Red Amsterdam met burgemeester Boris van der Ham!

Echte democraat en niet politiek-correct

Titelfoto: Straatbeeld Amsterdam

Jan Gajentaan

Vorige week uitte ik via OpinieZ mijn zorgen om Amsterdam. Met Israël-basher en linksradicaal Rutger Groot Wassink als oppermachtige aanvoerder van de grootste fractie in gemeenteraad, ligt radicalisering van het stadsbestuur op de loer.

We zien het nu al met het gedogen van agressieve illegale kraakpraktijken in de hoofdstad. De geschiedenis wijst uit dat de Joodse gemeenschap – bedoeld of onbedoeld – vaak het slachtoffer wordt bij radicalisering. Hoe kunnen we dit voorkomen?

Meerdere coalities mogelijk

Op de eerste plaats lijkt het me verstandig om vast te stellen dat GroenLinks weliswaar de grootste fractie heeft in de nieuwe Amsterdamse gemeenteraad (10 zetels) maar dat er ook andere meerderheden denkbaar zijn. Deze bijvoorbeeld:

Brede middencoalitie

Foto: Trotskist Groot Wassink heft de vuist na verkiezingsoverwinning GroenLinks in Amsterdam – screenshot AT5

Een brede sociaal-liberale / christendemocratische middencoalitie dus, waarbij Annabel Nanninga met FvD de krenten in de pap zou vormen. Ik realiseer me dat heel wat partijen over hun schaduw moeten stappen om een dergelijke coalitie mogelijk te maken, vooral D66 dat met gestrekt been inging tegen FvD tijdens de verkiezingen. Belangrijk is in ieder geval dat we ons realiseren dat er meerderheden denkbaar zijn zonder GroenLinks.  De gedachte alleen al zal Groot Wassink, die fier het communistengebaar maakte met zijn gebalde vuist na de verkiezingen, hopelijk tot enige bescheidenheid brengen.

Nieuwe burgemeester

Zoals ik in mijn column Mijn zorgen om Amsterdam ook aangaf, wordt de nieuwe burgemeester cruciaal. Juist als er toch een linkse coalitie komt met GroenLinks als grootste partij, is tegenwicht hard nodig. De aanstelling van Femke Halsema van GroenLinks als burgemeester lijkt mij dan ook een horreur die we moeten zien te voorkomen. Inmiddels is er al een petitie gaande om Femke Halsema uit de Stopera te houden. Maar ik wilde het positief benaderen: welke burgemeester zou dan wél het tij kunnen keren in Amsterdam?

Hoewel Groen links de grootste partij is in Amsterdam met 10 van de 45 zetels, is er geen enkele noodzaak om een GroenLinkse burgemeester aan te stellen. Juist voor het evenwicht lijkt het me beter van niet, maar het aanstellen van een rechtse houwdegen uit VVD-gelederen zou ook niet passen bij de democratische verhoudingen. Daarom komen we automatisch uit bij D66, nog altijd de tweede partij in Amsterdam. Ik liep me het hele weekend suf te piekeren. Ineens wist ik het: Boris van der Ham!

Boris van der Ham

Boris van der Ham (1973) is een geboren Amsterdammer die opgroeide in Nieuwkoop en Uithoorn, onder de rook van Amsterdam. Als ik me niet vergis, woont hij nu in Amsterdam.  Hij was 10 jaar lid van de Tweede Kamer voor D66. Verder was Boris twee keer als lijstduwer verkiesbaar bij de Gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Hij werd daar gekozen met voorkeursstemmen, maar had keurig van te voren aangegeven niet in de gemeenteraad te gaan zitten. Er is dus een grote betrokkenheid bij Amsterdam.

Boris van der Ham

Foto: Boris van der Ham by Kennisland Is licensed under CC BY-SA 2.0

De laatste jaren is Van der Ham actief als zelfstandig ondernemer en vooral zeer betrokken bij de culturele sector, wat ook bij zijn achtergrond past als acteur en regisseur. Natuurlijk weet ik niet of Van der Ham bereid is zich kandidaat te stellen voor het burgemeesterschap, maar de regering kan het hem in ieder geval vragen. Wie zou zijn geboortestad niet willen redden?

Niet policor

Wat Van der Ham mist is bestuurlijke ervaring, maar dat geldt ook voor GroenLinks kandidaat Femke Halsema, die inmiddels heeft aangegeven dat zij over de post wil nadenken. Bij Boris van der Ham heb ik er veel vertrouwen in dat dit goed zal komen. Als burgemeester zou hij ongetwijfeld een grote impuls geven aan het culturele leven in de hoofdstad.

Belangrijker is dat Boris van der Ham iemand is die problemen duidelijk benoemt en open daarover discussieert. Geen policor wegkijker zoals Jozias van Aartsen, die wat mij betreft zo snel mogelijk met pensioen moet worden gestuurd. Verder staat Van der Ham bekend als vurig democraat. Hij stond aan de wieg van het raadgevend referendum als voorloper van een bindend referendum en heeft zich onlangs zeer kritisch getoond binnen D66 en daarbuiten toen de partij akkoord ging met het afschaffen van het referendum.

Nu we het toch over het referendum hebben: het lijkt mij vanuit democratisch oogpunt wenselijk dat de Amsterdammers zich zelf via een raadgevend referendum kunnen uitspreken over de finale kandidaat of kandidaten voor het burgemeesterschap.

Ik mag dan niet stemmen (ik woon niet meer in Amsterdam) maar ik geef natuurlijk graag advies. Red Amsterdam, met burgemeester Boris van der Ham!

@JanGajentaan

 

 

 

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
8 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
cugel
cugel
4 jaren geleden

Helemaal mee eens. Meerdere artikelen van Jan Gajentaan gelezen en ik merk dat ik het op veel punten met hem eens ben.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden

Als democraat in hart en nieren moet ik toch gruwen van een gekozen burgemeester in 020. Dan krijg je een ongewassen radicale communist als burgervader. De moet boven de partijen staan maar drukt gewoon zijn eigen bezopen ideeen erdoor heen. Verbod op BBQ’s op je eigen balkon, illegale migranten in je huis, vuurwerk verboden en vuurkorven verboden, torenhoge OZB, miljoenen naar Gaza, onbestrafte Antifa-rellen etc. Brrrrr.

`Marjo
`Marjo
4 jaren geleden

Blij dat ik in Limburg woon. De laatste keer dat ik in Amsterdam was, schrok ik mij rot dacht dat ik in het midden oosten terecht gekomen was. Verschrikkelijk wat een straatbeeld zeg. Ze zouden er een hek omheen moeten bouwen, zodat het niet meer bij Nederland hoort. Je moet de Nederlander zoeken met een loep in die stad. Wat erg zeg wat er van die stad terecht geworden is. Arme echte Nederlanders die daar nog moeten wonen.

Xavi
Xavi
4 jaren geleden

Nee, geen Boris.
De Amsterdammers moeten m.i. meer ondervinden waar ze in meerderheid voor gestemd hebben. Dus laat neo-communist, groen- en diversiteitsgekkie in haar hippe oude Mercedes, Femke Halsema, haar sollicitatiebrief maar opsturen. Duyvendak is overigens een nog betere optie.

frans carel
frans carel
4 jaren geleden

Fran Carlos
Pas wanneer DDR66 eerst verlost wordt van Penthouse Peggol en de Zweedse dame Orwellgruwel heb ik geen bezwaar tegen een D66’er als Van der Ham.

Annemie
Annemie
4 jaren geleden

Het lijkt me het beste wat Amsterdam kan overkomen op dit ogenblik. Als tegenwicht tegen de strapatsen van GroenLinks onder drammer Groot Wassink. Ondersteun Van der Ham!!

fon@
fon@
4 jaren geleden

Goed voorstel!

frans carel
frans carel
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  fon@

Beste Annemie! Hoe Van der Ham te ondersteunen? De bewoners van Amsterdam hebben geen inspraak. Indien de nieuwe raad besluit dat ze een vrouw willen (zoals vorig jaar in Den Haag, waardoor de bestuurlijke mislukkeling Pauline Krikke werd benoemd), dan lijkt het horror scenario met Halsema onontkoombaar. Je moet er niet aan denken, maar dat doet deze vreselijke vrouw dus wel. En wie anders zou er burgemeester van zo’n onbestuurbare, want stuurloze stad als Amsterdam willen worden? Van der Ham schijnt culturele accenten te kunnen leggen, maar volgens mij zijn er in Amsterdam wel andere problemen met een hogere prioriteit.

8
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x