Raakt de Palestijnse strijd in vergetelheid?

Handjevol beroepsdemonstranten in Rotterdam

Gazademonstratie Schouwburgplein Rotterdam

Titelfoto: Gazademonstratie Schouwburgplein Rotterdam – ©️ Mathilde van Vliet

“Ze komen alleen naar onze demonstratie als ze ons nodig hebben!”, aldus een teleurgestelde Amin Abou Rashed, op het Schouwburgplein, te Rotterdam, 14 april 2018. Een veertigtal pro-Palestijnse demonstranten protesteren tegen het optreden van Israël bij het afscheidingshek tussen Gaza en Israël.

Meer dan dertig doden heeft de mobilisatie van Hamas, ter gelegenheid van het zeventigjarig bestaan van de staat Israël, gekost. Jongeren uit Gaza steken autobanden in brand, lopen naar het hek en komen te dicht bij de grens. Israëlische scherpschutters schieten op hen. De Gazaanse journalist Yaser Murtaja is één van de slachtoffers.

Foto: ©️ Mathilde van Vliet

Rustig

De demonstratie is georganiseerd door Het Palestijnse Huis, De Palestijnse Gemeenschap in Nederland en Movement X. Een viertal vrouwen met een zwart T-shirt van Movement X, delen pamfletten uit. Er worden toespraken gehouden. Dit is een buitengewoon rustige demonstratie vergeleken met de duizenden activisten die een jaar geleden tegen het bezoek van premier Netanyahu aan Nederland protesteerden. Weet de Palestijnse gemeenschap niet méér mensen op de been te brengen, nu er doden vallen?

Geen NIDA en Denk

Van de Rotterdamse partijen die tot het moslimbroederschap-netwerk gerekend worden: NIDA en DENK, is niemand aanwezig. Bij de Hamasconferentie in Rotterdam, april vorig jaar hield NIDA voorman Nourdin El Ouali nog een toespraak en DENK voorman Tunahan Kuzu zat op de eerste rij. De vorming van een Rotterdams college met linkse meerderheid doet zijn werk. Juist door een tweet uit 2014 over Israël kon NIDA niet meedoen aan een Links Blok. Een foto samen met HAMAS-fondsenwerver Amin Abou Rashed op het Schouwburgplein, zou hem jarenlang uit het bestuur van Rotterdam verbannen.

Machtsstrijd

De laatste maanden heeft er een machtsstrijd binnen de Palestijnse gemeenschap in Nederland plaatsgevonden. Fatah-aanhangers zijn verwijderd en HAMAS-gerelateerde kandidaten zijn in hun plaats gekomen. Nieuwe bestuurslid Ahmad Nourallah komt rechtstreeks als vluchteling uit het kamp Yarmouk bij Damascus en verstrekt hier de gelederen van het moslimbroederschap netwerk. Mogelijk heeft de machtsstrijd de gelederen verzwakt.

Foto: ©️ Kees Broer

Weinig belangstelling

We willen geen zwaarwegende conclusies trekken na slechts één slecht bezochte demonstratie. Toch is er ook internationaal weinig belangstelling voor de Palestijnse strijd. Hartverscheurende beelden van kinderen in Syrië die door gifgas getroffen worden, met een dreigende wereldoorlog als gevolg, eisen de aandacht van de wereldopinie. Jared Kushner, de pro-Israëlische schoonzoon van president Trump, brengt een bezoek aan de Saoudische kroonprins Mohammed bin Salman en kan het goed met hem vinden. Opnieuw dreigt een vredesverdrag roet in het eten van de Palestijnse aspiraties te gooien.

Gemiste kans

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken zei het al: “Palestinians never miss a chance to miss a chance”. De steun van Iran, de satellietstaat Syrië en de door Iran gesteunde terreurbeweging Hezbollah breekt de Palestijnse nationale beweging nu op. Saoedi-Arabië is bang voor de kernwapens van Iran en wil misschien vrede met Israël sluiten. Net als het door Palestijnse leiders afgewezen vredesverdrag van Israël met Egypte en de steun aan de Iraakse dictator Saddam Houssein, is dit al weer de zoveelste gemiste kans van de Palestijnen. En de wereldleiders hebben andere zaken aan hun hoofd.

Foto: ©️ Kees Broer

Dat de demonstratie van extreem-linkse activisten van Movement X en de Hamas-gelieerde Palestijnen slecht wordt bezocht, is een gevolg van lokale Rotterdamse verhoudingen, waar elke verkeerd woord over Israël wordt uitvergroot en de dreigende internationale situatie. De Palestijnse kwestie wordt even vergeten.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
8 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Marijs van Slag (@DGNeree)
5 jaren geleden

Interessant artikel.
A propòs: “Hartverscheurende beelden van kinderen in Syrië die door gifgas getroffen worden”

Welke hartverscheurende beelden? Die zijn er helemaal niet, behalve dan de in scene gezette beelden van de Witte Helmen.

Ted
Ted
5 jaren geleden

Palestijnse strijd zou ik eerder Palestijns gezeur willen noemen.
Met als enige doel de gratis geldstroom uit het westen in stand te houden.
Ze moeten niet denken aan vrede, want dan kunnen ze Israël niet meer overal de schuld van geven en moeten ze zelf aan de bak.

Piet Karbiet.
Piet Karbiet.
5 jaren geleden

Die Palestijnen zijn een verzonnen volk. Heeft de PLO zelf toegegeven. Willen geen vrede maar zoveel mogelijk doorfokken. Want de kinderen van Palestijnen blijven eeuwig vluchteling volgens de VN. Dat geldt niet voor vluchtelingen uit Syrie, Yemen, Irak, Vietnam of Cuba. Waarom deze discriminatie, VN? (Antwoord weet ik al.)

likudnl
likudnl
5 jaren geleden

Alleen Iran en Europa staan nog vol achter de Palestijnen.
Dat zou Europa aan het denken moeten zetten.

Haksteeg Anton
Haksteeg Anton
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  likudnl

De E.U. en denken? vergeet het maar met lui zoals Juncker, Timmermans en Mogherini (als ze niet weer op reis is)

Vincent vd Berg
Vincent vd Berg
5 jaren geleden

De Palestijnse strijd,zal duren tot in der eeuwigheid.
En dan nog zonder enig resultaat.
In de 1e reactie is het mooi onder woorden gebracht.

Robert B 🇮🇱 🇳🇱 (@18PigsDontFly)

Hebben al die demonstrerende marionetten nog steeds niet door dat ze door Hamas, Fatah en die andere 25+ Palestijnse terreurbendes, met Abbas voorop, voor het karretje gespannen worden? Palestijnse leiders willen geen Palestijnse staat. Ze willen doorgaan met hun levensstijl in hun riante villa’s, privévliegtuigen en gepantserde auto’s, de miljoenen van goedgelovige donoren, de staande ovaties en schouderklopjes van antisemieten in Europa, en de orgasmen die ze krijgen bij het nieuws van weer een vermoorde Jood door een gehersenspoelde Palestijnse terrorist.

Haksteeg Anton
Haksteeg Anton
5 jaren geleden

We hebben hen niet nodig ze komen alleen om nog meer euro’s te vergaren en die vervloekt islam uit te dragen en jonge meisjes najagen

8
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x