Een land van gezond verstand

Het Nederland dat er zou moeten komen

Zomertafereel Amsterdam

Titelfoto: Zomertafereel Amsterdam – CC0

Het is juli 2030. Een mooie, zonnige zomermaand, hoewel niet zo heet als de julimaand van 2018. Rivieren stromen vredig door het groene Nederlandse landschap. De foeilelijke windmolens zijn grotendeels uit het zicht verdwenen, want overbodig sinds Nederland is overgeschakeld op milieuvriendelijke thoriumcentrales.

Sociaal-rechts

Sinds 10 jaar is er in Nederland een sociaal-rechts bewind. De coalitie VVD-CDA-D66-CU, in 2019 uitgebreid met PvdA en GroenLinks na verloren Provinciale Verkiezingen, heeft in 2021 een verpletterende nederlaag geleden. Een nieuwe realo-rechtse partij heeft 25 zetels gehaald en samen met VVD, CDA, PVV en FvD een sociaal-rechtse regering gevormd die dankzij een tweederde meerderheid grondwetswijzigingen kon doorvoeren.

Nieuw leiderschap

VVD en CDA kozen in 2021 voor nieuw leiderschap. Ook bij de PVV veranderde er het één en ander: Geert Wilders verliet Nederland om deel uit te maken van een Amerikaanse denktank. Met Martin Bosma als nieuwe leider sloeg de PVV een realistische koers in. Nederland is nog steeds lid van de EU en de eurozone, maar tot een  eurozone-regering is het niet gekomen. Wel is er een constructie in het leven geroepen waardoor zuidelijke landen (of verzwakte noordelijke landen) de eurozone tijdelijk kunnen verlaten en met een euro-drachme of euro-lire konden devalueren, om zo hun export en binnenlandse productie op gang te brengen in tijden van crisis of recessie.

Daarmee is de euro-transferunie en de EU-superstaat waarvan de Brusselse elite droomde, op het nippertje vermeden. Er is gekozen voor een decentrale samenwerking van natiestaten. Plannen om de EU weer om te dopen in EG (Europese Gemeenschap) zijn vergevorderd. Het Verenigd Koninkrijk heeft zich bereid getoond om terug te keren.

Sovereign Borders

Wat betreft immigratie heeft Nederland ten langen leste de koers overgenomen van Oostenrijk, Italië en de Visegrad-landen. Na lang touwtrekken hebben ook Duitsland en Frankrijk zich hierbij aangesloten. De EU-buitengrenzen werden strikt bewaakt middels een Europees Sovereign Borders beleid, dat Sebastian Kurz in de herfst van 2018 had geïnitieerd tijdens zijn EU-voorzitterschap. Opvang in de eigen regio is sterk verbeterd door de inzet van een EU-taskforce onder leiding van de ontwikkelingseconoom professor Paul Collier.

Immigratie

Sinds de veranderingen van Kurz heeft de EU als geheel enkele honderdduizenden migranten per jaar opgenomen,  alle categorieën tezamen. Het is aan de lidstaten zelf om op democratische wijze te bepalen of zij migranten willen opnemen, hoeveel dat er zijn en welke criteria zij toepassen. Niet-westerse immigratie bedraagt ongeveer een kwart van wat die voorheen is geweest. Veel islamitische Nederlanders besluiten terug te keren naar hun thuisland, nadat alle vormen van radicale islam verboden zijn en de uitzonderingsregeling van het dubbele paspoort is afgeschaft. Andere, vooral seculier georiënteerde moslims blijven, omdat zij uit volle overtuiging hebben gekozen voor Nederland. Sommigen van hen maken deel uit van de verlichte nederislam die is ontstaan.

Publieke Omroep

Na een grote reorganisatie bij de Publieke Omroep in 2021 is er een veel diverser debatklimaat onstaan. Deskundige journalisten en talkshow hosts ontvangen een variëteit aan gasten die een keur aan onderwerpen met kennis en inzicht bespreken, waarbij alle invalshoeken mogelijk zijn. Een groot verschil met de hysterische eenzijdigheid van de publieke omroep en hun deugtafels in de jaren voor 2021.

Polarisatie verdwenen

Het gepolariseerde politieke klimaat is als sneeuw voor de zon verdwenen na de beperking van de immigratie, de reorganisatie van de publieke omroep en de nieuwe islamwet die paal en perk stelde aan radicale uitwassen van dit geloof. Nu de instroom van migranten sterk verminderd is en aan heldere criteria gekoppeld zoals inpasbaarheid op de arbeidsmarkt, komen er meer middelen beschikbaar om eerder gearriveerde immigranten in achterstandssituaties beter te integreren. Nederlanders van alle achtergronden gaan weer op een ontspannen wijze het debat aan met elkaar over tal van onderwerpen.

Mensen met schulden worden effectief uit de problemen geholpen en door lastenverlichting groeit de koopkracht op een gezonde manier. Zelfs voor de kwestie van Sinterklaas en Zwarte Piet is een oplossing verzonnen waarin iedereen zich goed kan vinden.

Uit de politiek

Jesse Klaver heeft bij gebrek aan links perspectief de politiek verlaten en een spiritueel centrum opgericht waar een kleine schare trouw gebleven GroenLinks leden hem enthousiast verwelkomen als hij ’s ochtends voor komt rijden in zijn hybride Rolls Royce, met chauffeur Sybren Kooistra. Eva Jinek is een hamburgerrestaurant begonnen, Chez Hillary. De zogenaamde “coördinatietafel” voor het Klimaatakkoord is opgeheven, want overbodig. De voormalige klimaatcoördinator Diederik Samsom beheert een camping voor vegetariërs. Zijn collega Ed Nijpels is geëmigreerd.

2030: Nederland is weer een land van gezond verstand.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
14 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
ni28
ni28
5 jaren geleden

Wat een heerlijke droom! En dan wordt je wakker in de realiteit van 2018.

Henny Keur
Henny Keur
5 jaren geleden

Beste Jan, de wens is de vader van de gedachte. Ik zou het van harte met je wensen. Helaas leert de geschiedenis ons het tegengestelde. Elke ons bekende beschaving is ten onder gegaan vanaf het moment dat de middelen Macht, Geld en Sex niet meer op gepaste wijze wist te hanteren. Het leidde in alle gevallen tot de ondergang, zo ook onze.
Het kan nog even duren misschien, maar ik heb er een zeer hard hoofd in. Immers degenen die de verantwoording dragen, zijn ziende blind.

rob dekker
rob dekker
5 jaren geleden

hahaha, ook de humor keerde terug in nederland!

Kees van Mourik
Kees van Mourik
5 jaren geleden

Geestig! Maar wat is ‘gezond verstand’ en was Nederland wel ooit een land van gezond verstand? Wanneer is een land een land van gezond verstand en bestaan er überhaupt zulke landen?
Misschien ligt het aan de degeneratie van mijn eigen verstand waardoor ook ik, inmiddels op gevorderde leeftijd, de indruk krijg dat in de politiek tegenwoordig het gezonde verstand verder weg is dan ooit. Merkels welkomstpolitiek en de energietransitie, beide door de dominante politieke macht van het midden doorgezet, met steun van de journalistiek en kennelijke instemming van de hoogopgeleide kiezers, komen mij beide tamelijk krankzinnig voor.
Als dit toekomstscenario inderdaad in 2030 werkelijkheid werd zou ik het in theorie nog mee kunnen maken.Maar of ik mijn leven tot dan ermee zou veraangenamen als ik daarop bleef hopen weet ik niet zeker. Het is een leuke fantasie. Voor eigen welbevinden is het misschien beter om te berusten in wat voorlopig toch niet verandert, Voorlopig hebben de halve garen gewonnen, wordt Nederland verder volgeplempt met windmolens en wordt de immigratie van merendeels kansarmen niet gestopt. “Una salus victis nullam sperare salutem” (Laat ik in navolging van Baudet er ook maar eens wat Latijn tegenaan gooien; de vertaling is tegenwoordig direct op internet voorhanden, dus iedereen kan desgewenst begrijpen wat ik bedoel.)

Machteloze
Machteloze
5 jaren geleden

Ik snap de gedachte om Wilders weg te ‘promoveren’ om de weg te openen voor een PVV coalitie, maar ik ben het er niet mee eens omdat het niet integer is.
De enige uitweg van de huidige hel is een herwaardering van integriteit en daarmee realisme, een herwaardering van wat is waar? En op basis van dit nieuw gewaardeerde en onbetwistbare realisme, moet de schuld balans worden opgemaakt. Sorry zeggen en doorgaan of er niets gebeurt is, werkt niet.
Iedereen (in het onderwijs, de wetenschap, de culturele instanties, het bedrijfsleven, de media en de politiek) die ons land schade heeft berokkend, moet de rekening hiervoor krijgen. Deze lieden dienen in een openbare hoorzitting geconfronteerd te worden met hun landverraad. De resultaten hiervan bepalen of deze mensen kunnen aanblijven in hun maatschappelijke posities of, op z’n minst, moeten worden vervangen.
En ere wie ere toekomt. Mensen die hebben gewaarschuwd voor de problemen en oplossingen hebben aangedragen, deze mensen dienen te worden beloond. En omdat deze mensen hebben bewezen over een goed inzicht te beschikken, zijn dit de eerste kandidaten voor de, door de afreken-hoorzitting, vrijgekomen bestuursfuncties.
Het is dan aan Wilders, en niemand anders, of hij de natie wilt leiden of dit aan een ander wilt overlaten. Deze man verdient hoedanook onze dank want *hij* heeft onze hoop in leven gehouden.

Juanito
Juanito
5 jaren geleden

En wat is er met die hysterische millenials gebeurd, Jan?

Rien Eradus
Rien Eradus
5 jaren geleden

Een stukje met een hoog “I have a dream” gehalte. Als al die veranderingen tussen nu en 2021 in gang gezet moeten gaan worden moet er nu uit de startblokken worden gekomen.
Waar gaan we beginnen? Wie gaat het allemaal coordineren? Ik heb de hoop, vooral voor mijn kinderen, nog niet verloren.

David
5 jaren geleden

Een waarlijk utopia. De bevolking verandert echter niet en zal dus net als nu een percentage charlatans, valse profeten, criminelen en andere parasieten tellen. Een goed werkend immuunsysteem blijft vereist om niet door die parasieten te worden leeggevreten.

André van den Berg
5 jaren geleden

Utopia? Hopelijk niet. Fantastisch goed artikel, misschien is het tegen die tijd gelukt met kernfusie, er kwam immers veel ontwikkelingsgeld vrij doordat er niet meer in zwaaipalen en zonne-onzin geïnvesteerd hoefde te worden. Nu nog zorgen dat Jan’s artikel in bredere kring verspreid gaat worden, HOORT ZEGT HET VOORT!!!!

C.F.J. Ooijevaar
5 jaren geleden

Zou het??? Maar dat er een ruk naar rechts komt, geloof ik wel.

Ahava
Ahava
5 jaren geleden

Wensdenken, ver van de werkelijkheid. Niks over afgebroken moskeeen en koranverbod.

Guardia Angel
5 jaren geleden

Je vergeet te zeggen dat de meeste Nederlanders ook geëmigreerd zijn, ze konden niet anders. In korte tijd werd alles overspoeld door islam en gebruiken.

renzoverwer
5 jaren geleden

Een fantasie, weinig verschillend van de erotische fantasie van een sukkel (m/V). maar wel lief. Lazen we niet ook eens zo’n naieve fantasie 2 jaar terug op de site van Niemoller? Dat was ook al zo hilarisch.\
Leve dit land, waarin deze vrijheid van gedachten mag!
Wie weet kan dit over 20 jaar niet meer… Dan zijn we dood.

trackback

[…] Jan Gajentaan / OpinieZ […]

14
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen