Toespraak Trump voor Algemene Vergadering VN

Integrale Nederlandse vertaling

President Trump spreekt de 73e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe (25 september 2018).

Titelfoto: President Trump spreekt de 73e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe (25 september 2018). Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal BBC News

Bij de opening van de 73e sessie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 25 september 2018 hield president Donald Trump een toespraak. Daarin ging hij vooral in op het buitenlands beleid en de waarden waar de VS voor staan. OpinieZ publiceert de integrale vertaling van deze speech. Een nuchter verhaal waarin wordt afgerekend met het beleid van pappen en nathouden van zijn ambtsvoorgangers en ingezet wordt op een krachtig, onafhankelijk Amerika dat niet meer met zich laat sollen.

Vertaling: Asher

Mevrouw de Voorzitter, mijnheer de secretaris-generaal, wereldleiders, ambassadeurs en vooraanstaande afgevaardigden:

Een jaar geleden stond ik voor het eerst voor u in deze grote zaal. Ik ging in op de bedreigingen waarmee onze wereld wordt geconfronteerd en ik presenteerde een visie op het bereiken van een betere toekomst voor de hele mensheid.

Vandaag sta ik voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om de buitengewone vooruitgang die we hebben geboekt te delen.

In minder dan twee jaar heeft mijn regering meer bereikt dan bijna elke andere regering in de geschiedenis van ons land. Amerika is – zo waar. (Gelach) Had die reactie niet verwacht, maar dat is oke. (Gelach en applaus)

De Amerikaanse economie floreert als nooit tevoren.

Sinds mijn verkiezing hebben we $ 10 biljoen aan rijkdom toegevoegd. De aandelenmarkt vestigt een historisch record en de werkloosheidscijfers zijn het laagst van de afgelopen 50 jaar. De werkeloosheid onder Afro-Amerikanen, Latijns-Amerikanen en Aziatisch-Amerikanen zitten op het laagste niveau ooit gemeten. We hebben meer dan 4 miljoen nieuwe banen gerealiseerd, waaronder een half miljoen banen in de verwerkende industrie.

We hebben de grootste belastingverlagingen en hervormingen in de Amerikaanse geschiedenis doorgevoerd. We zijn begonnen met de bouw van een grote grensmuur en we hebben de grensbeveiliging aanzienlijk versterkt.

We hebben recordfinanciering voor ons leger binnengehaald – $ 700 miljard dit jaar en $ 716 miljard volgend jaar. Ons leger zal binnenkort krachtiger zijn dan ooit tevoren.

Met andere woorden, de Verenigde Staten zijn een sterker, veiliger en rijker land dan het was toen ik minder dan twee jaar geleden deze functie op me nam.

We komen op voor Amerika en voor het Amerikaanse volk. En we komen ook op voor de wereld.

Dit is geweldig nieuws voor onze burgers en voor vredelievende mensen overal. Wij geloven dat wanneer landen de rechten van hun buren respecteren en de belangen van hun volk verdedigen, zij beter kunnen samenwerken om de zegeningen van veiligheid, welvaart en vrede veilig te stellen.

Ieder van ons hier is vandaag de afgezant van een aparte cultuur, een rijke geschiedenis en een volk dat is gebonden door banden van herinnering, traditie en de waarden die onze eigen landen als nergens anders op aarde hebben gemaakt.

Dat is de reden waarom Amerika altijd onafhankelijkheid en samenwerking verkiest boven wereldwijd bestuur, controle en overheersing.

Ik respecteer het recht van elke natie in deze ruimte om zijn eigen gebruiken, overtuigingen en tradities na te streven. De Verenigde Staten zullen je niet vertellen hoe je moet leven, werken of aanbidden.

We vragen alleen dat u onze soevereiniteit in ruil daarvoor respecteert.

Van Warschau tot Brussel, van Tokio tot Singapore, het was voor mij de hoogste eer om de Verenigde Staten in het buitenland te vertegenwoordigen. Ik heb hechte relaties en vriendschappen en sterke samenwerkingsverbanden met de leiders van veel landen in deze zaal, en onze aanpak heeft al ongelooflijke veranderingen teweeggebracht.

Met de steun van veel landen hier vandaag hebben we ons verbonden met Noord-Korea om het spookbeeld van conflicten te vervangen door een gedurfde en nieuwe inzet voor vrede.

In juni reisde ik naar Singapore om oog in oog te staan met de leider van Noord-Korea, voorzitter Kim Jong Un.

We hadden zeer productieve gesprekken en vergaderingen en we waren het erover eens dat het in het belang van beide landen was om de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland na te streven. Sinds die bijeenkomst hebben we al een aantal bemoedigende maatregelen gezien die maar weinigen ons nog maar kort geleden zich hadden kunnen voorstellen.

De raketten en projectielen vliegen niet langer in alle richtingen. Nucleaire testen zijn gestopt. Sommige militaire faciliteiten worden al ontmanteld. Onze gijzelaars zijn vrijgelaten. En zoals beloofd worden de overblijfselen van onze gevallen helden naar huis teruggebracht om te rusten in Amerikaanse bodem.

Ik wil voorzitter Kim bedanken voor zijn moed en voor de stappen die hij heeft genomen, hoewel er nog veel werk aan de winkel is. De sancties blijven van kracht totdat er een denuclearisering plaatsvindt.

Ik wil ook de vele lidstaten bedanken die ons hebben geholpen dit moment te bereiken – een moment dat eigenlijk veel groter is dan mensen kunnen begrijpen; veel groter – maar ook voor hun steun en de kritische steun die we allemaal nodig zullen hebben in de toekomst.

Een speciale dank aan president Moon van Zuid-Korea, premier Abe van Japan en president Xi van China.

In het Midden-Oosten levert onze nieuwe aanpak ook grote stappen en zeer historische veranderingen op.

Na mijn reis naar Saoedi-Arabië vorig jaar opende de Golfstaten een nieuw centrum om terrorismefinanciering aan te pakken. Ze stellen nieuwe sancties in, werken met ons samen om terroristische netwerken te identificeren en te volgen, en nemen meer verantwoordelijkheid voor de bestrijding van terrorisme en extremisme in hun eigen regio.

De VAE, Saudi-Arabië en Qatar hebben miljarden dollars toegezegd om de bevolking van Syrië en Jemen te helpen. En ze gebruiken meerdere wegen om de afschuwelijke, gruwelijke burgeroorlog van Jemen te beëindigen.

Uiteindelijk is het aan de landen in de regio om te beslissen wat voor toekomst zij voor zichzelf en hun kinderen wensen.

Om die reden werken de Verenigde Staten samen met de Samenwerkingsraad van de Golf, Jordanië en Egypte om een regionale strategische alliantie tot stand te brengen, zodat landen in het Midden-Oosten welvaart, stabiliteit en veiligheid in hun eigen regio kunnen bevorderen.

Dankzij het Amerikaanse leger en onze samenwerking met veel van uw naties, ben ik verheugd te kunnen melden dat de bloeddorstige moordenaars die bekend staan als ISIS verdreven zijn uit het gebied dat ze ooit in Irak en Syrië hadden. We zullen blijven samenwerken met vrienden en bondgenoten om radicale islamitische terroristen elke financiering, territorium of ondersteuning te ontzeggen, of enig middel om onze grenzen te infiltreren.

De voortdurende tragedie in Syrië is hartverscheurend. Onze gemeenschappelijke doelen moeten de de-escalatie van militair conflict zijn, samen met een politieke oplossing die de wil van het Syrische volk eer aandoet.

In deze geest sporen wij aan het door de Verenigde Naties geleide vredesproces nieuw leven in te blazen. Maar wees er zeker van, de Verenigde Staten zullen reageren als chemische wapens worden ingezet door het Assad-regime.

Ik prijs de bevolking van Jordanië en andere buurlanden voor het opvangen van vluchtelingen uit deze zeer wrede burgeroorlog.

Zoals we in Jordanië zien, is het medelevende beleid om vluchtelingen zo dicht mogelijk bij hun huizen op te vangen om hun uiteindelijke terugkeer te vergemakkelijken en deel te nemen aan het wederopbouwproces. Deze aanpak strekt zich ook uit tot eindige middelen om veel meer mensen te helpen, waardoor de impact van elke uitgegeven dollar wordt vergroot.

Elke oplossing voor de humanitaire crisis in Syrië moet ook een strategie bevatten om het wrede regime aan te pakken dat die crisis heeft aangewakkerd en gefinancierd: de corrupte dictatuur in Iran.

De leiders van Iran zaaien chaos, dood en vernietiging. Ze respecteren hun buren of grenzen niet, of de soevereine rechten van landen. In plaats daarvan plunderen Iraanse leiders de middelen van de natie om zichzelf te verrijken en chaos te verspreiden in het Midden-Oosten en ver daarbuiten.

Het Iraanse volk is terecht verontwaardigd over het feit dat hun leiders miljarden dollars hebben verduisterd uit de schatkist van Iran, waardevolle delen van de economie hebben buitgemaakt en de religieuze fondsen van het volk hebben geplunderd, allemaal om hun eigen zakken te vullen en hun proxies op pad te sturen om oorlog te voeren. Dat is niet goed.

Van de buren van Iran is een zware tol geëist voor de agenda van agressie en uitbreiding van het regime in de regio. Dat is de reden waarom zoveel landen in het Midden-Oosten krachtig mijn besluit steunden om de Verenigde Staten terug te trekken uit de vreselijke Nucleaire Deal met Iran uit 2015 en opnieuw nucleaire sancties op te leggen.

De Iran-deal was een meevaller voor de Iraanse leiders. In de jaren nadat de deal was bereikt, groeide het Iraanse militaire budget met bijna 40 procent. De dictatuur gebruikte de fondsen om raketten met nucleaire middelen te bouwen, de interne repressie te vergroten, terrorisme te financieren en ravage en slachting in Syrië en Jemen te financieren.

De Verenigde Staten hebben een campagne van economische druk opgezet om het regime de middelen te ontzeggen die het nodig heeft om zijn bloedige agenda uit te voeren.

Vorige maand begonnen we opnieuw zware nucleaire sancties op te leggen die waren opgeheven onder de Iran-deal. Extra sancties worden hervat op 5 november en er volgen er nog meer. En we werken samen met landen die Iraanse ruwe olie importeren teneinde hun aankopen aanzienlijk te verminderen.

We kunnen niet toestaan dat ’s werelds grootste sponsor van het terrorisme de gevaarlijkste wapens van de planeet bezit. We kunnen niet toestaan dat een regime dat “Dood aan Amerika” zingt, en dat Israël bedreigt met vernietiging, de middelen bezit om een nucleaire kernkop af te vuren op elke stad op aarde. Dan kan gewoon niet.

We vragen alle naties het regime van Iran te isoleren zolang de agressie doorgaat. En we vragen alle naties om het Iraanse volk te steunen terwijl ze worstelen om hun religieuze en rechtvaardige bestemming terug te eisen.

Dit jaar hebben we ook nog een belangrijke stap vooruit gezet in het Midden-Oosten. Als erkenning van het recht van elke soevereine staat om zijn eigen hoofdstad te kiezen, heb ik de Amerikaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem verhuisd.

De Verenigde Staten zetten zich in voor een toekomst van vrede en stabiliteit in de regio, inclusief de vrede tussen de Israëli’s en de Palestijnen. Dat doel wordt dichterbij gebracht, niet geschaad, door de voor de hand liggende feiten te erkennen.

Het Amerikaanse beleid van principieel realisme betekent dat we niet worden gegijzeld door oude dogma’s, in diskrediet geraakte ideologieën, en zogenaamde experts die keer op keer bewezen hebben dat ze het bij het verkeerde eind hebben. Dit geldt niet alleen voor kwesties van vrede, maar ook voor zaken van welvaart.

Wij zijn van mening dat handel eerlijk en wederkerig moet zijn. Van de Verenigde Staten zal niet langer misbruik worden gemaakt.

Al tientallen jaren stelde de Verenigde Staten haar economie open – de grootste, veruit op aarde – met weinig voorwaarden. We lieten buitenlandse goederen van over de hele wereld vrij over onze grenzen stromen.

Toch hebben andere landen ons niet in ruil eerlijke en wederkerige toegang tot hun markten verleend. Erger nog, sommige landen misbruikten hun vrije toegang om hun producten te dumpen, hun goederen te subsidiëren, onze industrieën op de korrel te nemen en hun valuta te manipuleren om oneerlijk voordelen te verkrijgen ten opzichte van ons land. Als gevolg daarvan nam ons handelstekort toe tot bijna 800 miljard dollar per jaar.

Om deze reden zijn we stelselmatig opnieuw aan het onderhandelen over verbroken en slechte handelsovereenkomsten. Vorige maand hebben we een baanbrekende Amerikaans-Mexicaanse handelsovereenkomst aangekondigd. En gisteren stond ik naast president Moon om de succesvolle voltooiing van de gloednieuwe handelsovereenkomst tussen de VS en Korea aan te kondigen. En dit is nog maar het begin.

Veel landen in deze zaal zullen het erover eens zijn dat het wereldhandelssysteem dringend aan verandering toe is.

Landen werden bijvoorbeeld toegelaten tot de Wereldhandelsorganisatie die elk beginsel schenden waarop de organisatie is gebaseerd. Terwijl de Verenigde Staten en veel andere landen zich aan de regels houden, gebruiken deze landen door de overheid beheerde industriële planning en staatsbedrijven om het systeem in hun voordeel te manipuleren. Ze houden zich bezig met meedogenloze productdumping, gedwongen technologieoverdracht en diefstal van intellectueel eigendom.

De Verenigde Staten verloren meer dan 3 miljoen banen in de industrie, bijna een kwart van alle staalbanen, en 60.000 fabrieken nadat China tot de WTO toetrad. En we hebben de afgelopen twintig jaar $ 13 biljoen aan handelstekorten gescoord.

Maar die dagen zijn voorbij. We tolereren dergelijk misbruik niet langer. We laten onze werknemers niet het slachtoffer worden, onze bedrijven bedreigen en onze rijkdom plunderen en weggeven. Amerika zal zich nooit verontschuldigen voor het beschermen van zijn burgers.

De Verenigde Staten hebben onlangs tarieven aangekondigd voor nog eens $ 200 miljard op door China gemaakte goederen voor een totaal van, tot nu toe, $ 250 miljard. Ik heb veel respect en genegenheid voor mijn vriend, president Xi, maar ik heb duidelijk gemaakt dat onze onbalans in de handel gewoon niet acceptabel is. De verstoringen van de markt in China en de manier waarop ze daarmee omgaan, kunnen niet worden getolereerd.

Zoals mijn regering heeft aangetoond, zal Amerika altijd handelen in ons nationaal belang.

Ik sprak vorig jaar voor dit orgaan en waarschuwde dat de U.N. Mensenrechtenraad een ernstige schande voor dit instituut was geworden, die flagrante mensenrechtenschenders beschermde terwijl ze Amerika en zijn vele vrienden bashte.

Onze ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, stelde een duidelijke hervormingsagenda voor, maar ondanks duidelijke en herhaalde waarschuwingen werd er helemaal geen actie ondernomen.

Dus de Verenigde Staten kozen de enige verantwoordelijke weg: we hebben ons teruggetrokken uit de Raad voor de Mensenrechten en we zullen niet terugkeren voordat echte hervormingen zijn doorgevoerd.

Om soortgelijke redenen zullen de Verenigde Staten geen ondersteuning bieden als erkenning voor het Internationaal Strafhof. Wat Amerika betreft, heeft het ICC geen jurisdictie, geen legitimiteit en geen autoriteit. Het ICC claimt een bijna universele jurisdictie over de burgers van elk land en schendt daarmee alle beginselen van rechtvaardigheid, billijkheid en eerlijk proces. We zullen de soevereiniteit van Amerika nooit overgeven aan een ongekozen, geen verantwoording afleggende, wereldwijde bureaucratie.

Amerika wordt bestuurd door Amerikanen. We verwerpen de ideologie van het globalisme en we omarmen de leer van het patriottisme.

Over de hele wereld moeten verantwoordelijke landen zich verdedigen tegen bedreigingen van soevereiniteit, niet alleen van mondiaal bestuur, maar ook van andere, nieuwe vormen van dwang en overheersing.

In Amerika geloven we sterk in energiezekerheid voor onszelf en voor onze bondgenoten. We zijn de grootste energieproducent van de hele wereld.

De Verenigde Staten staan klaar om onze overvloedige, betaalbare olie, schone steenkool en aardgas te exporteren.

De OPEC en de OPEC-landen zijn, zoals gebruikelijk, de rest van de wereld aan het verdelen, en ik vind dat niet leuk. Niemand zou het leuk vinden. We verdedigen veel van deze naties voor niets, en dan profiteren ze van ons door aan ons hoge olieprijzen te rekenen. Dat is niet goed.

We willen dat ze stoppen met het verhogen van de prijzen, we willen dat ze beginnen met het verlagen van prijzen, en dat ze vanaf nu substantieel gaan bijdragen aan de militaire bescherming. We gaan het niet langer accepteren – deze vreselijke prijzen – niet veel langer.

Vertrouwen op een enkele buitenlandse leverancier kan een land kwetsbaar maken voor afpersing en intimidatie. Daarom complimenteren we Europese staten, zoals Polen, met het leiden van de bouw van een Baltische pijplijn, zodat landen niet afhankelijk zijn van Rusland om aan hun energiebehoeften te voldoen. Duitsland zal volledig afhankelijk worden van Russische energie als het niet onmiddellijk van koers verandert.

Hier op het westelijk halfrond, zijn we vastbesloten om onze onafhankelijkheid te behouden tegenover de aantasting door expansionistische buitenlandse machten.

Sinds president Monroe is het formeel beleid van ons land dat we de bemoeienis van buitenlandse naties op dit halfrond en met onze eigen zaken afwijzen. De Verenigde Staten hebben onlangs hun wetten aangescherpt om buitenlandse investeringen in ons land beter te kunnen beschermen tegen nationale veiligheidsrisico’s, en we verwelkomen samenwerking met landen in deze regio en over de hele wereld die hetzelfde willen doen. Je moet het doen voor je eigen bescherming.

De Verenigde Staten werken ook samen met partners in Latijns-Amerika om bedreigingen voor de soevereiniteit als gevolg van ongecontroleerde migratie het hoofd te bieden.

Tolerantie voor menselijk lijden en mensensmokkel en mensenhandel is onmenselijk. Het is vreselijk wat er gebeurt, op niveaus die niemand ooit eerder heeft gezien. Het is heel, heel wreed.

Illegale immigratie financiert criminele netwerken, meedogenloze bendes en de stroom van dodelijke drugs. Illegale immigratie misbruikt kwetsbare bevolkingsgroepen, brent schade toe aan hardwerkende burgers en heeft een vicieuze cirkel van criminaliteit, geweld en armoede voortgebracht. Alleen door de nationale grenzen te bewaken en criminele bendes te vernietigen, kunnen we deze cyclus doorbreken en een echte basis leggen voor welvaart.

We erkennen het recht van elke natie in deze zaal om zijn eigen immigratiebeleid in overeenstemming met zijn nationale belangen vast te stellen, net zoals we andere landen vragen ons eigen recht te respecteren om hetzelfde te doen – wat we aan het doen zijn. Dat is een reden waarom de Verenigde Staten niet zullen deelnemen aan het nieuwe Global Compact on Migration. Migratie mag niet worden beheerst door een internationaal orgaan dat geen verantwoording verschuldigd is aan onze eigen burgers.

Uiteindelijk is de enige lange termijnoplossing voor de migratiecrisis het helpen van mensen om een meer hoopvolle toekomst op te bouwen in hun thuisland. Maak hun landen opnieuw krachtig.

Momenteel zijn we getuige van een menselijke tragedie, bijvoorbeeld, in Venezuela. Meer dan 2 miljoen mensen zijn de crisis ontvlucht die het socialistische Maduro-regime en zijn Cubaanse sponsors hebben veroorzaakt.

Niet zo lang geleden was Venezuela een van de rijkste landen op aarde. Vandaag heeft het socialisme het olierijke land failliet gemaakt en zijn mensen tot bittere armoede gedreven.

Vrijwel overal waar socialisme of communisme is uitgeprobeerd, heeft het lijden, corruptie en verval veroorzaakt. De machtszucht van het socialisme leidt tot expansie, bezetting en onderdrukking. Alle naties van de wereld moeten zich verzetten tegen het socialisme en de ellende die het iedereen brengt.

In die geest vragen we de naties die hier zijn samengekomen om samen met ons de democratie in Venezuela te herstellen. Vandaag kondigen we aanvullende sancties aan tegen het repressieve regime, gericht op Maduro’s eigen kring en nauwe adviseurs.

We zijn dankbaar voor al het werk dat de Verenigde Naties over de hele wereld doen om mensen te helpen een beter leven op te bouwen voor zichzelf en hun gezinnen.

De Verenigde Staten zijn ’s werelds grootste gever ter wereld, veruit, van buitenlandse hulp. Maar weinigen geven ons iets. Dat is de reden waarom we de Amerikaanse buitenlandse hulp streng bekijken. Dat gebeurt onder leiding van minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. We zullen onderzoeken wat werkt, wat niet werkt, en of de landen die onze dollars ontvangen en onze bescherming ook onze belangen voor ogen hebben.

Vooruitkijkend, zullen we alleen buitenlandse hulp verlenen aan degenen die ons respecteren en, eerlijk gezegd, onze vrienden zijn. En we verwachten van andere landen dat ze hun deel voor de kosten van hun verdediging betalen.

De Verenigde Staten zetten zich in om de Verenigde Naties effectiever en verantwoordelijker te maken. Ik heb vaak gezegd dat de Verenigde Naties onbeperkte mogelijkheden heeft. Als onderdeel van onze hervormingsinspanningen heb ik onze onderhandelaars verteld dat de Verenigde Staten niet meer dan 25 procent van het U.N.-budget voor vredeshandhaving zullen betalen. Dit zal andere landen aanmoedigen om er een schepje bovenop te doen, betrokken te raken en ook een deel van deze zeer grote last te dragen.

En we werken eraan om meer van onze financiering te verschuiven van vastgezette bijdragen naar vrijwillige, zodat we Amerikaanse middelen kunnen richten op de programma’s met het beste resultaat.

Alleen wanneer ieder van ons ons deel en bijdrage levert, kunnen we de hoogste ambities van de U.N. realiseren. We moeten vrede nastreven zonder angst, hoop zonder wanhoop en veiligheid zonder verontschuldiging.

Als we rondkijken in deze hal waar zoveel geschiedenis heeft plaatsgevonden, denken we aan de velen voor ons die hierheen zijn gekomen om de uitdagingen van hun naties en van hun tijd aan te gaan. En onze gedachten richten zich op dezelfde vraag die door al hun toespraken en resoluties liep, door elk woord en elke hoop. Het is de vraag wat voor soort wereld we zullen achterlaten voor onze kinderen en wat voor soort naties ze zullen erven.

De dromen die vandaag deze zaal vullen zijn even divers als de mensen die op dit podium hebben gestaan, en net zo gevarieerd als de landen die hier in dit lichaam vertegenwoordigd zijn. Het is echt iets. Het is echt geweldig, geweldige geschiedenis.

Er is India, een vrije samenleving van meer dan een miljard mensen, die met succes talloze miljoenen uit de armoede haalt en naar de middenklasse overbrengt.

Er is Saoedi-Arabië, waar koning Salman en de kroonprins nieuwe revolutionaire hervormingen nastreven.

Er is Israël, dat met trots zijn 70e verjaardag viert als een bloeiende democratie in het Heilige Land.

In Polen komt een groot volk op voor hun onafhankelijkheid, hun veiligheid en hun soevereiniteit.

Veel landen volgen hun eigen unieke visies, bouwen hun eigen hoopvolle toekomst op en jagen hun eigen prachtige dromen na over het lot, de nalatenschap en een thuis.

De hele wereld is rijker, de mensheid is beter, dankzij deze prachtige constellatie van naties, elk heel speciaal, elk zeer uniek en elk schijnt helder in haar deel van de wereld.

In elk daarvan zien we een geweldige belofte van een volk dat is verbonden door een gedeeld verleden en werkt aan een gemeenschappelijke toekomst.

Wat de Amerikanen betreft, we weten welke toekomst we voor onszelf willen. We weten wat voor soort natie Amerika altijd moet zijn.

In Amerika geloven we in de grootsheid van vrijheid en de waardigheid van het individu. Wij geloven in zelfbestuur en de rechtsstaat.

En we prijzen de cultuur die onze vrijheid ondersteunt – een cultuur gebouwd op sterke families, diep geloof en sterke onafhankelijkheid. We vieren onze helden, we koesteren onze tradities en bovenal houden we van ons land.

In iedereen in deze grote zaal vandaag, en iedereen die overal ter wereld luistert, huist het hart van een patriot die dezelfde krachtige liefde voor zijn land voelt, dezelfde intense loyaliteit aan zijn vaderland.

De passie die in de harten van patriotten en de zielen van naties brandt, heeft tot hervormingen en revoluties, opoffering en onbaatzuchtigheid, wetenschappelijke doorbraken en prachtige kunstwerken geïnspireerd.

Onze taak is niet om dat uit te wissen, maar om dat te omarmen. Om ermee te bouwen. Om te putten uit oude wijsheid. En om de wil te vinden om onze naties groter te maken, onze regio’s veiliger te maken en de wereld beter te maken.

Om dit ongelooflijke potentieel in onze mensen te ontketenen, moeten we de fundamenten verdedigen die het allemaal mogelijk maken.

Soevereine en onafhankelijke naties zijn het enige vehikel waar de vrijheid ooit heeft bestaan, de democratie ooit heeft overleefd of de vrede ooit kon gedijen. En dus moeten we juist onze soevereiniteit en onze gekoesterde onafhankelijkheid beschermen.

Wanneer we dat doen, zullen we nieuwe manieren vinden voor samenwerking die zich voor ons ontvouwen. We zullen dennieuwe passie voor het stichten van vrede vinden die in ons oprijst. We zullen nieuwe doelen, nieuwe vastberadenheid en een nieuwe mentaliteit vinden die overal om ons heen bloeit en we zullen een mooiere wereld maken waarin we kunnen leven.

Dus laten we samen een toekomst van patriottisme, welvaart en trots kiezen. Laten we vrede en vrijheid verkiezen boven overheersing en nederlaag. En laten we hier naar deze plaats komen om voor onze mensen en hun naties te staan, voor altijd sterk, voor altijd soeverein, voor altijd rechtvaardig en voor altijd dankbaar voor de genade en de goedheid en de glorie van God.

Dank u. God zegene u. En God zegene de naties van de wereld.

Veel dank. Dank u.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
11 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden

Bam!
“Migratie mag niet worden beheerst door een internationaal orgaan dat geen verantwoording verschuldigd is aan onze eigen burgers.”
Bam!
“We zullen de soevereiniteit van Amerika nooit overgeven aan een ongekozen, onverklaarbare, wereldwijde bureaucratie.”
.
En geen woord over de EU.
I love it.

karton
karton
4 jaren geleden

Uitgelachen worden door een stelletje uitgerangeerde z.g. “politici” geeft aan , hoe juist de koers van Trump is.
De VN : een totaal overbodige organisatie die miljoenen per jaar kost, hoofdzakelijk aan salarissen voor dat stelletje nietsnutten.
Dát zijn de échte “scheefverdieners” !!!

C F J Ooijevaar
C F J Ooijevaar
4 jaren geleden

Ik zei het al bij zijn aantreden: Geef hem een kans! Toen Reagan werd verkozen zei ook iedereen dat dat niks zou worden en hij werd een baanbrekend president. Deze toespraak van Trump is een doortimmerd en uiterst reëel verhaal.

VarAway
VarAway
4 jaren geleden

Dank voor deze vertaling.
Kleine correctie : Secretary of State ( Mike Pompeo ) is Min. van BuZa.
Géén Staatssecretarias. Dan zou dat heten UnderSecretary of State.

Ik vond het een echte knaller die speech van POTUS DJT.
Dat ” gelach ” zal hem juist doen sterken in zijn VN aanpak!

Asher
Hoofdredactie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  VarAway

Correct! Dank.

Jay
Jay
4 jaren geleden

Wat een prachtige speech.
Van dit soort woorden kunnen we in Nederland alleen maar dromen.
De visie die Trump hier uiteenzet is mijlenver verwijderd van de ongekozen bureaucratische waanzin die de EU en NL voorstaan.
Gelukkig dat die man verkozen is. Hij is een lichtpunt in een steeds meer gestoorde wereld.

Frans
Frans
4 jaren geleden

Tot nog toe is Donald Trump het beste wat ons deze eeuw overkomen is.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden

Prima toespraak. De thema’s zijn globalisering (geen onbalans), migratie (bouw je land op), kernwapens (hoopvol over Korea, weinig hoopvol over Iran). internationale instellingen (moeten nationale soevereiniteiten respecteren), Midden-Oosten (moet eigen boontjes doppen), Zuid Azie (India is een voorbeeld voor Pakistan), China (moet verantwoordelijkheid tonen, zowel in handel als in relaties met ‘satellieten’ zoals Noord-Korea), Israel (niet mekkeren!), democratie (vs. communisme, islam of wat dan ook), wetenschap en technologie (respecteer intellectueel eigendom). Niks over Afrika, ook al spreekt hij wel over buitenlandse hulp. En niks over klimaat. Vast staat dat als alle andere thema’s niet worden opgelost of beheersbaar blijven, het klimaatprobleem ook niet kan of zal worden aangepakt.

Cool Pete
Cool Pete
4 jaren geleden

Grote dank voor de integrale tekst van de speech van president Donald Trump.
Heel belangrijk.
Nu kan iedereen, de verdraaiingen door MSM weerleggen.

Hadden wij maar politici als Donald Trump; de leider van de vrije Westerse wereld.
Make America Great Again !

Make Holland Great Again !
PVV en FvD !

Steven
Steven
4 jaren geleden

ik hoop dat Baudet de speech gelezen heeft. In het begin van zijn ambtperiode gaf ik Trump het voordeel van de twijfel want hij kwam nogal rauw over. Al lange tijd bewonder ik de man.

trackback

[…] Verenigde Staten, die dit Circus der Hypocrisie voor een groot deel bekostigen zijn het zat. In een historische toespraak brak president Trump met het Utopia van links-liberale imperialisten. Met hun vastgelopen […]

11
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x