vergeven.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

@ ni28.
Ik begin te denken dat de “linkse wereld” veronderstelt dat in ’t hiernamaals óók voor hen 72 maagden staan/zitten/liggen te wachten. (of ééntje van 72, ik weet ’t niet zeker)

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

De enige zekerheid is dat het in een crematorium heel warm is. Tenzij het vervangen wordt door bevriezing. Dan wordt het weer heel koud. In ieder geval vanuit de islamitisch oogpunt bezien, er moet degelijk een tekort aan maagden ontstaan. De blanke mens wordt niet bediend, vrees ik.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

@ ni28.
Ik vrees met u mee; temeer omdat de maagden maar 1 x te gebruiken zijn. (daarna zijn ’t toch geen maagden meer, of kijken moslims niet zó nauw ?)

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Is deze Turkse moordenaar dan geen criminele jihadist ?
Of zeg ik dan in feite : een criminele crimineel ?
De benaming van dergelijk ongedierte is, voor mij althans, van geen enkel belang.
Vraag de nabestaanden; het is een volslagen idiote criminele jihadist, die hun familielid in koelen bloede heeft vermoord, wat doet een benaming daaraan af of bij ?

13
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x