Nieuwe woningnood door immigratiegolf

Gemeenten moeten dit jaar 21.000 statushouders aan woning helpen

Titelfoto: Woningbouw – CC0

Wat lezen we nu weer in de krant? De bouw trekt aan maar loopt vertraging op. Stijging bouwkosten zorgt voor meer ellende. De prijzen schieten de lucht in. Handen tekort in de bouw. Hoe komt dat? Volgens het NOS Journaal en RTL-Nieuws omdat de bouw tijdens de crisis heeft stilgelegen.

En omdat er te weinig bouwers zijn. Oké.

Immigranten

Maar zou het misschien ook iets met de bevolkingsaanwas te maken kunnen hebben? Die ging immers niet via natuurlijke aanwas van baby’s die hun eerste jaren genoeg hebben aan een wiegje en een maxi cosy om in te wonen. Het waren de tientallen duizenden volwassenen met hele families in hun slipstream – nareizigers genoemd-  die in korte tijd Nederland binnenkwamen, de zgn. asielzoekers met een verblijfsvergunning. De bevolkingsgroei in 2017 bestond voor 80% uit immigranten. De twee jaren daarvoor was dat percentage nog hoger.

Gemeenten verantwoordelijk

Deze mensen hebben recht op een (gezins-)huis. Dat ligt vast in de Huisvestingswet. En crisis of geen crisis, tot 1 juli vorig jaar kregen ze voorrang, dwars door alle bestaande wachtlijsten heen. Maar dat gaf toch te veel politieke onrust, dus Kabinet Rutte II heeft dat gewijzigd. Elke gemeente moet nu zelf maar uitzoeken hoe ze aan haar  huisvestingplicht kan voldoen.

In de tweede helft van 2017 moesten de gezamenlijke gemeenten 10.000 immigranten aan woonruimte helpen, nog los van de opgelopen achterstanden. De eerste helft van dit jaar moeten ze nog voor 13.000 immigranten een huis regelen en de tweede helft van het jaar nog eens 8.000. Dat was althans de verwachting eind vorig jaar.  Blijkbaar is de deadline op huisvesting nogal strak. En lang niet alle gemeenten redden het. Nu is de website die de stand van zaken in beeld bracht uit de lucht gehaald. Te confronterend, blijkbaar.

Wachtlijst

Er staan talloze Nederlanders al jaren op een wachtlijst voor een huis. Tegelijkertijd komen er per maand ca 1000 Syriërs ons land binnen. Je hoeft geen diepgaande studie te maken van de woningnood om te zeggen dat hier iets grondig fout gaat. Wellicht wrijft de bouwwereld in zijn handjes met zoveel werk, maar de woningzoekenden zijn de wanhoop nabij. Het land raakt ontwricht. Niet alleen omdat het veel te lang duurt, maar ook omdat er geen ruimte is.

Als het, zoals NOS en RTL beweren, slechts een personeelsprobleem is, dan ben ik er snel uit. Dan kunnen we de  werkloze statushouders, hun vitale echtgenotes en andere nareizigers snel omscholen tot timmerman, betonstorter en loodgieter. Zo stromen ze netjes de bijstand uit en kunnen ze hier hun eigen huizen gaan bouwen. Sowieso handig om een vak te leren waar je in Syrië na de oorlog nog veel aan zult hebben. Dat land ligt immers in puin en ze zullen het toch weer moeten opbouwen. Zo snijdt het troffelmes aan twee kanten.

Geen ruimte

Maar het tweede probleem? De ruimte in Nederland? We moeten de weilanden in , roepen planologen. Welke landbouwgronden gaan we opofferen? Welke nationale parken gaan eraan? Welke waterbergingsgebieden en wandelpaden, welke plassen en meren? Hoeveel vruchtbare grond gaan we opofferen aan beton en aan asfalt voor de forensen-files?

Emigratie jaren ‘50

Toen ik hierover aan het mijmeren was, zag ik een aflevering van Vaarwel Nederland. Een mooie documentaire van Omroep Max over de door onze eigen regering aangemoedigde emigratiegolf in de jaren vijftig. Ik citeer: “Na de oorlog gaat het heel slecht met Nederland. Het land ligt in puin, de overheid heeft geen geld. Er is woningnood,  voedseltekort en de landbouw moet drastisch hervormd worden. De tienmiljoenste Nederlander wordt geboren en velen denken dat het land vol is.” Premier Drees en Koningin Juliana pleiten in 1950 voor emigratie naar landen met ruimte. “En het volk luistert”. In vijftien jaar tijd maken een half miljoen Nederlanders (5% van de toenmalige bevolking) de oversteek naar Canada, Australië, Nieuw-Zeeland of Amerika.

Zullen we dat maar weer doen? Zullen we maar weer massaal de oversteek maken? Dan hebben de achterblijvende Syrische woningzoekers hier tenminste de ruimte om “Van Nederland het New York van Europa te maken”. Met de Veluwe als Central Park, Rotterdam als Manhattan en Amsterdam als The Bronx.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
10 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Derksen
Derksen
5 jaren geleden

Als hardwerkende Nederlander sta je overal achteraan. Ik werk naast een school waar merendeel allochtoon is. Erger me geel en groen als ik de hoofddoekjes zie staan met de nieuwe kinderwagens, mobieltjes en vaak met de auto. Het is een schande dat immigranten voorrang krijgen in de sociale woningbouw, de hoogste huursubsidies ontvangen, nieuwe inrichting etc. terwijl onze kinderen werken, duur moeten huren en nauwelijks kunnen sparen, laat staan een huis kunnen kopen op deze verziekte markt. Dagelijks horen we over agressie van licht getinte mannen, oplichting met subsidies en ga zo maar door. Wat gun ik Rutten een flatje in de Bijlmer. Ze zijn in Den Haag compleet de weg kwijt en ik maak me zorgen voor de toekomst van onze kinderen.

Piet Karbiet.
Piet Karbiet.
5 jaren geleden

Correct, hier op IJburg worden met spoed huizen voor statushouders gebouwd. Dat is zo’n beetje de duurste (want opgespoten) bouwgrond van Nederland. Huizen op een voormalig parkje voor eerst 320 en nu nog maar 190 jonge mannen uit Syrie. Knettergek. Naast woningen voor studentes. Mijn kinderen kunnen op de wachtlijst van 16 jaar. Discriminatie, meneer. Hebben mijn kinderen geen mensenrechten?

Anno N.
Anno N.
5 jaren geleden

Die verdwenen site, beschreven in het artikel hierboven, is nu hier te vinden:

https://www.gemeentenvandetoekomst.nl/themas/sociaal-domein/artikel/nieuwe-taakstelling-huisvesting-statushouders/

Verder ben ik het eens met de schrijver.
Deze hele immigratietoestand zal Nederland niets brengen dan onrust, geweld, burgeroorlog, verdriet, ellende, armoede en onderdrukking.
We staan erbij en kijken maar wat..

Overigens zorgen deze zogenaamde vluchtielingen voor nog veel meer kosten buiten de woningproblemen. Bijvoorbeeld in het onderwijs, in de criminaliteit, zorg (onevenredig in de pediatrie door o.a. inteelt), en met betrekking tot werkloosheid et cetera ad nauseam.

[overdaad aan links verwijderd]

Jan Schaap (@JanZwartschaap)

Ongeveer de helft, 50%, van het aantal woningen dat gebouwd moet worden, is voor z.g.n. statushouders, De andere 50% is voor Nederlanders en andere Europeanen die zo graag in Nederland willen woen. Vind je het gek dat starters nauwelijks aan een woning kunnen komen, want statushouders krijgen VOORRANG, Bovendien, met dank aan de statushouders, rijzen de prijzen de pan uit. Zij, de statushouders, hebben hier nauwelijks last van, want zij zijn zielig en de Nederlanders moeten EERST voor hen betalen. Wie is nog verbaasd dat ik gruwelijke de pest heb aan al die gelukzoekers en de overheid die dit gedoogd en zelfs stimuleert?

Peter Vrijhof
Peter Vrijhof
5 jaren geleden

Er vallen al genoeg doden in de bouw door onwetenden en taalproblemen .
En we weten ook nu dat ze niet aan het werk gaan.
Op enkele na zullen ze ons handen met geld kosten.

Anton
Anton
5 jaren geleden

Wie betaald dat eigenlijk?

Agatha Boon
Agatha Boon
5 jaren geleden

Dit beleid moet achterliggend doel dienen dat wij, gewone burgers, niet kennen. Het is immers volledig tegen alle huidige belangen in om zoveel mensen uit moslim landen hier tegelijk binnen te laten. En de opvang daar niet op eenvoudige basis te laten zijn. Alsof er helemaal geen regering ís in ons land. Alsof mensen in midden-oosten en Afrika bepalen wat en hoe het hier er aan toe moet gaan.

Henny Keur
Henny Keur
5 jaren geleden

Waarom vergeet u dat tijdens de crisis voor de sociale woningen werden gesloopt en er heke prairies midden in de stad onstonden, die veel geld zouden opleveren. En wat kwam er voor terug,? Een minium in aantal maar fors en fors duurder. Wat te denken van wijk Roombeek in Enschede, die door de vuurwerkramp ontplofte? De mensen zouden allemaal terug keren maar wel anderen, namelijk de rijkeren. De rest, de oorspronkelijke bevolking mocht …
En nu? Als je een Syriër hebt voortgeholpen aan een woning en die gaat weer weg, dan wordt ie kwaad, omdat hij de boel smerig achterlaat. En maar profiteren.

Ko de Ruiter
Ko de Ruiter
5 jaren geleden

Stakker

Jan Schaap (@JanZwartschaap)

Ongeveer de helft, 50%, van het aantal woningen dat gebouwd moet worden, is voor z.g.n. statushouders, De andere 50% is voor Nederlanders en andere Europeanen die zo graag in Nederland willen woen. Vind je het gek dat starters nauwelijks aan een woning kunnen komen, want statushouders krijgen VOORRANG, Bovendien, met dank aan de statushouders, rijzen de prijzen de pan uit. Zij, de statushouders, hebben hier nauwelijks last van, want zij zijn zielig en de Nederlanders moeten EERST voor hen betalen. Wie is nog verbaasd dat ik gruwelijke de pest heb aan al die gelukzoekers en de overheid die dit gedoogd en zelfs stimuleert?

10
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x