Verkiezingszege Orbán in Hongarije is waarschuwing aan EU

Oost-Europa wil geen Brusselse regelzucht

Parlement Hongarije

Titelfoto: Parlement Hongarije – CC0

“Oost-Europa laat zich niet de les lezen (…..) West-Europa zal moeten leren leven met een assertief en trots Oost-Europa”, aldus de kop boven een artikel van Tijn Sadée, de Brusselse correspondent van de NRC, kort na de verkiezingszege van de Hongaarse premier Viktor Orbán en zijn partij Fidesz.

Zware aantijgingen

Maar Orban’s verkiezingsoverwinning leverde toch vooral voorspelbare reacties op. De Hongaarse autocraat zou de verkiezingen hebben gemanipuleerd en zijn land naar een dictatuur leiden. De ‘populismespecialist’ Cas Mudde maande in de NRC van 9 april CDA-leider Buma de banden met de partij van Orbán te verbreken. De GroenLInkse Europarlementariër Judith Sargentini roept de Europese Raad op om vèrstrekkende maatregelen (een artikel-7-procedure, zoals die nu voor Polen loopt) tegen Hongarije te nemen, omdat in dat land de democratie, de rechtsstaat en de fundamentele vrijheden’ systematisch zouden worden bedreigd. Nogal zware aantijgingen van een zichzelf uiterst serieus nemende politica die zich overigens met sommige van haar tweets onsterfelijk belachelijk wist te maken.

Hoge opkomst

Toch kun je er niet omheen: Fidesz behaalde bijna 50% van de stemmen. Het opkomstcijfer was uitzonderlijk hoog: 70% en de rechtse, als antisemitisch en xenofoob bekend staande partij JOBBIK, kreeg niet meer dan 20% van de stemmen achter zich. Hebben de critici dan ongelijk? Niet helemaal, omdat volgens officiële waarnemers Fisdesz wel erg veel publicitaire wind in de rug meekreeg en over een opmerkelijk hoog budget kon beschikken. Maar uiteindelijk hebben de kiezers gesproken, zonder bajonet in de rug. Het kost de progressieve spraakmakers kennelijk nog steeds veel moeite om te erkennen dat er kiezers zijn die uit volle overtuiging en vrije wil ook wel eens conservatief of zelfs rechts kunnen stemmen…..

Soros

Orbán is er ook van beschuldigd dat hij met zijn campagne tegen de ‘filantroop’ Soros antisemitische krachten heeft losgemaakt. Vorig jaar verschenen in die campagne posters die toch wel erg refereren aan stereotype beelden van samenzweringen door ‘joodse kapitalisten’. Vlak voor het bezoek van Netanyahu aan Boedapest werd op diens aandringen een eind aan die anti-Soros campagne gemaakt. Orbán nam toen, maar daar schrijft niemand over, in krachtige bewoordingen stelling tegen het antisemitisme. Zelfs nu zou ik me, eerlijk gezegd, met een keppeltje op, ook veiliger voelen in Boedapest dan in Parijs….

Inmenging

Toch doken in de recente verkiezingscampagne weer affiches op met afbeeldingen van Soros. Nu heb ik altijd wat moeite met de adoratie door links van deze met beursspeculatie schatrijk geworden ex-Hongaar. Dat hij met het op deze (kwestieuze) wijze vergaarde vermogen allerlei goede werken verricht mag prijzenswaardig zijn, maar behoeft ook niet kritiekloos bejubeld te worden. Er mag best discussie zijn over inmenging van NGO’s met buitenlands geld in de binnenlandse aangelegenheden van landen.

Anti-immigratiekaart

Orbán wordt er ook van beschuldigd de populistische anti-immigratiekaart te hebben gespeeld en daarmee ‘populisme’ aan te wakkeren. Zoals ik al ruim twee jaar geleden schreef is die opstelling vanuit de geschiedenis van die landen goed te verklaren en te begrijpen. Als zelfs leiders als Merkel de multiculturele samenleving als mislukt beschouwen en ook andere landen maatregelen hebben genomen tegen een ongecontroleerde instroom van migranten, kun je de standpunten van de politieke leiders in Oost-Europa niet langer afdoen als verwerpelijk en xenofoob.

Ook de verhalen over corruptie met Europese subsidies, en bedreigingen voor de persvrijheid en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht zijn reden tot zorg. Ze spelen ook in de andere Oost-Europese landen, maar ook weer niet alleen daar.

Rafelranden

En daarmee kom ik meteen op de beeldvorming. De Visegradlanden (Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije) zijn al door tal van zich respectabel achtende commentatoren getypeerd als ‘rafelranden van de EU’, als ‘de rottende uithoek van Europa’ (Financial Times). De voormalige Oostenrijkse vicekanselier Busek merkt tegen Tijn Sadée op, dat de West-Europese leiders te arrogant zijn om te begrijpen wat in Oost-Europa gebeurt: “ze nemen Oost-Europa niet serieus.”

Gezamenlijke stategie

De nieuw aangetreden premier van Slowakije, Peter Pellegrini (Volkskrant, 14 april): “ Ik houd er niet van als de V4 (Visegradlanden) als een stelletje ruziezoekers wordt neergezet. De samenwerking met Hongarije, Polen en Tsjechië is succesvol voor ons, onze stem wordt beter gehoord in de EU. We hebben dezelfde mening over zaken als migratie en de omvang van de nieuwe Europese meerjarenbegroting.’ Kort daarvoor bracht hij op zijn eerste buitenlandse reis een bezoek aan Praag bij zijn in Slowakije geboren Tsjechische collega Babis. Ze onderstreepten de gezamenlijke onderhandelingsstrategie van de Visegradlanden in de EU en herhaalden nog eens hun standpunt over migratie (geen quota!) en bepleitten een grotere autonomie voor de lidstaten en minder richtlijnen vanuit Brussel.

Strafexpedities

Ik schreef ook al eerder dat beleidsmakers en correspondenten te weinig begrip tonen voor de beladen geschiedenis, de gedeelde waarden en de cultuur van de Visegradlanden. Landen die na lange tijden van vreemde overheersing en meedogenloze onderdrukking sterk hechten aan hun herwonnen vrijheid en soevereiniteit.

Onlangs zag ik het eerste deel van de vierdelige documentaire “Onbehagen” van Bas Heijne. Mij bleef vooral het fragment bij uit een conferentie van regeringsleiders in 1999 in Praag. Daar pleitte Gorbatsjov er voor om bij de voortgaande globalisering van de wereld rekening te houden met cultuurverschillen: we moeten zoeken naar een mechanisme dat de identiteit van landen en volkeren weet te waarborgen.

Gorbatsjov begreep het toen al beter dan de Brusselse Timmermansen en de Sargenitini’s van nu, die nog steeds heil zien in strafexpedities.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
8 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
C. F. J. Ooijevaar
C. F. J. Ooijevaar
5 jaren geleden

……. dat ik toch vroom mag blijven, Uw dienaar t’allen stond.
de tiranieke EU verdrijven, die mij mijn hart doorwondt.

trackback

[…] heeft nu eenmaal de verkiezingen met een grote electorale steun gewonnen. Dat kunnen we jammer vinden, maar de kiezer heeft zich uitgesproken voor steun aan zijn beleid. […]

karton
karton
5 jaren geleden

Orbán is één van de zeer weinige Europese leiders die doet wat zijn bevolking wenst n.l. : het in ere houden van eigen normen/waarden en NIET zijn/haar land verkwanselen aan de EU-“leiders” onder aanvoering van Korsakov Juncker.

Henny Lowes Ras PVV (@mening66)

De Timmerfrans en Sargentinis moeten beseffen dat dwang nooit heft gewerkt, zie de geschiedenis er op na.
Geen enkel volk of land neemt genoegen met dwang of dictatuur!
Dus zijn het 2 Calimero,s die niets geleerd hebben van de geschiedenis en denken met dreigen en pressie een heel land op de knieën te krijgen.
Daar moet je nu weer twee gestoorde kaaskoppen voor hebben die denken wat te betekenen omdat ze in de EU zitten
Maar ze vergeten dat het Eu volk hen helemaal niet gekozen hebben erger hen niet kennen en hen ook niet WILLEN kennen of kiezen.
Ze gedragen zich precies zo als waar ze Orban van beschuldigen.
Met dit verschil!! Orban is in alle vrijheid van het Hongaarse volk gekozen als wettige President van Hongarije en niét de 2 Calimero,s.

Haksteeg Anton
Haksteeg Anton
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henny Lowes Ras PVV (@mening66)

Vergeet vooral Mogherini niet die aan het hoofd van de import van moslims staat. Dit is wat een goede Amerikaanse site over haar schreef :The EU’s chief diplomat, Federica Mogherini, has been collecting air-miles calling on world capitals to demand “commitment” to the “Iran Deal,” as if this were an article of faith in an as-yet undefined religion. Pictured: Mogherini (left) stands with Iranian Foreign Minister Javad Zarif, during her August 2017 visit to Iran. (Image source: European External Action Service/Flickr).Er is nog veel meer over haar geschreven als de “reisjesmaker” van de E.U. ze was ook in Mexico wat heeft ze daar nu te zoeken? Of het drugsverkeer naar Europa nog loopt? en wie betalen die reisjes? wat dacht u? ook Nederlandse belasting centjes?

Derk cools
Derk cools
5 jaren geleden

Mooi genuanceerde opinie. Van Hongarije weet men over het algemeen weinig in de lage landen. Historisch verklaarbaar maar een goed voorbeeld van verkeerd globalisme, dat steeds maar weer het eigen gelijk naar oren schuift. Lieverdjes bestaan niet of zijn er overal

Jan Schaap (@JanZwartschaap)

Het kost de progressieve spraakmakers kennelijk nog steeds veel moeite om te erkennen dat er kiezers zijn die uit volle overtuiging en vrije wil ook wel eens conservatief of zelfs rechts kunnen stemmen. Een uitstekende analyse in OpinieZ..

C. F. J. Ooijevaar
C. F. J. Ooijevaar
5 jaren geleden

Het wordt hoog tijd dat de Benelux, de Baltische en Scandinavische landen zich bij de Visegradlanden aansluiten.

8
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x