Regering: stop met dobberen en ga varen!

Kabinet Rutte-III rotzooit maar wat aan

Premier Mark Rutte

Titelfoto: premier Mark Rutte.

Politiek is emotie. Je kunt idealen hebben, maar als je niet het hart van mensen raakt, bereik je niets. Emotie zien we meer dan genoeg. Bijvoorbeeld in de vluchtelingencrisis of in de klimaatdiscussie en meer dan ons lief is in kwesties van identiteitspolitiek en activisme, waar de individueelste expressie van de individueelste emotie tot collectief beleid verheven wordt.

Studeerkamergeleerden

Als tegenwicht tegen de emoties zien we helaas te weinig leiderschap en te veel studeerkamerwijsheid. Vooral boekhouders en juristen. Op handen gedragen rekenmeesters met hun kostenplaatjes en doorgerekende spreadsheets die alles in het leven uitdrukken in kosten en baten en prijskaartjes en opbrengsten. Doorrekenen, doorrekenen! Wat het minste kost, dat moet ‘m worden.

Of meesters in de rechten met hun droogstoppel-waarheden waaraan iedereen in dit land veel te veel waarde hecht. Ja ja, natuurlijk respecteer ik de rechtsstaat. Laat daar geen twijfel over bestaan. Maar er is iets fundamenteel mis als studeerkamergeleerden gaan bepalen wat er in dit land moet gebeuren. Het kan niet zo zijn dat daar het beleid op gebaseerd wordt. Dat is geen politiek, dat is beheer.

Deskundigen

Hoogleraren die komen vertellen waarom uitzetting niet kan, of mag, of ophalen juist moet. Bestuurskundigen die zich haasten uit te leggen dat democratie niet betekent dat de grootste partij ertoe doet. Strafrechtdeskundigen die vertellen dat de TBS-regels nu eenmaal zo zijn zoals ze zijn. Het mantra van ’iedereen of niemand’. Van ‘alles of niets’. Van ‘nu tot in de eeuwigheid amen’.

Handjeklap

Het kan niet zo zijn, maar het lijkt juist wel te gebeuren. En weet je waarom? Omdat in de heersende politiek geen heldere strategische lijn valt te ontdekken. Geen zinvolle kapstok waaraan je afzonderlijke besluiten kunt ophangen. Geen koers waarin je de afzonderlijke etappes onderscheidt. Geen adagium dat vertelt wat je wel en niet met hand en tand zou moeten verdedigen en wat je juist niet zou moeten accepteren. Het zou me niet verbazen als de coalitie over elk wissewasje handjeklap moet doen. Dan zie je ministers die teruggefloten worden als ze iets verkeerds hebben gezegd. Niemand weet immers waar we precies naartoe gaan. Niemand weet wat de rode draad is.

Om met Karel Appel te spreken: de regering rotzooit maar wat an. Dan is het logisch dat juristen en boekhouders de arena betreden!

Visie

Rutte mag nog zo lollig doen over opticiens als je naar zijn visie vraagt, maar het is niet meer toereikend om een nietje in een stapeltje spreadsheets te zijn. Zelf schreef hij in het regeerakkoord: “Politiek moet gaan over Nederland én Nederlanders, minder over cijfers en Den Haag. Dat is wat mensen vragen. En dat is ook het uitgangspunt.” Mooi gezegd. Maar niets van te zien.

Het zijn sociaal onrustige tijden, van grote volksverhuizingen, keihard botsende culturen, oprukkend islam-geweld, elkaar bestrijdende ideologieën, zware druk op de uitgangspunten van de grondwet, geruzie in de EU, gekissebis met Trump, activisme in de cultuursector, Amerikaanse waanideeën op universiteiten, naar adem happende middenstand en vilein nepnieuws bij de staatsomroep.

Goedpraten

We bevinden ons dus op ruwe zee, met hoge golven en harde wind. We dobberen wat af, maar nog altijd geen land in zicht.  We deinen van boei naar boei. Weer een Kamerdebat overleefd, hoera. Breng de rum, schipper. Waar zijn de zwemvesten? Oh, die hebben we aan het buitenland verkocht. Zijn de zeilen al gerepareerd? Nee, te duur! En de roeispanen? Oh, die zijn nog in de bestelling. Geeft niet. Drink! Zing! Pink een traantje weg! Regeren is niet vooruit zien, regeren is achteraf goedpraten! Ha ha ha. Proost.

Plan

Waar is het plan om Nederland én Nederlanders naar veiliger oorden te brengen? Waar gaan we naartoe en wat is  de strategie om er te komen? Leuk, dobberen op de golfstroom met een glas in de hand, met boekhouders en juristen die elke dag zonnetjes schieten, maar heeft iemand misschien een handige koers uitgezet? En waar is die flinke dosis gezond verstand en doorzettingsvermogen die we onderweg keihard nodig zullen hebben, tegen de klippen op? Wie gaat er eigenlijk hozen er als er een lek slaat in de bodem? En wat doen we als de piraten komen?

Stop met dobberen, ga varen. Zet een koers. Motiveer de bemanning. Wees een kapitein. Breng ons aan land. Dan zijn wij bereid onderweg onze kop in de wind en onze handen uit de mouwen te steken.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
8 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Vincent v d Berg
Vincent v d Berg
4 jaren geleden

In mijn omgeving is iedereen klaar met de immigranten,niet met echte vluchtelingen.
Elke dag worden ons beelden van boten met gelukszoekers door de strot geduwd.
Elke keer hetzelfde beeld,bijna allemaal jonge mannen.
Wie dit niet ziet,of niet wil zien,is ziende blind.
Gelukkig dat Merkel flink in de problemen aan het komen is,en dat langzamerhand ook verstandige Duitsers de waarheid onder ogen zien.
Van het gepeupel in Den Haag verwacht ik helemaal niets.

karton
karton
4 jaren geleden

Om te gaan varen heb je een kapitein én een stuurman nodig.
Ik zie in géén enkel lid van deze “regering” en figuur die de eigenschappen van genoemde mensen bezit.
Het zal dus wel blijven bij “dobberen”.
Een enkeling in “den Haag” zal af en toe een geleerd woord gebruiken en ook nog eens een geleerd gezicht opzetten, voor de rest : afserveren die zooi.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden

Ha, dichter Willem Kloos. Die SJW-ers moeten maar lekker poezie gaan schrijven of gaan schilderen. Horen we over 80 jaar wel of het van enige waarde was. Verder noem ik die juridisch-semantische haarkloverij tegenwoordig ‘juridisch autisme’, het zal volgens de regeltjes allemaal wel kloppen maar van de uitkomst snappen de mensen niet veel meer. (Zonder hierbij autisten te willen beledigen.) Uitgeprocedeerde illegalen worden opeens weer vluchteling en dan weer ongedocumenteerden genoemd. Gegoochel met termen. Tot slot zou ik wat ingenieurs aanstellen om eerst een fatsoenlijke boot te ontwerpen. Gooi die EU-normen maar overboord, voor 1993 konden wij hier al eeuwen prima zelf schepen bouwen.

jungleelephant
jungleelephant
4 jaren geleden

Dit nep-kabinet is hard aan vervanging toe!

ni28
ni28
4 jaren geleden

Top artikel. Hiermee is alles gezegd. Het blijkt dat Rutte niet de juiste kapitein is. Dat weet ik al acht jaar lang.

Joost Visser
Joost Visser
4 jaren geleden

Dobbernederlanders. Wie redt ze?

Henny Keur
Henny Keur
4 jaren geleden

Wat mij zorgen baart is de opmerking die je tegenwoordig heel vaak hoort. Een kamerlid krijgt na afloop van dat lidmaatschap echt niet zomaar een baan. Vaak wordt het via het netwerk tot stand gebracht…
Da’s toch gek. De maatschappij schreeuwt om mensen met capaciteiten, maar die zijn kennelijk onder ex kamerleden weinig te vinden. Dat zegt dan toch genoeg over de bestuurscapaciteit van Nederland? De goeie niet te na gesproken, maar zou het devies aan de regeerders niet veel meer moeten zijn ‘geen woorden, maar daden’ of in volkstaal ‘niet lullen, maar poetsen’.
Daar heb je geen theoretische wetenschappelijke statischische analysen voor noor nodig, maar vakkennis, die vooruit ziet, leert van de in het verleden gemaakte fouten en zeker geen omhooggevallen inktpotvullers, die rapporten schrijven, omdat ze daarvoor zijn aangenomen.
Een volgende stap is het uitfaceren van een aantal bestuurslagen. Dit soort management, benoemde ik altijd als ‘konten’. Van bovenaf worden ze getrapt en van onder gelikt.
Omdat ze liever gelikt worden dan getrapt, melden ze hun meerdere niet wat er onder hen misgaat. Zo weet de bovenlaag dus vrijwel nooit, wat er op de werkvloer gebeurd.
Hoe meer tussenlagen, des te meer kans op slechte resultaten.
Als het hoogste management dit niet zelf kan waarnemen, zullen ze ook nooit begrijpen, waarom we maar blijven dobberen en niet varen.
Goed stuk Yourien

Rick
Rick
4 jaren geleden

Het is meer een stoelendans om zolang mogelijk een stoel te kunnen behouden en daardoor de jackpot te kunnen winnen in de zin van een nog lucratiever baantje (lees burgemeester of brussel), de rest is bijzaak.

8
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x