Sylvana Simons en de intersectionele klap van de molen

Bizarre brief aan informateur stadsbestuur Amsterdam

BIJ1-fractielid Sylvana Simons in de Amsterdamse Gemeenteraad

Titelfoto: BIJ1-fractievoorzitter Sylvana Simons in de Amsterdamse Gemeenteraad. Screenshot OpinieZ van uitzending PowNews.

 

“Ze zal toch niet iets stiekems doen?”, dacht ik van de week bij mezelf. Het was me namelijk opgevallen dat we al even niets van onze Sylvana gehoord hadden. Iedere moeder weet het: als je kinderen bij het spelen niet meer hoort, moet je kijken wat ze uitspoken. Dus ik ging op speurtocht.

Restzetel

Toen ik las dat ze een paar dagen met longproblemen in het ziekenhuis had vertoefd, overwoog ik haar mijn beste wensen voor herstel te doen toekomen. Maar aangezien ik op alle sociale media van Syllie geblokkeerd ben, kon dat niet. Zo zie je maar weer: anti-racisten die iedere dialoog blokkeren, ontzeggen zichzelf ook veel moois.

Maar wetende dat ze tegenwoordig een heuse restzetel in de Amsterdamse gemeenteraad bezet, wierp ik een blik op de site van de gemeente Amsterdam. Kijk eens aan. Onze Syl was door informateur Maarten van Poelgeest uitgenodigd een brief te schrijven. “Programmatische inbreng van Bij1 bij de vorming van een links-progressief college in Amsterdam”. Dat hoef je onze Syl maar één keer te vragen, natuurlijk. Kwartje in de automaat en huplakee.

Intersectionaliteit
fragment brief Sylvana Simons aan informateur Maarten van Poelgeest

Foto: fragment brief Sylvana Simons aan informateur Maarten van Poelgeest

Het resultaat is een soort encycliek waarin ze vol op het orgel gaat. En meldt dat “onze politieke filosofie er een is die binnen de academische en maatschappelijk-emancipatoire bewegingen bekend staat als intersectionaliteit”. Sjongejonge. Intersectionaliteit. Kruispuntdenken. Je moet je in de gemeenteraad buigen over de herinrichting van de kruispunten van de Van Woustraat en de Stadionweg en je haalt Crenshaw erbij. Die dat dure woord bedacht voor het logische feit dat je sommige dingen in de maatschappij niet los van elkaar kunt zien. Sylvana doet dat ook niet.

Dekolonisering

“Antiracisme valt niet los te zien van feminisme” betoogt ze. En: “het wegnemen van kansenongelijkheid in het onderwijs houdt direct verband met het dekoloniseren van de openbare ruimte”. Vooral bij dat laatste had ik graag enige ondertiteling gezien. Dekoloniseren van de openbare ruimte? Betekent dat, naast haar rabiate gezeur over het slavernijverleden, dat er in nieuwe bestrating geen zwarte steentjes mogen komen of zo?

Transmensen

Het schrijven ontvouwt zich verder in gloedvolle woorden; economische rechtvaardigheid en radicale gelijkwaardigheid zijn de pijlers van het beleid en nee, Bij1 doet geen concessies op het terrein van de mensenrechten. Uiteraard gaat Syllie op de bres voor mensen met een migratieachtergrond en transmensen(??).

Ook de documentlozen kunnen rekenen op haar warme aandacht; ze pleit voor zorg, onderwijs en onderdak voor deze groep. Dat de documentlozen zichzelf middels het kraken van woningen allang onderdak hebben verschaft, ziet ze in haar gedreven idealisme even over het hoofd. Het lijkt allemaal te mooi om waar te zijn -en dat is het ook. Want in de laatste alinea komt de aap uit de mouw. Bij1 staat dicht bij Groen Links, betoogt ze.

Ontkracht

Echter: Groen Links moet mogelijk een coalitie vormen met de VVD en/of D66. “En in dat geval geven wij de voorkeur aan een plek in de oppositie van waaruit we kunnen bezien welk deel van het beleid we steunen”. En daarmee ontkracht mevrouw Simons heel het voorafgaande in haar epistel. Opkomen voor de zwakken en racisme bestrijden door het dragen van verantwoording? Samenwerking zoeken? Inclusiviteit? Vergeet het maar.

Voordeel

De hogepriesteres van het anti-racisme gaat vrijblijvend achterover leunen in de oppositiebankjes, van alles roepen en af en toe iets pikken uit de politieke snoepwinkel. Het masker valt af. Maar: komt een ongeluk zelden alleen, een demasqué ook niet. Want in april dook opeens weer dat interview op uit 2007 dat Heleen van Royen met haar had in het boek Stout. Met daarin een onthullende passage waarin ze zegt: “Mijn vader zei altijd dat ik in mijn leven twee keer zo hard zou moeten werken als een ander omdat ik zwart was. Het omgekeerde bleek waar. Mensen die nauwelijks iets van je verwachten, zijn makkelijk te verrassen. Mijn huidskleur heeft vooral in mijn voordeel gewerkt”.

Masker

En hiermee ploft het masker dus defnitief op de grond. De diametrale tegenstelling tussen die woorden en haar huidige (schijn)heilige verontwaardiging over racisme toont aan wie en wat Simons werkelijk is. Intersectionaliteit, bevlogen idealisme; niets van dat alles. Gewoon 180 graden draaien wanneer dat je goed uitkomt.

Berekenend opportunisme, waarbij me een gevoel van medelijden bekruipt met haar electoraat, dat zo in feite wordt misbruikt als useful idiots door een dame die geen middel schuwt om te bereiken wat ze wil. Gaat het niet over links, dan maar over rechts. Gaat het niet voor-, dan maar achteruit. Alle kanten zijn goed.

Over “kruispuntdenken” gesproken.

Over de auteur

Lettie Verburg
Lettie Verburg
Altijd dwalend tussen hoop en vrees, zekerheid en twijfel, vreugde en verwondering. Door links betiteld als populiste en beschouwt dit als een erenaam.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
11 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
libroleona
4 jaren geleden

Silvana: een politieke kameleon, die net zo vaak van standpunten als van pruiken verandert. Steeds een ander aanzien, maar wat daar onder of achter zit blijft gewoon het zelfde: dom opportunistisch gewauwel om aandacht te krijgen, negatief of positief, maakt niet uit. Als het maar aandacht is.
Leuk artikel. Dank je wel.

Piet Karbiet.
Piet Karbiet.
4 jaren geleden

Het meest bedroevend vond ik de opkomst in Amsterdam, nog geen 50%. De helft van deze zogenaamde kosmopolitische stad vond stemmen dus niet de moeite waard. Met tot gevolg dat fanatieke racistische partijen als Denk en Bij1 (rest)zetels konden bemachtigen. Silly haalde maar 6900 stemmen, ondanks 7000 uur gratis zendtijd bij de NPO.

Feniks
Feniks
4 jaren geleden

De persoon die racisme bedrijft lijkt SS zelf te zijn.
Rascisme tegen blanke mensen die haar en andere mensen van negroïde afkomst nooit enige strohalm in de weg hebben gelegd.
De “hogepriesterers” van anti racisme lijkt een voorkeur te hebben voor rascistische gedrag tegen blanke mensen.
Wat is SS dan een rasechte rascist?

karton
karton
4 jaren geleden

Deze “mevrouw” doet niks anders dan het “wegzetten” van blanke/witte mensen als racisten, terwijl zij zelf de grootste racist is. Zij vergeet kennelijk voor het gemak maar even dat zij leeft van o.a. door de blanke/witte mensen betaalde belasting.
Deze “mevrouw” zou in Suriname geen slecht figuur slaan als “volksvertegenwoordigster”.
Ik zou zeggen : Als ’t u hier niet bevalt……….een enkeltje Paramaribo is bij elk reisbureau te boeken !!

Claudia
Claudia
4 jaren geleden

Topstuk.

Arie
Arie
4 jaren geleden

Sylvana S verdiende jarenlang haar geld met haar uiterlijk, als kooidanseres in de IT en als TMF-VJ (Video Jockey). De knappe golddigger scoorde daarnaast nog wat rijke blanke mannen. Zo “racistisch” is Nederland.

Maar SS wordt een dagje ouder, en veel voormalige schoonheden gaan dan gekke dingen doen. Bij gebrek aan aandacht nam Patty B een klysma op TV, terwijl Patricia P een filmpje verspreidde waarin ze plasseks onderging.

Het diepst echter zonk SS, met haar openlijke, maar pijnlijk domme racisme. Allereerst sloot ze zich aan bij de twee balzakjes van Erdogan, Kuzu en Özturk (“denk”, grinnik). In die functie ontkende SS de Armeense genocide, en verdedigde ze geweld tegen joden. Ook met Bij1 weigert ze geweld tegen joden te veroordelen.

Naast racisme verdedigt SS ook fascisme. Zo bejubelde SS de arrestatie van Ebru Umar in Turkije, omdat Ebru de hashtag #fuckErdogan verspreidde. In Nederland zou #fuckRutte of #fuckWilders weinig ophef opleveren, maar volgens SS is Erdogan een fascistische dictator; en die mogen nooit beledigd worden.
Volgens SS staat iemand die tienduizenden mensen zonder proces opsluit, honderdduizenden ontslaat en daarnaast bloedige terreurbewegingen als isis opzet, boven alle kritiek.

Naast racistisch en fascistisch is en blijft SS echter vooral dom. Extreem DOM.
Niet met Annabel Nanninga in discussie willen gaan “want die is bijna half zo racistisch als Bij1”, niet wetend dat Annabel ongeveer de enige BN-er was die een “dobberneger” in huis nam. Zelf kan SS niet lezen, maar via via had ze gehoord dat er in de partij van Annabel een Surinamer zit die lang geleden (voor FvD bestond) iets over IQ had gezegd. En dus is die hele partij “fout”; maar wel lachend op de foto met FvD kamerlid Hiddema. En dan de dag erna huilen dat je dat niet wilde maar dat je niet wist wie Hiddema is.
Zoals ze ook niet wist dat de enige Bij1-kandidaat met een IQ van 12, loog over haar opgeteld 180 jaar aan opleidingen. Dus toen dat uitkwam was dat niet haar fout, maar die van GeenStijl…
Tja.
Zoals ze op GeenStijl zeggen; “the gift that keeps on giving”.
Zoveel domheid, alleen al bij de führer; daar gaan we nog veel lol aan beleven.

Joep
Joep
4 jaren geleden

Laat deze Muppet maar kletsen, te dom om te poepen.

Job
Job
4 jaren geleden

Ik lees niks nieuws? Wat mij vooral blijft verbazen is dat haar optreden in de Amsterdamse gemeenteraad immer en altijd wordt opgelezen vanaf een telefoon. Wie is haar souffleur , want daar zit ‘m de kneep. Is het de internationale socialist die zich deelraadslid noemt? Want haar ‘radicale gelijkheid’ komt niet zomaar uit de lucht vallen. het is weinig meer dan een marionet wat ext wartaal voordraagt.

P. Puk
P. Puk
4 jaren geleden

Waarom krijgt dat mens elke keer weer een podium?

Joost Visser
Joost Visser
4 jaren geleden

Mijn Surinaamse vriend, sinds 1975 in Nederland, goede baan, vrouw werkt part time, goede baan, twee kindjes, eigen huis, heeft tot twee jaar geleden niets van racisme gemerkt. Totdat ineens mensen zoals SS in alles racisme zag. Hij heeft het steeds minder naar zijn zin op het werk. Al zijn blanke ondergeschikten, zijn blanke bazen zijn hem anders gaan behandelen om maar niet racistisch over te komen. Nu voelt hij zich dus wel racistisch behandeld. ‘Een gemaakt probleem’ zoals hij het zelf noemt. Gaat met vervroegd pensioen. 41 jaar bij dezelfde baas edoch wat hem betreft zou hij nog wel tot zijn 67-ste door willen werken.

a s n den haan
a s n den haan
4 jaren geleden

Heel goed artikel. Helemaal SS

11
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x