Wie bekommert zich nog om het landsbelang?

Politici gaat het om macht en eigen gelijk

Tweede Kamer tijdens Algemene Beschouwingen 21 september 2018

Titelfoto: Tweede Kamer tijdens Algemene Beschouwingen 21 september 2018. Beeld: Tweede Kamer.

 

Sinds mijn achttiende ga ik plichtsgetrouw naar het stembureau als er verkiezingen zijn. Dat is immers ‘het feest der democratie’. Het is een van de weinige dingen die je als machteloos lid van deze turbulente samenleving nog kunt doen om een beetje invloed op de politiek uit te oefenen. Veel helpt het natuurlijk niet. Jij bent immers maar één van de 12,9 miljoen stemgerechtigden in dit land. Heeft het dan wel zin?

Pappen en nathouden

De laatste jaren denk ik steeds vaker: moet ik eigenlijk nog wel gaan? Is het nog de moeite waard? Is het niet een dom spelletje om ons in het gareel te houden?

Want of het nou de VVD is, CDA, D66 of GroenLinks, het is van hetzelfde laken een pak. Lange namenlijsten met allemaal ijdele mensen in het politieke midden die hun macht en invloed willen vergroten en bestuurlijk carrière willen maken, die pappen en nathouden tot kunst hebben verheven.

Van moed kun je deze mensen niet beschuldigen. Hun kop steken ze liever niet boven het maaiveld uit want ze vrezen een cordon sanitaire en willen heel graag meedoen in de speeltuin. Omgeven door spindoctors en campagneleiders schuifelen ze voorzichtig langs het politieke mijnenveld.

Vuil spel

Politiek is een spel, een vuil spel. Een spel om de macht en het eigen gelijk. Een spel om positie, aanzien en invloed. Een spel met winnaars en verliezers en als het meezit voor iedereen een leuke carrière. Van fair play is geen sprake. Je moet schandalen uitvergroten of bagatelliseren, informatie lekken of juist achterhouden, messen in ruggen steken en ellebogen in ribben, collega’s als bakstenen laten vallen en fractiegenoten verraden. Het hoort er allemaal bij. Een scheidsrechter is er niet; de pers speelt een kritiekloze supportersrol op de tribune.

De poppetjes. De macht. Het aanzien. Daar draait het om. Dat was altijd al zo, maar het lijkt wel alsof het steeds erger wordt. Het lijkt wel alsof het alléén nog maar daarom draait. Natuurlijk, zonder macht bereik je in de politiek niet veel. Maar met macht lijkt men –  afgezien van lastenverhogingen voor de gewone burger –  ook al niet veel meer voor elkaar te krijgen. Het lijkt alsof politici het zicht op de samenleving totaal zijn verloren en alleen nog kijken naar elkaar.

High-Fives

Op tv zie je Tory en Labour elkaar uitlachen en belachelijk maken, naar elkaar schreeuwen of elkaar beschuldigen van wangedrag. Je ziet de high-fives in Den Haag tussen een lachende premier en zijn brave meestemmers in de Kamer. Je ziet politiek verslaggevers bij een roltrap interessant doen over de wankele positie van ministers. Je ziet fractievoorzitters ingestudeerde zinnen uitbraken in de hoop een beetje coherent over te komen zonder enige inhoud te hebben. En je ziet Merkel en Putin in Davos.

 

Landsbelang

Maar als dat zo is, als politici vooral druk lopen te doen over zichzelf, wie bekommert zich dan om het welzijn van dit land? Wie zet zich in voor het welzijn van de Britten? Wie maakt zich druk over de jongeren in Duitsland? Wie buigt zich over de Belgen? Wie lost de problemen van de immigratie op, het lerarentekort, wie zorgt dat onze ouderen niet verkommeren, wie tackelt de woningnood? Wie beschermt onze vrijheid van meningsuiting, onze vrijheid van leefstijl, onze vrijheid van denken?

Wie houdt zich dan nog bezig met het landsbelang?

Moeras

De politiek is te druk met zichzelf en slaagt er niet meer in om een passend antwoord te vinden op de prangende vragen van deze tijd. Daarom haken mensen af. Daarom stemmen mensen niet meer. Maar daarom zal het politieke midden juist blijven zitten en doorgaan met het tijdverslindende spel, terwijl dit land langzaam in het moeras wegzakt.

Zal ik gaan stemmen op 20 maart en op 23 mei? Je kunt me verwijten dat ik het vuile spel daarmee legitimeer. Misschien heb je gelijk. Maar het is nog veel erger als ik het niet zou doen. Want dan was ik net zo vuil als de politiek. Dan zou ik mezelf immers boven het landsbelang stellen en Nederland in zijn sop laten gaarkoken. Nee. Zo ben ik niet.

Ik wil niet zijn als zij. Ik stem.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
25 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In landsbelang handelen alleen FvD en PVV. De rest heeft alles al jarenlang verprutst.

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zolang de Nederlandse burger blijft slapen en steeds bij de verkiezingen alles blijven geloven wat die linkse partijen steeds beloven om na de winst 180 graden te draaien zal er niets veranderen in dit land. Het stem gedrag van de burgers zal moeten veranderen om verandering in dit land te krijgen. Zelf denk ik dat het land wel toe is inmiddels aan drastische veranderingen, gezien het bedrog bij de verkiezingen al die plaats vinden in dit land. Over bananen republiek gesproken, je mag je geen democratie meer noemen als je winnende partijen kan uitsluiten omdat hun ideen je op dat moment niet aanstaan.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marjo012

zo is dat. Ondemocratischer dan in Nederland kan bijna niet. PVV 2e partij van het land, maar wordt uitgesloten.

C.F.J. Ooijevaar
C.F.J. Ooijevaar
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Volkomen juist. Alleen een forse tegenstem zal heilzaam werken. Maak de PVV, FvD, SGP, SP etc. zo groot dat ze de plaats innemen van de macht van dit moment en geef ze de kans te laten zien dat zij het beter doen! Slechter kan het toch niet!!! O, en vergeet niet de EU een forse klap toe te dienen, zodat Rutte meteen zijn baantje aldaar verliest!

Cornelia
Cornelia
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  C.F.J. Ooijevaar

Onderschat het eigenbelang van de communisten van de SP niet.
Het zou veel beter zijn als alle partijen meer op het Fvd zouden lijken.
Gewoon een beetje meer gezond verstand voor ons land in plaats van achterbakse partijpolitiek en het ophouden van het baantjes carrousel.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Natuurlijk zijn tweedekamerleden stemvee. Maar niet stemmen is capitulatie voor de macht. Het minste wat iedereen kan doen – en zeker de lezers/gebruikers van opiniez – is die partij kiezen die het geluid van de noodzakelijke verandering zo goed mogelijk verwoordt, vooral op het vlak van EU, klimaat, islam, massamigratie, zorg, democratie en globalisering. Volgens de prognoses zijn er al flink wat mensen wakker geworden. Misschien niet genoeg, nog niet. Maar genoeg voor een flinke verschuiving en een helder signaal. #gelehesjes

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ligt eraan wélk landbelang wordt bedoeld. Nederland als zelfstandig land bestaat sinds geruime tijd niet meer, de z.g. boven-ons-gestelden hebben er in vrij korte tijd één hele grote bende van gemaakt. Zij handelen zéker niet in landsbelang maar uitsluitend in eigen belang.
De grote voorbeelden stammen uit de diverse oorlogen ; wie waren het eerst verdwenen ? Juist ja, de luitjes met het meeste kapitaal en en met “aanzien”. Voor hen gold géén landsbelang, waarom zou ik willen sterven voor Volk en Vaderland als mijn Vaderland mijn land niet meer is ? Ik weet zeker dat vele z.g. hooggeplaatste personages verdwenen zullen zijn als er “stront a.d. knikker” zou komen in dit landje.
Onze voorvaderen, die écht hebben gevochten voor Volk en Vaderland draaien zich in hun graf om als zij de hedendaagse toestand van/in dit landje zouden aanschouwen.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat vroeger een voorrecht was is veranderd in een bijna nutteloze automatisme. Politieke partijen doen vooraf de verkiezingen een handjeklap met elkaar zodat je weet dat stemmen tegen gerenommeerde partijen verloren zaak is. Bij de laatste gemeenteverkiezingen bleek dit toen landelijke partijen de zaak zowat overgenomen hebben om de burgerpartijen te weren. In vele gevallen is het ook gelukt want al kwamen zij als grote winnaars uit een zitting in de college zat er niet in. Want de burgerpartijen zijn voor de burger en dat moeten wij niet willen, toch? Hetzelfde geldt voor de landelijke partijen die het kartel willen doorbreken. Zij zijn al vast uit de race gehaald door afspraken van andere partijen. Tenzij zij zoveel stemmen vergaren dat het onmogelijk wordt hun te negeren. Maar dan krijgen wij zeker anti-Trumpiaanse toestanden. Dit soort verkiezingen beschouw ik niet meer als een voorrecht want het lijkt op hetzelfde toneel als in Zimbabwe weliswaar anders verpakt en beschaafder maar met hetzelfde effect. Tijdens het communisme mocht je uit een persoon kiezen en het was verplicht. Hier is het niet verplicht maar het resultaat lijkt er wel op. Maar uiteindelijk ga ik toch altijd stemmen. Ik gooi mijn stem niet weg dat doen de politieke partijen voor mij een dag na de verkiezingen.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Dan pas heb ik het recht om die politieke partijen te bekritiseren.

Piet van Linden
Piet van Linden
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Democratie is een verouderd begrip. U kunt de poppetjes kiezen die partijen hebben opgesteld. Er is een Cordon Sanitaire rond partijen die hier niet aan mee doen. Na de verkiezingen is alles mogelijk, uw stem is helemaal niets waard. Niet in minderheid, maar ook niet in meerderheid. Er komen coalitieonderhandelingen. Er worden ministers benoemd die niet zijn gekozen, die niets met de coalitiebesprekingen te maken hadden en die alleen maar het vastgestelde beleid mogen uitvoeren. Dat heet democratie. Hoogste tijd dat we gaan stemmen over zaken en niet meer over mensen. Maar dat is dus een referendum en dat is afgeschaft. Als we allemaal gele hesjes aantrekken, wordt het duidelijker dat de meerderheid beseft door de politiek belazerd te worden.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

ja, ik stem ook. Op Forum voor Democratie. Het kan zijn dat ook zij tij niet kunnen keren omdat ze beentje gehaakt worden door hun tegenstanders.
Want immers, het GAAT niet over landsbelang bij de oude partijen. Het gaat om het pluche, de macht, de eigen carrière. Bij Wilders en Baudet en ook bij Hiddema hoor ik TOCH veel meer empathie voor de burgers.
Niet stemmen is geen optie. ALTIJD een tegenstem geven…….. Altijd proberen. Want als HEEL veel mensen dat doen, KAN het zijn dat ze toch iets voor elkaar krijgen en dat alles weer naar normaal kan.

Sabreur
Sabreur
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als we in NL een echte democratie willen hebben, dan moet het hele systeem op de schop. Ten eerste zou alleen de grootste partij de regering moeten vormen, waarbij ze dusdanig beleid dienen te maken, vrij van compromissen en regeeraccoorden, dus effectiever op dringende zaken, waarbij ze altijd een meerderheid in het parlement moet zien te halen. Daarnaast moet de Senaat weg en vervangen worden door een Constitutioneel Hof, zodat de wetten vrij van politiek gewin getoetst kan worden aan de grondwet.
Tevens een verbod op partijdiscipline bij stemmingen, zodat de volksvertegenwoordiger vrij van dwang kan stemmen.
Bij voorkeur zie ik een zakenkabinet, waarbij de beleidsmakers bestaan uit deskundigen en niet uit politici, die alleen maar uit zijn op eigen gewin.
Om het vertrouwen terug te winnen moet de schop door de media. Journalistiek moet geen uithangbord zijn voor politici, maar moet kritisch zijn en de politiek het vuur aan de schenen leggen. Het volk moet voorgelicht worden over de waarheid. Dus geen podia voor verkiezingsleugens, maar reportages over het stemgedrag en beleid van de afgelopen periode, afgemeten aan de gedane verkiezingsbeloftes.
Als we dan ook nog een stemplicht instellen en een stemverbod voor mensen met een dubbele nationaliteit, dan komen we er wel.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sabreur

Je vergeet het onderwijs.
Dat is waar het allemaal een goede halve eeuw geleden begonnen is.
Zolang, bijvoorbeeld, niet linkse studenten van journalistiek opleidingen geweerd worden ga je nooit een ongekleurde media krijgen.
Al die linkse trekpoppen die momenteel lerarenkamers, redacties, en ministeries bevolken zijn de producten van een verrot onderwijs systeem.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Of die politiek het te druk heeft met zichzelf is maar de vraag.
Er wordt op sites wel gespeculeerd dat de politiek vooral druk is met andere zaken, die in het nadeel zijn van de burgers. Maar die de politici geen windeieren leggen. Voor de bühne is het dan pappen en nathouden, totdat zelfs de NOS-kijkers erachter komen, dat ze bedonderd zijn.
Dat zijn er in het geniep nog best veel.
Tegen die tijd is hun lot uiteraard beklonken en zijn de lobbyisten binnen.

Lobby’s genoeg. Migratie is een goudmijn voor degenen die zich daarmee bezig houden in het gemeen en de advocaten in het bijzonder.
Milieu is ook een goede. Kan je het totale wagenpark op de helft van haar economische levensduur weggooien en dan de windmolens etc.

Veel mooie banen in de EU

De wapenlobby en niet te vergeten, een conflict met Rusland leidt de aandacht af van de ellende hier.

Kortom, wat ze bezielt, daar heb ik wel beeld bij.

Uiteraard is verstandig stemmen nog het beste wat je kan doen. Stemmen is sowieso de plicht voor elke burger met verantwoordelijkheidsgevoel.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Onderwijs dat verworden is tot een links indoctrinatie apparaat.
Media die verworden zijn tot een links propaganda apparaat.
Een coalitiesysteem dat ontworpen is om verkiezingsprogramma’s door het toilet te kunnen spoelen.
Een cordon sanitair om vervelende kiezers buiten spel te zetten.
Het is gewoon een handig vermomde dictatuur, met democratie heeft het allemaal al lang niks meer te maken.
En hier gaat pas wat aan veranderen als 50+ % op PVV / FvD stemt.
Aan mij zal het niet liggen.

Ingmar
Ingmar
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Mooi verwoord, trieste conclusie, ook ik voor de zoveelste keer PVV stemmen. Nee ik ben niet laag opgeleid en ik ben geen rascist maar een realist. De macht moet terug naar ’t volk en niet naar de EU of de linkse elite.

Jan Visser
Jan Visser
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wederom krachtig en goed verwoord. Ga stemmen en maak het verschil!

Leo Schouten
Leo Schouten
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De grondwet rept niet van politieke partijen. Dus.. als gedachtenoefening: stel je een kamer voor met individuele volksvertegenwoordigers. Wat zou dat in het nu met zich meebrengen?
– Slecht nieuws voor de omroepen. Die zullen moeten werken voor hun centen. Einde aan de luie tijd dat je maar een paar mensen (als vertegenwoordiger van een fractie) om hun mening moet vragen.

– Slecht nieuws voor lobbyisten die graag snel iets door de kamer willen jagen. Je moet opeens heel veel meer mensen overtuigen in plaats van een handvol fractievoorzitters en zaakdeskundigen.

– Slecht nieuws voor die jongetjes en meisjes die net van school als lid van de regering graag en veel aan de knoppen van de samenleving willen draaien.

– Goed nieuws voor het land. Veel en veel minder nieuwe wetten en besluiten. Komt natuurlijk omdat er een echte meerderheid van individuele volksvertegenwoordigers voor een wetsvoorstel moeten stemmen. Dus veel minder gekloot aan de samenleving.

– Goed nieuws voor de democratie. In zo’n situatie mogen de leden van de kamer hun grondwettelijke taak uitvoeren en voor zichzelf stemmen. Nu mag het kamerlid dit niet. Het kamerlid moet zich voegen naar de fractievoorzitter en partij apparatsjiks. Politieke partijen hebben de democratie om zeep geholpen.

Nu is het zo dat het hierboven beschreven walhalla niet bestaat. Ik heb altijd gekozen voor ’the next best thing’: Kies de kleinst mogelijke partij (die een beetje te pruimen is). Het beste equivalent van bovenstaande is een minderheidsregering.

Zoals het nu is, zijn we te vergelijken met China en Rusland. Volkomen van het padje. Een regering die het land commit aan verdragen die we niet willen.

Stem klein, of stem rechts. Red de democratie!

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In huize Karbiet weer keurig verdeeld; PVV en FvD. Ze willen graag dat we niet stemmen maar trekken we ons nog even niks van aan.

Ingmar
Ingmar
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

Hopelijk worden de PVV en het FVD samen de grootste partij. Als ze dan samengaan is het hek van de dam. Dan staat de huidige politieke elite op z’n kop! Stemmen dus in maart op de PVV of het FVD als je tegen de huidige EU bent en tegen de linkse media en linkse politieke elite.

Henny Keur
Henny Keur
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het wordt stééds lastiger om een juiste keuze te maken wat de politieke richting betreft.
Immers onze tijd wordt gekenmerkt door zelfverrijking. Ieder moet een graantje meepikken en liefst zo groot mogelijk, totdat je er bij wijze van spreken in stikt. Als kleine kinderen schrokken tot het je neus en oren weer uitkomt. Vooral niet letten op anderen, op hen die niet zo gulzig zijn, maar vreten tot je uit elkaar barst. Liever dat, dan iets overlaten voor een ander. Economische obesitas! Dat is het probleem van onze tijd.
En degene die er niet aan meedoet, heeft pech gehad. Volgens de evolutie theorie sterft de zwaktste vanzelf uit!
Daar zitten de problemen.
Is er dan geen klimaatprobleem dat ook door die schrokops moet worden beteugeld. Moet de verspilling niet ook door hen worden verminderd?
Zo langzamerhand zeggen ‘gewone’ mensen die wat minder egoïstisch zijn dan al die ‘opvreters’, we worden steeds verder leeggezogen, door jullie die het opvreten en jullie vragen van ons om jullie te ondersteunen, zodat jullie je nog meer kunnen verrijken?
Mag ik zo vrij zijn om het begrip ‘Co2’ vertalen naar een afkorting voor ‘Cohesie in tweevoud’. Niet een teveel, maar er is juist een tekort eraan voor de gehele mensheid. De machthebbers willen dat uiteraard nog verder terugdringen, want de honger naar macht wordt nooit gestild!
Wie dat erkent, krijgt mijn stem.

Willem Visser
Willem Visser
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Stemmen… prima; maar geef nog even aan op WELKE partij ???

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willem Visser

@ Willem Visser.
Gelukkig mag u dát nog zelf uitkiezen in dit “democratisch” landje ! Ja ja, ’t is me wat hè ?
Als u vindt dat het momenteel héél erg goed gaat in dit armetierig landje zou u moeten stemmen op één van de “regerings”-partijen, vindt u dat zulks NIET het geval is, stem dan a.u.b. op een partij die door de “democratisch” VVD voorzien is van een cordon sanitaire.

Kees van Dikken
Kees van Dikken
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willem Visser

Dat staat in het artikel.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willem Visser

Het is misschien alleen voor het gevoel maar in een communistische/dictatoriale stelsel mag je kiezen uit een partij en een naam. Ik vond het persoonlijk veel erger.

25
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x