Ik walg van die zaal vol goedgeklede huichelaars

Het moet maar eens afgelopen zijn met die poppenkast

Vice-premier Hugo de Jonge en premier Mark Rutte op Prinsjesdag 2018

Titelfoto: Vice-premier Hugo de Jonge en premier Mark Rutte op Prinsjesdag 2018. Screenshot door redactie OpinieZ van video NOS.

Hoewel ik nooit echt uitgesproken koningsgezind ben geweest, had ik er ook geen hekel aan. Ik vond Prinsjesdag altijd wel grappig, met die malle hoedjes, die dure jurken en die koets en Kersseboom. Steevast zat ik op de derde dinsdag van september – als het maar enigszins kon – vol verwachting voor de buis. Politici kijken! Prinsjes kijken! Koetsjes kijken! Wie is wie en zwaaimomentjes.

Maar dit jaar had ik voor het eerst helemaal geen zin om tv te kijken. Dat kwam niet door de koning, hoor. De goede man is inmiddels van elke macht ontdaan en gereduceerd tot een mooi aangekleed poppetje met een gezaghebbend gezichtje en een keurige stem. Hij probeert er tenminste nog iets van te maken. Dus door hem kwam het niet. Het kwam ook niet doordat de traditie opeens gewijzigd werd, uit antikoloniale overwegingen of uit respect voor zwaar gekwetste watjes. Dat was goddank een keertje níet aan de orde.

Huichelaars

Nee, mijn afkeer gutste naar boven toen ik de eerste glimp opving van stoelen vol goedgeklede huichelaars, gecoiffeerde liegbeesten, potsierlijke hoedendragers, verwaande ivoren-torenwachters, prutsende probleem-ontkenners, die er als een stel ondeugende katholieke kinderen bijzaten, klaar om hun Eerste Communie in ontvangst te nemen. Wat werd ik misselijk van dat stel. Daar zaten ze, giechelend, schuifelend, minzaam knikkend naar diep geminachte anderen en ginnegappend achter hun gemanicuurde hand.

Poppenkast

De Prinsjesdag-poppenkast suggereert dat het allemaal in orde is. Dat iedereen gewoon zijn rol vervult en elk zijn deel speelt op het Haagse schouwtoneel. Glimmende uniformpjes als dekmantels, geborstelde paarden als decor, een kirrende Kersseboom en overal politie, politie, politie. En dan die geinige filmpjes en frivole tweets! Lala Land on steroids. Nederland is dik in orde, hoor! Niks aan de hand, mensen! Het gaat tof! Het gaat lekker! Prima geregeld! Nederland rules! Of niet dan?

Maar zag je hoe ongemakkelijk de koning en koningin erbij zaten? Alsof hun iets hevig dwars zat, alsof Koning Willem Alexander precies de verkeerde dingen moest zeggen en geen krimp mocht geven tegenover dat vak vol opgedirkte pseudo-hofnarren met hun hopeloos mislukte grappen en hun haperend geheugen.

Jokers in Vak K

Het parlementaire jaar is geopend. Prinsjesdag is voorbij. De Algemene Beschouwingen zijn begonnen. De koets en de paarden staan weer op stal, de Koning heeft zijn kunstje gedaan en Beatrix heeft haar zwaaimoment gehad. De rapportcijfers voor de Troonrede zijn uitgedeeld (een zesje) en Eenvandaag heeft hier en daar gepeild. Zo. Dat hebben we weer gehad.

Maar de poppenkast is here to stay. De ongeloofwaardige poppenkast van de jokers in Vak K, in wie steeds minder mensen nog vertrouwen hebben, waar leugens als warme broodjes over de toonbank gaan, waar ministers steels naar elkaar knipogen als ze de Kamer weer eens bij de ballen hebben, waar ontkenning en geheugengebrek schering en inslag zijn. En dan daartegenover de vakken vol onnozelen, die wij nota bene zelf met ons rode potlood op hun blauwe stoeltjes hebben neergepoot, die nog geen deuk in een pakje boter kunnen slaan vanwege de fractiediscipline en de waan van de dag.

Van deze schertsvertoning hoeven we dit jaar helemaal niets te verwachten. Dan kijk ik nog liever naar de originele Jan Klaassen en Katrijn, die met deegroller, drankneus en puntmuts hun verhaal steevast tot een goed en gelukkig einde weten te brengen. Bravó!

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
22 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
ruud beijer
ruud beijer
5 jaren geleden

Helaas is het te laat.Nederland wordt een islamland. Weg vrijheid voor onze kinderen en kleinkinderen. Ons mooie land weg gegeven door nederlandse huichelaars en wegkijkers.

Arie
Arie
5 jaren geleden

Lang leve de deegroller en ander cartoonesque geweld, inderdaad.

En verder, ik kan alleen maar hopen dat mensen inderdaad een beetje wakker worden. Ik hoop dat al jaren, en peilingen geven me dan soms ook een beetje gelijk.
Maar dan, rond verkiezingstijd, roept de VVD weer even dat ze ferm tegen criminaliteit en extremisme gaan optreden en voilà; VVD weer de grootste partij. En voor Rutte is liegen zo gewoon geworden dat een leugendetector pas alarm slaat als hij een keer de waarheid spreekt. En iedereen weet dat, iedereen ziet dat, maar even glimlachen en hop; ineens is hij het “realistische” alternatief voor PVV en FvD.
Ongelooflijk.

Frans
Frans
5 jaren geleden

De bananenrepubliek der Nederlanden in volle glorie…

Een junk die voor 1000 Euro schade aanricht om er zelf 1 Euro beter van te worden, daar doet onze premier mij aan denken.

En hij komt er nog mee weg ook.

Walgelijk gewoon.

Henny Keur
Henny Keur
5 jaren geleden

Wat ik echt erg vond was tijdens de beschouwingen de non stop scheldpartij van de Denk fractieleider. Werkelijk, niet één zinnig woord kwam eruit. Alleen opruiend, de slachtofferrol vervullend en vooral de schuld gevend aan de autochtone inwoners van Nederland, die zo intolerant zouden zijn. Wat moeten nieuwe inwoners met enige intelligentie zich ongemakkelijk hebben gevoeld. Door deze handelswijze van Denk is de kans alleen maar groter, dat ook zij uitgekotst worden door de massa. En zo doet Denk dat dus. Mensen tegen elkaar opzetten, zichzelf als een held, die het volk wil redden, neerzetten. Niemand, behalve zijn eigen aanhang, deugt.
Een nieuwe Adolf Hitler stond daar zijn vergift uit te spuwen. Aan zijn inhoudelijkheid werd weinig aandacht geschonken, maar wat is het werkelijke effect? Een niet nadenkende massa is snel beïnvloedbaar en in deze tijd, waar onze overheid uitblinkt in onbetrouwbaarheid, kon het effect wel eens groter zijn, dan wij allen willen.
Vanwege juist dit genoemde effect, meen ik hierop te moeten wijzen, niet om aandacht voor die club zelf te vragen.

karton
karton
5 jaren geleden

Van de foto, boven dit artikel word ik even niet goed en krijg zelfs kotsneigingen !
Wát een walgelijke, hautaine kontenkruiper is die Rutte toch.
Gisteren, tijdens een nietszeggende bijeenkomst ergens in Oostenrijk, kroop deze dwaas bijkans op schoot bij Zuipschuit Juncker.
Ik kan deze omhoog gevallen geschiedenis-meester niet uitstaan met z’n liegen, bedriegen en wegkijken.
Tijd voor een grote schoonmaak in “den Haag”.

Erik Terwan
Erik Terwan
5 jaren geleden

Je hebt mijn gedachten en mening uitstekend verwoord!

Jan van Droffelaar
Jan van Droffelaar
5 jaren geleden

Een heerlijk geschreven stuk met veel humor…

Arend
Arend
5 jaren geleden

Uit het hart gegrepen en allerduidelijk St opgeschreven. De Koning geloofde duidelijk niet in de sprookjes die hij voorlezen moest. Baudet bracht het aardig onder woorden door naar het boek van Orwell te verwijzen, alleen had hij een knuppel mee moeten nemen, om de hypocrieten op hun met minachting voor het land grijnzende gezichten te slaan. Maar hij bleef een toonbeeld van beleefdheid, dus is er nog hoop.

ruud beijer
ruud beijer
5 jaren geleden

We kunnen het tij keren. Spreek uw familie vrienden kenissen en buren aan op het feit dat ze de toekomst voor de volgende generaties aan het vernietigen zijn. Islam is een gezwel voor Nederlanders.

Marien
Marien
5 jaren geleden

ja, ik ben ook bang dat onze regering en grootste deel van de kamerleden alleen maar uiterlijk vertoon hoog in het vaandel hebben, maar GEEN inhoud. Ze vertegenwoordigen de Nederlandse bevolking niet en hebben ook geen empathie. Niet echt.
het gaat voornamelijk om de eigen belangrijkheid, carrière en bankrekening. Ik voel mij 😒 in Nederlandse samenleving, als ik naar de journaals kijk. BN ers zeggen hele rare dingen op t.v NPO heult met slecht functionerende overheid en ondersteunt absoluut de foute visie.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
5 jaren geleden

Ik denk dat het briefje van Jan (zie TPO) vandaag de spijker op de kop slaat. Over huichelaars en wegkijkers gesproken. Hij uit zijn zorgen over de oprichting van een Europees Openbaar Ministerie terwijl in Frankrik Marine Le Pen wordt vervolgd voor het plaatsen van drie foto’s (als antwoord op de aantijging door tv-journalist dat FN = IS) en nu beveelt een rechter dat zij ook een psychiatrisch onderzoek moet ondergaan. Nederland was steeds tegen een dergelijk Openbaar Ministerie, maar stemt daar onder druk van D66 nu toch in toe. Er worden hier grenzen overschreden.

O Voorthuijsen
O Voorthuijsen
5 jaren geleden

We worden geboren om belasting te betalen. Hiervan wordt ons land bestuurt. Het maakt ze niets uit hoe die berg geld besteed wordt er is immers genoeg. Nederland gooit bakken geld over de balk waar wij als belastingbetalers niets wijzer van worden. Verkeerd besteed zoals nu weer miljoenen naar Syrische moordenaars? Even excuses aanbieden en hup volgende zaak deurwaarder..Er zou een diepe buiging gemaakt moeten worden naar ons, en daarna vertrekken uit de kamer!! Ieder andere burger zou ontslag krijgen op staande voet. Sorry wij hebben uw geld verkwatst en ik bied u mijn ontslag aan, het zou ze sieren. En een koning die een vooraf door 50 medewerkers voorgekauwde speech houd? Ach dat is helemaal een lachertje. 24.000 euro erbij en het hebben over gelijkheid en offers brengen…..Nederland is verrot.

Rob
Rob
5 jaren geleden

grote fouten maken en er ook nog mee wegkomen, kijk bv naar ((K)Wiebes, grote puinhoop bij de belastingdienst, honderden miljoenen over de balk, beloning, minister van economische zaken, en zo kun je nog wel ee A4tje volschrijven

ni28
ni28
5 jaren geleden

Ik heb opgemerkt dat de Koning vaak naar zijn neus greep tijdens het lezen van Ruttes tekst. Voelde hij hem groeien soms?

Piet Karbiet
Piet Karbiet
5 jaren geleden

Exact de dag na de Troonrede meldt het CBS doodleuk dat de werkloosheid al zes maanden niet meer daalt. Zes maanden! En dat horen we nu? Hoe dom denkt Rutte dat de menen zijn? Dit is door de Staatsomroep weer keurig verzwegen. Walgelijk hoe de media deze valse Goed Nieuws Show promoot. En de Koning krijgt er weer een miljoen bij. Werkelijk onbestaanbaar, wat een onbeschaamde vertoning. Ik kijk al jaren niet meer naar deze treurige poppenkast van slippendragers en charlatans.

Jean
Jean
5 jaren geleden

Helemaal mee eens voelde belazerd door wat er gezegd werd. Ik herkende onze samenleving niet in wat daar beweerd werdt. Met verbazing zitten kijken…Nederland ligt onder vuur en de zgn links correcte club gaat gewoon door met de Haagse komedie.

Henri
Henri
5 jaren geleden

Houd de volgende prinsjesdag maar eens in de Efteling. Dáár horen de sprookjes van de royals en hun rijkgerokte paladijnen thuis. En zet een club realisten (of moet ik die soms populisten noemen?) in Den Haag op de bok.

Prinsjesdag ontaardt steeds meer tot een soort competitie van hersenlozen wie er het mooiste, het duurste, het grootste, het gekste hoofddeksel kan opzetten, daarbij de landsbelangen compleet negerend. Maar dat doen ze al járen….

Jubbe Feenstra
Jubbe Feenstra
5 jaren geleden

Intussen zijn we een paar dagen verder en hebben mogen ‘genieten’ van de debatten in de Tweede Kamer. Alles wat hierboven is geschreven werd bewaarheid. Eén grote poppenkast. De enigen die er uitsprongen waren de stoute jongetjes, de heren Baudet en Wilders. Zij vertelden een paar ware dingen en kregen als beloning hoon van het hypocriete zaakje over zich. Wat het Koningspaar betreft, de Koning zat er bij of hij geen snars geloofde van het verhaal dat hij hield. Maxima heeft haar spontaniteit verloren. Volgens mij is zij na afloop thuis in het een ongecontroleerde huilbui uitgebarsten.

Anna Jonkman
Anna Jonkman
5 jaren geleden

fractiediscipline . . dat moet weg. Dan wordt het weer interessant en [hopelijk] oprecht.

Maenhout
Maenhout
5 jaren geleden

Er is niets mis met de poppenkast op Prinsjesdag, zolang de linkerhelft maar niet met “ludieke” hoedjes komt. De poppenkast tijdens de APB en daarna, daarentegen is schandalig en onzinnig. Het coalitieakkoord is voor vier jaar dichtgetimmerd, en rede zal de coalitiepartijen niet uit elkaar drijven.

Popeye Kamper
5 jaren geleden

Goed stuk.

Corné
Corné
4 jaren geleden

Het getuigd van infantiliteit te denken dat NEP royals zoals Koning Pils en zeker zijn moeder Bilder Bea met haar confidant Kafka Orwellgrijns a.k.a. Kasja Ollongren geen invloed zouden hebben.

22
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x