Ons kiesrecht is op zijn retour

Politieke elite wil minder macht aan het volk

De politieke elite van 2017 in de Ridderzaal op Prinsjesdag.

Titelfoto: De politieke elite van 2017 in de Ridderzaal op Prinsjesdag. Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal NOS

Volgend jaar viert de Tweede Kamer het honderdjarig bestaan van het algemeen kiesrecht. Hoera! Echt blij? Of is ons kiesrecht op zijn retour? Er zijn tekenen die erop wijzen.

Censuskiesrecht

De grondwet van 1848 kende het kiesrecht nog alleen toe aan een beperkte groep mannen. Je moest Nederlander zijn, hier wonen, meerderjarig (23 jaar) zijn en ‘in het volle genot der burgerlijke en burgerschapsregten’. Je had alleen kiesrecht als je een aanslag in de directe belasting had ontvangen (minimaal 20 tot 160 gulden). Censuskiesrecht. Want mensen met bezit hadden belang bij instandhouding van de maatschappelijke orde, zo was de redenering. Dat was goed voor het land. Het was de ‘verstandige bovenlaag’ van de bevolking, die wist wat goed was voor iedereen. De elite.

Algemeen kiesrecht

Daaraan kwam een einde met het algemeen kiesrecht voor mannen en tenslotte – in 1919 – het algemeen kiesrecht voor iedere volwassen Nederlander (M/V), of je nou arm of rijk was, of je kon lezen of niet, of je nou wel of niet een belastingaanslag kreeg of een stukje grond in je bezit had. Sinds 1919 kon het ganse volk het rode potlood hanteren en zijn volksvertegenwoordigers kiezen. Het paste in de geest van die tijd, van Verlichting en industrialisatie, van zieltjeswinnen bij de kleine Luyden. De macht aan het volk!

Superioriteit

De kieswet werd daarna nog regelmatig uitgebreid om nóg meer mensen deel te laten nemen aan het democratisch proces. Wat was men enthousiast! Gelijkheid van alle burgers voor de wet. Een onwrikbaar gegeven. Maar dat is schijn. Al die tijd is de elite namelijk gewoon in haar eigen superioriteit blijven geloven, al moest ze doen alsof er geen klasseverschillen meer waren, alsof ze ruimhartig het volk verhief en de zwakkeren in de samenleving vooruithielp. Die maskerade is na honderd jaar wel versleten.

In de 21 eeuw zien we weer het ware gezicht van de elite. Ze veracht het volk nog altijd diep. Ze vindt dat het volk genoeg macht heeft gekregen. Te veel zelfs. Het volk blijkt helemaal niet verheven te kunnen worden, het stemt bovendien op de verkeerde mensen en vult het verkeerde vakje in bij de referenda.

Dedain

Na onwelgevallige uitslagen blijken volgens de elite ‘de mensen niet goed geïnformeerd’, of ‘misleid’ door populisten. Het volk ‘laat zich manipuleren door fakenieuws en Russische trollen op social media’, of is willoos slachtoffer van haatzaaiers. We horen termen als tokkies, onderbuikgevoelens, deplorables. Dagelijks zien we onbeschaamde beschimping van Trump-stemmers, duidelijk dedain over PVV-stemmers en hoongelach over FvD-stemmers.

En het CBS fantaseert er ondertussen lustig op los.

Het domme volk

De elite heeft belang bij instandhouding van de maatschappelijke orde, háár maatschappelijke orde, terwijl het volk, het domme en slecht geïnformeerde volk, de door social media gemanipuleerde onderlaag, juist uit is op ontwrichting, denkt de elite. Dat hebben de afgelopen decennia duidelijk gemaakt.

Daarom zien we na honderd jaar enthousiaste uitbreiding van het algemeen kiesrecht nu een duidelijke kentering. Men bewandelt de omgekeerde weg.

Sprookjes

Het wordt minder, minder macht aan het volk: de snelle afschaffing van het referendum, de plannen voor een internetpolitie en een fakenieuws-opsporingsdienst. De hogere belasting op dagelijks eten van het volk en de lagere belasting voor ‘hen die belang hebben bij instandhouding van de maatschappelijke orde’. De groeiende economie tegenover de stilstaande koopkracht. De zelfbedachte sprookjes over CO2-uitstoot die het op de portemonnee van het volk hebben voorzien. Eens per vier jaar een rood potlood, maar that’s it.

Aan het eind van de jaarlijkse heidag ploft Ruttes club neer bij de open haard. Ze hebben de hele dag over de handhaving van de maatschappelijke orde gesproken en vermoeid schoppen ze hun trendy sneakers uit. Cognacje erbij.

“Ach hadden we maar censuskiesrecht gehouden,” verzucht Mark. “De 19e eeuw. Toen hoefde je niet ingewikkeld te doen over dividendbelasting, toen hadden we met gemak in één heidag een hele federatie van Europa gemaakt.”

“Ja, verzucht Ollongren, “Toen had je nog verstand en fatsoen.…Waar is dat gebleven?” De ministers staren in de vlammen. Hun gedachten dwalen onwillekeurig af naar ketters en heksen. Maar dat was een heel andere eeuw.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
21 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Nenne.
Nenne.
4 jaren geleden

DankYorien
Zo is het en wordt het door veel mensen gevoeld denk ik.
Wat daar nog bij komt dat je je zeer machteloos voelt, waar door enorme boosheid ontstaat.
Je kan stemmen op een partij maar als de elite van mening is dat die partij uit gesloten moet worden gebeurt dat.
Het grootste probleem zie ik hier de kartelvorming bij de bestaande partijen als de grootste boos doener, dat moet veranderen.
Om dat machts blok te verkomen.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden

Goed stuk. Vergelijk dit met die recente idiote privacywetgeving uit Brussel Die is er ook alleen maar om de bestuurlijke elite uit de wind te houden. U als burger heeft er alleen maar last van. Een overzicht van alle teamleiders van uw sportclub? Verboten! Want privacy. Een uitdraai met adressen van de ouders uit de klas van uw kind? Verboten! Want privacy. Je bent de halve dag kwijt met toestemming verlenen aan websites waar je al jaren komt. Vergelijk het met die maffe eenzijdig opgelegde afspraak met de pers dat zij 1 x per jaar een fotoshoot mogen maken van onze koningklukke familie. Die leven riant op miljoenen van uw belastinggeld maar uw mag geen foto’s van ze maken. De EU vindt het allemaal prachtig; geen controle, geen verantwoording, geen notulen, geen foto;s, geen bewijs want privacy. Lodewijk de 14e had zijn vingers er bij afgelikt.

Henny Keur
Henny Keur
4 jaren geleden

De huidige westerse beschaving loopt op de laatste eindjes en wordt met corruptie nog tijdelijk in stand gehouden. Na diepgaande zelfstudie van oude beschavingen vanaf de Akkadische t/m het Romeinse Rijk eindigden zij alle met 3 belangrijke kenmerken in zich. Enorme ‘uitspattingen’ op het gebied van Geld, Macht en Sex aangemoedigd en uitgedragen door de elite, waarbij het gewone volk vanzelf volgt. Daarmee wordt normbesef opgeofferd aan zogenaamde vrijheid, maar is in werkelijkheid toegeven aan elke vorm van wellust zich concentrerend op bovengenoemde drie hoofdoorzaken. Hoe graag ik dat ook zou wensen, maar het is hoogstwaarschijnlijk onomkeerbaar.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden

Ow, en dan vergat ik die verrotte Bilderbergerskliek nog. Een club van nep-elite en slippendragers als Pechtold(!) en Ollongren, die jaarlijks Richtlijnen (= lees Marsorders) krijgt van multinationals over migranten, referenda, geopolitiek olie, oorlogen en het klimaat. Zonder enige vorm van openbaarheid of verantwoording naar het parlement en de burgers. Diezelfde burgers die al die kosmopolitische quatsch wel moeten ophoesten op de taxfarm Nederland. Wel uw stem maar niet uw mening. Onbestaanbaar. Ben benieuwd wat de Zweden gaan stemmen, vandaag.

ni28
ni28
4 jaren geleden

Geweldig, die stemrecht zoals in een echte democratie hoort. Wat zijn wij blij en dankbaar. De elite neemt ons bij de neus door haar propaganda op ons af te schieten met behulp van staatsmedia die ons indoctrineren bij leven zodat wij onze eigen mening als foutieve meteen moeten afschrijven anders worden wij als staatsvijand aangemerkt. Wat mij betreft kunnen de politici hun rode potloodje(de kleur al!) in hun achterste steken want er valt niets te kiezen. Alles is al vooraf geregeld en valt de stemming ongelukkig dan wordt er net zo lang geformeerd zodat het vooraf geregelde niet uitkomt of iets wat er meest op lijkt. Kiezersbedrog heet het met al die beloftes die niet nagekomen worden, in tegendeel. En is er een keer een politicus die doet wat ie belooft heeft wordt hij door de elite weggehoond. Want beloftes worden toch niet nagekomen, heeft de elite al beslist. De enige echte democratie in praktijk zien wij in Zwitserland en daarom is er ook zo rustig. Het volk heeft een behoorlijke vinger in de pap zodat een directe controle op de politici mogelijk is. En juist daar is onze elite zo bang voor en daarom pikken zij het recht op referendum af. De vraag is of wij democratie eigenlijk nog hebben? En wat betekent het woord nog, want democratie hebben ze in Zimbabwe ook.

ruud beijer
ruud beijer
4 jaren geleden

Helaas kiest het volk zelf voor de elite.Zij zien graag de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen vernietigd. Zij ver eren de islam en de asielparasieten .Zij kijken weg en huichelen mee.Het volk krijgt wat het verdient.

Lamberto
Lamberto
4 jaren geleden

De aftakeling van het democratische huis is niet alleen in Nederland zichtbaar, ook in het verenigde Duitsland waar Angela Merkel de scepter zwaait is dit het geval.
De jubel geluiden die overal in de Wereld na de val van de muur waren te horen zijn verstompt, oorzaak, we zijn met zijn allen zonder dit te beseffen onder aanvoering van Angela Merkel in Europa de nieuwe DDR2 binnengeloodst.
En zoals te verwachten liep de elitaire Nederlandse bestuurslaag als een kwispelend mopshondje vol enthousiasme achter de langs marcherende fanfare aan welke haar nieuwe politieke tonen liet horen.
Het ongekozen bestuurlijk elitaire kader zit in Brussel te beslissen wat goed is voor de onnozelen.
Iedereen zal toch weten wat de woorden communist en fascist betekenen.
Als je deze beide richtingen bij elkaar voegt krijg je het woord; “COMMUFASCISTA”.
Willy Wimmer, voormalig Duits politicus laat in zijn toespraken duidelijk horen waar het in Europa naar toe gaat.

Der Ganzumsonst
Der Ganzumsonst
4 jaren geleden

Wij moeten juist terug naar een soort van censuskiesrecht.
Iedereen die uit de staatsruif eet verliest zijn kiesrecht, als algemene regel.
Wie betaalt, bepaalt.

Anton
Anton
4 jaren geleden

Nu is het zo dat het kiesrecht niet meer zo veel meer voostelt.
Als we zien dat de PVV de 2e partij is, maar voor geen meter mee mag doen.

Ruud
Ruud
4 jaren geleden

Bedankt Yorien, hebt de koe geheel bij de horens gepakt! Heel goed artikel!!

Helaas zullen we deze waarheden en feiten nimmer bij de NPO, RTL of andere media vernemen! Omdat dat journaille ook al aan de leiband loopt van die elite.

En helaas, zoals ik ook de reactie van Ruud Beijer hieronder meer dan volledig onderschrijf: het volk dat stemt krijgt wat het verdient! Met recht dus dom, zeer dom volk!

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden

Dit is een enigszins speculatief stuk dat veel onderwerpen bestrijkt van klassenmaatschappij tot belastingheffing en van sociale media tot klimaatbeleid. Het centrale thema is democratie dus migratie en EU hadden daar ook goed bij gepast. De elite zou een schijndemocratie in stand houden om zo het domme volk te manipuleren en ‘eronder te houden’. Hoofdrolspelers zijn bewindslieden van het libertair-rechtstatelijke machtsconglomeraat dat gevormd wordt door VVD (Rutte) en D66 (Ollongren). Beiden komen voort uit elitaire machtsstructuren, Rutte’s vader was handelsman in koloniaal en post-koloniaal Indonesie, terwijl Ollongren uit een laagadelijk geslacht van speelkameraadjes voor het middeleeuws-feodale tsarendom stamt. Kolonialisme en feodalisme, veel erger kan niet als we het marxistisch totalitarisme waar dom-links zijn wortels heeft even buiten beschouwing laten. In alle politiek gaat het om het vormen van stabiele meerderheden om besluiten te kunnen nemen, maar op de besluitvorming van Rutte 1, 2 en 3 valt wel het nodige af te dingen. Men besluit dingen die nooit zijn afgesproken (dividendbelasting) en men combineert naar hartenlust energietransitie, aardbevingsgevaar en de dreigende kabinetsminderheid in de eerste kamer volgend jaar tot een verrijkend energieakkoord. Er is onder het ‘klootjesvolk’ niemand te vinden die niet vindt dat een behoedzamer beleid beter op zijn plaast zou zijn geweest. En dat geldt ook voor migratie en EU. Tijd voor verandering.

Ben Steijn
Ben Steijn
4 jaren geleden

Dank Yorien.
Elk woord is raak. Maar niets nieuws. Mark Twain schreef al: “Als gaan stemmen verschil zou maken, dan zouden ZIJ het je niet laten doen”.
Wat ons rest is berusting of fluwele revolutie. Hoe? Wij zijn er al mee bezig. Internet toont de burger het complete beeld. Hopelijk dat stemmen toch inpact gaat krijgen.
Ben Steijn

emilia
emilia
4 jaren geleden

Nenne: Ik deel je gevoel van machteloosheid. Vooral voor de toekomst. Ik merk om me heen een groter wordende groep die het veilige kuddegedrag vertonen, om maar over alles met elkaar eens te zijn, als het maar politiek en sociaal correct is en als er maar genoeg over beweerd is door bn’ers. Zo langzamerhand moet er toch een kentering komen in “het volk” wat zo losgeslagen is en niet meer zelf kan denken en zich beperkt tot het kijken van deugende programma’s en het alleen maar lezen van één krant, tegenover een groeiende elitegroep van kritische en vooruit denkende mensen zoals wij?
Het moet gewoon. Het kan niet anders.

Henk
Henk
4 jaren geleden

“Het grootste probleem zie ik hier de kartelvorming bij de bestaande partijen als de grootste boos doener, dat moet veranderen.”
Als eerste moet er dan een wijziging komen in hoe de zetels nu verdeeld en berekend worden. Het beste zou waarschijnlijk een opkomstplicht in te stellen net als in België. Vervolgens is het zaak om zoveel mogelijk mensen over te halen op de nieuwe partijen te laten stemmen. Waarbij de nieuwe partijen vermoedelijk een meerderheid nodig zullen hebben om daadwerkelijk iets te kunnen veranderen.

Marien
Marien
4 jaren geleden

Arjen van de B.
ik denk als eerste dat je op FvD zou kunnen stemmen. Dat doe ik in principe. Ben nu voor het eerst in mijn leven lid van een politieke partij.

marien
marien
4 jaren geleden

Veel van mijn collega’s vallen onder de noemer dom en niet geïnteresseerd hoewel ze hbo opgeleid zijn. Zijn alleen maar bezig naar welke feesten ze deze week heen kunnen of een ‘avondje stappen’ te organiseren of hun volgende vakantie aan het plannen. Verder geen interesses. Dus dat een groot deel van de bevolking ooit eens voor normale omstandigheden gaat stemmen, betwijfel ik voorlopig.

Frans
Frans
4 jaren geleden

Het begint allemaal met het partijen systeem en de bijbehorende partij programma’s, waardoor kiezers niet in staat zijn “a la carte” individuele keuzes te maken, maar altijd voor een “menu” moeten kiezen. Uitzonderingen daargelaten kan de kiezer dus eigenlijk nooit kiezen voor hetgeen hij/zij wil zonder ook te moeten kiezen voor hetgeen hij/zij niet wil.
En dan is daar ook nog het coalitie systeem, dat duidelijk ontworpen is om politici in de gelegenheid te stellen zich niets van eventuele verkiezingsbeloften aan te hoeven trekken.
Het resultaat van dit alles is niet veel meer dan een gelegitimeerde dictatuur van de gevestigde macht.
De oplossing voor dit alles is een veel directere vorm van democratie, waarbij een overheid geen ingrijpende beslissingen mag nemen zonder hiervoor eerst, middels een referendum, toestemming van de bevolking te hebben gekregen. Dan heeft liegen in partij programma’s namelijk geen zin meer, en dan bepaald de kiezer ook wanneer er water bij welke wijn gedaan wordt.
De huidige stand van de techniek maakt een dergelijk systeem gemakkelijk realiseerbaar.
En verder dienen uiteraard zowel media als ambtenaren apparaten, onderwijs in het bijzonder, van hun huidige politieke kleurtje ontdaan te worden. Met voornamelijk door onderwijs geindoctrineerde en media gemanipleerde kiezers is democratie sowieso een lachertje.

Marien
Marien
4 jaren geleden

super goede column. Ik denk dat dit exact weergeeft hoe de huidige machtshebbers denken over ‘het volk’ ‘het gepeupel’. Met de leerplicht werden we verplicht beter geschoold, maar nu we intelligent genoeg zijn om een mening te hebben, wordt mening deze ons afgenomen. De zgn graai elite vindt het vervelend dat wij in de gaten hebben waar zij mee bezig zijn en wat zij met onze dure belastingcenten allemaal uitspoken.

Jan de Jong
Jan de Jong
4 jaren geleden

Wat is “elite”? Waar blinkt men in uit? Velen die ik elite acht doen niet mee aan Den Haag en Brussel; ze doen liever wat anders dan deelnemen aan machtspellen.

karton
karton
4 jaren geleden

@ Jan de Jong.
Wie of wat de “elite” is ?
Volgens mij is dat een soort mensen dat zich vér verheven voelt boven de mensen die zorgen dat die “elite” kan blijven leven én graaien. Mensen die zich enige “macht” hebben toegeëigend en dénken dat ze respect afdwingen door hun doen en/of laten.
De NL-“elite” izjn voor mij o.a. de mensjes in den Haag, die ons doorlopend wijzen op normen en waarden die zijzelf met voeten treden; bijv. kereltje Pechtold die seks heeft met een gestoorde mevrouw (hij verklaart dat n.l. zelf !) en Manneke Rutte die ons doorlopend bedriegt en steeds verder uitknijpt onder het roepen van de hilarische woorden : “Oh oh oh, wat zijn wij toch een rijk landje, en we lopen in de wereld overal mee voorop !”
Deze mensen voelen zich “elite” maar voor mij behoren zij tot de laagste kaste.

anja v.d. b.
anja v.d. b.
4 jaren geleden

ik ben heel benieuwd op welke partij de schrijver en degenen die hierop reageerden stemmen ? want ik weet het niet meer !

21
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x